2022-01-07 273 瀏覽
最後一晚堂食然後又要等兩個禮拜了, 巧合要去旺角,所以順便吃飯才回家🥢。 到阿來泰式地道風味吃晚飯, 地點位於旺角通菜街97號地舖。 餐廳有兩層, 我被安排到二樓, 一上到去就記得原來之前已經與朋友來過。 晚餐 ~ 🔹🔸泰式鐵板蠔仔蛋$78、 黃咖哩牛腩煲$88、 冬陰功炒飯$58、 蒜蓉包$25、 泰式奶茶$22。🔸🔹 🔹泰式鐵板蠔仔蛋🔸 ~ 鐵板上才能夠保持熱度, 蠔仔粒粒飽滿, 配上酸辣醬汁😁, 食得更滋味。 🔹冬陰功炒飯🔸 ~ 冬陰功炒飯十分開胃, 鮮辣酸香四款味道都有👍🏻, 會食到停唔到口。 🔹黃咖哩牛腩煲🔸 ~ 黃咖哩很夠味😋, 薯仔和牛腩吸滿濃濃的咖哩汁, 香而不辣。 🔹蒜蓉包🔸~ 蒜蓉包脆卜卜當然配黃咖哩啦, 每次點咖哩一定不能少蒜蓉包🥖。 🔹泰式奶茶🔸 ~ 泰式奶茶的味道比較香甜, 與我們港式奶茶都有不同的優點。 整體價錢貼地, 份量多, 地點又方便, 所以門口經常排長龍的。

冬陰功炒飯

黃咖哩牛腩煲

泰式奶茶

2022-01-06
冬陰功炒飯
黃咖哩牛腩煲
泰式奶茶
2022-01-05 109 瀏覽
冇得去泰國旅行🙉喺香港呢個咁悶熱嘅天氣🤧最啱食番啲酸酸辣辣嘅泰式嘢✨最近KAT就嚟到旺角呢間 @aroykhaomangai 食晚飯😋·🌶酸辣鳳爪沙律🥗冷盤嘅鳳爪一向係我夏天最愛嘅前菜🥳,呢度嘅酸辣鳳爪真係辣得好過癮,入口酸酸冷冷既口感,再食落去就開始feel到辣椒嘅辣🥵,啱晒鍾意食辣嘅你🤭,鳳爪仲要淋身到可以連啲骨都食埋,啱晒我呢啲懶人😛·🍤金沙炒大蝦🦐用鹹蛋黃醬汁將大蝦炒到金黃起沙🍤,呢一道菜式香脆可口,蝦肉大大隻🦐,連埋炸脆嘅鹹蛋黃味道,真係超級好食仲好香口🤤·🥥原隻椰青海鮮焗飯🦑呢個椰青焗飯,份量非常充足👍🏻,大大個椰青真係裝滿晒海鮮炒飯,真材實料🤩,每啖飯都食到有海鮮材料🦑,炒飯乾身香口,連我都可以食到幾碗飯,就知有幾好味啦!😳·🧉椰汁三色冰🧊食泰式嘢必點嘅椰汁三色冰🥥,飲品唔會太甜,裏面有三隻顏色嘅啫喱條🌈,有得飲仲有得食😋色彩繽紛嘅啫喱條,好靚呢😍
冇得去泰國旅行🙉
喺香港呢個咁悶熱嘅天氣🤧
最啱食番啲酸酸辣辣嘅泰式嘢✨
🌶酸辣鳳爪沙律🥗
🍤金沙炒大蝦🦐
🥥原隻椰青海鮮焗飯🦑
🧉椰汁三色冰🧊
2021-12-29 258 瀏覽
今日晏晝約左朋友喺旺角食野,估唔到唔使去到九龍城都食到地道泰國菜,餐廳名叫‘阿來’,係泰文即係好味既意思,餐廳入面播住泰文歌,牆上寫住泰文字,再望一望個廚房,都係泰國人煮緊菜,勁有feel,店員都好有禮貌,午飯時間佢個午餐都多選題又抵食,不過我同朋友都唔鍾意食飯,所以叫左三個菜同一個甜品。金柚子鮮蝦沙律-用左泰國柚,粒粒飽滿多汁,再配埋鮮蝦,烘過既花生同蝦仔泰式醬汁,開胃清新。泰式鐵板蠔仔蛋-好大碟,蠔仔🦪同蛋夠滑唔老,蠔仔乾淨大粒,粒粒分明,底舖左牙菜,記住點埋個橙色既辣椒醬,好味唔油膩。馬拉盞炒椰菜苗-椰菜苗通常泰國餐廳先有,用馬拉盞炒都幾惹味。香葉椰汁西米糕-雪凍左既椰汁西米糕食落去好似食緊雪糕咁,西米混入芋頭粒,又香又有咬口。

