2021-12-15 836 瀏覽
在一個閒日中午於此午餐。主要食點心:蝦餃-水準中上,皮薄而韌,蝦鮮多汁,大小適中,剛好一口可啖之XO醬炒腸粉-微辣可口但不太突出芋角-酥脆,芋味香濃,餡適量,配以可愛天鵝造型。滿分!鮮竹牛肉-特點是放湯中,湯鮮熱,有驚喜鍋貼-煎至香脆,多汁,好食此餐另加主角燒鵝。由於是即燒,需時60分鐘,坐低即叫,解決點心後,半飽即食。此燒鵝以果木燒,所以有適量天然木香,鵝皮即使食到尾都係脆的,配梅醬啖之。果木香,肉鮮,梅醬的香,鵝脂的豐腴,與咬下脆皮時的爆破聲交織成和諧、平衡的感官享受。這一小時的等待,值。最後,一窩鮑魚炒飯為這頓午飯劃下滿足,感恩的句號。再,工作人員們適量的熱誠,令這下午更添寫意呢!
在一個閒日中午於此午餐。主要食點心:
XO醬炒腸粉-微辣可口但不太突出
芋角-酥脆,芋味香濃,餡適量,配以可愛天鵝造型。滿分!
鮮竹牛肉-特點是放湯中,湯鮮熱,有驚喜
鍋貼-煎至香脆,多汁,好食

最後,一窩鮑魚炒飯為這頓午飯劃下滿足,感恩的句號。

再,工作人員們適量的熱誠,令這下午更添寫意呢!
2021-12-10
  • 鮑魚炒飯
  • 果木即燒燒鵝
2021-11-29 829 瀏覽
食物味道: 之前喺呢度飲過茶,覺得點心都幾好味,賣相亦甚具心思,今次特登試吓晚飯小菜,我覺得非常有水準,味道之外亦著重賣相,簡直係舌頭與味覺嘅享受。食物份量: 份量適中,主菜嘅份量一般都能夠滿足四個人食價錢: 一般酒店中菜廳嘅價錢,唔會特別貴過人,但一定比出面酒樓貴。環境: 裝修環境一流,加上黃昏嘅窗口景,實在係和三兩知己或家人食晚飯嘅好去處。服務: 五星酒店服務,殷勤不在話下,服務員禮貌週週,無得彈。回頭指數(10分滿分): 10分

食物份量: 份量適中,主菜嘅份量一般都能夠滿足四個人食

回頭指數(10分滿分): 10分
牛肝菌素鵝
砂鍋櫻花蝦津菜
梅菜西班牙黑豚腩片
2021-11-11 984 瀏覽
晏晝飲茶,點心超正:柚子蝦餃,帶子蝦白菜餃,XO醬腸粉,煎蘿蔔糕,蝦春卷。全部都好味。柚子蝦餃好清新,好特別,柚子同蝦好夾。蘿蔔糕用料足,蘿蔔夠多,不會只食到糕粉。腸粉同春卷就一般地好味。再order了濃蝦湯烏冬,啲湯好夠味,真的是「濃蝦湯」,蝦同帶子都好多。壓軸出場嘅係11月限定士多啤梨凍糕,個造型似足肥牛,配士多啤梨牛油果汁,perfect。
柚子蝦餃好清新,好特別,柚子同蝦好夾。
蘿蔔糕用料足,蘿蔔夠多,不會只食到糕粉。
腸粉同春卷就一般地好味。
2021-11-09 1013 瀏覽
放假帶屋企人去東涌行下,順便想試下新開喜來登酒店嘅中菜點心🤤原來呢間酒店距離地鐵站都有啲遠,聽講好似有Shuttle Bus,但我地決定行過去,順便行下東薈城🚶🏽可能平日關係,餐廳唔算好多人,坐得幾舒服,仲有窗口位可以望到機場👍🏽 可惜而家少左好多飛機升降,但整體景觀可以話冇得輸💛 紅菜頭松露餃 $69個皮有啲濕得濟,一夾就穿,而且一擺落碗個皮就痴到實一實,有啲失望😮‍💨💛 天鵝酥 $90其實即係芋角,但入面釀左啲鴨肉同菇,食落幾香💛 子薑雞肉鍋貼 $69出面食唔到嘅一樣特色點心,咬開有陣陣子薑嘅香味同辣味,幾特別。但雞肉比較乾身,始終有豬肉咁多肉汁💛 XO醬炒腸粉 $78XO醬夠晒香,辣辣地幾惹味,但腸粉份量就比較少

