2011-02-26 52 瀏覽
今日同老媽及大姐去了金山,因為訂唔到 mr.steak 所以去呢度,原因老媽與大姐都鍾意食海鮮.(包括我)點了以下食物:砵酒焗蠔, (老媽至愛) $98聖子 (大姐話好味,但貴了點) $78椒鹽賴尿蝦, $28 *3帶子 $18*4 (唔抵,不過老媽鍾意試下)搖柱豆苗 $68 (好正)乳鴿 $38 (自己個仔鍾意,留給他回家享用) ................. 偏心 ... of course "" ONLY ONE SUN""""" 窩貼鮮蝦小棠菜 (老媽至愛)$???食到............. lam lam 唎.D相比大姐拍了..不能上載 .... sorry...未去過值得一試............我開心可以見到自己家人搵到自信,愛錫自己,懂得享受............. 大姐加油.................
去呢度,原因老媽與大姐都鍾意食海鮮.(包括我)
點了以下食物:
砵酒焗蠔, (老媽至愛) $98
聖子 (大姐話好味,但貴了點) $78
椒鹽賴尿蝦, $28 *3
帶子 $18*4 (唔抵,不過老媽鍾意試下)
搖柱豆苗 $68 (好正)
窩貼鮮蝦小棠菜 (老媽至愛)$???

食到............. lam lam 唎.

D相比大姐拍了..不能上載 .... sorry...

未去過值得一試............

我開心可以見到自己家人搵到自信,愛錫自己,
懂得享受.............
大姐加油.................

2011-02-24
生日
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 豉椒炒聖子王
2011-01-24 45 瀏覽
今年同家人夾時間食團年飯, 夾唔到乜日子, 唯有早D食啦, 岩岩過左十二月十五冇耐就食地點因為要遷就工作, 決定去佐敦,睇openrice後決定去金山, 第一次幫襯。本人遲到, 所以唔使等, 去到被家人通知在二樓一入去睇。。嘩。好迫夾, 樓底又好矮下喎。講真, 環境唔係好適服。我坐低, 原來仲未齊人, 所以叫送分左好幾次叫, 等D送唔好咁快凍。。因為分左成五六次叫送, 開頭都驚比人黑面, 尤其係D阿怕級伙記, 個樣似好串下。估唔到次次叫一兩個送, 都幾好禮貌,有講有笑, 幾warm。 加分因為團年飯, 廢事影相,影響氣氛真正食左幾個送都唔係好記得主要想寫下2個好食之選。。雲英雞--真係不錯,皮薄, 有雞味,偏滑。 彊蓉係彊為主, 最鐘意。窩貼鮮蝦小棠菜--第一次食到咁0既菜, 菜味唔足, 蝦味為主, 個皮炸得好好食。 必食之選 椒鹽瀨尿蝦,--都係好香, 但係我一向都唔識欣賞依道菜, 聞落香, 食D肉都冇乜味道0既蒸飽魚--火喉岩岩好, 好軟好林, 但係咁細隻, 唔使比刀仔啦, 叫左個滾湯, 唔記得乜名, 只係記得味道好普通0者0者豬肝雞煲--唔使叫,唔好浪廢胃部空間因為食團年飯, 其

