招聘中
$17,000-$22,000
月薪
餐廳: 鐵板燒海賀
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-08-03 123 瀏覽
✿ 令人滿足的廚師發辦 ✿最近人氣爆燈的鐵板燒海賀原來除了鐵板燒外其實壽司刺身的omakase 同樣出色·今次同朋友衝著omakase而來以L字型bar枱·配搭寬敞的高樓底設計恬靜優雅而氣派十足師傅無論在菜式創意度還是調味配搭·都充滿驚喜!而每道菜式擺盤都相當花心思· 是視覺味覺雙重享受⍥⃝Omakase Set ꕺ前菜冬瓜煮物:軟腍冬瓜配上梅子粉 · 酸甜醒胃青瓜卷蟹肉蟹膏: 青瓜卷很細緻· 口感清爽而鮮味十足金槍魚腩豆腐: 豆腐上舖滿金槍魚蓉·一淡一濃口感豐富ꕺ燒帆立貝帆立貝非常厚身·輕輕炙燒味道更鮮甜一梳梳的質感令人滿足ꕺ真鯛 師傅用真鯛卷上肝醬·再配以辣椒蘿蔔蓉很喜歡辣椒帶來的刺激感·ꕺ間白伴海膽用軟腍煙韌的間白魚包裹海膽口感層次很豐富!ꕺ牡丹蝦蝦肉沾滿蝦膏炒成的醬汁·蝦香味極濃以蝦籽點綴· 鮮甜而香濃ꕺ黑松露豉油拖羅這組合很新穎· 黑松露不會太搶戲拖羅肥美細膩· 兩者配搭起來很可以啊!ꕺ黑鯥 魚皮微炙令魚油滲出·口感更滑嫩師傅以辣醬調味· 魚鮮味同辣味很相得益彰ꕺ深海池魚 厚切池魚· 鮮甜肥美ꕺ鮫鰈魚·鮫鰈魚邊 先炙燒逼出魚油· 魚油香四溢ꕺ石門貝 當造的石門貝·肥美鮮嫩以馬
✿ 令人滿足的廚師發辦 ✿
最近人氣爆燈的鐵板燒海賀
原來除了鐵板燒外
其實壽司刺身的omakase 同樣出色
今次同朋友衝著omakase而來
以L字型bar枱·配搭寬敞的高樓底設計
恬靜優雅而氣派十足

師傅無論在菜式創意度還是調味配搭·都充滿驚喜!
而每道菜式擺盤都相當花心思· 是視覺味覺雙重享受

師傅用真鯛卷上肝醬·再配以辣椒蘿蔔蓉
很喜歡辣椒帶來的刺激感
ꕺ間白伴海膽
用軟腍煙韌的間白魚包裹海膽
口感層次很豐富!

ꕺ牡丹蝦
蝦肉沾滿蝦膏炒成的醬汁·蝦香味極濃
以蝦籽點綴· 鮮甜而香濃

ꕺ黑松露豉油拖羅
這組合很新穎· 黑松露不會太搶戲
拖羅肥美細膩· 兩者配搭起來很可以啊!

ꕺ黑鯥

ꕺ油甘魚
是日最愛之一
將鵝肝幕絲炙燒後再用油甘魚包裹
口感柔軟香濃· 鵝肝濃郁在口中久久不散
而師傅以辣椒油點綴· 令整個配搭更豐富!
ꕺ赤身

ꕺ海鰻
肉質柔軟而肥美
ꕺ拖羅
炙燒過的拖羅非常肥美
入口即溶的口感·絕對回味無窮 !

ꕺ海膽
鱈魚乾上堆滿海膽· 再灑滿淡雪鹽
濃郁甘甜· 這海膽山真的很可以!

ꕺ魚湯
奶白魚湯·入口溫和舒服

ꕺ芝士蛋糕
超有驚喜的抹茶幕絲
口感輕盈·抹茶味超濃
-KAIKA Sushi & Teppanyaki 鐵板燒海賀🍣鐵板燒海賀曾獲2014年米芝蓮餐廳指南推介亦都見到好多人有去食過佢地既鐵板燒但其實佢地仲有個壽司部食廚師發辦一共有15道時令佳餚 款款都係高質新鮮好味!✨ Omakase Iwau - 賀 ($1280)= 刺身 5 點 + 壽司 10 貫🐟 前菜+ 無花果沙律無花果清甜 搭配少許黑醋 更為醒胃+ 蟹肉蟹膏蟹子豆腐蟹肉蟹膏鮮甜 連蟹子既份量都好足料 豆腐豆香細滑+ 木魚高湯茶碗蒸用左木魚高湯煮成 蛋香綿滑 碗底放左粒銀杏含有豐富維他命C, E 係一道好味同時營養均衡既食物🐟 刺身 5 點+ 牡丹蝦蝦肉新鮮甜美 蝦味勁濃 口感細綿帶爽用上蝦頭豐腴甘香既蝦膏整成醬汁再鋪上蝦膏醬同蝦子 真心好好味!!想講呢度既擺碟非常精緻有心思不得不佩服師傅既好刀功真係好用心去砌到成個藝術品咁+ 法國生蠔擺碟同樣都係好令 生蠔大大隻 非常肥美夠厚配上酸汁啫喱 蔥花 食落富海水味而帶果香 濃郁甘香+ 三星漬銀鱈魚銀鱈魚肉質肥美豐腴 火炙後將魚油香迫出再連帶三星漬做櫻花木煙燻入口細嫩滑溜 其肥美程度僅次於拖羅但就冇拖羅咁油膩 反而更爽且嫩滑食落仲帶

