(非會員)
尋日我同幾個朋友食完反,有個朋友話去食糖水,佢話付近有間叫金滿堂好出名所以走去試下,一去到淨係等位都等左我成20分鐘之後一入到去個環境好嘈,好擠迫,d員工又混亂,我地就嗌左個藍精靈同紅粉佳人.我覺得個藍精靈好似食藥水咁= ="淨係一d碎冰+D 果醬落去就算一D心思都冇既- -我覺得我自己番屋企整都得啦~我朋友個紅粉佳人佢話士多啤利還士多啤利冰還冰咁,仲要有D冰溶到變晒水都唔知食緊D乜= =~跟住我地嗌個麥提沙LOR米池諗住好特別點知原來LOR米池入面就咁一粒麥提沙= =仲要成廿幾蚊一盒,得個5粒~我真係覺得好失望,我唔知係咪我地嗌個d唔係佢地既招牌菜,但係我覺得呢幾樣野真係毫冇心思又唔好食.係咪依家d所謂既特色甜品就係一d溝黎溝去加加減減就話係特色甜品請各位食客同店主反思反思!!
2007-10-16 16 瀏覽
13-10-2007 Sat晚同女性朋友CK瘋狂咁一連串食完東南亞’美食’後,就以佢朋友推介o既金滿當甜品作結尾.我上次亦同女性朋友V o黎過,覺得呢o度係賣創意,不過既然CK未食過,而且o係有空檔時都順便睇定幾間,始終覺得呢o度試得過.呢o度有傳統中式甜品,亦有佢出名o既創意甜品,我o地梗係集中揀創意o個啲,睇到花多眼亂,諗o左好耐至揀到:$28.00 o既彩虹世界(紅綠豆,纖維果雪山) (圖上)o衣o家睇個賣相有啲似小丒帽.講返,呢個係CK o既,如相中所見有西瓜,芒果,芒果汁刨冰,佢食食吓原來有紅豆(但冇綠豆),好多纖維果同涼粉,食食吓,話要撈埋o黎食至得,因為刨冰裡面o既芒果汁帶有少少藥水味,應該係cheap cheap芒果汁.. $18.00 o既雪中花(涼粉+豆腐花+紅豆蓉+雪糕)(圖下)雪糕一睇就知係云尼拿,先試個糖水,係淡淡o既椰汁,OK.紅豆好夠腍,涼粉一般,底下o既係豆腐花,我一路食,根本忘記o左佢,於是專登食一啖豆腐花,係有豆腐味,但當撈埋其他o野食就係冇味,連椰汁味都冇o左.其實呢個係雪糕紅豆冰加多兩樣o野.食到最後時覺得好飽肚lu.值得一提o既係服務,佢o地依

$28.00 o既彩虹世界(紅綠豆,纖維果雪山) (圖上)

值得一提o既係服務,佢o地依然係好好禮貌.
2007-10-14 13 瀏覽
因為住得近九龍城,,有時都會同d fd出黎成糖水而金滿堂已經係我地既不2之選!= ]基本上好多糖水都試過晒啦\'\'芒果刨冰幾好食,,佢\d豆腐花好有豆味架\'同出面食開唔同,,藍精靈我個fd食過\'我覺得麻麻而已=3=總括黎講\'\'\'\'係一間值得一去再去既糖水鋪^_^不過通常都要等位牙P.S.你地留意下分店門口(分店同總店打對面架咋,細d果間就係)...有貼住openrice對金滿堂d評價架*w*
因為住得近九龍城,,有時都會同d fd出黎成糖水
而金滿堂已經係我地既不2之選!= ]
基本上好多糖水都試過晒啦\'\'

