2017-02-21 162 瀏覽
之前聽聞呢間冰室裝修好特別,今日終於都黎試左。裝修走懷舊戲院風格,一入門口就有個售票處裝修既收銀位同出菜處,牆上掛左幾幅搞笑電影海報同以前睇戲既畫,都算有特式。餐牌整係乒乓波拍上,都幾得意。如果每枱都有個乒乓波,可以等食物時候「滴滴仔」下,重過癮。食物方面,一般茶餐廳食物都齊哂。最特別反而係飲品,有一般茶餐廳較少見既保衛爾牛肉汁、滾水蛋、黑牛。朋友叫左杯好滋補既牛肉汁,我飲左一勺,即刻想嘔,一陣雞精味,實在太補。我都係鐘意飲小朋友野,利賓納。我地叫左個咖哩牛腩一口飽。咖喱香濃,不過咖哩汁略嫌唔夠。牛腩大大件,炆得夠腍,如果有幾件牛筋既話,重好味。面包外脆內軟,不過面包上放左少少飯,反而唔太夾。尤其係我本身唔好飯,所以先叫面包既,就覺得加飯上去好怪。我好鐘意食牛利,再叫左個焗番茄牛利意紛。咸牛利好腍,味道適中,唔會過咸,不過切片稍薄,厚切返少少更佳。意粉份量適中,剛剛好,無食剩。食物上得快,又夠熱。裝修有特色,地方乾淨企理,坐得舒適,唔似得一般茶餐廳甘嘈嘈閉,又唔會一食完就不停趕你走,重要有歌聽。兩個人靜靜地食晚餐,傾下計都唔錯。
咖哩牛腩一口飽
焗番茄牛利意粉
2017-02-20
  • 咖哩牛腩一口飽,
  • 焗番茄牛利意紛
今日同老公去金記食早餐,諗住佢係老字號就試下,點知得個interior,食物同員工都差勁😡 大佬舊香港裝修唔止你一間,普通茶記質素,但收翠華價錢😂我老公係英國人,睇到個餐牌叫左個豬扒拼雙蛋西式早餐,點知嚟到無左火腿,我地投訴啦~點知個員工就話中英文不一定準,最後要跟中文,我覺得佢地的服務態度有問題,遇到問題就推卸責任,強詞奪理!食物方面味道不好,淡而無味,叫左個出前一丁面,滾水上要自己落味粉,我不如自己屋企煮無禁嬲😠, 沙嗲牛肉重出色,沙嗲還沙嗲,牛肉還牛肉,勁! 我老公個餐想加多塊多士,問要加幾錢啦~個員工話加9蚊!心諗:叫件蛋冶都係15蚊。貴到唔合理! 大家去食要考慮下

$50 (早餐)
金記冰室這家茶餐廳,相信各位讀者在我的博文裡邊或多或少都見過好幾次。原因?食物味道是不錯的,價錢也是物有所值的,所以就一而再、再而三的光顧。前一陣子來到北角這邊跟客戶開會,開完會當然要找點好吃的。知道這邊都開了一家金記冰室,那就來這邊午餐。然而常餐是我的其中一款最喜愛的食物。鮮牛肉通粉加炒蛋、多士,鮮牛肉跟通粉的份量均很多,牛肉腍身且十分鹹香,肉味都算濃,加在本來清淡的通粉上面,再加點點胡椒粉,相當不錯。炒蛋很滑,蛋香很濃郁,中間還有蛋漿,放在脆脆的多士上面一起食用,口感豐富得多。 整個常餐很普通,但吃完以後十分滿足,充滿能量繼續接下來的工來。

