餐廳: 金公館 (康怡廣場北座)
資訊:

2024-03-23 148 瀏覽
經理話問左廚房話係菜乾..咁係菜乾定老鼠屎大家自行鑑定。本身仲諗住d野幾好食之後會keep住黎食,但而家咁樣真係唔敢再黎食了。食物質素幾好都冇用,如果衛生惡劣,對食客既健康好冇保障。
經理話問左廚房話係菜乾..咁係菜乾定老鼠屎大家自行鑑定。
食物質素幾好都冇用,如果衛生惡劣,對食客既健康好冇保障。
2024-03-09 443 瀏覽
一個小型花膠海參煲,只有少量又薄又小的花膠及大量西蘭花,但售價卻是368元!!貴得實在過分,售價與品質極不成比例,唔怪之得啲人返晒去深圳食飯!呢個價錢可以食個澳龍伊麵!
2024-03-09
2024-03-06 354 瀏覽
片皮鴨冇咩肥膏,質素依舊高汁。片皮鴨哥哥切到冇停手,不過都要等咗半個鐘頭以上先有得食。配桂花蜜醬& 哈密瓜係我最愛組合小籠包湯包一般,皮粗,唔夠薄,湯汁都流走曬肉又冇味,比一般嘅小籠包都差賽螃蟹配醋,全靠醋味提升整體味道,如果唔加醋,嗰個炒蛋白同埋帶子肉真係冇味可能連自己都唔知,原來自己鍾意呷醋鮮百合炒淮山,雖然外貌一般,不過味道唔錯。需要一味健康清淡又好味嘅菜,佢係合格嘅。整餐飯我覺得可以畀6分、其中四分係畀片皮鴨,而兩分係畀個淮山。

配桂花蜜醬& 哈密瓜係我最愛組合

可能連自己都唔知,原來自己鍾意呷醋

鮮百合炒淮山,雖然外貌一般,不過味
道唔錯。

需要一味健康清淡又好味嘅菜,佢係合
格嘅

北京填鴨
2024-03-05
北京填鴨
  • 烤北京填鴨
  • 胡麻鮮淮山
2024-01-30 1023 瀏覽
適合老人家口味的團年飯館一向很少吃辣,只是近來天氣涼,家中兩老又想吃點暖胃菜,便選了有齊上濟菜和川菜的金公館。====無骨椒麻雞(例)$108====椒麻雞似是油浸煮後用冰水灼過,爽口得來保持了肉質嫩滑,配上青色的辣椒和醃過的酸菜吃,麻得舌頭發湯但又很開胃。====鹹蛋黃煎大蝦$268====煎炸過的大蝦外殼焦脆口,廚師在大蝦面灑了蔥花,為本來已有鹹香惹味醬汁相佐的大蝦添了幾分鮮味。====農家小炒肉(少辣)$108====相信是湘菜的一種,以辣椒爆炒過的五花肉風味濃郁,不知是否加了豆瓣醬、蠔油去調味,中和了辣的感覺,很下飯。====蔥花瑤柱蛋炒飯$108====口味偏清淡,但炒飯乾身,粒粒分別,瑤柱撕成條狀,與炒蛋飯拌勻後格外香口。====清炒菜心$78====色澤亮麗,家常小菜。P.S. 茗茶每人$15,有加一服務費
適合老人家口味的團年飯館

====無骨椒麻雞(例)$108====

====鹹蛋黃煎大蝦$268====

====農家小炒肉(少辣)$108====

====蔥花瑤柱蛋炒飯$108====

====清炒菜心$78====
色澤亮麗,家常小菜。

P.S. 茗茶每人$15,有加一服務費
2023-12-18
2024-01-20 896 瀏覽
同公司同事食晚飯, 因為人多所以有訂位. 叫咗6人套餐7個人食, 雖然炒飯有D 油同鹹咗少少, 但係整體都幾好味, 而我地5男2女都食唔曬, 意外地晚飯幾好, 打算再encord尤其佢呢個6人北京鴨套餐價錢唔貴, 而北京鴨有4種醬料, 除咗平時食開嘅甜醬, 有桂花蜜, 配起上嚟原來幾好味. 我個人就鐘意用花蜜食. 同事就覺得皮唔夠肥, 有D 乾, 而我就唔想太肥, 真係因人而議個湯都好好味, 有同事就再加, 所以真唔係太差最好係無時限, 可能係平日啦
個湯都好好味, 有同事就再加, 所以真唔係太差