鐵板燒海賀曾獲2014年米芝蓮餐廳指南推介
亦都見到好多人有去食過佢地既鐵板燒
但其實佢地仲有個壽司部食廚師發辦
一共有15道時令佳餚 款款都係高質新鮮好味!

✨ Omakase Iwau - 賀 ($1280)
= 刺身 5 點 + 壽司 10 貫

🐟 前菜
+ 無花果沙律
無花果清甜 搭配少許黑醋 更為醒胃

+ 蟹肉蟹膏蟹子豆腐
蟹肉蟹膏鮮甜 連蟹子既份量都好足料 豆腐豆香細滑

+ 木魚高湯茶碗蒸
用左木魚高湯煮成 蛋香綿滑 碗底放左粒銀杏
含有豐富維他命C, E 係一道好味同時營養均衡既食物

🐟 刺身 5 點
+ 牡丹蝦
蝦肉新鮮甜美 蝦味勁濃 口感細綿帶爽
用上蝦頭豐腴甘香既蝦膏整成醬汁
再鋪上蝦膏醬同蝦子 真心好好味!!

想講呢度既擺碟非常精緻有心思

薑蓉 / 蔥花 / 少量麻油 就已經勁香 又惹味

🍣 壽司 10 貫
+ 帆立貝
帆立貝厚身 大到可以包實成舊飯
而且肉質扎實爽脆 清甜爽滑 好味~
加上岩鹽同少少青檸皮 就已經好足夠!!

+ 火炙金目鯛
先用火燒出金目鯛的油分 令壽司入口更鮮更甜
另外再加入甜甜既特製醬汁同七色芝麻
芝麻令到成件壽司變得非常香口

+ 火炙黑鯥
黑鯥肉質鮮甜細嫩 魚脂豐盈~
將特製醃漬醬油輕掃於表面再火炙燒香 釋出油脂
最後加上炸蒜點綴 以蒜香微辣中和四溢油香
夠晒惹味 令人食指大動 好唔錯呢~

+ 池魚海苔

2滴柑橘汁同青檸皮 食落好清新甘甜 岩晒夏天食

+ 火炙右口魚邊配生鮫鰈魚
係來自北海道根室海峽的深水區既魚
一款經火炙既魚邊同鮫鰈魚刺身疊住上
魚肉肉質肥美 燒過既魚油同魚味極香!!
中間夾住青檸皮 蔥花 柑橘汁 中和油膩感

+ 拖羅蓉熊仔餅
甜品通常都係甜甜的 但呢度係用魚生做甜品
用拖羅蓉塞滿呢個好得意既熊仔立體脆餅
一啖咬下去 係滿滿既已調味既拖羅蓉
從熊仔餅傾湧而出 係個幾特別既"甜品"

🥣漬物 / 味噌湯
味噌湯配時令漬物清新口腔味蕾 一解魚生既油膩感

🍹飲料
+ Mocktail - Honey Moon ($108)
係一款果香味滿滿既Mocktail 菠蘿汁突出
質地濃稠得黎都好清甜 岩晒夏天飲

+ Mocktail - Fruit Berry Punch ($108)
多種莓果加薑啤 混出酸酸甜甜
帶有淡淡薑味 飲落都幾開胃 食完魚生飲都好夾
2023-07-09
2023-07-16 1646 瀏覽
鐵板燒海賀係日本過江龍質素一定有保證,晚上去到嘅時候已經好爆場😊所以上去食嘢最好book定位。呢間係我食過餐廳面積最大嘅鐵板燒,位置闊落坐得好舒服。大大個落地玻璃可以望住維港食嘢,諗唔到餐廳喺呢個靚位,但係晚市有個套餐價錢好合理 $680@❤️❤️❤️❁ 先付蟹肉蟹子豆腐靜岡豆腐 酸汁熟蝦蝦❁ 香煎龍蝦尾本身係琵琶蝦,但係因為冇貨,所以升級左龍蝦尾🥰真係好幸運!龍蝦係生煎,中間落咗牛油、黑椒煮,然後喺中間劏開,食嘅時候肉質好爽口。蝦膏做汁,食落好惹味,青檸提鮮。❁ 濃湯煮羽太、伴日本香蔥油羽太即係斑😊所以肉質結實,濃湯用咗魚骨熬製,上面落咗少少綠色嘅蔥油,令成個賣相提升。佢哋啲湯本身用個袋裝住直接喺鐵板加熱,成個烹調方法都好得意!❁ 鐵板活鮑魚好鍾意呢個鮑魚🤤因為食落去完全冇油膩感覺,而且真係好大隻,有手掌心咁大😱😱😱睇住師傅喺鐵板燒,然後一下一下咁樣𠝹花,過程好治癒亦都見到師傅嘅認真。鮑魚配上海苔汁,清清地幾好味,另外鮑魚肝經過清理之後都可以食。❁ 美國牛柳選擇左五成熟,所以食落仲係粉紅色,唔會煮得太熟。師傅建議由原味開始食,之後可以加芥末/蒜片/黑椒/岩鹽一齊食,利用唔同嘅調味襯托出牛肉

