餐廳: 金豪酒家
資訊:

2023-11-14 163 瀏覽
好彩朋友有打電話訂座一去到就有位出面2邊舖位都企滿晒人係出面原來都好多人泥食架啵見職員都不停行泥行去做到身水身汗每碟都炒的好有鑊氣龍躉兩味,炒同蒸清蒸調味料唔重,蒸出嚟嘅龍躉都比較嫩滑炒龍躉球龍躉肉好嫩, 唔會炒到好似酒樓咁油膩, 配上西芹,紅椒,咁colorful, 特別開胃金豪和味雞一上菜見到顏色咁靚已經好有驚喜半隻雞都幾大隻份量好多好多肉食👍👍👍🔎金豪酒家 (深水埗)📍深水埗青山道17號地舖
好彩朋友有打電話訂座一去到就有位
出面2邊舖位都企滿晒人係出面
原來都好多人泥食架啵
見職員都不停行泥行去做到身水身汗
每碟都炒的好有鑊氣

龍躉兩味,炒同蒸
清蒸調味料唔重,蒸出嚟嘅龍躉都比較嫩滑

金豪和味雞
一上菜見到顏色咁靚已經好有驚喜
半隻雞都幾大隻份量好多
好多肉食👍👍👍

🔎金豪酒家 (深水埗)
📍深水埗青山道17號地舖
2023-11-14 121 瀏覽
一班朋友附近打完波泥依間餐廳啤啤佢推介大家必試🔅龍躉兩味🔅1️⃣清蒸班頭腩2️⃣翡翠炒球本人就比較鐘意清蒸,清蒸出泥既龍躉滑嫩鮮香。炒沙巴龍躉球火喉控制得恰到好處,「鑊氣」十足,躉頭腩咬下去爽滑彈牙,突顯沙巴龍躉原鮮味,熱騰騰上桌,菜式精細,放得整整齊齊,色香味俱全豉油皇中蝦肉質爽彈惹味,醬汁鮮甜不過鹹原隻蝦連殼都入晒味,好有鑊氣金豪和味雞雞肉好滑好嫩,不過略嫌每件未斬得開🔎金豪酒家 (深水埗)📍深水埗青山道17號地舖

