屋企唔想煮飯,咁就諗住落樓下附近食算啦,落到樓下見到明苑茶餐廳突然變左身做阿來東南亞風味!入到去其實都系之前既裝修,但伙記就同哂!呀妹嗌左個菠蘿炒飯,我就要左冬蔭公扎肉金邊粉再加青木瓜沙律價錢都幾抵食~味道都唔錯,呀妹話個炒飯好正喎!平價快食首選

價錢都幾抵食~味道都唔錯,呀妹話個炒飯好正喎!平價快食首選
星期五晚出旺角真係好多人,雖然旺角好多唔同既食肆,但排隊既人都好多,不過只要肯花少小時間去行下,就一定揾到一間好味既餐廳食飯了~黃金雞翼 $68其實就係咸蛋黃雞翼!雞翼炸到香脆,雞肉好嫩滑同埋佢本身都有醃咗個味,咸黃味好濃,個咸黃醬係包住每一隻雞翼,每一隻都食到好香濃既咸黃味,非常惹味,攞黎撈飯一流!金磚豆腐 $58又係肥妹仔最愛既炸物!先講舊豆腐,真係好滑,一咬落去會喺個口化咗,唔駛咬!!而佢既外皮又炸到脆卜卜但又硬身,食落去又有炸物既脆口,但又有豆腐既滑溜,好好食!同埋個豆腐面應該有灑上少少椒鹽粉上去,食落去好惹味,一d都唔單調~香芒蟹肉炒飯 $58晚餐點都要食番少少澱粉質,叫咗個炒飯。芒果粒好甜,可能因為當做!!!個炒飯炒到粒粒飯分明,乾身同有獲氣!!!蟹肉唔係好多,可能只係點綴下,如果當佢一個普通既炒飯黎食都唔差……冬蔭公湯 $78我地叫咗碗細,不過都有三隻蝦同d茹等其他材料!肥妹仔我試咗一啖,都幾辣,不過係酸辣果種,好開胃!仲有少少香料既味道,幾好飲!蝦唔算太大隻,不過都爽口唔霉架。炒馬拉盞 $58菜菜菜!一定要食菜!不過呢碟菜肥妹仔我有一個少少comment,唔係個味唔好食
黃金雞翼 $68
金磚豆腐 $58
香芒蟹肉炒飯 $58
冬蔭公湯 $78
炒馬拉盞 $58
菜菜菜!一定要食菜!不過呢碟菜肥妹仔我有一個少少comment,唔係個味唔好食,而係佢炒到個菜太諗,如果炒得爽口脆d就會好食好多啦~
2018-08-03
1K
去茶餐廳就最鍾意食常餐,一碗沙嗲牛麵加雙蛋係我M佬嘅最愛選擇。但呢間喺旺角嘅阿來,主打嘅唔係常餐或中式碟頭飯,而係東南亞風味,用街坊價就食到星馬泰風味!星馬蛋黃雞翼近年去星馬旅行,蛋黃系列係大家必然嘅手信。喺阿來,就將雞翼加上蛋黃,就有呢道馬來蛋黃雞翼。雞翼炸得香口惹味,每啖都有濃郁嘅咸香蛋黃味,好彩唔算太漏。串燒沙嗲串燒有雞肉同豬肉2款揀,兩款都燒到焦香,但仍然juicy!而串燒重點當然係沙嗲醬,味道香濃,令串燒味道大大提升!而我就鍾意豬肉串多啲,豬肉味好濃。軟殼蟹火山包上枱已聞到咖哩香,店員已將麵包切成4份,醮咖哩汁食真係好正!而軟殼蟹香脆可口,仲有2隻,非常驚喜。而咖哩加入洋蔥同西芹等煮香,最過癮係越食越辣!泰式雞肉濕炒河濕炒河最怕醬汁太杰,好彩呢度都算合格,而雞肉同河粉份量夠晒足料,係今晚嘅飽肚之選

串燒沙嗲

軟殼蟹火山包

泰式雞肉濕炒河
2018-08-08
2018-08-09 62 瀏覽
係旺角呢個乜都有得食嘅地方,泰國好似慢慢已經成為咗其中一個主流對於我呢種好鍾意食泰國菜嘅人來講,簡直就係福音呀正星期六下晝嚟到,簡直係座無虛席了,我同朋友等位都等左差唔多10分鐘先入得午市餐牌泰式鳳爪+$12酸酸甜甜嘅沙律係開胃菜,而且食極都仲有!份量一啲都唔呃人!泰式炒金邊粉配鹹檸七$53金邊粉炒得好香,一啲都唔油膩,配上青檸汁完全係夏天消暑一定要食嘅菜式鹹檸七舊鹹柑桔同平時飲嗰啲一樣,係我的至愛菠蘿炒飯配珍多冰$53夠獲氣!而且粒粒菠蘿肉,一啲都食唔出係咁平既貨仔!泰式飲品一定唔可以唔飲珍多冰!椰香味重!正!沙嗲串燒$78個人好鍾意佢個沙嗲醬,花生味香,而且同雞肉好合拍
對於我呢種好鍾意食泰國菜嘅人來講,簡直就係福音呀正