最好係無時限, 可能係平日啦
2024-01-09
2023-12-01 1800 瀏覽
平日來到廣怡廣場,都喜歡去金公館飲茶,因為點心味道有水準。今晚因為有金公館夜繽紛$50 coupon, 所以決定嚟食晚餐。我哋點了半隻片皮鴨、賽螃蟹、椒鹽鮮魷同埋黑椒薯仔牛柳粒。片皮鴨嘅皮熱辣辣,加埋片皮鴨同配菜,真係非常好食。黑椒牛柳粒都相當惹味,牛肉粒都軟嫩多汁。賽螃蟹的蛋白炒得口感像蟹肉,非常美味。椒鹽鮮魷就一般,主要係鮮魷食落嘅感覺唔係太新鮮,呢味餸比其他酒樓失色,但整體成餐飯都相當滿意。最搞笑係俾錢嘅時候出示coupon,但原來星期日唔用得,望下張coupon,真係有寫只限星期一至五晚上八點後使用😫😅
2023-11-26
  • 芙蓉賽螃蟹
  • 烤北京填鴨(半隻)
2023-11-27 1161 瀏覽
今晚叫了一個羊腩煲,件數唔多,硬身,無枝竹。如果以$288這個價錢來說,實在差了點。另叫了紫羅牛肉,唔熱既。最失望既係,叫白飯等了20分鐘,因為啲飯要煮。失望到一個點。
另叫了紫羅牛肉,唔熱既。

最失望既係,叫白飯等了20分鐘,因為啲飯要煮。

失望到一個點。
2023-09-04 2021 瀏覽
店名: 金公館地址: 太古康山道1-2號康怡廣場3樓T4號舖環境: 4/5價錢: 4/5味道: 3.5/5今次已經係第3次黎到太古呢間中菜館,之前食嘅都係偏川菜,今次就試下佢哋嘅小菜同炒飯🙈但略為有啲失望,佢哋嘅中菜無咩特別,都係川菜比較有特式啲鳳梨咕嚕肉❤️❤️❤️$108咕嚕肉其實比較直白啲形容,就係出面兩餸飯嘅味,外表炸得算脆,醬亦帶酸甜,不過就無咩特別😂竹笙海皇蒸蛋白❤️❤️❤️❤️$108蛋白蒸得十分滑溜,加上竹笙、瑤柱、豆角等配料淋係面,整體來說十分清淡,唔會太濃味😗靈芝菇炒萵荀絲❤️❤️❤️❤️❤️$92萵荀切成幼絲,加上靈芝菇去清炒,令口感十分爽口,味道亦比較清淡😙雞絲粉皮❤️❤️$72水準比之前嘅退步左,雞絲份量唔算太多,粉皮口感亦偏硬🤨葱花瑤柱蛋炒飯❤️❤️❤️❤️❤️$118飯粒分明,比較乾身得黎又唔會太乾入口有葱花同瑤柱,令口感更有層次更豐富,炒得算有鑊氣,令人忍唔住一啖接一啖🤪紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️$52出面嘅紅糖糍粑以糯米製,比較有糯米香,但佢地嘅比較重米味,質感比較唔同,但同樣無之前食咁好食🥲餐前小食$15中國茗茶$15@1位