一班朋友附近打完波泥依間餐廳啤啤佢

推介大家必試🔅龍躉兩味🔅
1️⃣清蒸班頭腩
2️⃣翡翠炒球

豉油皇中蝦
肉質爽彈惹味,醬汁鮮甜不過鹹
原隻蝦連殼都入晒味,好有鑊氣

金豪和味雞
雞肉好滑好嫩,不過略嫌每件未斬得開

🔎金豪酒家 (深水埗)
📍深水埗青山道17號地舖
2023-11-11 113 瀏覽
今日經過嘅時候比入邊嘅人煙鼎盛吸引住。咁多人食嘅餐廳,我覺得應該都唔會差到去邊度😉餐廳酒樓嘅裝飾真係好經典嘅港式酒樓,有啲水箱養住啲新鮮嘅海鮮,所以我就咁樣俾啲海鮮迷住咗,然後就真係叫咗個避風塘炒蟹😂😂成碟蟹嘅份量好足,但係兩隻蟹鉗就已經迷死人蟹肉嘅味道都會有啲辣㗎,所以我都忍唔住叫咗罐可樂飲。但係就辣得來越食越惹味。😋😋而且蟹肉一疏疏,好新鮮、鮮甜。我哋另外仲叫咗個豬手食,豬手係凍食,有豐富嘅骨膠原,而且一碟有成八大嚿,我覺得都好抵叫。豬手嘅調味係以沙薑為主,但係雖然係有砂礓味,不過佢又唔會搶咗豬手嘅嗰種味食起上嚟都幾夾其實餐廳佢個Menu勁厚,無論肉定係海鮮都包含喺裏面。另外仲會有抵食set 比客人揀。
成碟蟹嘅份量好足,但係兩隻蟹鉗就已經迷死人
2023-11-09 1331 瀏覽
一般大排檔俾大家嘅印象都係室外、嘈吵、污糟! 有咗小朋友,真係冇再去過。不過今次朋友話呢間係室內,乾淨,又有BB凳,咁就去試吓!我哋六個人,叫咗避風塘炒蟹聖子套餐、沙薑豬手、醬烤骨、龍躉兩味、魚腐浸豆苗、事頭婆炒麵!醬烤骨第一次食呢一種做法,成個炆得好軟爛,店員會用鉸剪幫手剪開,做法有點和東坡肉相似,老人家都食得,好有驚喜!沙薑凍豬手豬手係凍食嘅,薑蔥蒜醬油混合得很惹味。豬手偏硬有咬口!避風塘炒蟹,蒜蓉粉絲蒸蟶子孖寶避風塘炒蟹勁多炸蒜粒,非常香口,送飯一流。蟹肉新鮮!蒜蓉粉絲蒸蟶子,聖子很大很肥美,非常滿足。龍躉兩味西芹炒龍躉,有鑊氣,龍躉皮膠原滿滿!清蒸龍躉多數係魚頭位置,好多膠原,蒸魚豉油同樣係送飯一流!魚腐浸豆苗算係其中一款最驚喜嘅菜式,魚腐很好吃,豆苗浪過油,十分推薦!事頭婆炒麵見到台台都食炒麵,跟風都叫咗。幼幼的麵條,配上芝麻辣椒醬,非常港式!

醬烤骨

沙薑凍豬手
豬手係凍食嘅,薑蔥蒜醬油混合得很惹味。豬手偏硬有咬口!
沙薑凍豬手

避風塘炒蟹,蒜蓉粉絲蒸蟶子孖寶
避風塘炒蟹勁多炸蒜粒,非常香口,送飯一流。蟹肉新鮮!

避風塘炒蟹

蒜蓉粉絲蒸蟶子,聖子很大很肥美,非常滿足。

龍躉兩味
西芹炒龍躉,有鑊氣,龍躉皮膠原滿滿!
西芹炒龍躉

清蒸龍躉
多數係魚頭位置,好多膠原,蒸魚豉油同樣係送飯一流!

魚腐浸豆苗
魚腐浸菜苗

2023-10-31
西芹炒龍躉
魚腐浸菜苗
2023-11-07 211 瀏覽
大家都想在香港找到道地的大排檔可以考量來這家餐廳性價比高,服務好人均 150-200提供唔同種類小菜選擇,有海鮮,送酒小食,蒸品,鑊氣煲仔,包羅萬有沙姜豬手$88非常清爽有彈性相當欣賞,蔥辣椒好多,配埋一齊食好過引不太鹹,沙姜味足,不錯👍🏼好味醬烤骨$128用左好靚既五花腩,層次分明,仲會有少少軟骨採用黑豬肉,肉質濃鬱,香濃可口,一定要嚐嚐另外亦會有波羅,更加帶出肉味,招牌菜之一清蒸斑頭腩蒸魚最緊要熟度,而呢間整得岩岩好味道鮮甜.入口滑,鼓油魚汁送飯一流海鮮孖寶 $588避風塘裡有炸螃蟹還有新鮮的大聖子超級新鮮而且分量足避風塘超惹味,蟹肉好多,肉質彈牙而大聖子係必點,加上粉絲,一絕!!最後是事頭婆抄麵係呢度既名物,係一個豉油皇炒麵香港經典美食,一定要嚐嚐,更加要加上辣醬
大家都想在香港找到道地的大排檔
可以考量來這家餐廳
性價比高,服務好
人均 150-200

沙姜豬手$88
非常清爽有彈性
相當欣賞,蔥辣椒好多,配埋一齊食好過引
不太鹹,沙姜味足,不錯👍🏼

好味醬烤骨$128
用左好靚既五花腩,層次分明,仲會有少少軟骨
採用黑豬肉,肉質濃鬱,香濃可口,一定要嚐嚐
另外亦會有波羅,更加帶出肉味,招牌菜之一

清蒸斑頭腩
蒸魚最緊要熟度,而呢間整得岩岩好
味道鮮甜.入口滑,鼓油魚汁送飯一流

海鮮孖寶 $588
避風塘裡有炸螃蟹還有新鮮的大聖子
超級新鮮而且分量足
避風塘超惹味,蟹肉好多,肉質彈牙
而大聖子係必點,加上粉絲,一絕!!

