餐廳: 金記冰室
資訊:

為推動全港減鹽減糖新飲食文化及新生活態度,食物及衞生局、降低食物中鹽和糖委員會及食物環境衞生署食物安全中心推出了《少鹽、少糖、少 • 確幸》餐飲聯盟,參與食肆會提供少鹽少糖選項予顧客,部份更會提供特定減鹽減糖菜式。參與減鹽減糖食肆會獲發計劃標誌,以供張貼於店舖內,供顧客識別。詳情可在此瀏覽:https://rssless.hk

當晚,我跟男仔朋友跟男仔朋友在 Palace APM 睇完戲 <使徒行者2> 後,便走到附近的茶餐廳 <金記冰室> 食飯!恰巧!今期 <金記冰室> 跟老夫子聯乘合作,兩者是否做到最佳拍檔?就真係要嚐過先知嘞!等了幾分鐘,我們被安排入座到一張可容納6人的圓枱!他好醒目,認為會搭枱,建議我跟他坐埋一邊!話口未完,即刻有食客跟我們搭枱!當時大約晚上 8:30,他想叫乾炒牛河,點知已河粉已賣晒!他只好別作他選,我選擇了邪惡又香口的 XO 醬炒公仔麵,而他選擇了另一款 crossover 系列的焗豬扒飯!食物及飲品很快便送上,很有效率!XO 醬豬扒炒即食麵 $75香氣洋溢!公仔麵炒得乾身又均勻入味!豬扒切成條狀,容易進食!整體都幾惹味!鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯 $68熱辣辣又酸香醒胃!他的豬扒跟我那碟的貨色似乎差不多!份量豐足!這個餐跟忌廉朱古力,由於,他在入場睇戲前,買了熱狗及汽水食!所以,他給我飲!凍忌廉朱古力 (少冰)就算我要求少冰,入口依然冰涼透心!甜美又香滑!我除了食XO 醬炒公仔麵,又叫埋加忌廉的凍飲,真係邪惡到極點呀!他則點了一杯熱檸檬茶
當時大約晚上 8:30,他想叫乾炒牛河,點知已河粉已賣晒!

食物及飲品很快便送上,很有效率!

XO 醬豬扒炒即食麵 $75

XO 醬豬扒炒即食麵
鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯 $68

鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯

凍忌廉朱古力 (少冰)
就算我要求少冰,入口依然冰涼透心!

凍忌廉朱古力

他則點了一杯熱檸檬茶解膩!
2019-08-16
$71.5 (晚餐)
XO 醬豬扒炒即食麵
鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯
凍忌廉朱古力
2019-11-30 0 瀏覽
今早同屋企人去APM食嘢,去咗金記食佢哋嘅招牌早餐,鮮豬膶早餐,沙嗲牛肉麵餐豬膶米粉,上面有少許杞子,4片豬膶,湯底唔錯,米粉幾爽口同滑,豬膶厚道剛好,唔會太厚或太薄,入口爽脆港人至愛既沙嗲牛肉麵,湯底唔會死咸,牛肉嫩滑,麵質幾爽口

港人至愛既沙嗲牛肉麵,湯底唔會死咸,牛肉嫩滑,麵質幾爽口

2019-11-22 96 瀏覽
今次幫襯官塘偉業街分店,環境舒適,卡位有點迫,用坐位上的qr code下單有九五折,非常簡單易用,一連五天都試他們的早餐,最好吃是沙爹牛肉麵,沙爹味香濃,有花生味,不太咸,牛肉很滑,分量很多,麵煮得剛剛熟,很彈牙很好味,豬潤通粉湯底非常濃郁,有一點藥饍味道,薑味很濃,豬潤很滑,通粉口感很有彈性,火腿通粉湯底是忌廉雞湯,非常清甜,雞蛋可以在手機要求不同烹法,多士餐包也新鮮夠熱,奶茶就冰鎮比較突出,就早餐味道來講,我認為在官塘是數一數二。
今次幫襯官塘偉業街分店,
一連五天都試他們的早餐,最好吃是沙爹牛肉麵,
沙爹牛肉麵

