由於佐敦吳松街分店,特別好味。於是六點又到達,霸個靚位。評:8/10 ,雲英雞, 有 腎 送!!!味 GOOD GOOD!!!評:7.5 /10 聖子蝗$88 4條,OK 合理價,我試過大排鐺收$30幾元一條評:清蒸, 8.5/10好肥美多膏 4隻大概$400幾蚊, 蒸時間剛好不會蒸到好DRY。評:甘日淡左少少,俾 7/10, 平時濃D,“新鮮霸黃花煲豬肺)還有食 雞腳,炒通菜,椒鹽九肚魚,蝦畞蒸肉根,因為手食完蟹無再影。全評: 8/10
由於佐敦吳松街分店,特別好味。

於是六點又到達,霸個靚位。
CHICKEN (HALF SIZE)
$88 例牌 ;〕
$13両呢到$400幾元
CRAB!!!!
SOUP OF TODAY

全評: 8/10

2012-07-22
CHICKEN (HALF SIZE)
$88 例牌 ;〕
$13両呢到$400幾元
CRAB!!!!
SOUP OF TODAY
2012-07-08 219 瀏覽
去開附近, 見有人介紹, 就入嚟試下. 雖然環境麻麻, 好鬼噪, 但如果真係好食, 都唔計較. 第一次嚟, 試咗幾個推介食品 - 炒聖子王, 但d聖子肉好細條, 一d都唔似聖子王. 砵酒蠔好細隻, 肉質同味道都麻麻, 沙拉骨一般(所謂沙位骨, 其實只是在炸排骨上碟時,加上少訐沙拉罷了). 雲英雞無咩味. 食物質素同名氣不相稱, 名大過實, 失望! 佢其實只係一間普通嘅街坊食店, 被吹噓罷了. 如果你想試, 請先降低要求同期望.
2012-07-07
2012-07-08 208 瀏覽
聖子王唔似聖子王,聖子切小段炒,放係聖子殼上,睇聖子肉的size,同d殼唔對稱,令人懷疑!砵酒豪好細隻,肉質同味道麻麻。沙拉骨一般。雲英鷄無乜味。食物質素同名氣唔配!!失望!
2012-07-07
2012-07-07 189 瀏覽
金山 - 年少時先父偶然都帶我地去食一兩次,仲記得果陣有食過佢地招牌既沙拉骨!雖然再無機會同先父一齊品嚐,但間中都會約朋友、家人黎呢處食下小菜歎下海鮮咁架,今次就約左一班好同事黎呢處了 先黎個老火湯潤一潤:湯渣都唔少,證明好足料
炒蟶子 - 鮮甜惹味,不過我唔係太鍾意,只係試左一兩件,其餘既都由朋友包辦了
湯渣
足料靚湯,滋潤又夠甜
薑汁炒芥蘭又係幾乎每次必食
白灼蝦
黃金墨魚餅 - 彈牙有嚼勁,每次黎金山都要食呢個啊
無記錯好似係汁燒牛柳,有 d 似中式牛柳咁,都唔錯既!
已經有一年多沒有再來了,某日忽發奇想便同太座及阿發哥,發嫂一行四人晚上九點半到達, 客人不多, 隨口叫了幾個餸, 由於客人唔多上菜特快, 果晚嘅分子小炒繼有:銀山砵酒焗蠔$98, 阿姐一攞堆嚟已經見到係一個普通菠蘿飽size嘅銀色錫紙包, 放在枱面上再打開銻紙, 見到6隻殘缺不全嘅中蠔, 實在慘不忍睹, 我們在同區某酒家亦食過另一個蛹蠔煲, 有些一隻可以開呢度兩隻, 豆豉鯪魚炒油麥菜, 如相片所見可能只用了一條油麥菜一開二再加些少菜葉,1/4 ~ 1/5 罐豆豉鯪魚, 嘩請問連加一超過50蚊只可以買一條油麥菜,重唔係食緊分子料理?大家真係好富貴喎!生汁芝麻蝦餅, 生汁講嘅係”mayo” 芝麻蝦餅即是”蝦多士”,而放底嘅白麵包已經被千年油炸至深啡色, 自己食了一件不想再吃了, 雖然多士是”脆卜卜”椒鹽白飯魚, 香口爽脆之餘更是整頓飯裏算是頗大碟的了, 沙拉骨, 肉排醃得幾入味及鬆軟可口, 當然要多得梳打粉嘅功勞啦, 所以肉質內有陣”aged meat”嘅貴氣, 如果係牛肉呢碟就真係”極品”席間發哥同發嫂都議論這到底是否算是”沙拉骨”,到底沙拉骨是應該將沙律醬同肉塊炒至均勻是正統定係好似呢

