喺旺角行完街,聽日終於放假喇,經過喱間台灣野排緊靚隊好多人,決定食餐好嘅。叫咗個招牌紅燒牛肉牛筋麵,嘩超大件牛肉勁厚切,勁有口感一大啖,真喺好少會咁厚切,比十個贊,雖然厚但美道都好入味。仲叫咗個炸排骨便當,除咗一大塊炸排骨,仲會有幾款咸酸菜,配個滷肉飯真喺好正,其實真喺好地道,同我當初喺台灣exchange時嘅個仲便當配搭一樣。最欣賞嘅係老闆會可以俾我加滷肉,又可以少飯,對於我呢啲食唔到好多飯嘅人,絕對就唔會造成浪費。額外配咗兩個小食就係炸大腸同埋台灣小香腸,台灣小香腸,就同平時喺台灣食嘅一樣。炸大腸真係勁好食,真係炸得好鬆脆,同埋味道都好入味,食極停唔到口,最衰冇啤酒,唔係真係好啱送酒。飲品方面叫咗個黑糖珍珠奶茶同芝士岩鹽奶蓋四季春茶。甜度冰量各樣都有得選擇,餐廳喺喱方面都真喺做到好足,接近台式奶茶店嘅操作。

紅燒牛肉牛筋麵

炸排骨便當

台式炸大腸
台灣小香腸

2024-03-28
5 分鐘 (堂食)
紅燒牛肉牛筋麵
炸排骨便當
台式炸大腸
台灣小香腸
  • 滷肉飯
2024-03-30 38 瀏覽
唔知點解而家出出去尖沙咀,都係食台灣嘢.好似所有好食嘅台灣嘢都集中晒喺旺角咁.朋友介紹試吓呢間小店.我哋兩個都好鍾意食牛肉麵,所以叫咗紅燒牛牛肉麵同埋蕃茄牛肉麵.紅燒牛肉麵就好似平時去台灣食咁樣一樣牛肉好腍,牛筋好化,入口即溶湯底濃厚.但係味道就同出邊差唔多.反而蕃茄牛麵有驚喜.蕃茄好甜. 同牛肉好match. 好少食台灣麵,都可以啲湯都全清酥炸蚵仔,啲粉係太厚熱辣辣好好味食埋個蛋餅真係飽到嘔. 肉鬆好多,建議大家揀多$3加芝士可以更加邪惡
唔知點解而家出出去尖沙咀,都係食台灣嘢.
好似所有好食嘅台灣嘢都集中晒喺旺角咁.
朋友介紹試吓呢間小店.

酥炸蚵仔,啲粉係太厚熱辣辣好好味

2024-03-29 22 瀏覽
▫️ 紅燒牛肉新竹米粉👉🏻湯底非常濃郁,牛肉份量都幾多,煮到好腍,重牛味,米粉有咬口索滿湯汁,有大量蔥令到更加香🥰⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 醬油豆苗 👉🏻豆苗豆香味濃,味道清甜,加埋醬油汁好惹味又唔會太鹹⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 桂圓紅棗茶👉🏻紅棗茶味道清潤香甜,仲有一陣清幽嘅花香味好暖胃⭐️⭐️⭐️⭐️#foodphotography #hkrestaurant #hkfoodshare #香港好去處 #相機食先 #吃貨 #香港美食 #旺角美食 #旺角 #台灣菜 #食好西 #今晚食乜好 #香港小店
▫️ 紅燒牛肉新竹米粉

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 醬油豆苗
👉🏻豆苗豆香味濃,味道清甜,加埋醬油汁好惹味又唔會太鹹

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 桂圓紅棗茶
👉🏻紅棗茶味道清潤香甜,仲有一陣清幽嘅花香味好暖胃

⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-03-27 24 瀏覽
我真係好喜歡食蛋餅,差唔多每次去台灣都必吃!呢間呢我覺得肉鬆蛋餅做得不錯,外皮不會太厚,而且蛋味好香,包住超多料嘅肉鬆,𥚃面比較鬆軟,兩種味道幾夾,食落去好澎湃嘅感覺,甜中帶鹹!跟住不少得當然要叫招牌菜紅燒牛肉麵,牛肉已經好入味,湯底好濃郁,一放在枱已經聞到好香的牛肉味,簡直色香味俱全🥰下午茶時段不算太多人,但都不斷有客人入下,地方不算太大,但也不會太迫在門口見到有新竹米粉,話梅粉,台灣紅茶等售賣,我都忍唔住望多兩眼

