2018-04-12 4720 瀏覽
在筲箕灣開了近半世紀的「金記」舊冰室,在2012年結業, 白武士花了近半年時間用誠意打動老闆將招牌託付給他,以「金記」名字轉戰西營盤。筆者到過銅鑼灣店,非常欣賞冰室內的懷舊擺設,把老香港情懷搬進冰室內,延續這份屬於港人的懷舊風及獅子山下的人情味。 「金記」重新開業至今已經開了8家分店,最近觀塘新店一改香港懷舊裝修,開放式設計加上時尚吊燈,充滿摩登簡約風格。如果不是門外掛上 「金記冰室」的招牌,真的認不出來。「金記」觀塘新店刻意轉型,所以在餐牌下了不少功夫,除了傳統食物外,加入許多新菜式,如炒公仔麵、中式蒸魚小炒等。新舊食物皆保持水準,成功轉型。「金記」位於戲院旁邊,食飽先睇戲又或者買入戲院都非常方便。中式午餐有十多款,每款六、七十蚊,有湯有餐飲都價錢合理。翻開款式多樣化的餐牌,見到照片上的鹹魚煎肉餅十分吸引,直逼正式中菜館的質素,但單點價錢稍貴,不大合乎午市套餐的原則,幸好有一個午市套餐【金記煎肉餅加白飯 $72】。 先奉上一碗中式例湯,是日為紅蘿蔔青蘿蔔煲豬骨,味道出乎意料地濃郁兼材料充足,如果份量多D就更加完美! 一客四小塊煎肉餅用一個平底小鐵鑊奉上,有一點特色;只不過又奇奇怪怪配

一客四小塊煎肉餅用一個平底小鐵鑊奉上,有一點特色;只不過又奇奇怪怪配上生椰菜及墊在煎肉餅下面的酸甜汁,完全九唔搭八。
金記煎肉餅加白飯

肉餅算煎得金黃,只是略嫌唔夠均勻,香氣也稍遜。另一個比較奇怪的地方就是肉餅混入了粟米粒,起初不知道什麼原因,咬了一啖就明白到原來大有理由。始終價錢唔貴,沒有可能加入蝦米、瑤柱或者XO醬等等貴價鮮味材料;廉價的粟米粒卻可以添加一重清甜的味道層次感,確實是相當聰明的處理方法。

肉餅雖然只有免治豬肉,但食落相當爽口彈牙,只是肥豬肉及脢頭肉的份量比例不夠完美,肥豬肉份量偏多,咀嚼下去稍嫌不夠結實、欠缺了脢頭肉的纖維煙韌質感。只不過已茶餐廳的標準來說,已經相當不錯。

加 $13 要了一杯特飲【雪山菠蘿冰(原價 $27)】,原來只不過是支裝雪碧加罐頭菠蘿粒加一球雲呢拿雪糕。菠蘿粒全部放在杯底,中間有一層幾吋厚的碎冰,最頂層是雪糕;非常標準的茶餐廳佈局,味道正正常常,沒有太大特色,只可以說是經典港式茶餐廳飲品之一【黑牛】的變奏。

老婆不太肚餓,叫了份港式麵餐【炸雞脾、雞蛋、沙律配即食麵 $52】其實都非常豐富!

現在餐廳提供的大都會用鬼佬菜做的沙律,不太欣賞。這個薯仔沙律是細細個平時食的,非常回味,這個沙律加入菠蘿酸味味更加滋味。加入雞蛋又健康又美味。雞脾比較細隻,皮雖然炸得香脆,但是味道偏咸。上次在銅鑼灣金記的金記相比分別大,每間質素不太平均。官塘的金記的小菜比較出色。、