,重唔係食緊分子料理?大家真係好富貴喎!
椒鹽白飯魚, 香口爽脆之餘
更是整頓飯裏算是頗大碟的了,
沙拉骨, 肉排醃得幾入味及鬆軟可口, 當然要多得梳打粉嘅功勞啦, 所以肉質內有陣”aged meat”嘅貴氣, 如果係牛肉呢碟就真係”極品”席間發哥同發嫂都議論這到底是否算是”沙拉骨”,到底沙拉骨是應該將沙律醬同肉塊炒至均勻是正統定係好似呢度咁喺上面唧落去就算先至係”沙拉骨”?講講下有d似講咗去”香港掌顧”那邊了,
琵琶豆腐, 整頓飯裏最大碟的餸, 雖然做得普普通通, 但份量可以彌補不足
飯後甜品- 海帶綠荳糖水, 全晚感覺最好食的竟然是免費的!有時候真的感覺好好笑, 俾錢的只係勉勉強強, 而最被人看扁的免費贈送的卻是材料豐富, 每一種材料都充分地發揮出應有的味道, 估唔到地上最強嘅海帶綠荳糖水喺呢度食到喎!失敬! 失敬!
份量過少,但睇嚟大家都覺得合理喎
多少條油麥菜?
蝦膠OK但多士就..但似乎又無人覺得唔妥喎
OK啦
正, 正, 正
題外話/補充資料: 順帶一提當晚無雞可食, 賣晒喎!
2012-06-12
份量過少,但睇嚟大家都覺得合理喎
蝦膠OK但多士就..但似乎又無人覺得唔妥喎
正, 正, 正
2012-06-14 127 瀏覽
同女人一家人食晚飯呀佢爸爸好喜歡去金山食海鮮,而我地已經第2次黎食架喇,上次已經覺得5錯。今次都幾正~今次條魚好正!但係帶子好淡 ><
2012-06-10
豉油皇蝦:味道夠濃,但5夠乾身
班:約$500,肉質鮮甜,淡淡肉
豉油皇炒面:叫左佢少油,驚喜地見到真係好少油!LIKE
2012-05-05 429 瀏覽
去咗好幾次了,雖然唔至於最好,但金山從來未來另我失望過,今次都無例外一行四個人,叫咗四個餸雲英雞, 雲英雞絕對係金山嘅招致菜, 雞本身非常滑, 雞味濃郁,識食一食就食得出,金山o既係我响香港食到最有雞味.每一次嚟都唔少得豉椒炒蟶子王爽口,但唔太入味, 反而重可以食到佢啲鮮甜。我覺得可以再濃味啲。但朋友卻認為太辣了,口味真係好難講。琵琶豆腐依個亦係我至愛, 豆腐加上魚肉同其他配料再炸,再淋上搖柱蠔油汁, 豆腐滑得嚟又唔會太熱氣,又帶少少魚肉味,真係食多幾件都無問題豆豉鯪魚油麥菜,依個無咩特別OK,每次去咗金山都好滿足,不過金山太多人了,而家都去少咗。建議去的朋友,一係早D,一係夜D,如果唔係,BOOK咗台有排等。我就試過BOOK咗台等半個鐘~

