2021-12-03 71 瀏覽
❤️Oyster set $2188隻韓國生蠔+2 無酒精飲品係小型生蠔,一啖一口,好鮮甜,估晤到韓國生蠔都可以禁fresh 👍🏻呢到嘅生蠔set認真抵長,我仲叫左兩杯菠蘿汁添❤️燒雞泡魚乾$68真係我最愛呀,熱熱地,濃濃嘅味醂味道,好掛住日本呀❤️安康魚肝壽司$48好好味,安康魚肝真係晤係到到有,一啲都晤腥,正❤️日本雞肉大䓤串燒$28呢到啲串燒值得一讚,即叫即燒,雞肉好juicy❤️廣島蠔串燒$58原來串燒蠔都可以燒到禁Juicy ,好有驚喜❤️日式叉燒拉麵$88晤錯喎,無期望居酒屋啲拉麵唔會好食得去邊,點知呢度嘅湯底好濃郁,叉燒份量多👍🏻鐘意呢到嘅裝修環境,樓底高坐得好舒服,今次我揀咗坐吧枱可以望住師傅整嘢食,別有一番風味
❤️Oyster set $218
8隻韓國生蠔+2 無酒精飲品

❤️燒雞泡魚乾$68
真係我最愛呀,熱熱地,濃濃嘅味醂味道,好掛住日本呀
❤️安康魚肝壽司$48
好好味,安康魚肝真係晤係到到有,一啲都晤腥,正
❤️日本雞肉大䓤串燒$28
呢到啲串燒值得一讚,即叫即燒,雞肉好juicy
❤️廣島蠔串燒$58
原來串燒蠔都可以燒到禁Juicy ,好有驚喜
❤️日式叉燒拉麵$88

• 串燒
  • 生蠔
  • 燒雞泡魚干
2021-12-03 146 瀏覽
餐廳裝修似傳統日本居酒屋,有日式爐端燒,亦有刺身壽司。壽司叫左油甘魚腩同海膽壽司:  油甘魚腩肥美,好夠油香。海膽顏色較深,但非常甘甜。藍鯺吞拿魚腩中拖 : 中拖黎講也算肥美,好滑,肉質細嫩。另外再點左幾款爐端燒食物。特大虎蝦 : 淨係賣相都夠吸收,上菜時不禁“嘩”左一聲。虎蝦好大隻,超彈牙,蝦頭部份仲有好多蝦膏。廣島蠔 : 廣島蠔size唔大但肉厚,味道特別濃。美國牛小排 : 牛小排非常多肉汁,外面香口裡面肉質嫩滑,點少少山葵鹽醬,將肉味提昇。燒三文魚飯糰 : 飯糰的飯粒都已經有調味,不用再點醬油,燒完粒粒香脆。
餐廳裝修似傳統日本居酒屋,有日式爐端燒,亦有刺身壽司

油甘魚腩/海膽壽司

藍鯺吞拿魚腩中拖 : 中拖黎講也算肥美,好滑,肉質細嫩。
藍鯺吞拿魚腩中拖

另外再點左幾款爐端燒食物。

特大虎蝦

廣島蠔 : 廣島蠔size唔大但肉厚,味道特別濃。
廣島蠔

美國牛小排

2021-12-01
油甘魚腩/海膽壽司
藍鯺吞拿魚腩中拖
廣島蠔
美國牛小排
2021-11-30 101 瀏覽
餐廳環境勁有feel🥰🥰所有佈置裝潢都充滿日本風味⛩️🎎今次仲有得坐bar枱位😎✌🏻🐽 松葉蟹膏多士🦀 ($118)蟹膏好香濃🤩🤩加入左味噌配上金黃脆多士 棒🍞💫🐽 鵝肝大啡菇🍄 ($98)油脂感滿滿😋 雖然唔係入口即溶大啡菇雙重juicy💦💦 好match😛🐽 燒杏鮑菇🍄 翠玉瓜 & 露荀🥬 ($22/$22/$28) 串燒當然都要嗌下蔬菜類🤪🤪杏鮑菇超juicy!😻 調味剛好💯翠玉瓜 露荀新鮮爽口😝😝🐽 鮑魚茶碗蒸🥚 & 燒雞泡魚干🐟 ($68/$68)茶碗蒸有淡淡醬油味 好滑溜🤤🤤 入面仲有鮑魚 大蝦🦐 雞肉🐓雞泡魚干燒得好香口 有咬口🤪點埋沙律醬👍🏻🐽 炸芝士年糕🧀 ($32)外層香脆一咬開有好煙韌既年糕🤤🤤內裡有香濃芝士鹹香 味道豐富🥰🐽 燒三文魚飯團🍙 & 日本黑豚🐖 ($28/$38)飯團表面既飯焦好香脆💥飯粒間有三文魚碎🐟黑豚肉肥肉十足🤣🤣🤣 🐽 火炙北海道活帶子🍣 & 楚蟹肉壽司🍣 ($58/$48)帶子夠曬鮮甜爽口 好滿足😻😻蟹肉份量多 蟹味頗濃郁😙