本人遲到, 所以唔使等, 去到被家人通知在二樓

因為團年飯, 廢事影相,影響氣氛

真正食左幾個送都唔係好記得
主要想寫下2個好食之選。。

叫左個滾湯, 唔記得乜名, 只係記得味道好普通
0者0者豬肝雞煲--唔使叫,唔好浪廢胃部空間

因為食團年飯, 其實冇乜留意D野好唔好味, 甚至食左乜都唔知
不過, 總括而言, 食得開懷。。。食得開心
2011-01-21
團年飯
(非會員)
原一行8人已早一天訂好位, 時間為19:30, 我們已準時到達, 最初由門口一中年阿叔再登記, 過了二十分鐘後中年阿叔給了一張號碼票, 並說下一張枱便到我們, 例牌說此枱已正食糖水很快便到我們, 但過了十五分鐘後仍未通知, 可是我們看到其他客人卻一批一批入座, 有些更是與中年阿叔相熟, 打了一個招乎便可入座, 而我們卻只能一直等候, 再過二十分鐘後才再聽到中年阿叔通知其他伴記, 把其他細枱改大, 聽了這番話真是不知所謂, 所以我們改了其他地方晚膳, 一家食市是否能長期有人支持, 除食物質素外, 服務亦非常重要
2011-01-21
其他
2011-01-21 58 瀏覽
跟媽媽, 細佬食飯, 黎op睇下邊到好食先, 見到呢間, 很多好評啊, 見到食評已有點肚餓了, 再睇番原來我好耐之前已save了這店是"我的心水餐廳", 於是打去reserve枱啦6:45, 我問到了要等嗎? 他說咁早唔洗啦我7:00到了, 已有近半的枱坐滿了, 有很懷舊的感覺啊, 地方淺窄, 因他們要遲少少到, 我只到看著menu在等, 其實早已在op research了, 都知要order什麼啦, 坐了很久還未order, waiter都沒有不禮貌的目光, 太多菜想order啦, 左想右想, order了四個菜: 豉椒炒聖子 - 美味, 唔un, 讚 砵酒焗桶蠔 - 這個真的很好啊, 焗得剛好, 肉質juicy, 蠔邊是脆的, 讚讚讚, 推介 荔茸炸帶子 - 未見過別的餐廳有這道菜, 平凡中的不平凡, 很香脆 沙拉骨 - 很多件啊, 味道不錯 紅豆沙 - 是免費的, 一般啦很快已坐滿人, 好像隔離鋪也是他們的, 真的很好生意啊, 我們的枱在廚房附近, 見很多人order椒鹽瀨尿蝦, 焗蠔, 聖子, 荔茸炸帶子, 乳鴿..........., 下次要試試其他的啦這裡算是慢功出細貨,

我7:00到了, 已有近半的枱坐滿了, 有很懷舊的感覺啊

豉椒炒聖子 - 美味, 唔un, 讚

, 推介

沙拉骨 - 很多件啊, 味道不錯

紅豆沙 - 是免費的, 一般啦

很快已坐滿人, 好像隔離鋪也是他們的, 真的很好生意啊
, 下次要試試其他的啦

這裡算是慢功出細貨, order了, 大約要等15 - 20分鐘, 沙拉骨很久未見, 問一問, 他問問廚房, 廚房話沒單啊
, 跟我們說立即煮, 於是很快很快, 大約2分鐘已煮好了
, 叫了白飯都要等........, 又問他兩三次先到
, 我坐了半小時, order時才給我花生一碟
, 總括這裡菜色很好, 但服務還可改進
  • 豉椒炒聖子
2011-01-14 44 瀏覽
今年生日, 同老公去左金山食海鮮, 尚記得3年前曾在這裏食過一次飯, 到現在還記得當時朋友同自己都食好開心, 今次再嚟, 唔知保唔保持到他的水準呢?7點鐘已經好多人了 ... 好在今次有訂位, 所以很快就有位了, 今次叫左:-椒鹽中賴尿蝦 ($28@) - 正, 好新鮮, 鮮甜!鮑魚 ($22@) - ok, 唔可以話好好, 但都係新鮮的, 只不過唔係太甜油鹽水煮蛽 - 好味, 我地連d湯都飲晒!砵酒焗蠔 - 呢個我就一般, 因為我本身唔係太鐘意食蠔豉椒炒聖子王 (@78 / set, 一set有4隻) - 正, 比3年前重平左, 質素好!炒介蘭 - 冇咩特別紅豆沙 - ok今餐埋單$360, 6個餸, 都唔算太貴吧~

椒鹽中賴尿蝦 ($28@) - 正, 好新鮮, 鮮甜!
油鹽水煮蛽 - 好味, 我地連d湯都飲晒!
砵酒焗蠔 - 呢個我就一般, 因為我本身唔係太鐘意食蠔
炒介蘭 - 冇咩特別
紅豆沙 - ok

