要吃omakase一定要挑間高質,好吃又有新鮮感的!銅鑼灣「重房」一定係不二之選啦!日本秋葵蟹肉胡麻醬 配 花螺蘿蔔青柳貝岩手縣米崎生蠔北海道牡丹蝦螢光魷魚馬交魚腦天神戶4A和牛他他沙錐天婦羅蜜柑鯛壽司金目雕壽司北寄貝壽司拖羅壽司北海道馬糞海膽壽司魚湯熊本士多啤梨最愛的是神戶4A和牛他他,具有豐富的油花肉質極嫩滑、配上高級魚子醬,北海道馬糞海膽和多士,豐富口感叫人一試難忘!沙錐天婦羅這度菜藝術品一樣,紫椰菜汁加檸檬汁的效果打卡一流,沙錐天婦羅外脆內嫩口感出色!岩手縣米崎生蠔超大隻,口感爽脆,奶油味十足,咬落口感豐富!北海道牡丹蝦單看蝦頭的蝦膏同蝦子,就已經好吸引。牡丹蝦都幾大隻,蝦膏蝦肉鮮味十足!吞拿魚頭頂肉「腦天」,口感媲美大拖羅,筋少脂肪多,魚味極濃.壽司件件都好鮮甜,不過最愛一定係「北海道馬糞海膽」賣相吸睛,份量又夠,連埋紫菜一齊食,入口甘甜無比!最後有魚湯和熊本士多啤梨🍓作結,魚湯味道超鮮甜、士多啤梨果肉多汁!
要吃omakase一定要挑間高質,好吃又有新鮮感的!

銅鑼灣「重房」一定係不二之選啦!

日本秋葵蟹肉胡麻醬 配 花螺蘿蔔

北寄貝壽司
拖羅壽司

北海道馬糞海膽壽司

熊本士多啤梨

岩手縣米崎生蠔超大隻,口感爽脆,奶油味十足,咬落口感豐富!

2025-04-03 218 瀏覽
銅鑼灣重房絕對是嘗試過後就難忘的絕佳食地小長井真蠔 招牌,當然不能錯過。每一個真蠔都肥美多汁,軟嫩滑口,配上特製醬料,簡直是味蕾的盛宴。烏魚白子 滑嫩的白子搭配竹炭葉和明太子,口感層次分明,簡直是膾炙人口的珍饈美味。鰆魚火燒過的鰆魚皮脆肉嫩,搭配特製醬汁,味道鮮美無比。燒拖羅加上五色芝麻碎 ,拖羅魚肉質細膩,搭配五色芝麻碎,香甜可口,真是絕配。燒馬友 馬友魚的香氣在燒烤後更是濃郁,配上特製醬料,美味得讓人停不下筷。赤背壽司 加上柚子皮青檸汁 ,柚子皮的清新搭配青檸汁的酸甜,為赤背壽司增添了許多風味。腦天其實是吞拿魚天靈蓋 ,吞拿魚的鮮美在腦天中展露無疑,質感更是令人印象深刻。青柳背 青柳的清香與魚肉的鮮美完美融合,讓人一口接一口。沙甸魚 沙甸魚的細膩肉質,在這裡被烹飪得恰到好處,每一口都是享受。富美丸水產海膽壽司 富美丸的水產海膽壽司,海膽新鮮甜美,壽司飯粒粒分明,簡直是海膽愛好者的福音。總之,銅鑼灣重房是一家讓人一去再去的日料好去處。這裡的每一道菜品都是用心烹製的藝術品。
銅鑼灣重房