餐廳環境勁有feel🥰🥰
所有佈置裝潢都充滿日本風味⛩️🎎
今次仲有得坐bar枱位😎✌🏻

🐽 松葉蟹膏多士🦀 ($118)
蟹膏好香濃🤩🤩
加入左味噌
配上金黃脆多士 棒🍞💫

🐽 鵝肝大啡菇🍄 ($98)
油脂感滿滿😋 雖然唔係入口即溶
大啡菇雙重juicy💦💦
好match😛

串燒當然都要嗌下蔬菜類🤪🤪
杏鮑菇超juicy!😻 調味剛好💯
翠玉瓜 露荀新鮮爽口😝😝

🐽 鮑魚茶碗蒸🥚 & 燒雞泡魚干🐟 ($68/$68)
茶碗蒸有淡淡醬油味 好滑溜🤤🤤
入面仲有鮑魚 大蝦🦐 雞肉🐓
雞泡魚干燒得好香口 有咬口🤪
點埋沙律醬👍🏻

🐽 炸芝士年糕🧀 ($32)
外層香脆
一咬開有好煙韌既年糕🤤🤤
內裡有香濃芝士鹹香 味道豐富🥰

🐽 燒三文魚飯團🍙 & 日本黑豚🐖 ($28/$38)
飯團表面既飯焦好香脆💥
飯粒間有三文魚碎🐟
黑豚肉肥肉十足🤣🤣🤣

帶子夠曬鮮甜爽口 好滿足😻😻
蟹肉份量多 蟹味頗濃郁😙
2021-11-25 73 瀏覽
呢間日本餐廳裝修都幾有和風特色,有好多日本擺設,我地兩個人揀左坐吧枱,可以一路望住師傅整野食,一路食野,其實都幾治癒,吧枱既櫈都唔馬虎架,一樣坐得咁舒服。野食好多元化,有小食,沙律,壽司🍣,串燒,爐端燒,日本料理,同天婦羅🍤,今日我地晏晝黎到呢度,所以就叫左兩個定食,定食都幾抵食,份量都多!有湯有前菜同主食!面豉湯/是日小食/和風沙律-清新開胃,食主菜前必備。汁燒羊架配御飯-羊架油香四溢,個羊雖然幾乎熟晒,但肉質仍然淋滑,配燒汁好味,食嗰陣記得點返個醬,係柚子味,味道好夾!三文魚魚籽海膽丼-侍應同我講海膽賣晒,得返一排,另外一排問我想轉蟹肉定係拖羅魚腩蓉,我揀左蟹肉,仲好!多個餸。超級多三文魚子,食極都仲有,每啖飯都食到三文魚子嘅卜卜聲!壽司飯已經調好味,唔使再加壽司豉油!

面豉湯/是日小食/和風沙律-清新開胃,食主菜前必備。

2021-11-24
1 分鐘 (堂食)
午餐
2021-11-21 69 瀏覽
服務好,刺身必食,熟食一般,環境不錯,上菜效率適中,只是坐位較迫,枱太細,叫多幾樣食物用餐時難舒適地享受,店舖地點不難找。一試無妨,這個價錢附近仍有多間食肆可選擇。
  • 刺身
2021-11-21 87 瀏覽
今日去用餐,經Openrice訂位,準時到場。😀本身因為唔肚餓,所以叫左小量壽魚同烏東,埋單141蚊。食物質素唔差,亦如常付款,埋單離席後,行到一半。女侍應聲稱係未經openrice訂位,係既話最小消費 100/位。 但之前從未係對話中講過,係舖中亦無提示,突然被截停感覺極度不悅。另外女侍應亦指,唔經openrice book反而無限制。 但其menu本身係無任何openrice 既指定menu, 亦無特價。最後同友人再坐返低叫多個甜品先夠數。個感覺極度不悅,首先係落單同找數都無提示,到已埋單離席先叫停客人。相當無誠意😥

