2018-10-01
上星期去太古工作,做完嘢差不多7點,於是同同事決定喺附近揾食。行行下由太古去到康怡發現幾間餐廳,揀咗金公館嚟試下。揀金公館好大原因係被門口個師傅吸引,見佢不停手喺到做片皮鴨,令到我好想食。另外就係鏡牆上3個四川變臉大師嘅圖片....餐牌上菜式有好多選擇,粵菜、川菜、京菜等,真係有d選擇困難。最後叫咗個北京填鴨、籠仔蝦球同埋萵筍。頭兩味都係招牌菜嚟架,梗係要試一試啦!其實除咗北京填鴨之外,其他食物都好快上枱。籠仔蝦球係幾得意嘅菜式,蝦球係炸過嘅,雖然唔算係大大隻,但肉質都夠爽夠彈牙,配上特別嘅熱情果醬汁,甜甜地,幾好味,而且佢係用迷你蒸籠盛起,一客6隻,賣相好呃like! 靈芝菇炒萵筍都唔錯,上枱見到翠綠色一條條萵筍,外層令立立,感覺好光鮮。食落去萵筍夠爽囗,清清哋,又有淡淡甜味,真係幾好食!最後上枱當然係主角北京填鴨啦!我第一次北京填鴨係有咁多款不同配料。未食之前我幾欣賞佢哋將餅皮放喺蒸籠入面,每兩片餅皮之間又有張紙隔開,同時蒸籠個蓋都俾我哋Keep住。呢種做法一方面可以避免餅皮痴埋一齊,二來又可以保持餅皮溫度,抵讚。另外餐廳都提供咗一張咭仔,介紹不同配料嘅口感同味道,讓食客自行配搭。
食落去萵筍夠爽囗,清清哋,又有淡淡甜味,真係幾好食!
我試咗好幾配搭之後,最鐘意係青瓜、哈蜜瓜、京蔥同桂花蜜!桂花蜜嘅香甜原來同鴨肉好夾!估唔到經典嘅北京填鴨都可以有咁多花臣,真係驚喜!