豬潤通粉湯底非常濃郁,有一點藥饍味道,
薑味很濃,豬潤很滑,通粉口感很有彈性,
火腿通粉湯底是忌廉雞湯,非常清甜,
就早餐味道來講,我認為在官塘是數一數二。
2019-11-22
$36 (早餐)
沙爹牛肉麵
2019-11-10 114 瀏覽
剛剛就見到唔洗排隊辦法!!先攞飛,再同staff講話同伴唔舒服!staff就立即安排入去開餐!完全冇問題出面排到隻狗咁!!真係有好員工!個員工有冇諗下人地就排隊等到隻狗咁!我就有問員工唔洗排隊??佢就話我知人地話自己唔舒服所以佢安坐位佢用餐!唔係打999安排去醫院!咁奇怪??這餐廳員工手則係客人話唔舒服只係安排坐位唔係去打999真攪笑話唔舒服就有位咁洗乜排隊!個個話唔舒服入嚟就有位!唔知比得幾個呢?不過我都唔等!以後唔會去!如果有師兄唔想排隊可以一試
不過我都唔等
!以後唔會去!如果有師兄唔想排隊可以一試
2019-11-10
早餐
2019-11-08 101 瀏覽
今日午飯時間唔太肚餓, 就決定同同事等到下午茶時段先食午飯。 之前去過一次黃大仙嘅金記冰室, 記我佢個咖喱唔錯, 就決定去觀塘呢間試吓。 下午2:30去到, 唔多人, 下午茶餐牌唔算特別多選擇, 叫叫咖喱海鮮炒飯($46), 凍飲要加錢。 咖哩炒飯味道不過不失, 鹹咗少少, 同星洲炒米粉嘅味道差唔多, 份量嚟講。。。就你非常之細!同事叫咗湯粉同埋麻辣米線, 佢地話味道都唔錯, 但下午茶嘅價錢嚟講就有小小貴!下次再嚟嘅話會選擇食返咖喱飯。
2019-10-17 193 瀏覽
踩雷了……踩雷了……招牌鮮牛肉米粉太清淡了,沒什麼味道~米粉細細的,不過中午用餐的人還是很多的,也要一直排號,不过金记冰室好像很有名,只能下次来吃吃其他的美食啦!
踩雷了……踩雷了……
招牌鲜牛肉米粉
2019-10-10 254 瀏覽
今日同媽咪去APM 食lunch, 撞正office hour lunch time, 超級多人又等位。。最後漫無目的去左6/F 間金記冰室。門口有dd 人等緊,我地望完menu 又費是再周圍搵就禁張飛。。點知就即刻叫我地個no.喇。。個職員拎左份menu 就帶我地入去,入到去坐低係圓枱搭枱,不過無所謂啦,茶餐廳都預左。。Menu 其實唔多選擇。媽媽叫左個雪菜肉絲米粉配腸仔煎蛋加牛油多士。我見佢話個豬潤通粉係招牌就諗住試下。叫完俾返個menu 職員但佢話放喺枱面,但當時張枱計埋我地其實係3枱客,d menu 放晒係到我心諗一陣點擺野食。。跟住好快d 野就黎左,可能忙掛d 職員放低野食就走左,最好笑係將我碟炒蛋+多士放左喺個menu 上面。。心諗頭先都叫你地收架啦。。之後終於有個職員過黎收走d menu。媽咪急不及待食左碗米粉所以唔記得影相,睇個樣都係正常嘢。點知我個豬潤通粉黎到我好失望。我見到湯入面有d杞子,本身我麻麻地依d藥材做湯底,d豬潤有5,6塊,不過同圖片中嘅差別都幾大,有d違返商品說明條例,不過可以解釋嘅係圖片只供參考。最好食嘅係塊牛油多士,未影已經食左。另外見到隔離有3個客

另外見到隔離有3個客叫左海南雞飯同個豬扒撈丁,聽到佢地話d豬扒幾好食無"乸"過咁喎。。。不過可惜我都唔會為左個豬扒再黎了。
2019-09-24 316 瀏覽
位於觀塘的大型商場內, 不少食肆都走中檔型路線, 看來連唯一的茶餐廳也不例外吃點了咖喱牛腩飯($65), 咖喱汁的味道不錯, 由其是配著白飯吃, 牛腩偏肥, 有幾塊都是肥膏來的, 可真正吃下的數目不多, 內有三塊薯仔和數片洋蔥皮?? 這個是最不能接受的, 洋蔥價錢並不高昂, 何以吝嗇得只給表層? 眾所周知是硬得不能吃無骨海南雞飯($75): 雞肉滑, 雞皮肥, 醬汁還可以, 油飯普通, 例湯正常, 只是雞肉份量少, 以一個女生的食量來說我不夠飽總括而言, 這個商場內的美食選擇並不多, 又想吃經濟一點, 如果你幸在繁忙時間找到位, 不要要求太高, 請好好享受一下吧

咖喱牛腩飯

2019-09-19
2019-09-11 291 瀏覽
我又去試新野了,今日午餐食冰室,見佢乾乾淨淨企企理理應該沒問題啦好彩質素都算不錯,我仲要左類似冰鎮奶茶跟餐加5元試了沙薑雞髀 ,不會過咸,係飯有點硬,不過好彩有碗中湯可飲下

好彩質素都算不錯,我仲要左類似冰鎮奶茶跟餐加5元

2019-08-24 430 瀏覽
好多時一早去開觀塘APM都會去食金記既早餐因為佢既早餐無論係通粉定係麵餐都好好味,尤其中意哩度既沙嗲牛肉麵餐,再配埋煎蛋同牛油多士都係$36,價錢合理。沙嗲牛肉麵 雖然沙嗲味唔係咁出,但個牛肉真係好好味,有牛味同質感,(唔會好似有d餐廳咁比梳打粉拿到d牛肉死晒)🙄🙄🙄。煎蛋亦係剛剛煎出黎,流心蛋,有蛋香,好正👍🏻,多士亦好脆,牛油一d都唔慳,查左勁多,好香好脆😋拎個包沾d蛋黃汁食真係一流平時都會間中黎金記食午餐同晚飯,排隊都係常見,總括早、午、晚餐都試過,價錢同食物質素成正比,讚👍🏻
好多時一早去開觀塘APM都會去食金記既早餐