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 3.5/5

鳳梨咕嚕肉❤️❤️❤️

竹笙海皇蒸蛋白❤️❤️❤️❤️

靈芝菇炒萵荀絲❤️❤️❤️❤️❤️

雞絲粉皮❤️❤️
水準比之前嘅退步左,雞絲份量唔算太多,粉皮口感亦偏硬🤨

葱花瑤柱蛋炒飯❤️❤️❤️❤️❤️

紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️

餐前小食

中國茗茶
2023-07-12 1920 瀏覽
今天下午約12:10 到金公館,在太古地鐵站A2出口上蓋,乘搭電梯往3樓,交通方便。叫了點心,如蝦餃、栗米魚肉餅、 芝麻醬淮山、豬大腸、紅燒豬腩,每款食物味道恰到好處,值得下次再繼續吃其他食物!
2023-07-12
2023-06-04 5189 瀏覽
我們幾兄妹今天同母親大人慶祝生日,選擇了康怡廣場的金公館。自母親至愛的玉桃軒結業後,我們每個週末與媽媽的茶敘就轉到金公館了,唯一原因就是近便,媽媽的想法就像所有老人家一樣,不論其他酒樓食肆有多豪華多好吃,也不及一間她認為最方便的就是最好的,雖然每個周末都會與她在金公館飲茶,但就從未在此吃過晚餐,因為媽媽喜歡早睡,所以都不喜歡在外晚餐。媽媽的生日跟母親節日子相距只有幾天,所以我們兄妹提早幾天跟她慶祝,也避免毋親節人多又要吃貴價母親節套餐。首次在金公館吃晚餐,也不知道廚師的手藝好不好,看到這個十二人套餐跟母親節套餐也差不多,但價錢就平了近仟元, 套餐的質量如何?請看完以下食評就找到答案啦!訂位時,酒樓店員一早跟我們說是分六時和八時兩段時間,那麼我們就選了六時,因為有一些家人要差不多七時才到達,我們是當時6:30pm下單,然後差不多6:45pm就通知店員上菜,頭盤六小碟剛剛上枱家人就到齊了! 時間啱啱好!Yeah !👍 晚餐時段酒樓提供了麻辣花生,我們自帶了紅酒🍷,佐酒一流。十二人大套餐HK$3,8881. 前菜分別有: 蒜泥白肉、燒椒皮蛋、雞絲粉皮、酸辣小木耳、紅油豬耳、香蔥雞蛋豆乾2.

