2021-09-30 73 瀏覽
佢係位於一個完全唔起眼嘅商場 但係好新好舒服拉麵店泥講都算大 有service 呢2款係佢地嘅招牌 我同朋友一人叫左一個我就叫左呢個蛋係要另叫 好似10幾蚊🤔忘記了🤣個湯真係鮮嘅 第一啖飲落去我係覺得好好味佢有啲牛乾菌醬配係側邊 但係我就覺得唔mix埋個湯會鮮啲 另外蔥嘅份量好足夠 呢樣我係好appreciate ❤️❤️ 叉燒有2種 每樣1塊 味道偏淡但口感好好 好軟淋👍🏻麵質我真係覺得麻麻 有啲over cooked 唔識形容蛋就一般啦 好似個醃汁唔夠香🤔個價錢同個味道係差啲 但係環境有補救🤣
佢係位於一個完全唔起眼嘅商場 但係好新好舒服

麵質我真係覺得麻麻 有啲over cooked 唔識形容

蛋就一般啦 好似個醃汁唔夠香🤔

個價錢同個味道係差啲 但係環境有補救🤣

貝汁醬油拉麵
餐廳:金色不如帰 (尖沙咀)地址:尖沙咀中間道15號H Zentre地舖 (港鐡站K出口)金色不如帰 @konjikihototogisuhk 喺日本東京澀谷一間拉麵小店🇯🇵,創辦人兼主廚山本敦之先生用咗多年心血去研製兩款獨創嘅蜆貝拉麵,不斷提升品質同改良,直到今時今日成為東京米芝蓮一星餐廳嘅水準🎖,而佢嘅夢想喺比全世界人都可以享受到最正宗好味嘅日式拉麵🍜不如帰嘅日文其實解作杜鵑鳥,餐廳以其灰黑色羽毛做主色🪶,加上磚紅色木紋牆身模仿杜鵑鳥身上嘅顏色設計,仲有落地大玻璃,相當型格有特色,打破一般拉麵店傳統嘅面貌,而仔細一睇天花仲有啲流線型光管,令人聯想起杜鵑鳥自由飛翔嘅感覺✝️貝汁鹽味拉麵 $128香港店沿用日本主廚嘅拉麵配方,令我哋可以品嚐到原味道👍。每日用60斤嘅大蜆去熬製湯底,加入豚骨同清魚湯三重湯底,唔少得有白松露油、香草🌿、青蔥、京蔥、牛肝菌醬等配料,絕無加味精,湯底鮮甜濃郁,一啲都唔覺得鹹膩,直頭成碗湯比我飲晒🤤,加上兩塊唔同步位、肥瘦不一而肉味香濃嘅三層肉同低溫慢煮豚肉叉燒,我知點解可以成為網民嘅最佳拉麵同拎到米芝蓮級數喇,唯一份量就唔喺好夠我呢啲咁大食嘅人食喇,所以叫埋小食
餐廳:金色不如帰 (尖沙咀)

✝️貝汁鹽味拉麵 $128
香港店沿用日本主廚嘅拉麵配方,令我哋可以品嚐到原味道👍。
每日用60斤嘅大蜆去熬製湯底,加入豚骨同清魚湯三重湯底,
加上兩塊唔同步位、
肥瘦不一而肉味香濃嘅三層肉同低溫慢煮豚肉叉燒,我知點解可以成為網民嘅最佳拉麵同拎到米芝蓮級數喇,唯一份量就唔喺好夠我呢啲咁大食嘅人食喇,所以叫埋小食就啱啱好🤪

