招聘中
$17,000-$22,000
月薪
餐廳: 鐵板燒海賀
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-10-09 680 瀏覽
嚟到The One慶祝揀咗一間有海景嘅鐵板燒餐廳海賀,席前欣賞師傅喺鐵板上操弄食物固然不錯,但坐喺窗邊望住海景食亦有另一番風味☺️入門口已經見到最抵嘅$680/人嘅季節鐵板燒套餐已經有琵琶蝦、鮑魚、牛柳等菜式都幾吸引,但最後亦決定叫咗$2480海賀二人套餐再豐富啲🫶🏻首先前菜有無花果蟹肉沙律以及三文魚籽伴海雲醋,用清新淡雅嘅開胃菜打開味蕾海鮮類別磯煮鮑魚同大蝦用新鮮鮑魚炮製嘅磯煮鮑魚口感非常淋滑,以清甜蘿蔔配上濃烈嘅鮑魚肝醬互相衝擊好好食🥹香煎大蝦則用咗羅勒以及青辣椒仔再增添香味,大蝦新鮮爽彈,一定要食埋蝦頭入面嘅蝦膏,好香🤤再嚟嘅係極邪惡嘅鵝肝,充滿油脂香氣所以會配搭上黑醋以及水果同多士一齊食以免太膩😳主菜方面呢個二人套餐用上A4級嘅宮崎和牛,5成熟,外焦內軟,據說只有用鐵板先可點將和牛煎得最完美,肉嘅肉汁同油脂入口即溶,可搭配蒜片黎食增添香氣🤤最後仲會有每人一碗黒松露和牛/櫻花蝦炒飯以及漬物飲品甜品等,全個餐好豐盛🥰

海鮮類別磯煮鮑魚同大蝦

• 鵝肝
特別的日子,要去特別的餐廳🥰適逢紀念日,去左尖沙咀呢間鐵板燒享受下美食😆呢間曾經有米芝蓮推介,又可以欣賞維港靚景,果然無令我失望😆兩個人叫左兩個套餐,一個牛一個海鮮,師傅好好服務,預先同我地介紹食材,亦都推薦我地可以和牛同櫻花蝦炒飯夾埋炒,會更惹味😙鐵板牛柳套餐 $368鐵板海鮮套餐 $368🥗🍣前菜 - 沙律、刺身、麵豉湯、茶碗蒸、冬瓜刺身超肥美🥰🥰特別係三文魚,又夠凍,超好食😆沙律都好新鮮,好開胃😁麵豉湯同茶碗蒸都正😄據說蛋係用蘭王蛋😍另外冬瓜係凍食,但口感同味道都一流🤩🦐🐟鐵板海鮮 - 帶子、大蝦、魚三款都好正!帶子超大粒,咬落又嫩滑😍大蝦超級爽口,而且切好哂上碟,食起黎方便好多!魚都係數一數二食過嘅好味,夠滑,而皮都比較脆,又充滿住師傅特製醬料,正😆🐮鐵板牛柳 師傅將牛柳切成細件,然後燒至7成,待應介紹住每款配料,有芥末,黑椒,蒜片等等🥰牛柳好淋,而且肉汁肉味豐富,預先調味下,純粹食牛柳都好好食,加上脆到好似薯片嘅蒜片,將味道同口感昇華去另一個層次😍😋😋😋大推!🐮🦐和牛櫻花蝦炒飯師傅將2個餐嘅和牛同蝦加埋一齊炒,食落好有口感,飯亦粒粒分明,配料豐富😋😋🤩🥣甜品 - 南瓜紅豆湯呢