今餐埋單$360, 6個餸, 都唔算太貴吧~
5 分鐘 (堂食)
紀念日
  • 油鹽水煮蛽
  • 椒鹽中賴尿蝦
2011-01-14 30 瀏覽
是日少女A的生日,於是乎問主角想吃”啥”, 她說想食海鮮,但我和太座跟她只三人, 有點頭大,幸太座上開飯網搜索一番後,決定了這間”金山海鮮酒家, 訂了19:30的枱準時到達, 被安排上樓座, 待者也有介紹一下菜式, 當天試了:云英雞: 肉滑皮爽算合格吧蒜茸開邊蒸蝦 : 蒜茸刴得較粗,可能係特意同青蔥粒一齊咬下去時,蔥味跟蒜味一湧而上配合海蝦的鮮味,都很難寫不好吃吧, 只要蝦夠新鮮沒有難吃的道理,金山砵酒焗蠔: 其實酒味真的感覺不到, 不過調味亦OK, 不過不失清蒸飽魚 : 柯打三隻來了兩大一小,怎麼會這樣吃飽魚一家大小,口感沒怎樣但總覺得有點那個蒜茸蒸帶子 : 味道OK,只嫌粉絲份量較少,上湯觅菜 : 味道OK啦,窩貼鮮蝦小棠菜 : 這個真的頂呱呱, 比我在深水埗另一間大排檔吃的更鬆脆,日後有機會還要在其他地方試叫這小菜,雖然這是炸物,但做得好還是有吃的價值,這個菜究竟是何人所創, 最初又是在哪裡發源的呢?吃着,吃着腦海中不期然浮現起問號來,下次希望有機會來油麻地食晚飯的話,再來這裡試其他小菜
云英雞: 肉滑皮爽算合格吧
蒜茸蒸帶子 : 味道OK,只嫌粉絲份量較少,
上湯觅菜 : 味道OK啦,
窩貼鮮蝦小棠菜 : 這個真的頂呱呱
下次希望有機會來油麻地食晚飯的話,再來這裡試其他小菜
切雞同擺放都很有功架喎
飽魚家族,慘不忍睹
當日最正之選
2010-11-23
生日
切雞同擺放都很有功架喎
當日最正之選
2011-01-10 42 瀏覽
腸胃對海鮮比較敏感. 生的,小小骯髒的, 不新鮮的, 通通不敢入口.想食蚝, 想試這個砵酒焗, 死就死.我拍下照片, 待吃完2天後才寫comment. 如果有疴, 就彈, 如果相安無事, 就讚.看到吧 好吃, 無沙, 唔腥, 肉唔un, 不重酒味, 外皮脆脆哋, 中size, 有肉食. 覺得些煮法比蘇炸健康及入味.中蝦 $15/兩, 頗貴 (本地龍虾才 $16/兩). 但肉爽甜. 好食蒜茸蒸扇貝的油下得頗多, 扇貝邊未完全清潔乾淨, 有點敗筆.云英雞不是不好吃, 但例牌上只得雞肋位, 雞胸及亦位, 非我所好.金勾醬啫啫芥蘭熱辣辣, 很野味, 幾辣, 咸香, 很快清煲.共$4XX, 貴不貴, 見仁見智. 有唔會令到我食完肚痛既蚝, 抵既.
想食蚝, 想試這個砵酒焗, 死就死.
銀山砵酒焗蚝

開邊蒸中蝦
云英雞
金勾醬啫啫芥蘭
2011-01-07 104 瀏覽
冬至, 一家團聚在金山樓 22 Dec 2010老牌店鋪, 秉承傳統粵菜重質重量的烹調技巧, 不輕易失準, 真係十年如一日!由細食到大, 健康又愉快! 今年冬至, 一家團聚, 又想起這老牌店鋪, 因老媽子不喜嘗新, 只愛懷舊, 對於新食肆, 他老人家絕不輕易接受!.一家十口, 浩浩蕩蕩地出發, 離遠已見人頭湧湧, 人聲鼎沸, 萬人空巷, 雖然己經訂了 7:30 pm 的位, 而且妹妹的小兒子已大叫肚餓, 但事與願違, 還是要多得半個鐘! 等位期間, 各有所好, 弟弟到廟街逛, 妹夫帶兒子去永安百貨玩具部, 亞媽去廟街” 單眼佬 “飲涼茶, Alex 去睇電腦, 而我就憨頭憨腦地企在門口等位! 我百無聊賴, 唯有睇下在門口海鮮檔師傅整海鮮, 各式各樣的海鮮如: 龍蝦, 賴尿蝦, 蟶子,青班魚, 鮑魚, 等等, 只見師傅手到擒來, 不消二三下功夫, 就將鮮活攪定, 功多藝熟, 歎為觀止!值得一讚的是伙計們, 他們大都禮貌周周, 待客熱誠, 又懂得介紹時令菜式, 為顧及各人偏好,令我等舉棋不定的家人有所選擇!雲英雞.: 雲英雞肉質嫩滑,果然是雲英未嫁、雞味濃, 滑溜非常, 最棒的是有雞肝和雞