❁ 先付
蟹肉蟹子豆腐
靜岡豆腐
酸汁熟蝦蝦

❁ 香煎龍蝦尾

❁ 濃湯煮羽太、伴日本香蔥油

❁ 鐵板活鮑魚

❁ 美國牛柳
選擇左五成熟,所以食落仲係粉紅色,唔會煮得太熟。師傅建議由原味開始食,之後可以加芥末/蒜片/黑椒/岩鹽一齊食,利用唔同嘅調味襯托出牛肉香

佢哋嘅主食真係好用心,有黑松露帶子焗飯/鯛魚湯烏冬。帶子大大粒已經預先切開,方便食用,黑松露分量好多,所以粒粒米飯都沾上黑松露,食落去好香。鯛魚湯烏冬湯底濃郁,入面仲有大大片魚。

望住大大個海景,梗係要飲返杯Cocktail😎❤️由於朋友仔唔飲酒就叫mocktail,兩杯都做得好靚。

甜品有紅豆湯/抹茶Tiramisu ,冷熱都有好細心🫶🏻餐飲方面基本上咖啡檸茶都有,建議食完咁多嘢,飲檸茶水就最啱。
  • 鮑魚
2023-07-14 156 瀏覽
我哋三個女仔當晚想搵一個安靜可以傾心事既晚餐地方😋海賀環境很適合我們,店員每一道菜都會耐心介紹,而且最窩心係,我哋3個揀咗@$2980 set ,佢都會特別提示我哋,如果比較細食可以揀一個係$680 set,share 就可以,上出菜後覺得店員真係細心🫶🏻我哋飽滿度over ,心諗如果@$2980,真係會浪費食物🥘

鐵板燒鵝肝多士
黑松露炒飯
2023-07-12
鐵板燒鵝肝多士
黑松露炒飯
  • 黑松露和牛炒飯
  • A4宮崎牛
尖沙咀 高級鐵板燒餐廳‼️無敵維港夜景🌃一覽無遺🩵🩵位置開設最核心地標 — 尖沙咀彌敦道100號餐廳非常寬敞舒適 環境極度適合晚上跟親友 一同開懷大餐 暢談一番酒水食物方面不用多說是頂級食材🍴我們當日點了二人海鮮套餐食材包括:* 三色新鮮刺身* 鐵板燒鵝肝* 原隻龍蝦🦞* 手板大的鮑魚* 蒜片和牛粒* 驚喜芝士蛋糕[窩心的餐廳知道本小姐生日㊗️當晚即時特別加送了🎂 我都嚇了一跳]酒水方面 我們每人飲了2-3杯分別試了餐廳Signature的Cocktail 🍹 我朋友試了不同Flavors的Gin🍸 都唔錯全晚嘅感覺都好正我和好友很久沒見 聊了好幾個小時聊到餐廳打烊最後一刻但侍應們都非常專業 一點壓力或催促都沒有服務一流 我認為若果想有特別一點的頂級享受可以一嘗這地方 推介👍🏻😊
尖沙咀 高級鐵板燒餐廳‼️

• 黑松露和牛炒飯
  • 鮑魚
  • 燒帶子
2023-07-11 122 瀏覽
🇯🇵日本菜其實我鍾意 Teppanyaki 多過 Omakase 海賀季節精選二人套餐🥗 無花果蟹肉沙律 蟹肉滿載 好開心🐠 特上刺身三點 ~ 赤身 尤金魚 帶子尤金魚鮮甜 🦆 鵝肝 ~ 外脆內軟 油香滿滿🦞 西澳洲龍蝦 用蝦膏做醬汁,肉質極級鮮甜爽脆,波士頓龍蝦完全不能媲美 🐚 鮑魚南非鮑魚配上海苔 鮑魚肝經過師傅特別處理之後可以食用,味道有少少甘甘地都幾得意,鮑魚如手板般大,非常入味 。 🥩 A4 宮崎牛 配玫瑰鹽芥末籽及自家製蒜片 入口即化 必點 🍚 黑松露和牛炒飯🍲 漬物,味噌湯🍮 甜品 tiramisu 好滑好滑 不過甜 🍹 特飲