鐵板牛柳套餐 $368
鐵板海鮮套餐 $368

🥗🍣前菜 - 沙律、刺身、麵豉湯、茶碗蒸、冬瓜

🦐🐟鐵板海鮮 - 帶子、大蝦、魚

🐮鐵板牛柳

🐮🦐和牛櫻花蝦炒飯

🥣甜品 - 南瓜紅豆湯
呢個甜品唔會太甜,但味道好好😄紅豆綿軟,好好味😊

整體而言係超正😆環境舒適一流,服務態度好好,師傅都會一邊整一邊同客人傾計交流😆好開心好滿足🥰🥰🥰絕對會二訪!!
  • 美國牛柳
  • 前菜
之前嚟過一次嘅kaika teppanyaki,位於the one 高層,今次坐窗邊,睇到晒海景😍鐵板燒套餐有三款,今次品嘗了🍽️海賀二人套餐🍽️🌺無花果蟹肉沙律好清新,汁料微酸,開胃前菜🥢三文魚籽伴海雲醋一樣微酸開胃,海雲口感爽口🍴南非磯煮鮑魚鮑魚極腍!唔韌好易咬,好新鮮好鮮甜,配鮑魚肝醬十分適合,增加味道層次🉐🍴鵝肝鵝肝有豐富油份,配多士較易入口,更突出到鵝肝油脂香,較喜歡沾上黑醋汁解膩🉐🦐鐵板煎大蝦蝦肉爽口,煎得好香,配香草汁更提鮮🉐🐄A4宮崎牛靚牛係油份極重!有鹽、黑椒、芥辣去伴吃解膩,個人嚟講一定要配調味料先感覺無咁油膩🐥愛媛縣產鷄肉一樣煎得香口,無咁油膩,沾上各款調味都好食,雞肉幾滑,雞皮香脆🉐🍚炒飯要咗黑松露和牛、櫻花蝦炒飯各一,可同另一半share食,日本蛋色澤較橙黃,顏色靚啲,炒飯粒粒分明,各有各好食🥢漬物🥣味噌湯- 甜品 -🍵抹茶芝士蛋糕幾滑不太甜🫘南瓜紅豆湯小小一碗,都好夠食,不甜,感覺健康點- 咖啡或茶 -🕙食咗1.5小時💰$2480/海賀二人套餐

鐵板燒套餐有三款,今次品嘗了🍽️海賀二人套餐🍽️

🌺無花果蟹肉沙律
好清新,汁料微酸,開胃前菜

🥢三文魚籽伴海雲醋
一樣微酸開胃,海雲口感爽口

🍴南非磯煮鮑魚

🍴鵝肝

🦐鐵板煎大蝦
蝦肉爽口,煎得好香,配香草汁更提鮮🉐

🐄A4宮崎牛

- 甜品 -
🍵抹茶芝士蛋糕
幾滑不太甜

🫘南瓜紅豆湯
小小一碗,都好夠食,不甜,感覺健康點

- 咖啡或茶 -

🕙食咗1.5小時
💰$2480/海賀二人套餐
2023-09-19
8 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2023-10-05 495 瀏覽
今日同我妹去左食《鐵板燒海賀》諗住大家放假都chill 下, 我好耐無食過鐵板燒啦,我諗都有好幾年😂我地嗌左午市季節午餐$680/位,好豐富,去到夜晚我仲飽緊😂💙前菜三點有醋蝦昆布、鰻魚同埋飛魚子蟹肉脆脆,3樣都好味又開胃。💙香煎龍蝦尾龍蝦超爽脆,配埋蝦膏汁好香濃,仲有香草脆麵包,配埋食好有風味。💙濃湯煮羽太伴日本香蔥油用濃湯直接煮魚,最後用埋日本香蔥提煉既油,突顯魚湯嘅鮮甜。而魚肉好滑,啖啖肉好滿足。💙鐵板活鮑魚(南非四頭鮑)因為採用新鮮鮑魚,鮑魚肝也可以煎香來吃,傳話鹹香嘅鮑魚配埋昆布醬,非常好食,我同我妹都激鐘意呢款❕💙美國牛柳牛柳冇筋,肉質嫩滑,有蜜糖芥末、黑椒和玫瑰岩鹽選擇,配菜既炸蒜片炸得非常酥脆。💙愛媛縣產雞扒非常Juicy嘅雞扒,雞皮煎得香脆,同樣配咗蜜糖芥末、黑椒和玫瑰岩鹽,一樣都有炸蒜片。💙黑松露帶子焗飯質感有點像意大利飯,但比較乾身,帶子煎得剛剛好,滿意。💙鯛魚湯冰見烏冬鯛魚湯味道濃郁,有點像先前的濃湯,而烏冬是新鮮即做的,配有兩片鯛魚片。💙甜品(抹茶慕絲芝士蛋糕)最尾一道是甜品,是迷你的蛋糕,抹茶慕絲非常濃味,不會過甜。💙HoneyMoon $108 (右)是用