冬至, 一家團聚在金山樓 22 Dec 2010

雲英雞.: 雲英雞肉質嫩滑,果然是雲英未嫁、雞味濃, 滑溜非常, 最棒的是有雞肝和雞腎同上,而且仲係非常的入味! 原全沒有一丁兒冰鮮雞味, 難道是用鮮雞?
薑蔥蓉, 是我家小弟至愛, 有時重用來撈飯食
例湯: 海底椰 馬蹄雞腳湯, 絕無虛場, 料頭足, 味清, 有亞媽煲湯影子
妙用的竹簽, 用來將” 白灼花螺”肉撩出來-
白灼花螺. 這是最簡單的做法將活螺突顯 出花螺的鮮美原味。 螺肉爽脆細嫩。 再配上伙計送上沾料甜辣醬, 一口一個,滿嘴鮮嫩,螺肉爽脆無比,豪無異味,就一個鮮字!再佐以冰啤酒。。。你也試試看!
雜菜煲, 但碟上, 這個一般
薑汁炒芥蘭:又脆又甜, 是送的
栗米班塊: 這裡是用上石班塊起肉做的, 所以啖啖有咬口, 配上栗米蓉,

是日小朋友喜孜孜地添飯, 令我家樂透了!
椒鹽骨:爆炒非常入味,又沒有過鹹,又香
炸乳鴿: 鴿皮跟肉都醃得入味,用秘製鹵水汁,麥芽糖鹵制,
皮燒得卜卜脆,豉油味濃
先滷水後炸的乳鴿外皮炸得香脆,鴿胸厚肉位置咬落肉汁豐富
加上鴿夠熱燙 ,爆出來大量的肉汁滾燙充滿油香,用手來吃, 滋味無窮
2010-12-22
30 分鐘 (堂食)
  • 薑汁炒芥蘭
  • 炸乳鴿
  • 例湯
2010-12-27 27 瀏覽
名店果真勁....六點半去到已經要等位...好彩原來仲有樓上座..但老人家行動不便只好等樓下...樓下老細話等多一陣就有...講講下原來先知d人5點已經來到食...好誇張...但枉枉食頭輪真係最方便...咁好啦一邊等一邊睇住d海鮮出出入入,門口劏魚伯伯手起刀落..之後將蟶子開邊...開完d蟶子仲好活躍..呢一剎那我同自己講...今晚一定要ko佢..是夜叫了雲英雞..真係人人都叫...我見不停出不停出..又真係幾滑幾軟d肉...再叫豉椒炒蟶子,起碼叫4隻...嘩呢隻一流不可不吃...之後仲叫了乳鴿ok大隻..比街市既多肉..再叫了芥蘭牛肉...牛肉應該係牛"lum"肉,加左食粉...又叫左肉蟹一隻...薑蔥炒...幾香幾好味但好貴...而且隻蟹好細...最好聽介紹食左果皮蒸鮑魚...雖然聽好多人都話正..但個人覺得普通...鮑魚有d硬身同苦味..好彩一人食一隻半...食多隻都nono...一邊食門口已經見到成堆人等緊....而侍應又不停換碟同問d野到齊未..咁醒目都知係時候走.所以就食完時已經叫上糖水..冬天果然係紅豆沙...味道有d水汪汪... 但呢餐都算來講有水準有驚喜..但最驚喜莫
好活躍..呢一剎那我同自己講...今晚一定要ko佢..

