睇網上介紹係尖沙咀格蘭中心新開左一間食鉄版燒既放題,平時食刺身壽司放題就食得多,今次同朋友食番個鉄版燒放題晚餐先!飲品、雪糕都係無限暢飲,每人都係$328 再加一,我地安排左坐係靚仔廚師👨‍🍳鉄版燒爐前面,店員叫我地唔做tick刺身住,第一round會安排左個刺身拼盤先,包括有大蝦刺身、三文魚刺身、北寄貝刺身、拖羅刺身、希靈魚刺身、油甘魚刺身、帶子刺身!所有刺身都好新鮮,刺身都切得好厚身,好有口感!我地還叫左青龍卷、軟殻蟹卷、左口魚壽司,軟殻蟹好脆口,蟹籽又卜卜脆,真美味!當然唔少得鐵板燒,有黑松露魚扒、檸檬牛油煎魚扒、炒野菜、豚肉生姜燒、牛油醬帶子;即叫即煎,個厚切魚扒配埋黑松露醬汁好match, 檸檬🍋牛油煎法就酸酸地,好開胃,個豚肉加埋洋蔥一齊煎好乾爽惹味,帶子吸左牛油香味更香嫩! 而燒鰻魚、牛舌同鯖魚都一樣出色;鰻魚塗上蒲燒醬汁,可去除本身的魚腥味,食起黎香甜可口!之後當然要食燒菠蘿、翠肉瓜、燒雞翼同埋杏鮑菇! 燒菠蘿同翠肉瓜都切得好厚身,超爆多汁,唔會燒得好乾身,太好食所以食左6塊!👍😋 最後食埋Haagen Dazs 雪糕,仲有5款口味任君選擇,很滿足既一頓晚餐🥣! 除左食野之外,餐廳出面仲有得夾公仔🧸,$5次都好抵玩架!

+++++++++++++++

2019-03-25 23 瀏覽
今天是我的生日,同事們訂了一間新開的鉄人大盛為我慶生,是一間日式鐵板放題,有刺身壽司、燒物、炸物、日式料理、鐵板燒、卷物、冷盤小食等。餐廳佔地很大,地方整潔,座位寛敞。所有鐵板燒都是由師傅在鐵板枱上即叫即做。設有遊樂一角,有數部夾公仔機供客人玩樂。飲品任飲。入座後,侍應送上一盆刺身,有三文魚、希靈魚、拖羅、鱆紅魚、油甘魚、北寄貝、帶子、赤貝、甜蝦、螺片。刺身新鮮,魚類肥美,油脂甘香。貝類鮮甜爽口。三文魚壽司、玉子壽司、左口魚裙邊壽司,即叫即做,師傅手握壽司力度剛好,材料又新鮮,好味!燒鰻魚:鰻魚厚肉,肉質鮮嫩,燒青花魚:燒得皮香肉嫩,兩樣都啖啖肉冇骨。芝麻雞翼、吉列蝦、廣島蠔:香脆可口,唯一是雞翼可能炸耐左一點,皮比較乾,但肉質也嫩滑。燒汁一口牛:師傅用熟練的技巧,將牛肉粒炒幾下,來一個火焰一口牛,加些醬汁就完成了,夠曬鑊氣,牛肉也很嫩。蔥花牛肉:先將大量蔥花和炸蒜炒勻,再將薄切的牛肉放在鐵板上,快手將蔥花和蒜放在牛肉上卷起,牛肉剛剛熟很鮮嫩,蔥花炸蒜又香又有口感!鐵板羊架:羊架燒至七成熟,加上黑椒、孜然粉等調味料就食得,肉質又嫩又入味,沒有羶味!最後食甜品,任食名牌雪糕,初初見到都吾
設有遊樂一角,有數部夾公仔機供客人玩樂。
飲品任飲。
最後食甜品,任食名牌雪糕,初初見到都吾敢拎,以為又係由侍應拎比客人一人一杯,之後知道原來是任食,今餐真滿足,多謝各位同事們!
慶祝紀念
生日
  • 刺身
  • 鐵板燒
  • 壽司
2019-03-25 19 瀏覽
今天提早下班跟朋友吃晚飯,大約晚上六時半,朋友仔建議我們不如考慮下食日式鐵板燒放題,去到尖沙咀新開的鉄人大盛開餐了!環境地方都好寬敞,有五張鐵板燒的枱,仲有幾張沙發卡位,感覺環境地方都好舒適,一坐低就取飲品先,飲品方面有汽水、啤酒任飲,客人可以自行到雪櫃拎取。食物落單紙都有十幾張,有刺身、冷盤小食、壽司、軍艦、卷物、燒物、炸物、鐵板燒等.....精彩時間先是食刺身先,端上來的刺身拼盤真是擺設得好精美,蘸上加入日式芥辣的醬油裹,能托出新鮮刺身的鮮味,新鮮的三文魚入口柔嫩,入口即化。北寄貝都好鮮美又爽口,帶子刺身夾上檸檬片伴食,清甜的檸檬讓帶子的味道突出鮮甜嫩爽,而牡丹蝦比甜蝦較厚肉,入口一點沒有黏口,媲美的牡丹蝦頭有甘甜蝦膏,肉質爽彈軟滑,一吃難忘。壽司方面令我最難忘是炸蝦卷,外層鋪滿飛魚子,內裡的炸蝦帶香脆可口,再包裹了大量生菜絲,吃起來又不會太油膩,而且是即叫即做,真是好吸引!值得一試仲有芝麻雞翼,雞皮夠脆又薄,上面有大堆的香惹白芝麻,雞肉香滑又有肉汁,也是不錯!清酒煮蜆大大碗,蜆肉肉質肥厚,吸盡清酒的酒香,突出蜆肉鮮甜,香滑爽彈,令人愛不釋口。之後再點了一些燒物,有翠玉瓜、燒菠蘿、