💙前菜三點
有醋蝦昆布、鰻魚同埋飛魚子蟹肉脆脆,3樣都好味又開胃。

💙香煎龍蝦尾

💙濃湯煮羽太伴日本香蔥油

💙鐵板活鮑魚(南非四頭鮑)

💙美國牛柳

💙愛媛縣產雞扒

💙黑松露帶子焗飯
質感有點像意大利飯,但比較乾身,帶子煎得剛剛好,滿意。

💙鯛魚湯冰見烏冬

💙甜品(抹茶慕絲芝士蛋糕)
最尾一道是甜品,是迷你的蛋糕,抹茶慕絲非常濃味,不會過甜。

💙HoneyMoon $108 (右)
是用菠蘿和番石榴做的smoothie ,略嫌比較多果核,但味道酸甜解膩。

💙Refreshing Lychee $108 (左)
薄荷葉配荔枝梳打,解渴一流。

食評總結:係我食過覺得最好食的鐵板燒,下次要食鐵板燒,必定會揀呢間,唔會再試其他。真心滿足👍👍👍
2023-09-26
  • 美國牛柳
  • 龍蝦
2023-10-02 343 瀏覽
收工同朋友嚟到the one食鐵板燒最鐘意就係個海景係到食飯好寫意海賀二人套餐 $2,480無花果蟹肉沙律三文魚籽伴海雲醋磯煮鮑魚口感幾彈牙配少少鮑魚肝醬 鮮味更加濃郁底下嘅大根又淋又入味鵝肝好大塊好厚身鵝肝燒到外層少少焦香一啖咬落去 就係澎湃嘅油香衝出嚟🥹依個味道真係呢 滿滿嘅幸福感再配埋香脆嘅多士 絕對係我鐵板燒入面嘅最愛🦦大蝦爽口彈牙嘅大蝦 配上羅勒醬 唔錯唔錯A4宮崎牛焦香嘅外層下 係滿滿嘅肉香同油香而且仲有好多肉汁加埋蒜片無得輸🥹黑松露和牛炒飯一路炒已經聞到好香黑松露 + 和牛 + 蛋 配埋粒粒嘅飯 好滿足漬味 + 味增湯甜品"Sorrento" Limited Edition $138Prosecco, St. Germain, Kumquat & Homemade Honey Lemon Juice 好大杯😂😂😂甜得嚟帶少少酸 都幾好飲好滿足嘅一餐
收工同朋友嚟到the one食鐵板燒

好大杯😂😂😂甜得嚟帶少少酸 都幾好飲
好滿足嘅一餐
2023-09-28
2023-10-01 68 瀏覽
今次黎到尖沙咀試日本高級鐵板燒omakase,餐廳每日新鮮空運食材,仲要拎過米芝蓮推介🎖️🎖️餐廳地理位置優越,睇住維港海景真係好chill 🌹前菜三點三點分別為蟹肉蟹籽、鰻魚豆腐、同昆布。蝦,師傅係前菜已經好花心思香煎琵琶蝦蝦肉厚實,仲有蝦膏醬,味道超濃郁濃湯煮羽太。伴日本香蔥油石班超級滑身,好嫩口,師傅用魚骨洧既湯,用三隻款日式蔥爆出黎,特別香鐵板活鮑魚南非鮑魚,師傅處理左個肝可以食,有昆布伴食,師傅特製牆汁,吊出鮑魚獨有鮮味,非常搭配😋😋肉食可揀美國牛柳 / 愛媛縣產雞扒肉類配玫瑰葉黑椒薯片,碟邊有鹽、黑椒、芥末籽配搭黎食,食出唔同口味,牛肉同雞肉都好鮮嫩多汁,最後可以食埋車厘茄解油😊黑松露帶子焗飯帶子勁大粒一舊,焗飯超級高質,純用黑松露提味,好香甜品非常貼心可以選擇凍點/熱點。最後食埋抹茶雪糕,欣賞埋個維港夜晚😁Non-alcohol Special: Refreshing, Lychee 好香濃荔枝味☺️☺️Harlan's cocktail: Sorrento 杯邊伴餐廳自己種既意大利檸檬葉,香港除左半島酒店外,好少見到會有,拎住杯飲既時侯檸檬葉發出陣陣清香🎐