2021-11-14 149 瀏覽
行完朗豪坊之後去附近食下日本野, 聽朋友推薦試下食長阪燒。餐廳環境好唔錯,有bar台亦有booth seats! 職員都好好服務俾我地揀, 揀左坐bar台, 坐得都舒服, 而且貪佢個位睇住好多高質食材食眼前, 個人都開胃D!叫完野食首先上既係明太子沙律極推薦👍👍👍 明太子同salad dressing之間既balance好好, 兩者味道好夾!明太子既爽爽口感同清新既dressing令成道前菜都好開胃!!再黎既係sashimi點左劍魚腩,甜蝦同埋帶子帶子同蝦都香甜又有鮮味, 食落好舒服劍魚腩相當有驚喜, 肥美得黎唔會油膩, 食完個口仲有淡淡既魚香個人覺得係必食! (之後同朋友飽飽地都忍唔住encore左一份)仲有試下串燒同天婦羅貪心想試多D既我地叫左雜錦天婦羅, 炸得幾好, 唔會太滯或者太厚炸粉蝦天婦羅既蝦都好彈牙, 唔會用劣質蝦渣流灘😂串燒幾有驚喜 特別係廣島蠔同埋杏鮑菇,燒到個面caramelised非常香口之餘, 入面係保持到鮮味同juicy甲羅燒都好正!!!! 鐘意食蟹既一定唔可以錯過香濃既松葉蟹會occupy哂你既味蕾 , 風口到連枝羹都會想奶乾淨佢😂不過個人建議有少少sala
行完朗豪坊之後去附近食下日本野, 聽朋友推薦試下食長阪燒。
餐廳環境好唔錯,有bar台亦有booth seats!

叫完野食首先上既係明太子沙律

再黎既係sashimi
點左劍魚腩,甜蝦同埋帶子
帶子同蝦都香甜又有鮮味, 食落好舒服

仲有試下串燒同天婦羅
蝦天婦羅既蝦都好彈牙, 唔會用劣質蝦渣流灘😂

甲羅燒都好正!!!! 鐘意食蟹既一定唔可以錯過
不過個人建議有少少salad/rice去送會balance到同埋更好味

之後仲食左壽司
火炙三文魚腩好impressive, 燒到有焦香之餘又鎖得住油香, 推薦👍👍
火炙三文魚同火炙帶子都燒得好好, in general佢地既火炙壽司都做得好好

甜品叫左coconut sorbet, 甜度適中亦有啖啖椰絲, decent!
下次再黎食會試下peach sorbet (今日食唔到, 可惜!)

總括黎講, 食物 環境 同埋服務都唔錯, 值得再戰!
2021-11-10 87 瀏覽
旺角每一條街都好多野食,今次就揀左呢間長阪燒食下串燒同壽司先😬一出lift全層都係餐廳,裝修真係好靚好似到左日本咁🇯🇵座位都非常闊落👍🏻一打開menu 就比佢個松葉蟹膏多士吸引住😃 黎到真係好香蟹膏味,好濃既蟹膏配脆口既多士真係好正,份量都好多🤩然後叫左幾款壽司,刺身好新鮮,但略厭細舊😂再之後又叫左幾款串燒。我愛牛舌既程度係見到都一定要叫😆呢到牛舌有返咁上下厚,燒都岩岩好好香又唔會韌😍😍特大虎蝦大大隻都好新鮮👍🏻其他串燒就中規中矩😋