午市餐牌

泰式鳳爪+$12
酸酸甜甜嘅沙律係開胃菜,而且食極都仲有!份量一啲都唔呃人!
炒金邊粉

泰式炒金邊粉配鹹檸七$53
鹹檸七舊鹹柑桔同平時飲嗰啲一樣,係我的至愛

菠蘿炒飯

珍多冰
菠蘿炒飯配珍多冰$53

沙嗲串燒
沙嗲串燒$78
個人好鍾意佢個沙嗲醬,花生味香,而且同雞肉好合拍

炒金邊粉
菠蘿炒飯
珍多冰
沙嗲串燒
2018-08-08 39 瀏覽
今日和朋友往旺角亞來東南亞風味食dinner, 我們點了海南雞飯, 雞絲札肉喇沙、燒朱頸肉、串燒沙爹和凍奶茶。雞絲札肉喇沙賣相吸引好足料, 喇沙湯底辣度適中, 雞絲食落肉質鮮嫩, 札肉食落爽口彈牙, 菜食落新鮮, 豆卜吸收喇沙湯底食落醒胃, 米線食落爽口, 整碗雞絲札肉喇沙味道豐富, 口感滿足;燒朱頸肉燒得乾身香脆, 食落不會感到油膩, 而且朱頸肉燒得味道剛剛好,食落不會感到太鹹, 而且配上開胃的前菜食落口感清新, 配上的醬汁酸酸甜甜好開胃;串燒沙爹我們點了3串朱肉和3串雞肉, 沙爹汁辣度剛剛好, 雞肉肉質鮮嫩惹味, 朱肉食落好腍, 口感豐富;最後凍奶茶茶味香濃, 奶味香滑。餐廳座位舒適, 食物美味有水準, 雞絲札肉喇沙口感豐富, 燒朱頸肉香脆和沙爹串燒食落惹味,高質的東南亞晚餐
雞絲札肉喇沙
凍奶茶
燒朱頸肉
串燒沙爹
2018-08-08
2018-08-07 648 瀏覽
I have always been a big Thai food fans. Went shopping at Mong Kok and my friends and myself were craving for Thai food. At first we thought of going to Kowloon City, but it was a bit late, so we searched and found this restaurant. Ratings aren’t bad at all, which they received all smiley face with tongue ratings. You wouldn’t notice that the restaurant serves Thai food as it looks more like a Hong Kong cafe. Saw few Thai chefs in the kitchen, so that’s reason why their dishes taste like leg

Saw few Thai chefs in the kitchen, so that’s reason why their dishes taste like legit Thai food.

Overall I’ll rate the restaurant 4/5 and will definitely recommend to Thai food lovers.

Spare Ribs “Yut Gwut” Soup:
-rate 5/5
-rich taste of Chinese medicine, served with tender ribs, chicken feet, and also fried tofu.

Salty Eggs Yolk Fried Chicken Wings:
-Rate 5/5

-Perfectly seasoned with salty egg yolks.

Deed Fried Tofu:
-Rate: 5/5
-Extremely tasty as it was well seasoned, nice crisp outside and soft in the inside.

Green Curry Chicken:
-Rate: 4/5
-Good sharing portion, perfect match with rice or naam bread.

Pan Fried Oyster Scramble Eggs:
-Rate 5/5
-served with sizzling pan with a lot of mini oysters.

Coconut Mini Cake:
-Rate: 5/5

Mango Stinky Rice:
-Rate: 3/5
-Mango wasn’t bad and quite sweet.
  • Pan  Fried  Oyster  Scramble  Eggs
  • Deep  Fried  Tofu
  • Salty  Egg  Yolks  Chicken  Wings
2018-08-07 72 瀏覽
今日同朋友黎到旺角依間泰式菜,泰式菜就一定要叫點我最鍾意既泰式生蝦刺身,又大隻又新鮮,點埋佢秘制既醬汁,夠辣又刺激。小食方面,我地叫左拼盤,蝦餅炸得脆,唔太油膩,外脆內軟,好食!蛋黃雞翼第一次食,食落感覺好特別,外層係炸蛋黃,必試!四款小食都可以點酸辣醬,好清新同酸酸地,非常開胃。主菜我地叫左辣椒膏蝦頭油海鮮炒飯,份量十分多,海鮮配料足料,夠哂鍋氣。加左個個飛天椒炒通菜,夠哂辣。最後一碟係咖喱軟殼蟹火山包同薄餅,咖哩汁有椰香味,軟殼蟹份量好多,薄餅點咖哩汁一流。飲品方面,椰青一定要叫,又平又清新, 仲有椰子肉。

