2004-04-21 4 瀏覽
今日晏晝首試,只叫了普通貨色,整體不過不失想講講佢個小籠包,熱上時皮已唔薄,暖時仲硬到...無食塊皮裝修設計好核突
今日晏晝首試,只叫了普通貨色,整體不過不失
想講講佢個小籠包,熱上時皮已唔薄,暖時仲硬到...無食塊皮
裝修設計好核突
2004-02-25 7 瀏覽
寫到亂哂龍tim,個食評係CWB 金滿庭,咁點算,有冇得改,睇到大家一頭霧水,sorry sorry,hahahaha !!!
2004-02-24 12 瀏覽
聞名己久,終於星期日一試,又唔係排好耐,半個鐘左右,等時有茶飲、有零食。茶甘甘地,可能係人參龍井。環境寬敞雅緻,燈光略暗。小籠包唔及翡翠同鼎泰豐,燻魚、擔擔麵唔及詠黎園,砂窩雲吞雞幾清,鍋貼個皮煎得幾脆,但嫌太薄,影響口感(我口味比較怪),雲白肉個汁辣得黎唔錯,蟹炒年糕普通。d茶確係幾靚,碧螺春好清香。始終覺得新派上海菜唔及傳統咁好味,不過整體都唔錯,而且加埋豆漿先五百蚊,六大一小,飽到要打包,重想點。
2004-02-08 10 瀏覽
The food is ok/normal, the environment is good, and not crowded. The one in Olympian City is quite crowded. The service of the waiters are ok.They do emphasize that they charge each for tea, maybe that's the reason why I saw 6 teapots for a table with 6 people, assuming the 6 of them each drank different kind of tea!?One of our friends would like to get a clean bowl as there are some leftover oils from previous dish, but the waiter took her bowl away and put hot water in, pour it and gave her
One of our friends would like to get a clean bowl as there are some leftover oils from previous dish, but the waiter took her bowl away and put hot water in, pour it and gave her back the same bowl.
I guess some of the waiters are quite new, as they kept on bringing the dishes of the table beside us to us.
When we called to make reservation, we're told that only 6pm is available and that at least more than half of the people need to show up before they will let us in. We would like to have dinner at around 7:30 as one of our friend can't make it any earlier. So we end up showing up sharp at 6pm and sat there for at least an hour (to wait for our friend) before we order. Many people do the same thing, sat there for an hour and then order because they are still waiting for their friends. We left at around 9:30 and I don't think that same table can do any more turns.
If the restaurant can let people make reservations like normal chinese restaurant, then at least it can save up some tables for more round!
2004-02-04 3 瀏覽
7點3去到等了一陣就可以入去, 見我地有外套&袋, 放左張小chair 比我地放野.首先開茶叫了鐵觀音, 幾清香! 點了5個菜, 1 . 醉雞, 放上台沒有酒香味, 要食落口先有, 雞肉都好滑, 不過好似唔太夠味.2. 火腿津白, 湯汁沒有味.. 但食食下d 火腿好喊!3. 燒板抄爆醬牛肉, 幾好味, 好香, 牛肉好lam! 4. 炸曼頭, 好鬼大件呀!! 炸得好脆好香! 5. 小籠包, 好大件, 皮都幾薄,好多湯汁, 不過太多啦, 漏晒出黎.. 放左一陣, 個皮已經硬硬地了.. 令我好掛住台灣鼎泰豐... 6. 甜品, 酒讓桂花丸.. 是花生芝麻湯圓, 細細粒, 好煙un, 個湯好甜, 好香.. 好好味!埋單270, 中價,
首先開茶叫了鐵觀音, 幾清香!
點了5個菜,
2. 火腿津白, 湯汁沒有味.. 但食食下d 火腿好喊!
3. 燒板抄爆醬牛肉, 幾好味, 好香, 牛肉好lam!
4. 炸曼頭, 好鬼大件呀!! 炸得好脆好香!