沙嗲牛肉麵

2019-08-24 298 瀏覽
這店位於APM 6樓,選擇搭自動電梯,可以直到這樓層,如選擇行動樓梯,就要多轉幾次。這餐廳以懷舊裝修為主,餐廳面積係長形,所以幾大同多坐位,位與位都寛濶。早餐選擇唔多,都係香港式早餐,今日揀咗大部份香港人鍾意的沙爹牛肉麵+雙蛋多士先嚟個牛肉麵,沙爹味唔濃,反而咸咗啲,牛肉又太淋,個麵就太熟,麵條脹晒,太淋煎蛋太熟,多士,唔脆奶茶都可以,幾滑

,太淋

煎蛋太熟,多士,唔脆

奶茶都可以,幾滑
2019-08-20 170 瀏覽
店內空間大,坐得舒服,環境尚算乾淨整理。餐具放在桌子的櫃裡,拿出來還是要用紙巾擦一擦才安心。沙嗲牛肉即食麵 - 福字麵,湯比較咸,牛肉嫩滑。個人一直很喜歡沙嗲牛肉即食麵,所以主觀地認為好食。炒蛋油多 - 蛋質很滑,也很香。油多軟身,不像是放了很久硬硬的麵包。牛油在送來的時候已經塗在麵包上,個人認為塗得比較多。無冰奶茶 - 濃濃的奶茶香,茶味的後勁較為濃烈,留下一陣淡淡茶澀。真的值得嚐一嚐。
沙嗲牛肉即食麵配炒蛋油多
無冰奶茶
沙嗲牛肉即食麵配炒蛋油多
無冰奶茶
2019-08-19 187 瀏覽
今年中秋節就到啦🥰之前媽媽聽朋友講金記冰室嘅月餅唔錯,食悶左連鎖西餅店嘅我地就試下金記冰室出品嘅月餅🤤低糖雙黃白蓮蓉月餅🥮成日都聽到月餅有幾高卡幾肥🤢如果想食健康啲冇咁肥就可以試試佢嘅低糖雙黃白蓮蓉月餅🤩睇佢包裝發現依個月餅用左上等的一級湘蓮子同足油嘅鹹蛋黃🥚最吸引一定係佢用左天然代糖煮成低糖蓮蓉,食落味道依然甘香唔膩🤤切開月餅可以見到蛋黃夠大夠飽滿,仲有啲油立立令添🤩白蓮蓉的口感幾滑嫩,低糖版同平時食嘅傳統月餅味道冇大分別但又可以食得健康啲,啱曬屋企啲鍾意月餅嘅老人家食添🤙🏻另外佢包裝設計似足傳統月餅盒咁,比起成日見既鐵盒設計仲多左種港式傳統風味,係一個唔錯嘅月餅新嘗試😆#金記冰室 #kamkeecafe #低糖雙黃白蓮蓉月餅 #金腿伍仁月餅 #中秋首選

低糖雙黃白蓮蓉月餅🥮

在2019年8月10日星期六晚上我們四位香港超級聯賽球會,理文FC💛🖤🐝的Ultars成員一同晚餐,同時是Philp的Farewell,因為他在明年回到瑞士展開新學期。當天我們在一起在等待座位時,當天都很多人等候。店里的裝修很現代化,但是工作人員是剛剛足夠應付晚餐的人流😳😳。當天我order了滑蛋蝦仁,味道有點像椒鹽味道,但是用上小型的平底鑊,而且蝦仁剛剛好夠大粒,滑蛋不會太過水汪汪,保持到新鮮感,但是白飯要另外加單才有😞😓。羅宋湯的感覺有點椒鹽味道,但是份量同樣足夠。

滑蛋蝦仁

羅宋湯

羅宋湯的感覺有點椒鹽味道,但是份量同樣足夠。
2019-08-10
滑蛋蝦仁
羅宋湯
  • 海南雞飯
2019-08-15 191 瀏覽
星期六晚去完探奶奶返嚟嘅時候,就已經七點多了,喺APM間間都排長龍,跟住就行到上最高嗰層,我哋見到金記很少人排隊就試吓啦。佢哋俾咗個卡位我,但門口冇乜人排隊,但係佢要我兩個人坐一邊,而我前面後面都唔係咁但我哋無理佢繼續一人坐一邊(唔使食得咁迫嘛,又唔係午餐),因為門口冇人😤喺我哋個位裏面冇大menu只係得呢三張類似晚餐。我叫咗個老夫子餐我老公就食海南雞飯老夫子餐個忌廉朱古力,仲難飲過自己屋企用朱古力粉開嘅朱古力飲品呢個餐嘅乾炒牛河就比較細碟,女仔就啱啱好。不過啲牛肉超大塊味道ok啦跟住我老公食海南雞飯,中間橙色嗰個似麥當勞嘅泰式辣醬🤔😝 佢話呢個餐就麻麻不過個湯就好好飲