2020-07-12 140 瀏覽
唔使去九龍城都可以食到地道泰菜非「阿來」莫屬竟然喺旺角搵到一間地道泰菜🌮泰式豬脾飯全日供應嘅套餐三個字「好抵食」🤣唔單止抵食仲好好食豬髀油香味美入口好快溶化配埋酸菜 即時中和油膩感🌮泰式肉碎生菜包炒得好乾身嘅肉碎配埋酸辣嘅調味料越食越過癮🌮大蝦柚子沙律柚子多汁爽脆配上醬汁減低柚子嘅苦澀味係好開胃嘅前菜🌮蒜蓉牛油雞翼估唔到有咁多隻抵食又大件🤩🤩🤩香口嘅炸蒜配雞翼隻隻雞翼都好肥大 好多汁好味道
唔使去九龍城

泰式肉碎生菜包
大蝦柚子沙律
蒜蓉牛油雞翼
2020-07-12 58 瀏覽
有排都未有得去泰國旅行,黎食下泰國野止癮。呢到原來仲有樓下架,都坐得幾舒服,叫左個木瓜沙律,都有少少辣架,又酸酸地幾開胃! 另外,仲叫左個肉碎生菜包,咸味適中,包埋生菜岩岩好!份量都幾多架! 呢架望落以為會辣辣地,但都冇想像中咁辣,唔食得辣既我都可以接受到!仲叫左半打串燒沙嗲,有雞肉同豬肉。沙嗲醬好夠味!雞肉仲好嫩滑!之後仲有火山軟殼蟹法包,個法包吸曬d醬汁,好好味呀!而且軟殼蟹分曬件出黎,都食得好方便,呢種咖哩相對比較溫和。唔會辣又唔會太咸。 野飲方面叫左青檸梳打,感覺好清新! 呢到性價比真係幾高,幾抵食。而且呢到仲有泰國出曬名既甜品,芒果糯米飯架!但可惜已經好飽啦,下次食一定要嗌番個啊!
2020-07-09 2743 瀏覽
呢間泰菜係旺角都幾有名,出名又平又大碟,又唔收加一,今日就同朋友仔試下啦我地已經6點左右到,餐廳都好多客人!原來仲有二樓㗎,6點已經要開二樓,好旺場呢!餐廳基本上全部都係大圓枱,二人就要搭枱,不過全部枱都加哂大珍珠檔版,所以搭枱都唔會好尷尬。。睇下食乜好啦,種類有好多小食拼盤:有雞翼,蝦餅,魚餅,春卷,全部即點即炸,新鮮熱辣。好欣賞個魚餅,咬入口有汁咇出嚟,不過偏咸。蝦餅食入口好彈牙。春卷入面包住粉絲好特別呢!香芒蟹肉炒飯:呢個炒飯一上枱已經聞到好香!飯炒到一粒粒唔係一pat pat㗎,唔濕好乾身。材料就唔算好多,不過食入口唔油膩,好香口,芒果酸酸甜甜好開胃。仲有睇落好少飯咁,其實好多㗎!火山軟殼蟹法包:哇!好大份,有3大件軟殼蟹係面,仲有大大個法包。加上滿到瀉嘅咖哩,必點!軟殼蟹炸到脆卜卜,個咖哩汁味道香濃,配上雜菜,正丫!但汁唔辣,成個法包吸哂啲汁,每啖都有咖哩包住。真係好大份,真心建議多人先嗌,我同朋友兩個人完全食唔晒。其實啲汁可以嗌多個飯撈嚟食,不過我地真係太飽啦!龍眼冰:呢杯野飲就不過不失啦,不過龍眼肉就小左啲,但就唔會太甜,岩岩好,多啲龍眼肉就更好✌🏻呢度環境舒適,唔會坐到

睇下食乜好啦,種類有好多

小食拼盤:

香芒蟹肉炒飯:

火山軟殼蟹法包:

龍眼冰:

呢度環境舒適,唔會坐到好迫。
員工都幾有禮貌。食物份量真係幾大份,又唔收加一,幾抵食
2020-07-09
2020-07-09 67 瀏覽
去旺角食泰國菜,在通菜街地舖的阿來泰式開餐。大大個招牌容易認。除了散叫又可以叫套餐,選擇幾多。當時不太肚餓, 不想吃飯, 所以選擇了 泰式清湯金邊粉配豬頸肉。 金邊粉口感 幾特別,一來來自他的形狀,不是常見的 圓柱形,而是四方形的切割,令他的口感和一般麵條不太相同,質地又有咬口,感覺幾有趣。 豬頸肉肥瘦適中, 厚薄也是剛剛好。清湯 就如其名比較清淡,所以來一點刺激的配菜。 汁燒魷魚筒 貨真價實, 原隻燒烤 ;燒好之後才切開, 方便進食。 以帶辣香的汁去燒,是很地道的泰式風味;若覺辣味不足,可以再點些醬汁,加強對味蕾的刺激。魷魚軟滑,彈牙,可口 ,好值得一食。食過辣味的食物,當然要降一降溫 ,一於來一個 滿滿泰式風情的椰青,為自己在炎炎夏日, 帶來一絲涼快。

除了散叫又可以叫套餐,選擇幾多。

2020-07-03
2020-07-08 49 瀏覽
以為泰國菜咁平唔會好高質,點知依間真係又平又正!我叫左好多野食。有金邊粉,冬蔭公,泰式奶茶,仲有龍眼冰。金邊粉係我最中意的一道菜,檸檬汁同花生碎撈埋d粉,好彈牙同爽口,仲有蝦!都係好鮮味!點會唔叫冬蔭公湯呢?唔好睇佢個樣唔係好辣,其實都真係辣辣哋,怕辣的朋友要記得叫小辣呀!不過佢加左小小椰奶,可以緩和返個辣味!湯入面有好多菇同香料,仲有一隻入哂味既大蝦,好抵食!到左飲品,泰式奶茶就有少少甜,但都ok,龍眼冰就必叫,好香龍眼味!總結呢一餐每人大約200蚊係超值,食物質素高,服務又好,抵食!

2020-07-06 60 瀏覽
呢間泰菜係我嘅canteen(๑˃̵ᴗ˂̵)و 又近地鐵站又平又大份又好食又唔使排隊😆 真係好推薦😋👍🏻夜晚同一大班朋友聚會都好適合 可以嗌黎share🤤❣️Lunch set $48 (凍飲+$2) 👅🍃金不換香辣肉碎炒河我最愛🥰 真係勁大碟次次都食唔晒😛 最鍾意佢嘅河粉好滑好大條 可以索好多汁😋好香好惹味 重口味愛好者要試吓😽🍚泰式冬陰功炒飯 呢款都好正 有好多唔同海鮮 青口魷魚等等🦑飯炒得乾身又好有冬陰功味🤤 不過偏辣 🌶🦐泰式炒金邊粉Pad thai真係食泰國嘢必叫😆 我覺得每間煮嘅都有啲分別 我鍾意有少少濕既😽 每樣都好食添🥺🌶豬頸肉冬陰功河好多香料 好夠味👍🏻 而且豬頸肉好好咬٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 呢個價錢連碗冬陰功湯都買唔到啦😆
夜晚同一大班朋友聚會都好適合 可以嗌黎share🤤

