2019-01-21 2250 瀏覽
一早book定位,去到話無record。之後入左去用平板電腦點餐,部野個menu係乜都無。之後D侍應整好落單,問左幾個人omakase包D咩,無人知。最離譜o既係,叫左D刺身壽司,好耐都未o黎,見唔對路已經先後問過3個侍應追過,直到過左大半個鐘再問o既時候,先話今日無刺身壽司,所以D野食唔會o黎,仲話佢都係岩岩知喎,以一間以水產做賣點o既餐廳黎講,可以話係失敗之中o既牛失敗。咁即刻埋單啦,都要有2個侍應先後拎2張單黎。基本上呢間野無一樣野係岩o既,D侍應10個有9個係發緊夢,仲要全個過程一D歉意都無,好心未ready就唔好趕住開啦,趕客咩。
2019-01-21 1982 瀏覽
同事響Facebook 見到呢間新開日本餐廳,介紹叫我地去試食,心諗,睇相個環境望落唔錯,又有得釣魚玩吓,決定星期日晚去踩場!早幾晚同事已打左電話訂左4位九點,我地8點8左右到達,竟然話無訂位資料,仲問返我地邊位幫我地落簿訂枱?我地又點知貴公司邊位員工接聽呢?算喇!佢地話即時安排座位比我地,等左一陣,有店員帶我地入座C7卡座,帶我地入到去,就咁比左張電腦飛我地,話掃QR 就可以落單,咁我地就開始點單啦!等左一輪都無茶水到,望出走廊又唔見有服務員響附近,要等到有人傳菜出黎附近先叫到人,到上菜喇!準備食魚生,發覺鼓油樽無鼓油,連紙巾盒都無紙巾既…………想搵個服務員都【神龍見首不見尾】雖然魚生新鮮的確唔錯,份量又唔多,但除左魚生新鮮之外,其他野又唔算特別出眾,都係不過不失普普通通,個茶漬飯我個人唔太識欣賞,但係食得湯飯都知道要跟匙羹啦!等極都無人攞黎,幾次望出走廊又係無人既,同事都食左半碗了,跟住我都忍唔住,隔住條人造河叫過去對面嗌人,我果邊成條走廊都無人,對面收銀果度就4-5圍埋吹水,睇見都把幾火,仲有我最唔欣賞個蒜片海膽炒飯,賣相一般,味道都係一般,呢個炒飯堅無水準!成間最大特點係可以比
雖然魚生新鮮的確唔錯,份量又唔多,但除左魚生新鮮之外,其他野又唔算特別出眾,都係不過不失普普通通,個茶漬飯我個人唔太識欣賞,但係食得湯飯都知道要跟匙羹啦!等極都無人攞黎,幾次望出走廊又係無人既,同事都食左半碗了,跟住我都忍唔住,隔住條人造河叫過去對面嗌人,我果邊成條走廊都無人,對面收銀果度就4-5圍埋吹水,睇見都把幾火,仲有我最唔欣賞個蒜片海膽炒飯,賣相一般,味道都係一般,呢個炒飯堅無水準!成間最大特點係可以比食客釣魚,的確好岩一家大細既人。
埋單時我又忍唔住問店員,間鋪新開幾耐?原來係12月24日開始試業,開左3個星期多。
今晚呢餐真係算係食【環境】,可惜環境唔係我首選!
可一不可再!
2019-01-20 1754 瀏覽
係觀塘返工,每日最大嘅challenge係食乜。好難得開左間新舖,條team決定一起去試下,就當係Happy Friday。新開業都幾多人排隊,接近2點先有位入座。我地諗呢個鐘數都過左大部分人個lunch hour,D侍應應該都冇咁忙。點知入座好耐都冇茶水供應,三問四問先有個哥哥仔話冇杯,所以冇茶水。認真講句,等左成粒鐘位,大家坐落台眼望望,水都冇杯飲,離晒譜。杯唔夠臨時用膠杯紙杯都好啊!之後落Order,有個餐叫七點xxx,但係又冇圖冇description,問侍應,佢答左句:唔知,就走左⋯⋯我就算想落order都唔知個menu食乜啦!辛辛苦苦終於都落左order,差唔多成粒鐘先至上餐,又冇餐具(筷子,豉油碟)。餐又唔齊,其中一個set,冇飯,配菜都唔夠。冇辦法又要再穩侍應問點解冇飯。侍應話已經冇晒飯。我地全部人果一刻係Shock左!之後一個侍應煮左碗烏冬,另一個侍應摞左碗壽司醋飯出來頂數。到呢到,成班人已經唔開心晒,準備食完埋單走,點知最後埋單都可以有錯!比Credit card,張單摞左去第二張檯比其他客人簽左⋯⋯⋯真係離晒譜,如果間舖未ready,我真係suggest你地認真t
新開業都幾多人排隊,接近2點先有位入座。
真係離晒譜,如果間舖未ready,我真係suggest你地認真train下D侍應,ensure 可以run smoothly先開業啦,費時搞衰左自己個brand。
2019-01-18 1456 瀏覽
剌身好新鮮,lunch望落價錢好似唔平,但上到黎就覺得其實好抵食有前菜有湯有蒸蛋,食物質素又好。其實計落唔貴。而家新開張有85折,午餐都有同同事一星期食左3次裝修好靚,有好大隻船,仲有後即釣即食。未試釣魚,下次試下