前菜三點

香煎琵琶蝦
蝦肉厚實,仲有蝦膏醬,味道超濃郁

濃湯煮羽太。伴日本香蔥油

鐵板活鮑魚

肉食可揀美國牛柳 / 愛媛縣產雞扒

黑松露帶子焗飯
帶子勁大粒一舊,焗飯超級高質,純用黑松露提味,好香

2023-09-30 56 瀏覽
尖沙咀美食眾多,這次同友人途經尖沙咀食飯,發現一間滿不錯的餐廳,維港夜景配搭美味鐵板燒,再加上舒適的環境,絕對是放鬆談心的好地方誠心推介:磯煮鮑魚鮑魚肉厚鮮爽,配上蘿蔔鮮甜,口味極佳鵝肝香味撲鼻,入口即化,齒頰留香大蝦賣相吸引,入口爽彈,蝦肉味濃A4宮崎牛重頭戲A4宮崎牛,肉汁滿滿,入口即化,令人食指大動總結:環境十份舒適,時尚裝修,服務員細心有禮,加上一邊欣賞維港夜景,一邊嘆住美食,10分寫意,值得推薦

誠心推介:

磯煮鮑魚
鮑魚肉厚鮮爽,配上蘿蔔鮮甜,口味極佳

鵝肝
香味撲鼻,入口即化,齒頰留香

大蝦
賣相吸引,入口爽彈,蝦肉味濃

重頭戲A4宮崎牛,肉汁滿滿,入口即化,令人食指大動

總結:
2023-09-27
1 分鐘 (堂食)
  • 法國鵝肝
  • 燒大蝦
2023-09-30 91 瀏覽
鐵板燒餐廳中我口袋總有幾個名單今日終於有時間跟朋友來到The One【鐵板燒海賀】海賀是香港第一家直接從日本引進的鐵板燒餐廳食材每天從日本新鮮空運 保證客人吃到最鮮的味道•海賀二人套餐 ($2480)⭐️無花果蟹肉沙律新鮮蟹肉擁鮮味 下面是清甜無花果與沙律菜加有沙律醋 絕對是喚醒的前菜⭐️三文魚籽伴海雲醋份量剛好的前菜 海雲醋絕對是醒胃之選⭐️磯煮鮑魚鮑魚嫰滑彈牙 而且充滿濃郁湯汁 旁邊的鮑魚肝臟 是精華所在 是絕配⭐️鵝肝法國鵝肝煎得剛好 外微微焦香 內裡軟滑蘸點黑醋 再放上多士上伴著吃 解膩的配搭⭐️大蝦板燒大蝦 充滿蝦的鮮味 肉質爽彈旁邊為海苔汁 伴有日本青椒仔 整體香口⭐️A4宮崎和牛A4宮崎和牛 已經是日本頂級之選 可以將炸蒜片放在和牛上面一併吃或點小量芥末籽 黑胡椒 或海鹽 各具香味和牛肉汁豐富 口感相當細嫰 入口溶化 是和牛極品⭐️黑松露和牛炒飯 • 漬物 • 味噌湯微微的黑松露香氣 已提升食慾 粒粒分明帶焦香配有漬物與味噌湯 令這頓晚餐更滿足甜品⭐️抹茶芝士蛋糕⭐️南瓜紅豆糖水•整體感覺 這裡的服務員都相當細心與殷勤 海賀這個二人套餐絕
鐵板燒餐廳中我口袋總有幾個名單
今日終於有時間跟朋友來到The One【鐵板燒海賀】
海賀是香港第一家直接從日本引進的鐵板燒餐廳
食材每天從日本新鮮空運 保證客人吃到最鮮的味道

