餐廳: 金記冰室 (創紀之城五期(apm))
資訊:

2020-09-16 564 瀏覽
以前我係「金記冰室」嘅常客,但講緊佢仲喺德輔道西有店嘅時候,即係OK多年前😳。反而佢喺其他地方插旗之後,我就無咩幫襯過。星期六同呀媽近近哋去咗觀塘APM行街,佢見金記啲嘢食幾啱口味,所以就決定幫襯。可能由於係星期六下午茶時段嘅關係,我哋三點鐘去到要等位,但好彩都係等咗大約十五分鐘。有個好似係男經理嘅人負責安排入座,成件事順暢好多,連阿呀媽都讚佢落力👍。另外,佢EQ仲好好,有啲客人因為出入餐廳多於一次被要求再量體溫(好合理),而發脾氣鬧佢,佢都仍然保持心平氣和嘅態度。餐廳環境大致上都唔錯,不過佢本身間舖嘅形狀係長方形,沿走廊而設,所以座位避免唔到都係有啲窄,但可接受😉。餐牌成本書咁厚,花多眼亂,外賣紙相對一目了然,哈哈。有選擇困難症嘅朋友會好煩惱吧😂!餐廳現時採用QR code落單,的確係幾方便,而且點嘢飲有特價嗰啲選項時,一加落購物車就識自動調節,無出錯。咁當然你唔自己落單,店員都好樂意幫你手寫落單。香港人喺電子化生活呢方面真係有啲落後🙈。炸雞髀配迷你西多士($44),呢個係下午茶餐嚟。我估計餐廳一早諗過呢個組合點擺盤,從而採用呢隻長長嘅碟,有心思!兩樣食物均係🇭🇰香港茶記嘅皇牌。炸雞
炸雞髀配迷你西多士
炸雞髀
炸雞🍗唔算大隻,不過炸得唔錯,外皮超脆,肉質亦無變柴,但如果調味重手啲會更好食。
迷你西多士
迷你西多士雖然話係迷你,但其實都唔太細,份量係平日正方形嘅一半,連埋雞髀食,夠哂飽啦。我幾鍾意佢個西多士喎🥪,因為無落花生醬之餘,又煎得唔油,沾埋煉奶食,好食。
銀芽肉絲金字搭
銀芽肉絲金字搭(優惠價$68送熱飲),依道菜式係佢嘅今期推介,我哋都係因為見張食物圖好鬼養眼先叫😍。食物上碟後,我可以肯定現實同理想係一樣的,不過均唔符合商品說明,因為炒麵搭唔係金字塔形狀,而係圓柱體,哈哈講笑啫🤣。雖然唔係金字搭,但佢好高身,應該有成五吋高吧!因此,麵嘅份量其實係超多的,非常夠飽;而且麵餅炸得卜卜脆同均匀,基本上無乜太多位置係炸唔開或好韌。
銀芽肉絲炒麵除咗個造型霸氣十足外😎,味道亦都好食!但食嘅時候有少少覺得同麵餅搏鬥嘅感覺,因為要將佢慢慢夷平,食到好攰。不過攰都係值得,分開上嘅銀芽肉絲芡汁好足料同夠味🤤,同炒麵好夾。但由於炒麵太大,芡汁多番1/3至1/4就會完美!
羅宋湯(單點$18),唔知點解突然好想飲就叫咗,味道正正常常,幾多蔬菜料🍅,但就無話好驚艷好飲。熱奶茶係餐飲唔洗加錢,呀媽嗌咗多奶話好香好滑,好好飲,但如果再熱啲就正。
雪山什果冰
雪山什果冰(跟餐+$18),枝裝雪碧獨立上,等客人自己加落什果冰度。什果粒唔多加偏細粒,但勝在最上面有球牛奶雪糕搭救🍨。當汽水倒落嚿雲糕度,即刻有勁多泡泡浮起。
總括嚟講,估唔到咁耐無食金記,佢喺各方面都進步咗唔少,而家有規模好多!價錢同普通街坊茶記差唔多,所以都抵食嘅,最重要係好食😋,上菜又快。呢日嘅用餐體驗讓我相當滿意,因為連呀媽都無投訴😊。
2020-09-05
炸雞髀配迷你西多士
銀芽肉絲金字搭
2020-06-18 1455 瀏覽
APM推出各式泊車優惠,這天順路便過來吃晚飯。 店鋪可以用手機落單,大部分食品和飲品都可註明個人口味,如少辣,少甜,很貼心又人性化的服務。涼瓜炆牛肉,加$15可轉套餐,配老火湯,白飯和飲品。涼瓜本身帶淡淡苦味,但吸收了牛肉的肉汁令涼瓜苦而不澀,甘甘涼涼的感覺很惹味。牛肉很鬆化,菇類和三色椒也夠炒得入味。是日老火湯是鮮奶粟米煲雞腳湯,清新又健康的配搭,味道細膩清甜。無骨海南雞套餐配老火湯和飲品,還可選澤油飯,倍增滋味。雞肉嫩滑非常,無骨啖啖肉吃得過癮,雞皮的油脂散發在口腔,滋味得來也不會感覺肥膩。蘸一些黑醬油和薑蓉配飯吃,黑醬油較一般醬油濃稠,也比較不鹹。餐廳連醬料都講究非常,夠正宗,誠意十足。另外還點了一碟XO醬蝦球炒西蘭花,蝦仁爽口,大大隻咬下去很有口感,配上蔬菜菇類和XO醬,有鑊氣得來也不會太辣。飲品分別點了凍朱古力和凍檸茶,見凍朱古力口味方面有"濃D"選擇,便試試看,果然夠香濃,下次一定要再encore。點了一份金粒西多配雪糕作為甜品,即點即做,確保西多外脆內軟西多分成小件方便進食,配煉奶和雲呢拿雪糕,奶香十足,雪糕也能一解膩氣。
APM推出各式泊車優惠,這天順路便過來吃晚飯。

