餐廳: 金公館 (康怡廣場北座)
資訊:

2018-10-01 343 瀏覽
上星期去太古工作,做完嘢差不多7點,於是同同事決定喺附近揾食。行行下由太古去到康怡發現幾間餐廳,揀咗金公館嚟試下。揀金公館好大原因係被門口個師傅吸引,見佢不停手喺到做片皮鴨,令到我好想食。另外就係鏡牆上3個四川變臉大師嘅圖片....餐牌上菜式有好多選擇,粵菜、川菜、京菜等,真係有d選擇困難。最後叫咗個北京填鴨、籠仔蝦球同埋萵筍。頭兩味都係招牌菜嚟架,梗係要試一試啦!其實除咗北京填鴨之外,其他食物都好快上枱。籠仔蝦球係幾得意嘅菜式,蝦球係炸過嘅,雖然唔算係大大隻,但肉質都夠爽夠彈牙,配上特別嘅熱情果醬汁,甜甜地,幾好味,而且佢係用迷你蒸籠盛起,一客6隻,賣相好呃like! 靈芝菇炒萵筍都唔錯,上枱見到翠綠色一條條萵筍,外層令立立,感覺好光鮮。食落去萵筍夠爽囗,清清哋,又有淡淡甜味,真係幾好食!最後上枱當然係主角北京填鴨啦!我第一次北京填鴨係有咁多款不同配料。未食之前我幾欣賞佢哋將餅皮放喺蒸籠入面,每兩片餅皮之間又有張紙隔開,同時蒸籠個蓋都俾我哋Keep住。呢種做法一方面可以避免餅皮痴埋一齊,二來又可以保持餅皮溫度,抵讚。另外餐廳都提供咗一張咭仔,介紹不同配料嘅口感同味道,讓食客自行配搭。

食落去萵筍夠爽囗,清清哋,又有淡淡甜味,真係幾好食!

另外餐廳都提供咗一張咭仔,介紹不同配料嘅口感同味道,讓食客自行配搭。除咗常見嘅京蔥、甜醬、青瓜外,仲有桂花蜜、哈蜜瓜、西芹、冰梅醬、胡麻醬等,要試均每一個配搭,都真係不知不覺食多咗好多件。

我試咗好幾配搭之後,最鐘意係青瓜、哈蜜瓜、京蔥同桂花蜜!桂花蜜嘅香甜原來同鴨肉好夾!估唔到經典嘅北京填鴨都可以有咁多花臣,真係驚喜!
2018-09-17
2018-09-30 1376 瀏覽
是日喺北角放工,就去太古同家人一齊食飯,因為我突然好想食片皮鴨,太古友人就推薦康怡呢間新開既粵·川菜餐廳--金公館。大約七點幾到,嘩已經好多人等位,,,我地喺等既時候就把握時間望下menu 先,真係幾多菜式選擇,想食川菜又得,廣東小炒又有~~正首先大家一人叫左一個湯:成都竹笙菜膽湯 $48 +杏汁白肺湯 $48 湯味道清甜,竹笙再加冬茹白菜,清清地好味,另外既白肺湯,味道濃,同樣高水準飲完湯就再黎個前菜鴨舌 $48 我見我老媽起勢咁食,我地就知一定不得了,佢話好入味,依家爭咁支米酒咁話haha熱情果籠仔蝦球$138,睇食評個個都話要試呢個!! 六籠一籠一隻蝦~係幾有gimmick~ 蝦球炸得香酥蝦肉彈牙加上好似果蜜味汁好正~~之後又就係酸菜桂魚片 $198魚肉新鮮大大塊好嫩滑,但點嫌湯有啲過咸,而且辣度可以再加重啲~~蒜片牛仔粒 $78  牛仔粒份量夠多,牛肉唔un,再加埋蒜片入口,感覺一流。食左好多肉,終於黎番碟菜先~~腿茸杞子扒津白 $78:津白放上杞子同金華火腿蓉,一清一咸感覺很好再黎個芙蓉賽螃蟹 $128賽螃蟹加埋帶子,瑤柱炒,細滑軟彈送飯一流! 仲有因為老媽鍾意田雞,所以我地

首先大家一人叫左一個湯:

成都竹笙菜膽湯 $48 +杏汁白肺湯 $48
鴨舌

飲完湯就再黎個前菜鴨舌 $48

蒜片牛仔粒

腿茸杞子扒津白

食左好多肉,終於黎番碟菜先~~

再黎個芙蓉賽螃蟹 $128
賽螃蟹加埋帶子,瑤柱炒,細滑軟彈送飯一流!
薑蔥炒田雞

仲有因為老媽鍾意田雞,所以我地棄雞要田,叫左薑蔥炒田雞 $1382,上碟時熱辣辣,加埋薑蔥爆香田雞肉,好惹味!