2024-03-25
【油尖旺區】【阿木台灣麵】最近都去咗幾次台灣,不過去到台灣都唔係成日食台灣菜,所以呢一日同域哥喺旺角食嘢,都有啲掛住台灣菜嘅風味而想食。咁講到喺旺角食台灣嘢,我諗都冇乜邊度可以代替到「阿木台灣麵」喺我心目中嘅地位。佢哋成日好多人排隊,咁啱有位就入去啦。當時都兩點幾,我哋都有啲餓,域哥試咗碗 $79 嘅「紅燒牛肉牛筋麵」,我冇份食,但睇見都幾濃郁,佢都食得好滋味。而我自己就試 $65 嘅「炸排骨便當」,豬扒用台式炸法攪到勁邪惡,配合埋肉燥飯同是日三款配菜,成件事都幾滿足,好多嘢食咁呀。不過咁樣唔代表我哋就可以唔嗌小食,先試 $39 嘅「鹽酥雞」,香噴噴大大碟,椒鹽粉又勁香,最重要係啲雞都幾嫩滑,唔會炸到好老。然後試埋 $62 嘅「鹵牛腱」,又大件又腍,肥瘦均匀,鹵得又好味,食肉獸一定中意,呢兩款小食都畀到幾大驚喜我。講吓嘢飲喇,食台灣嘢冇理由唔飲埋台式飲品嘅,我哋有叫主食嘅話飲品可以減五蚊,所以域哥原本試 $25 嘅「芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶」變成 $20,我試 $22 嘅「黑糖珍珠鮮奶」就變成 $17,幾好飲,減咗價之後仲抵咗。咁樣散叫法埋單先 $292,唔貴。。。(地址:旺角豉油街60

(地址:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #旺角 #旺角東 #油麻地 #阿木台灣麵 #紅燒牛肉牛筋麵 #炸排骨便當 #肉燥飯 #配菜 #鹽酥雞 #鹵牛腱 #芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 #黑糖珍珠鮮奶 #1am1337 #1ambackup

2024-03-25
2024-03-27 22 瀏覽
唔知點解呢排特別想食台灣野,所以最近就去左【阿木台灣麵】,因爲lunch同晚餐經常好多人,所以就食左個下午茶。紅燒牛肉麵:每次必點紅燒牛肉麵,佢嘅特色係肉質腍滑,湯底香濃。牛肉經過長時間燉煮,令佢更加鮮嫩多汁,香氣四溢。湯底則以醬油、香料同其他秘密配方熬煮而成,味道鮮甜濃郁,令人一口氣就感受到台灣風味。招牌芝士肉鬆蛋餅:呢款招牌芝士肉鬆蛋餅係【阿木台灣麵】嘅招牌之一。佢嘅特色係餅皮鬆軟,入口即化。餅裡面有芝士同肉鬆,味道豐富,口感層次分明。芝士嘅濃郁香氣同肉鬆嘅鹹香味道相互輝映,一啖落去,絕對令人回味無窮。鹹酥雞:又係另一樣必點台灣小吃、外脆內嫩、味道鹹香。外層酥脆,內裡嫩滑多汁,帶有淡淡嘅胡椒鹹香味道。📍阿木台灣麵:旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

2024-03-25 45 瀏覽
差不多兩點去到都要排隊拎飛。坐低之後D食客都絡繹不絕,相信食物有一定的質素。台灣食物中,我最愛的就是紅燒牛肉麵和芝士蛋餅。每次去台灣都必定會食。所以今次都叫了紅燒牛肉麵、芝士肉鬆蛋餅同奶蓋烏龍茶。紅燒牛筋牛楠面果然係必叫,我見每枱都有人叫。牛楠有驚喜好地道,炆得好入味又軟熟,贏茶木幾條街。牛筋有慢慢的骨膠原,夠火候完全不硬。食得好滋味。芝士肉鬆蛋餅超大份,每塊都爆多肉鬆。但芝士較少。特別推薦呢個奶蓋烏龍茶,呢度的奶蓋好過出面的茶飲店。夠濃厚好滋味,烏龍茶甜度適中,同奶蓋互相輝映。呢間係高質的台灣菜!
所以今次都叫了紅燒牛肉麵、芝士肉鬆蛋餅同奶蓋烏龍茶。