蛋黃雞翼第一次食,食落感覺好特別,外層係炸蛋黃,必試!
四款小食都可以點酸辣醬,好清新同酸酸地,非常開胃。

加左個個飛天椒炒通菜,夠哂辣。

飲品方面,椰青一定要叫,又平又清新, 仲有椰子肉。
2018-08-07 37 瀏覽
肉骨茶- 一直有聽說是馬來西亞/星加坡的菜式,但一直都沒有吃過! 原來是帶骨的豬肉配上藥材熬成的湯第一次喝,味道厚實,藥材味道易接受,喝下去的感覺很暖和,朋友說很有營養!! 豬肉雖說煮過,但仍然很腍,送飯不錯! 串燒沙嗲: 一半豬一半雞,比想像中大串,沙嗲未好夠,肉厚汁濃但唔會覺得膩,正。蛋黃雞翼 : 邪惡嘅軸心,好惹味,唔乾好juicy,個種蛋黃既味道……食完之後回味無窮舐舐脷。軟殼蟹火山包 : 好壯觀嘅火山包, 真係好似熔岩流出嚟個感覺 ,又成個蛋糕咁。 好rich既咖哩汁,椰味唔錯,d汁令個包好好食,加埋軟殼蟹嘅脆口,配合得好天衣無縫。 餐廳整體食物都好食,下次可以再encore~

原來是帶骨的豬肉配上藥材熬成的湯
豬肉雖說煮過,但仍然很腍,送飯不錯!

餐廳整體食物都好食,下次可以再encore~
2018-08-07 32 瀏覽
出開旺角探朋友, 想避開旺角最迫人既地方搵飯食, 可以行去廣華街0個邊, 通常都唔洗等位。經過見到阿來, 入面坐無虛席應該唔會差, 就同朋友入左去食啦。入到去D店員都好熱情招呼, 仲主動介紹餐廳有咩好食。姐姐介紹我地食肉骨茶, 一黎到見到個心都嘩左出黎, 咁足料既, 而且湯好香藥材味, 濃濃既肉汁味, 好好飲, 排骨全部都已經煮到好淋好入味, 入面仲有好多豆卜吸哂D湯, 好正~~金磚豆腐, 豆腐好滑, 個皮薄又脆, 而且調味適中! 咸蛋黃雞翼, 隻隻雞翼都俾咸蛋黃包住, 雞翼係單骨食起上黎好方便, 勁惹味~飲番杯咸檸七GUR一GUR青咖哩雞, 份量好多, 配埋簿餅, 4個人都食唔哂馬拉盞炒椰菜苗, 呢個份量反而少左d, 但係味道都好好, 而且菜都炒得0岩0岩好, 唔會太老或者太生鐵板蠔仔蛋, 本身我地冇叫呢個, 但係見到黎枱叫左, 香味飄到成間鋪都係, 攪到我地流哂口水忍唔住都叫左一個黎試下呀! 果然好好味, D蛋同蠔仔一D冇老, 下面仲有好多芽菜0係底吸哂D味, 蠔仔仍然係好鮮味, 很不錯。最後叫左2個甜品, 都好唔錯呀!呢間鋪雖然唔起眼, 但係食物全部都好好食, 而且見到廚房入面都
入到去D店員都好熱情招呼, 仲主動介紹餐廳有咩好食。

金磚豆腐, 豆腐好滑, 個皮薄又脆, 而且調味適中!

飲番杯咸檸七GUR一GUR

青咖哩雞, 份量好多, 配埋簿餅, 4個人都食唔哂

最後叫左2個甜品, 都好唔錯呀!