✝️一口芝士脆豚 $70
用咗日本直送嘅麵包糠去煮炸香脆嘅外層,
咬開入面包住流心香濃芝士同埋豚肉🐷,按喜好蘸埋自家製燒烤醬、沙律醬或者芥末,又幾可口好食😋

✝️紫蘇雙檸洛神花茶 $38
飲埋呢杯加咗紫蘇葉、青檸同檸檬嘅洛神花茶🍋,雖然個人最近灰灰哋但都即刻refresh咗唔少😌

網上見到餐廳最新喺銅鑼灣開咗全港首間以「牡蠣黃金湯」做主打湯頭嘅拉麵店——牡蠣不如歸🦪,搵機會一定要去潮聖吓先得😍
2021-09-28
10 分鐘 (堂食)
2021-09-28 71 瀏覽
呢間黎自東京拉麵攞過獎,搞到我一直都想試下,難得開係tst咁方便,今日經過就試下叫左招牌既貝汁鹽味拉麵($128)拉麵硬度同粗幼都係指定既,無得簡,麵粉較平時食開既幼身,掛湯能力不錯,拉麵湯底係有魚、豬骨、蜆煮成,飲落係相當清甜,瑤料有三層肉同低溫叉燒,最特別既係有牛肝菌粉同牛肝菌油、青蔥京蔥同黑松露醬,建議既食法就係將湯底混合啲呢醬料,食落味道相當豐富!朋友就食煙熏黑椒豚骨拉麵($155)朋友食呢款湯底就比較惹味啲,我試過一啖湯底,感覺煙熏黑椒味濃郁得黎唔會太強烈,都幾特別小食叫左一口芝士脆豚同銀鱈醬油燒一口芝士脆豚既炸粉不厚,外皮超香脆,加埋入面少許流心,極度惹味銀鱈醬油燒既鱈魚肉質滑得黎又結實,食落鮮甜,都係好出色既小食!價錢係稍貴,但味道質素有水準

叫左招牌既貝汁鹽味拉麵($128)

朋友就食煙熏黑椒豚骨拉麵($155)

小食叫左一口芝士脆豚同銀鱈醬油燒

價錢係稍貴,但味道質素有水準
2021-09-17 130 瀏覽
呢日放工之後去左尖沙咀搵男朋友食dinner,佢帶左我去食呢間拎到米芝蓮既拉麵店,好surprise!睇睇餐牌,見到呢度既拉麵貴精不貴多,樣樣望落都好吸引!仲有啲小食同飲品都唔錯。金色不如帰係全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店,佢既湯底非常鮮甜,今次點左店入面招牌既貝汁醬油拉麵同埋貝汁鹽味拉麵。除左湯底好正之外,麵既口感都幾好,再加埋薄薄既叉燒,恰到好處。呢度既小食都唔錯,一口芝士脆豚外層脆卜卜,入面有流心既芝士,好邪惡。另外仲有惹味既銀鱈醬油燒。

睇睇餐牌,見到呢度既拉麵貴精不貴多,樣樣望落都好吸引!
仲有啲小食同飲品都唔錯。

2021-09-17 75 瀏覽
成日聽見米芝蓮拉麵,今日終於有機會黎食金色不如帰既拉麵餐廳設計得好氣派,睇過menu梗係食店舖既2款招牌拉麵貝汁醬油拉麵,貝汁鹽味拉麵2款麵都用左三重蜆,豬骨同魚清湯底,有一塊三層肉同一塊低溫叉燒。貝汁醬油拉麵有黑松露醬,牛肝菌粉同牛肝菌油去增加風味。貝汁鹽味拉麵就有牛肝菌醬,香草同白松露油。幼身既蕎麥麵加埋香濃既清湯底,食落一d都唔鹹仲好香好和諧,湯底充滿蜆既鮮味😍特別係鹽味拉麵既香濃松露味更加特別。除左拉麵我地仲叫左2款小食:炸雞好大件,外面炸到金黃香脆,裡面肉質依然嫩滑,配甜甜既蜜糖芥末醬食更惹味。鳥皮烏賊揚其實係用鮮雞皮包住手打墨魚滑炸,咬落外脆內彈牙爽口,質感好有趣。最後我地仲叫左2杯飲品,熱紫蘇香檸洛神花茶同完熟白桃木村梳打汽水,結束滿足既一餐。。。金色不如帰尖沙咀中間道15號H Zentre地舖 (港鐡站K出口)。。
成日聽見米芝蓮拉麵,今日終於有機會黎食金色不如帰既拉麵

餐廳設計得好氣派,睇過menu梗係食店舖既2款招牌拉麵

貝汁醬油拉麵,貝汁鹽味拉麵

貝汁醬油拉麵有黑松露醬,牛肝菌粉同牛肝菌油去增加風味。

貝汁鹽味拉麵就有牛肝菌醬,香草同白松露油。

除左拉麵我地仲叫左2款小食:

金色不如帰
尖沙咀中間道15號H Zentre地舖 (港鐡站K出口)

2021-09-16 66 瀏覽
我平日都好鍾意去試下食唔同舖頭既拉麵,呢一間係我食過咁多間之中既top3!!!第一次食係食中環個間分店,今次就去咗尖沙咀個間,叫咗貝汁鹽味拉麵。未食第一啖之前就會聞到一陣好香好濃既松露味,個湯底濃得黎又唔會好稠同油膩,反而有一種好清甜既海鮮味。麵質同普通既拉麵有啲唔同,但一樣咁彈牙。舊叉燒係半肥瘦,食到肥膏個邊真係入口即化,佢成舊肉都煮得好淋。通常我食拉麵都唔會飲哂啲湯,因為會愈飲愈口渴同埋膩。但呢一個唔會,佢個種清甜又香既湯底只會令你一啖接一啖咁慢慢飲哂佢。米芝蓮一星餐廳,名乎其實!!

