餐廳: 金豪酒家
資訊:

2022-11-03 1230 瀏覽
平日夜晚都超多人…抵食既港式大排檔風味菜式點了:1. 鮮麻海花蛤2. 芥末牛柳粒3. 避風塘尿蝦肉4. 鍋炒西洋菜5. 豉鹽炒花蛤6. 薑蔥桶蠔煲7. 金豪濃湯雞煲翅8. 紅燒乳鴿款款都好食,呢個價格都算係冇得彈。唯一一樣就係 ,黎就要預左你食完都好快比人叫埋單,同勁快汁枱,速度比得上未車仔麵檔lol
平日夜晚都超多人…
抵食既港式大排檔風味
6. 薑蔥桶蠔煲
7. 金豪濃湯雞煲
8. 紅燒乳鴿

2022-11-01 857 瀏覽
就由這道開始,作為凍吃出品,雪白的豬手連皮帶上筋肉,可甚為爽口,特別處是調味汁,用上與及混合而成。其味開胃之餘,亦有一點微微的麻感。接著的,依然都是凍吃出品,其醬汁味道,與上道的大致相若,不過今躺加了一點及,入口倒是偏向於麻辣,倒不會過於刺激。數量不少,勝在洗得乾淨,入口有淡淡的鮮味,與大路的炒蜆相比,又是另一番滋味。這裡的,據說是可遇不可求之物。連著筋膜的,無疑十分濃味,肉質倒偏向爽口,意味火候可以再多一點。同時喝一口帶著的,可真清甜了,可惜稍為少了一點,有點不夠喉。再來一碟,上面混有及兩種食材,鮮上加鮮,加上醃得入味,蒸製的火候又剛剛好,確是美味,同樣用上荷葉蒸製的……這個倒容後再談。下半部來一碟,據知用上食材,切成方塊的,肉質確是鬆化,用上甜酸的醬汁炆煮,可惜火候未夠,未能融入於肉骨內,變成了,的味道,評價倒是。是這裡的名物,上桌時確是乾身爽口,至於鑊氣層面,由於曾吃過更佳的出品,加上大家已是半飽關係,感覺就是差了一點,勝在入味,但離出色還是有一點距離。倒是煮得入味,加入了的,確是十分鮮味,口感十分軟熟,大家也是求若渴,轉眼吃過清光。最後的,倒是值得推介。弄法和大同小異,只不過換
倒是煮得入味,加入了的,確是十分鮮味,口感十分軟熟,大家也是求若渴,轉眼吃過清光。最後的,倒是值得推介。弄法和大同小異,只不過換上了,炸後嚕上一個鹹蛋黃芡,入口酥脆,外層頗有鹹香,內裡則是清涼的澀味,吃至七七八八之時,底下墊著一層油。
今餐食物好壞參本,八人之下談笑風生,乃就過了愉快一夜,埋單時刻,每人也不過一百七十元而已,夠晒超值。
2022-10-16 713 瀏覽
good wok air places in shumshuipo.chinese crusine resto are everywhere, but this one is nice. quality of food.✔️baby pigeon - fresh and juicefried seed tummy fish - crispy and melting inside mouthfried rice - normalbbq pork - sweet and normal fried noodle **** excellent good, texture nice and good flavor❌wasabi cow - portion is smaller than expected. taste is ok, nuts is surprising good.#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagr

✔️
baby pigeon - fresh and juice

fried rice - normal

bbq pork - sweet and normal

#food #likes #delicious #sweet #bhfyp #vegan #dinner #breakfast #cake #homemade #healthyfood #lunch #foodstagram #healthylifestyle #yum #foodphotography #dessert #foodblogger #foodlover #omicron #foodig #hkfoodpoet #閃電五連鞭