主菜等到頸都長!!! 烤北京填鴨 $398

蛋白杏仁茶

最後就梗係要試埋甜品
楊枝甘露 $42  好香成碗好多芒果肉同柚子
蛋白杏仁茶 $42好多蛋白 好重杏仁香味

係一餐滿意既晚飯呀~~
2018-09-27
10 分鐘 (堂食)
鴨舌
蒜片牛仔粒
薑蔥炒田雞
蛋白杏仁茶
2018-09-30 320 瀏覽
與同事同事放工後由鰂魚涌行過嚟太古吃晚餐, 是做節也是一同聯誼, 餐廳環境舒適有四人枱也有適合一大夥兒坐的圓枱, 最重要係這裏的 食物可以 滿足各人不同的食慾。我們叫了幾道菜蒜泥白肉蒜頭磨得非常仔細, 每天豬腩肉肥瘦相間, 不會太過肥膩, 更有爽口的青瓜包著吃, 味道清新得嚟又有點麻辣非常 過癮。烤北京填鴨這裏的烤北京填鴨即叫即燒,皮脆肉嫩, 肉質肥而不膩。 除了有麼麼皮包著一同吃 , 青瓜京蔥 西芹和蜜瓜, 可以減低油膩感。涼瓜炆鴨架烤北京填鴨的第二食我們叫了涼瓜炆鴨架,夏天季節 當然要吃一些消暑的餸菜去熱, 鴨肉肥而不膩, 涼瓜切得夠大片之餘 也十分厚身。 唯一美中不足的是這道菜沒有用蒜頭一起爆香, 感覺不太滿足呢。熱情果籠仔蝦球熱情果龍仔蝦球,每一個蝦球又用一個小籠子去承載著, 蝦球本身夠爽口彈牙, 而且炸粉也不算太厚, 熱情果酸酸咪咪夠曬開胃, 與蝦球的配搭也非常match。砂鍋蝦醬芥蘭芥蘭 非常新鮮,配以蝦醬同炒提鮮甜味.簡單香味足夠。干鍋黃鱔片看見一整個乾鍋也是紅辣椒乾感覺好像非常辣, 但其實黃鱔片沒有非常辣, 而且黃鱔片肉嫩味鮮, 連不吃辣的人也感覺 可以接受呢。京鹵鴨舌
我們叫了幾道菜

