2004-10-24 8 瀏覽
又係公事飯局,一行十人晚上七點幾黎左呢度, 貪佢幾好坐同唔駛等位. 集思廣益都叫左幾多野, 雞絲粉皮(唔好食,麻醬太杰調得唔好味), 五香牛肉(冇食), 素菜餃, 小籠包, 炒年糕, 擔擔麵,唔知咩炒飯, 松子魚(冇乜肉,個汁亦冇詠黎園咁好), 京蔥爆羊肉, 龍蝦汁燴小棠菜等等, 味道十分一般, 食完都冇乜印象, 仲要樣樣都唔係好夠熱(大忌!), 侍應又遊魂唔醒目,如果話呢度係人龍餐廰, 我就真係唔知佢有咩咁好啦....呀,茶係幾特別幾好飯既,同埋...平囉!

2004-10-16 6 瀏覽
很開心, 終於可以試到'金滿庭'了, 因為一直都想試好耐了!! 這晚去到已是6.30pm, 不用等位. o的waiter服務好好, 很有禮貌!! 這次兩個人叫了"小籠包", "紅燒排骨年糕", "翅湯浸稔白菜", "酸辣湯", "鍋貼", "膽膽麵" &"高力豆沙"!! 吃到我們很飽. 好彩分量不算太多, 樣樣都唔係太大碟. 可以試多幾樣........除了小籠包好容易漏晒o的湯汁出來,"翅湯浸稔白菜"實在太鹹, 其餘食物都算幾好味!! 下次可以約多些人一起去食, 可以試多些菜式!!! YUMMY!!!!!
2004-09-30 10 瀏覽
28/9,九點幾,今日中秋節,2人睇完戲後o黎呢度食飯,因之前o係奧海城食過都唔錯!可能因夜o既關係,所以都唔使等,經要求下仲有卡位坐o忝!但入到去坐左好耐都無人招呼(照計無咩人應該得閒D先係),最終都要等我出口先有壼茶飲下!我地叫左酸辣湯(幾好),糖醋魚(外夠脆,但魚肉有D實),銀絲卷(唔夠絲,似曼頭),跟住叫咩無咩,D野果然新鮮、唔隔夜!想食好野就要早D喇!!埋單前有個女侍應話要收回menu,但態度、語氣應真麻麻(短金髮的)!我都唔知點解D餐廳成日叫完都要收番個menu,一來我鍾意慢慢叫,二來想再叫又唔使麻煩他人(有D真係叫極都唔o黎架嘛,我唔係話呢間),次次再叫都要叫人,真係好麻煩,又浪費人力,各老闆何不用多少少錢印多少少menu呢?!

2004-09-30 12 瀏覽
28/9,九點幾,今日中秋節,2人睇完戲後o黎呢度食飯,因之前o係奧海城食過都唔錯!可能因夜o既關係,所以都唔使等,經要求下仲有卡位坐o忝!但入到去坐左好耐都無人招呼(照計無咩人應該得閒D先係),最終都要等我出口先有壼茶飲下!我地叫左酸辣湯(幾好),糖醋魚(外夠脆,但魚肉有D實),銀絲卷(唔夠絲,似曼頭),跟住叫咩無咩,D野果然新鮮、唔隔夜!想食好野就要早D喇!!埋單前有個女待應話要收回meau,但態度、語氣應真麻麻(短金髮的)!我都唔知點解D餐\廳成日叫完都要收番個meau,一來我鍾意慢慢叫,二來想再叫又唔使麻煩他人(有D真係叫極都唔o黎架嘛,我唔係話呢間),次次再叫都要叫人,真係好麻煩,又浪費人力,各老闆何不用多少少錢印多少少meau呢?!

2004-09-29 21 瀏覽
20040928 1pm12.45pm o黎到, 等位等到1.10pm 先有得食.不過, 絕對值得! 我第2次o黎食, 朋友就第1次.2人食-1) 薰魚- 一般, 較多骨偏甜.2) 一口小籠包(8隻, $23) - 皮較薄, 要極度小心用羹承住先o吾會漏汁, 甜美!3) 傻佬炒飯- 即是咸蛋黃炒飯, 份量極大, 味道亦得, 面頭舖了大量豬肉鬆. 食o吾曬, 打包.4) 賽螃蟹- 極度得手, 十個推!!!!! 滑, 鮮甜, o吾會烯了了, 總之得到爆啦!茶要碧螺春, 香, 不是用粗制濫做cheap 茶葉.service 十分體貼, 見我地食淨好多o野食, 主動問要o吾要打包, 因為我地之後去行街, o甘就keep 住盒打包o野食響cashier 先, 十分周到.埋單total $190, 抵食.
20040928 1pm

12.45pm o黎到, 等位等到1.10pm 先有得食.
不過, 絕對值得! 我第2次o黎食, 朋友就第1次.