5 分鐘 (堂食)
  • 常餐
2017-01-16 172 瀏覽
唔知由幾時開始,香港有一股開冰室的熱潮,今次試左的係位於北和富的金記冰室。非常欣賞佢不同的分店都會以香港懷舊的場景做室內設計主題,每次光顧不同的分店,除左食之外,仲可以慢慢觀賞冰室內的裝飾,而北角分店的主題就係舊式戲院。試左佢的常餐,有羅宋湯通粉,配火腿奄列跟牛油多士,餐飲係熱菜蜜。羅宋湯通粉唔錯👍🏻湯底夠濃而且多配菜,夾埋通粉一齊食都算match。火腿奄列&牛油多士都不過不失。總括來講,食物質素都算不錯,可以當佢係飯堂。而且服務質素都好好,每個待應都面帶笑容,比一般的茶餐廳好好多了。所以一眾“無飯”夫妻,平時放左工,但又唔想煮飯的話,呢間金記冰室都可以係一個唔錯的選擇。

2017-01-16
2016-11-25 522 瀏覽
北角既地標當然就係新光戲院, 任入戲院既特式來裝修既設計, 真係幾特別,得意支裝維他奶好少地方有售, 感覺襯返E度既懷舊FEEL薑檸樂喉嚨唔舒服最岩, 薑夠多, 正菠蘿生炒骨夠鑊氣, 味道佳E 條魚好滑,  蒸得剛剛好E 家金記分店越開越多, 但水準都可以保留度,正
北角既地標當然就係新光戲院,
任入戲院既特式來裝修既設計,
真係幾特別,得意
支裝維他奶
好少地方有售, 感覺襯返E度既懷舊FEEL
薑檸樂
喉嚨唔舒服最岩, 薑夠多, 正
菠蘿生炒骨
夠鑊氣, 味道佳
E 條魚好滑,  蒸得剛剛好

E 家金記分店越開越多, 但水準都可以保留度,正
2016-11-16
2016-11-18 1684 瀏覽
坦白講茶記喺香港真係通街都有,但論到好質素的真係有幾多間吖!自從上年去過西環金記後,真心覺得它的出品很對得起客人。😄有麝自然香金記亦好爭氣,在港島已開了數間分店。👏這夜約了車爸爸到北角食晚餐,第一時間便諗起。這分店裝飾跟其它分店一樣,用上漫畫作主角,但這幅戲院壁畫真的十分有感覺,細時去睇戲咪就係咁囉!原來這家分店內有乾坤,茶餐廳二樓並非樓上雅座,竟然係一間私隱度高的廳房。其它掛畫亦十分有味道,奶茶仔,龍鳳大禮堂,媽媽奶都十分傳神。😍這裡除了茶餐外還有晚餐和小菜選擇,記得在西環新店食過小菜,質素不俗呢!喜歡食魚的我倆點了豉汁蒸桂花魚$98,跟例湯或羅宋湯和咖啡或茶,清蒸,冬菜蒸試得多,豉汁蒸還是首嚐,桂花魚肉質嫩滑,不過用濃味的豉汁蒸就有點格格不入了。😛金記咖哩從來有水準,就點份咖哩雞扒飯$51配紅豆冰+$10,咖哩一贯香濃,雞扒份量慷慨,而且煎得香口惹味,配白飯一流喔!😋這杯紅豆冰車爸爸滿喜歡,他說紅豆粉淋香甜,加上椰奶香氣十足而且不太甜好有質素咁話呢!😊
有麝自然香金記亦好爭氣,在港島已開了數間分店。👏
這夜約了車爸爸到北角食晚餐,第一時間便諗起。
2016-11-12 651 瀏覽
住呢到附近 成日好夜收工 有時無咩餐廳選擇就會黎金記 貪佢唔洗等 坐得舒服 同埋開到好夜今次叫左個b餐($45)味道不過不失 不過個通粉真心大碗 食極都重有男友叫左個黑椒牛仔肉炒意粉($42)佢都係話麻麻地 份量呢個就反而少的 如果好肚餓可能唔夠飽 以上講既價錢全部都係9:00後或下午茶先有既正常時間就可能貴10幾20蚊禁