晚餐時段酒樓提供了麻辣花生,我們自帶了紅酒🍷,佐酒一流。

十二人大套餐HK$3,888
2. 烤北京填鴨(全隻)
3. 鹹蛋黃煎大海蝦 或 避風塘大海蝦 (二選一)
4. XO鮮蘆筍帶子珊瑚蚌
5. 金湯老壇酸菜魚 或 花椒魚(二選一)
6. 燕京菜膽雲吞雞湯
7. 蜜椒薯仔黑椒安格斯牛肉粒
8. 靈芝菇炒萵筍絲
9. 蔥花瑤柱蛋炒飯
10. 擂沙湯丸
總共有六個前菜,八個主菜和主食以及甜點,看菜單已經非常豐富。
首先上菜的是六小碟,雖然是前菜,但是份量仍然是可以的。
~ 蒜泥白肉
雖然是有點辣,就連少吃辣的母親大人也說蒜泥白肉好吃喔😋。
蒜泥白肉
~ 燒椒皮蛋
是熱門菜式,相當搶手,很快就被吃光。
燒椒皮蛋
~ 雞絲粉皮
有芝麻醬相伴,以及漂亮的蔥花點綴,粉皮很滑,青瓜清爽,夏天吃最適宜。
雞絲粉皮
~ 酸辣小木耳
入口真的很辣,所以大家都選擇先吃其他的,最後終於吃剩不少,木耳又不能留過夜,浪費了。
酸辣小木耳
~ 紅油豬耳
很有嚼勁,竟然很受一個11歲小朋友歡迎。
紅油豬耳
~ 香蔥雞蛋豆乾
我竟然找不到相片,忘記拍照?或是我在吃其他前菜的時候被其他人吃光我也不知道?天曉得!哈哈!
緊接着前菜之後上菜的是:
~ 蜜椒薯仔黑椒安格斯牛肉粒
想不到這一道菜的份量非常充足,牛仔粒相當多而且廚師造得非常出色,一口牛仔粒入口鬆軟有牛肉味,薯仔煮得綿滑,淡淡的黑椒味令這一道菜錦上添花😋。
蜜椒薯仔黑椒安格斯牛肉粒
~ 鹹蛋黃煎大海蝦🦐
海蝦夠大隻,每隻蝦沾上滿滿的鹹蛋黃相當惹味😋。
鹹蛋黃煎大海蝦
下一道菜就是:
~ 金湯老壇酸菜魚
酸菜魚用一個大盤上枱,唔食得都睇得, 酸菜魚份量也很充足,少少辣,內裏亦有萵筍伴菜, 大家都很滿意。
金湯老壇酸菜魚
~ 燕京菜膽雲吞雞湯
因為店員幫忙把這個雲吞雞湯分開每人一碗,所以我沒有拍照,這個雞湯與中午飲茶時吃的雞湯龍抄手差不安😣多,雲吞就比中午吃的龍抄手好吃,湯也沒有中午時吃的鹹,我感覺不錯。
~ XO鮮蘆筍帶子珊瑚蚌
呢個餸煮得又係好出色,帶子大大粒,珊瑚蚌亦都好多,加埋XO醬炒非常之入味, 我當然係掛住食,所以唔記得拍照😅。
以上的菜式已經吃得半飽, 大家還在努力的時候,主角出場了:
~ 烤北京填鴨🦆(全隻) ***重點推介***
週末飲茶的時候都看見有很多食客點這一道烤北京填鴨,媽媽也一直很想吃,只不過大家都覺得中午飲茶吃北京填鴨好像不是太恰當,所以今天大家都很期待這一道烤北京填鴨,看看是否真材實料。
烤北京填鴨(全隻)
酒樓員工先把這一個大圓盤放上枱面,這個大圓盤好像一個新年的全盒一樣,圓盤的中心放了兩籠包裹填鴨的麵粉皮,全盒周圍有16小格, 分別放了蜜瓜絲、青瓜絲、酉芹絲、大蔥白絲, 而蘸料除了有必吃的海鮮醬外,還有酸梅醬,芝麻醬和另外一款醬(因為我只用了海鮮醬,所以沒有注意到是什麼)😂。
烤北京填鴨
全隻片皮鴨分開兩碟方便全台人享用,粉皮與粉皮中間均有一張牛油紙相隔開,不會黏在一起,方便大家取用。
我很喜歡吃片皮鴨,所以吃了三至四片。粉皮共有兩籠,每籠也有十數片,份量完全足夠每人吃兩至三片,而我每一次取用粉皮的時候都感覺到粉皮沒有變冷,還感覺到熱騰騰的;我們吃完一籠粉皮,更換另一籠粉皮的時候,才發現原來最底的那一層是載着一盤熱水,水蒸氣一直令粉皮保持着溫度。 哇!這一個設計真是貼心,我從來沒有吃過這樣好吃的北京填鴨, 醬料配料完全不用添加,吃完還有剩餘呢!
~ 靈芝菇炒萵筍絲
也是大大的一碟,萵筍絲切功相當幼細,入口爽脆有咬口,記得拍照的時候靈芝菇已被人吃光。
靈芝菇炒萵筍絲
此時大家都已經感覺到很飽肚,還有一個炒飯和甜點。當大家以為炒飯需要打包的時候,境有人吃過炒飯後讚不絕口, 不吃飯的我也試了二口,炒飯呈金黃色粒粒分明,還有一些瑤柱絲蔥粒和蛋粒,入口不油膩有鑊氣,色香味俱全, 最終竟然吃了大半碟。
蔥花瑤柱蛋炒飯
~ 擂沙湯丸
因為我很飽,擂沙湯丸沒有吃。
擂沙湯丸
最後當然是我們為母親大人加點的一大籠壽包,祝母親年年有今日,歲歲平安!❤️
壽包
本人重點推介烤北京填鴨, 好睇又好食,光看那一個大全盒已經值回票價!
我們應該八時要交房,但是我們過了半小時酒樓員工也沒有催促我們交房,所以我們選擇非母親節時間和母親慶祝生日是絕對正確的。👍