味道有d水汪汪... 但呢餐都算來講有水準有驚喜..但最驚喜莫過於...坐我旁邊個台竟然係 著名監製 "添哥" 可惜冇膽去拿簽名
蒸鮑魚 有d苦
芥蘭炒牛肉 ok啦..
薑蔥肉蟹,味道ok 但太細..
炒蟶子 不吃走寶
乳鴿
滑滑漏
2010-12-25
15 分鐘 (堂食)
薑蔥肉蟹,味道ok 但太細..
炒蟶子 不吃走寶
乳鴿
滑滑漏
  • 豉椒炒蟶子
2010-12-20 37 瀏覽
提早慶祝聖誕 選左金山呢間出名既店舖, 到達個陣門口人山人海, 而等候既時間剛好係門口海鮮檔睇師傅整海鮮,只見師傅不停整龍蝦,賴尿蝦,魚等..又要撈蟶子花甲等...等等下就有位了,雖然有樓上,但始終都係坐樓下好!店內樓底可算是矮,台同台之間非常近,而中間主要通道都非常繁忙,眾多侍應不停出出入入,只見一堆新鮮海鮮送入廚房,一堆堆新鮮餸菜送出, 坐定定開業順手拿餐牌點菜, 海鮮價錢分明,大細價都寫定,來得海鮮酒家唔食海鮮不如唔好來,所以叫了一條細杉斑,半打鮑魚和椒鹽賴尿蝦4隻,另外再叫了菠蘿咕嚕肉,芥蘭炒牛肉,一隻炸乳鴿,加馳名雲英雞!芥蘭炒牛肉:色澤鮮美而且牛肉唔硬食得來夠入味雲英雞:非常的滑,連胸肉都易入口,而且雞味重,值得一試鮑魚: 6隻鮑魚,大大隻唔係街市細隻貨,大隻得來新鮮,蒸既時間一流,軟身得來鮑魚味重,非常出色!!!椒鹽賴尿蝦:蝦肉爽口彈牙,但略嫌炸蒜唔夠令到整體香味唔夠~清蒸杉斑仔:杉斑係易蒸既魚,過火少少都唔會太大影響,肉質鮮甜嫩滑,雪白魚肉賣相什佳,但大條d會仲菠蘿咕嚕肉:酸甜味適中,而且肉岩岩炸起兜醬所以好好味,但菠蘿竟然得2片炸乳鴿:可能一炸起就上碟,所以好油,有點
乳鴿,加馳名雲英雞!
芥蘭炒牛肉:色澤鮮美而且牛肉唔硬食得來夠入味

雲英雞:非常的滑,連胸肉都易入口,而且雞味重,值得一試

鮑魚味重,非常出色!!!

椒鹽賴尿蝦:蝦肉爽口彈牙,但略嫌炸蒜唔夠令到整體香味唔夠~

賣相什佳,但大條d會仲

炸乳鴿:可能一炸起就上碟,所以好油,有點兒賦口而且乳鴿有點瘦冇肉,比較失色!

侍應伯伯雖然好忙但都不停換碟加茶,估唔到細細店內咁多伙計都冇出咩錯漏,証明
全部都應該係熟手技工, 老實講應該一讚! 最後食完紅豆沙就走LU~下次見!

2010-12-19
15 分鐘 (堂食)
  • 蒸鮑魚
2010-12-15 24 瀏覽
有朋自遠方來, 想帶佢哋食啲地道廣東海鮮, 見到咁多人讚金山, 所以決定一試。可能太遲, 所以冇得book, 要親自去等位, 等咗半個鐘, 終於可以入座。跟住食評話好食果啲叫:豉椒炒聖子王 - 一大啖肉放落口好正, 要趁熱食椒鹽賴尿蝦 - 好野味, 不過真係肉唔係好多蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 蒸得老咗少少椒鹽九肚魚 - 唔太鹹, 食落仲覺得魚好滑青炒豆苗 - 油膩咗少少, 不過OK沙拉骨 - 肥瘦適中, 醬汁好好味窩貼鮮蝦小棠菜 - 好香脆, 蝦好爽例湯 - 好足料, 好好味食咁多嘢, 仲要係海鮮, 四百幾蚊真係好抵!侍應見我朋友係國語人, 佢上菜時都用國語介紹菜名, 服務唔錯呀!