絕對是嘗試過後就難忘的絕佳食地

小長井真蠔

烏魚白子

鰆魚
火燒過的鰆魚皮脆肉嫩,搭配特製醬汁,味道鮮美無比。

燒拖羅

燒馬友

赤背壽司

腦天

青柳背
青柳的清香與魚肉的鮮美完美融合,讓人一口接一口。

沙甸魚
沙甸魚的細膩肉質,在這裡被烹飪得恰到好處,每一口都是享受。

富美丸水產海膽壽司

2025-03-29 171 瀏覽
位於銅鑼灣✨重房✨專注於日本料理,每一道菜品帶有濃厚日本風味,令人彷彿置身於日本。.🔹日本秋葵蟹肉胡麻醬秋葵新鮮脆口,搭配輕盈蟹肉、香濃胡麻醬,味道層次分明。鮮甜蟹肉與香醇胡麻醬相互融合,令人回味無窮。.🔹花螺蘿蔔花螺肉質鮮嫩,與清爽蘿蔔相搭配,鮮味十足,口感上既有嚼勁又帶有一絲爽脆,非常適合作為開胃小菜。🔹順菜滑嫩順菜形成奇妙口感,搭配味道酸酸甜甜之日本土佐醋,令整道菜更加清新可口。加入鮮美青柳貝、清甜日本龍珠果,帶來滿滿清新感。🔹日本北海道牡丹蝦牡丹蝦肉質鮮美,搭配夢皇蛋漿,口感極其滑嫩。蝦頭膏脂香氣令整體味道提升層次。🔹螢光魷魚肉質鮮嫩,搭配特製醬汁,口感上既有嚼勁又不失柔軟,令人回味無窮。🔹長崎小長井生蠔生蠔肉質鮮美,滑嫩可口,搭配香甜雄心蘿蔔蓉、海草酸汁啫喱,味道層次分明。🔹馬交魚馬交魚外皮加入海鹽再燒至脆口,肉質鮮嫩,搭配自家調製洋蔥醬,味道更加豐富。🔹腦天腦天配拖羅、紫蘇葉,令人驚喜!配搭炒香之蜆肉、海鹽,令整道菜味道更加鮮明,紫蘇葉既清香更能增添層次感。🔹神戶4A牛肉他他牛肉極其嫩滑,與法國麵包一同享用,口感上形成奇妙對比。搭配北海道馬糞海膽、法國魚子醬,濃郁風味令人無
🔹日本秋葵蟹肉胡麻醬
🔹長崎小長井生蠔
🔹馬交魚
🔹腦天
🔹神戶4A牛肉他他
牛肉極其嫩滑,與法國麵包一同享用,口感上形成奇妙對比。搭配北海道馬糞海膽、法國魚子醬,濃郁風味令人無法抗拒,而沖繩淡雪鹽點綴則令味道提升至另一個層次。
🔹天婦羅鱚魚
鱚魚炸至鬆脆,口感滑身,外皮酥脆,裡面卻保持著魚肉鮮嫩。
🔹赤貝壽司
赤貝鮮度無可挑剔,搭配新鮮柚子皮,散發清新果香。
🔹日本沙甸魚壽司
以北海道麵豉醬為搭配,鮮香沙甸魚配濃郁麵豉,兩者相得益彰。
🔹北海道鮫鰈魚壽司
鮫鰈魚即右口魚,肉質細膩,搭配特製醬油,味道鮮美。
🔹All拖羅壽司
含極高脂肪,口感入口即化,魚香持久,滿口甘香。
🔹北海道赤馬糞海膽壽司
鮮味不言而喻,味道濃厚甘甜,回甘強,屬日本頂級海膽種類。
🔹魚湯
結尾之魚湯湯底鮮美,搭配清香金針菇,令整道湯品愈加美味,感受到滿滿暖意。
🔹熊本士多啤梨
果肉鮮嫩多汁,既可口又清新,為今晚既美食之旅畫上完美句號。
重房✨
📍香港銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2025-03-29 135 瀏覽
如果你係一位追求精緻日料嘅食客,咁銅鑼灣嘅重房絕對唔可以錯過!呢間餐廳主打高級日本料理,每一道菜都係廚師精心設計,無論係食材定係烹調手法都充滿心思,帶嚟極致嘅味覺享受。.首先推介嘅係🥢日本秋葵蟹肉胡麻醬,秋葵嘅滑溜口感配上蟹肉嘅鮮甜,再加上香濃胡麻醬,層次豐富,開胃又清新。.🥢花螺蘿蔔則係另一道驚喜,花螺肉質彈牙,蘿蔔吸收咗螺肉嘅鮮味,入口即化,味道鮮美。🥢順菜係一道充滿創意嘅前菜,啫喱狀嘅順菜配以土佐醋、青柳貝、日本龍珠果,口感清爽,龍珠果嘅清甜同青柳貝嘅鮮味完美融合,令人印象深刻。🥢日本北海道牡丹蝦係必試之選!蝦肉鮮甜彈牙,配上夢皇蛋漿同燒香嘅蝦頭膏,味道濃郁得嚟又唔會過膩。🥢螢光魷魚,魷魚肉質彈牙,配上獨特嘅調味,鮮味十足。🥢長崎小長井生蠔配上海草酸汁啫喱同雄心蘿蔔蓉,生蠔嘅鮮味被完美提升,酸汁啫喱帶嚟清新嘅口感,令人回味無窮。🥢馬交魚即鰆魚,魚皮燒到脆卜卜,肉質鮮嫩,配上自家調製嘅洋蔥醬,味道層次豐富,簡單又美味。🥢神戶4A牛肉他他配上法國麵包、北海道馬糞海膽、法國魚子醬同沖繩淡雪鹽,牛肉他他口感細膩,海膽同魚子醬嘅鮮味令整體味道更上一層樓。🥢天婦羅鱚魚,魚肉相當滑溜,炸得鬆炸
🥢螢光魷魚,魷魚肉質彈牙,配上獨特嘅調味,鮮味十足。
🥢天婦羅鱚魚,魚肉相當滑溜,炸得鬆炸,入口有驚喜。
壽司

🥢赤貝新鮮爽脆,配上柚子皮嘅清香,味道獨特
🥢日本沙甸魚,沒帶半點腥味,魚脂四溢,配香濃北海道麵豉醬,味道完美平衡
🥢北海道鮫鰈魚,即右口魚,肉質細嫩,入口即化,鮮味十足
🥢All拖羅,刺身中之極品,屬全條吞拿魚最肥美部份,食落油香四溢、鮮甜無比
🥢北海道赤馬糞海膽,色澤橙黃,極富鮮甜味、甘甜度較高
🥢魚湯,奶白鮮香極濃稠,配搭金針菇,爽彈有口感

🥢甜品,為熊本士多啤梨,為呢一餐畫上完美句號,士多啤梨清甜多汁,口感細膩,令人滿足

重房
地址:香港銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2025-03-28 139 瀏覽
最近與朋友經過銅鑼灣時,無意中發現了一家極具特色的 Omakase 餐廳,我們嘗試了價位 $1580 的 17-18 道菜套餐,每一道菜都讓人驚喜。Chef非常親切且健談,會詳細解釋每一道菜的來源和特色,讓整個用餐體驗更加豐富和有趣。整體來說,這次的 Omakase 體驗絕對超乎想像,食材新鮮、創意十足,每一道菜都讓人印象深刻,值得熱愛美食的朋友們前來一試🌟✨日本秋葵配蟹肉和胡麻醬清新的口感搭配香濃的胡麻醬,花螺與蘿蔔口感鮮嫩,帶有海洋的鮮味。✨蒓菜配土佐醋帶有淡淡的魚香味,搭配青柳貝龍珠果與蕃茄,色彩繽紛,味道更是令人驚艷。✨烏魚白子上面鋪著明太子再加竹炭鹽,讓魚子的香氣更加濃郁,令人陶醉。✨北海道牡丹蝦配夢王蛋與蝦頭膏這道菜的鮮味非常強烈,牡丹蝦的肉質鮮甜,幾乎能感受到海洋的氣息。夢王蛋的滑嫩配合蝦頭膏的濃郁,形成了完美的搭配,讓人一口咬下,鮮味瞬間在口中爆發,令人無法抗拒。✨日本東北岩手縣米崎蠔搭配紅心蘿蔔肉與銀箔,生蠔的鮮味與配料的清新相得益彰。✨富山灣螢光魷魚經過豉油燒香和七味粉的調味,膏體飽滿,風味十足。✨春魚馬交魚配自家製洋蔥醬搭配食用花,視覺和味覺的雙重享受。✨ 腦天