海賀二人套餐 ($2480)
⭐️無花果蟹肉沙律

海賀這個二人套餐絕對是值回票價
由鮑魚 大蝦到和牛均屬高質 做到保留食材鮮味
而且坐擁The One 19樓的醉人海景 地段一流

• A4宮崎牛
人均$1000起|The One|鐵板燒|鐵板燒海賀今天到了位於The One 19樓的鐵板燒海賀,我們二人惠顧了他們的海賀コース 二人前 (海賀二人套餐)$2480 😄🍣為處於19樓,坐擁整個維港的完美景色,環境方面基本上無可挑剔。🌆✨這是我們選擇了吧枱,能夠和廚師零距離接觸,在眼前看到他們精湛的廚藝,是視覺和味覺的盛宴. 👨‍🍳🔥👀蟹肉とイチジクサラダ(無花果蟹肉沙律)🦀🥗結合了鮮嫩的蟹肉和甜美的無花果,帶來豐富的口感和風味. 🦀🌰💖イクラモズク添え(三文魚籽伴海雲醋)🐟🐚以三文魚籽為主,搭配海雲醋,為口味增添了豐富的鮮味和微妙的酸度. 🐟🍣🍶磯焼鮑 (磯煮鮑魚)🦪🔥這道菜以磯煮的方式烹調鮑魚,並搭配鮑魚肝醬料。磯煮的方法保留了鮑魚的鮮美和嫩滑口感,而鮑魚肝醬料則增添了豐富的風味. 🦪🔥🍽️フォアグラ(鵝肝)🦆這個組合可能帶來豐富的口感和層次感,鵝肝的豪華口感與多士和黑醋的酸甜風味相互襯托. 🦆🍞🍇えび(大蝦)🦐保持嫩滑多汁的質感。蝦子的鮮甜風味可能是這道菜的亮點之一. 🦐🍤A4宮崎牛 🐂宮崎牛以其優質的肉質和豐富的油花而聞名。宮崎牛可能被烹調成鐵板燒方式,使其保持肉質的鮮嫩和口感的
人均$1000起|The One|鐵板燒|鐵板燒海賀

海賀コース 二人前 (海賀二人套餐)$2480 😄🍣

蟹肉とイチジクサラダ(無花果蟹肉沙律)🦀🥗

イクラモズク添え(三文魚籽伴海雲醋)🐟🐚

磯焼鮑 (磯煮鮑魚)🦪🔥

フォアグラ(鵝肝)🦆

えび(大蝦)🦐

A4宮崎牛 🐂

宮崎牛以其優質的肉質和豐富的油花而聞名。宮崎牛可能被烹調成鐵板燒方式,使其保持肉質的鮮嫩和口感的豐富. 🐂🔥🍖

(和牛トリュフソース/桜エビ)焼飯 香の物味噌汁\稲庭うどん(温かい)
(黑松露和牛/櫻花蝦)炒飯 配菜,味噌湯

這道菜是一道由和牛肉、黑松露醬汁和櫻花蝦炒製的炒飯,搭配香菜配菜、味噌湯和熱稲庭烏冬麵。這道菜可能結合了和牛肉的豐富口感、黑松露醬的濃郁風味和櫻花蝦的鮮香,提供了一個豐富而美味的主菜選擇. 🍚🥩🍤🍜