之後再點了一些燒物,有翠玉瓜、燒菠蘿、杏鮑菇、燒鰻魚等...... 燒鰻魚塗上蒲燒醬汁去燒,吃起來爽彈好香甜,燒菠蘿味道都夠晒清甜可口

這裡的鐵板燒菜式都是現點現煮,仲要是任食。
廚師將新鮮的食材在客人面前燒烤, 師傅手起手落的煮出各式食物的香味,先來一份牛油燒扇貝,扇貝粒都是大大粒,先將扇貝粒烤至金黃色,將帶子肉放回貝殼上,配以牛油汁去食,帶子肉嫩滑鮮美,散發出陣陣濃郁牛油香,口感更滑溜。
一口氣吃盡兩款不同的魚排,魚排方面用了龍利魚柳,一款是用了檸檬牛油汁,而另一款是用黑松露沙律汁,檸檬牛油汁可以去了魚柳的腥味,更可以提鮮,啖啖嫩滑的魚柳更鮮香,微酸清甜的檸檬汁,吃起來更清香美味!後者用黑松露沙律汁,吃前將煎至金黃色的龍利魚蘸上黑松露沙律汁,清幽樸鼻的黑松露菌香,與魚香亙相映影,沙律汁讓吃起來的口感更香滑惹味。

平時我都好喜歡食豚肉生姜燒,貪佢夠juicy 最好佐飯伴食。廚師先簡單地用了薑汁、醬油、味醂等去調味,配以清新爽口的洋蔥真是搭配,炒香的豚肉食落又爽口,讓我們一邊食,一邊讚嘆不絕廚師的廚藝!!

接下來是泰式雞扒,泰式雞扒的雞皮煎至香脆,濃味的雞肉再淋上泰式的酸辣汁,香辣又開胃,十分惹味!

最後來一些炒野菜,分別有椰菜、菇菌、甘筍絲等,簡單地灑了少許鹽及黑椒碎去炒,口感清爽,簡單又美味!!

廚師廚即席作烹煮表演,旁邊鐵板燒的廚師做出火焰烘烘的場面,令全場客人都嘩然拍手讚好,讓我們有一個特別的餐飲體驗。

再吃上哈根大師(Häagen-Dazs)的雪糕,一共有四款味道,分別有咖啡、草莓、cookie cream及朱古力,雪糕方面都是任食,飯後來一杯細滑香甜的雪糕,令人回味無窮之餘夠晒滿足。

吃日式鐵板燒放題, 當然要有水準有保證的,服務都不錯,殷勤又nice,「鉄人大盛」都是一個不錯的選擇!
2019-03-14
5 分鐘 (堂食)
2019-03-25 12 瀏覽
放題試得多, 鐵板燒放題坊間比較少見。 得知尖沙咀格蘭中心開咗放題形式嘅鐵板燒, 約埋個friend一齊去試新嘢。店舖就喺地庫嗰層, 以黑色為主嘅型格裝修。 鐵板燒爐有約五,六張, 每張大約八座位。點餐都以剔紙仔形式, 每張紙只有兩三款選擇, 盡量每款都可以試,貴精不貴多。飲品櫃暫時唔算太多款式, 但都有啤酒提供先來一盤刺身拼盤, 有三文魚,甜蝦, 赤貝,章紅魚。 作為前菜刺身不過不失。 不過如果可以讓客人自己選擇會更好。帆立貝和赤貝絕對值得encore, 肉厚夠爽又夠甜!蟹子軍艦和特色卷物, 精巧細緻,味道唔錯。接著試下佢嘅鐵板燒, 燒帆立貝。 分別点了芝士帆立貝和牛油燒帆立貝。 牛油燒帆立貝比較出色, 熱辣辣嘅牛油令帆立貝 鮮甜又惹味。炒什菜夠惹味, 鑊氣!燒一口牛柳粒。 只見大廚下了酒爆炒, 瞬間火光紅紅頗有"鐵板氣", 爐邊嘅人都感受到佢嘅熱力, 好有氣氛。 高級牛柳粒, 七成熟左右啱啱好, 咬落肉汁豐富, 肉味濃!蔥花牛肉卷更精彩, 高質嘅牛肉切薄片,快速煎捲住香蔥, 一口一件,牛肉入口即融, 滋味無窮!仲試咗燒鰻魚, 鰻魚肥美, 外皮煎得香脆, 有細骨都唔怕。鰻魚汁更加香口

飲品櫃暫時唔算太多款式, 但都有啤酒提供

帆立貝和赤貝絕對值得encore, 肉厚夠爽又夠甜!