埋單270, 中價,
2004-01-11 1 瀏覽
前幾日約o左個幾耐冇見o既朋友食飯。想食聞名已久o既金滿庭。由於在銅鑼灣工作關係,所以就去o左時代o個間。店內裝條都竹算細緻,不過$9一位茶似乎太貴。而且不是太靚的茶葉(唔係原片)。所以覺得唔係咁值。我們2人點了:一口小籠包香荽蔥油伴麵紅油抄手大千雞一口小籠包- 普通,包皮好易穿。咬落都有湯汁,不過餡細粒o左D。香荽蔥油伴麵- 都算ok。可能我鍾意芫荽o個種香味,所以都可以接受。紅油抄手- 呢個真係唔掂!!超市雪藏o既菜肉雲吞仲好食過?多多聲。完全冇味!大千雞- 呢個最唔掂!我個fd一咬就話仲衰過雪雞,真係得個辣字,都唔知食緊D乜,完全冇雞味。超韌!好難食!埋單$180-唔抵食!唔會再試。
我們2人點了:
一口小籠包
香荽蔥油伴麵
紅油抄手
大千雞
埋單$180-唔抵食!唔會再試。
2003-12-17 4 瀏覽
咋晚朋友約了我去金滿庭,我朋友由6:50 分等到7:50分先有位呀!!! 等足一個鐘!!!我一路都想試佢地有咩咁巴閉,但真係次次都等位等到火滾!!!想食佢哋招牌菜~芝麻雞, 點知賣哂無得試!一口小籠包, 皮太薄, 每個都穿! 減肉津白, 一般姐!拉麵, 幾好沙鍋雲吞雞, 最好味螞蟻上樹, 好油4個人, 埋單400蚊,幾扺食,環境幾舒適,但真係等得太久呀! 我覺得阿拉廚房正d囉! 咁和朋友過左海,不如去睇下使唔使等,正,6點幾4個人順利入座,龍井夠清淡,人蔘烏龍好甘涼,算幾特別,點了蔥油海蜇(好爽口),雲白肉(份量唔算多,但個汁幾好,辣辣地),芝麻雞(肉好嫩滑,汁有少少辣.....正),奶油津白(不過不失),再試多過糖肚醋魚(酸酸甜甜好醒胃),一口小籠包(皮唔算薄,但肉夠新鮮,D汁又多又熱,要小心食),再叫多4個擔擔面(個碗勁大,但面都唔少,好濃花生醬味,最特別有D紅色蝦米仔,脆脆地,幾有新意,18蚊真係好抵),4個人都已經飽飽地,但都要食埋甜品,高力豆沙好鬆軟,薑茶湯丸夠辣,埋單400蚊多dd,幾扺食,服務唔錯,環境幾舒適,值得再試!
想食佢哋招牌菜~芝麻雞, 點知賣哂無得試!
一口小籠包, 皮太薄, 每個都穿!
減肉津白, 一般姐!
拉麵, 幾好
沙鍋雲吞雞, 最好味
螞蟻上樹, 好油
4個人, 埋單400蚊,幾扺食,環境幾舒適,
但真係等得太久呀! 我覺得阿拉廚房正d囉!