奶茶採用太興冰鎮奶茶做法,用以保留奶茶味不會被溶解的冰塊冲淡奶茶味道。正!
2018-03-10
金記煎肉餅加白飯
2018-03-29 193 瀏覽
為食同事話想試新野,就揀呢間以為好快就可以有位,點知要等三個字五至六人嘅座位真係難等啲本身諗住食人氣午餐,點知富貴同事話:據聞呢個人氣午餐有其他同事話好一般,所以我哋全部就改食午市套餐富貴同事推介煎肉餅同埋粟米魚柳果然冇介紹錯真係好好味不過係煎肉餅D油比較多少少,怕肥嘅朋友食一塊好啦,因為佢一碟入邊好似有四塊!粟米魚柳雖然都係雪藏魚,不過佢嘅獻汁係錦上添花其實焗豬扒飯同海南雞飯都係好味嘅不過有煎肉餅對比之下,就比下去了另外都幾欣賞佢個杯好搞笑有幾隻字
為食同事話想試新野,就揀呢間

以為好快就可以有位,點知要等三個字

五至六人嘅座位真係難等啲

富貴同事推介煎肉餅同埋粟米魚柳

果然冇介紹錯真係好好味
粟米魚柳雖然都係雪藏魚,不過佢嘅獻汁係錦上添花

其實焗豬扒飯同海南雞飯都係好味嘅
不過有煎肉餅對比之下,就比下去了
另外都幾欣賞佢個杯好搞笑有幾隻字
2018-03-28
16 分鐘 (堂食)
2018-03-23 223 瀏覽
又係一個人的開餐時間。近來越益怠惰,一收工就想回家,少了四圍去找吃之衝動,故此若那天要自己開飯的話,都會選擇在家附近找個地方吃完就算....就像今晚,便獨個兒來到apm,到了這一間所謂的"冰室"吃點東西....這一間"金記",分店越開越多,差點就成了一個像連鎖集團經營的茶廳....收費方面,算是不貴但當然也不能說便宜,點一個炒粉麵連湯及沙律加飲品,就要接近八十多大洋....湯是典型的茶記紅湯,味又鹹又濃,濃得有點令人咯喉的跡象。近年越食越健康的我,當然對之避之則吉,隨量喝了兩口便收工....沙律同是很典型港式茶廳出品 ---- 以罐頭雜果再撈上大pat奇妙醬來奉客,未吃之先已心裡有數,同樣可以吃一口就罷工了....從餐牌中揀了一道自以為挺特別的咖喱海鮮炒鴛鴦米,上桌時還道侍應會否上錯菜,但仔細睇一下,這只是一個變奏版的星州米,分別在於海鮮的料頭多一點 (而且大多都是淡而無味的雪藏嘢);所謂咖喱味亦是淡得不得了.....唯一好點的是,米粉處理得不油膩頗乾身....但就算是這樣,我都未能收貨的....最後喝一口偏甜的熱菜蜜....若果連這個也不正常的話,那我就真正倒大霉了....此時忽然念

此時忽然念起,過往曾在另一分店吃,水平也是一般到極.....想不到受過了教訓後,現在又傻更更地走來碰釘....

難道我的記性差了這麼多 ?!
2018-03-21 174 瀏覽
行完觀塘outlet餓餓地~同朋友搵間餐廳食下野~見到水牌上的西多士好吸引~就去食啦由於坐位好多, 一去到唔洗等位就入得打開個餐牌~嘩, 一份西多要30蚊。。。。大家都即刻寧願加小小錢食個4x蚊嘅茶餐, 起碼仲有炒蛋多士加飲品~朋友叫左豬潤麵餐同XO醬海鮮炒烏冬~我就叫左彷鮑火腿通餐。個火腿通就普普通通啦~同出面茶餐廳差唔多, 朋友就話個豬潤麵幾好食~XO醬海鮮炒烏冬, 得兩條蟹柳同幾隻蝦仔炒, 都係普普通通。。。整體來講係一間貴價嘅普通茶餐廳。。。
行完觀塘outlet餓餓地~
同朋友搵間餐廳食下野~
見到水牌上的西多士好吸引~就去食啦