跟住食評話好食果啲叫:
豉椒炒聖子王 - 一大啖肉放落口好正, 要趁熱食
椒鹽賴尿蝦 - 好野味, 不過真係肉唔係好多
蒜蓉粉絲蒸扇貝 - 蒸得老咗少少
椒鹽九肚魚 - 唔太鹹, 食落仲覺得魚好滑
青炒豆苗 - 油膩咗少少, 不過OK
沙拉骨 - 肥瘦適中, 醬汁好好味
窩貼鮮蝦小棠菜 - 好香脆, 蝦好爽
例湯 - 好足料, 好好味

食咁多嘢, 仲要係海鮮, 四百幾蚊真係好抵!

2010-11-27
30 分鐘 (堂食)
  • 沙拉骨
2010-12-01 26 瀏覽
好多年冇係呢度寫食評, 今次用一個新身份去寫. 點解突然想寫, 因為佢真係幾抵食.結婚週年紀念日, 我好想食海鮮, 所以見呢間咁多, 所以簡左佢. 地方係舊, 但都算企理, 而且廁所闊落又ok乾淨, 服務都唔似之前話咁差wor, 阿叔加水又快, 又同你換骨碟, 又提我地要趁熱食蠔先, 又有禮貌, 只係有少少覺得佢地想你快d食完交枱, 食物方面: 3隻中瀨尿蝦 ($28x3), 4隻鮑魚 ($22x4), 4隻扇貝 ($16x4), 蟶子一份 ($78), 焗蠔一份 ($唔記得), 芥蘭一碟($唔記得), 楊州炒飯一碟($唔記得), 2枝可樂(好似$6 or $8一枝), 連加一, 五百五十幾蚊, 真係去其他地方真係冇咁平wor.最緊要d料真係新鮮, 蟶子有鮮甜味, 鮑魚又冇蒸過龍, 蠔好香口又唔會"un", overall真係幾好, 只係我個人口味想蟶子辣少少.

結婚週年紀念日, 我好想食海鮮, 所以見呢間咁多
, 所以簡左佢.

食物方面: 3隻中瀨尿蝦 ($28x3), 4隻鮑魚 ($22x4), 4隻扇貝 ($16x4), 蟶子一份 [4隻] ($78), 焗蠔一份[5隻] ($唔記得), 芥蘭一碟($唔記得), 楊州炒飯一碟($唔記得), 2枝可樂(好似$6 or $8一枝), 連加一, 五百五十幾蚊, 真係去其他地方真係冇咁平wor.

2010-11-29
紀念日
  • 豉椒炒聖子王
  • 椒鹽瀨尿蝦
2010-11-25 122 瀏覽
有時在openrice看到的食評好吸引,看到很多笑臉的,参考過後,便列入覓食餐單,雖然有時候並不如食評中般好,也許是個人口味不同吧,但要試過才知道是否好吃啊!而同時就是經過食評的好評,找到美味的食物,正如這間食肆,真的很不錯!謝謝寫食評的食客雲英雞:雞肉嫩滑、雞味濃現在的食肆很少吃得到這麼棒的雞了,吃得出是鮮雞。豉汁炒蟶子:沒有想像中好,但仍然鮮甜好味。銀山砵酒焗蠔:打開錫紙的蠔,香氣四溢,蠔身雖然並不很大,但仍然肥美多汁,蠔邊很脆口,整個烹調配搭,十分冶味果皮蒸鮑魚仔:雖然鮑魚並不大隻,但肉身鮮甜夠厚,爽而不韌,新鮮味美椒鹽瀨尿蝦:雖然只是中型,但肉身也不少,用上椒鹽炒,十分之冶味好食蒜蓉粉絲蒸扇貝:扇貝不大,但同樣鮮甜無比,蒜蓉扇貝的鮮味,融合在粉絲中,真係滋味無窮這間食肆地方、環境、裝修、價錢都很大眾化,但食物的新鮮!烹調的技巧,就十分之出眾