涼瓜炆牛肉,加$15可轉套餐,配老火湯,白飯和飲品。

無骨海南雞套餐配老火湯和飲品,還可選澤油飯,倍增滋味。

點了一份金粒西多配雪糕作為甜品,即點即做,確保西多外脆內軟
2020-06-17
2020-05-29 1108 瀏覽
最近OT多左, 就算忙工作都一定要醫肚。記得食過金記冰室既外賣, 質素又掂, 而晚市外賣仲有7折。不過我地太肚餓, 叫下午茶餐一樣抵食。金記冰室係APM, 地方超方便。金記的地方佔地好大,冰室呈長形。 接近5點都坐滿8成, 仲有唔少人外賣。茶餐選擇多, 唔要茶餐都有其他好多選擇。星期一至日仲有防疫靚湯喎! 而且防疫措施做到足, 每位職員帶上口罩, 進入冰室前要探熱, 坐位會分隔開, 一有食客離開便馬上清潔。令你食得放心。和同事一齊點左以下 :無骨海南雞(套餐) $78金牌乾炒牛河 (熱檸茶) $53特製豬扒包 (凍奶茶) $38凍香滑奶茶 (凍飲加$3)熱檸茶另外, 雖然食客多, 但外賣處理都係好快, 唔駛得好耐就有得拎。無骨海南雞無骨海南雞套餐唔係茶餐。同事係勁中意。因為海南雞好滑好香, 配埋黃油飯好好味 ! 而且仲配湯, 今日係西洋菜湯。蜜棗西洋菜煲陳腎湯金牌乾炒牛河真係不愧為金牌, 已經食過幾次, 雖然唔係堂食, 但炒得好香, 牛肉塊塊都好大件, 而且入味 ! 河粉味道均均, 鹹淡適中。特製豬扒包一份兩件迷你豬扒包, 豬扒香脆多汁, 仲要係厚豬扒, 好難一口咬得晒落去喎!如果中意
最近OT多左, 就算忙工作都一定要醫肚。記得食過
金記冰室

和同事一齊點左以下 :

無骨海南雞(套餐) $78
金牌乾炒牛河 (熱檸茶) $53
特製豬扒包 (凍奶茶) $38
凍香滑奶茶 (凍飲加$3)