蟹子軍艦和特色卷物, 精巧細緻,味道唔錯。

炒什菜夠惹味, 鑊氣!

蔥花牛肉卷

仲試咗燒鰻魚, 鰻魚肥美, 外皮煎得香脆, 有細骨都唔怕。鰻魚汁更加香口惹味!

鐵板燒魚柳, 肉質腍身嫩滑。

燒雞翼~ 下了頗多嘅黑椒, 極度惹味, 肉質較乾身。 燒菠蘿都係熱辣辣, 夠juicy 但係 唔夠甜。

炸物~ 吉列炸漿都算鬆化唔會太厚。

吉列蠔, 估唔到蠔肉都好大隻, 仲有啲creamy。 炸蝦彈牙。 炸芝士球也是熱辣辣,外層夠酥脆裏面煙韌軟熟, 流心芝士更風味十足。

甜品有Haagen dazs雪糕, 都夠曬滿足!

比起其他任飲任食放題, 食物選擇冇咁多, 但相信貴精不貴多, 尤其係鐵板上即叫即燒,並非粗製濫造,絕對值回票價!

蔥花牛肉卷
2019-03-24 14 瀏覽
聽同事講尖沙咀開左一間有鐵板燒既放題餐廳,心郁郁就約左幾個朋友黎試。壽司刺身比想像中好食,推薦食油甘魚同埋三文魚腩!鐵板燒方面都有出面千幾蚊既質素,師傅手勢有板有眼,好似睇左一場表演咁,我又口多多問師傅有冇得放個火黎睇,師傅竟然話有真係好正鐵板一口牛、魚扒真係好好味,食完一輪再叫多左一輪,超級好食。餐廳裡面有啲公仔機比人玩,我同朋友都唔太識玩,果到店員有教左小小技巧,雖然最尾無夾到,不過真係好有愛!!環境乾淨整齊,店員都好有禮貌總結黎講,鉄人大盛依間鐵板燒放題好值得大家黎食,性價比極高,黎緊我都準備同屋企人再黎食,好耐無同屋企人聚一聚啦~
真係好正

5 分鐘 (堂食)
2019-03-23 23 瀏覽
今天想吃放題,來特別一點的鐵板燒放題——鉄人大盛。店內除了基本的放題,還有師傅面前即燒的料理,感覺好吃好看,可以欣賞料理的製作過程。店內燈光較暗,格調較一般放題店高雅。首先上場的是刺身盛合,有三文魚、油甘魚、赤貝、北寄貝、帆立貝、希靈魚、甜蝦、巨大赤蝦(超大,足足三隻大甜蝦咁大)、吞拿魚。刺身鮮美,蝦肉厚,吞拿魚雖近赤身,但完全無筋,入口非常柔軟。牛油燒帆立貝。肉厚厚的,連殻新鮮,貝肉心沒有調味,也有濃濃的海鹽蝦香。加牛肉、黑椒,令貝的鮮味得到昇華,正!鐵板一口牛,望著師傅鐵板燒,感覺特別期待。燒的火候很好,外微焦香,內裡不會太乾,有濃濃的肉汁,肉肥瘦適中,即點即場燒,熱辣辣的溫度香味。鐵板燒牛舌、青花魚、鰻魚。牛舌肉味香,燒得剛剛好,內有肉汁,外面微焦,質感有嚼勁但不會韌。青花魚清瘦,外板微濃,很健康的魚香氣息。鰻魚外面燒得香脆,肉厚有魚脂香,不像香港一般食店提供的「瘦鰻」,加上濃濃的鰻魚汁,正啊。鵝肝多士,鵝肝大份肉厚多汁,非常強烈的鵝肝香,油份齒頰留香,愛吃的人要多點。燒菠蘿很清甜,燒的香氣與酸甜感混和極妙。翠玉瓜爽甜味美,面層塗上薄薄的牛油,妙極的配搭。左口魚壽司一向是我的至愛