最後是事頭婆抄麵
係呢度既名物,係一個豉油皇炒麵
香港經典美食,一定要嚐嚐,更加要加上辣醬

2023-11-05 173 瀏覽
今日約咗幾個朋友去深水埗行街食晚飯,行過青山道見到有間酒家門口貼滿好多小菜嘅照片都幾吸引,就決定去這間酒家吃晚飯。這間酒家叫金豪酒家,位於深水埗青山道17號地下,酒家内嘅裝修簡潔,光線充足,環境舒適,枱與枱之間距離足夠,地方亦清潔整齊。酒家員工嘅態度都好親切,所以我哋問佢哋有什麽餸菜推介,佢提議咗六個餸菜俾我哋,我哋好贊成就叫來食。這六個餸菜係金豪和味雞、龍躉兩味、黑椒牛仔骨、花蛤浸豆苗及米網蝦春卷。仲有員工即時係個壺度倒啲花生比我哋先食後等餸菜來,啲花生香脆爽口,令人增加胃口。金豪和味雞有金豪兩個字已知係店舖招牌菜,和味雞採用新鮮雞烹調,所以雞肉肉質夠嫩滑和鮮美,連雞皮都好好食,雞件切得整整齊齊排放在碟上,沾上薑蔥醬,更加鮮味十足。龍躉兩味即是一魚兩食,用一條魚用兩種煮法,一個係西蘭花炒班球,另一個係清蒸斑頭腩,正好滿足大家嘅口味。炒嘅魚肉大大件配西蘭花及鮮菇,好有鑊氣,魚肉滑身鮮嫩,質地爽口,同西蘭花好夾,令口感清新。而清蒸斑頭腩用了陳皮、雲耳、紅棗一齊蒸,蒸嘅時間啱啱好,除咗癖除魚腥味,還突出了魚嘅鮮味,配埋蔥花一起食,真係食得出新鮮嘅味道。花蛤浸豆苗嘅湯底鮮甜好味,口感與花蛤嘅