紅燒牛筋牛楠面果然係必叫,我見每枱都有人叫。

芝士肉鬆蛋餅超大份,每塊都爆多肉鬆。但芝士較少。
呢間係高質的台灣菜!
2024-03-22
5 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
  • 奶蓋烏龍茶
2024-03-24 72 瀏覽
今次黎到旺角呢間人氣台灣菜餐廳食lunch😍聽講老闆係台灣人,所以特登黎試下😋一入到去,成場都坐滿人咁濟🤣呢度使用qr code 落單,好方便👍🏻而且唔收加一服務費,侍應態度仲好好添啊~餐廳比想像中多好多選擇,特別係小食同飲品,好多台灣先食到嘅選擇🤤而且qr code落單時可以選擇少飯、微糖、走葱等等,好貼心啊!!🧡肉燥飯 $40好大碗🤣🤣女士們建議選擇少飯~肉燥又香又入味,好地道🫶🏻🧡麻醬拌麵 $42(少麵)賣相望落一般,但味道好好!!麻醬超香,拌到啲麵到,每啖都食到超濃麻醬味,推薦👍🏻👍🏻🧡梅子地瓜條 $42地瓜條炸得熱辣辣,好香脆,配搭梅子粉一齊食,又夾又正😋😋🧡滷牛腱 $62超級足料!!牛腱滷得好入味,又香又嫩,而且每塊都好厚,好抵!🧡芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(凍)$40🧡話梅四季春 (熱)$24飲品水準都唔錯👍🏻兩杯都好好飲💰💰兩個人Total $250 免加一

🧡肉燥飯 $40
好大碗🤣🤣女士們建議選擇少飯~肉燥又香又入味,好地道🫶🏻

🧡麻醬拌麵 $42(少麵)

🧡梅子地瓜條 $42
地瓜條炸得熱辣辣,好香脆,配搭梅子粉一齊食,又夾又正😋😋

🧡滷牛腱 $62

🧡芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶(凍)$40

🧡話梅四季春 (熱)$24
飲品水準都唔錯👍🏻兩杯都好好飲

💰💰兩個人Total $250 免加一
2024-03-22 2782 瀏覽
一向知道喺旺角豉油街既呢間阿木台灣面好出名,今日特登去食最出名最地道既牛腩牛筋面,一場黎到,梗系要試埋啲小食啦,我仲叫咗個芝士肉鬆蛋餅,佢蛋餅有四款啦味選擇😍我揀咗我最愛既芝士和肉鬆😆😆我地仲叫咗碟菜,有醬油和肉燥揀,今次就試咗肉燥蕃薯苗先😋😋天氣咁熱,梗系要飲杯野啦😄😄 好開心仲有半價既加配價😄😄我㨂咗黑糖珍珠鮮奶,朋友揀咗黑糖珍珠奶茶🥰🥰一路食仲見到原來有好多台灣特產賣呀😍😍仲大軍台灣水果團購😍😍可惜我剛剛喺人地三月份截單日先知道,唯有等下個月😆😆😆紅燒牛腩牛筋面😍😍😍好滿足!份量好多! 牛腩牛筋都炆得好淋好入味! 湯底正宗!蕃茄牛肉牛筋面正!蕃茄湯底好濃郁!牛肉牛筋好諗好好味🤓🤓份量仲好多🤓🤓🤓芝士肉鬆蛋餅好多肉鬆呀,配上芝士和蛋餅,超級正😆😆岩哂鐘意食肉鬆既我😍😍肉燥蕃薯苗🥰好大碟🥰 亦都碌得好淋😃加埋肉燥好好味😃😃黑糖珍珠鮮奶😍😍😍😍黑糖珍珠奶茶 😍😍😍我見到隔離枱食炸排骨便當🍱,好似好正咁😄😄下次要試下😍😍😍阿木台灣面 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號鋪

紅燒牛腩牛筋面😍😍😍
好滿足!份量好多! 牛腩牛筋都炆得好淋好入味! 湯底正宗!