總括黎講\'\'\'\'係一間值得一去再去既糖水鋪^_^
不過通常都要等位牙

後面:藍精靈,左一:芒果刨冰,右一:金玉滿堂
2007-10-11 13 瀏覽
金滿堂的名字近年愈來愈響,昨天抽空到了九龍城試一試,很搞笑,我們原先入錯了鋪,坐了一會我說不對路,金滿堂應該不是這樣的,看看餐牌,見到個名,撞鬼入錯左,立即走人.行多兩步,WO 爆場的金滿堂.這次沒錯了~試了榴槤飄香($30),紅粉佳人($25),咖啡果凍伴雪芭($30).麥提莎糯米?.好味.榴槤飄香真係好食,我地叫完再黎多ROUND,真係用榴槤打溶,加埋黑珍珠口感好好~咖啡果凍伴雪芭都幾好,紅粉佳人就唔得啦..化學味道.見到好多特別既甜品,奈何無肚食,下次一定要再黎先~
金滿堂的名字近年愈來愈響,
昨天抽空到了九龍城試一試,
很搞笑,我們原先入錯了鋪,
坐了一會我說不對路,金滿堂應該不是這樣的,
看看餐牌,見到個名,撞鬼入錯左,立即走人.

行多兩步,WO 爆場的金滿堂.這次沒錯了~

咖啡果凍伴雪芭都幾好,紅粉佳人就唔得啦..化學味道.

見到好多特別既甜品,奈何無肚食,
下次一定要再黎先~
2007-10-06 19 瀏覽
返完團契,女朋友突然黎搵我去九龍城食糖水,因為佢話見到openrice幾好評~雖然我唔係好識得欣賞糖水,但都不妨一試~九龍城有兩間,一間係城南道6號,分店o係隔離,城南道9號,理所當然地去總店食。入到去,見到o的野都唔係好知食咩好,就問問老闆娘有咩出名。老闆娘介紹左三個佢話出名既:1. 咖啡凍+咖啡雪芭2. 金玉滿堂??(唔係好記得個名)3. 榴槤飄雪因為女朋友唔太好榴槤,所以就揀頭兩個,仲諗住叫多個超辣蕃薯。但我地想新鮮o的咁食,就同老闆娘話可唔可以逐個上。老闆娘話:「咁你地會食咩先?」開頭以為佢介意我地唔知會唔會食好少野,原來唔係,當我地講完想要咩後,佢係好有善咁建議我地食邊個先,邊個後,等試味試好o的。老闆娘都好老實咁同我地講,今日o的芒果唔算好靚,但唔緊要啦,我地照試。第一個先黎個金玉滿堂,佢話係楊枝甘露既改良版。講真我真係唔係好試評糖水,因為我覺得都係用唔同料既分別者,煮出黎唔會好大技術既分別。裡面有芒果、龍眼、一o的類似西米但唔係西米既纖維肉。食落去感覺幾好,雖然唔係話好特別。但女朋友幾鍾意個纖維肉,個味好似沙田柚咁,但唔會酸,個質感爽爽地。第二個大家真係要一試,就係個咖啡

1. 咖啡凍+咖啡雪芭
2. 金玉滿堂??(唔係好記得個名)
3. 榴槤飄雪

第二個大家真係要一試,就係個咖啡凍+咖啡雪芭。其實本身真係唔算大期望,因為女朋友唔太鍾意咖啡,我又唔鍾意雪芭,但見老闆娘話出名,又見佢咁好人,就即管一試咁。第一啖係食個雪芭,第一感覺:「哇!!好香濃既咖啡味!」第二個感覺最欣賞:「哇!!一o的都冇我唔鍾意o個種食雪既感覺。質感又唔係雪糕咁軟,但又唔係雪芭咁雪。」雪芭裡面有咖啡味既魔力水晶同有合桃。食既時候我唔係一開始就咬,係含溶佢,跟住剩少少時先咬,咁食好好食,好有口感!!

食個咖啡凍時覺得唔係好凍,同老闆娘講,佢話:「呢隻係咁架,因為食完個好凍既雪芭,食個咖啡凍當然覺唔凍啦。」又講得幾岩喎。所以當我食既時候,我就一半係雪芭,一半係咖啡凍,含住溶一陣後就咬~~um~~質感好好多~好食左不少~

之後黎個超辣蕃薯...點知...原來係蕃薯糖水...-___-...無奈...但的確,落好重薑,好驅寒,但始終我地都唔係諗住食呢樣野...-___-...

之後見我地坐左一陣,o的超辣蕃薯味又o係個口散左,就諗住再試多樣野。老闆娘介紹要一個椰汁芒果豆腐花。好啦,就要佢啦!