デザート甜品 🍮

配合中秋節,這期提供了紅豆和麻糬湯,真的很清甜,是最好的收結!另一半是抹茶味的芝士餅,也是很不錯. 🥮🍵🧀🍰

——————為食分界線——————
📍 鐵板燒海賀 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓

人均消費: $1000
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-09-28 54 瀏覽
The One 19/F 鐵板燒海賀落地玻璃坐擁迷人維港夜景海賀二人套餐 $2480無花果蟹肉沙律第一道開胃菜鮮美的蟹肉為整道菜增添了海鮮風味與無花果的甜味相得益彰三文魚籽伴海雲醋兩者同樣是爽脆的口感海雲醋的酸度恰到好處相當開胃磯煮鮑魚南非鮑魚相當鮮嫩且保持彈性輕輕一切就一分為二鮑魚淡淡的甜味及鮮味底下的大根煮得清甜入味再搭配濃郁的肝醬相當喜歡鵝肝鵝肝奶油般的豐潤味道搭配香脆多士及黑醋汁是最佳拍檔大蝦細節永遠在旁邊連醬汁都做到一絲不苟青醬與海鮮相當夾而大蝦煎得剛剛好非常惹味A4宮崎牛絕對是亮點之一入口即化脂肪分佈均勻肉汁多且口感柔軟伴碟有海鹽 黑椒 蒜片 芥末籽每一啖都是享受黑松露和牛炒飯/櫻花蝦炒飯兩款都香氣十足炒得乾身而粒粒分明作為最後一道菜最好不過跟餐甜品-抹茶慕絲芝士蛋糕抹茶和芝士相當夾一口分量剛剛好絕對是一個完美的結束Oriental Pearl $138(Gin, Grapefruit, Lemon & Egg White)招牌雞尾酒以Gin為基酒結合了葡萄柚汁、檸檬汁等成分Egg White 增添了綿密的口感Fruit Berry Punch $108(Raspberry
The One 19/F 鐵板燒海賀

絕對是一個完美的結束

Oriental Pearl $138
招牌雞尾酒
以Gin為基酒
結合了葡萄柚汁、檸檬汁等成分
Egg White 增添了綿密的口感

Fruit Berry Punch $108
(Raspberry, Blueberry, Cranberry Juice & Ginger Beer)
一款以莓果為主題的Mocktail
包括紅莓、藍莓、蔓越莓汁
色彩鮮豔
豐富的水果風味

很滿足的一餐!
[日本氣氛之選]友人話要帶我去食鐵板燒,一去到19樓海賀就開心這家日本過江龍是我在鐵板燒餐廳中見過最大面積的一家,已經好想食,今次可以來,一定要食夠本座位寬敞舒適。在這裡,您可以品嚐到優質的日本料理和服務,還有鐵板套餐,還有維港景色!前菜:無花果蟹肉沙律和三文魚籽伴海雲醋無花果的清甜開胃,可以清潔味蕾磯煮鮑魚肉質鮮嫩彈牙,配上鮑魚肝醬提味,口感和味道都非常出色。鵝肝厚而肥美,油脂香濃,配上輕輕煎過的多士,和黑醋,中和了油膩感大蝦經過煎炒後塗上檸檬汁和牛油,香口而鮮美,還有蝦膏,配上羅勒醬更加美味。A4宮崎牛切成細粒煎香,肉質鮮嫩多汁,入口即溶,配上蒜片、車厘茄、玫瑰鹽、芥末籽和黑胡椒增添風味黑松露和牛炒飯和櫻花蝦炒飯是鐵板燒不可缺少的經典菜式。套餐可以選擇黑松露和牛炒飯或櫻花蝦炒飯,炒飯香氣夠,口感粒粒分明,還有味噌湯,咖啡或茶奉上甜品是抹茶芝士蛋糕 日式芝士蛋糕配抹茶味,好滿足!另外叫咗2杯cocktail都適合女仔飲和打卡"Sorrento" Limited Edition是爽口的意大利氣泡酒Prosecco加入同自家製檸檬蜜糖汁另一杯Fruit Berry Punch 由紅莓、藍
[日本氣氛之選]

友人話要帶我去食鐵板燒,一去到19樓海賀就開心

座位寬敞舒適。在這裡,

前菜:

磯煮鮑魚肉質鮮嫩彈牙,
配上鮑魚肝醬提味,口感和味道都非常出色。

鵝肝厚而肥美,油脂香濃,
配上輕輕煎過的多士,和黑醋,中和了油膩感

黑松露和牛炒飯和櫻花蝦炒飯是鐵板燒不可缺少的經典菜式。

甜品是抹茶芝士蛋糕
日式芝士蛋糕配抹茶味,好滿足!