呢間鋪雖然唔起眼, 但係食物全部都好好食, 而且見到廚房入面都係泰國人做廚師, 唔怪得咁好食啦!!
2018-08-06 55 瀏覽
約埋朋友仔出旺角睇玩具,睇完都已經8點幾,呢個時間應該係晚餐嘅繁忙時間,周圍行,行咗入廣華街,見到有間門面好似茶餐廳嘅餐廳,門口有個大大個餐牌,好多菜式揀,今晚一於食佢~~剛好有人走,唔係等咗好耐就有位~~嘩~~~餐牌上面真係有好多選擇,樣樣都想食!最後我哋兩個人點咗4餸1湯海南雞 例牌份量唔少,雞件夠滑身,配上泰式辣汁同薑蓉,各有特式。冬陰功湯 細上枱嘅時候感覺個湯好似普通野原來超多料,個湯好甜,食得出應該用咗新鮮蝦去煮,好味喎~而且個辣味剛剛好,不過唔食得辣嘅朋友就未必接受到。金磚豆腐真係外脆內軟,外皮有黑芝麻,多咗芝麻香味,配埋泰式辣醬食,好好味呀~馬沙文咖喱 - 牛肉牛肉同配料一樣多,唔辣,配薄餅好夾,但唯一缺點係薯仔煮得唔夠耐,唔夠林同唔夠味。咖喱跟薄餅蛋黃雞翼超邪惡,濃濃嘅鹹蛋黃味道,整得好好食,廚師好聰明將雞翼起單骨,食嘅時候好方便,不過食到尾有點膩。整體嚟講《阿來》係有水準嘅,價錢唔貴,份量又夠,環境乾淨,坐得舒服,唔會好似一般旺區嘅餐廳逼逼夾夾咁,而家伙記有禮貌,上菜夠快,值得一贊!!!

剛好有人走,唔係等咗好耐就有位~~

嘩~~~
餐牌上面真係有好多選擇,樣樣都想食!

最後我哋兩個人點咗4餸1湯

海南雞 例牌
份量唔少,雞件夠滑身,配上泰式辣汁同薑蓉,各有特式。
海南雞(例牌)

冬陰功湯 細
上枱嘅時候感覺個湯好似普通野

馬沙文咖喱 - 牛肉
馬沙文咖喱(牛肉)

咖喱跟薄餅
咖喱配薄餅

海南雞(例牌)
金磚豆腐
馬沙文咖喱(牛肉)
咖喱配薄餅
2018-08-05 26 瀏覽
來到旺角找泰式菜吃,旺角的泰式菜不太多,選擇了這間新的餐廳做一個嘗試。看到餐廳的午餐也挺便宜,但是朋友看見了餐廳推介的火山軟殼蟹後很想想吃軟殼蟹,所以我們決定了散叫。朋友不喜歡吃包點,所以我們 叫了咖哩軟殼蟹再自己加一個白飯,咖哩的味道挺香濃,用來拌飯或是伴包點也非常不錯,軟殼蟹大概有一隻,不多不少,價錢可以接受。由於只是叫軟殼蟹好像有點不足,所以我們叫了一個馬拉盞通菜,馬拉盞通菜的咸道不會太濃,伴飯一流。再之後我們叫了一個金磚豆腐,金磚豆腐就是把滑滑的豆腐放進油鍋中一炸。脆脆的外表與滑滑的豆腐的造成一個反差,非常之好。之後,我們兩人另外選擇了一杯青檸梳打 ,青檸梳打不會像一些餐廳中的只有青檸水沒有青檸,酸酸的青檸水可以減去咖哩的油膩感。

「阿來」兩字其實是泰文「好食」的發音 (“來”要捲舌),餐廳都幾開宗名義及有自信。先來個冰凍「椰青」$35,解解渴:「泰式生蝦刺身」$88生蝦一直是我吃泰國菜必點之物,喜歡它冰凍爽口的觸感,配上辣椒、生蒜片提昇蝦鮮,再蘸辣汁,醒胃。而且有個非常緊要的重點,就是要非常清潔,否則食完肚痛就無謂啦。我覺得它不論清潔及醒胃度都有做到,完全對我口味。「泰式肉碎生菜包」$68將免治豬肉、檸檬葉、香茅、九層塔、辣椒、蔥頭、魚露等炒成香肉碎,再用附上清脆的唐生菜葉包來吃,味覺豐富,很合夏天,且用手抓着吃,比用餐具吃來得更盡興:其實在泰國,此類炒肉碎通常會配飯吃或做沙律,很少用生菜包來吃,調味也不太一樣。生菜包作為我們吃慣的 local style,好吃就行了。侍應推薦的「泰式鐵板蠔仔蛋」$78,附上泰式辣醬及甜醬:因為用燒熱的鐵板奉上,令熱度得以保持,蠔仔飽滿、大粒、份量多,加埋炒蛋,成座小山丘咁高!印像中好像第一次吃此類泰菜,可能新鮮炒起,蠻有蛋香,蠔仔亦鮮,完全無沙,吃時配泰式甜辣醬,可以提香及增強味道層次。此店的出品我覺得不錯,另見隔離枱有叫串燒沙爹、泰式豬手、飛天通菜等都幾香、幾靚仔,下次再來