金公館是金記餐飲集團其中一家食肆,以「川菜」聞名, 不過為了配合香港人的口味,也有粵式點心,以後時節,金公館也可以作為我們慶祝的地點之一了。👏
2023-05-06
靈芝菇炒萵筍絲
蔥花瑤柱蛋炒飯
壽包
2023-04-24 1466 瀏覽
店名: 金公館地址: 太古康山道1-2號康怡廣場3樓T4號舖太古站A2出口環境: 4.5/5價錢:4/5味道: 4.5/5烤北京填鴨(全隻/半隻)❤️❤️❤️❤️❤️$468/$248今次因為5個人食嘅緣故,就揀左半隻半隻每人有2-3舊左右,唔會話太飽,仲有肚食其他嘢,鴨皮同肉比例啱啱好,佢配左桂花醬等等好幾種醬料,食落都有唔同嘅風味酸菜魚 另加白飯❤️❤️❤️❤️❤️$208+$12酸菜魚質素keep到,啲魚照舊好滑,份量多🥰湯底有味得黎唔會油,撈埋當湯飯都仲得🙈入面有酸菜同好多萵苣,萵苣口感偏爽口蒜泥白肉❤️❤️❤️❤️❤️$88呢到嘅蒜泥白肉真係驚豔到我,同出面嘅好唔同,蒜泥唔係得只係靠量多去入味,佢蒜泥份量唔多,而且佢係有炸過,蒜香味更出更香😍佢入面仲加左青瓜片,中和翻白肉嘅油膩,食落啱啱好靈芝茹炒萵苣絲❤️❤️❤️$88萵苣爽口,整道菜食落好清,無其他菜式咁重口味,但都係覺得切片嘅萵苣更有口感😂雞絲粉皮❤️❤️❤️❤️$68粉皮算淋,份量亦夠多,麻醬落得啱啱好,香得黎唔會話太咸🤩雞湯小籠包 (4件)❤️❤️❤️$48小籠包熱身,應該都係啱啱係蒸籠到拎出黎,湯汁幾多,小心爆汁🙈,但就無話好有記憶點🫤紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️$48上次食

太古站A2出口

$208+$12

蒜泥白肉❤️❤️❤️❤️❤️

靈芝茹炒萵苣絲❤️❤️❤️

雞絲粉皮❤️❤️❤️❤️
粉皮算淋,份量亦夠多,麻醬落得啱啱好,香得黎唔會話太咸🤩

雞湯小籠包 (4件)❤️❤️❤️

紅糖糍粑❤️❤️❤️❤️
上次食米味比較重,口感特別啲,今次食都係煙韌,但就無咩米味,略為遜色😶

茶芥

#stitchfoodie太古

2023-04-05 1259 瀏覽
吃过太古城附近很多餐厅,我觉得金公馆的川菜是太古城附近最地道的川菜。喜欢吃川菜的朋友不妨去试试。麻辣水煮鱼的花椒一吃就能吃出来是四川本地的花椒,花椒的香麻味太过赢了!看着辣椒多,但是一点都不辣,吃起来没负担。里面是鲈鱼片,没有刺,还有莴笋片,鸡血,豆芽,红薯粉———妥妥一冒菜的感觉。非常实惠!麻婆豆腐也好吃,是改良过的,保留了麻婆豆腐的鲜嫩麻辣,非常下饭,适合当地人吃。小笼包是每次去必点。皮薄馅大,汁水多,现蒸的,非常鲜美!推荐!!