由於坐位好多, 一去到唔洗等位就入得
打開個餐牌~嘩, 一份西多要30蚊。。。。

整體來講係一間貴價嘅普通茶餐廳。。。

彷鮑火腿通餐
2018-03-18 148 瀏覽
同朋友揹住一袋二袋camping用品,黎到呢到醫肚😋第一樣要讚嘅係,店員見到我哋拎住咁多野,即刻安排左一張放野方便嘅座位俾我哋,仲擺多兩張但係隔離俾我哋擺嘢😭thank you!我哋係你食午餐嘅,呢度嘅價格當然唔係平民價,閑閑地都六七十蚊,不過話哂都喺大商場,也是沒辦法的咁我就叫左一個海南雞飯,有湯,有飲品佢問我要紅湯定中湯, 我話要紅湯,但唔知係咪嗌海南雞飯嘅關係,佢原本就已經有一個中湯喺度😂上枱嗰陣, 朋友第一個反應係「$75來講佢都幾少雞」🙈不過其實係夠飽嘅,味道都唔錯反而杯奶茶就真係不得了!勁香!入口好滑!😭大家嚟到一定要叫奶茶飲呀!!!!呢個係朋友叫嘅什麼豬扒蔥油撈面但佢話感覺一般總括而言必叫嘅嘢仍然係奶茶!!
同朋友揹住一袋二袋camping用品,黎到呢到醫肚😋
咁我就叫左一個海南雞飯,有湯,有飲品

上枱嗰陣, 朋友第一個反應係「$75來講佢都幾少雞」🙈
不過其實係夠飽嘅,味道都唔錯

呢個係朋友叫嘅什麼豬扒蔥油撈面
但佢話感覺一般
總括而言必叫嘅嘢仍然係奶茶!!
2018-03-11 166 瀏覽
剛剛係APM睇完戲!!行過隔離嘅金記冰室試下先!!嘩!!星期日都有下午茶!!即刻坐低叫左個鮮豬膶通粉加炒蛋牛油多士!!加埋大大杯檸味好重嘅凍檸茶!!個鮮豬膶都幾新鲜!!通粉細細粒容易食!!湯底好濃!!多士就吾夠脆!!炒蛋都幾滑!!有時食得中菜多!!冰室都係一個不錯嘅選擇!!
剛剛係APM睇完戲!!行過隔離嘅金記冰室

2018-03-10 237 瀏覽
年初二4個friends 約喺觀塘食tea, 去到就知大鑊, 成個觀塘除咗apm係冇其他野開門. Apm 超多人, 連要加二嘅茶木都有排等. 咁上到去金記,見個menu 有常餐又有好多種價錢ok嘅三文治,又唔洗等位就入咗去. 我哋打算叫2個常餐, 2份三文治, 點知落order 時話三文治全部賣哂. 心諗3點就賣哂? 即係冇哂包? 再諗, 常餐都有包, 點解又有?! 其實成個category 冇哂, 入座前應該要講聲. 後來發現, 唔係賣哂, 而係唔做. Menu 上其他野貴幾倍, 即係用三文治個價錢吸引你D人入去, 再焗你叫貴野 我唔介意新年價貴D, 不過介意成為水魚. 野食質素, 唔係好味又唔難食, 塊包同張卡紙差唔多厚, 一D都唔新鮮, 淋的.

我唔介意新年價貴D, 不過介意成為水魚.

2018-02-17
2018-03-09 134 瀏覽
返到APM都係諗住睇吓有乜食,係試吓嘅心態。但出乎意料之外抵食好味。內在環境都算舒服,而且今日冇乜人一入嚟就有位。叫咗晚餐 葡國雞飯,同埋牛扒拼大蝦。首先嚟咗個湯 中湯足料夠味西湯都係好足料 入面有粟米金菇 味道濃郁葡國雞飯 味道不錯 大份又夠味牛扒牛味香濃而且十分鬆化😋😋配搭埋紅酒燒汁 好味道。份量大味道夠 大蝦十分香同夠曬燒烤味 但稱唔上大蝦薯仔同西蘭花亦有好香口既燒烤味跟餐仲有連埋餐飲 坻食好味 一定會再幫襯

