2007-08-20 11 瀏覽
心情極差---- 食咗一間水準急降嘅餐廳,愛隊又節節失利,唉....狂食甜品補數...招牌作榴槤飄香,榴槤布甸內混有大大嚿榴槤肉,杰撻撻份量十足。果王不愧為果王,味極濃,又香又甜...愛果王者,必愛煞它....不然,已走到老遠矣...三十大洋,物有所值...

狂食甜品補數...

愛果王者,必愛煞它....

不然,已走到老遠矣...

三十大洋,物有所值...
2007-08-15 12 瀏覽
繼洋一晚飯, 當然是吃糖水. 朋友發板到金滿堂, 自己未曾試過, 只是朋友極力推介, 並稱之九龍南/東最強之一下, 實在絕無他選.看看餐牌, 這店賣的大多為非傳統糖水. 名字新潮, 叫起來又幾分肉麻. 朋友建議下, 要了藍精靈.甜品上枱, 份量都不少, 堆成一座迷你雪山狀, 澆上糖水, 煉奶, 旁邊放些梅乾, 雪山底下好像還有雪糕.坦白講, 這道除好看, 就沒啥特別, 梅乾又偏甜, 若用上鮮果代替自然好得多.見朋友點的金枝玉葉(楊枝甘露加強版), 反而幾袖珍, 無問他意見, 不過用上龍眼荔枝做, 應該不錯.這下飯後糖水, 大家都不再談現在未來, 變相回想過去, 笑說從前, 但要懷舊的話, 合成會較搭調.
2007-08-08 10 瀏覽
炭燒咖啡雪芭- Must try item. Excellent good taste of coffee in nicely blended 雪芭. Highly recommended. 紅白之戀- so-soWill try other sweet soup next time.

紅白之戀- so-so

2007-07-13 14 瀏覽
密探小頌頌說淘大開了分店, 她買了三款甜品上我家一同分享, 謝謝^o^海藻粿子–要了荔枝和青蘋果味. 荔枝清香, 有少許果肉在內. 蘋果相對失色, 味有點假, 也可見細細粒果肉.芒果糯米慈–皮煙韌恰當, 內有甜甜芒果肉和汁, 連吃了兩粒.麥提莎糯米慈–只是麥提莎被糯米皮包着再拈上朱古力粉而已, gimmick效果多於實際, 愛糯米的我當然覺得皮大薄, contrast不算太強.

2007-07-05 17 瀏覽
去了好多好多次了~~每次食都係依然0甘好食~~朱古力木糠布甸同炭燒咖啡雪芭實左大好食了~~這2樣已經令我每次去都必叫~~藍精靈同黃昏之戀亦係值得一食呀~~
2007-06-27 16 瀏覽
食厭一般中式甜品,大家不防一試。極力推介咖啡果凍炭燒雪葩(其實我覺得係雪糕),睇得出係自己整,雪糕內有合桃碎,夠香口,同咖啡雪糕好夾。
食厭一般中式甜品,大家不防一試。
2007-06-01 6 瀏覽
o尋晚去食, 竟然係住對面海o既朋友帶我呢條地頭蟲o黎。金滿堂o既甜品都幾多花款, 有少少似石磨坊o既做法。朋友強力推介咖咖果凍配炭燒咖啡雪葩, 但係我就想清清o地, 要o左個棷汁芒果清心丸。初頭以為o黎錯o左, 因為碗o野有海底o野又有西米底, 都幾豐富。味道唔錯, 咁多種料都幾match, 亦唔會過甜, 幾好。佢用珍珠西米, 爽口彈牙。但係狐狸投訴佢要o既西米露, 西米多過露....不滿喎~再熱d可以試o下藍精靈(藍莓刨冰), 賣相非常唔錯。龍吐珠同黑蜘珠都好吸引, 仲有金板玉葉(係楊枝甘露進化版喎...)同榴槤飄飄都想試。
o尋晚去食, 竟然係住對面海o既朋友帶我呢條地頭蟲o黎。
金滿堂o既甜品都幾多花款, 有少少似石磨坊o既做法。
但係狐狸投訴佢要o既西米露, 西米多過露....不滿喎~
再熱d可以試o下藍精靈(藍莓刨冰), 賣相非常唔錯。
1K
2007-04-12 40 瀏覽
响星期一最後一日紅假,一行六人食完泰國菜,即走到金滿堂食甜品,我哋未試過架,但朋友話呢間幾正,甜品種類太多,搞到花多眼亂..1)榴槤西米露-朋友話幾好味,值得推介2)黑蜘蛛-荔枝味感覺ok,珠珠有d靱有d爽好得意3)咖啡果凍炭燒雪葩-朋友話好好味,雪糕入面有d類似合桃既物體4)藍精靈-朋友見到己經好開心,酸酸地幾啱佢口味

1)榴槤西米露-朋友話幾好味,值得推介
2)黑蜘蛛-荔枝味感覺ok,珠珠有d靱有d爽好得意
4)藍精靈-朋友見到己經好開心,酸酸地幾啱佢口味
2007-04-12 9 瀏覽
金蘭花有糖水送也不吃,特意走來金滿堂吃甜品。星期六的晏晝落場時間,一個人也沒有。1)雷沙湯丸點了兩種餡的湯丸─花生及芝麻。湯丸皮煙韌彈牙,花生與芝麻俱比其他店淡口,不過花生餡造到有少少起沙,幾啎錯。最印象難忘的也算薑糖水,食店通常都只會用嫩薑,糖水無甚薑味,但此店卻用上老薑,所以飲起上來,啖啖都有薑辣,可讚。2)金枝玉葉乃該店獨創,是楊枝甘露的進化版,還是該店十大銷路之首位。出品比起楊枝金露更濃更杰。色澤也相信鮮色,入口有更豐富的芒果味,不甜,也沒有特別加糖。最煞食就是用剝了皮核的鮮龍眼肉代替西米。真真正正一個以生果為主題的甜品。牆上貼著本店的宗旨,就是不尚死甜,主張較清淡的甜品,吃得健康一點,但若食客個別要求,可以加甜一些。好正!有原則的甜品屋。