特製豬扒包

如果中意飲奶茶真係要飲下金記奶茶, 茶味香又夠滑。
香滑奶茶
香滑奶茶
2020-05-16 953 瀏覽
疫情肆虐,放工外賣晚餐回家嘆世界已成為好多人的常態。食得外賣多,要求自然也越來越高。首先,要有"折頭". 疫境之下,人人慳得就慳,金記冰室近期做推廣,外賣有77折,錫住荷包。第二,食物種類要多,才能滿足一家人不同的口味。亦有健康抗疫老火湯可供選擇第三,盛載外賣的器皿要夠高質。金記採用微波爐餐盒,既硬淨,又方便reheat.芝士鮮茄焗牛舌飯 (原價 $68)有三大片牛脷,每塊都是又大又厚。雖然是厚切,但口感軟腍易咬,好吃。焗飯是"炒底", 很香口,稍嫌雞蛋下得比較少,多一點會更香。但有香濃的茄汁及芝士作"補償",仍是會令人一口接一口。欖菜雞粒炒飯 (原價 $67)從未試過這個配搭的炒飯!炒飯炒得乾身,欖菜令炒飯惹味又有鹹香,加上彈牙的雞粒及香口的雞蛋,簡單又好吃。蜜桃中式牛柳(原價 $85)份量很多,共有四五塊牛柳,件件又大又厚身。牛柳軟腍無筋,容易咬開。汁醬酸甜,夾集香甜的蜜桃粒及洋蔥,相當開胃。咖哩牛肉飯 (原價$60)咖哩夠濃稠,味道香而不辣,有濃濃的椰漿味,很好下飯。牛肉份量很多,質感軟滑,亦沒有鬆肉粉的那種苦澀味。薯仔軟糯入味。
疫情肆虐,放工外賣晚餐回家嘆世界已成為好多人的常態。