💛 紅菜頭松露餃 $69

💛 天鵝酥 $90
其實即係芋角,但入面釀左啲鴨肉同菇,食落幾香

💛 子薑雞肉鍋貼 $69

💛 XO醬炒腸粉 $78
XO醬夠晒香,辣辣地幾惹味,但腸粉份量就比較少
2021-11-03 954 瀏覽
一個星期日大約1點黎食lunch,餐廳都幾full下,咁我地係有喺openrice book,有85折。餐廳環境同裝修都唔錯,梳化櫈都舒服,張枱都夠大。叫左幾個點心、乳鴿、燈影藕片。基本上全部都好好食。尤其係頭抽田雞腿同埋藕片,我會非常推介,絕對係必試! 田雞腿肉好鮮嫩,調味都好岩岩好。藕片份量比想像中大碟,甜甜辣辣好開胃,而且每片砌得好薄,所以食左好多都唔會頂住個胃。乳鴿都好正因為唔乾爭爭。其餘我地嗌左嘅點心有柚子蝦餃、梅菜黑毛豬腸粉、流心尖堆仔。柚子蝦餃同梅菜黑毛豬腸粉個配搭都幾新奇,都可以一試㗎。
餐廳環境同裝修都唔錯,梳化櫈都舒服,張枱都夠大。

2021-10-31
2021-11-02 720 瀏覽
在這裏渡過一個寧靜的星期一晚上,可以在東涌站坐免費接駁巴士到達。客人只有約十檯,可以慢慢思考人生。我試過機場紅軒和萬豪中菜廳,這裡的整體質素勝一籌。乳豬拼盤 (乳豬件、蜜餞西班牙黑毛豬叉燒、海蜇):海蜇比較辣,口感正常,叉燒和乳豬是佳品,肉質和燒烤手法也好,和金鐘萬豪金殿的出品差不多砂鍋三蔥花雕焗白鱈魚:十分香口的菜式,因為有蔥和洋蔥調味,魚肉質量合乎預期,但沒有想像中的花雕酒味洋參棗皇燉桃膠:參味比較重,適合補身,不會太甜蛋白杏仁茶:正常的酒店水準,加多一點點蛋白就好
洋參棗皇燉桃膠:參味比較重,適合補身,不會太甜
蛋白杏仁茶:正常的酒店水準,加多一點點蛋白就好
2021-10-03 3395 瀏覽
✨川味玫瑰鮑片玫瑰賣相精緻鮑片 鮮味 口感彈牙味道麻而不辣 只有少少麻香 好易入口完全冇蓋過鮑片嘅鮮味 ✨蜜餞西班牙黑毛豬叉燒叉燒 半肥瘦 肉質結實口感稔得黎亦有咬口蜜味夠 但有少少偏甜 ✨至尊炸釀蟹蓋炸皮光滑係冇麵包糠版本 唔算好脆 同內餡有啲分離嘅情況內餡 蟹肉都唔算少 鮮味 洋蔥切成絲 份量都幾多令洋蔥味道過份突出白汁亦唔算好香 整體黎講未去到好出色✨松露手撕雞松露片味道唔夠香面層 雞皮好香脆 咬落去嗦嗦聲中層 雞肉鮮嫩 有雞味 調味適中底層 松露肉崧味道都唔錯唯獨略嫌松露片同肉崧個松露味唔夠突出✨薑味繍球薑湯清澈薑味香濃 唔太甜 帶微微薑嘅辣勁繍球 即係豆腐切成花 好考師傅刀工豆腐 豆味香濃口感嫩滑 食物唔錯 賣相精緻環境唔錯 座位闊落 坐得舒服另有海景位置 但有最低消費但以呢個景唔需要特登刻意坐海景位服務唔錯 由訂位訂菜式到用餐 服務態度都係好好用餐當日亦會主動同我哋講上菜次序但以一間酒店餐廳黎講 喺細節上我覺得可以再做得好啲價錢合理 可以一試
✨川味玫瑰鮑片

但以一間酒店餐廳黎講
喺細節上我覺得可以再做得好啲
價錢合理 可以一試
2021-09-30 932 瀏覽
九月一開始就計劃月尾個星期日去東涌行山,慣例行完都會去食下好野開心下,但當地點係東涌就唔容易,雖然佢地Outlet大左,但係特別吸引既餐廳仲未有。最後決定去遠少少,去新開酒店既中餐廳試一試。去前已經大概諗好食乜,但睇到佢既Recommend之後,最後係叫多左幾個餸。佢個例湯好好飲,運動完後飲返碗有種舒暢感。個燒味拼盤既乳豬脆卜卜,叉燒個肥瘦揀得好好,係口感同油膩之間搵到個平衡。其他餸都唔差,雖然未去到「嘩」一聲,但都係質素之作。位置係遠左啲,但餐廳坐落舒服,附近環境店舖更有種去左異地既感覺….. 依個時期,有依種感覺已經好好…..