🥗 無花果蟹肉沙律 蟹肉滿載 好開心

🐠 特上刺身三點 ~ 赤身 尤金魚 帶子
尤金魚鮮甜

🦆 鵝肝 ~ 外脆內軟 油香滿滿

🦞 西澳洲龍蝦
用蝦膏做醬汁,肉質極級鮮甜爽脆,波士頓龍蝦完全不能媲美

🐚 鮑魚

🍲 漬物,味噌湯
🍮 甜品 tiramisu 好滑好滑 不過甜

🍹 特飲

2023-07-07 302 瀏覽
初嚐尖沙咀The One既鐵板燒海賀,一入到去已經覺得好chill 啊~~成個維港海景就係眼前一望無際-鐵板燒位都好一流,可以睇住師傅表演,無論邊個角度打卡都勁靚🤩而且鐵板燒品質高上,食材也高級-一黎到先叫左兩杯cocktail Fruit Berry Punch 以紅莓、blueberry、蔓越莓汁同Ginger Beer調製,莓味酸香甜甜的好開胃-Four Pillar Shiraz Gin餐廳其中一款Signature, 甜甜地,加埋Tonic Water,易入口。-無花果蟹肉沙津無花果蟹肉沙津,沙律菜清爽,蟹肉好鮮甜,配以清甜既無花果清新開胃☺️-三文魚籽伴海雲醋 海雲醋口感爽滑酸香清新,配三文魚籽有多點點鹹香海水鮮味磯煮鮑魚 🥠南非鮑魚好大隻😍 咬落軟硬適中,質感有嚼勁帶點點彈牙,日本大根入味鮮甜,加埋鮑魚肝醬,令鮑魚嘅鮮甜更突出。-鵝肝鵝肝煎得好香,外皮帶微焦脆身,入口甘細滑,配香煎多士及陳醋,完全無得輸。-大蝦 🦐蝦肉大隻,食落爽口好彈牙,以特製羅勒醬調味,有層次感,亦都突出了蝦出的甜美,日本青椒甜美,伴碟一流。- A4宮崎牛 🐮A4和牛絕對無得輸,入口牛油香滿滿卻不會過

初嚐尖沙咀The One既鐵板燒海賀,
一入到去已經覺得好chill 啊~~

成個維港海景就係眼前一望無際

鐵板燒位都好一流,可以睇住師傅表演,

無論邊個角度打卡都勁靚🤩
而且鐵板燒品質高上,食材也高級
一黎到先叫左兩杯cocktail
 Fruit Berry Punch

Four Pillar Shiraz Gin

無花果蟹肉沙津

無花果蟹肉沙津,沙律菜清爽,蟹肉好鮮甜,
配以清甜既無花果清新開胃☺️
三文魚籽伴海雲醋

海雲醋口感爽滑酸香清新,配三文魚籽有多點點鹹香海水鮮味

磯煮鮑魚 🥠

南非鮑魚好大隻😍

咬落軟硬適中,質感有嚼勁帶點點彈牙,

日本大根入味鮮甜,加埋鮑魚肝醬,令鮑魚嘅鮮甜更突出。
鵝肝

鵝肝煎得好香,外皮帶微焦脆身,

入口甘細滑,

配香煎多士及陳醋,完全無得輸。
大蝦 🦐

蝦肉大隻,食落爽口好彈牙,

A4宮崎牛 🐮

A4和牛絕對無得輸,入口牛油香滿滿卻不會過膩,肉質帶嫰紅而多汁🥰

伴以自家炸蒜片,玫瑰鹽、Black Pepper及芥末籽,味道更上一層樓。

鹿兒島雞

若不吃牛肉,也十分推薦鹿兒島雞肉,

雞肉煎至脆口,超喜歡食落外脆內嫩的口感,入口有驚喜!

黑松露和牛 / 櫻花蝦炒飯
櫻花蝦煎得香口,入口脆身帶咸香,

黑松露食落滿滿黑松露香味,加上帶有和牛粒,

也十分好吃。
漬物

味噌湯

最後甜品 抹茶Tiramisu 也十分不錯吃,

份量不多但芝士綿滑,抹茶淡淡甘香,
是滿足的句號。
今日同朋友去咗尖沙咀The One嘅鐵板燒海賀試下佢哋嘅幸餐單一入到店就見到一個大大嘅鐵板爐 熱氣騰騰 好有氣氛我哋先點咗兩杯Cocktail一杯係帶酸有氣既《oriental pearl》好清新解渴另一杯係適合女士飲嘅《sorrento limited edition》甜甜地 有少少花香前菜三點由右至左有蟹肉蟹籽、水果蕃茄、凍大蝦海帶鮮蟹肉配蟹籽加上自家製豆腐水果蕃茄鮮甜多汁凍大蝦海帶爽口彈牙第一道菜原本係香煎琵琶蝦但係當天嘅琵琶蝦賣晒轉左香煎龍蝦我覺得呢個轉換好值得因為龍蝦肉厚實香煎後更加香濃彈牙濃湯煮羽太魚伴日本香蔥湯底濃郁 羽太魚肉質細滑 香蔥增加左湯的層次鐵板活鮑魚 鮑魚大隻新鮮 配上特製嘅汁料 好入味鐵板美國牛柳 牛肉嫩滑多汁 火候掌握得好好鐵板愛媛縣雞扒 雞肉香嫩不柴 表面微焦香口黑松露帶子焗飯 飯粒乾身爽口 帶子彈牙鮮甜 黑松露香氣撲鼻鯛魚湯冰見烏冬 湯清甘甜 有鯛魚嘅鮮味 烏冬滑溜順口甜品是抹茶奶凍 奶凍滑溜不甜不膩 抹茶味道濃郁最後有杯熱朱古力做結尾 朱古力濃郁香滑 暖暖地溫暖胃口整個晚餐食得好開心滿足加上海賀鐵板燒嘅服務好好 廚師手法都精湛食物質素高 幸餐單嘅價錢
今日同朋友去咗尖沙咀The One嘅鐵板燒海賀
試下佢哋嘅幸餐單
一入到店就見到一個大大嘅鐵板爐 熱氣騰騰 好有氣氛