今次叫左個b餐($45)
味道不過不失 不過個通粉真心大碗 食極都重有

男友叫左個黑椒牛仔肉炒意粉($42)
佢都係話麻麻地 份量呢個就反而少的 如果好肚餓可能唔夠飽

以上講既價錢全部都係9:00後或下午茶先有既
正常時間就可能貴10幾20蚊禁

2016-11-12
$50 (宵夜)
2016-11-09 550 瀏覽
和富道雖然個位置都幾咁偏僻下,其實唔係住呢邊的話唔會特別行過嚟,但係依家越來越多唔同嘅餐廳喺到開,有唔同嘅口味,所以越來越多人喺條街搵食。金記係呢條街啱啱新開嘅其中一間餐廳。我最愛嘅豬潤麵餐--唔講唔知道原來呢到出名嘅面係用福面,即係豬膶福面。本身有自已的湯底,但都附上原有湯粉,可以自己即場加。福麵的口感同味道估唔到同豬潤好夾,拒嘅麵質比較幼,所以會更加吸收左湯同豬潤嘅味道,更好味。炒蛋同多士跟餐的,本身當時已經查咗牛油所以唔使自己加,都會有牛油多士嘅味道。但係我自己就鍾意食甜小小,會另外再加d白砂糖喺面,再正d。如果唔似我自私餐的都可以叫小菜。呢到嘅小菜好有鑊氣。咕嚕肉--個樣好靚仔,甜酸味剛好,夠唒開胃。雙菇扒時菜--出街食嘢通常係多肉小菜,所以最小一定有碟菜。大大舊冬菇切片,木耳,鮑片煮左個汁,d鮮味出唒嚟,再撈埋個菜,仲可以撈埋飯屋企行過嚟唔使5分鐘,快過行去街市,哈哈。

屋企行過嚟唔使5分鐘,快過行去街市,哈哈。
2016-11-06 540 瀏覽
這天夜收工老婆大人特登過北角揾我食晚飯,佢話北角開咗金記喎,知佢想去食咖哩架喇。呢間金記啲裝修我覺係最正,這個電影院啲公仔正爆,有啲咬緊庶,有啲食緊煨魷魚,亦有剝緊粟子,好令人懷念以前去睇戲的日子。老婆大人喜歡食咖哩就整份咖哩雞扒飯$51。雞扒份量幾多,咖哩味正常。加$10有杯紅豆冰,豆夠淋身味道亦好似舊式茶記好味道。而老婆大人鍾情可樂$12,沒得改。整多件西多士$26,質感唔錯又夠厚,牛油夠香,邪惡而美味正啊。

老婆大人喜歡食咖哩就整份咖哩雞扒飯$51。
雞扒份量幾多,咖哩味正常。
加$10有杯紅豆冰,豆夠淋身味道亦好似舊式茶記好味道。
而老婆大人鍾情可樂$12,沒得改。
2016-11-05 459 瀏覽
次次黎都要食的農夫包,今次多人食可以叫真好,唔怕食唔晒,夠熱卜卜脆茄子煲! 茄子唔會切得太薄太少,而且好入味,送飯一流~牛扒是好友特地要order的,佢話上次食過好正,果然非常滑嫩唔痴牙,結果全枱人爭住試哈哈甜酸肉味道調得岩岩好,而且啖啖肉,唔似出面果d配菜多過肉令人掃興呀,我個人就最中意飲呢度d中湯,冇話例湯就求求其,睇得出真有落足料煲,味道天然
茄子煲! 茄子唔會切得太薄太少,而且好入味,送飯一流~
2016-11-01
2016-11-05 379 瀏覽
呢間真係四圍開今次係北角又撞到間入去同FD子快食個dinner不過呢間個主題有D 似用電影好多海報都係野食cos 經典海報e.g. 煙脂扣 => 梅菜扣幾過癮,不過唔記得影 =P 隨手叫左個雜扒燴意粉再同場追加一枝"精"(其實無諗過茶餐飲會有樽裝麥精)至於個意粉真係好足料大大舊意粉,真係勉強食得晒餸方面黎講應該叫多過出面有雞翼、腸仔、火腿、豬扒唔知下次又邊到見到呢間野 XD
呢間真係四圍開