1)雷沙湯丸
2)金枝玉葉

2007-04-10 12 瀏覽
到這裡數次, 感覺蠻不錯. 是日大伙兒到這裡, 點了芒果飄飄, 其實係芒果布甸+芒果汁. ok啦, 芒果汁滿滿的, 沒加入糖水, 真材實料. 但始終是咖啡果凍炭燒雪葩較有特色, 味道也勝一籌!友人點了榴槤飄飄, 本人不好, 見他們也吃得頗滋味, 應該不錯. 但各人一份太飽了, 或許兩個人share會好點.

2007-03-20 8 瀏覽
點了咖啡果凍炭燒雪葩,問侍應雪葩可否揀綠茶及咖啡味, 他說無問題。哈哈,兩隻味都好濃好好食! 金枝玉露就有新鮮龍眼作賣點, 雖然$25,但都值得一試。楊枝金露冰就將新鮮龍眼改為沙田柚,同樣好吃. 服務非常好,唔該前唔該後,又招呼周到,抵讚!
2007-02-24 24 瀏覽
要去九龍城買d野,順便去食d野...先去金滿堂。六點半,見到金滿堂(大舖)落半閘,就過對面細舖食...入面只得一檯內地自由行人客,自己又求其搵個位坐...睇睇佢個十大排行榜,咖啡果凍炭燒雪葩高據榜首,就點左個試試...咖啡果凍夠凍,咖啡味香,濃度適中,頗滑,唔太甜...炭燒雪葩食落唔似雪葩,似雪糕多d...雪得太硬,食的時候唔太易整開佢...炭燒唔太濃,不過入面有d合桃,食落幾香口,起左唔少作用,呢個都係唔太甜...服務都唔錯,店員好禮貌...自己拿左錢出黎,佢主動收左錢,唔使自己行出去比佢...貓貓走來走去,自從上次有隻貓踩左上左大腿,宜家對貓有點兒恐懼,但內地自由行人客見到貓貓,即講:「好可愛喲~」貓可愛還是可怕,見仁見智了...
要去九龍城買d野,順便去食d野...先去金滿堂。

(非會員)
2007-02-16 6 瀏覽
果次我同女朋友去食叫左個咖啡可可伴雪芭d雪芭好重咖啡味ar好食過炭燒咖啡ar之後重叫左個五寶露個五寶露好清好甜好潤好o岩d女士食
果次我同女朋友去食
叫左個咖啡可可伴雪芭
d雪芭好重咖啡味ar
好食過炭燒咖啡ar
之後重叫左個五寶露
個五寶露好清好甜好潤
好o岩d女士食
2007-01-16 4 瀏覽
昨天3點我剛吃過榴槤飄飄後,再去金滿堂甜品吃香芒布甸$12:吃得布甸ok,芒果肉有點酸和甜~我沒諗!因為我不小心叫錯,我真的想叫榴槤布甸男員工講下午3點剛開門未準備做榴槤布甸,我算了下次會幫襯s.p.榴槤產品加價$3,請留意!
昨天3點我剛吃過榴槤飄飄後,再去金滿堂甜品

男員工講下午3點剛開門未準備做榴槤布甸,我算了下次會幫襯

s.p.榴槤產品加價$3,請留意!
2006-12-27 10 瀏覽
一班人在大邊爐出來,來到門口,見裡面多人,要等。為吃甜品要等位,不值得,況且九龍城甜品店多的是,正想提議不如去地茂館,或去轉角,是日才新張的甜品舖試試….說時遲,那時快,十幾人都夠坐的一張長檯就開在店正中,又會咁容易?分了「榴槤幫」及「非榴槤幫」兩批朋友,各自叫自己心水,然後再與別人交換,正是Openrice一齊開飯的精神~人多試多幾款。本來想吃榴槤的,卻見所以榴槤甜品都要加5蚊,加上又對O的藍莓刨冰幾有興趣,就叫了她同樣有興趣的炭燒朱古力雪葩來交換。朱古力雪葩幾濃的味道,但雪葩不夠幼細,像在吃朱古力味的碎冰;也吃了榴槤班戟,榴槤果然是又香甜又滑,要加5蚊也值得;咖啡果凍加埋咖啡雪葩,每論在造型與味道,都比炭燒朱古力為優勝。轉了一輪位,又等了一輪,故事發展在始料之外,大家姐G竟然去了又來。結果在錯愕之餘,是沒有什麼其他甜品可以嚐得真。當然相片也沒有影,唯了影了圖示的那個咖啡果凍雪葩。怎樣也埋不到單,也借這個機會再謝謝大家的禮物及好意。題外話:是夜有幾神奇?話說打完邊爐,一向早走的M嚷著要去吃甜品,我順口的說了「金滿堂」~~估不到,朋友們已預計有此一著,一切安排,也在這裡。試問龍城甜品舖

怎樣也埋不到單,也借這個機會再謝謝大家的禮物及好意。

題外話:是夜有幾神奇?話說打完邊爐,一向早走的M嚷著要去吃甜品,我順口的說了「金滿堂」~~估不到,朋友們已預計有此一著,一切安排,也在這裡。試問龍城甜品舖何其多,處處不提,偏說中了這裡,現在想起,也覺神奇!再一次多謝大家,全晚編排精密,天衣無縫,實在了不起。

說真話,我咁大個仔未試過有這麼多人在店內向我唱生日歌的~~~真的真的真的好感動~~~