第二,食物種類要多,才能滿足一家人不同的口味。

亦有健康抗疫老火湯可供選擇

芝士鮮茄焗牛舌飯 (原價 $68)
仍是會令人一口接一口。
欖菜雞粒炒飯 (原價 $67)
蜜桃中式牛柳(原價 $85)
咖哩牛肉飯 (原價$60)
2020-05-14
15 分鐘 (外賣自取)
  • 咖哩牛肉飯
  • 芝士鮮茄焗牛舌飯
  • 蜜桃中式牛柳
2020-05-14 703 瀏覽
公司同事又有好介紹, 他給我一張外賣餐單.   來自 金記冰室, 1967年開業, 食物應該不錯吧! 觀塘 APM  金記冰室,   門面美觀, 餐牌林立, 選擇食物無難度.我愛中式小菜.  款式多,  價錢經濟. 我叫了:  中國傳統名菜  ~  梅菜扣肉套餐, 有湯, 白飯, 飲品 $87-另外也叫一個 煎牛扒配黑椒汁跟 白飯 給我牛魔王弟弟.外賣方便快捷, 約  10 分鐘 就已經包起, 可以出門.梅菜扣肉套餐, 用膠盒分別載, 有梅菜扣肉, 湯, 白飯, 飲品.先試口湯, 有雪耳, 冬瓜,  冇味精, 味道好啊.梅菜扣肉,   五花腩肥瘦平均,  那 紅色椒 絲好搶眼又 惹味.扣肉,   蒸得夠火喉, 滑而不膩,  肉質嫩滑, 吸收了梅菜的鮮甜味.  甜梅菜也吸收了五花腩肉的油脂,  甘甜適中,  好食.  梅菜減低油膩感.  煎牛扒配黑椒汁, 牛扒好大件, 份量足, 正合牛魔王心意.牛扒肉質鬆軟, 牛味香濃, 肉汁豐盈, 配上黑椒燒汁更是搭配美味, 啖啖都滋味.餐廳有中西式食品, 下次再來吃下午茶.
另外也叫一個 煎牛扒配黑椒汁跟 白飯 給我牛魔王弟弟.
外賣方便快捷, 約  10 分鐘 就已經包起, 可以出門.
先試口湯, 有雪耳,
冬瓜,  冇味精, 味道好啊.
煎牛扒配黑椒汁, 牛扒好大件, 份量足, 正合牛魔王心意.
餐廳有中西式食品, 下次再來吃下午茶.
  • 煎牛扒配黑椒汁
  • 梅菜扣肉套餐
2020-10-13 0 瀏覽
朋友誠意推介呢間個麻辣雞片米線,所以就來試下。見係招牌推介的其中的一款,唸應該都唔差。一放低碗米線真係哇左一聲,估唔倒$40有咁大碗!個樣好吸引!d雞超多, 食極都有,仲好大舊的。雖然係爽口雪藏雞肉,但主要都係食個湯底,真心唔錯,滿足哂我想食辣雞米線的癮。另外朋友就哎左晚餐的酸辣海鮮炒烏冬,都幾特別幾好食,仲好足料顏色滿分。食完想哎d甜品,見倒推介有個金磚西多配雪糕球就哎來試下,不過有點失望,因為口感好油唔夠鬆脆。下次來想試下乾炒牛河,因為見隔離枱哎左好靚仔。
  • 麻辣雞米線
2020-09-23 16 瀏覽
今晚黎到 APM 6樓嘅金記冰室食晚餐餐廳門口列出每日嘅防疫老火湯今晚 Order 左個 2 人自選小菜餐, 包 2 碗老火湯、2 碗白飯、2 款小菜 & 2 杯飲品 (凍飲要加 $3)老火湯是日老火湯係蜜棗西洋菜煲陳腎湯, 材料十足, 菜味香濃, 唔錯唔錯霸王雞例牌雖然只係例牌, 但份量都非常大碟, 雞肉夠晒入味, 啖啖肉, 肉質都算嫩滑, 大愛韭黃叉燒炒滑蛋同樣都係大大份, 聽落去好似係一道簡單嘅家常菜, 但其實好考大廚嘅功架 !! 雞蛋煮到夠滑, 蛋味香濃, 叉燒絕對唔少, 韭黃更令香味加以提升
今晚黎到 APM 6樓嘅金記冰室食晚餐

餐廳門口列出每日嘅防疫老火湯

老火湯

霸王雞例牌

韭黃叉燒炒滑蛋
2020-09-14
2020-09-15 24 瀏覽
$42深海吉列魚柳薯條/沙律就算係APM商場貴組就算係真深海魚柳就算係新鮮炸薯條就算係茶餐都冇理由得比銀仔大小小嘅魚柳到冇理由得唔夠20條薯條第一次幫襯就咁嘅體驗...
$42深海吉列魚柳薯條/沙律
就算係APM商場貴組
就算係真深海魚柳
就算係新鮮炸薯條
就算係茶餐
都冇理由得比銀仔大小小嘅魚柳
到冇理由得唔夠20條薯條
第一次幫襯就咁嘅體驗...

深海吉列魚柳薯條
2020-09-06
2020-09-14 35 瀏覽
之前有食過,今日(14/9/2020)再來,枱面多了張QR CODE自動落單,咪試吓,點了2個午餐,但2杯飲品要各收$26,再看回午餐餐牌,明明寫連飲品,凍飲加$3,胡放棄自助落單,改叫侍應落單後見到有食客亦是一樣,都選擇叫侍應落單轉叫侍應落單是明智選擇,還送多一客餐湯,餐飲亦是熱飲免費,凍飲加$3點了午餐I~金記薄牛柳沙律配炒飯,牛柳好滑,好入味,好好食午餐G~無骨海南雞飯配油飯及老火湯,麻麻地,明明寫油飯,但來了白飯
後見到有食客亦是一樣,都選擇叫侍應落單