左口魚壽司一向是我的至愛。微微火炙,油香四溢,原本的脂質彈牙質感得到層次上的提升,飯量適中,平衡了魚的膩感,喜歡。

整體水準高,還有任飲飲品、任食4款口味Haagendaz 雪糕。鐵板燒師傅是位非常專業的姨姨,友善專業,她說她一直「用心」製作食物給客人,專注就好。的確無錯,很好的用餐體驗。
2019-03-23
2019-03-23 102 瀏覽
上星期逛尖沙咀發現在格蘭中心有家新開的食店,原來是日式放題,但是特別在於這家店還有鐵板燒!這是香港首間有鐵板燒的放題,很有gimmick,就像去了日本一樣。除此之外門口位置仲有夾公仔機,可以邊玩邊吃。於是相約朋友一齊去試試,這天做完瑜珈之後過去,可能還是新開張期間,所以人不是很多。這裏的地方挺寬敞,一張鐵板桌子可以坐大概7-8人,前面能看到㕑師為你做的鐵板燒物,㕑師還會先問你的口味後再為你做,挺有互動挺過癮的👍🏻👍🏻👍🏻《味噌蜆湯》蜆肉都算大隻,湯底用了蘿蔔,蜆肉吸收了湯的味道,整體上更加鮮甜。《黑松露魚扒》魚扒煎至金黃,肉質非常嫩滑,配上黑松露醬,黑松露獨特的香味,非常濃郁👍🏻《芝士醬帶子》燒得很漂亮,味道香而不膩。《炒野菜》這碟雜菜相比以往日式放題吃到的好,分量大之餘炒得剛剛好,好爽甜得香👍🏻《燒鰻魚》我本來就很喜歡吃鰻魚,這個鰻魚光看賣相已經很吸引了,香味撲鼻,肉質肥美,如果醬汁再多一點會更惹味😋《牛油燒扇貝》這個燒扇貝用牛油去燒真的香得不得了,很大顆,肉質新鮮口感彈牙,必點,我試完之後不得不再點!😍《蔥花牛肉》看著㕑房為你做的蔥花牛肉,就像看藝術一樣,如果喜歡多點蔥花或者多點蒜

除此之外門口位置仲有夾公仔機,可以邊玩邊吃。

《味噌蜆湯》
味噌蜆湯

《黑松露魚扒》

《芝士醬帶子》
燒得很漂亮,味道香而不膩。

《炒野菜》
炒野菜

《燒鰻魚》
燒鰻魚

《牛油燒扇貝》

《蔥花牛肉》
看著㕑房為你做的蔥花牛肉,就像看藝術一樣,如果喜歡多點蔥花或者多點蒜的話可以直接跟㕑師說,他會應你的要求為你做,很專屬的服務☺ 至於口感方面,是繼牛油燒扇貝後另一非常喜歡的,牛肉入口即化的感覺,竟然可以在“放題“吃到,實在有賺到的感覺😜 必點呀!

《燒汁一口牛》
最愛看厨師做這個,很有視覺享受,因為㕑師會灑一點酒再用火熗燒,近距離看很刺激。㕑師會問你想生一點還是熟一點,最後再加點燒汁令牛肉更惹味。其實每個㕑師在同一道菜做的手法也會不一樣,這個做得挺好,肉質腍,要趁熱吃👍🏻👍🏻

刺身
這盤刺身真的很好吃,非常新鮮,沒有誇張,連朋友都說魚的肉質厚實,平時在放題吃的有些是不新鮮,就是肉質軟腍鬆散的感覺,有吃過的人應該明白我說什麼😅,但這些完全沒有,尤其是我最愛的希靈魚,就算不沾醬油一樣好吃,又是點完再點的項目之一,沒想到在日式放題能吃到這樣的質素。讚!👍🏻
刺身

除了這些,還有飲料和甜品可以到外面隨便選自己喜歡的,款式多。

味噌蜆湯
炒野菜
燒鰻魚
  • 黑松露魚扒
2019-03-22 681 瀏覽
<如果鍾意刺身加鐵板燒 一定要食呢間>😈呢間新開喺尖咀既鉄人大盛 328 蚊一位放題,除左有好多平時放題少見鐵板燒野食 好似鰻魚 厚牛舌 等等外 仲有 各式刺身 質素好好 啤酒汽水仲任飲 坐喺爐邊既坐位 仲會見到師傅用 端爐或者鐵板煮野食 別有一番風味 💪🏻😃🍴刺身🦐🐟雖然係放題 但每一種刺身都好新鮮 軟熟三文魚 肥厚既赤貝 鮮甜既甜蝦🦐 甜帶子 值得讚係佢既吞拿魚 應該係近赤身位 口感爽滑多筋 好味 仲有肥味既油甘魚同章紅魚都十分唔錯🐟🍴燒物🔥鰻魚勁肥美 用哂成條魚中間嗰 part厚身 低層燒到有 d燶香 魚肉肥美 咬落啖啖魚油 好有口感 甜醬汁都落得適中 勁正 😃 牛舌 🐮厚切 出面面鹽燒 咸度適中 入面熟成程度剛好 口感爽口 鯖魚 魚肉肥美 近邊位有 d 魚肥膏 都燒得好出色🐟🍴炸物 🔥炸蠔 佢個茨粉唔厚 所以唔會好滯 入面既蠔 唔會太乾保留 juicy度 蠔粒大細 唔算好大 可以接受 . 另外 芝麻雞翼🐥 炸得好香脆 芝麻味香 入面雞肉嫩滑 唔錯🍴豚肉生薑燒🔥🐖大大碟生薑燒 配菜洋葱炒得好 juicy , 醬汁甜咸兼備 比較多水份 而豚肉 肥瘦適中 😈 盡吸
<如果鍾意刺身加鐵板燒 一定要食呢間>😈