2人食-
1) 薰魚- 一般, 較多骨偏甜.

茶要碧螺春, 香, 不是用粗制濫做cheap 茶葉.

埋單total $190, 抵食.
2004-09-21 4 瀏覽
小籠包皮薄, 好正! 服務一流!
小籠包皮薄, 好正!
服務一流!
尋晚一班朋友聚舊, 原本約去尖沙咀, 但下晝收到電話話改去銅鑼灣, 再晏朋友打黎話已經係金滿庭搵到位. ? 果度唔係超難搵位咩? 點解咁快? 到果陣門口已經有好多人等緊位. 搵到朋友喇, 已經得七七八八, 佢地亦點菜, 只等齊人!呢度環境唔差, 暗暗地, 望到師父係入面拉麵, 但幾嘈. 講真, 我唔係太欣賞呢度茶, 都唔香唔好飲...因為肚餓, 我未等上已經開工, 總之檯面上有都食, 有個凍食鎮江肴肉, 湯凍咁上下, 都入得口. 跟住有紅燒牛肉年糕, 個人覺得年糕同紅燒肉唔夾, 因為紅燒肉醬汁唔可以好快咁俾年糕吸收, 年糕索唔到肉汁, 自然失色啦! 不過我係有地方食呢個紅燒肉係會配包或者係風鈴夾之類, 配年糕真係第一次食. 另外一個蜜汁火腿連子風鈴夾就幾好味, 蜜汁火腿有好濃蜜味同酒味, 好香甜, 夾埋落個風鈴夾(類似饅頭, 但一塊塊, 味道同饅頭都有少少唔同) 入面, 風鈴夾索晒蜜汁, 好正! 仲有沙窩雲吞雞, 清清地, 但味精湯囉. 當然, 亦有叫包包(唔記得個名堂), 用炸菜肉鬆送, 一般.無叫甜品, 傾好一陣至埋單轉場. 一提係, 呢度服務唔錯, 侍仔都幾醒目, 食完坐咁耐亦無

呢度環境唔差, 暗暗地, 望到師父係入面拉麵, 但幾嘈.

講真, 我唔係太欣賞呢度茶, 都唔香唔好飲...

無叫甜品, 傾好一陣至埋單轉場. 一提係, 呢度服務唔錯, 侍仔都幾醒目, 食完坐咁耐亦無趕客. 如果人數夠的話, book 間房有埋電視睇都唔錯gei...

2004-08-09 15 瀏覽
昨晚在銅鑼灣一心想吃手絲雞,大約七時便到金滿庭看看運氣~ 雖然4位table要等20個號碼, 但發現有七時半前結賬可免加一告示, 心想希望七時半會好多人走, 可惜比預其中少! 最終八時才有位~ 發現好多食物已沽清~ 手絲雞! 沽清~ 雪吞雞! 沽清~ 芝麻雞! 沽清~ 失望! 最終選擇了醉雞~ 好濃架酒味, 也有雞味, 不錯. 清炒津白不合格~ 叫左小油都成碟油~ 津白又少又有D爛. 唔記得乜野牛肉絲+燒餅&素菜餃…好好味…yummy yummy :> 甜品叫左鮮果盧會馬蹄&高力豆沙都好正! 高力豆沙重有香蕉架~ 只覺豆沙&香蕉分量比較小~ 好處係可以最小叫兩個, 其他好多菜式也可叫一人份量, 例如酸辣湯. 所以少人都可以食到好多不同菜式.
2004-07-20 11 瀏覽
第一次去食金滿庭, 好彩唔駛等好耐位, 兩個人叫左三樣野, 有小籠包(5隻), 個皮有d怪味, 好似d雪味咁,怪怪的, ,可惜汁唔多, 唔知一口小籠包會否好d; 紅燒排骨年糕, 一舊金沙骨及一條年糕上, 好幾味, 排骨幾易切, 配合埋d年糕唔錯; 之後係八寶炸醬拉麵, d麵軟硬剛剛好, 八寶炸醬都好入味, 不過要食得快d, 因為d冷氣太勁, 吹到d野好快凍晒! 題外話: 隔離檯兩個人叫左七樣野, 睇見都飽!
第一次去食金滿庭, 好彩唔駛等好耐位, 兩個人叫左
怪怪的, ,可惜汁唔多, 唔知一口小籠包會否好d; 紅燒
排骨年糕, 一舊金沙骨及一條年糕上, 好幾味, 排骨幾
易切, 配合埋d年糕唔錯; 之後係八寶炸醬拉麵, d麵軟
硬剛剛好, 八寶炸醬都好入味, 不過要食得快d, 因為
d冷氣太勁, 吹到d野好快凍晒!