點了
午餐I~金記薄牛柳沙律配炒飯,牛柳好滑,好入味,好好食
午餐I~金記薄牛柳沙律配炒飯

午餐G~無骨海南雞飯配油飯及老火湯

2020-09-14
午餐I~金記薄牛柳沙律配炒飯
2020-09-07 36 瀏覽
上年食過月餅印象唔錯,呢日試吓金記嘅晚餐。晚餐嘅選擇好多,除咗有小菜之外,亦有鐵板餐、意粉,甚至係沙律,可謂應有盡有。.佢哋而家有一個七七折嘅家常二人餐,只需要$145。套餐包括一個粉麵飯,一個小菜,一碟時蔬,兩個餐湯,仲有兩杯嘢飲。佢哋嘅新鮮菠蘿生炒骨好有水準。除咗菠蘿之外亦有三色椒,點紅點綠,賣相吸引。醬汁酸甜開胃,豬肉炸過之後好香脆。.熱奶茶奶味香濃,而且口感香滑,係我鍾意嘅味道。.金記冰室觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)6樓L6-1a &2號舖
熱奶茶奶味香濃,而且口感香滑,係我鍾意嘅味道。
金記冰室
2020-09-05 42 瀏覽
係Apm又想食茶記真係無乜選擇 ,去左6樓食呢個金記冰室,晚市做緊既二人set有折,除返開每人$75左右,尚算可以但如果食其他就有點小貴,豐儉由人啦。野食方面,二人餐有乾炒牛河同咕嚕肉。牛河偏油,炒得不算好勻,有啲仲有白色,但份量都足。咕嚕肉比我想像中好食,炸皮好薄,肉質爽口有咬口,大塊,調味同甜酸醬都好唔錯,不花巧,好食。跟餐有湯,菜同飲品,奶茶好飲茶味足。菜都新鮮大條無hea你,湯就正常。Overall都算好食,但價錢就唔算抵食,但係商場入面都係呢啲價。
但如果食其他就有點小貴,豐儉由人啦。

野食方面,二人餐有乾炒牛河同咕嚕肉。
牛河偏油,炒得不算好勻,有啲仲有白色,但份量都足。
2020-07-28 74 瀏覽
政府禁了晚市堂食,這天在觀塘apm的金記冰室買外賣回到家吃飯,外賣自取還可享折扣優惠。雖然有部分食物暫停供應,但本來選擇已經夠多,所以不怕揀不到心頭好。兩口子分別叫了一客晚市套餐和一份乾炒牛河。乾炒牛河炒的火候恰到好處,河粉口感很好,而且用料充足,牛肉分量也多,而且鮮美,性價比很高。晚市套餐是鮮茄蜜桃厚切豬扒焗飯,不喜歡飯的話,可以選擇意粉。豬扒焗飯坊間常見,但配以蜜桃感覺比較新鮮。水果入饌是個人喜歡的口味,甜甜的咩道,和鮮茄的酸味,形成很好的對比。豬扒大片得沒法完整放進錫紙盒內,要經切割,單是份量,絕對是值回票價。肉質口感也不錯,不會焗得太老,而且很入味。餐飲是熱檸茶,希望這種帶點苦澀的日子盡快過去。差點忘了介紹餐湯,是非常足料的羅宋湯。疫情期間,餐廳做足防疫措施,座位用透明膠布妥善分隔內,防疫也照顧了美觀。

兩口子分別叫了一客晚市套餐和一份乾炒牛河。

餐飲是熱檸茶,希望這種帶點苦澀的日子盡快過去。

差點忘了介紹餐湯,是非常足料的羅宋湯。

外賣自取
2020-07-25 88 瀏覽
同女朋友食lunch系列💕❤️難得放假 去接女朋友一齊食Lunch揀咗一間近佢公司嘅茶記 佢話平時都超級多人排隊 難得今日少人 所以就同佢食呢間入到去用QR code叫食野慳咗人手 同減少面對面接觸超多選擇 可以叫多汁多飯 或者少汁少飯 或者 少遊少鹽 好配合個人口味👍🏻一齊叫左個lunch set Set D馬來西亞咖喱牛舌飯送羅宋湯 飲凍奶茶另外叫咗個咖喱魚柳飯 唔包嘢飲所以冇叫不過加左多飯 睇落都唔係好多😂整體來講好高質👍🏻💕$107 /兩個人
同女朋友食lunch系列💕❤️
難得放假 去接女朋友一齊食Lunch