另外叫咗2杯cocktail都適合女仔飲和打卡

另一杯Fruit Berry Punch 由紅莓、藍莓、蔓越莓汁及Ginger Beer調製,莓味濃郁,酸酸甜甜好開胃

無論是鐵板燒美食,還是欣賞壯麗的維港景色,這裡都能夠滿足你的食慾和需求
2023-09-21
  • 黑松露和牛炒飯
  • 法國鵝肝
2023-09-21 68 瀏覽
海景高質鐵板燒😻 餐廳主打高級鐵板燒 晚市$680起 所用嘅食材每日新鮮空運到港 更有落地窗可以望到維港海景🥰====海賀二人套餐 $2480套餐一共有八道菜及飲品、漬物、味噌湯====᪥ 無花果蟹肉沙律᪥ 三文魚籽伴海雲醋᪥ 磯煮飽魚鮑魚肉質鮮嫩 口感帶微微爽彈 味道鮮甜 配以大根及鮑魚肝醬 完美😋᪥ 鵝肝來自法國嘅鵝肝 配以意大利黑醋醬 香氣四溢 油脂豐富誘人 入口即化😍᪥ 大蝦大蝦蝦肉爽彈鮮美 配上羅勒醬味道更清新᪥ A4宫崎牛師傅會先詢問生熟喜好 並配以岩鹽、黑胡椒、炸蒜及芥末自行選擇搭配 A4宫崎牛油脂豐富而平均 入口即溶🤤🤤🤤᪥ 黑松露和牛炒飯仲可以揀櫻花蝦炒飯 黑松露味好香~ 炒飯粒粒分明᪥ 漬物 及 味噌湯᪥ 甜品抺茶chesscake᪥ 咖啡或茶 ᪥ Honey Moon $108᪥ Lemon Lime $108兩杯mocktail又靚又大杯~
====
海賀二人套餐 $2480
套餐一共有八道菜及飲品、漬物、味噌湯
====

抺茶chesscake

᪥ 咖啡或茶

᪥ Honey Moon $108
᪥ Lemon Lime $108
兩杯mocktail又靚又大杯~
2023-09-12 705 瀏覽
朋友臨走前想食鐵板燒午餐,揀咗地點就腳又有海景嘅[鐵板燒海賀],一邊欣賞維港海景,一邊享用美食。一行四人,決定叫兩組不同午餐 《鐵板海鮮套餐》及《幸》各2份試試不同食材。《鐵板海鮮套餐》$368 包括:沙律、前菜、刺身三點、帆立貝、大蝦、銀雪魚、炒飯、味噌湯、漬物、甜品、咖啡/茶。套餐主打海鮮,份量十足,海鮮配搭不同醬汁,醬汁味道不錯,但個人覺得味道偏重,蓋過海鮮鮮味。擺盤西化,有別傳統鐵板燒,令人賞心悅目,影相一流。《幸》$680 包括:前菜三點、香煎琵琶蝦、濃湯煮羽太伴日本香蔥油、鐵板活鮑魚、美國牛柳、黑松露帶子焗飯、甜品、咖啡/茶。 此為午市套餐內最貴套餐,選用貴價食材,做法也是配搭不同醬汁西式擺盤。當中喜歡濃湯煮羽太,濃湯魚鮮味剛好,黏口濃郁。選材絕對對得起價錢,加上位置服務及維港景絕對加分,如師傅火喉控制及處理食材技巧能掌握得更穩定就好,我的帶子及龍蝦煮過火,老了,銀雪魚煎散了,炒飯也非粒粒分明,有點可惜。整體而言:環境:無敵維港海景加上空間感十足,聚餐好地方服務:細心有禮食物:食材選料不錯,唯獨烹調火候控制略欠穩定

《鐵板海鮮套餐》$368 包括:

美國牛柳

黑松露帶子焗飯

綠茶芝士餅

整體而言:
環境:無敵維港海景加上空間感十足,聚餐好地方
服務:細心有禮
食物:食材選料不錯,唯獨烹調火候控制略欠穩定

2023-09-09
2023-09-10 69 瀏覽
識我嘅都知我幾鍾意食日本嘢🤭如果講到日式鐵板燒我一定推介呢間嚟自東京銀座嘅過江龍🤩保證你享受到日本嘅食物質素同服務因為餐廳每日以日本空運嘅食材即席獻製頂級和牛、海鮮同其他和風料理🤤環境仲要世界級 坐擁180度維港景色🌃望住咁靚嘅景緻享受美食非常推薦大家嚟慶祝🥳🌟海賀二人套餐 $2480前菜分別有無花果蟹肉沙律🥗同三文魚籽伴海雲醋蟹肉沙律配香醋同新鮮無花果清甜開胃 仲可以清一清味蕾😌磯煮鮑魚 👍選用咗南非活鮑魚有手掌咁大隻仲非常新鮮😲「磯煮」就係以日式醬油同昆布慢火炆煮保持鮑魚鮮嫩嘅肉質 食落好彈牙仲有鮑魚肝醬提味口感同味道都無懈可擊🤩鵝肝想講我平時係唔食鵝肝因為食過好多係有羶味🥲但今次食完全唔同!我本身諗住唔好嘥食少少試下點知最後成舊食哂鵝肝又厚又肥美 油脂齒頰留香 配埋輕輕煎過既多土同黑醋中和返油膩感大蝦 👍塗上檸檬汁同牛油煎得好香口又有鮮味啖啖肉之餘仲有蝦膏 配羅勒醬食味道更上一層樓🥹🥩A4宮崎牛👍切到細細粒煎香充滿油脂且肉汁滿滿好腍 入口即溶🤤配上蒜片同車厘茄伴碟仲有玫瑰鹽、芥末籽同黑胡椒增加風味但我就鍾意原汁原味咁食愛嬡縣雞扒好大舊雞扒 產自愛嬡縣嘅走地雞肉質嫩滑 味道正當發揮
識我嘅都知我幾鍾意食日本嘢🤭
如果講到日式鐵板燒
我一定推介呢間嚟自東京銀座嘅過江龍🤩
保證你享受到日本嘅食物質素同服務
因為餐廳每日以日本空運嘅食材
即席獻製頂級和牛、海鮮同其他和風料理🤤
環境仲要世界級 坐擁180度維港景色🌃

仲有鮑魚肝醬提味
口感同味道都無懈可擊🤩

想講我平時係唔食鵝肝
因為食過好多係有羶味🥲
但今次食完全唔同!
我本身諗住唔好嘥食少少試下

切到細細粒煎香
充滿油脂且肉汁滿滿
好腍 入口即溶🤤
配上蒜片同車厘茄伴碟
仲有玫瑰鹽、芥末籽同黑胡椒增加風味
但我就鍾意原汁原味咁食

📍 鐵板燒海賀
地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 19樓
電話: 29722888
2023-08-04 126 瀏覽
Recently saw IGer raving about their visit here. Tempted to visit because it has been awhile since last visit. They are doing a promo here offering a seasonal menu at $600++ per person. Super value for money!! Ingredients are showcase in front of you. Very fresh and cooked to perfection. Chef also very attentive and nice interacting with us. Tried their honeymooner mocktails. Tasted yummy 😋. Especially love their abalone, lobster, foie gras and chicken dish. I guess nothing beat freshly cooked d

Tried their honeymooner mocktails. Tasted yummy 😋. Especially love their abalone, lobster, foie gras and chicken dish. I guess nothing beat freshly cooked dishes especially live seafood. We were told chicken meat is from Japan 🇯🇵 and the meat is tender and juicy. Vibe is great hence, ordered another cocktail. They called it Sorrento if I remember correctly. They told us the herbs are freshly picked from their garden next door at Harlan’s. Love the entire dining experience.
2023-07-19
慶祝紀念