雲英雞:雞肉嫩滑、雞味濃
現在的食肆很少吃得到這麼棒的雞了,吃得出是鮮雞。
豉汁炒蟶子:沒有想像中好,但仍然鮮甜好味。

雲英鷄
豉汁炒蟶子
銀山砵酒焗蠔
果皮蒸鮑魚仔
椒鹽中型瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸扇貝
2010-11-15
5 分鐘 (堂食)
雲英鷄
豉汁炒蟶子
銀山砵酒焗蠔
果皮蒸鮑魚仔
椒鹽中型瀨尿蝦
蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 雲英雞,豉椒炒聖子王,椒鹽賴尿蝦,砵酒焗蠔,蒜蓉粉絲蒸扇貝,果皮蒸鮑魚
2010-10-31 39 瀏覽
因就朋友關係相約九龍吃飯, 在網上找了很多地方, 但都很貴或評價不好. 最後找了一間很多好評而沒有到過的地方.金山海鮮酒家, 好多人評論的店, 有幸可以一嘗. 人數不多, 只好選了一些精選小炒. 非常好彩七點多去到, 在沒有訂位的情況下, 坐了最後一張台, 人很多全滿. 坐一來不到30秒, 有人在門口問有沒有座位, 伙計說以滿了. 首先, 當然要試一試例湯. 紅蘿蔔南北杏湯, 不太濃或不太淡, 味道適中. 唯一不足是有少許味精. 如果喝不出就一流. 第二上場是豉汁蟶子, 沒有網上說那麼好吃, 但都是一碟很好的小炒, 原因聖子有鮮味, 或豉汁不是太多, 不能完全將味道帶出.再上場是瀨尿蝦王: 開始有點驚喜了. 單看照片以經大隻, 側看簡直是厚身, 味道非常鮮味, 價錢不貴, 如果在其他地方吃, 一定會收取多一倍價錢. 驚喜再來是桶蠔: 賣相一般, 但不要給外表欺騙, 原因桶蠔用錫紙包實, 所以味道保留於內. 洋蔥粒將蠔的海鮮味, 發揮到一個頂點. 如果用5星滿分, 它最少有4星, 少了1星是因賣相感覺乾而已. 朋友說請吃飯, 所以有最後的驚喜, 果皮蒸鮑魚: 幾十多元一隻蒸鮑魚,

朋友說請吃飯, 所以有最後的驚喜, 果皮蒸鮑魚: 幾十多元一隻蒸鮑魚, 肉厚, 濃烈果皮味道, 簡單, 又是一個驚喜.

為何說驚喜, 因為伙計健談, 很多都有笑容, 雖見到他們很忙, 但感覺到是親切的. 在其他飯店是找不到,

地方不太就腳, 地鐵不到, 要步行一段路, 估計這因素, 價錢相比其他地方是合理, 平均兩百多一位, 有機會一定會再試.
豉汁蟶子
瀨尿蝦王
桶蠔
蒸鮑魚
2010-10-28 25 瀏覽
因為已book枱而且我地當日好夜先食飯, 所以唔駛等即刻有枱. 我睇食評, 一般book左都要等. 當日星期6仲要係重陽, 所以真係好彩.我地一行3人, 點左個例湯, 都幾好飲. 另外小菜如下:1) 沙拉骨 (一般, 算中上). 勝在唔"鞋"2) 文英雞 (好味) 嫩滑. 咁多味菜佢最好味, 我見好多枱都點亦係金山出名小菜之一.3) 瑤柱琵琶豆腐 (好味, 好好味) 4) 煎藕餅 (麻麻地) 煎得比較乾, 又無乜蓮藕o係入面. 好似成塊都係肉咁.雖然係一間舊式酒家, 佢地d菜都唔會太油同太咸. 所有食物係十分ok.但招呼就.........有d驚.佢地自己人唔妥到出晒面應該係出晒聲, 不停互相問候. 個個都帶埋亞媽番工. 佢地鬧得唔細聲, 咁都無人管o下. 真係難為d食客

我地一行3人, 點左個例湯, 都幾好飲. 另外小菜如下:

1) 沙拉骨 (一般, 算中上). 勝在唔"鞋"
2) 文英雞 (好味
3) 瑤柱琵琶豆腐 (好味, 好好味)

但招呼就.........有d驚.

. 佢地鬧得唔細聲, 咁都無人管o下. 真係難為d食客

2010-10-16
  • 文英雞