米芝蓮一星餐廳,名乎其實!!
  • 貝汁鹽味拉麵
貝汁鹽味拉麵($128)貝汁湯以60斤大蜆,再混合豬骨同魚清湯每日新鮮熬製! 味道有別於平時食開嘅日式拉麵,好有新鮮感,但略嫌鹹咗少少😂 另外拉麵仲加入左白松露油同牛肝菌醬,所以松露味非常香😍 薄切叉燒亦都非常肥美,肥膏部份更有入口即溶嘅感覺~自家製豚肉煎餃($68)唔知大家會唔會同我一樣,每次去日本拉麵店都一定會叫餃子💁🏼‍♀️金色不如帰既豚肉煎餃好好食呀😍 皮薄口感煙韌,唔會煎得太乾硬,咬落肉汁咇晒出嚟,推介大家一定要試!一口芝士脆豚($70)炸得非常酥脆,豬肉入邊有流心芝士,香口惹味,但略嫌有少少筋。白桃焙茶($38)白桃味道唔會太人工,焙茶味好出,呢個配搭幾特別又幾好飲喎!
貝汁鹽味拉麵($128)

自家製豚肉煎餃($68)

一口芝士脆豚($70)

白桃焙茶($38)
白桃味道唔會太人工,焙茶味好出,呢個配搭幾特別又幾好飲喎!
  • 牡蠣黃金湯
  • 豚肉煎餃
2021-09-15 71 瀏覽
之前係新宿排隊等食金色不如歸!而家香港都開咗分店!點都要去食吓!我記得係新宿食果次間鋪頭好細,都坐得有啲迫。而香港呢間鋪就真係好華麗,啲位仲好舒適。貝汁醬油拉麵我地都一齊叫咗呢個貝汁醬油拉麵,湯底有蜆湯、豬骨湯同魚湯,勁鮮甜好味😋配埋塊低溫叉燒,仲有個黑松露醬。真係有啲浮誇😆但好食😋一口芝士脆豚外脆內軟一咬落去啲芝士流哂出來好邪惡!唐揚博多華味鳥華味鳥係日本走地雞來,炸雞要趁熱食脆卜人,雞肉嫩滑配埋個蜜糖芥茉醬又幾好食!紫蘇葉雙檸洛神花茶(左)白桃焙茶(右)
之前係新宿排隊等食金色不如歸!
而家香港都開咗分店!點都要去食吓!

貝汁醬油拉麵
我地都一齊叫咗呢個貝汁醬油拉麵,
湯底有蜆湯、豬骨湯同魚湯,勁鮮甜好味😋
配埋塊低溫叉燒,仲有個黑松露醬。真係有啲浮誇😆但好食😋

一口芝士脆豚
外脆內軟一咬落去啲芝士流哂出來好邪惡!

唐揚博多華味鳥

紫蘇葉雙檸洛神花茶(左)
白桃焙茶(右)
  • 貝汁醬油拉麵
尖沙咀呢間金色不如帰一出地鐵就見到好方便食完仲可以過隔離k11 musea行街餐廳裝潢黑色簡約風貝汁醬油拉麵 $128拉麵嘅三重湯底分別用咗蜆湯豬骨清湯同埋魚清湯入口非常鮮甜 唔會太鹹配有牛肝菌粉 牛肝菌油同埋黑松露醬 更加帶出咗湯底嘅鮮味 飲落味道層次好豐富貝汁鹽味拉麵 $128鹽味拉麵都係用咗三重湯底配搭牛肝菌醬 白松露油 煙肉碎同埋香草面底用咗幼麵咬落好煙韌仲有三層肉同低溫叉燒銀鱈醬油燒 $118 呢個銀鱈魚真係燒得好好食 必試魚肉肥美滑溜 入口即溶 外皮燒得好香口涼拌黑松露紋甲墨魚頭 $65呢個涼拌墨魚頭都好開胃食落酸酸地 墨魚頭爽口彈牙木村完熟柚子梳打汽水 $38柚子梳打非常清爽 飲完好舒服紫蘇雙檸洛神花茶 $38洛神花茶有種淡淡嘅清香味配埋青檸同埋檸檬汁酸酸甜甜咁後勁有少少紫蘇味都幾特別
尖沙咀呢間金色不如帰一出地鐵就見到好方便

