2017-08-03
去咗元朗Yoho 形點,發現已經面目全非有好多新嘅食店開張,包括韓式炸雞同日本料理等等等等。見到呢一間金田家開張,好多人排隊,當然要試一試啦!原來佢係九州第一間拉麵店進軍來香港。見到出邊擺滿左炮谷車同埋派氫氣球,我都要拎返個先。鋪面都有30幾個座位,而且都坐得好舒服,唔似一般嘅拉麵店,只有兩排座位,仲要係高櫈。見到有唔同類型嘅拉麵可以揀,有10款咁多。真係花多眼亂,我就揀左最原始既黑豚湯拉麵同比較新穎的黑松露拉麵。另外仲叫左2個小食,分別係北寄貝海鮮沙律同芝士年糕。不消10分鐘我個拉麵就到左啦,湯底都好濃郁而且有好豐富嘅豬骨湯味。唔算太油,而且有好多好多塊嘅豚肉,保證食得你飽。而我朋友嗰個黑松露嘅拉麵,黑松露嘅味非常之入味,而且佢放咗好多黑松露嘅碎喺面頭,方便食家可以攪拌來吃。但我就唔係太喜歡吃黑松露嘅,不過都偷咗我朋友幾啖黎食,幾過癮。最令我難忘嘅係嗰堆小食,北寄貝海鮮沙律好令我難忘,因為北寄貝切到一粒粒咁樣,伴住新鮮嘅生菜同埋番茄仔,仲有少許嘅沙律醬,食落去好清新而且北寄貝會保持到佢嘅彈牙口感,非常唔錯,出邊真係好少食到架。之後我要講一講呢一個芝士年糕,佢並唔係一般係韓式餐廳食到嘅
之後我要講一講呢一個芝士年糕,佢並唔係一般係韓式餐廳食到嘅芝士年糕咁簡單。而係揸咗出嚟一個細細地嘅圓轆轆波波,睇落去個樣金黃色咁,冇乜特別,但係一咬落去令人回味無窮,因為芝士做夾心好豐富,而且鹹鹹地幾好食,唔會太濃太膩,令人有反胃嘅感覺。
最後結帳每人150幾,算不錯。