2021-12-29
5 分鐘 (堂食)
午餐
2021-12-29 271 瀏覽
出名又平又抵食既泰國菜,每次經過都好多人等位~近7點去到,原來都唔係近好耐就已經有位,比想像中快。入到去見到人上樓上,原來上面仲有檯,唔怪得之咁快就入得!❤️辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯 好香好有鑊氣既,海鮮好足料,有爽口彈牙既大蝦+魷魚圏+蜆肉等等等,味道有少少辣,特別惹味🧡小食拼盤 大推炸蝦餅,非常彈牙好有口感!!春卷好香咖哩味,又香又脆~仲有炸魚餅同雞翼添💛蒜蓉包 4塊大大塊,好抵食既蒜蓉包 💚青檸梳打 微微酸少少甜,食完炸野飲解解膩岩晒呢個價錢有呢個份量,仲要咁好味,唔怪得之咁多人啦~真心抵食又好味!提外話~見到有個香港人侍應,仲學識用簡單泰文同個泰國客人落單,好型呀!

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯

小食拼盤

💛蒜蓉包 4塊大大塊,好抵食既蒜蓉包
蒜蓉包

💚青檸梳打 微微酸少少甜,食完炸野飲解解膩岩晒
青檸梳打

辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯
小食拼盤
青檸梳打
  • 泰式小食拼盤
一直都好鍾意旺角嘅阿來泰式。今日星期日,神奇地冇乜人,可能因為今日地鐵免費,大家都去咗東涌shopping?😂😂 我哋喺東涌行完山之後,就去咗旺角度食阿來。 其實之前已經食過幾次,食物質素都唔錯,而且選擇都好多。但係食物嘅價錢都貴咗幾多下。今日叫嘅係四人套餐(有個海南雞飯/豬髀飯,烏頭魚飯/青芒沙律辣魚,大份嘅冬陰功,鐵板燒豪餅,炸蝦餅,通菜,四碗白飯或油飯,仲有四杯嘢飲,我哋再叫多個生菜包,每人埋單$180左右。 但係食得好飽好滿足。推薦菜式:個生菜包唔會好辣,個冬陰功湯都好好飲,好足料。 以前好鍾意食佢個豬髀飯,但係今日嘅豬髀飯唔係煮得好入味。同埋個豪餅唔夠滑,稍嫌太熟。 唔係個青芒辣魚太咸。 同埋要讚讚餐廳員工嘅服務,特別係啲男嘅,我哋對筷子一跌落地就即刻幫我哋換,同埋又幫我哋攞水。 成枱面都係嘢食,枱面大少少就好啲。😅