✨日本秋葵配蟹肉和胡麻醬

✨蒓菜配土佐醋

✨烏魚白子
上面鋪著明太子再加竹炭鹽,讓魚子的香氣更加濃郁,令人陶醉。

✨北海道牡丹蝦配夢王蛋與蝦頭膏

✨日本東北岩手縣米崎蠔
搭配紅心蘿蔔肉與銀箔,生蠔的鮮味與配料的清新相得益彰。

✨富山灣螢光魷魚
經過豉油燒香和七味粉的調味,膏體飽滿,風味十足。

✨春魚馬交魚配自家製洋蔥醬
搭配食用花,視覺和味覺的雙重享受。

✨ 腦天 toro 配吞拿魚腩與蜆肉,炒香後再搭配紫蘇葉,油膩感減輕,口感更為清新。

✨法國麵包搭配 A4 神戶和牛tartare
配上日本炸蒜與蔥,還有日本白海膽及法國魚子醬,簡直是奢華的享受。

✨沙椎魚天婦羅
口感酥脆,令人回味無窮。

✨赤貝搭配新鮮柚子皮
清新的柚子香氣讓紅貝的海味更為突出。

✨熟成四日的真鯛壽司
搭配日本蔥,鮮香四溢。

✨沙甸魚壽司配北海道麵豉醬
獨特的風味讓人驚艷。

✨吞拿魚腩與北海道白海膽
每一口都是奢華的享受。

✨最後以魚湯作結,這湯是用三十幾條魚煲六七個小時而成,毫無腥味,濃郁至極,讓人心滿意足。
2025-03-28 98 瀏覽
近期食咗好幾間omakase🤭史努比覺得呢間係最出色嘅!😋雖然價錢確實唔平 但佢嘅水準同服務對得住呢個價相比起一啲差唔多價 平少少嘅呢間重房真係突圍而出!所以如果慶祝嘅話 史努比係大大力推嘅😁🔸Dinner Omakase(17-18品) $1580喺師傅準備嘅過程中上咗少少前菜係漬南瓜 花螺同蘿蔔呢幾樣嘢味道都比較濃 史努比個人覺得唔太適合做前菜所以一嚟到嘅first impression就唔係特別好不過真係估唔到接下落嚟好驚喜!😋👍🏿白象拔蚌配蒪菜 象拔蚌鮮甜爽彈 配酸酸may may嘅調味 同埋啲類似車厘茄咁嘅嘢😂食落更加清新底部係蒪菜 口感好特別😳咬咬下好似啫喱咁好過癮味道: 8/10👍🏿水八爪 非常之爽口 直頭可以話係脆口!同樣配搭酸酸may may嘅柚子酸汁 同埋適量蔥花令佢味道清新而又帶蔥香利申平時史努比唔食蔥 但佢陣味唔令人討厭 反而幾唔錯😋味道: 8/10👍🏿長崎縣小長井生蠔 肥美鮮甜唔腥 可以話係近期食過最正嘅一隻生蠔💗雖然就唔算話非常之creamy但佢真係好新鮮!嗰陣重金屬味冇咁重配搭土佐啫喱同辣椒蘿蔔蓉酸酸地嘅啫喱吊到個味 啱啱好!😋味道: 9/10👍🏿北海道牡
近期食咗好幾間omakase🤭
史努比覺得呢間係最出色嘅!😋
雖然價錢確實唔平 但佢嘅水準同服務對得住呢個價
相比起一啲差唔多價 平少少嘅
呢間重房真係突圍而出!
所以如果慶祝嘅話 史努比係大大力推嘅😁

食落更加清新
底部係蒪菜 口感好特別😳
咬咬下好似啫喱咁好過癮

👍🏿水八爪
非常之爽口 直頭可以話係脆口!
同樣配搭酸酸may may嘅柚子酸汁 同埋適量蔥花
令佢味道清新而又帶蔥香
利申平時史努比唔食蔥 但佢陣味唔令人討厭 反而幾唔錯😋
長崎縣小長井生蠔

👍🏿長崎縣小長井生蠔
肥美鮮甜唔腥 可以話係近期食過最正嘅一隻生蠔💗
雖然就唔算話非常之creamy但佢真係好新鮮!
嗰陣重金屬味冇咁重

為味蕾帶嚟一種衝擊🤣
魚皮落鹽燒到好香口
👍🏿吞拿魚腦天配中拖羅
紫菜乾爽而脆口 包住腦天同中拖
原本呢個係配紫蘇葉嘅 但因為史努比話唔食紫蘇葉 師傅就用👍🏿鰆魚
呢隻魚肉質細膩 幾滑
配洋蔥汁醬 點綴本身淡淡地口味嘅魚
為味蕾帶嚟一種衝擊🤣
魚皮落鹽燒到好香口
味道: 8/10櫻花蝦取代💗
腦天經火炙後將啲油脂逼晒出嚟
中拖都唔失色 軟嫩同時充滿油香
櫻花蝦炒香 脆口而且有種特別嘅香氣!
雖然做唔到紫蘇葉解膩嘅效果 但反而帶嚟超級香嘅味道😋
好食還好食 不過史努比食咗一半開始漏
魚油太重 鍾意拖羅嘅話呢個會係你嘅heaven😂
味道: 9/10