花蛤浸豆苗嘅湯底鮮甜好味,口感與花蛤嘅鮮嫩結合得天衣無縫,豆苗脆嫩口感好清新,花蛤大大隻鮮甜又無沙,豆苗顏色嫩嫩綠綠,入口爽甜,好好食。

黑椒牛仔骨都係砂煲上,上枱時仲咋咋聲,大份多件,真係好有份量,黑椒汁濃稠剛好掛喺牛仔骨度,加上洋蔥絲都很甜,好食用來送飯一流。

米網蝦春捲好岩當小食吃,因為啲饀好鮮甜,外皮夠薄夠趣,唔油膩,一條一口,入面真係有蝦,蝦肉內加入葱條非常配合,可作爲小食首選。

最後都要讚一讚店員態度,佢哋都非常友善,除咗推介美味菜式,仲自動幫我哋換咗兩次碟,服務態度真好,而且食物質素高,份量足價格又唔貴,好值得推薦俾大家來食。
2023-11-05 139 瀏覽
金豪酒家 (4/11/2023)今日放假約咗幾個老朋友敘敘舊。 朋友們都想去吃懷舊的中菜!有人提議話深水埗有間很好吃的傳統的中式菜館,名叫金豪酒家。 我們一於去試下! 它位於深水埗青山道17號地下,深水埗地鐵站D2出口行幾分鐘就到。酒家門口貼滿食物簡介的圖片,内裏的裝修是一般舊中式酒樓的設計!簡約整潔,光線充足。 它有樓下一層,有幾張大枱和2間VIP 房。 地方很寬敞,坐得很舒適!我們先來個小食:米網蝦春捲,米網皮做得好薄又炸得酥脆,餡料主要是以蝦肉為主,鮮甜可口和不油不膩,必吃的! 金豪和味雞(半隻)係招牌菜,是採用新鮮雞,非一般冰鮮雞可比! 雞肉鮮味又嫩滑,配上薑葱油來吃,真的好正!龍躉兩味係店員推介的!先上的是西蘭花炒球,啖啖肉,充滿魚的鮮味,配西蘭花炒,超夾!跟著的係清蒸頭腩,加入陳皮、雲耳、白耳、紅棗一齊蒸,還有大量葱絲,魚味香濃,其他材料蒸得入哂味,很好吃的!花蛤浸豆苗最正是個湯底,十分鮮甜,花蛤大大隻,份量都不少!豆苗煮得剛剛好,能保持翠綠的顔色,嫩滑有口感又好味道! 黑椒牛仔骨係砂煲上,好有懷舊的感覺!牛仔骨肉質軟嫩,黑椒汁調較得很好味,仲有大量很香甜洋葱,超正!這間
金豪酒家 (4/11/2023)

這間傳統懷舊的老店的食物水準一流,店員親切友善! 食物的質數和味道相對於價錢,就唔貴!很值得向大家推薦!
2023-11-03 152 瀏覽
最近去左金豪酒家,整體印象非常好!炒菜十分高質價錢合理,尤其是湯品同海鮮料理😍😍叫左四人份既中包翅🤤🤤 湯以豐富的雞肉湯底為基礎,加上魚翅和其他配料,味道濃郁而鮮美,魚翅滑嫩,與湯底相得益彰,必食😎除左中包翅,他們的其他菜品亦非常出色🙌 避風塘瀨尿蝦係必點,去殼既瀨尿蝦食得好開心 🥹🥹 外層炸得香脆,肉質鮮美厚實冰火辣魷魚係涼拌菜,魷魚肉質有咬勁,估吾到佢都好辣下🤣 但好惹味,送酒一流芥辣牛柳粒經過適度的烹調,保持著嫩滑的肉質,加上芥辣醬汁,帶來微辣的風味 👍👍另外砂煲芥蘭豬頸肉也十分美味,豬頸肉入味,芥蘭保持著脆嫩的口感,砂煲的烹調方式使味道更加濃郁👍👍最後不能不提既係他們的亮哥炒飯,米飯炒得香氣四溢,配料豐富,每一口都讓人回味無窮🤤

除左中包翅,他們的其他菜品亦非常出色🙌

2023-10-28 186 瀏覽
今日同另外一半嚟咗深水埗依間舖頭撐枱腳,我哋入嚟嘅時候都好早,所以唔算好多人,但係坐咗陣間之後成個場爆曬😳😳😳跟住我哋問侍應先知其實如果真係想確保有位嘅話最好都打電話嚟訂一訂枱。估唔到依間嘢咁受歡迎,望落全部都係啲街坊客。啲海鮮生猛,蟹全部都喺度爬來爬去。可惜今日人少諗住叫個魚就算我哋叫咗個古法炆龍躉翅同埋砂煲芥蘭啫爽肉龍躉上嚟嗰陣真係勁大份,而且砂煲熱住佢凍得冇咁快。主要嘅係佢個龍躉肉好大嚿,然後隔離嘅嗰啲配菜都有好多,全部都好入味。店員會幫我哋將啲龍躉展開幾件,咁大家夾嘅時候就會方便好多。龍躉肉質好厚實,又冇咩骨,食落啖啖肉。個菜煲食材都好新鮮,份量一樣唔少。我哋食完先至見到呢一個🥲大家嚟食嘅時候可以落單嗰陣就問定店員咁就可以多一個餸啦