2022-10-13
2022-09-14 745 瀏覽
今日一班好友八個人一齊食左$4xxx,叫左一個豉油皇大蝦🍤芥末牛柳粒炒核桃、乳鴿、上湯浸白菜🥬、避風塘瀨尿蝦、雞燉翅。第一次食豉油皇大蝦咁大隻,分量都好多,我地差不多沒人有三隻大蝦,個瀨尿蝦竟然係剝左啲蝦殼先去炸,咁嘅食法都幾新鮮,好適合我呢種懶人。個雞燉翅都好足料,每一啖都係翅。個芥末牛肉重點唔係牛,而係啲核桃。我地最尾單叫左三碟淨炒核桃,好好味😋好似仲叫左半隻白切雞、小炒皇、鵝腸煎米同埋一個炒麵。下次會再黎嘅餐廳😊
2022-06-19 1890 瀏覽
6月17日眼科前上司,在粗口食評家西瓜頭X總理主場,讌請下屬食晚飯,叫埋肥華呢過前下屬出席,等肥華有餐好嘢食,因早幾日先來過呢間X總理主場試過此店出品係得嘅,再加上今晚個東主,係個豪爽之人,點菜一定係此店精品,果然今晚第一味食品就係,每人一大碗鷄炖翅,跟住就係古法生炆龍翅,避風塘去殼濑尿蝦,好味醬烤骨呢三款此店名菜,再加上幾味可口小菜,每道菜都令當晚出席同事都讚絕口,頻頻添食個個都話多謝上司玲姐呢餐豐盛晚餐💯🙏🙏🙏👍👍👍
2022-06-16 1379 瀏覽
金豪一直都想試,但係疫情前黎親都見到好多人排隊,一直都食唔到。估唔到疫情而得福可以食得到 😍 😚椒鹽鮮魷👍🏽椒鹽剝晒殻賴尿蝦 😻芥末牛柳粒❤️咕嚕肉👏🏼酥炸生蠔 (肥嘟嘟 😍)白切雞❤️雞絲湯翅 😚清湯牛腩😎唐生菜😀浸勝瓜全部都好好食,好野味,super delicious 😋 完全停唔到口 食到飽到呢 ,$300 人頭 (因22:00後入座有85折 😍) 。叫左咁多嘢,但都未食晒佢啲正嘢,仲未食:避風塘炒蟹、炒龍躉球 、豉油炒鵝腸 ❤️😻😍。 而且坐得都算 ok ,唔算太迫 。
😚椒鹽鮮魷
👍🏽椒鹽剝晒殻賴尿蝦
😻芥末牛柳粒
❤️咕嚕肉
👏🏼酥炸生蠔 (肥嘟嘟 😍)
白切雞

• 避風塘瀨尿蝦
  • 椒鹽鮮魷
  • 芥辣牛柳粒
2022-06-15 995 瀏覽
近幾年有位叫西瓜頭X總理食評家,在其飲食節目内以草根親民貼地形式,去評核一間食店出品嘅好壞,揾食肥華亦是一個草根階層,所以對X總理在節目内粗言穢語,嘅演繹食評方式亦非常有親切感,亦可算係佢粉絲之一,而呢間金豪酒家是X總理評為是其食晚飯主場之一嘅食店,所以在6月13日有兩位醫管局前同事,誠邀肥華晚饍我就選擇此店,初入此店感覺良好,員工招呼到位,地方光猛,枱雖多而擺位冇逼挾感,睇睇菜牌價錢恰可,當日肥華三人共柯打咗五款菜色,有海鮮,有鷄,有瓜每樣味道都非常好,做得X總理主場係實至名歸,不過此店餸菜份量碟頭偏細,當日我哋三個食量普通之人,雖然食咗五款餸,但都係唔多夠喉,話雖如此亦要在此多謝X總理介细呢個主場俾揾食肥華🙏🙏🙏
2022-06-11 4206 瀏覽
鄰居經常幫襯嘅一間中菜館,今次同咗uncle / auntie去試,每樣菜嘅味道都好好,而且非常抵食。沙薑豬手豬手係凍食既頭盤,口感爽彈帶嚼勁,顏色雪白,配上自家製辣汁,非常惹味。紅燒BB鴿上菜時熱辣辣,鴿皮燒到好脆,肉質juicy嫩滑,超好味😋蘿白清湯腩煲牛腩同牛根份量多,炆得好淋,牛根好滑,充滿骨膠原,湯底清甜,蘿蔔吸收晒牛骨湯底精華。荷葉蒸鴛鴦雞一半係雞一半係田雞,用荷葉蒸,連埋雲耳紅棗等配料,肉質有少許荷葉香,亦好多汁,雞肉質感嫩滑。金沙涼瓜鹹蛋黃碎包住涼瓜炸,超級邪惡之選,蛋黃碎嘅鹹香味中和左涼瓜嘅苦味,很特別的配搭,但又好好食。好味醬烤骨上菜嘅時候係原隻烤骨上,上面放咗一塊大菠蘿,店家會先俾你影張相打卡,然後再幫你切開。烤骨用既係日本毛豬,用料上乘,肉炆得好淋,好味醬亦超級多,由於有菠蘿,味道帶少少酸少少咸,醬汁用嚟送飯一流。事頭婆炒麵即係平時食開嘅豉油王炒麵,老闆特登改咗一個好特別嘅名,成功吸引咗我哋嘅視線。炒麵炒得好有鑊氣,麵身爽彈,仲有好多芽菜,加埋店主提供嘅辣醬食,味道一流。金銀蛋莧菜配料有蛋白、皮蛋、肉碎等等,清湯底,一個比較清淡嘅菜,剛好中和返油膩既肉,完全冇味