👍🏿A4神戶和牛他他
雖然MVP只可以揀一個 但唔得 史努比決定揀埋佢!
和牛他他唔會太油膩 口感好滑
炒香咗蒜蓉汁去調味 啱啱好唔會太濃味
On top仲有海膽同caviar
加埋一齊 真係食得出caviar嘅鹹香
(終於都食到一味係值得落caviar嘅料理😭💗平時有時見西餐落 但係冇乜意思 個味根本唔出🤷🏿‍♀️)
但呢間真係配得好好👍🏿

接下落嚟到壽司🤪⬇️
👍🏿北海道赤貝
史努比一向冇話特別鍾意食貝類嘅壽司
不過佢真係好新鮮 仲幾甜添🤭
配搭柚子皮 係幾清新嘅!
👍🏿九州地金
師傅話要喺寒天先養到呢隻獅魚
油香比起一般獅魚再重啲😋
沈上彩芝麻粉
入口首先係好香嘅芝麻味
隨後食到獅魚嘅鮮同魚油香 正!!
👍🏿沙甸魚他他

連握手都用手踭 highly appreciated🤣🤣

@snoopy._.eating
長崎縣小長井生蠔
魚湯
為何這麼多人喜歡Omakase(㕑師發辦)?意思把當日的餐點安排全權交給厨師決定。餐廳會根據當季漁獲材料定時更新合時的菜單,務求讓食客能夠吃到新鮮的材料。好處當然是食客可以品嚐到餐廳最優質的食物最好的烹調方法。今日我們來到銅鑼灣一間隱世的日本餐廳,其專業的服務態度和主廚的認真和廚藝,非常級推介給大家。首先廚師會詢問我們的喜惡,有否食物敏感等問題。然後逐一在我們的面前介紹和奉上精美的食物。整個午餐共有14道菜:首先,餐廳安排了蒸蛋及蟹肉秋葵作前菜,令人開胃之餘,亦有些清新的感覺。然後最精彩的部份就開始了🤩🌟小長井真蠔超級精美、賣相高級的小長井真蠔肉質鮮甜,非常厚身,廚師用了海帶啫喱、紅心蘿蔔,在放了銀箔在蠔的上面,令整個菜式變得漂亮,又高級有點不捨得吃的感覺。一起之下實在令人難忘,這種好的口感非常飽滿,加上廚師悉心的配菜令整個菜式非常美味。🌟 烏魚白子 烏與白此是我第一次品嚐,感覺非常有驚喜,廚師以天婦羅的方式烏魚白子炸香加上竹炭葉、明太子,師傅叮囑進食時要用手直接拿着吃。烏魚白子的口感非常特別,非常嫩滑。🌟鰆魚 香港人稱馬交,師傅細姨用火炙脆加少許岩鹽及自家制洋蔥醬,魚油經火炙後更魚油

