2021-09-10 50 瀏覽
總覺得「金色不如帰這個名字很有型,今天就去試一下。連續兩年獲得東京米芝蓮一星嘅「金色不如帰」在尖東開左一間新店,裝修好時尚。餐牌其實有五款拉麵選擇,除咗貝汁鹽味同貝汁醬油之外,仲有白豚骨、煙熏黑椒豚骨同埋豚骨辛拉麵,最出名當然就係頭兩款貝汁拉麵,而今次我就揀咗貝汁醬油拉麵。貝汁醬油拉麵,招牌之作,以大量大蜆熬煮,配以豬骨清湯,魚清湯,令湯頭富層次。配料方面分別有低溫叉燒同三層豬腩肉。至於麵身方面用上北海道小麥粉,口感勁爽。用上黑松露醬,相當惹味。小食一樣咁出眾,銀鱈醬油燒,嚴選野生銀鱈魚,油脂重,肉質嫩滑,再以日本秘製醬油燒至皮脆肉嫩。非常好味。三色海藻菠菜淺漬,使用新鮮菠菜,配以日本直送的三色海藻,加上蛋白質豐富的雞縱菌,是100%健康素食之選。黑糖薑紅棗牛蒡茶,暖胃之余牛蒡味十足。紫蘇雙檸洛神花茶,酸咪咪,爽口解膩。

總覺得「金色不如帰這個名字很有型,今天就去試一下。

配料方面分別有低溫叉燒同三層豬腩肉。

黑糖薑紅棗牛蒡茶,暖胃之余牛蒡味十足。
紫蘇雙檸洛神花茶,酸咪咪,爽口解膩。