食落口,咦!?!又真係咁特別既,我地估計,係因為個豆腐花係用豆漿做既,所以唔同平時食既味,又唔會落糖食。佢又有o的纖維肉,加野o的芒果椰汁一齊食,幾有清香既感覺,要慢慢感受個味先得。

最後$80埋單,都幾平呀~下次一定會黎試埋其他野~但最令我覺得會返黎既,係因為老闆娘實在太好service喇~!!讚!
2007-09-17 4 瀏覽
之前食過藍精靈好幾次, 覺得實在好好味, 出面從未食到, 但上一次來, 店員告訴我沒有了藍精靈賣, 因為他們買唔到此醬汁, 自此我就沒再來, 剛巧前幾天於此看到食評有人食過, 便一心再來食藍精靈, 而此藍精靈的靈魂所在, 就是在於那些梅, 可惜, 今次再遇見它, 水準已差了, 因為那些梅少得可憐, 已沒以前那麼多粒...之後我們再叫了個紅粉佳人, 但士多啤梨好酸, 個士多啤梨汁底又有些淡, 由面食第一啖時, 好像食緊一啖水咁..... :-(以後都是食番榴槤飄香最穩陣....
以後都是食番榴槤飄香最穩陣....
2K
2007-09-15 10 瀏覽
一個人搵地方食tea, 蕩0下蕩0下0黎到呢條街, 見到呢間未試過的糖水鋪, 印象中好似口碑唔錯, 膽粗粗試0下. 原本叫榴槤布甸, 男店員問我「加唔加奶」, 我反應唔切唔知點答佢(一心諗住食布甸落花奶係必然的, 而且一向去開d 糖水鋪都唔會問你, 只會自動落了花奶落去), 就有以下0既對話:男店員: 食榴槤布甸要落奶食0架喎! 抑或你其實想叫榴槤班戟呀?我: 哦, 好呀, 咁落奶啦.男店員: 定係你想叫榴槤班戟呀?我: 榴槤布甸啦唔該.男店員: 係唔係榴槤班戟先0岩呀? 你有無搞錯呀?我: 布甸0岩0架喇, 唔該晒.真係... 使唔使問咁多次呀-_-" 不過擾攘0左一輪結果發現榴槤布甸係not available 的, 男店員介紹了其他榴槤0野俾我, 但一心只想食榴槤布甸, 結果都無理到佢. Instead 叫0左個麥提莎糯米糍 (一客8 粒; 見圖)... 賣相「的識」, 一粒係bite size, 食得方便. 糯米糍皮蘸了少少苦的朱古力粉, 厚度適中, 無乜朱古力味不過夠晒煙韌, 入面就係原粒麥提莎咬落chok chok 聲, 幾得意, 不過如果用dark choco

我: 哦, 好呀, 咁落奶啦.
男店員: 定係你想叫榴槤班戟呀?
我: 榴槤布甸啦唔該.
男店員: 係唔係榴槤班戟先0岩呀? 你有無搞錯呀?
我: 布甸0岩0架喇, 唔該晒.

真係... 使唔使問咁多次呀-_-" 不過擾攘0左一輪結果發現榴槤布甸係not available 的, 男店員介紹了其他榴槤0野俾我, 但一心只想食榴槤布甸, 結果都無理到佢. Instead 叫0左個麥提莎糯米糍 (一客8 粒; 見圖)... 賣相「的識」, 一粒係bite size, 食得方便. 糯米糍皮蘸了少少苦的朱古力粉, 厚度適中, 無乜朱古力味不過夠晒煙韌, 入面就係原粒麥提莎咬落chok chok 聲, 幾得意, 不過如果用dark chocolate 0個隻麥提莎相信會好食d, 起碼無咁甜.

環境相當乾淨; 招呼方面除0左上述令人汗顏的事件之外, 男店員其實幾有禮貌的.

幾唔錯0既一間糖水鋪... 知道0左呢度0既存在, 以後唔會淨係識去地茂館了!
2007-09-13 7 瀏覽
Everytime I eat in Kln. Shing, will leave some some quota for its dessert.炭燒咖啡雪芭is must-try one.