🌟小長井真蠔

🌟 烏魚白子

🌟鰆魚
香港人稱馬交,師傅細姨用火炙脆加少許
岩鹽及自家制洋蔥醬,魚油經火炙後更魚油的香氣撲鼻,非常美味。

🌟燒拖羅
相信很多朋友也喜歡吃拖羅,但這個拖羅非常特別,以梅醬及木魚花點綴下,令味道更突出。

🌟燒馬友
看似簡單的燒魚,其實做到外脆內軟也不簡單,必須在時間控制得宜。

六款壽司分別有:
🌟赤貝
加了岩盬和西檸汁的赤貝特別鮮味。

🌟關伊左木
好特別的魚,肉質緊緻又鮮甜。

🌟🌟🌟腦天(吞拿魚頭頂位置)
每一條幾百kg的吞拿魚只有小部分「腦天」,即是天靈蓋位置,是比較罕有的部位,非常嫩滑。

🌟深海池魚
燒過之後,魚油迫出來更覺魚香,煙燻過的味道跟北海道麵豉醬十分夾。

🌟赤馬糞
我的至愛海膽,新鮮又清甜,入口即融,完全無腥味。

🌟秋田烏冬
以幾十條魚烹調方法7小時以上的秋田湯烏冬,是昔口皇帝食的烏冬,十分名貴。魚湯湯底超甜,無味精、無加糖,是招牌菜。

🌟雙色日式蕨餅
好感煙韌,不會太膩的感覺。

2025-03-20
2025-03-25 126 瀏覽
🏷️ 重房Omakase 午市$798 set多咗時令刺身,包括拖羅,而普通湯烏冬就改用魚湯熬成。💁🏻蟹肉配日式胡麻醬菠菜蟹肉鮮甜,胡麻醬香濃,搭配清爽的菠菜,開胃又清新💁🏻魚肉蟹肉茶碗蒸蒸蛋滑嫩到入口即化,魚肉和蟹肉的鮮味完全融入其中,每一口都是滿滿的海鮮香氣💁🏻赤貝海草酸汁啫喱三文魚籽赤貝爽脆鮮甜,搭配酸汁啫喱和三文魚籽,口感層次豐富,酸酸甜甜的很開胃💁🏻天婦羅白子配唐辛明太子和黑竹炭鹽白子外脆內滑,口感像奶油一樣綿密,搭配微辣的明太子和黑竹炭鹽,味道濃郁又特別,季節限定,絕對值得一試!💁🏻中吞拿魚腩配京都五味中吞拿魚腩油脂豐富,搭配京都五味(甜、酸、鹹、苦、鮮)每一口都有不同的風味,層次感十足!💁🏻鰆魚(馬交魚)配洋蔥醬(火炙)鰆魚經過火炙,香氣撲鼻,搭配微甜的洋蔥醬,魚肉的鮮味更加突出,口感細膩又帶點焦香💁🏻鹽燒馬友配燒汁馬友魚皮薄香脆,咬下去像魚香味的薯片,肉質鮮嫩多汁,搭配燒汁,味道更加濃郁💁🏻甜蝦配燒蝦頭醬甜蝦鮮甜軟糯,蝦頭醬濃郁香醇,兩者搭配起來簡直是天作之合,蝦控必愛💁🏻赤身柚子胡椒赤身肉質緊實,柚子胡椒的微辣和清香讓味道更加豐富,點一點豉油,鮮味瞬間提升💁🏻老天吞拿魚
🏷️ 重房
Omakase 午市$798 set
多咗時令刺身,包括拖羅,而普通湯烏冬就改用魚湯熬成。
💁🏻蟹肉配日式胡麻醬菠菜
蟹肉鮮甜,胡麻醬香濃,搭配清爽的菠菜,開胃又清新
💁🏻魚肉蟹肉茶碗蒸
💁🏻赤貝海草酸汁啫喱三文魚籽
💁🏻天婦羅白子配唐辛明太子和黑竹炭鹽
💁🏻中吞拿魚腩配京都五味
💁🏻鰆魚(馬交魚)配洋蔥醬(火炙)
💁🏻鹽燒馬友配燒汁
💁🏻甜蝦配燒蝦頭醬
💁🏻赤身柚子胡椒
💁🏻老天吞拿魚 魚頭天靈蓋部位
這部位油脂豐富,入口即化,魚油香氣濃郁,Juicy得來又不會膩,簡直是吞拿魚的精華
💁🏻右口魚邊炒櫻花蝦
右口魚邊油脂豐腴,搭配香脆的櫻花蝦,熱食的香氣撲鼻,口感豐富又暖胃,完美過渡到主食環節
💁🏻馬糞海膽
秋冬當造的馬糞海膽,濃郁鮮甜,入口即化,海膽控一定會瘋狂非常足料啖啖肉
💁🏻魚湯烏冬
魚湯濃郁鮮美,用上日本進口的Top 3烏冬,口感彈牙
💁🏻綠茶、原味蕨餅
蕨餅口感軟糯,綠茶味清香,原味則帶點微甜,為這頓豐盛的Omakase畫上完美句號
是否推薦
✅ys. 性價比超高,每一道菜都充滿驚喜,食材新鮮,師傅的手藝更是無可挑剔。每一口都能感受到廚師的用心,絕對是Omakase愛好者的必試之選!
🏷️ 重房
地址:香港銅鑼灣加路連山道1號地下18-19號舖
2025-03-21 156 瀏覽
想食高CP值嘅午餐Omakase?黎呢間銅鑼灣「重房」實冇錯。餐廳交通方便,Omakase廚師發辦有午餐嘅唔太多,「重房」嘅午餐menu高質之餘又抵食,無論係朋友聚會定商務午餐都會好適合。大廚好明白大家唔想一味食魚生咁單調,所以每件壽司都有佢特別嘅調味同配搭,連平時唔食魚生嘅朋友都每道料理食晒之餘仲讚不絕口,認真厲害!首先先上個蒸蛋,好滑好嫩的海鮮蒸蛋,配上經海鹽特別調味嘅番茄,暖胃又開胃。再來另一開胃菜「馬鮫魚魚剌身」,上面有紅參茸,中間酸酸地嘅啫󠄁哩,口感好豐富。跟住就係幾件壽司,件件都唔同配搭。「日本馬交魚剌生」,海鹽脆皮處理,配上自家製洋蔥,好鐘意!「烏魚白子」,配上明太子再用紫菜包做底。烏魚白子超creamy新鮮,而且咁樣嘅配搭好易入口,食落好正,好想encore!中間黎個熟食「鹽燒馬友」,煎到金黃色,靚仔又好味😋之後就係幾件壽司,分別有「北海道深海池魚」,「宮城北寄貝」,「吞拿魚腩大福」,「吞拿魚」,件件新鮮之餘再加上師傅用心嘅配搭同調味,食物質素又上升左一個層次。例如北寄貝配青檸汁,吞拿魚配柚子胡椒調味,完全唔使再自己點醬都口感十足。當然仲有海膽!,赤馬糞海膽」超級超級鮮甜
中間黎個熟食「鹽燒馬友」,煎到金黃色,靚仔又好味😋
當然仲有海膽!,赤馬糞海膽」超級超級鮮甜,同普通級數嘅海膽真係好大分別,堅係一分錢一分貨。
「鰈魚魚邊手卷」:右口魚邊雖然油膩少少但師傅諗到用炒香左嘅櫻花蝦配日本蔥,將佢變成一個紫菜卷,令配搭變得香口又唔油膩,仲食到個魚嘅鮮味,創意十足。
埋尾仲有個「招牌魚湯秋田烏冬」,奶白色魚湯一睇就知好足料,係用左好幾種魚經6,7鐘熬製而成,冇調味料,天然又非常香濃,好正!
2025-03-20 142 瀏覽
上網揾下邊度食Omakase,終於揾到呢間「重房」。午餐只需$598就有12-13道菜,非常抵食,食物質素又好,師傳又會細心介紹每一道菜色嘅用料﹗前菜:北海道蕃茄加海鹽 + 茶碗蒸加咗少少海鹽更加帶出蕃茄嘅鮮甜鹽燒馬友:淨係個賣相都靚啦﹗烏魚白子:天婦羅烏魚白子配明太子外包紫菜,外脆內軟,正﹗  深海池魚: 赤貝      拖羅  :赤身加上柚子胡椒,加咗柚子胡椒令個味道提升咗赤馬份海膽:海膽係從北海道根室嚟嘅,非常鮮美,無腥味﹗   鰈魚(右口)魚邊:加咗日本蔥同櫻花蝦,口感好豐富,一啲油膩感都無湯烏冬:入面用咗秋田烏冬,另外個魚湯真係一流,用咗好多種魚煲咗好多個鐘煮出嚟架,一啲腥味都無,讚﹗甜品:綠茶 + 黃豆蕨餅
前菜:北海道蕃茄加海鹽 + 茶碗蒸
加咗少少海鹽更加帶出蕃茄嘅鮮甜
鹽燒馬友:淨係個賣相都靚啦﹗
烏魚白子:天婦羅烏魚白子配明太子外包紫菜,外脆內軟,正﹗
  深海池魚: 赤貝
 拖羅  :赤身加上柚子胡椒,加咗柚子胡椒令個味道提升咗
赤馬份海膽:海膽係從北海道根室嚟嘅,非常鮮美,無腥味﹗
甜品:綠茶 + 黃豆蕨餅
午餐
最近我去過銅鑼灣的重房,體驗了一個精彩的Omakase晚餐,總共17-18道菜,每道菜都讓我驚喜。首先是一些前菜,包括漬南瓜、花螺和蘿蔔。白象拔蚌配蒪菜白象拔蚌鮮甜爽彈,搭配酸酸的醬汁,吃起來更清新。底部的蒪菜口感特別,咬下去有點像啫喱!水八爪非常爽口,脆口得無可比擬!搭配酸酸的柚子醬汁和適量蔥花,味道清新而又帶蔥香。平時我不食蔥,但這個搭配竟然幾不錯。長崎小長井生蠔肥美鮮甜,完全不腥,配搭土佐啫喱和辣椒蘿蔔蓉,酸酸的啫喱剛好合適。北海道牡丹蝦全食牡丹蝦鮮甜,搭配夢王蛋黃和蝦頭膏的醬汁,香味混合,瞬間提升了蝦的味道。蝦頭炸得超脆可口😋!鰆魚魚肉質細膩,配上洋蔥汁醬,為味蕾帶來一種衝擊。而且魚皮燒得香口,整體味道不錯。吞拿魚腦天配中拖羅這道菜用紫菜卷着腦天和中拖羅,搭配紫蘇葉,為味蕾帶來清新的感覺。紫蘇葉的香氣能有效解膩,讓整體味道更加平衡,腦天的油脂與中拖的鮮味相得益彰,實在回味無窮。A4神戶和牛他他這道和牛他他不油膩,口感滑順,配上蒜蓉汁剛好。再加上海膽和魚子醬,層次感豐富,再者麵包薄而香脆,真是太好吃了😋!天婦羅沙䱦魚紫色醬汁倒上一些醬汁變成了粉紅色,非常吸引。沙䱦魚嫩滑,天婦羅炸