❣️Lunch set $48 (凍飲+$2) 👅
🍃金不換香辣肉碎炒河

🍚泰式冬陰功炒飯

🦐泰式炒金邊粉

🌶豬頸肉冬陰功河
2020-07-05 38 瀏覽
最近好鍾意食泰國菜,所以就嚟咗阿來泰式地道風味食👅-🦐辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯🥘-呢個係廚師推介!真係超級惹味,而且真點辣🌶️所以怕辣嘅應該麻麻地食到😂飯炒得粒粒分明,好香好滋味😆面頭嘅蝦好爽口,飯入面都有粒粒海鮮🦞🦐如果海鮮多啲就好,但呢個價錢真係好抵❣️-評分:8.5/10價錢:$68-🍛黃咖哩牛腩煲🐂-牛腩好軟熟好嫩,入口即溶🐂❣️黃咖喱甜甜地好香滑,唔會太辣,怕辣嘅都可以食到😆 煲入面有好多材料,薯仔,車厘茄,青椒等等,全部都索曬咖喱🍛超入味!🤩-評分:8.3/10價錢:$88-🔸椰汁三色冰🥥-食泰國菜點可以唔嗌番杯三色冰😋啲啫喱顏色好鮮艷,軟淋淋好有咬口🤣 配埋椰汁一齊飲好清新解辣,又唔會太甜,夏天飲真係一流😍-評分:8.5/10價錢:$22-🌴椰青🥥-雖然對比食物呢個價好似有少少貴,但個椰青真係好大舊,最重要係椰子超高質😍😚而且椰子水好清甜,亦都好多😍😍仲可以一邊飲一邊刮啲椰肉食🤤🤤食極都仲有👻-評分:8.2/10價錢:$35-📍 阿來泰式地道風味 旺角📍
最近好鍾意食泰國菜,所以就嚟咗阿來泰式地道風味食👅
🦐辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯🥘
評分:8.2/10
價錢:$35
📍 阿來泰式地道風味 旺角📍
2020-06-25 201 瀏覽
岀左名既泰國菜🇹🇭由細食到大 水準仍然無變😍性價比高 每碟份量都好大碟👍🏻餐牌選擇好多 想食辣定唔辣 都有得簡☺️泰式炸蝦餅 $78好酥脆 一咬落去 就有好大啖蝦肉😍事先已切定2舊 放入口就唔會太大舊🤣👍🏻生蝦刺身 $98刺身最緊要夠大隻 同埋 夠新鮮呢度 絕對滿分🌟而且個醬汁 亦調得好岀色😋泰式炒金邊粉 $58份量超大碟 啱2-4人食同泰國食到既味 一模一樣😍推薦🌟馬拉盞炒通菜 $68炒得好香好有穫氣 食落仲好有馬拉盞味芒果糯米飯 $58芒果係鮮味既,掋讚😋糯米飯 又熱又軟熟 好正啊😚😚 但太大份量了⋯2個人食 真係不可能既任務😂西米糕 $48第一次食加入左芋頭既西米糕有創意得黎 味道唔會太甜合乎大眾既口味😄椰青 $35
岀左名既泰國菜🇹🇭

馬拉盞炒通菜 $68
炒得好香好有穫氣
食落仲好有馬拉盞味

芒果糯米飯 $58
芒果係鮮味既,掋讚😋
糯米飯 又熱又軟熟

• 泰式炒金邊粉
  • 泰式炸蝦餅
  • 馬拉盞通菜
2020-06-24 115 瀏覽
阿來 係在泰文 有好味的意思🤣果然! 係幾正🥰🥰而且全日免收加一!💫🐽 生蝦刺身🦐 ($98)食泰國野一定要有!🤩🤩既生蝦 正啊🥳勁鮮🤪🤪 點埋秘製醬汁👍🏻🐽 泰式炒金邊粉🌟 ($58)好抵食既pad thai🤤超大碟🤰🏻 濕度岩岩好😛🐽 泰式炸蝦餅🍤 ($78)炸得好香口 非常彈牙😼蝦味濃 好食😻😻🐽 芒果糯米飯🥭 ($58) & 西米糕🥄 ($48)好貪心地嗌左兩個甜品>3<勁推介芒果糯米飯!🥰芒果好甜🥭 配埋椰汁煙韌糯米飯 棒!🥳🥳🐽 椰青🥥 ($35/1)天氣熱辣辣🌞🌞🔥 飲番個清涼椰青🌬️ 冇得頂😎仲刮曬d椰肉黎食 勁清甜😼