蕃茄牛肉牛筋面
正!蕃茄湯底好濃郁!牛肉牛筋好諗好好味🤓🤓份量仲好多🤓🤓🤓

芝士肉鬆蛋餅

肉燥蕃薯苗🥰
好大碟🥰 亦都碌得好淋😃加埋肉燥好好味😃😃

黑糖珍珠鮮奶😍😍😍😍

黑糖珍珠奶茶 😍😍😍

我見到隔離枱食炸排骨便當🍱,好似好正咁😄😄下次要試下😍😍😍

阿木台灣面 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號鋪
2024-03-22
午餐
人來人往之《阿木台灣麵》每次經過見到都大排長龍,今次終於試到,餐廳地方唔算大,但人來人往,高朋滿座,menu價錢唔貴,招牌蕃茄牛肉牛筋麵:職員介紹湯底係用蕃茄、牛肉、牛筋餚制以成,所以味道郁濃,郁濃牛味既湯底,當中有點蕃茄既酸酸甜甜既味道好開胃,而牛肉同牛筋肉質嫩,非常軟淋,麵質口感彈牙,食完成碗麵,飲左半碗湯底,都唔覺得口渴,證明真材實料,梅子地瓜條:地瓜條面上好多梅子粉,酸酸甜甜好開胃,口感外脆內軟,入口味道甜甜地,桂圓紅棗茶:都幾大杯,同樣都係養生系列,配料真係有桂圓同紅棗,味道唔算甜,容易入口。
人來人往之《阿木台灣麵》

2024-03-21
2024-03-22 22 瀏覽
*紅燒牛肉麵紅燒牛肉麵味道豐富,牛肉鮮嫩多汁,搭配濃郁的紅燒湯頭,帶有濃厚的肉香和香料的味道。湯頭的口感濃郁,讓人回味無窮。牛肉片切得薄而寬,經過紅燒處理後更加嫩滑可口。麵條選用的是彈牙有嚼勁的麵條,能夠完美吸附湯汁的味道*招牌芝士肉鬆蛋餅外層的蛋餅皮鬆軟而蓬鬆的,煎至金黃色。一口咬下,感受到鬆軟的蛋餅皮和內部的餡料之間的結合。肉鬆的鬆脆口感和芝士的融化質地相互輝映,肉鬆的鹹香和芝士的濃郁奶香相互交融,味道好夾*醬油豆苗豆苗嫩綠可口,葉子脆嫩,質地柔軟,醬油是主要的調味料,賦予豆苗淡淡的鹹香味道,並使其更加鮮嫩可口
*紅燒牛肉麵

*招牌芝士肉鬆蛋餅

*醬油豆苗

2024-03-19 48 瀏覽
係香港食台灣菜,《阿木台灣麵》一定係其中一間熱門之選。經常排長龍,事關好好食又抵食🙌🏻✨紅燒牛肉麵 話哂都係招牌菜,黎到食牛肉麵係必須的!牛𦟌厚身得黎好腍,麵條夠粗身又彈牙。湯底係重點!呢度嘅湯底有濃郁牛味,係會忍唔住飲哂架🤭✨ 招牌芝士肉鬆蛋餅 外層微微煙韌嘅雞蛋餅,蛋香夠濃。以肉鬆做餡料係我至愛🙌🏻加上芝士,增加香味同口感得黎又唔會膩。✨梅子地瓜條台灣夜市必食小食🤭外層酥脆,咬落微微軟糯。酸酸甜甜梅子粉係必不可缺😌

✨紅燒牛肉麵

✨ 招牌芝士肉鬆蛋餅

✨梅子地瓜條
呢間台灣麵經常大排長龍,專登揀下午茶時間去食都好多人!老闆係台灣人,據傳係60幾年家傳秘方,喺香港都可以食到正宗台灣麵,唔怪之得會咁多人嚟排隊食!🍜招牌麻辣牛肉牛筋麵牛肉牛筋麵係餐廳招牌菜之一,麵質適中偏硬,我鍾意呢種口感!牛肉同牛筋都燉煮得非常之腍,鮮嫩入味。麻辣唔會好嗆喉,如果唔夠辣可以自己加枱面嘅秘製辣椒醬😍🐓鹹酥雞食台灣嘢,點可以唔食鹹酥雞?炸得非常酥脆,雞肉嫩滑😋枱面有特製鹹酥雞調味粉,可以自己加調校鍾意嘅鹹度🤩🥬肉燥豆苗豆苗夠新鮮,肉燥唔會好鹹,亦都唔會好肥。加埋一齊食好惹味😋