我哋先點咗兩杯Cocktail
一杯係帶酸有氣既《oriental pearl》好清新解渴

前菜三點由右至左有蟹肉蟹籽、水果蕃茄、凍大蝦海帶
鮮蟹肉配蟹籽加上自家製豆腐

加上海賀鐵板燒嘅服務好好 廚師手法都精湛
食物質素高 幸餐單嘅價錢都唔貴 物超所值
下次仲會再去試下其他菜式
2023-07-06 125 瀏覽
朋友帶我去鐵板燒海賀唔係食鐵板燒,而係食Omakase!晚市Omakase set 海$1280/賀$1680兩種價錢,食材新鮮日本直送!🍣 海 $1280/位 (前菜、刺身5點、握壽司10貫,味噌汁)🥗前菜有魷魚醋物配青瓜及海帶,酸酸甜甜幾開胃;🐚北海道海膽配香蔥吞拿魚蓉豆腐: 我至愛嘅海膽香濃厚實!味道甘香,香蔥吞拿魚蓉帶點香辣,配嫩豆腐超好食!🦪生蠔:法國生蠔配酸汁,生蠔飽滿肥美,鮮甜可口; 🐚岩鹽青檸皮帆立貝:超厚肉嘅帆立貝用岩鹽青檸皮輕輕帶出鮮味!🐟真鯛配鮟鱇魚肝:真鯛軟嫩綿滑,鮟鱇魚肝香味甘醇!🐟炙燒鮫鰈魚裙邊:用鮫鰈魚包住炙燒後嘅鮫鰈魚裙邊,口感煙韌,炙燒後迫出魚油更香口!🍣 壽司🐟有香味四溢嘅油甘魚燒肝mouse;油脂甘香嘅中拖羅配黑魚子,口感鮮嫩嘅炙燒黑鯥魚、爽彈口感嘅深海池魚;🐟主廚推介熟成左幾日嘅間白魚, 黏稠口感十分特別,入口散發清香!🐚鮮赤貝、蝦籽蝦膏牡丹蝦:鮮赤貝超鮮爽口,牡丹蝦有蝦籽同蝦膏,口感豐富細膩!💨煙薰日本銀雪魚:魚肉鮮嫩無比,香氣獨特,一試難忘! 🐚北海道海膽配雪魚乾,以香脆嘅雪魚乾取代紫菜,香濃脆爽!滿分💯 🐚鮑魚壽司,用左鮑魚肝黎做飯嘅汁,果
🥗前菜有魷魚醋物配青瓜及海帶,酸酸甜甜幾開胃;

🦪生蠔:法國生蠔配酸汁,生蠔飽滿肥美,鮮甜可口;
🐟真鯛配鮟鱇魚肝:真鯛軟嫩綿滑,鮟鱇魚肝香味甘醇!
🍣 壽司
🐟有香味四溢嘅油甘魚燒肝mouse;

油脂甘香嘅中拖羅配黑魚子,

口感鮮嫩嘅炙燒黑鯥魚、爽彈口感嘅深海池魚;

💨煙薰日本銀雪魚:魚肉鮮嫩無比,香氣獨特,一試難忘!

🐚鮑魚壽司,用左鮑魚肝黎做飯嘅汁,果然食材夠新鮮!鮑魚口感彈牙!

🥩最後出場嘅和牛海膽壽司,和牛脂香肉嫩,當然最得我心!
🥣食完咁多壽司,飲返個熱辣辣嘅麵豉湯成個胃好舒服!p

🍹飲品我地揀左 Refreshing Lychee 同HoneyMoon,兩杯都清甜好味!