洛神花茶有種淡淡嘅清香味
配埋青檸同埋檸檬汁酸酸甜甜咁
後勁有少少紫蘇味都幾特別
2021-09-10 77 瀏覽
日本好出名的過江龍,雖然來左香港幾年,但終於的起心肝朝勝。環境係拉麵舖中非常少有的寬闊,座位大部份是二人枱,亦有少部份卡位,對比一般的拉麵店實在是舒適太多了!當然也有吧枱位置可以感受和看著師傳煮麵,另外店舖使用落玻大玻璃光線充足,🔸貝汁鹽味拉麵 / 貝汁醬油拉麵$128 拉麵的選擇比想像中多,但第一次食當然要選他們家最出名的貝汁湯底。貝汁由蜆湯、豚骨湯和魚湯混和而成,每一種湯底的優點也展現出來,大蜆的鮮、豚骨的濃和魚湯的甘甜,鮮甜且不油膩。配料有三層肉、低溫叉燒、牛肝菌醬、黑松露油、青蔥及京蔥等。牛肝菌醬和黑松露油絕對是把香味提升的法寶,三層肉油脂較多但入口即溶,低溫叉燒沒太多油脂但依然嫩滑。 麵條採用幼麵,雖然可以吸收多點湯汁,但不能選擇硬度,還好麵條有足夠麵粉香。貝汁醬油拉麵相比鹽味這款的味道會較為鹹,其他配菜和湯汁基礎是一樣的。🔸銀鱈魚醬油燒 $118銀鱈魚的肉質是非常非常非常滑的,油脂很重!魚皮燒到脆脆的,配上日本甜醬油,絕對是經典不敗的日本料理。🔸唐揚博多華味鳥 $88雞肉是日本走地雞「華味鳥 」,肉質非常嫩滑而且多汁!因為相機食先而沒有在上菜時立即食用,本來以為炸雞會變淋,
日本好出名的過江龍,雖然來左香港幾年,但終於的起心肝朝勝。

🔸貝汁鹽味拉麵 / 貝汁醬油拉麵$128

🔸銀鱈魚醬油燒 $118

🔸唐揚博多華味鳥 $88
雞肉是日本走地雞「華味鳥 」,肉質非常嫩滑而且多汁!因為相機食先而沒有在上菜時立即食用,本來以為炸雞會變淋,但估唔到還是熱的而且香脆,配以蜜糖芥未醬滿特別的,因為一般日式餐廳都會配蛋黃醬。

🔸桃/蘋果焙茶
桃/蘋果水果汁+焙茶,甜度比飲一般的果汁低,而且還有茶香味。

整體接麵的味道比較清新和油膩感較低,好適合女孩子的口味,而且好好坐,食拉麵都可以好chill的。
2021-09-10 50 瀏覽
總覺得「金色不如帰這個名字很有型,今天就去試一下。連續兩年獲得東京米芝蓮一星嘅「金色不如帰」在尖東開左一間新店,裝修好時尚。餐牌其實有五款拉麵選擇,除咗貝汁鹽味同貝汁醬油之外,仲有白豚骨、煙熏黑椒豚骨同埋豚骨辛拉麵,最出名當然就係頭兩款貝汁拉麵,而今次我就揀咗貝汁醬油拉麵。貝汁醬油拉麵,招牌之作,以大量大蜆熬煮,配以豬骨清湯,魚清湯,令湯頭富層次。配料方面分別有低溫叉燒同三層豬腩肉。至於麵身方面用上北海道小麥粉,口感勁爽。用上黑松露醬,相當惹味。小食一樣咁出眾,銀鱈醬油燒,嚴選野生銀鱈魚,油脂重,肉質嫩滑,再以日本秘製醬油燒至皮脆肉嫩。非常好味。三色海藻菠菜淺漬,使用新鮮菠菜,配以日本直送的三色海藻,加上蛋白質豐富的雞縱菌,是100%健康素食之選。黑糖薑紅棗牛蒡茶,暖胃之余牛蒡味十足。紫蘇雙檸洛神花茶,酸咪咪,爽口解膩。