內在環境都算舒服,而且今日冇乜人一入嚟就有位。

叫咗晚餐 葡國雞飯,同埋牛扒拼大蝦。

首先嚟咗個湯 中湯足料夠味

西湯都係好足料 入面有粟米金菇 味道濃郁

葡國雞飯 味道不錯 大份又夠味

牛扒牛味香濃而且十分鬆化😋😋配搭埋紅酒燒汁 好味道。

份量大味道夠 大蝦十分香同夠曬燒烤味 但稱唔上大蝦

薯仔同西蘭花亦有好香口既燒烤味

跟餐仲有連埋餐飲

坻食好味 一定會再幫襯
2018-03-09
2018-03-04 3423 瀏覽
久違的約會由於Dayz 媽的公司新年放假放至初十Dayz 可以把小B 丢給她照顧,放工跟男人去看 啦~說到電影院~ Dayz 首選 Broadway 的院線今次我們去了 Palace APM不但坐得舒適,而且影音設備又好看完電影的時候大概 9:30pm一個挺尷尬的時間點...肚子有點餓~ 但不少餐廳已經差不多 last order 了發現在電影院外面新開了金記冰室而且Set Dinner 提供至 11:30pm 喔!!Dayz 馬上就拉男人進去了(笑)除了 Set Dinner 之外,這家金記亦有健康西餐、水果茶及甜品等提供令 Dayz 一度以為自己去了台式 Cafe 呢~我們點了鐵板美式雜扒、金記煎肉餅、閃閃金西多配雪糕跟熱水蜜桃果茶熱水蜜桃果茶充滿甜蜜風味的水蜜桃果茶加入了士多啤梨、藍莓、火龍果、檸檬等新鮮水果味道香郁可口份量有夠大的鐵板美式雜扒有牛扒、雞翼、豬扒、香腸、煙肉及薯菜疊起來足足有幾吋高呀!!淋上黑椒汁~滋的一聲,頓時煙霧迷漫肉香撲鼻黑椒汁香辣、夠惹味!金記煎肉餅以爽口的粟米粒及豬肉製成的金記煎肉餅肉餅口感香脆彈牙加入了粟米粒,令肉餅帶點甜味~味道更豐富呢!閃閃金西多
久違的約會
由於Dayz 媽的公司新年放假放至初十
Dayz 可以把小B 丢給她照顧,
放工跟男人去看 [黑豹] 啦~

說到電影院~ Dayz 首選 Broadway 的院線
今次我們去了 Palace APM
不但坐得舒適,而且影音設備又好

看完電影的時候大概 9:30pm
一個挺尷尬的時間點...

發現在電影院外面新開了金記冰室
而且Set Dinner 提供至 11:30pm 喔!!
Dayz 馬上就拉男人進去了(笑)

令 Dayz 一度以為自己去了台式 Cafe 呢~

熱水蜜桃果茶

充滿甜蜜風味的水蜜桃果茶
加入了士多啤梨、藍莓、火龍果、檸檬等新鮮水果
味道香郁可口

份量有夠大的鐵板美式雜扒

有牛扒、雞翼、豬扒、香腸、煙肉及薯菜
疊起來足足有幾吋高呀!!

淋上黑椒汁~滋的一聲,頓時煙霧迷漫
肉香撲鼻

黑椒汁香辣、夠惹味!

金記煎肉餅

以爽口的粟米粒及豬肉製成的金記煎肉餅

肉餅口感香脆彈牙
加入了粟米粒,令肉餅帶點甜味~味道更豐富呢!

閃閃金西多配雪糕

西多士是 Dayz 非常喜歡的茶餐廳小食
今次更加入了雪糕
實在是非試不可!

雲尼拿雪糕香甜滑溜
西多士炸得香脆可口

冷暖交織在一起
口感特別,異常滋味
Like like!

下次 Dayz 還想試試格格脆窩夫配雪糕呢!