一行四個人,叫咗四個餸

雲英雞,
金山o既係我响香港食到最有雞味.每一次嚟都唔少得
雲英雞

琵琶豆腐

豆豉鯪魚油麥菜,依個無咩特別OK,
豆豉鯪魚油麥菜
2012-05-03
雲英雞
豆豉鯪魚油麥菜
2012-03-22 155 瀏覽
第一次來金山已經是三年前的事了, 那時候跟家人來的, 覺得食物好吃又便宜最近又來過, 跟男友的好朋友見面, 選了在這裡吃飯琵琶豆腐做得不錯, 豆腐混了魚肉, 豆腐蠻滑的但魚味不太突出我很喜歡吃這裡的缽酒焗蠔, 蠔是選了美國桶蠔, 很大隻焗得剛熟, 酒香突出, 甜甜的缽酒味配合桶蠔很好吃沙拉骨也是很不錯, 但稍嫌沙拉醬給得有點少椒絲腐乳通菜的腐乳份量下得太少, 味道比較淡窩貼鮮蝦小棠菜我最喜歡吃這裡的這個菜式, 特別之餘又好吃蝦跟小棠菜切粒後再以炸漿包好再煎. 外層脆口而不油裡面的小棠菜很爽口, 菜甜十足, 配上蝦肉真的很美味最後送的綠豆沙, 下了臭草, 不錯吃還是很好吃的金山, 只是價格貴了, 除了那個大連鮑魚, 還是賣$28一隻下次會再來吃其他菜式
最近又來過, 跟男友的好朋友見面, 選了在這裡吃飯
我很喜歡吃這裡的缽酒焗蠔, 蠔是選了美國桶蠔, 很大隻
焗得剛熟, 酒香突出, 甜甜的缽酒味配合桶蠔很好吃
沙拉骨也是很不錯, 但稍嫌沙拉醬給得有點少
椒絲腐乳通菜的腐乳份量下得太少, 味道比較淡
窩貼鮮蝦小棠菜
我最喜歡吃這裡的這個菜式, 特別之餘又好吃
蝦跟小棠菜切粒後再以炸漿包好再煎. 外層脆口而不油
裡面的小棠菜很爽口, 菜甜十足, 配上蝦肉真的很美味
最後送的綠豆沙, 下了臭草, 不錯吃

下次會再來吃其他菜式
  • 砵酒焗蠔
2012-01-08 77 瀏覽
那天差不多排了45分鐘才有說真的環境真的有啲不好座位也很擠雖然服務人員沒空理我但還可以他們都算有禮貌 ,但食物真的幾好,海鮮貴了啲條清 篜青班1斤左右都差不多要約200幾但幾新鮮肉食下去不過實篜得幾好幾好,但雞是招牌但沒雞味有點失望但𣲙鮮雞沒辦法,可以再來!但要早啲找人來排隊才可以
45 分鐘 (堂食)
2011-12-02 122 瀏覽
嘻, 之前睇到尼度咁多人介紹尼間野好食..所以慕名而來..因為訂左住..又早左到..唔駛等..好順利..坐低等主角到就點餸..其實我地唔係好記得哂全部招牌菜..所以我地問一問左d伙計..佢地好認真同細心但又唔hard sell咁介紹左..雲英雞..沙拉骨..窩貼鮮蝦小棠菜..砵酒蠔..炒聖子(不過是日無聖子)..賴尿蝦..咁最後我地揀左.. (1) 雲英雞 (2) 沙拉骨 (3) 窩貼鮮蝦小棠菜 (4) 薑蔥炒蟹 (5) xo醬甜豆炒耦片 (6) 菠蘿生炒骨 (7) 琵琶豆腐 (8) 芝麻蝦餅尼度上菜嘅速度唔快唔慢..剛剛好..食到咁上下又有下一碟..又唔會話一次過上哂..唔夠位..(1) 雲英雞 ←我覺得好好味..而且雞又唔太肥..不過我屋企人就話..因為其他野食更好味..所以佢就好似比左下去..(2) 沙拉骨 ←全部人都覺得勁好味..不過碟頭好細..唔夠食..(3) 窩貼鮮蝦小棠菜 ← 好好味..外面好鬆脆..入面d菜又夠多汁..不過蝦膠就無乜..(4) 薑蔥炒蟹 ← 我無得品嚐..因為我唔食得..不過我屋企人個個都嫌太大舊一舊..比較難食 如果可以整細d上..可能會好d..(5