紅燒BB鴿
上菜時熱辣辣,鴿皮燒到好脆,肉質juicy嫩滑,超好味😋

金銀蛋莧菜
配料有蛋白、皮蛋、肉碎等等,清湯底,一個比較清淡嘅菜,剛好中和返油膩既肉,完全冇味精。
2022-05-31
2022-06-01 2093 瀏覽
友人説幾好吃於是我早兩個星期前打嚟book晚上八點 星期五晚到時足足企咗一個幾小時 而且問咗好多次先入到,覺得入坐安排十分混亂,係門口同等的食客傾計 ,book左七點半企到九點都未有得入好慘 或者可18:30book 第二輪walk in?多人時每枱食兩小時之類?員工同客人大家都辛苦...而且坐低想order避風塘賴尿蝦肉 話要打電話預訂 但book枱時又無提 而且我朋友前幾晚食過又可以就咁order...唔諗咁多...幾經辛苦入到黎點都要諗返啲嘢醫下肚先砵酒焗生蠔幾油同厚粉,不過蠔肉爽甜不腥惹味炒蟶子蟶子彈牙爽甜,同味菜很夾花甲浸菜苗 花甲鮮甜 不過上湯略鹹花膠濃雞湯雞湯鮮甜濃厚 花膠都唔算薄生炒骨醬汁不會太酸 粉漿也不會太厚 肉也炸得嫩蝦乾通菜煲 無通菜轉左白菜仔都幾油同鹹楊州炒飯係佢哋廚房炒錯咗問我哋食唔食我哋咪試吓 炒得飯身乾爽 粒粒分明 不錯 沙煲蒜子火腩大鱔問左幾次 來了來了 鱔肉肉質鮮嫩 腐竹火腩等配料也很入味金沙苦瓜都係問左幾次終於來了 咬落頗油及粉漿好淋 而且無苦瓜味事頭婆炒麵發現單到落漏左order 麻煩他們落返麵身爽彈夠鑊氣香氣十足 回家的途中 已好口渴 在家
友人説幾好吃於是我早兩個星期前打嚟
book晚上八點
員工同客人大家都辛苦...