鐵板燒海賀 (尖沙咀)
地址:📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
  • 間白魚
  • 煙薰日本銀雪魚
  • 鮑魚壽司
  • 牛海膽壽司
  • Omakase
2023-07-05 110 瀏覽
媽咪生日當然要帶佢食餐好專登揀左間有海景嘅餐廳慶祝·位於尖沙咀The One 19樓嘅鐵板燒海賀餐廳樓底好高,而且全落地玻璃,維港景盡收眼瞼ꔐ海賀季節精選二人套餐($2980)ᜊ無花果蟹肉沙律蟹肉份量好多,鮮味十足!加入無花果同香醋醬汁更為開胃。ᜊ特上刺身三點赤身、油甘、帶子三款都好新鮮厚切,油甘魚非常肥美;帶子很鮮甜ᜊ鵝肝鵝肝外層煎到香脆,裡面仲好嫩,油香四溢,可以配多士或者配陳醋食用ᜊ西澳洲龍蝦龍蝦蝦肉彈牙鮮嫩,配上蝦膏醬汁,令龍蝦風味更明顯ᜊ鮑魚鮑魚非常巨型,鮑魚香濃郁,口感軟腍有彈性,媽咪都大讚!ᜊA4宮崎牛五成嘅粉嫩十分吸引,A4 宮崎牛霜降均勻散佈,油香充分,牛肉口感緊緻,單單配鹽已經好好食ᜊ黑松露和牛炒飯 配漬物、味噌湯上枱一刻散發濃烈黑松露香氣,火喉十足,和牛脂香滲透炒飯,非常出色ᜊ甜點抹茶提拉米蘇,偏奶味重小小,但入口幾滑ꔐHoney Moon($108)用芭樂同菠蘿製成,味道好清甜,好refreshingꔐMargarita ($128)酒味幾濃,用料好足
媽咪生日當然要帶佢食餐好
專登揀左間有海景嘅餐廳慶祝
位於尖沙咀The One 19樓嘅
鐵板燒海賀
餐廳樓底好高,而且全落地玻璃,維港景盡收眼瞼

ꔐ海賀季節精選二人套餐($2980)

ᜊ無花果蟹肉沙律
蟹肉份量好多,鮮味十足!加入無花果同香醋醬汁更為開胃。

ᜊ特上刺身三點
赤身、油甘、帶子
三款都好新鮮厚切,油甘魚非常肥美;帶子很鮮甜

ᜊ鵝肝

ᜊ西澳洲龍蝦
龍蝦蝦肉彈牙鮮嫩,配上蝦膏醬汁,令龍蝦風味更明顯

ᜊ鮑魚
鮑魚非常巨型,鮑魚香濃郁,口感軟腍有彈性,媽咪都大讚!

ᜊA4宮崎牛

ᜊ黑松露和牛炒飯 配漬物、味噌湯

ᜊ甜點
抹茶提拉米蘇,偏奶味重小小,但入口幾滑

ꔐHoney Moon($108)
用芭樂同菠蘿製成,味道好清甜,好refreshing

ꔐMargarita ($128)
酒味幾濃,用料好足
性價比高!高質鐵板燒❤️‍🔥 餐廳主打日式高級鐵板燒 來自日本東京銀座 食材每日由日本空運到港 更座落於The One高層 窗邊可以飽覽維港景色 或者坐吧枱則能欣賞師傅即席炮製菜式☺️====幸// Taste Of The Season Menu $680/位晚市呢個價錢呢個環境、地點同質素 真係好高性價比🔥====᪥ 前菜三點᪥ 香煎琵琶蝦因為食材供應問題轉咗龍蝦🦞 配上蝦膏、多士及青檸自由配搭食用 肉質厚實爽彈 ᪥ 濃湯煮羽太、伴日本香蔥油====᪥ 鐵板活鮑魚活鮑魚直接作烹調 鮑魚好大隻 肉質飽滿具彈性 生熟恰到好處 味道鮮甜᪥ 美國牛柳師傅會先詢問生熟喜好 五成熟則剛剛好 肉汁豐富 啖啖肉 配上蒜片及岩鹽食用 好味道😋᪥ 黑松露帶子焗飯黑松露好香 帶子大大粒又鮮甜᪥ 甜品綠茶tiramisu 茶味清香質感綿滑᪥ Honey Moon $108᪥ Fruit Berry Punch $108
====