炭燒咖啡雪芭is must-try one.
2007-09-06 4 瀏覽
食完金麥泰, 之後又是甜品時間.薑餅人選了薑汁涼粉條, 我就要椰汁芒果露.薑汁涼粉條過甜, 薑味幾重, 也不算太冰涼.我的椰汁芒果露有清心丸, 椰果, 爽口粒粒(外形類似西米露), 椰汁味不重, 芒果也不多, 感覺有點失望但有我喜愛的椰果及清心丸, 尚可接受的.
食完金麥泰, 之後又是甜品時間.

薑餅人選了薑汁涼粉條, 我就要椰汁芒果露.

薑汁涼粉條過甜, 薑味幾重, 也不算太冰涼.

2007-09-02 9 瀏覽
今次朋友帶黎呢間試食藍精靈,嘩,果然下一句就係十分勁! 好有創意同好味,酸酸甜甜,d 冰入面再有雪糕,3個人分左一個藍精靈,唔夠喉,再叫一個榴槤飄香,黎到好香的榴槤,不過食落榴槤就差d,唔夠甜,或者無加糖啦~ 唔中意食太甜的朋友就好0岩個人推介藍精靈!

個人推介藍精靈!
2007-09-02 9 瀏覽
有日專程來呢間甜品店試食。我和男友叫左兩個必食推介──咖啡果凍伴炭燒雪芭及金枝玉葉。兩款甜品都幾特別,且味道唔錯。炭燒雪芭好香咖啡味,是他們自家製的!~而當日的金枝玉葉用了龍眼,配埋芒果很清甜,加上大大粒的纖維珠增加口感。最後我地仲想食多款,但驚食得太多,且都唔係好便宜,所以無食到。總括來講,這裡的甜品會令我回味的!~現在也想去食呢!~
2007-08-23 3 瀏覽
哩間舖既賣點係"少糖低甜",女士們見到仲唔衝入去?!次次黎都係食榴槤飄香/ 金枝玉葉, 食極都唔厭!! 榴槤飄香唔係人人鍾意喎,朋友嫌佢無乜榴槤肉,仲要有舊榴槤蛋白晌底,話好滯喎。我一於好少理繼續食, 繼續食...
哩間舖既賣點係"少糖低甜",女士們見到仲唔衝入去?!

我一於好少理繼續食, 繼續食...
2007-08-21 11 瀏覽
每次想食糖水都會第一時間諗起金滿堂.....九龍城雖則多野食....但講到糖水鋪....又正又抵食o既...莫過於金滿堂...榴槤飄香---->必食之選....鐘意食榴槤的朋友一定要試下~
每次想食糖水都會第一時間諗起金滿堂.....
九龍城雖則多野食....
但講到糖水鋪....
又正又抵食o既...
莫過於金滿堂...
榴槤飄香---->必食之選....
鐘意食榴槤的朋友一定要試下~
2007-08-21 8 瀏覽
香港島糖水必選源記,九龍的話就是金滿堂。而吸引我的就是榴槤飄香..... 好此物者.... 一定會好似我係咁番轉頭幫襯.....因為真係好足料而用料靚,仲大碗到我要一半take away番屋企... 上一次黎試過第2樣strawberry既甜品... 都唔差喎~~ 確實有理由要推介下!
2007-08-21 14 瀏覽
這間沒淘大那間分店咁好食.但這間的份量和款式比淘大分店多有淘大沒有的生果味益力多我最中意飲'多多'即係士多啤梨益力多,好味!這裡雪芭茶凍的雪芭會有3個,淘大的一碟只有1個.所以說這兒份量較多.但味道雖然好味.卻又比淘大自己那間分店略為遜色少許大部份甜品都入口清新不太甜和漏喉.總之,好味!
這間沒淘大那間分店咁好食.
但這間的份量和款式比淘大分店多
有淘大沒有的生果味益力多
我最中意飲'多多'即係士多啤梨益力多,好味!
這裡雪芭茶凍的雪芭會有3個,
淘大的一碟只有1個.所以說這兒份量較多.
但味道雖然好味.卻又比淘大自己那間分店略為遜色少許
大部份甜品都入口清新不太甜和漏喉.總之,好味!