🍴刺身🦐🐟

🍴燒物🔥

🍴炸物 🔥

🍴豚肉生薑燒🔥🐖
大大碟生薑燒 配菜洋葱炒得好 juicy , 醬汁甜咸兼備 比較多水份 而豚肉 肥瘦適中 😈 盡吸洋葱同醬汁

🍴蟹膏炒飯🍚🦀
呢個炒飯必點 🍚 一上枱勁香蟹味 食落去炒得好乾身有鑊氣 飯粒分明 乾得黎帶 d黏稠 再加上 d葱花同菇粒 增加口感 🍄好味

🍴芝士焗帶子🔥
佢寫就寫帶子 但英文睇番都係 scallop令我誤以為係三角形殼嗰隻 anyway佢個帶子係好肥厚 底層痴住 d芝士醬 半溶既芝士味道香濃🧀 份量少少 同大隻既帶子味道配合得好 正 !

🍴牛油扇貝😄
扇貝好肥厚大隻 盡吸牛油汁咬落去係有層次感 同帶 d 鮮甜 佢個汁唔會話好肥 唔會蓋過左扇貝既味 唔錯😄

🍴味噌煮蜆🐚
蜆係大隻嗰 d唔係求其 帶 d鮮甜味 口感煙靭底層既湯係麵豉湯 味噌咸味同蜆既新鮮味撈埋一齊好 match

🍴泰式雞扒🐤
雞扒切到接近方形 佢塊扒都比較厚身 個皮整到有 d香脆 帶 d雞肥膏 雞肉作彈牙 🐥上面淋左 d泰式青辣醬 肥雞扒加上清新既辣醬都幾得意🌶

🍴鐵板羊架 🐑
呢個整得好味推介 ! 羊加大細不一 美觀度一般 但佢香草味好出 帶 d羊酥味 羊肉彈牙 帶 d油香 燒得好好 ! 🔥😄

🍴香草檸檬煮魚🍋🐟
魚肉好厚身 以雪櫃貨黎講佢既魚肉彈性整得好好 甘厚都燒得平均🐟香草味夠🌿唔錯

🍴甜品勁正 有五隻 haagendaz雪糕 朱古力 士多啤梨 咖啡 雲尼拿 oreo食番幾個都回本🍦🍨

#放題 #鐵板燒 #日本菜 #炒飯 #蟹膏 #haagendaz #扇貝 #牛舌 #鰻魚 #豚肉 #刺身
#帶子 #芝麻雞翼 #鯖魚
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#鉃人大盛
尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心地庫
~~~~~~~~~~~~
2019-03-22
早前同事告知尖沙咀有間日本餐廳【鉄人大盛】設有晚市鐡板燒放題,只需三百幾蚊,即時心郁郁,所以上星期六忍不住便跟他前往食餐飽。 晚市放題分3個時段,每段2小時,任何時段一律HKD328+10%,小童半價。 餐廳在格蘭中心地庫,環境超大,設有多個雅座及鐵板燒房,房內有多張鐡板燒枱,每枱可坐8位,可全程觀賞大廚的鐵板廚技。當晚坐下不久,客人陸續進場,到了8點,鐡板燒房已全場爆滿。   放題期間,飲品任飲。可自行到飲品櫃取喜歡的飲品。 放題食物種類包羅萬有,十分豐富:刺身、壽司、軍艦、卷物、冷盤小食、鐡板燒、燒物、炸物及日式料理。很多食店放題,點餐時總有幾款缺貨,而這裡點餐紙內的食物,全部都齊全,實在令人十分滿意。 點選前,店員會先送上一盤刺身,賣相好、刺身又鮮味,尤其喜愛彈牙的帶子及肥美的三文魚呀! 刺身如此美味,即加碼多客帶子、赤貝及鱆紅魚。 嚐過刺身後,點選的食物接著送到。壽司:左口魚裙邊、鱆紅魚軍艦:芥辣八爪魚 是時候到熟食啦!為免眼闊肚窄,先將所有喜愛的放進肚仔。鐵板燒:鐵板羊架、泰式雞扒大廚在眼前盡顯功架,在鐵板上來個火燒羊架,大家都忍不住高擧手機拍片、影相呀! 羊架大隻肉嫩,調味
早前同事告知尖沙咀有間日本餐廳
【鉄人大盛】設有晚市鐡板燒放題
只需三百幾蚊,即時心郁郁,所以
上星期六忍不住便跟他前往食餐飽。

晚市放題分3個時段,每段2小時,
任何時段一律HKD328+10%,
小童半價。

餐廳在格蘭中心地庫,環境超大,
設有多個雅座及鐵板燒房,房內
有多張鐡板燒枱,每枱可坐8位,
可全程觀賞大廚的鐵板廚技。