推薦菜式:個生菜包唔會好辣,個冬陰功湯都好好飲,好足料。

成枱面都係嘢食,枱面大少少就好啲。😅
  • 泰式肉碎生菜包
  • 冬陰功
前幾日係旺角行緊街想搵間餐廳食lunch 上OpenRice見到呢間泰國菜人氣幾高🇹🇭 即刻入嚟試下 佢啲lunch set全部都四十幾五十蚊 有海南雞飯 青咖喱飯 菠蘿炒飯等等 個人就揀左蠔仔蛋飯 ($48) 難得有蠔食 當然唔可以錯過!!❤️結果真心有驚喜 嚟到超級大碟 兩隻手掌咁大塊煎蛋 香脆可口 配約十隻新鮮粒粒蠔 仲要送埋一小碟泰式辣醬比你lo飯 酸甜惹味🤩🤩飯量非常充足 超級滿足!!
2021-06-30
2021-12-03 673 瀏覽
泰菜黎講,旺角通菜街嘅 *阿來泰式地道風味*都幾岩我心水,不但價錢夠貼地,想食嘅泰菜樣樣齊,而且仲一啲都唔嬉場,份份都大大碟,好抵食,不過如果食飯時段都會見等候嘅人龍架。🥢先黎個木瓜絲沙律🥗,底部鋪上新鮮生菜🥬,中間木瓜絲爽口,配上甜酸醬汁,上邊仲有大蝦,既爽又脆,非常醒胃餐前沙律。🥬肉碎生菜包,嘩,份量好鬼多,熱辣辣上枱,一般都會用生菜包裹黎食,入口肉味香甜,之後九層塔味道慢慢浸出,微微辣度,好鬼開胃。🥢咖喱炒大蝦🍤,又係份量超多,一碟有成8隻大蝦,個汁杰度適中,就緊係要order蒜蓉飽蘸點黎食啦😋,唯一如果再辣啲就更加prefect啦😋

2021-12-03 496 瀏覽
好長一段時間冇得出外✈,今晚突然好想食泰國野,所以約朋友去旺角食野,兼買聖誕禮物。 旺角通菜街,除小巴多外,食肆都好多。我地今晚去一間,我覺得唔錯嘅泰國餐廳「阿來泰式地道風味」。呢度招牌菜有明爐烏頭魚、炒蜆、泰式煲仔菜、泰式海南雞、滷豬脾、生菜包、蠔仔蛋,仲有咖哩配肉、海鮮類等,泰國人氣小食,湯類等,種類非常多。泰式木瓜絲沙律爽脆大蝦、木瓜絲、紅蘿蔔絲,加上小番茄、長角豆、辣椒和花生等材料,再加上泰式沙律汁,入口帶有酸酸辣辣、鹹鹹甜甜等味道,整個配搭清爽,開胃。 泰式炸蝦餅蝦餅外層炸到金黃香脆,中間口感軟彈。咖哩炒大蝦稠濃咖哩汁,掛滿大大隻蝦上,咖哩入口辣度適中。 香噴噴蒜蓉包,本身已好食好香脆,再點上咖哩汁,簡直係完美配搭。 椰汁三色冰咸檸檬7up

泰式木瓜絲沙律

泰式炸蝦餅
蝦餅外層炸到金黃香脆,中間口感軟彈。

咖哩炒大蝦
稠濃咖哩汁,掛滿大大隻蝦上,咖哩入口辣度適中。

椰汁三色冰
咸檸檬7up

2021-12-02 365 瀏覽
今次終於入到阿來食野!有時窮去唔到食貴既泰國野,就會想黎呢到。呢到既特色係正宗,有正宗泰國廚師煮餐,而因為整個setting(地點、裝潢)比較大眾化所以都會平d.今次叫左椰青,炒金邊粉,同埋咖喱軟殼蟹農夫包。椰青就無咩好講,新鮮涼爽清熱必備!炒金邊粉黎講呢,呢到既醬汁同調配真係正宗,我食得出佢有加一隻泰式甜酸醬,係我係泰國既時候有用黎煮過野!好味!另外佢既特色呢係會比較多花生碎,如果大家唔想要呢,只要係面頭唔好撈埋一齊就可以!之後就係個咖喱農夫包,其實呢個組合好common,不過可以係整得好差。呢到既mix and match就非常穩陣,有香脆而鬆軟既包底,配上夠新鮮既軟殼蟹(有時梅左臭左真係好難食)同埋夠味夠濃既咖哩底,以一個貴價食品黎講仍然非常抵食!襟飽,好食,周不時都會番煲!