啲海鮮生猛,蟹全部都喺度爬來爬去。
可惜今日人少諗住叫個魚就算
我哋叫咗個古法炆龍躉翅同埋砂煲芥蘭啫爽肉
店員會幫我哋將啲龍躉展開幾件,咁大家夾嘅時候就會方便好多。
龍躉肉質好厚實,又冇咩骨,食落啖啖肉。
個菜煲食材都好新鮮,份量一樣唔少。
深水埗真係一個卧虎藏龍嘅地方平平無奇嘅門面 但可能深藏美食重點係唔貴!今日同三個同事 一齊去發掘美食!叫幾個小菜再加啤酒 無得輸🤪第一碟就係椒鹽賴尿蝦一上枱我震驚了係已經剝左殼嘅賴尿蝦😍😍係出面食飯我最怕就係剝殼 太麻煩但佢已經剝埋比你😚淨係食就得🤪🤪一整條賴尿蝦肉😍仲要炸皮好薄 唔會一口粉!下一碟係冰火辣魷魚叫個陣都好好奇佢點冰火法原來係冷盤黎 然後係辣嘅 所以冰火就係咁黎呢碟幾特別 未試過咁食水魷送啤酒一流本身水魷無乜味 但幾爽口 全靠惹味醬汁啫啫砂煲芥蘭炒豬頸肉😍食物同個煲係分別上上枱即席炒熱 香味出哂黎芥蘭難得地唔苦分量都幾多 算係咁然後就係我最期待嘅濃湯雞煲翅😋果然冇失望好多料 個雞湯真係好濃仲要都幾大碗 叫做對得著個價錢飲完個湯都已經好飽😂我地仲叫左芥辣牛柳粒 炒飯芥辣牛柳粒伴碟嘅合桃勁好吃少少甜 勁鬆脆芥辣配牛肉本身就好夾不過係略嫌牛肉冇乜牛肉味炒飯都係正常操作粒粒分明係做到嘅最後埋單每人先三百幾食到捧住個肚走 真係好抵🤭
深水埗真係一個卧虎藏龍嘅地方
平平無奇嘅門面 但可能深藏美食
重點係唔貴!