2003-12-17 16 瀏覽
上星期五本來同同事訂左位黎呢度食晏,由於booking只接受12:30前,所以我地唯有訂12:30。當我地去到時,有個男仔問我地幾多位,我地話訂左位,點知有個女仔即刻行出黎,話我地張剛剛俾左人,仲話我地遲到,話明張檯只係留到12:30咋喎,話我地早一分鐘黎都仲有,又欄住條路唔俾我地入去。我地問而家幾多點,咁個女仔態度勁差咁話而家已經係12:39喇,出面個顯示板好清楚而家係12:39喇﹗佢差在無話我地遲到,抵你死咁咋。個男仔已經好唔好意思咁同我地講話其他只係得番搭檯位,問我地介唔介意。本來我地都無乜所謂,但個女仔就態度超差,谷氣呀﹗我地寧願去第二度食,成個Time Square又唔係得你一間食肆,哼﹗以後唔再幫襯呀﹗好嬲呀﹗
2003-12-06 9 瀏覽
一路都想試佢地有咩咁巴閉,因為次次都等位等到滾(在奧海城),咁和朋友過左海,不如去睇下使唔使等,正,6點幾4個人順利入座,龍井夠清淡,人蔘烏龍好甘涼,算幾特別,點了蔥油海蜇(好爽口),雲白肉(份量唔算多,但個汁幾好,辣辣地),芝麻雞(肉好嫩滑,汁有少少辣.....正),奶油津白(不過不失),再試多過糖肚醋魚(酸酸甜甜好醒胃),一口小籠包(皮唔算薄,但肉夠新鮮,D汁又多又熱,要小心食),再叫多4個擔擔面(個碗勁大,但面都唔少,好濃花生醬味,最特別有D紅色蝦米仔,脆脆地,幾有新意,18蚊真係好抵),4個人都已經飽飽地,但都要食埋甜品,高力豆沙好鬆軟,薑茶湯丸夠辣,埋單400蚊多dd,幾扺食,服務唔錯,環境幾舒適,值得再試!
2003-11-06 16 瀏覽
裝修方面,奧海城的較金碧輝煌,銅鑼灣的就相對的簡單,可能我不懂欣賞,我認為不即千萬元裝修(順帶一提,兩間都有”風水陣”).食物方面大家差不多,服務則奧海城取勝.
食物方面大家差不多,服務則奧海城取勝.
2003-11-04 15 瀏覽
一直到想試人氣勁旺的金滿庭,適逢時代廣場食通天開了間新店,便與6位朋友去幫襯。星期五晚上7點前去到,基本上不用等,但因為要有最少4人來到才可入座,所以也等了一會,在餐館外有一個大plasma,顯示了整個場的入座情況,要知道還要等多久,便一目了然。餐館佈置具時代感,是現代新派上海菜館裝修,每檯有一定空間,不會感到焗促;洗手間簡直很有型格,一定要參觀。食物方面,我們點了雞絲粉皮、醉雞、薰魚、賽螃蟹、上海炒年糕、鐵板蔥爆羊肉和小籠包,基本上水準不錯,但我覺得小籠包的皮好像過厚,蔥爆羊肉有太多蔥、羊肉不多。除此之外,也點了酒釀丸子作飯後甜品,很具桂花酒香,而每粒丸子都包入了豆沙,顯得很有心思,但每位18元,價錢頗貴,好像我們每人一碗,便用了126元在甜品上。另外,他們的茶是很好喝的,味很濃,其中人蔘烏龍茶很特別,苦中帶甜,不怪得每位茶錢要9元了。侍應大致很有禮貌,點菜時與我們覆核點了那些菜,埋單時又叫我們看看有沒有計錯數;而雜費又會在餐牌上詳列清楚,這樣才不會讓顧客覺得吃中菜總會無故被收取額外費用。當晚7個人吃了600多元,價錢很合理,而且我們都吃得很飽呢!
2003-11-04 7 瀏覽
一直到想試人氣勁旺的金滿庭,適逢時代廣場食通天開了間新店,便與6位朋友去幫襯。星期五晚上7點前去到,基本上不用等,但因為要有最少4人來到才可入座,所以也等了一會,在餐館外有一個大plasma,顯示了整個場的入座情況,要知道還要等多久,便一目了然。?館佈置具時代感,是現代新派上海菜館裝修,每檯有一定空間,不會感到焗促;洗手間簡直很有型格,一定要參觀。食物方面,我們點了雞絲粉皮、醉雞、薰魚、賽螃蟹、上海炒年糕、鐵板蔥爆羊肉和小籠包,基本上水準不錯,但我覺得小籠包的皮好像過厚,蔥爆羊肉有太多蔥、羊肉不多。除此之外,也點了酒釀丸子作飯後甜品,很具桂花酒香,而每粒丸子都包入了豆沙,顯得很有心思,但每位18元,價錢頗貴,好像我們每人一碗,便用了126元在甜品上。另外,他們的茶是很好喝的,味很濃,其中人蔘烏龍茶很特別,苦中帶甜,不怪得每位茶錢要9元了。侍應大致很有禮貌,點菜時與我們覆核點了那些菜,埋單時又叫我們看看有沒有計錯數;而雜費又會在餐牌上詳列清楚,這樣才不會讓顧客覺得吃中菜總會無故被收取額外費用。當晚7個人吃了600多元,價錢很合理,而且我們都吃得很飽呢!