2018-02-21
5 分鐘 (堂食)
$150 (宵夜)
  • 閃閃金西多配雪糕
  • 金記煎肉餅
2018-03-03 135 瀏覽
記得第一次去金記,因為被它的特色所吸引!但APM店地方比較細,連特色餐牌(乒乓球拍)也沒了,有一種失落感!幸好職員仍是一樣高效率!芭提雅式燒倉魚配白飯:魚皮不夠脆,所以有點en,熱奶茶☕️不夠熱(可能是一早預備好),所以有點失望!涼瓜肉碎煎蛋角配白飯:太少肉碎,妨似是涼瓜煎蛋角!
幸好職員仍是一樣高效率!
涼瓜肉碎煎蛋角配白飯:太少肉碎,妨似是涼瓜煎蛋角!
芭提雅式燒倉魚配白飯
涼瓜肉碎煎蛋角配白飯
2018-03-03 158 瀏覽
在大商場中覓食, 如果想吃得經濟一點, 有時候其實都沒有什麼選擇, 就好似今次喺觀塘apm買完嘢, 就算food court都好貴, 見到原來金記喺度開了分店, 那就去這裏醫肚吧 去到都真係要等一陣, 因為超多人 先叫個麻辣豬潤米線 (HKD38), 本身不吃豬潤的我 (其實是想公叫的 ), 但是一點豬潤的臭腥味也沒有, 本身湯底見到也是清清的, 以為很淡, 點知吃一啖米線再一啖豬潤湯, 麻香久久不散, 越食越野味, 就連我本身不吃豬潤的我, 對這個豬潤湯米線都非常有興趣. 叫個套餐, 可以加$25配餐湯、沙律、餐飲, 我就選了金記煎肉餅(粟米粒及豬肉) (HKD68), 肉餅都非常鬆化足料, 送飯一流 見到每一個人都差不多叫這個扒餐, 問到那麼香噴噴的黑椒味, 我們又叫過鐵板美式雜扒 (HKD78), 真的非常抵食, 有牛扒、雞翼、豬扒、腸仔及煙肉, 再配薯菜及黑椒汁), 大大份, 怪不得差不多每一枱客都要這個鐵板餐啦~ 來到金記當然要吃番個閃閃金西多配雪糕 HKD42, 原來西多配雪糕一起吃, 令到炸得金香的西多味道層次更為提升, 熱辣的西多遇上冰凍的雪糕, 雙重滋味感

去到都真係要等一陣, 因為超多人

來到金記當然要吃番個閃閃金西多配雪糕 HKD42, 原來西多配雪糕一起吃, 令到炸得金香的西多味道層次更為提升, 熱辣的西多遇上冰凍的雪糕, 雙重滋味感受~
2018-02-07
15 分鐘 (堂食)
  • 鐵板美式雜扒
  • 閃閃金西多配雪糕
2018-02-28 159 瀏覽
約咗朋友去APM睇戲,睇戲之前當然要醫飽個肚先啦!原來之前嗰間烏冬變咗冰室,響正電影院隔離,睇戲之前去食10分方便!叫咗水果茶,正價$34不算太貴,但味道唔錯!喜出望外!而且也很足料!之後叫左海南雞飯,雞很多也很滑,好味!不過飯就稍稍乾左d,要飲番啖湯潤下,哈哈!在MENU上見到西多配雪糕已經好想叫!西多是切成一小件一小件的熱辣辣的西多再配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,10分配合!這是充滿邪惡味道的組合!好味!同行友人叫咗燒倉魚估唔到咁大條!成條上都係幾十元,晚餐來講真係幾抵!
約咗朋友去APM睇戲,睇戲之前當然要醫飽個肚先啦!
叫咗水果茶,正價$34不算太貴,但味道唔錯!喜出望外!
熱情果果茶

而且也很足料!

之後叫左海南雞飯,雞很多也很滑,好味!
無骨海南雞飯

不過飯就稍稍乾左d,
要飲番啖湯潤下,哈哈!
西多配雪糕

在MENU上見到西多配雪糕已經好想叫!
西多是切成一小件一小件的
熱辣辣的西多再配上凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,10分配合!
這是充滿邪惡味道的組合!
好味!
燒倉魚配白飯