唔諗咁多...幾經辛苦入到黎
點都要諗返啲嘢醫下肚先

砵酒焗生蠔
幾油同厚粉,不過蠔肉爽甜不腥

惹味炒蟶子
蟶子彈牙爽甜,同味菜很夾

花甲浸菜苗

金沙苦瓜
都係問左幾次終於來了 咬落頗油及粉漿好淋 而且無苦瓜味

發現單到落漏左order 麻煩他們落返
麵身爽彈夠鑊氣香氣十足

回家的途中 已好口渴 在家飲了一晚水都半夜口乾到無晒口水 第二日仲係咁 要飲飲涼茶先幫到😅應該短期不會再來了

金豪酒家無論喺ig定openrice都富有好評,但係現實中係有好大出入😢一、訂咗6人枱,但佢安排我哋坐喺4人枱,問個老板娘(?)“我哋6個人,呢到好迫喎,有冇另一張啊” 佢話“夠坐架啦”,真係又迫又唔自在🔥二、趕客咁款💩7點食到7點40分就食晒啲餸,待應過嚟問要唔要甜品啊,我心諗咁nice嘅,但其實係確認你唔再落單,收走所有野,幫你埋埋單,然後慢慢執嘢走緊嘅時候,老板娘(?)過嚟好似拜年咁,雙手抱拳大聲講“真係多謝晒大家”,我再心諗咁怪嘅,出到門口見到起碼有30人等緊,我就知咩料…三、鑊氣小炒唔抵食,將貨就價,大部分小炒都冇食評所講嘅鑊氣,甚至冇鮮味肉味,整體體驗非常好差。*金豪和味雞(半隻)$148有金豪兩個字仲唔係招牌!雞肉有肉味係和味,肉質緊緻,唔嘞但未至於水嫩,可以一戰。鮮菠蘿咕嚕肉 $108兩個字:可怕,炸衣厚,而且浸汁浸晒咗,入面更加可怕,鬆肉粉令到腩肉腍啤啤,肥肉瘦肉難分🤢避風塘尿蝦肉 $238金豪招牌菜,啖啖肉嘅瀨尿蝦肉,有十隻蝦有餘。本身瀨尿蝦肉就係細隻,所以我都唔會期待蝦肉大塊。可惜炸皮蝦肉完美分離,而且蝦肉唔太新鮮,有啲脢脢地嘅感覺😬椒鹽九肚魚 $108九肚魚腥味
金豪和味雞(半隻)$148
金豪和味雞(半隻)

鮮菠蘿咕嚕肉 $108
鮮菠蘿咕嚕肉

避風塘尿蝦肉 $238
避風塘尿蝦肉

椒鹽九肚魚 $108
九肚魚腥味重,所以一定要炸,炸就一定要椒鹽!炸衣薄但都係分離,魚肉同樣都唔係好新鮮,而且椒鹽味唔夠香唔夠重。
椒鹽九肚魚

醬皇唐生菜 $88
意外MVP!待應攞個熱辣辣嘅瓦煲出嚟,再將唐生菜掃入煲入面,咋!一聲,出晒白煙。生菜爽脆帶醬油香又入味,係油咗少少。
醬皇唐生菜
2022-05-27
金豪和味雞(半隻)
2022-05-23 726 瀏覽
意外驚喜嘅深水埗金豪酒家Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station青山道都好多野食架,小仙子同小🐷行下行下見到有間中菜,就諗住試試啦😗時間仲早6點左右,無book位都入得,不過坐多陣都滿哂啦😗點左幾樣海鮮同小菜,試試係咪真係咁好食先🤪豉椒味菜炒蟶子 $188: 炒到好夠火候,蟶子夠新鮮,炒得啱啱好唔會太老,連豉椒味菜都好入味🤤海鮮要趁熱食㗎金豪和味雞 $148: 半隻雞2人食都幾多😂不過黎到紅紅地,問左話可以食wo😅照試下啦,肉質要有d牙力先咬到😅金沙涼瓜 $98: 邪惡之選😙厚厚嘅金沙包住涼瓜,好香脆,份量都幾足😋事頭婆炒麵 $88: 個名好得意,即係豉油王炒麵😂吵得好乾身,停唔到口Overall食物都唔錯,夠鑊氣,如果和味雞淋少少小仙子會咬到🤣weekend最好要book位啊
意外驚喜嘅深水埗金豪酒家
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