然後叫左幾款壽司刺身好新鮮,但略厭細舊😂

• 松葉蟹膏多士
2021-11-07 128 瀏覽
一行兩人夜晚去食個晚餐,一去到間餐廳就見到有人起度開蠔,冇野阻擋好唔衛生.打開餐牌全部都係大路野,想叫d即日新鮮嘅野要去吧台度叫。我真係唔好意思行去吧台起其他客人後面叫野食。叫左五樣野食試下味道。點知五樣都好難食。個沙律好咸。蟹蓋同多士係凍。中拖大拖d飯有怪味。串燒係雪藏味。天婦羅未炸熟。😭😭😭食完要轉場再食。其實有冇諗過客人感受
食完要轉場再食。其實有冇諗過客人感受
2021-11-05 79 瀏覽
開頭諗住食少少試下味道,叫左五樣野黎。五樣味道都好差。食完就唔想再叫。平價居酒屋水準。叫個客自己走去吧台度睇下食咩。張吧台坐滿人,我真係唔好意思走去其他客人後面去睇下有咩其他野食。打開mean全部都係基本野,叫左幾樣食完真係冇心機。冇下次
2021-11-05 97 瀏覽
最近朋友帶我嚟呢一間日本嘢,話環境好嘢食又好食。一上到去,個裝修真係好正,好有日本風味,非常有心思。好開心我哋可以坐喺吧枱比起order枱更加有特色,對住一盤盤同一櫃櫃嘅海鮮,風味十足,打卡一流! 仲可以見到師傅製作食物添!餐牌上嘅選擇非常之多,小食、刺身、壽司、主食、串燒等等,真係應有盡有。 我哋兩個人即刻有選擇困難症,於是就唔諗太多,想食咩就叫啦。江戶前玉子燒呢個同平時食到嘅玉子燒唔同,有啲似一件蛋糕。 非常之綿密又帶點鬆軟,呢種整法通常我喺比較高級的日本餐廳會食到。壽司劍魚腩壽司 - 我嘅最愛,肉質有少少咬口,魚油非常之香,正!火炙平目魚背壽司 - 火炙過之後,接近入口即溶,魚脂甘香。穴子壽司 - 厚切又juicy,穴子嘅味道香濃,呢個有驚喜!油甘魚腩壽司 - 肥美又甘香,份量都唔細日本金鯖魚壽司 - 鯖魚嘅味道本身比較濃,味道都幾特別。伊佐目壽司 - 清香嘅魚味總括嚟講,壽司質素唔錯,份量適中,食材新鮮,握得幾好,每一件都好食。 我同朋友都好滿足。燒三文魚飯糰呢個我同朋友都覺得有驚喜。因為佢係一舊類似飯焦咁嘅飯團,比起平時純白色嘅飯糰唔一樣,香脆可口,而且飯有調味,係一個滋味嘅
最近朋友帶我嚟呢一間日本嘢,話環境好嘢食又好食。

一上到去,個裝修真係好正,好有日本風味,非常有心思。

好開心我哋可以坐喺吧枱

餐牌上嘅選擇非常之多,小食、刺身壽司、主食、串燒等等,真係應有盡有。 我哋兩個人即刻有選擇困難症,於是就唔諗太多,想食咩就叫啦。

江戶前玉子燒

壽司

火炙平目魚背壽司 - 火炙過之後,接近入口即溶,魚脂甘香。
油甘魚腩壽司 - 肥美又甘香,份量都唔細
日本金鯖魚壽司 - 鯖魚嘅味道本身比較濃,味道都幾特別。
伊佐目壽司 - 清香嘅魚味

燒三文魚飯糰

呢個我同朋友都覺得有驚喜。因為佢係一舊類似飯焦咁嘅飯團,比起平時純白色嘅飯糰唔一樣,香脆可口,而且飯有調味,係一個滋味嘅小食。 本身我冇為意呢個嘢食,係朋友提議試下,好彩冇錯過。

串燒

雞小肉 - 外脆內軟,又燒得唔乾,好食。
雞肉大蔥串 - 雞肉同埋蔥好夾,令平時唔太食蔥嘅我都覺得唔錯。
雞翼 - 都幾大隻,雖然個皮好邪惡,但係我都食曬,因為嗰個皮燒到好脆,又惹味,而雞翼嘅肉就好juicy嫩滑。
雞軟骨 - 脆卜卜,調味適中,兩個人咁快就分曬 ,好好食。
牛舌 - 厚薄適中,唔會韌,味道香濃。
牛肋肉 - 牛味都幾重,我幾鍾意呢個。
串燒帆立貝 - 帆立貝同個醬好夾,而且大大隻,啖啖肉覺得好滿足。

呢個份量啱啱好呀,非常滿足!

嗰日係平日嚟,晚上7點開始已經差唔多坐滿,真係要訂定檯穩陣啲。

好開心同朋友食咗一餐美味嘅日式居酒屋晚餐。
2021-10-25 137 瀏覽
很少去旺角,相隔半年再訪長阪燒喺朗豪坊一街之隔,裝橫充滿日式居酒屋風格,環境舒適,吃一碗特盛拖羅丼,滿足藍鰭吞拿魚腩丼($168)中拖油脂分佈均勻,魚茸很鮮甜,丼飯用上赤醋,比較特別,酸度比較高,口感軟糯。三文魚親子丼($98)刺身份量好豐富,絕對冇因為lunch set 而將價就貨。壽司半價,好吸引,喺好飽既情況下,加點帆立貝壽司($24)食落都爽口新鮮,折後CP值也不錯吧——————————————長阪燒 (旺角)旺角砵蘭街189號2樓