(1) 雲英雞 ←我覺得好好味..而且雞又唔太肥..
如果可以整細d上..可能會好d..
(5) xo醬甜豆炒耦片 ← 尼個我食左一舊就中左招..好鬼辣..= =" 下次希望伙計提一提..真係有d人好唔食得辣..
不過我屋企都話ok..同埋我食左少少都覺得佢尼度好夠鑊氣..係辣得制啫..
(6) 菠蘿生炒骨 ← ok..d生炒骨几好..唔會過老..又唔痴骨..
(7) 琵琶豆腐 ← 個豆腐一流..個汁又打得好好..
正~
(8)芝麻蝦餅 ← 其實大家都唔係好sure個名係咪咁..kaka..不過尼個我好欣賞..好好味之餘係份心思..
蝦膠爽口之餘..下面果舊我估係炸熳頭..我覺得好夾呀個口感..係咬落去個感覺好正..
題外話/補充資料: 題外話有几樣..主要想讚尼度伙計嘅服務態度真係好好..話說件事係咁嘅.. 我爸爸例牌咁叫左啤酒尼飲..叫左支燕京.. 點知人地拎尼果陣開埋放低先知..原來唔凍嘅..雪都無雪過..:o 咁我爸爸都倒左一杯出尼..之後我爸爸一路倒一路叫左個伙計埋尼..同佢講..叫佢地[雪下d啤酒..因為尼支完全唔凍.. 我爸爸原意係想..雪定下一次..咁佢一陣都有得飲支凍呀.. 點知果個伙計好好人..問我爸爸要唔要換過支..佢話一係青島呀..果d一定凍..(可能多人飲掛).. 之後我爸爸話..開左唔係咁好喎..一係飲埋尼支先啦..但係果個人話..唔緊要.."顧客至上"嘛..佢真係好好態度同好好人呢! :D 之後換左支比我爸爸.. 同埋今晚我地同媽媽切生日蛋糕..佢地好快幫我地拎定哂碟呀..叉呀..同埋清左枱面d野.. 一路都服侍周到..仲要切餅又唔駛收切餅費.. 當晚同場近乎枱枱都係慶祝生日架呢..哈..大家都好開心..:D
2011-12-01
  • 雲英雞
2011-11-29 119 瀏覽
今次剛剛有朋友生日 , 我們 11人就來一次大食會 , 大部份都選舉中菜 , 他們提議都係普通食店 , 冇野出名 , 我又有 1 年冇去金山食飯 , 最後各人就試試金山 .我們都點了十幾樣小菜 , 大部份都好 , 只有少部份比想像中差 , 下面照片有另外評論 , 肉類同海鮮都幾好 , 但菜方面就差少少 .價錢都算平 , 不過沒有飲酒 , 以中菜計都差不多 .
2011-11-06
生日
出名雲英雞 , 水準冇變
炸大腸 , 好味 , 不過肥左少少
聖子 , 都幾貴 , 此份是 10 隻
墨魚餅 , 炸得幾好又彈牙
九肚魚 , ok
2011-10-20 94 瀏覽
以前就成日去食因都是最 like 他們的椒鹽瀨尿蝦 ( 必食 ) 所以今次 十月之星話指定 , 我第一個舉手讚成啦 , 嘩一坐底唔好講咁多先 order 每人一隻 ( 要原隻上千奇唔好分件上 ) 這是食瀨尿蝦的 super 食法 , 因我從少便對瀨尿蝦有種偏愛 , 以前好平生猛一盤盤又新鮮價廉物美 , 現在才比各路食家食到價格提升 , 及物價高漲 , 同埋我拆瀨尿蝦好快架 , 食完全無難度 , 有時朋友重會叫我幫佢地拆埋 , 無所謂啦大家欣賞同品嚐食物嗎 嘻嘻 !! 再嚟店員就介紹鮑魚仔清蒸點知來的時候少左一隻 , 佢可能以為我地人多 12個 數唔清楚 更係唔會架啦 無得食個個一定揚聲嘻嘻 !! 跟住又食出名的 砵酒蠔啦 水準仍然保持好味 , 重有叫左個蝦子柚皮 我都真係麻麻地 , 因我都是第一次吃 不是太難食但就是不喜歡 其他就叫多幾款家常小菜無咩特別
未拆瀨尿蝦
砵酒蠔
蝦子柚皮
  • 椒鹽瀨尿蝦
2011-08-30 86 瀏覽
已經book左位,去到都要等係條街等真係好鬼死熱等到一身汗差唔多大半個鐘先入得等位期間已經order左坐低開餐已經9:00鐘人多食真係好好多一行16人total 點了15道菜除左上圖之外,仲有通菜,沙拉骨&炒面全部都好味又大碟而且仲十分平難怪咁多人排隊砵仔蠔超大隻,又有酒味,夠晒入味炒蜆當算ok鮮尤好彈牙螺超辣,好野味~~扇貝好香蒜味,不過唔算大粒龍蝦伊面,始終比酒樓遜色,嫌唔夠味,汁太多白飯魚超正,又香口又脆~小棠菜窩貼,好味~~椒鹽豆付我既至愛,炒聖子,超大隻,切絲炒,爽口夠鑊氣~~
椒鹽豆付
人多食真係好好多
一行16人
total 點了15道菜
除左上圖之外,
仲有通菜,沙拉骨&炒面
全部都好味又大碟
而且仲十分平
難怪咁多人排隊