晚市呢個價錢呢個環境、地點同質素 真係好高性價比🔥

᪥ 前菜三點

᪥ 香煎琵琶蝦

᪥ 濃湯煮羽太、伴日本香蔥油

᪥ 鐵板活鮑魚

綠茶tiramisu 茶味清香質感綿滑

᪥ Honey Moon $108
᪥ Fruit Berry Punch $108
2023-07-04 1327 瀏覽
呢間餐廳曾獲2014年米芝蓮餐廳指南推介,提供唔同價位嘅日式鐵板燒👨🏻‍🍳🥢海賀季節精選二人套餐 ($2980)💗無花果蟹肉沙律香醋沙律加入清甜嘅新鮮無花果同一絲絲鮮蟹肉,清新開胃🥗💗特上刺身三點1️⃣帆立貝:帆立貝肉厚鮮甜,以檸檬激發鮮味2️⃣油甘魚:油甘魚厚身滑嫩,但3️⃣赤身:赤身腍滑纖細,魚肉味濃💗鵝肝鵝肝香溢肥美,油脂齒頰留香,入口即化,以黑醋中和油膩感,搭配酥脆多士🦆💗西澳洲龍蝦龍蝦肉厚爽彈,以海膽牛油醬汁炒成,特別濃郁甘香🦞💗鮑魚鮑魚肉厚鮮爽,加入海苔清湯提升鮮味🐚💗A4宮崎牛 厚切宮崎牛軟腍充滿油脂香,肉汁滿滿 ,配上炸蒜片、岩鹽、柚子胡椒或蜜糖芥末籽增加風味🥩💗黑松露和牛炒飯炒飯加入黑松露、和牛碎同蛋花,飯粒炒得粒粒分明,松露香充斥整個口腔🍳💗漬物.味噌湯漬物方面分別有千本漬同紅酒蕎頭漬🥙;味噌湯簡單加入油揚同海帶煮成🍲💗稻庭烏冬(+$30)稻庭鳥冬順滑煙韌,加上油揚同海帶令清淡嘅木魚湯更鮮味🍜💗甜品1️⃣南瓜紅豆湯:紅豆湯香甜暖胃,南瓜接近融化成蓉,粒粒紅豆煮至軟綿🫘2️⃣抺茶Tiramisu:提拉米蘇幼滑細膩,以蛋糕層相間帶淡淡抺茶幽香,豐富奶香🍵💗Honeymoon ($108)以
🥢海賀季節精選二人套餐 ($2980)
💗無花果蟹肉沙律
香醋沙律加入清甜嘅新鮮無花果同一絲絲鮮蟹肉,清新開胃🥗
無花果蟹肉沙律
💗特上刺身三點
1️⃣帆立貝:帆立貝肉厚鮮甜,以檸檬激發鮮味
2️⃣油甘魚:油甘魚厚身滑嫩,但
3️⃣赤身:赤身腍滑纖細,魚肉味濃
特上刺身三點
💗鵝肝
💗西澳洲龍蝦
龍蝦肉厚爽彈,以海膽牛油醬汁炒成,特別濃郁甘香🦞
西澳洲龍蝦
💗鮑魚
鮑魚肉厚鮮爽,加入海苔清湯提升鮮味🐚
鮑魚
💗A4宮崎牛
A4宮崎牛
💗黑松露和牛炒飯
黑松露和牛炒飯
💗漬物.味噌湯
漬物.味噌湯
💗稻庭烏冬(+$30)
稻庭鳥冬順滑煙韌,加上油揚同海帶令清淡嘅木魚湯更鮮味🍜
稻庭烏冬
💗甜品
南瓜紅豆湯
抺茶Tiramisu
💗Honeymoon ($108)
以菠蘿、番石榴等打成沙冰,味道酸甜清新🍹
Honeymoon
💗Serrento Limited Edition ($138)
以Prosecco為基底,加入St. Germain接骨木花酒、柑桔、蜜糖檸檬汁,甜味重易入口🍸
Serrento Limited Edition
抺茶Tiramisu
Honeymoon
Serrento Limited Edition
2023-07-04 97 瀏覽
餐廳環境樓底高,裝潢氣派優雅,一整排落地玻璃可俯瞰維港景色,既可欣賞美景同時,又可欣賞及品嚐師傅於席前烹調嘅佳餚,係視覺與味覺之高級享受😌🔥海賀二人套餐($2,480).🥢無花果蟹肉沙律沙律菜及無花果新鮮,蟹肉帶點鹹香,醋沙律醋同食清新開胃😌.🥢三文魚籽伴海雲醋海雲酸爽滑溜,伴三文魚籽多了點鹹香,十分醒胃😌🥢磯煮鮑魚南非鮑魚大隻厚肉,炆得又腍又入味,日本大根清甜無渣,配鮑魚肝醬好惹味😌🥢鵝肝鵝肝煎得外脆焦香,入口有豐富油香,配意大利黑醋、多士及水果同食可減低油膩感😌🥢大蝦蝦頭及蝦身均煎至焦香,蝦肉爽口彈牙,醬汁則以Basil、garlic及紫蘇等混調而成,配以同食更添滋味😌🥢A4宮崎牛🥢愛媛縣產鷄肉宮崎牛要了7成熟,入口肉香及脂香濃郁,配炸蒜片、芥末籽、玫瑰鹽及黑椒各有風味;鷄扒好大塊,鷄皮煎至金黃微焦,肉質則嫩滑多汁,唔洗配調味料都夠味😌🥢炒飯🥢漬物🥢味噌湯炒飯可選配黑松露和牛或櫻花蝦,前者帶有淡淡黑松露香,入口較香口惹味;後者則有櫻花蝦香及脆口,口感會較豐富;味噌湯內有腐皮及海帶,味道鹹淡適中😌🥢甜品🥢咖啡或茶甜品可選南瓜紅豆湯或抺茶Tiramisu,前者紅豆量多且甜蜜,後者入口幼

🔥海賀二人套餐($2,480)
🥢無花果蟹肉沙律
沙律菜及無花果新鮮,蟹肉帶點鹹香,醋沙律醋同食清新開胃😌
🥢三文魚籽伴海雲醋
海雲酸爽滑溜,伴三文魚籽多了點鹹香,十分醒胃😌