阿來 係在泰文 有好味的意思🤣
果然! 係幾正🥰🥰
而且全日免收加一!💫

🐽 生蝦刺身🦐 ($98)
食泰國野一定要有!🤩🤩
既生蝦 正啊🥳
勁鮮🤪🤪 點埋秘製醬汁👍🏻

🐽 泰式炒金邊粉🌟 ($58)
好抵食既pad thai🤤
超大碟🤰🏻 濕度岩岩好😛

🐽 泰式炸蝦餅🍤 ($78)
炸得好香口 非常彈牙😼
蝦味濃 好食😻😻

🐽 芒果糯米飯🥭 ($58) & 西米糕🥄 ($48)
好貪心地嗌左兩個甜品>3<
勁推介芒果糯米飯!🥰
芒果好甜🥭 配埋椰汁煙韌糯米飯 棒!🥳🥳

🐽 椰青🥥 ($35/1)
天氣熱辣辣🌞🌞🔥
飲番個清涼椰青🌬️ 冇得頂😎
仲刮曬d椰肉黎食 勁清甜😼
2020-06-23 77 瀏覽
一大班人除咗食大排檔之外 就最鍾意食泰菜啦因為可以share好多唔同野食 嗌咗個四人餐同二人餐個烏頭真係冇得輸 啲魚肉勁嫩 同埋啲菇都好入味 最鍾意佢嘅冬陰功同生菜包 完全就好似喺泰國食既風味冬陰功酸辣得黎好爽口 而生菜包啲豬肉嘅調味好香 香料味好重 包塊生菜啱啱好唔會太鹹
一大班人除咗食大排檔之外 就最鍾意食泰菜啦
冬陰功酸辣得黎好爽口
  • 泰式鮮蝦冬蔭功湯
  • 泰式肉碎生菜包
2020-06-23 102 瀏覽
今晚我地黎到旺角-阿來泰式地道風味。呢間餐廳名聞旺角,就算平日夜晚都好多人去食,大排長龍!阿來泰出名平靚正,菜式唔單止充滿泰式風味,而且價格比一般泰國餐廳平,可以試到唔少特色菜👍🏼👍🏼我地叫左泰王咖哩火山軟殻蟹法包、海南雞、泰式生蝦刺身、汁燒原隻魷魚筒、龍眼冰、椰青同芒果糯米飯。首先,咖哩火山軟殻蟹法包味道非常好😍😍 咖哩同所有配料都放係法包入面,令法包滲滿濃濃嘅咖哩味,超級好味👍🏼👍🏼入面有原隻大軟殻蟹,令人好滿足 🤤🤤泰式生蝦刺身,餐廳用新鮮靚蝦,蝦味濃郁,非常爽口 👍🏼👍🏼海南雞(例牌),雞肉非常鮮嫩,一啲都唔粗糙,配埋惹味泰式酸辣醬,令人欲罷不能 😍😍汁燒原隻魷魚筒,魷魚好爽口,加埋用汁燒,令到味道好香。最重要唔貴,值得推薦啊!芒果糯米飯,新鮮滾熱辣拎出黎,糯米仲係熱興興。芒果勁甜,好好食🤤🤤飲品就分別有龍眼冰同椰青。
泰式生蝦刺身,餐廳用新鮮靚蝦,蝦味濃郁,非常爽口 👍🏼👍🏼
飲品就分別有龍眼冰同椰青。
2020-06-20 93 瀏覽
最近好少食泰國菜,朋友提議同我一齊去食,諗諗吓不如揀間平平地而且比較就腳嘅餐廳,就揀咗位於旺角過地舖泰式餐廳。由於最近有濕疹困擾,變咗好多嘢都唔識得,幸好這間餐廳都有一啲菜式很適合我,就變咗我朋友要遷就我啦!豬頸肉炒芥蘭$72豬頸肉口感爽口,而且條味都幾香,炒芥蘭口感爽口,鮮嫩翠綠,要來送飯一流!例牌海南雞$78佢個海南雞嘅質感絕對係幾滑,而且有一個特別嘅泰式醬汁,味道香辣好食。原隻椰青海鮮焗飯$78呢個好特別,估唔到呢個價錢可以食到咁大隻椰青,裏面嘅海鮮焗飯仲有差唔多兩碗飯嘅size,兩個女仔食絕對好OK ! 熱檸檬水$17佢本身都有水提供,如果想飲飲品我都會比較建議佢有啲特別嘅椰汁冰/龍眼冰,不過最近唔飲得甜野所以健健康康個檸檬水⋯