首先是一些前菜,包括漬南瓜、花螺和蘿蔔。

白象拔蚌配蒪菜

水八爪

長崎小長井生蠔

北海道牡丹蝦全食

鰆魚

吞拿魚腦天配中拖羅

天婦羅沙䱦魚
紫色醬汁倒上一些醬汁變成了粉紅色,非常吸引。沙䱦魚嫩滑,天婦羅炸衣不厚,配搭酸酸的醬汁,很是搭配!

隨後的壽司部分包括北海道赤貝,新鮮且甜,搭配柚子皮,味道清新;九州地金是金目鯛的一種,十分新鮮,魚肉嫩,甘香可口;冰見寒獅,油香濃郁,芝麻味突出,鮮味十足;沙甸魚他他,新鮮無腥味,是比較重口味的魚,我很喜歡😍;海膽食起來很creamy,但不能説非常鮮甜。

吸物是魚湯,用三十多種魚頭魚骨煲六小時,無添加糖和味精,魚味濃郁而不油膩,還有椰菜絲和菇,最後的熊本士多啤梨,香甜帶微酸,給整個晚餐完美的總結😍!
2025-03-15 113 瀏覽
今晚終於去咗期待已久嘅重房Omakase,真係一場味蕾嘅奢華之旅! 餐廳環境好有格調,師傅手勢純熟,每一道菜都好似藝術品咁精緻,睇到都唔捨得食😍Omakase嘅精髓就係將最新鮮嘅食材,交俾師傅發揮創意,炮製出獨一無二嘅料理。 今晚嘅菜式有前菜、刺身、壽司、天婦羅、湯品及甜品,每一道都充滿驚喜!最令我印象深刻嘅係拖羅壽司,油脂分布均勻,入口即溶,鮮味喺口腔爆發,真係令人回味無窮🥰前菜:日本螺配蟹肉菠菜刺身:北海道元貝長崎縣生蠔寒鰤青柳貝北海道牡丹蝦馬鮫鰆魚神戶A4和牛他他配海膽多士生死戀 (一片火炙過的拖羅及一片拖羅刺身)炸物:沙追天婦羅壽司:北寄貝伊左目壽司沖繩花竹蝦 太刀魚 煙薰深海池魚 中拖羅湯品:白胡椒魚湯甜品:熊本士多啤梨除咗食物質素高,服務亦都非常貼心。 師傅會細心講解每一道菜嘅食材同食法,侍應亦會不時添茶,令人感覺賓至如歸。
今晚終於去咗期待已久嘅重房Omakase,真係一場味蕾嘅奢華之旅! 餐廳環境好有格調,師傅手勢純熟,每一道菜都好似藝術品咁精緻,睇到都唔捨得食😍Omakase嘅精髓就係將最新鮮嘅食材,交俾師傅發揮創意,炮製出獨一無二嘅料理。 今晚嘅菜式有前菜、刺身壽司、天婦羅、湯品及甜品,每一道都充滿驚喜!最令我印象深刻嘅係拖羅壽司,油脂分布均勻,入口即溶,鮮味喺口腔爆發,真係令人回味無窮🥰