當晚坐下不久,客人陸續進場,
到了8點,鐡板燒房已全場爆滿。

放題期間,飲品任飲。
可自行到飲品櫃取喜歡的飲品。

放題食物種類包羅萬有,十分豐富:
刺身壽司、軍艦、卷物、冷盤小食、
鐡板燒、燒物、炸物及日式料理。

很多食店放題,點餐時總有幾款缺貨,
而這裡點餐紙內的食物,全部都齊全,
實在令人十分滿意。

點選前,店員會先送上一盤刺身
賣相好、刺身又鮮味,尤其喜愛
彈牙的帶子及肥美的三文魚呀!

刺身如此美味,即加碼多客帶子、
赤貝及鱆紅魚。

嚐過刺身後,點選的食物接著送到。

壽司:左口魚裙邊、鱆紅魚
軍艦:芥辣八爪魚

是時候到熟食啦!為免眼闊肚窄,
先將所有喜愛的放進肚仔。

鐵板燒:鐵板羊架、泰式雞扒

大廚在眼前盡顯功架,在鐵板上
來個火燒羊架,大家都忍不住
高擧手機拍片、影相呀!

羊架大隻肉嫩,調味出色,令人回味!

雞扒肉質嫩滑,而泰式醬汁惹味,
跟雞扒出奇地配合,而且細細件,
可一次過食2-3件。

燒物:牛油燒扇貝、燒菠蘿、燒鰻魚、
燒雞翼、燒牛舌、燒青花魚

扇貝大大粒,燒到剛剛熟,彈牙爽口。

菠蘿外層微焦,咬下去即爆汁,鮮甜都不得了。

鰻魚肥美肉厚,咬口十足,味美可口。

唔知點解,食日本餐時總想飲湯及食飯,
所以在放題尾聲,不得不叫湯、飯。

日本料理:味噌蜆湯、蟹膏拌飯

蟹膏拌飯充滿香濃蟹膏味,齒頰留香。

飯後少不了甜品,這裡的甜品深受喜歡,
皆因是Häagen-Dazs杯裝雪糕任食。

如此豐富的鐡板燒放題都只是三百幾蚊,
實在抵食呀!

食完放題,仲可大門位置挑戰夾公仔機添!

2019-03-16
  • 鐵板羊架
  • 泰式雞扒
  • 牛油燒扇貝
  • 燒菠蘿
  • 燒鰻魚
1K
2019-03-22 205 瀏覽
日式放題食得多,邊看著師傅用心製作料理,邊細味新鮮刺身,更加開心平時單食鐵板燒已不便宜,就算做了任食也沒有將貨就價 除鐵板燒外,也有刺身,壽司,燒物,炸物等等先吃刺身款款厚切,最愛帶子刺身跟大蝦最驚喜連拖羅也有,源源不絕供應刺身控吃得盡興燒鰻魚,皮脆肉嫩 鐵板魚扒配黑松露汁師傅掌握火候得宜,魚扒燒得剛好,吃來充滿肉汁沒有不好吃的理由!蔥花牛肉用上日本和牛,具嚼勁的牛肉雖為薄切但牛味十足,吃起來不會感到油膩肉質軟嫩,不失咬口炸物表現也不錯,炸得非常乾爽鐵板燒羊架配合鐵板的不同熱度,把羊架放在外圍煎熟確保不同部位都充分的受熱,卻不過熟成品外帶焦香內里卻是呈粉紅狀態最後用haagaen-daz作結尾這晚絕對讓眼球與味蕾都可感受到刺激
平時單食鐵板燒已不便宜,就算做了任食也沒有將貨就價
除鐵板燒外,也有刺身壽司,燒物,炸物等等
先吃刺身
款款厚切,最愛帶子刺身跟大蝦
最驚喜連拖羅也有,源源不絕供應
刺身控吃得盡興
燒鰻魚,皮脆肉嫩
鐵板魚扒配黑松露汁
師傅掌握火候得宜,魚扒燒得剛好,吃來充滿肉汁
沒有不好吃的理由!
蔥花牛肉
用上日本和牛,具嚼勁的牛肉雖為薄切
但牛味十足,吃起來不會感到油膩
肉質軟嫩,不失咬口
炸物表現也不錯,炸得非常乾爽
鐵板燒羊架
配合鐵板的不同熱度,把羊架放在外圍煎熟
確保不同部位都充分的受熱,卻不過熟
成品外帶焦香
內里卻是呈粉紅狀態
最後用haagaen-daz作結尾
這晚絕對讓眼球與味蕾都可感受到刺激
2019-03-07
2019-03-21 17 瀏覽