蒜泥白肉

蒜頭磨得非常仔細, 每天豬腩肉肥瘦相間, 不會太過肥膩,
蒜泥白肉

更有爽口的青瓜包著吃, 味道清新得嚟又有點麻辣非常 過癮。

烤北京填鴨

這裏的烤北京填鴨即叫即燒,
烤北京填鴨

皮脆肉嫩, 肉質肥而不膩。

涼瓜炆鴨架

烤北京填鴨的第二食我們叫了涼瓜炆鴨架,
涼瓜炆鴨架

夏天季節 當然要吃一些消暑的餸菜去熱, 鴨肉肥而不膩,
涼瓜切得夠大片之餘 也十分厚身。

熱情果籠仔蝦球

熱情果龍仔蝦球,每一個蝦球又用一個小籠子去承載著,
熱情果籠仔蝦球

蝦球本身夠爽口彈牙, 而且炸粉也不算太厚,
熱情果籠仔蝦球

熱情果酸酸咪咪夠曬開胃, 與蝦球的配搭也非常match。

砂鍋蝦醬芥蘭

芥蘭 非常新鮮,配以蝦醬同炒提鮮甜味.簡單香味足夠。

干鍋黃鱔片

看見一整個乾鍋也是紅辣椒乾感覺好像非常辣,

京鹵鴨舌

雖然鴨舌本身沒有味道,但這裡的鴨舌 配以京式滷水, 味道濃郁 ,
京鹵鴨舌

而且鴨舌的質地爽脆得嚟又夠 嫩滑,讓人吃上癮。

杏仁蛋白茶

傳統中式甜點,杏仁氣味清香, 白滑細緻,吃下不太甜, 感覺不會太膩。

楊枝甘露

甜品種離不開芒果甜品吧, 這裏的楊枝甘露酸酸甜甜,冰冰涼涼非常開胃
楊枝甘露
今日(29/9 ~2pm) 同家人(共三人)到康怡廣場分店 當時冇人等緊位 女侍應要我哋坐路口嘅二人枱 搭多張凳畀我哋 我哋覺得好迫所以話情願等一陣 等咗成十分鐘之後 有一個工人帶住個阿婆嚟 佢哋又唔肯坐路口位 然後高級女侍應叫佢哋入去坐 我話我哋嚟先 佢話阿婆五個人 我覺得好唔合理 即係佢其實一路入面有位唔畀我哋坐 同埋我見D人一個人都坐緊卡位 我見係阿婆我冇再拗 我問多佢一次入面係咪真係冇 位 如果冇我就走喇 佢話你要走我都冇辦法 其實我父母都已經係長者 係呀婆有特權定係因為係熟客? 今次係我哋第一次去 嘢食好唔好食就唔知啦 不過應該唔會想再去 煩請跟進 希望會有改善

2018-09-29 259 瀏覽
這日和家人做節, 去了太古的金公館, 貪其可以一次過可以盡吃粵川京菜, 不用限死只吃一個省份的菜。我們叫了六人套餐, 套餐包括: 涼拌雨花蜇夏日炎炎,來趟冰凍小吃, 可以增加脾胃,這裡的 涼拌雨花海蜇 質感爽脆煙韌, 當中又帶有少少麻香味, 吃得非常過癮。椒鹽鮮魷椒鹽鮮魷 炸得脆卜卜又帶點咸香, 而且炸粉不算太厚,炸工一流, 不會滿口是油。 而且上高帶點少少辣粉, 即使不吃辣的人也可以接受。杏汁白肺湯杏汁白肺湯滋潤養顏, 顏色呈奶白色,當侍應端上熱騰騰的湯時,陣陣杏香撲鼻而來,喝一口暖入心扉。烤北京填鴨金公館的烤北京填鴨, 選料上乘, 所選用的鴨是優質的肉食鴨, 色澤紅潤, 肉質肥而不膩。 最欣賞係餐廳提供了幾款醬汁, 當中包括甜麵醬/桂花糖醬/ 胡麻醬和冰梅醬, 每款也各有特色, 為北京填鴨添上不同的層次和味道。青椒青香鱸魚這裏的青椒清香鱸魚,看似很辣,但其實沒想像中的辣,夾塊魚肉沾點湯汁一起品嘗, 魚肉嫩滑而不鞋,那股爽口的酸味, 讓人十分振奮。五代同堂炒飯炒飯炒得夠鑊氣夠乾身, 所謂的五代同堂是有蝦, 蝦籽, 蝦米, 蝦乾等等,非常好吃。 唯一美中不足的是, 如果炒飯上面再加一點
這日和家人做節, 去了太古的金公館,
我們叫了六人套餐, 套餐包括:

