2022-06-24
阿來泰式地道風味(Mong Kok)係旺角想平平地食泰國菜🇹🇭原來都有選擇😗😗 位於先達廣場附近嘅「阿來」望落都幾抵食 一於試下~🤪⌖ 泰式炒金邊粉 🍜💰$63整體味道OK 茄醬味會比較出🥫有各種配料豐富口感🤨⌖ 燒豬頸肉 🐷💰$68 賣相好吸引🤩 豬頸肉夠大塊 不過食落似偏瘦嘅叉燒 冇燒豬頸肉嗰種香口同邪惡嘅油脂感 小失望🥵🥵 隔離嘅泰式酸辣汁偏酸 唔夠辣😢⌖ 馬拉盞炒通菜 🌿💰$68通菜煮得啱好 可能就左香港人口味 始終覺得係差咁啲辣度🌶️ ⌖ 黃咖喱雞 🐔💰$68配料豐富 有雞件🐔、薯仔🥔、青椒🫑、蕃茄仔🍅、洋蔥🧅 不過味道普通 唔夠惹味🤥🤥 同樣係欠缺辣度🌶️⌖ 蒜蓉包(4件)🧄🥖💰$28比較薄嘅四件蒜蓉包 有輕微牛油香🧈 食落都脆口 可惜即刻食都唔係熱辣辣嘅😣😣 同黃咖喱唔算太夾~⌖ 青檸梳打🍹💰$25夠晒青檸味 熱辣辣飲落好爽💦💦⌖ 椰青🥥💰$38椰青夠大個 椰肉用匙羹都可以刮到黎食 正常發揮😌😌☻ 回頭指數:6.5/ 10 #Fatshit_ami #Dinnertime #旺角美食 #港式美食 #食好細 #香港美食 #泰式美食 #泰式炒金邊粉 #燒豬頸肉 #馬拉盞炒通菜 #
⌖ 泰式炒金邊粉 🍜
⌖ 椰青🥥
💰$38
椰青夠大個 椰肉用匙羹都可以刮到黎食 正常發揮😌😌
☻ 回頭指數:6.5/ 10
#Fatshit_ami #Dinnertime #旺角美食 #港式美食 #食好細 #香港美食 #泰式美食 #泰式炒金邊粉 #燒豬頸肉 #馬拉盞炒通菜 #黃咖喱雞 #蒜蓉包 #青檸梳打 #椰青