今日同班朋友出尖沙咀行街,又到晚飯醫肚既時候,有人提議試新野,就係呢間鐵人大盛放提喇首先,梗係食盤刺身先啦,嘩,賣相已經好吸引,食落仲好新鮮,又肥美, 一啲雪藏味都冇㗎壽司細細件,唔會食到飽哂。軍艦既紫菜仲脆卜卜,而且款式夠多蜆味噌湯,一小碗,好多蜆,湯味鮮甜鐵板牛柳粒, 香噴噴…… 每一舊咬落去仲有好多肉汁, 一啲都唔鞋口呢個牛油燒帶子,正到不得了,要不停N哥,又大粒,牛油味好香,食多幾隻好快回本, 以我食海鮮咁多年嘅經驗,呢個帶子絕對係新鮮貨, 餐廳果然落重本燒物點少得燒雞翼,燒到脆卜卜,香噴噴,又唔乾,非常好水準牛痴一定要食,蔥花牛肉,一片簿牛肉,入面包住好多蔥。正大蝦天婦羅,粉漿簿,好好味,炸蠔又好juicy,我地大家都食左2round汽水啤酒都係任飲呢個羊架鐘意食羊既朋友都係必叫,食羊就係要食陣so 味燒鰻魚燒牛舌,正正正,個鰻魚好肥美仲有名牌子雪糕,都係任食,有幾隻味揀嫁,有朱古力,咖啡,香草,士多啤梨呢間放題d 野食幾高質,有質素,賣相又靚,直得推介

壽司細細件,唔會食到飽哂。軍艦既紫菜仲脆卜卜,而且款式夠多

蜆味噌湯,一小碗,好多蜆,湯味鮮甜

燒物點少得燒雞翼,燒到脆卜卜,香噴噴,又唔乾,非常好水準

牛痴一定要食,蔥花牛肉,一片簿牛肉,入面包住好多蔥。正

汽水啤酒都係任飲

呢個羊架鐘意食羊既朋友都係必叫,食羊就係要食陣so 味

燒鰻魚燒牛舌,正正正,個鰻魚好肥美

呢間放題d 野食幾高質,有質素,賣相又靚,直得推介
2019-03-21 81 瀏覽
今日好友生日!朋友想試下特色野!於是便往尖沙咀鐵人大盛食鐵板燒自助餐慶祝生日,入座侍應奉上刺身盤一客,刺身盤有三文魚,拖羅、油甘魚、鱆紅魚、帶子、甜蝦、北寄貝、赤貝和希靈魚,新鮮鮮甜,三文魚很肥美,入口即熔;拖羅、油甘魚和鱆紅魚食落有油花;帶子、甜蝦和北寄貝味道鮮甜彈牙;赤貝和希靈魚食落爽口,刺身食落新鮮鮮甜,入口即熔;食完刺身,我們便食鐵板燒,鐵板燒是即叫即整,我們坐在bar位,觀賞廚師即叫整的鐵板美食,可以見到廚師烹調美食,我們點了泰式雞扒,蔥花牛肉、燒汁一口牛、炒雜菜、黑松露魚扒、lemon牛油煎魚排、豚肉生薑燒、芝士醬帶子、牛油燒扇貝和燒雞翼。泰式雞扒燒得香脆金黃,雞扒肉質鮮嫩,雞肉有泰色的香料,酸酸甜甜好美味;蔥花牛肉肉質鮮甜,蔥花能帶出牛肉的爽口;燒汁一口牛見到廚師用猛火烹調,一口牛份量適中,肉質鮮甜彈牙,佐酒一流;炒雜菜新鮮爽口,配上洋蔥口感豐富;黑松露魚扒,肉質鮮甜味美,黑松露味道香濃,配上秘製沙律醬食落開胃;lemon牛油煎魚排上桌時有好香的牛油味,帶子鮮甜配上牛油食落軟綿,配上lemon汁食落口感豐富有層次;豚肉生薑燒食落肉質鬆軟, 彈牙爽口, 醬汁味道惹味、口感爽脆;牛油燒扇貝牛油好香滑,扇貝食落新鮮可口,一口即熔;燒雞翼熱辣辣,雞皮配上香料食落惹味,肉質鮮嫩;餐廳除了鐵板燒和刺身外,還有壽司,卷物、炸物和甜品壽司我點了有三文魚.鰻魚、帶子、三文魚腩,三文魚和三文魚腩壽司食落新鮮有油花,肉質肥美,飯粒軟綿;鰻魚壽司鯉鰻魚醬汁鮮甜鰻魚肉質美味;帶子壽司帶子鮮甜彈牙;卷物吃了軟殼蟹卷,軟殼蟹即叫即炸,炸得乾身香脆,魚籽鮮甜, 口感鬆脆;炸物有廣島蠔,吉列蝦、芝士年糕和芝麻雞翼;廣島蠔外表香脆食落不油膩,蠔食落鮮甜多油,口感豐富;吉列蝦蝦鮮甜彈牙,惹味十足;芝士年糕食落軟綿,芝士味濃,食落不油膩;芝麻雞翼芝麻味香脆,雞翼肉質鮮甜味美;Haagendazs有咖啡,曲奇、雲呢拿和士多啤梨,咖啡味道香濃美味;飲品多選擇,有可樂和烏龍茶;餐廳座位舒適,可以近距離欣賞廚師即叫即整的鐵板燒,賞心悅目,鐵板食物即叫即整,熱辣辣口感豐富,刺身壽司食物新鮮,炸物卷物很高水準,雪糕和飲品選擇多,而且餐廳通風好,食完不會成身有很大油煙味,朋友很滿意我今日的安排,適合三五知己和慶祝生日好地方。
刺身盤一客
lemon牛油煎魚排