今日同三個同事 一齊去發掘美食!
叫幾個小菜再加啤酒 無得輸🤪

最後埋單每人先三百幾
食到捧住個肚走 真係好抵🤭

椒鹽賴尿蝦
2023-10-24 150 瀏覽
今日去左深水埗既一間中式飯店食飯, 見到餐牌就知呢到係好傳統, 有好多舊菜式, 好似鴛鴦雞, 山渣骨呢D我地叫左個海鮮孖寶, 包避風塘炒蟹同埋蒸蟶子, 另外仲叫左個沙薑豬手, 半隻和味雞, 同埋花甲菜苗首先黎既係沙薑豬手, 係凍食黎既, 前盤黎講好開胃, 豬手好爽口, 搭配著埋沙薑汁, 同埋係辣辣地, 口感豐富又開胃跟著緊係要趁熱食既蒸蟶子, 蟶子好新鮮, 食落彈牙, 加埋蒜蓉蒸, 連埋粉絲到, 吸曬D鮮味, 正呀另外, 黎到中餐廳點可以唔食雞, 叫左招牌和味雞,雞肉都嫩滑, 但味道就比較清淡然後係避風塘炒蟹,隻蟹好大隻好多膏, 蟹肉鮮嫩多汁, 外層炒得香脆, 搭配著避風塘既辣椒同埋蒜香味,辣既味道同蟹肉的鮮味好夾, 絕對有水準, 不過如果唔食得辣既就要叫定少辣最後,花甲菜苗就正常水準, 唔係好特別, 豉油王炒面反而粉得幾乾身, 唔錯, 如果唔想食白飯既都可以叫黎食總括黎講, 呢間飯店既野食都幾有水準, 海鮮都幾新鮮, 炒野都有獲氣, 幾適合人多既時候一齊黎食
2023-10-21
2023-10-22 116 瀏覽
最近唔願煮,我地一行四人係深水埗試左間中式酒家,食咗之後,大家都覺得性價比幾高!我們嗌左6樣食物,前菜有凍沙姜豬手、半隻和味雞、上湯花甲豆苗、招牌炒麵和海鮮孖寶(包括避風塘炒蟹和粉絲蒜蓉蒸蟶子)。此外,我們也要表揚服務員的優質態度。凍沙姜豬手,我哋食得出豬手有經過特殊處理,因為冇豬臭味,肉質鮮嫩彈口。沙姜既香氣和微辣既味道使整道菜更加開胃,喱道絕對是一道開胃菜。而半隻和味雞都相當好味,雞肉肉質夠嫩滑和鮮美,雖然價錢比較高,但絕對值得一試。上湯花甲豆苗。湯底既鮮甜口感與花甲既鮮嫩結合得天衣無縫,我哋加咗$10轉豆苗,豆苗脆嫩口感好清新,平衡咗前兩碟餸嘅味道。招牌炒麵係職員介紹,一上到黎就聞到好香!炒麵金黃酥脆,唔會太鹹!份量好夠,每個人都分到1.5碗,絕對是一個令人滿足既選擇。見到有特價海鮮孖寶,就試吓!包括避風塘炒蟹和粉絲蒜蓉蒸蟶子。蟹肉經過炒烹,保持到其原汁原味,搭配避風塘調味料既香辣味道,真係好和味!蟶子蒸得剛剛好,保持其鮮嫩口感,而蒜蓉既香氣更係重點。喱道海鮮孖寶真係好抵食。!最後都要讚一讚服務員態度。兩位阿姐都非常友善,除左詳細解釋有關菜式,仲自動幫我哋換咗兩次碟!

2023-10-09 1335 瀏覽
happy Friday dinner一早訂咗枱去到唔使等位員工態度良好自帶酒水要收開瓶費我哋叫咗好多嘢食,不能盡錄個人特別喜歡花甲 大隻又鮮甜白灼牛頸脊肉非常鮮味 強烈推介好味醬烤骨可能會比較肥膩 唔怕有啲肥膏的話其實很好味其他小炒亦很好份量比較多建議多幾個人一齊去食可以叫多啲唔同種類食物性價比高會encore🤟🏻當日有個小插曲就係廚房唔知係咪啲單亂咗不斷出重複食物不過我哋話唔要之後員工亦幫我哋取消返態度良好開心的一天
happy Friday dinner
一早訂咗枱
去到唔使等位
員工態度良好
自帶酒水要收開瓶費
我哋叫咗好多嘢食,不能盡錄
個人特別喜歡花甲 大隻又鮮甜

椒鹽鮮魷
白灼鮮牛頸脊肉
鮮麻海花蛤
2023-09-26 395 瀏覽
在深水埗遇到一家很好吃的店 没想到藏得这么深 人多到爆 小姐姐推荐十分到位 避风塘炒蟹 蒜蓉赖尿虾 炒通菜 酒酿花甲 白灼牛展 可以多刷 太合胃口 三兄弟吃的不亦乐乎 妙哉妙哉 呜呼哀哉
2023-08-15 833 瀏覽
星期二晚訂咗枱八位食飯,有大人又有小朋友,柯打咗馳名雞煲翅再架六味餸,六點半左右開始食,七點左右已經開始收碟,感覺好似想催交枱,去到七點半侍應已經話埋單先,之後慢慢食,點知就佢地埋單先,之後就不停收碗收碟😡。你話八點交枱,但七點半已經出招,實在太過分!食物方面有水準,但催交枱就真係令人失望😞。做食店係要留客人嘅心,佢哋食得開心舒服,實會再返轉頭食啦⋯⋯點解要為左做多枱生意而得失客人呢。希望金豪改善下做生意嘅手法啦