2003-10-25 8 瀏覽
尋日同男朋友終於都食左啦, 6點鐘去到, 一d都唔駛排隊. 其實都唔係太餓. 但係我怕一走左, 之後要等餐死, 都係早d食好d. 呢度比奧海城大間d, 而且裝修都比0個邊靚好多. 我地2個人坐左卡位, 好寬敞, 好舒服. 總比坐普通位好. 呢度有幾款茶揀, 本來想試下碧漯春, 但係我男朋友在我去左toilet之時叫左個普洱. 唔.... 唔係好特別好飲囉. 激死!!前菜($12), 都唔平丫, 係一d泰式鳳爪加左d青瓜. 都幾好味. 不過我見呢d前菜係一早放0係檯度, 好似唔多衛生. 冇人坐張檯, 咁咪會擺成晚. 唔係幾好喎. 希望佢地會improve一下.叫左雲白肉, d肉都幾薄, 個汁都ok, 幾辣下. 但係唔點野就乜味都冇啦. 小籠包, 一籠有5個, size都唔細. 其實都幾好味, 但係可能先入為主, 我個人認為翡翠拉麵好食d. 起碼個皮係好薄. 金滿庭個皮厚左d, 但係個餡都唔錯, 都好多湯汁. 佢個張墊檯紙教人點食個小籠包. 不過唔係好成功~海鮮酸辣湯, menu話係改良, 但真係唔知有咩唔同, 係多左d海鮮囉. 都幾好味, 咸左dd. 辣子土雞煲. menu寫明2條辣椒,
辣子土雞煲. menu寫明2條辣椒, 我地都叫左少辣, 個煲好多辣椒, 胡椒, 好香. 入口都好夠辣. 好好味. 不過d雞就唔多入味, 差左dd. 叫左個菜飯撈d汁. 個飯都ok, 但係d菜都唔切細粒d, 有幾塊菜葉. 都唔太油.
雖然好飽, 但係都要食番個飯後甜品: 高力豆沙. 呢度真係好啦, 可以散叫, $8一粒, 2粒起. 食2粒總比食一碟8粒容易. ?個size都幾大下, 好好味, 但係d豆沙少左d.
overall都唔錯, 不過可能期望太高啦. 但總未算失望. 埋單~ $230, 都ok啦. 服務都ok, 不過比較生手.
2003-09-24 11 瀏覽
我想話個素菜包勁好食呀~又唔肥膩~ 兩個人去明知食唔哂都要encore叫多籠呀~~
我想話個素菜包勁好食呀~
又唔肥膩~
兩個人去明知食唔哂都要encore叫多籠呀~~
2003-09-19 19 瀏覽
終於可以試到新店喇,尢其係唔使再排長龍(可能比較大,唔就腳喇),6點幾4個人都唔使等,食左雲白肉,烤夫,芝麻雞(正),糖醋魚,龍蝦湯菜心苗(咸左D),一口小龍包(D湯又多又熱,要小心),擔擔面(可能地方大,黎到淋左D),高力豆沙,大至持水準,但侍應質素比較參次,仍要改進,但門口知客就比奧海城好禮貌,起碼聽得清楚佢講咩,唔想浪費時間既朋友,可以到時代新店一試,一寸光陰一寸金呀......