2022-05-19 764 瀏覽
淨係見到碟蝦仁炒蛋就知幾屈機,再試埋碟小弟覺得暫時係香港食個最好食嘅炒麵就知廚房功夫真係好勁,避風塘賴尿蝦帶過咁多朋友去食,冇一讚不絕口,仲要係懶人啱晒,唔使剝殼。仲有嗰碟白灼牛肉,呢味真係一絕,用料靚,生熟程度啱啱好,牛肉煮到啱啱好粉紅色加埋薑蔥一齊食原來咁夾。椒鹽鮮魷,唔油膩,粉漿唔厚,夠脆口。碟雞就應該唔係新鮮雞,但入哂味又唔柴皮。其他炒嘢都非常出色,功夫真係一流唔知有幾多人食個間?又覺得好食呢?
唔知有幾多人食個間?又覺得好食呢?
2022-05-15 548 瀏覽
服務態度差,上菜勁慢,催左好幾次都仲未上菜,兩個鐘時間,食野15分鐘,凈低全部時間都等上菜😅食完一碟等半個鐘,咁funny?從未試過等咁鬼耐,每個餸份量又少,最後迫不得已想取消d餸,話整緊好快到,結果廿分鐘後話都系取消嗮,服務體驗差到冇得頂😅😓😓😓以後都唔會再黎,應該講冇以後😀
2022-05-15
5 分鐘 (堂食)
2022-05-13 559 瀏覽
搬嚟尼區都已有七八年,常看見這間酒家好似客似雲來,而這段疫情期間,仍然可生存,應該有一定水準,決定相約朋友一試,結果如下....第一道菜先嚟金豪和味雞:賣相不吸引;味道一般中嘅一般(餐牌上係👍)跟住嚟係芥辣牛柳粒:第一口味道有點驚喜,但跟住食落去就已有點不想再吃花蛤浸菜苗:味道不錯,但菜係白菜仔不是菜苗,而菜仍未熟透中包翅:味道幾好豉油皇鵝腸:鵝腸新鮮,可適完全不入味椒鹽鮮魷:賣相一般,但出奇地口味鹽燒鮑魚:好味避風塘炒蟹:水準不錯,肉質新鮮粉絲蒸蟶子:入味,新鮮,好食薑蔥桶蠔煲:說是較好味蒸魚:確實鮮魚,好味古法炆龍躉翅:如選擇尼道菜,不如食薑蔥魚雲煲事頭婆炒麵:即是豉油皇炒麵,味道很好好味醬烤骨:尼個係肉腩,係醬炆不似烤,味道一般以上係我地飯後結論
第一道菜先嚟
金豪和味雞:賣相不吸引;味道一般中嘅一般(餐牌上係👍)
跟住嚟係
花蛤浸菜苗:味道不錯,但菜係白菜仔不是菜苗,而菜仍未熟透
中包翅:味道幾好
豉油皇鵝腸:鵝腸新鮮,可適完全不入味
椒鹽鮮魷:賣相一般,但出奇地口味
鹽燒鮑魚:好味
避風塘炒蟹:水準不錯,肉質新鮮
粉絲蒸蟶子:入味,新鮮,好食
薑蔥桶蠔煲:說是較好味
蒸魚:確實鮮魚,好味
古法炆龍躉翅:如選擇尼道菜,不如食薑蔥魚雲煲
事頭婆炒麵:即是豉油皇炒麵,味道很好
好味醬烤骨:尼個係肉腩,係醬炆不似烤,味道一般

以上係我地飯後結論

2022-05-12
2022-04-30 826 瀏覽
以前成日都會去e間酒家食宵夜,但係由於所有餐廳都要收晚上10點嘅關係,我同老婆就黎食晚飯啦!7點零泊左架車去到,剛剛好還有一張2人枱,好彩,咁我地就坐低睇下食咩啦!全程都係果藍妹姐姐招呼,題外話,之後發覺個藍妹姐姐都重勤力過果度d員工,都幾諷刺。跟住我地兩個就點左以下嘅菜啦!上湯菜膽雞,e個竟然係最快到,個上湯個味教得非常好,好夠味,而且都唔洗點薑蓉,重點係隻雞d肉好實,唔肥,感覺係好似食緊走地雞咁,雖然都知道係雪藏雞,但係都真係幾好味。事頭婆炒麵,大大碟,麵好有鑊氣,不過略嫌就唔係好夠咸,而且牙菜非常非多,係唔夠咸嘅情況下再有咁多無味嘅牙菜就變得更加淡了,好彩有碟辣椒醬提升味道但係整體黎講都係夠鑊氣嘅。之後就到我地兩個最想食嘅避風塘賴尿蝦肉啦,雖然今日都等得幾耐,但係一上枱都係幾有驚喜嘅,賴尿蝦肉大大碟,而且份量都幾多舊,基本上兩個人食每人都有4至5舊,賴尿蝦肉d粉厚度上到剛剛好,食落去唔會好粉,而且蝦肉舊舊都好大舊,味道就同以前嘅無咩分別,夠味,夠辣,可惜係我揸車,無得叫啤酒。最後就係肉鬆蝦乾煮涼瓜,涼瓜係e個時候當造,夠苦,甘香,夠爽口,加上上湯之後就真係可以下一下火,之前食果個

最後就係肉鬆蝦乾煮涼瓜,涼瓜係e個時候當造,夠苦,甘香,夠爽口,加上上湯之後就真係可以下一下火,之前食果個賴尿蝦唔飲啤酒都幾熱氣呀!涼瓜煮得夠味,最後我地都好快就清晒所有野啦。
期待下次可以黎食宵夜。