豬頸肉炒芥蘭$72

例牌海南雞$78

原隻椰青海鮮焗飯$78

熱檸檬水$17
2020-06-18 117 瀏覽
好耐無食泰國野啦,見呢間餐廳咁多人介紹,所以約咗朋友去。見到咁多人排隊,一定係美食店,無介紹錯!食泰國野必叫,泰式生蝦刺身!中等size,非常彈牙、新鮮,配埋混好咗嘅酸辣汁,非常惹味。海南雞(例),估唔到幾大份,去咗骨,食得非常方便。肉質又嫩滑,點埋個汁好開胃。泰皇咖喱火山軟殻蟹法包,非常足料,法包放滿軟殻蟹!軟殻蟹食落鬆脆,同咖喱好夾,又唔算辣。法包吸收哂咖喱精華,好好食,所以我地就無另點白飯。汁燒原隻魷魚筒,燒得好香,又厚肉,食落好有口感。尤其係魷魚鬚部分,燒得特別好食,同朋友爭住食。夏日熱辣辣,叫咗龍眼冰同梛青消暑,清甜解辣一流,梛青重可以去熱氣!食泰國野點少得芒果糯米飯。夏天當造嘅芒果非當甜,而糯米飯熱辣辣,配上梛漿非常好食,冷熱交融。
2020-06-18 116 瀏覽
夏天就係想食泰菜嘅節奏,去開旺角,見到呢一間餐廳咁多食評,就試試佢啦!分數5 x 🤤為滿分我哋揀咗午市套餐,金不換香辣肉碎炒河 $48 係正宗嘅大河粉,香辣肉碎味道有泰色風味。對比九龍城泰菜,係有得輝嘅~ 泰式豬髀飯 $50 醬汁有啲似滷水汁,豬皮肉質亂滑但係偏肥。泰式鳳爪沙律 $68 最出色呢個,非常清新和香辣~ 真係食得辣嘅朋友先好叫啊~飲品配咗龍眼冰,鹹檸七。食物: 🤤🤤🤤服務: 🤤🤤🤤環境: 🤤🤤🤤整體: 🤤🤤🤤

分數5 x 🤤為滿分

我哋揀咗午市套餐,

金不換香辣肉碎炒河 $48

泰式豬髀飯 $50
醬汁有啲似滷水汁,豬皮肉質亂滑但係偏肥。

泰式鳳爪沙律 $68
最出色呢個,非常清新和香辣~
真係食得辣嘅朋友先好叫啊~

飲品配咗龍眼冰,鹹檸七。

食物: 🤤🤤🤤
服務: 🤤🤤🤤
環境: 🤤🤤🤤
整體: 🤤🤤🤤
2020-06-16 162 瀏覽
Had lunch menu, pork chop rice. Very plain, nothing special. Simple dishes are the best but not this one. The pork chop was so rough and tough like a shoe sole. The service was mediocre, waitress couldn't be bothered to answer questions about the food. Horrible experience, will definitely not come again!