其他餸都唔差,雖然未去到「嘩」一聲,但都係質素之作。

依個時期,有依種感覺已經好好…..
2021-09-26
2021-09-23 931 瀏覽
之前試過食晚飯,整體質素不錯,再次前往食晚飯,但極為失望。先說三蔥花雕焗鱈魚,上桌時沒有香氣,太多汁,完全不夠熱、魚塊很濕不夠乾身,不達水準。不久隔離枱入座,亦是點這款焗魚,但端出來時已香味十足,侍應用匙羹稍為伴一下,冒出熱騰騰的煙,亦不見很多汁。另外上次點了一個影山紅茄子,汁少油少,極具水準,所以今次再點。但這次的質素跟上次的水平相差甚遠,十分油膩,起碼有1湯匙多的油份。最後,免費泊車的定義亦是不一。一般來說,職員會在發票上簽發免費泊車的時數。上次消費接近$1100,職員簽發3小時免費泊車。但今次消費多於$1200,卻只有2小時免費泊車。究竟簽發免費時數是有何準則?總括而言,每次出品有少許差別是可以接受,但這次的經驗,差別有20-30%。整體經驗是這食店水平飄忽,標準不一。有折扣優惠亦難以吸引再次光顧。

2021-06-29
2021-08-15 1894 瀏覽
因為下雨的關係不能行山,不如到酒店飲茶。第一次到這餐廳,點了椒鹽鮮魷、瑤柱蟹肉蛋白炒飯、椰汁棗王糕。這裏的食品大致上調味比較淡,可以點豆瓣醬。炒飯有鑊氣,蟹肉有鮮味,可以分成四碗。魷魚是爽口的,炸粉不厚,是推介菜式。棗王糕偏甜,口感良好。我吃了太多飯,沒有空間吃其他點心。這裏和尖沙咀天寶閣的食物和服務質素差不多,最大的分別在於景觀和客人的年齡,這裏有機場海景和很多小朋友,感覺比較年輕,加上有八五折,下次可以再來。如果比較天際萬豪的話,這裏食物質素也好一點。
2021-08-14 1432 瀏覽
2021-08-14
2021-07-22 1362 瀏覽
終於隔離完21日諗住搵餐好食啦, 就一早book左隔離酒店既隔離個間Sheraton 中餐采悅軒試下, 可能21日食埋既野太差, 同埋好耐冇食中菜所以期望大左….而且撞岩父親節, 所以又冇咩優惠、覺得又貴又麻麻地、食完好似冇食咁隔離個陣住望海房, 以為餐廳都會見到無敵大海景, 但見到出面係做緊工程既海…係個拼盤好d之外、其他野都麻麻地, 如果要食喜萊登中菜, 尖沙咀個天寶閣真係好好多, 至少係真心好食、 雖然價錢差無幾, 東涌做呢個價over左

2021-06-20
1 分鐘 (堂食)
2021-05-30 1980 瀏覽
Ambiance is very nice n quiet. Food quality is superb. Able to see the aeroplane landing moment. Not bad at all. Services are good, staff are helpful n polite. Well trained. Appreciated with the 15% discount offer. Very good n recommended place for others. Will definitely get there again with family.
2021-05-27 2548 瀏覽
第一次去食lunch。💥要夠$600消費才有2小時泊車環境💐🛋一入去,好光猛,見到藍天🌤白雲☁️,令人心情特別愉快。modern Chinese 裝修也算有品味, not too much not too little. 有驚喜又驚艷!💕💕餐具各方面也是高級酒店中菜廳格局茶☕️收$25 一壺,香片不錯Menu 📔酒店價錢,選擇不算多服務🧑🏻‍💼正常酒店服務點心❤䄂子蝦餃非常吸引眼球🍊🍊🍊🍊有䄂子味(加了韓國䄂子醬在餃子皮)皮好厚和幾甜吓,好似食果汁軟糖。噱頭嘢🤷🏻‍♀️牛肉球好味!有粒粒馬蹄帶子腸粉again, 顏值勝過味道。皮過厚,帶子無鮮味又薄又少。黑魚子燒賣黃色皮變成白色皮+橙色蟹子變成黑色魚子正常發揮的燒賣乳豬拼盤(乳豬件、海蜇、黑毛豬叉燒)乳豬夠脆,叉燒酥軟入味、海蜇不夠麻油香燒鵝汁乾炒牛河食唔到燒鵝汁味,牛肉嗱到好淋亦都完全冇牛肉味,河粉炒到碎晒,火候控制得唔好所以食落一口油。結論,普通過普通。結論:食環境,食整體感覺,係舒服的。食物好普通。可以偶爾再來。
第一次去食lunch。
💥要夠$600消費才有2小時泊車

環境💐

餐具各方面也是高級酒店中菜廳格局

茶☕️
收$25 一壺,香片不錯

Menu 📔
酒店價錢,選擇不算多

服務🧑🏻‍💼
正常酒店服務

點心❤

䄂子蝦餃
非常吸引眼球🍊🍊🍊🍊

牛肉球
好味!有粒粒馬蹄

帶子腸粉
again, 顏值勝過味道。皮過厚,帶子無鮮味又薄又少。

黑魚子燒賣
黃色皮變成白色皮+橙色蟹子變成黑色魚子
正常發揮的燒賣

乳豬拼盤(乳豬件、海蜇、黑毛豬叉燒)
乳豬夠脆,叉燒酥軟入味、海蜇不夠麻油香

燒鵝汁乾炒牛河

2021-05-26 1782 瀏覽
環境優雅,服務貼心周到,最重要的是食物品質極佳。我們點了超級抵食的Gold套餐,一共8個course,從小食拼盤,到養生湯品,每一道都非常精緻並且好吃。吃完以後很舒服很滿足,強烈推薦給大家!