涼拌雨花蜇

當中又帶有少少麻香味, 吃得非常過癮。

椒鹽鮮魷

椒鹽鮮魷 炸得脆卜卜又帶點咸香, 而且炸粉不算太厚,
椒鹽鮮魷

炸工一流, 不會滿口是油。
椒鹽鮮魷

而且上高帶點少少辣粉, 即使不吃辣的人也可以接受。

杏汁白肺湯

杏汁白肺湯滋潤養顏, 顏色呈奶白色,
杏汁白肺湯

侍應端上熱騰騰的湯時,
杏汁白肺湯

陣陣杏香撲鼻而來,喝一口暖入心扉。

烤北京填鴨

金公館的烤北京填鴨, 選料上乘,
烤北京填鴨

所選用的鴨是優質的肉食鴨, 色澤紅潤, 肉質肥而不膩。

烤北京填鴨

每款也各有特色, 為北京填鴨添上不同的層次和味道。

青椒青香鱸魚

這裏的青椒清香鱸魚,看似很辣,但其實沒想像中的辣,
青椒青香鱸魚

夾塊魚肉沾點湯汁一起品嘗, 魚肉嫩滑而不鞋,
青椒青香鱸魚

那股爽口的酸味, 讓人十分振奮。

五代同堂炒飯

炒飯炒得夠鑊氣夠乾身,
五代同堂炒飯

唯一美中不足的是, 如果炒飯上面再加一點蔥就會更加香口。

荔枝桂花糕

桂花糕顏色夠金黃, 而且用了也十足, 一整舊糕身也是杞子荔枝桂花。味道清甜美味。
2018-09-28 83 瀏覽
今日係老媽生晨所以我地一家就去左太古一齊食飯,見到康怡有間新開既粵·川菜餐廳--金公館。因為同行己已有一食貨望過menu ,咁我地就順佢意由佢話事吧一人一個湯:成都竹笙菜膽湯 $48 +杏汁白肺湯 $48 湯味道清甜,另外既白肺湯同樣高水準飲完湯就再黎個前菜鴨舌 $48 好入味非常,值得一讚蒜片牛仔粒 $78 牛仔粒份量夠多,牛肉肉味濃,加埋蒜片入口,大分有口感。熱情果籠仔蝦球$138,六籠一籠一隻大蝦,蝦球炸得香酥好有口感,正~~之後又就係酸菜桂魚片 $198魚肉新鮮大大塊好嫩滑,酸味剛好,我鍾意~ 腿茸杞子扒津白 $78:津白加杞子同金華火腿蓉,咸香各半,好再黎個芙蓉賽螃蟹 $128賽螃蟹份量多,加埋帶子瑤柱,軟軟滑滑好好味 仲有叫左薑蔥炒田雞 $138,上碟時熱辣辣,加埋薑蔥爆香田雞肉,好惹味! 烤北京填鴨 $398 壓軸出場~賣相好靚,以八寶盒奉桌,配料好樣化,除左一般嘅甜麵醬、青瓜條同京葱絲,呢到有好多醬料可以配搭片皮鴨,包括冰梅醬、胡麻醬、桂花糖醬~~配菜佢地仲加埋蜜瓜條同西芹絲! 好有趣再講烤鴨,片同肉完全分離,每片鴨片都非常薄脆,附帶小量酒脂,有油香得黎唔會太肥膩

一人一個湯:

成都竹笙菜膽湯 $48 +杏汁白肺湯 $48
湯味道清甜,另外既白肺湯同樣高水準

飲完湯就再黎個前菜鴨舌 $48
好入味非常,值得一讚

再黎個芙蓉賽螃蟹 $128
賽螃蟹份量多,加埋帶子瑤柱,軟軟滑滑好好味

烤北京填鴨 $398

再講烤鴨,片同肉完全分離,每片鴨片都非常薄脆,附帶小量酒脂,有油香得黎唔會太肥膩 煙韌嘅薄皮摩摩皮包住帶點油香嘅鴨片,加埋其他配料,吸咗部分脂油,令口感更清新,酸酸甜甜嘅醬汁令片皮鴨味道更多元化。鴨肉好結實,無乜脂肪,但係肉質軟嫩多汁,好好味,但如果可以再熱D上台就一流了~~~