總覺得「金色不如帰這個名字很有型,今天就去試一下。

配料方面分別有低溫叉燒同三層豬腩肉。

黑糖薑紅棗牛蒡茶,暖胃之余牛蒡味十足。
紫蘇雙檸洛神花茶,酸咪咪,爽口解膩。

2021-09-09 62 瀏覽
純粹經過見到而吸引入內試的日本拉麵店。門外裝修豪華神秘(可能和金色加黑色有關吧),入內先有一排暗黑的卡位,再入內有bar檯和各檯,附有大玻璃看到街外景色。是日午餐點了:銀鱈魚套餐:魚很滑,味道適中,美味。米芝蓮推介拉麵:不是我吃,但看起來份量較少,食了少少,可能我市井,感覺不到有何特別。甜品是雪糕很不錯這拉麵店當然是貴價拉麵,唔會很飽,作為平日一餐午餐值不值見仁見智。我對於暗黑卡位一般,因為很難被侍應發現。總括來說,可以一試,但未有給我一試難忘或念念不忘要再光顧之感。
是日午餐點了:
銀鱈魚套餐:魚很滑,味道適中,美味。
甜品是雪糕很不錯
我對於暗黑卡位一般,因為很難被侍應發現。
2021-07-16
午餐
2021-09-07 52 瀏覽
諗住去食餐好少少既鼓勵下自己。但呢餐係零回血作用😂-一個人去佢都好好安排二人台。食物味道正常,但員工服務態度有待改善😅-✨一口芝士脆豚如果鐘意影芝士拉絲相打卡而對味道無咩要求既朋友,推薦你叫呢個小食。-✨貝汁鹽味拉麵個湯底係好鮮幾好味道,但麵質偏淋。總結試過就算了。
諗住去食餐好少少既鼓勵下自己。
但呢餐係零回血作用😂
一個人去佢都好好安排二人台。
食物味道正常,但員工服務態度有待改善😅

✨一口芝士脆豚

✨貝汁鹽味拉麵
個湯底係好鮮幾好味道,但麵質偏淋。

總結試過就算了。
終於有機會試到呢間🌟東京米芝蓮一星拉麵店🌟! 主打貝汁拉麵🍜, 湯底由米芝蓮星級廚師👨🏻‍🍳山本敦之研製, 使用每日新鮮直送嘅60斤大蜆熬煮而成小食 - 三色海藻菠菜淺漬健康素食之選🌱 使用新鮮菠菜, 配以日本直送嘅三色海藻及含豐富蛋白質嘅雞縱菌《貝汁醬油拉麵》米芝蓮星級推介拉麵🍜👍🏻 由新鮮大蜆熬製秘製蜆湯, 再混合豚骨湯及清魚湯三重湯底熬製而成。湯頭加入黑松露醬、牛肝菌粉及牛肝菌油, 配以青蔥、京蔥、叉燒、三層肉。湯頭帶鮮味, 微鹹帶甜, 有香濃嘅黑松露味, 充滿菇菌香~ 麵條採用日本北海道小麥粉製成🌾, 入口有小麥香味, 微煙韌嘅口感, 不過拉麵份量偏少, 食完都唔係好夠飽🤣

小食 - 三色海藻菠菜淺漬

《貝汁醬油拉麵》
米芝蓮星級推介拉麵🍜👍🏻

2021-09-02
2021-09-06 45 瀏覽
午餐時間見到附近新開了間拉麵店,跟同事一試。餐廳有幾款拉麵,主打三重湯底包括蜆、魚及豬骨熬制,味道鮮甜。拉麵全部即叫即做,新鮮熱辣,不怕拉麵浸得過腍。銀鱈醬油燒銀鱈魚煎至皮脆肉嫩,魚肉雪白嫩滑。鳥皮鳥賊揚以雞皮包裏著墨魚膠,墨魚膠彈牙,有粒粒墨魚肉,十分有咬口,而且雞皮炸得金黃香脆,高質小食。貝汁醬油拉麵拉麵爽口,麵質彈牙不糊口,而且食到最後都不會變腍,湯底以牛肝菌及黑松露配搭,有獨突菌香,低搵煮三層肉入口嫩腍,肥而不膩。貝汁鹽味拉麵這個除了加了牛肝菌醬外,還有白松露油,香味超越醬油拉麵,菌香味濃香。黑糖薑紅棗牛蒡茶&白桃焙茶牛蒡茶清甜健康;白桃茶桃香味十足,味道亦不會過甜,十分解渴。

拉麵全部即叫即做,新鮮熱辣,不怕拉麵浸得過腍。

銀鱈醬油燒
銀鱈魚煎至皮脆肉嫩,魚肉雪白嫩滑。

鳥皮鳥賊揚

貝汁鹽味拉麵