2022-05-11
恢復晚市之後梗係去返最繁華嘅旺角蒲吓🥳🥳 食完飯直落旺中行街街😝 所以今次想記錄下係旺中隔籬通菜街嘅一間泰國菜🇹🇭 竟然仲俾我唔打唔撞搵到Phat Thai嘅「隱藏食法」?😧🤫 Menu: 1️⃣ 泰皇咖喱炒軟殼蟹($118)當男朋友猶豫緊食咖喱炒蟹 or咖喱炒軟殼蟹嘅時候,我毫不猶豫揀咗後者,因為…我唔想剝殼🤣🤣 而事實都證明呢一個選擇係無錯😍 首先佢個咖喱醬底已經炒得好香口,小辣得黎又帶有淡淡椰香味,亦食得出椰糖嘅甜味,令我哋兩個忍唔住食完一啖又一啖🦀🦀 2️⃣ 泰式鮮蝦冬陰功湯($78/細)呢碗湯無疑係濃味之最🤣 一入口第一啖已經會俾冬陰功湯辛辣嘅味道刺激到喉嚨🫢 冬陰功湯入邊嘅材料非常豐富🤤 有三、四隻蝦仔、鮮甜嘅蕃茄仔 & 煮到吸收晒冬陰功湯所有香料精華嘅蘑菇仔🍄 識飲湯嘅一定係先食湯裏面嘅湯渣🐽3️⃣ 泰式鮮蝦炒金邊粉($63)呢碟炒金邊粉份量絕對足夠兩個人食🧒🏻👦🏻 係自己未加青檸之前,金邊粉嘅酸甜未算係好突出,加咗酸酸咪咪嘅青檸汁之後,立即提鮮咗唔少😆 不過暫時只係一碟「中上」嘅炒金邊粉😗🕵🏻♀️而我哋自創嘅隱藏食法:就係將呢一間餐廳嘅冬陰功湯加落炒金邊粉度😎😎😎😎 Phat Th
Menu:
1️⃣ 泰皇咖喱炒軟殼蟹($118)
2️⃣ 泰式鮮蝦冬陰功湯($78/細)
3️⃣ 泰式鮮蝦炒金邊粉($63)
🕵🏻♀️而我哋自創嘅隱藏食法:就係將呢一間餐廳嘅冬陰功湯加落炒金邊粉度😎😎😎😎 Phat Thai x Tom Yum Goong!
冬陰功湯中嘅辛辣、酸辣、泰國香草、香茅、雞湯等不同層次嘅味道,剛好填補左炒金邊粉味道上嘅不足,可惜我係金邊粉食剩三份之一嘅時候,先心血來潮咁樣加咗幾勺冬陰功湯落去🥹🥹🥹