最後甜品環節
楊枝甘露 $42 好香成碗好多芒果肉同柚子
蛋白杏仁茶 $42好多蛋白 好重杏仁香味

係一餐滿意既晚飯呀~~
2018-09-27 92 瀏覽
中菜當中京粵菜最深得民心,而北京填鴨更是熱門菜式之一。今晚特意約了三位好友到太古金公館聚餐,目的當然是北京填鴨。店內裝潢以京粵為主、環境光猛舒適、枱與枱之間有一定距離。$398一隻全鴨,可另加$98用鴨肉多做一款小菜或湯,五款之中我們選了 雪菜鴨肉絲炆上海年糕由於各有所好,所以每人先來一碗自選中式湯,本想飲酸辣湯的我,改選菜膽竹苼湯。雖然內容沒酸辣湯般豐富,但菜膽湯有份就清甜,就是想簡簡單單喝碗熱湯。這家的北京填鴨挺特別亦很浮誇,全鴨皮分為兩碟,皮下脂肪完全去掉(減肥中的女士食得特別安心)。特別的不在於鴨皮,而是配料醬汁。一般都是京葱絲、西芹絲配甜麵醬,而這家就多了蜜瓜條、青瓜條及冰梅醬、胡麻醬、桂花糖醬,配搭有趣、口味新奇。圓型的托盤除放色彩繽紛的配料醬汁,中間放著兩個蒸籠,放有熱乎乎的摩摩皮。只點北京填鴨當然不夠例牌口水雞上放滿辣椒碎、下方淺浸著辣油,入口香辣小麻,雞件嫩滑。熱情果小籠蝦球一份有六客,每件蝦球放於一個小竹籠內,美觀取巧。入口先嚐到酸甜熱情果味,繼而爽彈大蝦肉,非常特別的fushion菜式👍🏼粵菜之中還有一道老少咸宜的手工名菜- 賽螃蟹,印象中,賽螃蟹上應該有蛋黃作點
中菜當中京粵菜最深得民心,而北京填鴨更是熱門菜式之一。

只點北京填鴨當然不夠

熱情果小籠蝦球

粵菜之中還有一道老少咸宜的手工名菜- 賽螃蟹,印象中,賽螃蟹上應該有蛋黃作點綴,但這次換成了蟹籽,賣相同樣精緻。這道菜不太油膩,我們三扒兩撥就食完

本身已經食得好飽,但見到最後來的雪菜鴨肉絲炆上海年糕,胃口再次大開,年糕質感軟糯、鴨肉惹味,一口一口的食光!
2018-09-10
2018-09-26 123 瀏覽
今日同老公仔一齊去太古城行街街!專登去同佢飲個靚靚下午茶😘因為實在太多諗唔到啦!專登叫咗一個拼盤!貪佢所有野都成雙!而且乜都有啲🤩🤩之後因為好想食北京田鴨又叫咗半隻😊一上枱最吸引嘅一定係隻鮑魚撻🤩隻鮑魚超級大隻🤗而且彈牙~下面調味係鹹鹹地,而且切成小粒粒~特別有咬口叉燒酥熱辣辣~而且裏面啲餡非常多又飽滿,仲有甜絲絲嘅叉燒粒粒!雷沙湯圓~軟淋淋又唔會過甜!蝦餃~超級大粒而且有成隻蝦喺裏面,食唔到特別有肥豬肉在內面,值得一讚😜⋯⋯娥姐素餃~呢個一定要嗌估佢唔到咁好食!一個字🤩鮮🤩估唔到素都可以咁好食!下次一定叫多一籠嚟食😘燒賣大大粒~又有咬口,又有大大粒🦐~正北京填鴨~外皮脆脆💕包埋餅皮一齊食!最緊要點啲秘製醬汁😊酸梅醬、桂花醬、芝麻醬應有盡有⋯⋯下面重鋪左鴨肉可以點醬汁食💕💕仲有姐姐即場整俾你食,完全係視覺享受~❤️總括而言今次真係不枉此行估唔到一間商場茶樓可以有咁嘅質素
今日同老公仔一齊去太古城行街街!專登去同佢飲個靚靚下午茶😘

雷沙湯圓~軟淋淋又唔會過甜!