🥢磯煮鮑魚

🥢漬物
🥢味噌湯

🥢甜品
🥢咖啡或茶
甜品可選南瓜紅豆湯或抺茶Tiramisu,前者紅豆量多且甜蜜,後者入口幼滑且味道唔太甜,有陣陣抹茶香😌

🔥Refreshing Lychee($108)
以荔枝、薄荷葉及梳打水調配,味道與荔枝梳打無異,入口帶濃郁荔枝香甜,清爽又解渴😌
🔥Honey Moon($108)
以番石榴、蜜糖及菠蘿汁調配,味道清新酸甜帶淡淡菠蘿香,有夏日感覺😌

2023-07-04 89 瀏覽
生日第二餐,估唔到又係海景餐廳,今次食鐵板燒,環境同食物都勁正,真係好有驚喜😍😍我哋叫咗$2980嘅二人餐,份量勁足,勁豐富,連我呢個大胃王都食唔晒😆一開始會上蟹肉無花果沙律,之後上三色刺身,有帆立貝、油甘魚、拖羅,全部都好新鮮呀,一次過可以食到帶子嘅鮮甜、油甘魚嘅香、拖羅嘅肥美😍之後師傅就開始鐵板燒啦鵝肝,大大件,勁香呀,離遠已經聞到,再肥都要食晒佢呀☺️大大隻嘅新鮮南非鮑魚,用嘅係海苔檸檬汁,食落彈牙又唔會膩。之後係主角之一嘅西澳洲龍蝦🦞師傅用蝦頭嘅蝦膏炒龍蝦肉,手勢好好,煎完出嚟真係非常香口彈牙,見到都流晒口水🤤套餐仲有大大塊A4宮崎牛,唔食牛嘅人都可以選擇雞肉,不過有牛梗係會揀牛啦😍佢俾幾款唔同食法,先食原味、之後可以加鹽、胡椒、芥末,仲有炸蔥,點食都好味呀。食嘅同時師傅會炒埋個飯,有兩種口味,牛肉同埋櫻花蝦,不過頭先塊牛肉太大塊,兩個人食到好飽,連好香口嘅炒飯都食唔晒。最後仲有湯、餐飲同埋甜品。。。難得生日又食好嘢,環境又咁正,朋友話梗係要飲返杯,之後點咗一杯cocktail一杯mocktail,兩杯都好靚又好飲,真係啱晒嗰刻嘅心情同氣氛,以後節日慶祝一定會再去😍😍

之後師傅就開始鐵板燒啦

鵝肝,大大件,勁香呀,離遠已經聞到,再肥都要食晒佢呀☺️

大大隻嘅新鮮南非鮑魚,用嘅係海苔檸檬汁,食落彈牙又唔會膩。

香港首間日本鐵板燒過江龍✨,你知道是那一間嘛?!🙋🏻‍♀️ 是 在尖沙咀The One的 🇯🇵海賀鐵板燒呀!!! 餐廳由日本星級飲食集團Granada開設,又曾更獲港澳門米芝蓮指南2014推介😚,之前來過一次,覺得質素相當好,所以這次來媽媽二訪啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)! 餐廳可以飽覽到無敵維港景色,不論是中午還是晚市到訪,氣氛也是一流的~店內有多個廚師吧枱位,不過人客超多,建議大家預早訂座😆,坐上吧枱吃飯的體驗真的差好遠呀~ 「 海賀季節精選二人套餐 🍽️$2980/2位 」 季節菜單,可以品嚐到10款菜式,滿腹了🤣,超級滿足的哦!! _無花果蟹肉沙律🥗,無花果清甜,蟹肉鮮美,不錯耶! _特上刺身🍣,有帆立貝、油甘魚、拖羅💖,全部厚切又鮮美,好新鮮。 _法國鵝肝🇫🇷,煎至兩面金黄,蘸上黑醋再配上香脆吐司,邪惡又美味。 _西澳洲龍蝦尾🦞,喜歡吃龍蝦的朋友仔,一定不能錯過這道菜式😍! 龍蝦彈牙鮮甜,配上用龍蝦膏調製的醬汁,大愛(≧▽≦)! _鐵板活鮑魚🧡。來自南非的鮑魚超級大隻,肉質彈牙,配上新鮮紫菜醬,層次更豐富。 _A4宮崎和牛🥩,肉質軟腍,脂肪豐富,入口油香滿溢的和牛,有誰不愛呢~ _黑松露和牛
 「 海賀季節精選二人套餐 🍽️$2980/2位 」

季節菜單,可以品嚐到10款菜式,滿腹了🤣,超級滿足的哦!!
 _無花果蟹肉沙律🥗,無花果清甜,蟹肉鮮美,不錯耶!
 _黑松露和牛炒飯&櫻花蝦炒飯🍚。兩款之中我更愛鹹香的櫻花蝦,飯粒乾爽有鑊氣哦~
_甜品有抹茶提拉米蘇🍵,忌廉芝士部份好幼滑,抹茶味不算太濃。
食物質素高,服務相當好\^O^/,又有靚靚海景,超值得慶祝來試哦~
2023-06-24