炸物有廣島蠔,吉列蝦、芝士年糕和芝麻雞翼
炒雜菜
2019-03-19 137 瀏覽
懷著忐忑的心,嘗試的鐵板燒放題,坐鐵板燒枱,望著帥哥煑葱花牛肉、一口牛、鵝肝,真是賞心樂事。之後加食魚生,真新鮮, 蜆湯、吉烈蝦、古烈蠔…,只需3百幾,超值!下次約埋成班朋友再黎
下次約埋成班朋友再黎
  • 葱花牛肉
星期四同女朋友慶祝節日,經朋友介紹book左間位於尖沙咀格蘭中心地庫一家新開張的日式放題「鉄人大盛」,未落去時已經見到一個個花牌,我發現其中竟然有洪卓立贈送的花牌,或許這家餐廳是某名人開的。這間日本餐廳不是傳統充滿和風的居酒屋,反而似是充滿時尚感的鐵板燒餐廳,餐廳燈光幽暗,以深沈的黑色作為主調,不會太吵,感覺很舒服,適合一大班人聚會。餐廳大概設置6個鐵板燒bar枱,食物都是即叫即燒,可一邊欣賞師傅的手勢,一邊享受食物。放題少不免刺身,有三文魚、拖羅、三文魚腩、帶子、甜蝦、希靈魚、赤貝、北寄貝、螺片等等。而三文魚腩夠肥美,油脂分佈平均,整體的刺身都算新鮮嫩口,種類也不少,其他都好滿意。壽司卷物方面,有油甘魚壽司、帶子壽司、玉子壽司、三文魚腩壽司、左口魚裙邊壽司、蟹籽軍艦、軟殼蟹卷、加州卷。壽司卷物方面驚喜較少,款式普通,沒有我最喜愛吃的火炙壽司。蟹籽軍艦鮮甜,口腔充斥住鹹鮮!而燒物方面,雞、魚、羊、牛、豬、海鮮樣樣皆有,但同樣款式不多。有豚肉生薑燒、芝士醬帶子、燒菠蘿、燒雞翼、燒牛舌、牛油燒扇貝、燒鰻魚、黑松露魚扒、檸檬牛油煎魚扒、鐵板羊架、泰式雞扒等等。全部都是一份起叫。吃了大部分,最

吃了大部分,最喜歡是芝士醬帶子、牛油燒扇貝、燒鰻魚。
燒鰻魚魚肉細緻,油脂極豐富,醬汁甜蜜味美,油脂豐富,而且無骨,亦不會「嚡」口。
帶子都燒得香香,口感軟熟且軟腍嫩滑,扇貝鮮嫩多汁,讓人齒頰生香,回味無窮,將鮮味再昇華到另一層次。

飲品方面都是任飲,選擇也很多,但我對汽水不太喜愛,幸好的是有枝裝津路!

這裡的服務員上食物的速度也算快,食物高質,而且沒有漏單的情況。只是食物選擇方面比一般放題都少了點,可能餐廳貴精不貴多,如果選擇可以多一些會更好。

點餐紙:

慶祝紀念
紀念日
  • 牛油燒扇貝
  • 燒鰻魚
  • 芝士醬帶子
🤤🌟全港首間鐵板燒放題🌟🥳—📍最近尖沙嘴開左間新嘅放題,有別於平時日式或韓式放題,它擁有全港首創鐵板燒放題,回頭率非常高,另外,還可以選擇刺身、卷物、燒物等等,食完正餐,仲可以食番個雪條或雪糕。🌟鉄人大盛晚市放題有3個時段,任何時段一律$328(加一收費)—👍環境方面,設計都非常特別,一張鐵板燒枱大概6個人坐,會有一名廚師為你服務,👨‍🍳近距離觀察廚師精湛嘅廚藝,燈光昏暗,抽油煙機做得幾好,食完個身唔會好大油煙味。—👨‍🍳鐵板燒係主角,🐏鐵板羊架好重羊騷味,個人認為可以再熟D,肉質不錯。🐥泰式雞扒非常惹味,雞肉滑嫩。豚肉山薑燒個汁甜甜的,令洋蔥非常容易入口,豚肉切得厚薄一樣。🥗炒野菜就菜的份量可以多一點,🐟黑松露魚扒同檸檬牛油煎魚扒,我比較中意後者,酸酸地解膩。—🤤最愛蔥花牛肉同埋燒汁一口牛,燒汁一口牛試咗熟啲同冇咁熟,冇咁熟就juicy好多,熟啲邊邊位燶少少。蔥花牛冇咁熟就牛味重好多,肉身「淋」好多 ,整體上味道層次更上一層樓。🐮—🍣壽司表現不錯,玉子、蟹柳、鰻魚、三文魚壽司都好新鮮,特別讚下鰻魚壽司冇骨,鰻魚肉燒得夠乾身、軟嫩,燒汁入味。—🍣刺身就叫左螺肉、油甘魚、甜蝦、三文魚、吞
🤤🌟全港首間鐵板燒放題🌟🥳

🍣刺身就叫左螺肉、油甘魚、甜蝦、三文魚、吞拿魚、帶子和北寄貝,我最愛佢個螺肉,好鮮味,非常彈牙。三文魚 油脂幾均勻,肉算挺身。
壽司
燒物