前菜:
日本螺配蟹肉菠菜

刺身:
北海道元貝
長崎縣生蠔
寒鰤
馬鮫鰆魚
神戶A4和牛他他配海膽多士
生死戀 (一片火炙過的拖羅及一片拖羅刺身)

炸物:

湯品:
白胡椒魚湯

甜品:
熊本士多啤梨

銅鑼灣加路連山道的隱世殿堂「重房Omakase」,以$1580/位的匠人套餐重新定義奢華料理體驗!每道菜宛如藝術品般驚豔,帶你踏上味蕾的星級巡禮——🌊【前菜交響詩】 「芝麻醬涼拌秋葵蟹肉花螺」以鮮甜蟹肉擁抱秋葵的滑嫩,花螺蘸上靈魂醬汁彷彿海洋在舌尖起舞!醃蘿蔔的濃郁鹹香完美襯托清爽主調,開場即顯功力。 「龍珠果柚子拌青柳貝」顛覆想像!黏滑荀菜與爆汁貝肉共譜鹹甜二重奏,龍珠果的驚喜口感佐以紫蘇花香,彷彿春日微風拂過味蕾。🐟【刺身華爾滋】 「冰見鰤佐五色芝麻」展現野生油甘魚的純粹脂香,京都芝麻碎如星光點綴,細膩原味令人沉醉。 「長崎小長井蠔」以海草醋凍勾出蠔肉的深邃鮮甜,銀箔蘿蔔蓉宛如海浪泡沫,海洋氣息撲面而來! 「炙燒鰆魚」絕對高光!肥美魚腩經鹽烤洋蔥的焦糖香氣昇華,油脂化開瞬間彷彿煙花綻放🎇🦐【海鮮狂想曲】 「夢王炸蝦頭x北海道牡丹蝦」雙重蝦魂暴擊!彈牙蝦肉與酥脆蝦頭奏出鮮味協奏曲,夢幻程度堪比料理劇場🎭 「赤貝壽司」岩鹽柚子皮激發貝類的礦物甘甜,青檸汁畫龍點睛,每口都是潮汐的禮讚🌊🥩【和牛詩篇】 「A4和牛他他x馬糞海膽」奢華三重奏!牛肉他他的柔嫩、海膽的奶油感與魚子

🌊【前菜交響詩】

🐟【刺身華爾滋】

🦐【海鮮狂想曲】

🥩【和牛詩篇】
「A4和牛他他x馬糞海膽」奢華三重奏!牛肉他他的柔嫩、海膽的奶油感與魚子醬的爆破鹹鮮,在法包畫布上描繪味覺名畫🎨
「紫蘇拖羅腦天」如同鮪魚額頭的珍稀部位,油脂如絲綢滑入喉間,搭配炒蜆的鑊氣香,中場高潮令人屏息!

🎃【創意終章】
「沙錘魚南瓜天婦羅」魔術般的PH值變色紫醬汁!薄脆外衣鎖住南瓜香甜,視覺與味覺的雙重魔法。
「煙燻深海池魚」木香縈繞的厚切魚生,味噌醬賦予深邃層次,彷彿品嚐整片海洋的祕密🌌

🍲【靈魂湯品】
集結數十種鮮魚熬煮的濃白魚湯,黃芽白清甜與本菇幽香交織,喝得出媽媽的溫暖卻更添匠人魂,暖心收尾恰到好處。

🍓【甜蜜句點】
「熊本草莓」如紅寶石閃耀,酸甜多汁劃下完美休止符。當日巧遇惠康優惠更添小確幸,主廚連甜點彩蛋都充滿幽默巧思!

🌟從食材挑選到器皿搭配,每道菜都是主廚與食客的私密對話。雖偶有「金目鯛炙燒苦韻」、「洋蔥可再焦糖化」等小挑戰,但無損整體星級體驗!適合紀念日來場味覺冒險,你會發現:真正的Omakase,是連襯衫沾到醬汁都成為美味記憶的浪漫💫 #高端料理控必收 #重房驚喜連發 #視覺系饗宴
2025-03-11 142 瀏覽
今日黎到銅鑼灣呢間高級廚師發辦餐廳「重房」食飯,晚市每位$1580就食到多款高質食材,真心唔錯🥰日本螺配蟹肉菠菜日本螺肉爽口彈牙,蟹肉鮮甜,菠菜清新北海道元貝元貝好大粒,鮮甜得嚟帶少少海水味長崎縣生蠔生蠔肥美,加咗自家製昆布啫喱,帶出咗海洋嘅鮮味寒鰤寒鰤魚肉鮮嫩,油脂分布均勻,配埋京都手磨芝麻,香氣十足青柳貝青柳貝加咗日本青檸汁同竹炭葉,青檸汁帶出咗貝嘅鮮味北海道牡丹蝦牡丹蝦鮮甜彈牙,蝦頭仲可以食埋,配埋蝦頭醬同夢王蛋醬,味道更加豐富馬鮫鰆魚馬鮫鰆魚肉質細嫩,油脂豐富,食落好香口神戶A4和牛他他配海膽多士和牛他他入口即化,油脂香濃,配埋鮮甜嘅海膽多士,兩者嘅味道完美融合生死戀火炙過嘅拖羅帶出咗油脂香,刺身拖羅鮮甜,夾住紫菜天婦羅,口感豐富沙追天婦羅沙追魚炸得外脆內嫩,魚肉依然保持鮮甜北寄貝北寄貝加咗少少柚子皮,清新得嚟帶出咗北寄貝嘅鮮味伊左目用咗北海道三星漬,味道濃郁,魚肉鮮嫩沖繩花竹蝦花竹蝦鮮甜彈牙,蝦味濃郁太刀魚肉質細嫩煙薰深海池魚煙薰味帶出咗魚嘅鮮味,食落好有層次感中拖羅中拖羅油脂豐富,入口即化白胡椒魚湯用三十幾條魚煲嘅湯,湯底濃郁,白胡椒帶出咗湯嘅鮮味,飲完暖笠笠,好舒服!熊本