很少去旺角,相隔半年再訪長阪燒

——————————————

長阪燒 (旺角)
旺角砵蘭街189號2樓
2021-10-19
5 分鐘 (堂食)
2021-10-24 125 瀏覽
真喺有啲失望,仲要唔平。。。牛舌 $38 都算彈牙嘅 ,喺表面有少少乾 唔叫太多肉汁 ,最慘喺3塊大細不一 。松葉蟹膏多士 $118 算喺呢餐最好食嘅一樣嘢 ,睇得出蟹膏外有少少配料混合 食落除咗蟹膏嘅味仲有少少配料味 ,加上蒜蓉烤麵包 ,食落喺唔錯嘅。火炙三文魚 $16,火炙三文魚海鹽 $18 ,火炙芝士帶子  $25 ,八爪魚海鹽壽司  $18 普普通通,但火炙一啲微溫都冇 ,啲飯一夾就散== 服務一般般。。。
真喺有啲失望,仲要唔平。。。

牛舌 $38

松葉蟹膏多士 $118

普普通通,但火炙一啲微溫都冇 ,啲飯一夾就散==

服務一般般。。。
位於旺角唐樓之間的新大廈內, 店內面積不算大, 但餐檯之間有足夠空間, 不會感到擠迫, 環境舒適, 裝修精緻而且非常和風, 充滿著日本居酒屋的特色, 就仿似再次置身於日本🇯🇵的旅程🧳中, 真的超懷念啊❤️🥰🤗!!! 一行4人就比較容易安排到卡位坐了, 感覺滿有privacy的, 自己帶備了喜歡的大呤釀🍶, 開瓶費用也是合理的, 店員其後送上冰酒桶, 內有3個size適中的玻璃酒瓶, 也專業地幫忙分酒於小樽內, 再替我們斟酒… 呢個下午到在一個充滿有日本味道的地方, 與好友們滿足地暢飲一番, 又能夠在朋友臨別之前, 一同品嘗到富有日本特色的居酒屋美食😋😋😋, 真係超正!!!特別欣賞店員都很有禮貌, 因為下午時間並沒有滿場, 就讓我們一直的邊吃邊談, 並沒有催促我們離開… 叫咗好多美食~ 壽司🍣、炸物、串燒都好出色👍🏻👍🏻👍🏻 還有我最愛在日本旅遊時, 一定要食的 “串燒雞皮”~ 完全不油膩, 超脆!! 壽司中的飯好特別, 我唔係專業食家, 🤔所以唔知加左乜😅? 平時連同肥美嘅拖羅一齊食, 會覺得好滯, 但呢種壽司飯, 無論配搭乜嘢, 好似食極都唔覺得會滯咁😌… 所以大家真係食咗好多野呀!
特別欣賞店員都很有禮貌, 因為下午時間並沒有滿場, 就讓我們一直的邊吃邊談, 並沒有催促我們離開… 叫咗好多美食~ 壽司🍣、炸物、串燒都好出色👍🏻👍🏻👍🏻 還有我最愛在日本旅遊時, 一定要食的 “串燒雞皮”~ 完全不油膩, 超脆!! 壽司中的飯好特別, 我唔係專業食家, 🤔所以唔知加左乜😅? 平時連同肥美嘅拖羅一齊食, 會覺得好滯, 但呢種壽司飯, 無論配搭乜嘢, 好似食極都唔覺得會滯咁😌… 所以大家真係食咗好多野呀! 😂😂😂
Conclusion~ 一定會再嚟幫襯架!!!
2021-10-05
午餐
  • 串燒
  • 壽司
  • 牛舌
  • 燒牛舌
今天和朋友特登去長阪燒試一試,見網上推介咁多好評。今天是星期日,但出期地很多座位剩,座位都算舒適好坐,两人總共點了8度食物,油甘魚柚子两件,火炙醋鯖魚两件,柚子燒赤蝦两件,三文魚子軍艦,溫泉蛋烏冬,真鯛魚三切,炸芝士年糕,叉燒拉麵,但魚生不是真的預期咁好味,因為感覺新鮮度一般,見網上寫得咁好真的是兩回事,尤其火炙醋鯖魚腥味很重,感覺開始有少少變味,反而义燒拉麵比預期好味,义燒好食湯底不錯,食完埋單之後已經有點搞肚痛要去搵就近商場廁所,回到家之後總共肚瀉了三次,感覺應該是火灸醋鯖魚有問題而令肚瀉,總括嚟講食物質素一般,下次不會再幫襯。
今天和朋友特登去長阪燒試一試,見網上推介咁多好評。
2021-10-17
  • 日式叉燒拉麵