砵仔蠔超大隻,又有酒味,夠晒入味
炒蜆當算ok
鮮尤好彈牙
螺超辣,好野味~~
扇貝好香蒜味,不過唔算大粒
龍蝦伊面,始終比酒樓遜色,嫌唔夠味,汁太多
白飯魚超正,又香口又脆~
小棠菜窩貼,好味~~
椒鹽豆付我既至愛,
炒聖子,超大隻,切絲炒,爽口夠鑊氣~~
2011-08-05
30 分鐘 (堂食)
龍蝦伊面 around $700
超長聖子
好似春卷既小棠菜餅
椒鹽豆付
說到吃海鮮,很多人都可能會想到在臨近海邊和漁市場的西貢、布袋澳、流浮山或長洲等地,認為海鮮生猛有保證。但其實想吃到好味的海鮮,不一定要去海邊。「食海鮮唔去海邊,唔通上山食咩?」沒錯,這次大食團就是上山,上金山。 到達時看見有很多食客在門外等候坐位,當中亦有不少外國人。幸好我們預早訂了位,只消數分鐘後便可內進。在門外看,金山面積並不大,但卻有三層之多,全都坐滿客人,十分熱鬧。 一頓令人回味的飯局除了要看食物的質素、餐廳的環境外,其中一個,亦是我認為最重要的因素,就是飯局的對象。這個「大食團」的團友全都是好好好朋友,並且大家都有一定食量,一行九人往往要叫十二或十三人以上的份量,加上大家不揀飲擇食,所以叫餸時不用就住就住,想吃就叫,每次都可以試了很多出名的菜式,十分暢快! 而這次亦不例外,實行一人一隻鮑魚,一隻扇貝,一隻蠔,一隻雞,可是店員忘記替我們留住隻「雲英雞」,那我們只好化悲憤為食量(其實本身都大食),總共叫了十一個餸一個湯!1.竹庶芧根海底椰鳳足煲螺頭例湯是金山出名的食品之一,天天不同。名字長長的例湯十分足料,鳳足和螺頭多肉,不會瘦得過份。而這個近乎沒有味精的湯十分清甜,有點媽媽的感

1.竹庶芧根海底椰鳳足煲螺頭
例湯是金山出名的食品之一,天天不同。名字長長的例湯十分足料,鳳足和螺頭多肉,不會瘦得過份。而這個近乎沒有味精的湯十分清甜,有點媽媽的感覺!讚!

2.油鹽水浸花甲
這個油鹽水不是我平常所見的白色,而是呈淡橙色。油鹽水咸味剛剛好,不會咸到令你有腎病。花甲份量亦算多,很鮮味,不錯不錯。

3.窩貼鮮蝦小棠菜
新鮮的蝦膠+脆脆的窩貼=好味。
蝦膠新鮮,脆脆的窩貼,配上滑滑的蝦膠,雖有點像方形的蝦春卷,但味道還不錯。不過小棠菜在這道菜的作用是?