2021-12-02 274 瀏覽
泰高興之阿哥生日😆阿哥生日提早食生日飯,往年阿哥生日都會飛去旅行🧳過生日,疫情下無得出走,唯有偽旅行咁去食泰國菜,當自己去左泰國啦🇹🇭叫左個二人餐再散叫d小食,4個人食都係$600埋單,性價比都幾高💰​————————————————​🥇汁燒魷魚筒🦑($98)👅魷魚燒得好香口,食落爽口彈牙🥈串燒沙嗲 ($78 - 6串)👍🏻叫左豬牛雞各兩串,沙嗲微微辣,個人比較喜歡雞肉串,沙嗲配雞感覺match d🤣二人餐C($378)Pre set左冬陰功湯、炸蝦餅同飛天通菜,兩碗白飯/油飯同兩杯飲品另外仲可以揀1.泰式滷豬髀 / 泰式海南雞 🐥2.青咖喱豬/牛/雞🥇泰式海南雞👅雖然係例牌但都幾大碟,雞肉好嫩,餸油飯食就啱哂🥈青咖喱牛👅 青咖喱唔係好辣,仲幾惹味,撈飯食又係一流🍚————————————————​📍 阿來泰式地道風味: 旺角通菜街97號地舖
泰高興之阿哥生日😆
​————————————————​
🥇汁燒魷魚筒🦑($98)
👅魷魚燒得好香口,食落爽口彈牙

🥈串燒沙嗲 ($78 - 6串)

二人餐C($378)

另外仲可以揀
1.泰式滷豬髀 / 泰式海南雞 🐥
2.青咖喱豬/牛/雞

🥇泰式海南雞
👅雖然係例牌但都幾大碟,雞肉好嫩,餸油飯食就啱哂

🥈青咖喱牛
👅 青咖喱唔係好辣,仲幾惹味,撈飯食又係一流🍚

————————————————​
📍 阿來泰式地道風味: 旺角通菜街97號地舖
2021-12-02 183 瀏覽
旺角真係好多野食,咩國家ge菜式都有。今日就同朋友黎到旺角食泰國野。位置就係先達附近,好方便好易搵。餐廳有兩層,weekend lunch黎唔難搵位。lunch set好抵食,不過我地今日就散叫,鍾意食咩就叫咩。落左單,等一陣啲野食都到啦。柚子沙律$68蝦份量唔少,除左一般柚子沙律材料之外,好似仲有少少唔知係咪椰子絲ge野,增加口感層次。馬拉盞炒通菜$68 次次食泰國食都必食馬拉盞炒通菜,份量好多,兩個人食都綽綽有餘。泰式香芒蟹肉炒飯$68 啖啖都係芒果同蟹肉,唔錯。椰青$35 椰青夠晒凍,呢樣真係好重要,我地一人一個,飲完仲挖埋啲肉黎食,好滿足。總括黎講,呢間餐廳走平實路線,飯同小食都大件夾抵食,食物質素同價錢亦成正比。

柚子沙律$68

馬拉盞炒通菜$68

泰式香芒蟹肉炒飯$68
啖啖都係芒果同蟹肉,唔錯。

椰青$35

2021-12-02 214 瀏覽
突然之間好想食泰國嘢,於是就展開尋覓美食之旅,係旺角通菜街發現一間泰國餐廳「阿來泰式地道風味」,即刻去門外擺放餐牌睇下有咩食先,價錢合理,圖片又好吸引,決定要入去試下。我地簡左一個套餐,二人餐(C)$378- 鮮蝦冬䕃功湯- 泰式海南雞(例牌)- 泰式炸蝦餅- 青咖喱牛- 飛天通菜- 油飯 2碗飲品2杯,可簡特飲重點: 估唔到二人餐既份量可以甘多。鮮蝦冬䕃功湯,好足料,有三隻蝦、菇和蕃茄仔。湯帶少少辣和鮮甜的味道。😋泰式海南雞,份量多,雞件不會太過肥膩,肥瘦適中,而且雞肉肉質很滑。泰式炸蝦餅,超好食好香脆!勁大舊同大碟,點埋泰辣漿更加好食!青咖喱牛,很香濃的椰汁味,很足料,勁多牛。飛天通菜,勁多,成座山甘高🤣🤣串燒沙嗲(豬肉,雞肉各半)$78大大串,抵食。汁燒原隻魷魚筒 $98都係大大份,正👍🏻

我地簡左一個套餐,二人餐(C)$378
- 鮮蝦冬䕃功湯
- 泰式海南雞(例牌)
- 泰式炸蝦餅
- 青咖喱牛
- 飛天通菜
- 油飯 2碗
飲品2杯,可簡特飲
重點: 估唔到二人餐既份量可以甘多。