同行友人叫咗燒倉魚估唔到咁大條!
成條上都係幾十元,晚餐來講真係幾抵!
2018-02-06
熱情果果茶
無骨海南雞飯
西多配雪糕
燒倉魚配白飯
2018-02-28 96 瀏覽
觀塘APM一直係區內熱點,方便又多好野食,原來主打懷舊既金記冰室最返都進駐左,風格仲煥然一新添。新店裝修走現代風,光猛舒適,餐將方面多了很多其他分店冇既甜品類,不論平時食tea或飯後甜品都有好多選擇。今次約了朋友睇戲前吃晚飯,叫了不少美食,想不到有花茶!呢個水蜜桃果茶($34)單看外觀已非常吸引,影相一流,很有文藝女孩氣息呢,飲落沒有很假的甜味,是天然的果香,份量毫不吝嗇,一壼可以喝好幾杯啊,各種水果都可口,還貼心備有小火爐保持熱度,呢個真係必叫啊!無骨海南雞飯套餐($68)附送湯,我選了是日老火靚中湯,唔覺有味精,原汁原味。雞都是無骨的,份量不少,啖啖肉,鮮嫩滑溜,有水準!最後一定要叫返個甜品啦,呢個閃閃金西多配雪糕($42)幾乎每桌必點的,可見係招牌菜之一了。西多熱騰騰,配上雪糕,冰火二重天好爽,西多沾有蛋漿一起炸,味道調得剛剛好,香脆惹味,很快大家已經吃清光了!順帶一提,店面不算大,所以不想排隊的要早些來喔。

順帶一提,店面不算大,所以不想排隊的要早些來喔。
2018-02-08
2018-02-28 102 瀏覽
金記冰室我都去過好幾間,價格相宜,食物有水準,所以時不時都有去食。估唔到今日經開apm都見到有金記冰室,看到餐單甚有驚喜,正好朋友仔同我都要醫肚,咁就立刻要入黎試試有乜新美食啦。最吸引我係呢個金記招牌煎烏冬($68),印象中未係我去過既分店見過呢,一上桌原來比想像中大塊咁多,而且好多塊,足夠幾位朋友分享,好抵食。煎得脆卜卜,既有蛋香又有烏冬的柔韌口感,好好食,推薦!呢個鐵板美式雜扒餐,有齊牛扒、豬扒丶雞翼、腸仔、煙肉、竟然才$78!相信如果要有同樣的份量和質素,出面幾乎無可能搵到呢!肉類都好新鮮,嫩滑多汁,很有BBQ的即食風味,附送的羅宋湯亦香濃惹味,值得一讚!飲品方面,相信大家睇餐牌時個目光一定移不開呢杯熱情果果茶(熱$34)(凍$38)。杯內的水果除了熱情果,仲有草莓、檸檬等,非常鮮甜,加上冷熱都咁大杯,冇可能唔試吧!

2018-02-05
2018-02-27 82 瀏覽
放工起Apm睇戲前食個晚餐先金記望落都幾多人,環境都唔錯就行入去試下啦晚市套餐芭提雅式燒倉魚配白飯$78十分喜歡吃魚的我,必點!味道很好,可能是炸魚比較脆我是連皮食的無骨海南雞飯 $78海南雞好味,雞皮不太肥而且冇毛所以我就吃下了水果茶一熱一凍覺得凍的比較好飲,水果不太多。。。味道還可以,當然沒有cafe水準西多士配雪糕這個甜品超水準!凍冰冰雲尼拿雪糕配熱辣辣西多好match不過應該好肥。。。一定要搵人share先好食,哈哈總結來說,呢間我都會再去既餐廳特別睇戲前
放工起Apm睇戲前食個晚餐先
金記望落都幾多人,環境都唔錯就行入去試下啦

晚市套餐
芭提雅式燒倉魚配白飯$78
十分喜歡吃魚的我,必點!
味道很好,可能是炸魚比較脆我是連皮食的

無骨海南雞飯 $78
海南雞好味,雞皮不太肥而且冇毛
所以我就吃下了

水果茶一熱一凍
覺得凍的比較好飲,水果不太多。。。
味道還可以,當然沒有cafe水準

西多士配雪糕

這個甜品超水準!
凍冰冰雲尼拿雪糕配熱辣辣西多
好match

不過應該好肥。。。一定要搵人share先好食,哈哈

總結來說,呢間我都會再去既餐廳
特別睇戲前