燒賣大大粒~又有咬口,又有大大粒🦐~正

總括而言今次真係不枉此行
估唔到一間商場茶樓可以有咁嘅質素
2018-09-24
  • 烤北京填鴨
2018-09-25 979 瀏覽
今日黎左太古城間aeon 度買野, 買完就過左對面既康怡廣場, 3樓呢間金公館似乎幾正咁😝二人套餐都幾多野食👍杏汁白肺湯第一樣黎既就係呢個白肺湯, 味道清甜無味精👍👍住家感覺☺湯料都好足👍香蔥滷豆乾粒呢款餐前小食係豆乾粒, 有少少硬淨, 不過都滷得幾入味既👍家常酸辣粉呢碗酸辣粉, 酸辣度適中👍粉絲好煙韌, 咀嚼感好好😍麻辣水煮桂魚片魚片既份量非常足料👍裝滿咁滯😂鮮甜魚肉配埋惹味麻辣, 一淡一濃呢個配搭簡直係天衣無縫😍京滷鴨舌鴨舌滷得好入味👍而且煮得比較稔身, 好育合我地食既時候妹下妹下咁🙈烤北京填鴨(半隻)食北京菜點少得北京填鴨呢😍呢度只係半隻分量已經好足夠, 皮香肉嫩🤤配埋個薄皮, 夾埋香蔥青瓜哈蜜瓜同埋各式醬料包住一齊食, 既惹味又唔會整到周圍都係😝味菜豉椒炒豬青肉青椒, 紅椒, 洋蔥都爆香左, 豬青肉食落口個質感似豬頸肉, 肉質都係偏爽唔會梅😍乾煸四季豆呢個做法能夠有效去除四季豆本身因為鐵質高, 而咬落去d 牙齒會有唔舒服既感覺😂而且都炒得入味👍靈芝菇炒萵筍絲最後食番個清清地既蔬菜都係唔錯架, 萵筍切絲等你較容易夾起👍

二人套餐都幾多野食👍

香蔥滷豆乾粒

呢款餐前小食係豆乾粒, 有少少硬淨, 不過都滷得幾入味既👍

家常酸辣粉

呢碗酸辣粉, 酸辣度適中👍粉絲好煙韌, 咀嚼感好好😍

2018-09-24 677 瀏覽
去開太古探朋友,夜晚帶我地去食金公館一間粵·川菜既餐廳 好多菜式選擇首先叫左個成都竹笙菜膽湯味道清清甜甜,好大片竹笙索哂湯既清甜,好好味再黎個烤椒桂花蚌,呢道菜有驚喜味道好香 唔會好辣,桂花蚌口感爽口好味 雖然切到好細粒,但都食到佢既鮮甜份量唔算多 少食多滋味再黎個熱情果籠仔蝦球,初時以為一份係一籠,點知黎左六籠份量好多每籠都有大大件蝦球 外皮又脆又甜 內裡啖啖蝦肉 滿足然後上個麻辣水煮田雞 田雞好多好大件,配料好多 有芽菜 薯粉 好多乾椒,但唔算好辣,味道剛剛好另外又叫左個麻辣水煮桂花魚片,魚片夠滑,唔多骨,仲有好多片配菜有青瓜芽菜薯粉豬紅好味菜就叫左我最喜歡的靈芝菇炒萵筍絲,食落好清好爽口最後叫左3個甜品楊枝甘露-甘甘甜甜 都有好多芒果肉和柚子荔枝桂花糕-桂花味較濃 有荔枝果肉蛋白杏仁茶-好多蛋白 好重杏仁香味總括來說,菜式味道都好正又多選擇,下次要帶埋屋企人來食人多可以叫多啲菜式
去開太古探朋友,夜晚帶我地去食金公館
一間粵·川菜既餐廳 好多菜式選擇