海南雞

泰式炸蝦餅

青咖喱牛,很香濃的椰汁味,很足料,勁多牛。
青咖喱牛

飛天通菜,勁多,成座山甘高🤣🤣
炒能菜

炒能菜
(6) 串燒沙嗲
鮮蝦冬䕃功湯
2021-12-01 107 瀏覽
食泰國嘢唔一定去九龍城嘅,今日我經過旺角呢間阿來泰式地道風味,知道呢間已經開咗好多年,都終於一次啦, 果然味道一流,價錢公道!我地2人食,食到勁飽,點了炒通菜,泰式海南雞,泰式鐵板蠔仔蛋加2碗飯,超好食!樣樣都正!首先炒通菜份量勁多!!超值丫!成碗實的的咁上碟,不過可以揀辣d就更好啦!海南雞我都預左好食,果然冇失望,雞又肥,肉又滑,個2隻調味漿都係精髓,送飯一流!鐵板蠔仔最後上碟,份量勁多!!我估有2,3隻蛋,當然蠔份量冇蛋咁多不過都真係有做到啖啖有蠔,第1次鐵板咁上,好正,好惹味,份量勁飽,食吾晒,底有d芽菜,都好好食,食到勁飽,大滿足!

好耐之前同男朋友食過一次呢間餐廳,突然又掛住佢個蠔仔蛋,又要嚟幫襯吓喇😆餐廳裝修都偏向簡單,座位唔算好迫~首先當然要講吓個泰式鐵板蠔仔蛋 ($78)先~一嚟到已經咋咋聲又勁香,好吸引!佢啲蠔仔都算係粒粒都好飽滿,唔腥,而啲蛋都非常之香呀😚佢下面亦會有啲芽菜墊一墊啲油,食落口都唔會好油膩,好好食😆而另一樣就係泰菜必叫泰式肉碎生菜包 ($78)😋調味好惹味,雖然我哋走咗青,但係都有好香嘅泰式香料味,份量亦都唔少😚👍咖哩類別都叫咗一個😆泰皇咖哩炒大蜆 ($108)~我覺得呢個都幾有驚喜,個汁甜甜地,而啲蜆真係好大隻架,咬開仲會爆汁🤣覺得佢哋嘅海鮮都幾有保證👍而點咖哩食嘅蒜蓉包 ($25)都好脆,配埋啲咖哩真係好正😋飲品就叫咗一個椰青 ($35)~真係透心涼😆仲刮埋入面啲椰肉食添🤣整體嚟講,真係樣樣嘢都好好食,價錢亦都好親民~推介😁

泰式肉碎生菜包

泰皇咖哩炒大蜆

而點咖哩食嘅蒜蓉包 ($25)都好脆,配埋啲咖哩真係好正😋

椰青

整體嚟講,真係樣樣嘢都好好食,價錢亦都好親民~推介😁
2021-11-24
泰式肉碎生菜包
泰皇咖哩炒大蜆
椰青
去食泰國嘢唔一定去九龍城嘅,今日我喺旺角食咗一間好好食嘅泰國餐廳,叫做阿來泰式地道風味。呢間真係好地道的!味道好價錢又親民!每碟都大大碟!好味又抵食!難怪keep住好多客人!熱氛好好丫!最怕全餐廳得我1枱,雖然好多客人,不過服務都勁好又細心!有笑容,仲見我地食蝦會拎濕紙巾比我地!真係好好!講返野食,我地嗌個2人餐,才3百多,不過就好多野食同碟碟大份,先來冬陰功湯好多料,菇丫蝦等各種食材,蝦都新鮮又大隻,味道又好,分到2碗多d,好味。之後炸蝦餅,超好食好香脆!又係勁大舊同大碟,點埋漿好好食!選擇之下揀左海南雞,好肥隻雞,但食落吾會油膩,好滑,仲有一大碗青咖哩,我地揀左牛,太大碗,真係好抵食,吾會太辣,我吾太食到辣嘅都食到,食吾晒!仲有通菜!我估佢有斤半係度,因為放到好實,4人份量嘅菜咁,好多!最後套餐仲可以飲埋特色飲品!我老公嗌左咸0 7,我就凍柑桔蜜,正丫!!呢間平靚正又方便一定常來!

呢間平靚正又方便一定常來!