日本螺配蟹肉菠菜
日本螺肉爽口彈牙,蟹肉鮮甜,菠菜清新

北海道元貝
元貝好大粒,鮮甜得嚟帶少少海水味

長崎縣生蠔
生蠔肥美,加咗自家製昆布啫喱,帶出咗海洋嘅鮮味

寒鰤
寒鰤魚肉鮮嫩,油脂分布均勻,配埋京都手磨芝麻,香氣十足

青柳貝
青柳貝加咗日本青檸汁同竹炭葉,青檸汁帶出咗貝嘅鮮味

馬鮫鰆魚
馬鮫鰆魚肉質細嫩,油脂豐富,食落好香口

神戶A4和牛他他配海膽多士

生死戀

沙追天婦羅
沙追魚炸得外脆內嫩,魚肉依然保持鮮甜

北寄貝
北寄貝加咗少少柚子皮,清新得嚟帶出咗北寄貝嘅鮮味

伊左目
用咗北海道三星漬,味道濃郁,魚肉鮮嫩

沖繩花竹蝦
花竹蝦鮮甜彈牙,蝦味濃郁

太刀魚
肉質細嫩

煙薰深海池魚
煙薰味帶出咗魚嘅鮮味,食落好有層次感

中拖羅
中拖羅油脂豐富,入口即化

白胡椒魚湯

熊本士多啤梨
士多啤梨香甜多汁,為呢餐畫上完美句號
位置都十分方便,在銅鑼灣地鐵站走過去,大約10分鐘內便到,由繁忙的街道,走向較為平靜的地段餐廳座位不多,但每一個位置都是在吧枱。上菜前,師傅都會講解一下,更加了解每一菜的材料及食材🍽 🔹前菜蟹肉.菠菜 ,味清新🔹日式蒸蛋以高湯配以雞蛋蒸,蒸滑好嫩滑😋食到底仲有蝦和三文魚🤗🔹長崎生蠔🦪- 小長井生蠔大大隻,肥美飽滿😍口感creamy,配埋蜜柑肉啫喱,魚子,食用銀箔,檸檬皮,酸甜開胃🔹九州鯖魚師父把鯖魚小小輕灼熱,油香滿滿,配以配花椒菜🔹中拖羅魚腩最愛就是吃拖羅😍😍師傅會早已調味,配以五色芝麻,食的時候再點少少Wasabi,太棒了🤭🔹鮟鱇魚肝 燒脆咗嘅鱈魚上,會有鮟鱇魚肝碎粒,再加上有鹹香味黃蘿蔔,連埋食落既爽脆啲又冇咁油膩,味道好特別呢🤗🔹A4和牛小排A4 和牛小排,肉質都細嫩,而且油花分佈均勻,再有師傅自家製嘅蕃茄醋汁,可以特顯牛小排味道🥳🔹北海道北寄貝師傅加了青檸汁,口感爽甜,並有提鮮作用呢🎉🔹深海沲魚師父用炭燒過之後,更迫到魚油出來,煙燻過之後,味道跟北海道麵豉醬非常夾🤗🔹寒鰤他他用紫菜包住鮮師魚,配上蔥花跟wasabi🔹寒鰆魚 一舊壽司會有2塊魚,每塊魚皮有輕燒,配上日本胡椒,口

🔹前菜
蟹肉.菠菜 ,味清新

🔹日式蒸蛋
師父把鯖魚小小輕灼熱,油香滿滿,配以配花椒菜

🔹中拖羅魚腩

🔹鮟鱇魚肝
師傅加了青檸汁,口感爽甜,並有提鮮作用呢🎉

🔹深海沲魚

🔹寒鰤他他
用紫菜包住鮮師魚,配上蔥花跟wasabi

🔹寒鰆魚
一舊壽司會有2塊魚,每塊魚皮有輕燒,配上日本胡椒,口感多重

🔹腦天 (呑拿魚頭頂位置)
師傅跟我們說一條幾百kg呑拿魚只有小部分「腦天」,即是天靈蓋位置,是比較罕有的部位
灸燒過之後,油香味道重,又香滑,真的大愛呢😍

🔹北海道赤 海膽
一見到就好興奮,一整舊壽司都大大舊,甘甜鮮,入口即融🤭
🔹魚湯烏冬
魚湯最最最最重要是沒有味精的
平時日本真的很少有魚湯,為了迎合香港人的口味
師父特意加入蜜棗、娃娃菜和白胡椒等,用了好多時間 ,至少6-8小時煲
而且這款烏冬比較扁身,口感有啲似拉麵,味道真的好鮮甜,太好味了😍😍😍😍

💙甜品- 雙色蕨餅
蕨餅有兩款口味,有原味,抹茶味,煙煙xx唔太甜,為這一餐飯晝上完美的句號。