首先叫左個成都竹笙菜膽湯

味道清清甜甜,好大片竹笙
索哂湯既清甜,好好味

再黎個烤椒桂花蚌,呢道菜有驚喜
份量唔算多 少食多滋味

再黎個熱情果籠仔蝦球,初時以為一份係一籠,點知黎左六籠
份量好多

每籠都有大大件蝦球 外皮又脆又甜 內裡啖啖蝦肉 滿足

另外又叫左個麻辣水煮桂花魚片,魚片夠滑,唔多骨,仲有好多片
配菜有青瓜芽菜薯粉豬紅
好味

菜就叫左我最喜歡的靈芝菇炒萵筍絲,食落好清好爽口
最後叫左3個甜品
楊枝甘露-甘甘甜甜 都有好多芒果肉和柚子

荔枝桂花糕-桂花味較濃 有荔枝果肉

蛋白杏仁茶-好多蛋白 好重杏仁香味

總括來說,菜式味道都好正
又多選擇,下次要帶埋屋企人來食
人多可以叫多啲菜式
  • 荔枝桂花糕
  • 熱情果籠仔蝦球
  • 烤椒桂花蚌
  • 麻辣水煮田雞
  • 蛋白杏仁茶
  • 楊枝甘露
2018-09-23 88 瀏覽
今晚特意約朋友吃晚飯,順道拿小櫻的周邊給她。我們都非常想吃酸菜魚和片皮鴨,可是片皮鴨大受歡迎,已經售罄。我們只可透過窗觀看師傅片皮的技術,多想他分一片給我吃。為開啟一連串美食的起點,當然要先來個烤椒桂花蚌作為開胃先鋒。濃香的烤椒帶點蒜味,味蕾立即開啟唾液分泌模式,桂花蚌爽滑的嚼感,令人停不下筷子。青城山杏汁白肺湯大家應該不陌生,中菜常見湯品之一,隨便舀一匙,滿滿的豬肺湯料幾乎快溢出,肉料與湯融為一體,杏汁更可滋潤喉嚨,朋友喜歡極了。我則心儀成都竹笙菜膽湯,一掀開盅蓋,菜蔬的清香撲鼻而來,立刻精神振奮起來。冬菇,白菜燉出菜鮮味,入口清甜,健康又美味。椒鹽九肚魚可說是愛香口小食的懶人之選,九肚魚不論魚肉或魚刺都非常柔軟,連骨刺吃也不會刺到。經過油炸後的九肚魚外酥內軟口感,加上椒鹽及炸蒜頭調味風味更棒,還有別忘了沾點喼汁吃。我們最期待的酸菜桂魚片也送到眼前,酸菜獨有的酸味四處漂散,我們不自覺吞吞口水。裡面的酸菜滿滿的一盤,湯頭酸而不澀,愈喝愈涮嘴。桂魚片一咬即化,嫩而香甜的魚味在口腔蔓延開來,酸菜湯不會破壞到桂魚片的鮮甜,兩者果真是最佳組合。熱情果籠仔蝦球蝦球迷你的一籠籠,看起來都覺得十分可

熱情果籠仔蝦球蝦球迷你的一籠籠,看起來都覺得十分可愛,亦是一道老少咸宜的菜式。即使飽滿的蝦球經油炸後也沒改變蝦肉的鮮甜,加上酸酸甜甜的百香果醬很醒胃,配上白飯吃一流。

芙蓉賽螃蟹其實是使用蛋白加上鮮奶所做出來的功夫菜,小時候以為真的是蟹來,長大後才知道這菜沒有蟹的成份,而是加入帶子,瑤柱香炒,香醇濃厚,細滑軟彈,自然清爽的味道,至今仍在回味。
2018-09-21 98 瀏覽
兩個人可以食到幾多野?放工後真係要食返d開心野慰勞一下自己!有湯,有菜,有魚,有肉,好豐富呀!個成都竹笙菜膽湯有個雞湯做底,再加入我鐘意嘅竹笙,仲有菜,都幾清,唔錯。個熱情果籠仔蝦球就無乜驚喜喇,隻蝦炸完再裹上少少糖漿,不過就無熱情果嘅味道或香氣,略為失色。依家好多北京烤鴨都有新奇野,依度都唔例外。配料有桂花蜜,香麻醬,冰梅醬,海鮮醬,蜜瓜條,西芹,京蔥同青瓜。我全部都試晒,發覺傳統海鮮醬好食,桂花蜜都唔錯呀!有淡淡桂花香,亦唔會太油膩,加埋蜜瓜條,甜甜地,又幾得意。依度都算價錢實惠,味道就不過不失。
兩個人可以食到幾多野?

放工後真係要食返d開心野慰勞一下自己!

依度都算價錢實惠,味道就不過不失。
2018-09-20
2018-09-21 81 瀏覽
想食填鴨又想食川菜,坊間食填鴨嘅餐廳都唔算多,而金公館就有齊哂京川粵嘅菜色,一於就拉大隊去試下🤤首先黎個孜然炒羊肉,啲羊肉係有羊騷味,啱我呢啲喜羊之人酸菜桂花魚亦都唔錯,酸菜夠多,比較少油但味道都夠濃,健康又夠過癮見到炸饅頭隻眼真係發哂光,夠香脆同熱辣辣主腳上場零舍大陣仗,全鴨嘅分量真係好多,相比起皮,肉就較為失色,片皮鴨當然係食皮為主,配料足夠😸荔枝桂花糕,夠清甜唔會濟楊枝甘露,鍾意多奶嘅朋友應該會好擂沙湯圓勁好食,芝麻餡夠香但唔甜,食完一粒會仲想食,最後叫左3碟😂
首先黎個孜然炒羊肉,啲羊肉係有羊騷味,啱我呢啲喜羊之人
見到炸饅頭隻眼真係發哂光,夠香脆同熱辣辣