先來個冰凍「椰青」$35,解解渴:

「泰式生蝦刺身」$88

「泰式肉碎生菜包」$68

侍應推薦的「泰式鐵板蠔仔蛋」$78,附上泰式辣醬及甜醬:

此店的出品我覺得不錯,另見隔離枱有叫串燒沙爹、泰式豬手、飛天通菜等都幾香、幾靚仔,下次再來會想試埋呢幾款。

2018-08-02
  • 泰式生蝦刺身
  • 泰式肉碎生菜包
好耐冇食東南亞菜 今日約咗幾個姊妹一齊撐枱腳 呢間阿來東南亞風味每樣食物都幾大碟,味道好唔錯, 價錢好friendly。 金磚豆腐: 皮薄餡嫩,一磚磚金黃色已經好誘人,食落去又滑又嫩口,點啲酸汁令人更開胃。 生菜包 : 望落平平無奇,啲肉碎原來係辣嘅,非常夠味,用生菜包住食味道啱啱好,唔會太鹹,仲有有生菜嘅fresh感柚子大蝦沙律 : 蝦好大隻,爽口新鮮。柚子係一梳梳嘅,多汁微酸,食得過癮。海南雞冬陰公湯粉配豬脾: 湯底夠酸微辣,有蝦味。 海南雞吸曬湯汁食落好嫩。豬髀微咸幾腍。每道菜式都好好味,夠份量,今晚果然有口福。
好耐冇食東南亞菜
今日約咗幾個姊妹一齊撐枱腳

每道菜式都好好味,夠份量,今晚果然有口福。
黎開哩頭見到哩間新開既就入左黎試下,內部裝修係茶記咁,但坐得舒服,所有野都好新淨。午餐同下午茶都好吸引,我地3點黎到所以2邊都揀得,正!跟餐咸檸七加$5 椰青加$20,我飲椰青好清甜好好飲,飲完仲會食埋d椰肉😆海南雞喇沙米線 $38超個超抵!大大碗又多雞,雞肉好滑,喇沙超香,好中意食米線本身,好味!馬拉盞炒通菜 $58好有鑊氣炒得,都好大碟菜,但好似冇咩馬拉盞味,蒜香似d,炒得青綠爽脆。菠蘿炒飯 $48炒飯有好多料呀,撈埋d肉鬆一齊食好味,個飯炒到乾身岩岩好,正!跟餐加$12可以試到蛋黃雞翼兩件,單邊骨食得方便,表面包住既蛋黃同雞肉好夾,哩個真係幾特別!泰式濕炒河粉 $53見到有好多蔬菜好正!揀左雞肉都好多下,哩碟濕炒河粉味道較清,清清地我地反而中意,好快食晒!我地落完單唔夠15分鐘已經上齊野,非常有效率!
午餐同下午茶都好吸引,我地3點黎到所以2邊都揀得,正!
海南雞喇沙米線 $38
馬拉盞炒通菜 $58
菠蘿炒飯 $48
泰式濕炒河粉 $53
我地落完單唔夠15分鐘已經上齊野,非常有效率!
午餐
2018-08-02 75 瀏覽
同屋人去了這間新開不久的星泰菜餐廳,餐廳主要以泰菜為主,星菜為次。炸物普遍都高質,炸得香脆又不油膩。脆炸馬來豆卜釀蝦膠豆卜炸得香脆有咬口,蝦膠爽彈足料,而且不油膩,是必食之一。阿來金磚豆腐豆腐外脆內嫩,口感幼滑,而且碟底不會有剩油,加上泰式酸甜醬更開胃。海南雞例牌海南雞已去骨,啖啖嫩滑雞肉,雞皮未算爽滑,但油脂不多,而油飯充滿雞油香味,加點葱油更香。星馬蛋黃雞翼超級邪惡的單骨雞翼,雞翼炸得鬆脆不乾,表面沾滿了咸蛋黃,入口蛋黃香氣撲鼻,不過比較油膩。飛天通菜通菜爽脆帶點辣,炒得翠綠。有套餐而且散叫都是幾十蚊,價錢便宜,不過人多可以試多幾款。

炸物普遍都高質,炸得香脆又不油膩。

脆炸馬來豆卜釀蝦膠
豆卜炸得香脆有咬口,蝦膠爽彈足料,而且不油膩,是必食之一。

飛天通菜
通菜爽脆帶點辣,炒得翠綠。
飛天通菜

有套餐而且散叫都是幾十蚊,價錢便宜,不過人多可以試多幾款。