今次係北角又撞到間

入去同FD子快食個dinner

不過呢間個主題有D 似用電影

好多海報都係野食cos 經典海報

e.g. 煙脂扣 => 梅菜扣

幾過癮,不過唔記得影 =P

隨手叫左個雜扒燴意粉

再同場追加一枝"精"

(其實無諗過茶餐飲會有樽裝麥精)

至於個意粉真係好足料

大大舊意粉,真係勉強食得晒

餸方面黎講應該叫多過出面

有雞翼、腸仔、火腿、豬扒

唔知下次又邊到見到呢間野 XD
2016-11-04 191 瀏覽
收到一盒金記月餅做中秋節禮物,一拎上手都感覺到係重甸甸。原來先發現原來佢係用紙盒包裝。打開發現原來一盒係四個裝,同一般嘅老牌餅店都係差唔多,食落味道算係唔錯,不知不覺食咗半個當做午餐。下年中秋節會考慮下買黎送禮。^_^
下年中秋節會考慮下買黎送禮。^_^
2016-11-04
用餐優惠
試食活動
2016-11-03 221 瀏覽
出外工作前要與伙伴再開會,但大家要晚上十一點才有時間開會,又由於有一位伙伴已回家,所以要遷就他,選擇了北角和富道的金記冰室,原來只有我未食晚飯,可以當宵夜一齊食。我點了焗鮮茄豬扒飯($52),凍檸茶(跟熱飲免費,凍飲加$3),其他人只飲嘢。焗鮮茄豬扒飯,其實已經食過無數次,但為何仍然經常再食,因為幾間金記冰室收凌晨十二點,可以作宵夜,又其實金記冰室的焗鮮茄豬扒飯已經做得很好,鮮茄夠新鮮、加上芝士焗....非常惹味,豬扒夠淋身,炒飯底又夠乾身,有85分。飲品繼續點較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,我當然唔怕死,呢杯飲料夠凍夠茶味,合格。

焗鮮茄豬扒飯
凍檸茶
$53 (宵夜)
焗鮮茄豬扒飯
凍檸茶
2016-10-28 230 瀏覽
呢間新開外型好有特色就入咗黎喇,野食味道好有獲氣好有大排檔野食味道,兩個人叫咗兩個送加個芝士肉醬意粉,飽到不得鳥。牛肉好juice家,好濃味,送白飯一流咕嚕肉,不錯,朋友喜歡但我唔好甜甜酸酸既野食好多芝士,好正,最鍾意食芝士肉醬意
牛肉好juice家,好濃味,送白飯一流
咕嚕肉,不錯,朋友喜歡但我唔好甜甜酸酸既野食
好多芝士,好正,最鍾意食芝士肉醬意
2016-10-16
2016-10-27 196 瀏覽
今次我同朋友去了金記冰室新開既分店,入面既裝修好特別,好似入左一間好豪華既戲院睇戲加食飯甘,好有氣氛岩哂一大班人黎呢到食飯!我地今次叫左幾個晚餐,一開始我係覺得一人應該叫一個餐,菜式一黎到我見到份量好大碟,好似一個餐可以2個人食甘,又炒得好夠火喉我好中2食生炒排骨,佢既肉好多,加上好入味,做晚餐一樓而且啲肉質適中,吾會太硬!牛仔排仲惹味,整得好送飯,啲肉一樣甘多,而且有甘既價錢真係好底食,有飯有湯又有大碟送
岩哂一大班人黎呢到食飯!

我好中2食生炒排骨,佢既肉好多,加上好入味,做晚餐一樓
而且啲肉質適中,吾會太硬!
2016-10-12