🍜招牌麻辣牛肉牛筋麵

🐓鹹酥雞

🥬肉燥豆苗
豆苗夠新鮮,肉燥唔會好鹹,亦都唔會好肥。加埋一齊食好惹味😋
今天發現的是一家台灣小店~下午茶時間這家店都滿座!而且來的都是本地人多~非常值得一試!這家店非常出名~餐廳老板是台灣人,祖傳60年家族秘方,味道十分正宗!朋友說這家店的實物都是手工制作,每天賣完就沒有了~而且都用的天然食材,沒有其他添加!來台灣小店,一定要試的就是鹽酥鸡和蛋餅啦🤤!番茄牛肉面,轉了新竹米粉本來是為了蛋餅進來的,但是這個牛肉面真的非常🉑米粉吸了番茄汁,非常開胃~牛肉分量很足,超大一塊的,肉質鮮嫩,湯底濃郁!而且吃了大半碗也不會覺得很膩。聽說這個面、牛肉和湯底至少熬48小時~ 怪不得牛肉入口即化的感覺~鹽酥鸡和鹽酥肉每次吃台灣菜都必點鹽酥鸡。這個鹽酥鸡外脆內嫩,不會有很重的油溢味🉑鹽酥肉外面基本都沒有見到過哦, 值得一試!芝士巖鹽奶蓋炭燒烏龍茶茶味挺濃,奶蓋非常濃稠~而且不是很甜的那種,不錯不錯!🌯芝士肉松蛋餅我的蕞愛就是蛋餅🤤!芝士分量很足,肉松分量也很足~ 蛋餅也很香🤤上桌還是熱的~口感一絕,我還特意打包了一份蛋餅哈哈哈哈。🥒黃金泡菜這個泡菜挺特別的,沒有吃過。不是的那種辣泡菜,有點甜甜的,上面金黃色的原來是紅蘿卜,挺清爽的!周中午市或者下午茶來更劃算~
今天發現的是一家台灣小店~
來台灣小店,一定要試的就是鹽酥鸡和蛋餅啦🤤!

番茄牛肉面,轉了新竹米粉
本來是為了蛋餅進來的,但是這個牛肉面真的非常🉑

鹽酥鸡和鹽酥肉

芝士巖鹽奶蓋炭燒烏龍茶
茶味挺濃,奶蓋非常濃稠~而且不是很甜的那種,不錯不錯!

🌯芝士肉松蛋餅

🥒黃金泡菜

周中午市或者下午茶來更劃算~
2024-03-07 178 瀏覽
番茄牛肉麵 $67非常濃郁嘅番茄湯🍅,同牛肉麵好夾,我嗌咗角切嘅牛肉,牛肉非常嫩滑同好腍,食得出啲牛肉係經過用心烹調😋 紅燒牛肉麵 $67紅燒牛肉麵係阿木台灣麵嘅招牌菜🫵🏻,果然冇令我失望,佢同番茄湯唔同,紅燒牛肉湯令牛肉更加入味同軟嫩,係正宗嘅台灣紅燒牛肉麵!😆 肉鬆蛋餅 $43蛋餅嘅份量一啲都唔細,而且肉鬆非常足料😙,每嚿都食到啖啖肉鬆,每啖都散發住蛋香味,食到停唔到口~🥚 芝士粟米蛋餅 $45啲芝士十分邪惡🧀,配埋粒粒分明嘅粟米,超級好味🥰
番茄牛肉麵 $67
番茄牛肉麵

紅燒牛肉麵 $67
紅燒牛肉麵

肉鬆蛋餅 $43
肉鬆蛋餅

芝士粟米蛋餅 $45
啲芝士十分邪惡🧀,配埋粒粒分明嘅粟米,超級好味🥰
芝士粟米蛋餅
番茄牛肉麵