4.豉椒炒蟶子王
曾經吃過一些炒聖子,價錢貴但數量少得很,幸好這裡的聖子王份量十足,聖子王炒出來後不會縮少變成小聖子。不過豉椒味可再辣一點。

5.蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝多肉,十分新鮮不會嚡。那個豉油是最亮的亮點,令這扇貝被其他餐廳更美味。

6.墨魚餅
厚厚的墨魚餅美味又有口感。
厚厚的墨魚餅內有墨魚粒,加上酸酸甜甜的辣醬,把整塊墨魚餅放進口中,一邊咀嚼,一邊嚐其鮮味,正!

7.砵酒焗桶蠔
肥美的桶蠔,大佬級數!
一打開錫紙,濃濃的酒香便直衝入鼻子內。每隻蠔都肥美肉厚,美味兩字彷彿刻在蠔的身上。但當你把蠔放進口內,美味之旅才開始:蠔原來被煎香過,所以蠔邊會有脆脆的口感,洋蔥味、酒味加上鮮味,配上肥美肉厚的蠔一同衝擊你味覺神經。當你閉上眼睛,那隻蠔便會帶你衝上味覺的雲霄。

8.牛仔骨
首先牛仔骨的肉不多,另外醬汁怪怪的,和其他菜式相比下,這個比較失望。

9.椒鹽九肚魚
本想吃白飯魚,可惜太搶手了,我們唯有轉吃九肚魚。這椒鹽味不錯,九肚魚亦炸得很脆,不過白飯魚應會更好吃。

10.蒸鮑魚
這鮑魚仔size亦不細,幸好廚師沒有放太多小弟不喜歡的陳皮。而鮑魚就十分厚肉,要花一番功夫才可咀嚼掉。蒸的時間剛剛好,不會太老,值得一試。

11.薑汁芥蘭
本晚的「纖維」之選。芥蘭很爽口,亦很有薑味。

12.滑蛋炒蝦仁
隱藏大佬,盡展廚師的炒功。
本晚的最後一道餸,但卻是意想不到的美味!那蝦仁很新鮮爽口,數量亦不少。最令人驚喜的是那炒蛋,真的十分滑溜,滑的程度比同區的牛奶公司有過之而無不及!豐富的蛋汁加上蔥的香味用來撈飯吃簡直一流!這炒蛋一放上枱,不消數分鐘便被我們吃清光了!

總共叫了十一餸一湯,每道菜的味道十分好,人均消費不用二百元,這個價錢能吃到如此味道的海鮮就真是十分抵了。

由於以上餸菜多是海鮮,雖能滿足「大食團」團友的味覺,但始終沒肉落肚,大家的肚子還覺差了一些東西。正當大家苦惱再吃些什麼時,我隨口說出一句:「想吃肉的話,不如到XX吃沙拉豬寸骨,飲戰鬥碗啦!」
大家聽了,二話不說,拔腿就走,下一刻我們便到XX繼續大魚大肉round 2的大肉篇。

欲知後事如何,XX是什麼,便要密切留意「大魚大肉round 2-酒肉朋友」!
2011-06-26
新鮮的蝦膠+脆脆的窩貼=好味。
厚厚的墨魚餅美味又有口感。
肥美的桶蠔,大佬級數!
隱藏大佬,盡展廚師的炒功。
  • 砵酒焗蠔
  • 滑蛋炒蝦仁
2011-08-14 792 瀏覽
It was quite a dissappointment for the first restaurant shown on the list when we searched at Open Rice. Our food turned out to be not as fantastic as we expected. My friend and I were very excited when we saw the line, and it took us 30 minutes to wait and get our table, which was fine, considering it's on the top of the Open Rice list.We ordered steamed prawns, black bean razor clam, and HK style steamed fish, plus chinese tea and a bottle of beer, cost us HKD 450.1. Steamed Prawns were just

1. Steamed Prawns were just fine, there is nothing special about it, just like the normal steamed prawns you do it at home and have it with soy sauce.

2. Black Ben Razor clam, was tasteful with lots of MSG

3. HK style steamed fish was a BIG dissappoinment, as it has lost its freshness and juice for being steamed for too long. Taste as it was seasoned only with MSG.

For the price of HKD 225 per person, I don't think the restaurant is worth trying. I have to admit if you are a big fans of prawns, Bubba Gump taste much much better than this restaurant.
2011-08-12
30 分鐘 (堂食)
  • n/a