題外話: 隔離檯兩個人叫左七樣野, 睇見都飽!
2004-07-12 11 瀏覽
價錢公道,水準中上,服務態度良好,坐位夠闊~~~~真的很不錯!我們7個人去都只係600元埋單。我0地食0左冷盤:醉雞、煙燻蛋、蒜泥白肉主菜:龍蝦汁時蔬、獅子頭、紅燒海參、京醬牛肉加燒餅同薄餅、一條桂魚。一共8道菜,我0地女多男小,所以份量差不多。要記得book位同埋如果7:30前埋單可免收加一,抵~~~~
價錢公道,水準中上,服務態度良好,坐位夠闊~~~~
真的很不錯!
我們7個人去都只係600元埋單。
我0地食0左冷盤:醉雞、煙燻蛋、蒜泥白肉
一共8道菜,我0地女多男小,所以份量差不多。
2004-06-03 22 瀏覽
茶錢($9),但又有碧螺春揀,又唔錯喎.食左油炆筍($36),好大條,唔錯。擔擔麵($18),花生醬個種,麵質唔錯,都幾抵食。香茜泡羊肉($68)+叉子燒餅,其實係炒先o岩,唔好食,羊肉冇羊味,又過咸。小籠包($19/5隻),雖然唔夠翡翠咁皮薄,但都好多汁,又大粒,抵食!總體黎講,都中規中矩,又唔算貴。
茶錢($9),但又有碧螺春揀,又唔錯喎.
總體黎講,都中規中矩,又唔算貴。
2004-06-03 18 瀏覽
I went to the Modern China restaurant in Olympic City2. the noodle smell great! taste good!dim sum is not bad,the Chicken is delicious!, and the environment is comfortable! great dining place, no wonder it always crowded,I must go there again, thank you.
一行三人去食, 記得快的要張飛先, 因為有排等啊!等了差不多一個鐘先有得入去坐, 點了一口小籠包, 羊肉拉麵, 排骨拉麵, 高力豆沙, 火腿扒津白..等.賣相ok, 不過排骨拉麵我都係鍾意翡翠的排骨...大大件.室內設計ok, 不過的枱怪怪地...反而的卡位有的特色.埋單每人近一百元, 比翡翠貴一點, 但唔會翡翠好快收哂的野趕人走.
一行三人去食, 記得快的要張飛先, 因為有排等啊!
賣相ok, 不過排骨拉麵我都係鍾意翡翠的排骨...大大件.
室內設計ok, 不過的枱怪怪地...反而的卡位有的特色.
2004-05-06 12 瀏覽
I had a dinner with a friend there last month. We had to join at the back a long queue before getting seated. It has nice decoration but is crowded.We ordered three dishes and a vegetable soap. The soap had PSG. And the steamed fish had a stinky, fishy taste. As for the rest nothing was special. After that meal I really did not understand why it attacted so many hype. I guess most of its customer bases were not used to dinning in better but old-style Shanghainese / Shichuen restaurants while goi
We ordered three dishes and a vegetable soap. The soap had PSG. And the steamed fish had a stinky, fishy taste. As for the rest nothing was special. After that meal I really did not understand why it attacted so many hype. I guess most of its customer bases were not used to dinning in better but old-style Shanghainese / Shichuen restaurants while going to places with both great food and good environment were expensive. I probably won't revisit it.
2004-05-06 8 瀏覽
之前食過奧海城間,今日去開時代附近就上去試,3個人夜晚8點半左右到都可以即時有位,環境似西餐廳,坐得好舒服,夠闊落.食左痲辣粉皮(以為好辣,但食落好失望,不如叫甜酸粉皮好過),雲白肉(保持水準,d汁好似重辣過粉皮d汁),生煎包(講真賣相0分,好在d肉都算新鮮,個底d芝痳重煎得好香,唔錯),宮保雞丁(好多雞丁,但又係一d都唔辣,不過份量搭夠,都ok喇),鮑魚菇小棠菜(好抵食,d菇厚薄適中,有咬口),排骨湯面(我估豬扒係之前炸定,顏色怪怪,味ok,但都係日式較香口,面都幾彈牙,個湯重好清甜),擔擔面(個湯好多料,好香花生醬味,又有些少辣,正),一口小籠包(仍然勁多肉汁,正),好飽,巳再食唔到甜品,總結成餐飯都唔錯,只不過3百蚊幾蚊已經好飽,抵食,但覺得辣菜式真係有d失望,希望下次可以好d喇.