• 麻辣水煮鱼
  • 麻婆豆腐
  • 小笼包
2023-04-02 1419 瀏覽
好友相聚食晏,黎到太古金公館飲茶。*可預早以電話訂位*乾炒牛河,一上枱就聞到好香炒牛肉味,鑊氣十足。牛肉份量多,河粉又炒得乾身,唔會到一底油,高水準麻醬鮮淮山,爽口淮山配上大量麻醬,好味又健康,不知不覺可以食晒一大碟蝦餃皇,大大粒,蝦肉飽滿結實,蘸上辣醬,大滿足蘿蔔絲酥餅,好香芝麻味擂沙湯丸,一碟三粒,擺盤有趣。湯丸內填滿咗香甜既黑芝麻蓉餡料奶皇包叉燒腸,皮薄餡料多,賣相吸引西米布甸,香甜軟糯,配埋傳統蓮蓉餡,細個飲茶回憶返晒黎
好友相聚食晏,黎到太古金公館飲茶。*可預早以電話訂位*

乾炒牛河

麻醬鮮淮山

蝦餃皇,大大粒,蝦肉飽滿結實,蘸上辣醬,大滿足
蝦餃

蘿蔔絲酥餅,好香芝麻味
蘿蔔絲酥餅

奶皇包
奶皇包

叉燒腸,皮薄餡料多,賣相吸引
叉燒腸

西米布甸,香甜軟糯,配埋傳統蓮蓉餡,細個飲茶回憶返晒黎
西米布甸

乾炒牛河
麻醬鮮淮山
蝦餃
西米布甸
2023-03-14 414 瀏覽
店名: 金公館地址: 太古康山道1-2號康怡廣場3樓T4號舖太古站A2出口環境: 4/5價錢:4/5味道: 5/5酸菜魚 另加白飯$208+$12酸菜魚啲魚好滑,魚片份量好多,唔會話好似出面咁得幾舊🥰辣度無得揀,不過食落其實一啲都唔辣,湯底唔會好似出面咁得死咸,好有味,撈飯都啱啱好入面有酸菜,巨量切片萵苣同寬粉🤩好難得會有咁多萵苣,不過寬粉份量略嫌有啲少夫妻肺片$78呢個就同出面質素差唔多,無話好有記憶點紅糖糍粑$48佢地同出面唔同,比較有米味,食落外脆,但入面唔係平時嘅糯米,係米味比較重😗好有特色茶芥$15@1位#stitchfoodie太古#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜

太古站A2出口

環境: 4/5
價錢:4/5
味道: 5/5

酸菜魚 另加白飯
$208+$12
酸菜魚啲魚好滑,魚片份量好多,唔會話好似出面咁得幾舊🥰
入面有酸菜,巨量切片萵苣同寬粉🤩
好難得會有咁多萵苣,不過寬粉份量略嫌有啲少

夫妻肺片
呢個就同出面質素差唔多,無話好有記憶點

紅糖糍粑
好有特色

茶芥

#stitchfoodie太古

2023-02-12 592 瀏覽
諗住星期日同屋企人去歎下茶,點知換來一肚氣,破壞哂一整日嘅心情。成間舖啲職員都好似啞嘅咁,唔該前唔該後叫佢攞嘢,完全無回應,又唔望人,以為佢聽唔到,再叫都無反應,正想再叫嘅時候,佢就攞咗你想要嘅嘢嚟,咁其實佢係聽到,只係廢鬼事同你講嘢,連身體動作都唔俾一個。第一輪叫6樣嘢,其中蘿蔔糕好耐都無到,叫侍應check,等了又等搞到差不多走再問先有,眼見隔離左右一早食緊。加單嘢食又係耐耐都唔到,再check原來係無落單,仲一句對唔住都無,好似理所當然咁,咁嘅服務態度,食物幾好食都無用,更何況只係不過不失水平,已經決定以後唔會再去受氣!
2023-02-12