同同事一星期食左3次

裝修好靚,有好大隻船,仲有後即釣即食。未試釣魚,下次試下
晚市中剌身
午市鰻魚定食
晚市中剌身
午市鰻魚定食
2019-01-18 1243 瀏覽
等了大概30分鐘1)入坐後無茶,侍應回覆是因為無茶杯2)上餐唔跟餐具,要問先俾,3)問午餐牌上的其中的一個餐,侍應表示佢都唔知4)其中一個餐漏左個飯,唔講,要問才講無晒飯,一個侍應煮了個烏冬,另一個侍應拎了一個醋飯出來。刺身唔跟醬油,問完結果只俾了隻碟,再問先俾埋醬油5)埋單將張單俾左第個客簽食物不錯,刺身新鮮但運作混亂侍應完全不在狀態,無經驗,無常識可不可以訓練好自己的員工再開業?中午食飯就個零鐘,樣樣都要三催四請,不了
等了大概30分鐘
1)入坐後無茶,侍應回覆是因為無茶杯
2)上餐唔跟餐具,要問先俾,
3)問午餐牌上的其中的一個餐,侍應表示佢都唔知
5)埋單將張單俾左第個客簽
食物不錯,刺身新鮮
但運作混亂
侍應完全不在狀態,無經驗,無常識
可不可以訓練好自己的員工再開業?
中午食飯就個零鐘,樣樣都要三催四請,不了

2019-01-18
30 分鐘 (堂食)
  • sashimi
2019-01-18 975 瀏覽
食完之後真係回味無窮, 值得寫食評向大家推介餐廳新裝修乾淨整潔, 地方大, 有不同tatami 房間, 適合朋友共聚自成一角。點餐用eMenu 雖然有D相片未有上載只有文字, 但並未有影響落單運作, 上菜很快。魚生飯足料件件sashimi 厚切十分新鮮在觀塘區真的難得; tempura 都好好味, 炸漿不厚又不油膩, 很有水準; 職員也很有禮貌又細心, 不時過來收碟斟水, 服務不錯以後有多一個好地方食 lunch 期代正式營業時有得釣魚, 到時有得玩又有得食 正!
食完之後真係回味無窮, 值得寫食評向大家推介

件件sashimi 厚切十分新鮮

招牌魚生丼
極上壽司15貫和10貫

以後有多一個好地方食 lunch

期代正式營業時有得釣魚, 到時有得玩又有得食 正!
2019-01-16
2019-01-16 1319 瀏覽
高質,好味,新鮮係觀塘返工,lunch聽朋友講有間新嘅日本嘢,即刻黎試試佢先。一入門口有架大船已經令人好驚喜食材新鮮,吞拿魚、三文魚魚油豐溢,入口細膩。個魚生丼入邊有《三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,八爪魚,油甘魚,左口魚,池魚,海膽》一個set除左個魚生丼仲有4個小菜,1個沙律,1個燉蛋同埋一碗面豉湯,飽飽~侍應服務周到,期間一直主動過黎加熱茶,態度好好。埋單130真係好抵食!下次會再黎!
高質,好味,新鮮
一入門口有架大船已經令人好驚喜
侍應服務周到,期間一直主動過黎加熱茶,態度好好。
埋單130真係好抵食!
下次會再黎!
特上什錦魚生丼
特上什錦魚生丼
2019-01-08 1939 瀏覽
第一次寫食評,平時好少去觀塘食野,第一次見到個餐廳入邊有咁大架船😂好神奇😂😂值得一試的日式料理!刺身新鮮肥美,牡丹蝦飽滿甘甜,鮮甜爽口!最愛嘅海膽大塊肉厚!正~ 聽師傅講全部都係日本新鮮飛機貨😋同埋環境好靚好舒服,坐好耐都唔會攰,睇得出裝修好用心!啲staff態度都好好期待正式營業!staff話下個月可以上船釣埋魚!好想試下自己釣自己食🤣我覺得係可以令自己同屋企人多啲一齊娛樂嘅時間,好過次次食飯大家都係度禁電話!好適合一家大細一齊去,一路食一路玩!
同埋環境好靚好舒服,坐好耐都唔會攰,睇得出裝修好用心!
啲staff態度都好好
期待正式營業!staff話下個月可以上船釣埋魚
2019-01-07 1630 瀏覽
樣樣都好新鮮 手卷d 海膽差不多包到落底 味道甘甜 差不多係我食過最好味既海膽 鵝肝多士好夠肥 一口芝士熱辣辣 燒海膽飯團海膽好好食 飯團我食左一小口唔知咩味😂刺身拼盤比我想像中大 所有刺身非常新鮮拖羅勁肥 唯獨個沙律怪怪 千2蚊埋單 唔算貴 用pad 點餐 但唔知點解入面好多相都無顯示到 可能未正式投入 有房同大廳坐 我坐房私隱度好高 會有職員企門口出邊 隨時候命 房間係用榻榻米裝修好有日式風情 而家一月重有85折 未完全開張暫時只收現金同AE 卡 值得一去再去👍🏻遲下會有埋魚釣 即釣即食 同日本個間一樣架❤ @ 釣魚船屋 Chougiyo Funaya HK

2019-01-06
  • 雙重海膽手卷  海膽甘甜  用料十足