荔枝桂花糕,夠清甜唔會濟
楊枝甘露,鍾意多奶嘅朋友應該會好

2018-09-21 176 瀏覽
同一班同事去了金公館食晚餐,本來想叫這裏的招牌菜北京填鴨,可惜等位時已經話沽清,唯有下次再試啦。我們一行三人點了幾款小食及小菜,小食全部都是幾十蚊起,價錢合理。雞絲粉皮:淋上麻醬的雞絲粉皮,粉皮煙韌且晶凝通透,雞絲亦都不鞋,一個幾開胃的小食。椒鹽九肚魚:炸得外脆內嫩,表面灑上些辣粉,帶點惹味。京滷鴨舌:鴨舌滷得入味不過有點腍,不夠爽彈。雞湯雲吞:雲吞皮厚薄適中,裏面啖啖豬肉餡,以雞湯煮熟,有淡淡雞湯鮮甜味。香酥葱油餅:很香的葱花味,中間鬆軟,不過有點油膩。百合腰果炒桂花蚌帶子:桂花蚌爽脆,帶子細細粒但嫩腍,百合爽口,加上脆卜卜的腰果,簡單又健康。酸菜桂魚片:桂魚片完全無骨,而且魚肉雪白,鮮甜嫩滑,酸菜的酸味適中,湯底帶酸味還有魚鮮味,令人食唔停口。腿茸杞子扒津白:津白上面放上杞子及金華火腿蓉,湯汁充滿了雞汁及金華火腿的咸香味。三鮮鍋巴:鍋巴炸得鬆脆但比較油膩,配上火腿、豬頸肉、蝦仁、魷魚、筍等汁料,十分飽肚。
雞絲粉皮

椒鹽九肚魚:炸得外脆內嫩,表面灑上些辣粉,帶點惹味。
椒鹽九肚魚

京滷鴨舌:鴨舌滷得入味不過有點腍,不夠爽彈。

雞湯雲吞

香酥葱油餅:很香的葱花味,中間鬆軟,不過有點油膩。
香酥葱油餅

百合腰果炒桂花蚌帶子

雞絲粉皮
椒鹽九肚魚
香酥葱油餅
百合腰果炒桂花蚌帶子
2018-09-20 203 瀏覽
中秋節一家大細去了太古的金公館食晚飯,可能大家都出來做節,全場爆滿而且超多人等位,本來訂了8點,但最後等到8:30才有位。涼拌雨花海蜇海蜇爽口帶點麻油香味,再伴上雲耳,很清新的前菜。蒜泥白玉喜歡蒜香的朋友一定要試,中間的蒜蓉山有濃郁的生蒜香,帶點辛辣味,配上青瓜及夾著的豬腩片,完全不覺油膩。青城山杏汁白肺湯白肺湯完全無味精,湯清且甜,有淡淡的杏仁香味,清甜潤肺。熱情果籠仔蝦球炸蝦球外層粉漿又薄又脆,蝦仁大隻且爽彈,十分新鮮,帶點酸甜味。翠湖紅燒豆腐豆腐表面炸至金黃色,裏面軟滑,另外表面舖上生根及菜心,以蠔汁燴過,簡簡單單的一味素菜。芙蓉賽螃蟹看似簡單但一定要有返咁上下功架,因為火喉及時間必須要控制得很準確,而這個菜式蛋白走油時間剛好,所以蛋白幼滑,淋上鎮江醋可減輕油膩感。炸饅頭半打炸至表面金黃,饅頭裏面鬆軟,醮上煉奶後帶點奶香。

涼拌雨花海蜇
海蜇爽口帶點麻油香味,再伴上雲耳,很清新的前菜。

青城山杏汁白肺湯
白肺湯完全無味精,湯清且甜,有淡淡的杏仁香味,清甜潤肺。

炸饅頭半打
炸至表面金黃,饅頭裏面鬆軟,醮上煉奶後帶點奶香。