部屋咖啡室

homemadecafe
🔸黑松露雜菇意大利飯香濃忌廉味,醬汁都幾多,唔會食到乾爭爭,松露味唔算太重,不過都ok,配料嘅菇菇好多,意大利飯軟硬度適中。🔸越式炸蟹餅唔係新鮮蟹肉,係似打邊爐個種丸,不過都炸得幾香口,有泰式辣醬可以點下。🔸蜜糖雞翼蜜糖汁夠多,食落都Juicy。🔸雪糕伴朱古力香蕉厚多士多士真係幾厚,有輕輕烘過,切落去多士邊都仲脆。鐘意佢夠多朱古力醬,加埋朱古力味雪糕,雙重朱古力🍫🤤🔸凍朱古力正常發揮,都幾濃嘅朱古力味。有時樓上Cafe俾人嘅感覺係食物質素麻麻地,為嘅都只係同朋友搵個地方坐下傾吓計玩board game,不過呢度嘅食物比我想像中好,尤其是係個意大利飯,都幾好食!
🔸黑松露雜菇意大利飯

🔸越式炸蟹餅

🔸蜜糖雞翼
蜜糖汁夠多,食落都Juicy。

🔸雪糕伴朱古力香蕉厚多士

🔸凍朱古力
正常發揮,都幾濃嘅朱古力味。

2021-02-18 41 瀏覽
都幾耐冇嚟呢種樓上Cafe食嘢,前排就上嚟試吓呢間未食過嘅先😚叫咗個二人餐$308,包一個十吋Pizza、意粉/飯、炸蟹餅、兩杯熱飲·✨黑松露雜菇意大利飯個飯好香,食落都好重黑松露味,雜菌份量恰好,個汁濃稠度適中,飯粒有咬口,口感幾好🥰·✨至尊辣肉腸薄餅🍕薄餅熱辣辣,咬落脆口,上面都多芝士同辣肉腸,味道不錯😛·✨炸蟹餅🦀味道一般🤨,蟹餅入面係蟹柳絲,有甜酸醬比你點🤣·✨熱檸茶🍋✨凍榛子朱古力咖啡☕️飲落似舊街場/雀巢沖嘅😂·🌟食物質素合格,環境一般,衛生意識待加強🙈圖十個布梳化🛋️真係好污糟🙈
✨黑松露雜菇意大利飯
✨至尊辣肉腸薄餅🍕
薄餅熱辣辣,咬落脆口,上面都多芝士同辣肉腸,味道不錯😛
✨炸蟹餅🦀
味道一般🤨,蟹餅入面係蟹柳絲,有甜酸醬比你點🤣
✨熱檸茶🍋
✨凍榛子朱古力咖啡☕️
飲落似舊街場/雀巢沖嘅😂
2021-02-18 22 瀏覽
登打士廣場多野食就不嬲都知,最近發現旺角登打士廣場12 樓有一間不錯的咖啡廳,今日就約朋友去食下午茶,試下呢度d野食如何。呢度的佈置屬於年輕化,好多年輕人係度相聚聚餐,而且呢度提供board game , 真係可以係度食野玩足成個下午都唔嫌悶。而我就選擇來這裡試下食物的質素。我們二人點了二人套餐,真係好抵食,有一份10寸大的西西里pizza,一個黑松露雜菇義大利飯,同一份越式炸蟹餅,再加兩杯野飲,都咪話唔飽。10寸大pizza 大大塊,大大塊辣肉腸係厚芝士麵頭,超好味大滿足。黑松露雜菇義大利飯亦是做得十分正宗,口感煙韌,濃厚的黑松露味佈滿成碗飯,超級好味。越式炸蟹餅也是新鮮炸的,雖然新鮮炸但完全不油膩,沾上甜酸醬味道剛剛好。因為每一樣菜式都是即叫即整,所以需時等候,我們飲住兩杯特式凍飲慢慢嘆,我們都點了黑森林(朱古力mocha), 大大杯有雪糕同cream, 口感十足正到爆,食完呢餐要減肥啦哈哈。
2021-01-18
10 分鐘 (堂食)
2021-02-17 25 瀏覽
由細到大都鍾意去樓上Cafe, 既可以食嘢、飲嘢,又可以玩下board game,唔駛好貴既價錢就消磨一日既時間。今次我地就去左位於旺角登打士街既部屋咖啡室。二人套餐只需要$308,已經包括左一個飯或意粉、一個pizza、一個小食同埋兩杯飲品,好豐富。Pizza 選擇左BBQ 烤雞蘑菇手拉PIZZA,Pizza 採用意大利麵粉製作,質素有保證。Pizza係屬於厚批,口感鬆軟,切開後有拉絲效果,非常吸引。配合埋BBQ醬同埋烤雞,味道惹味。飯或意粉我地就揀左意大利飯,係黑松露雜菌意大利飯,寫明採用意大利米就知道廚師係有要求!黎到都果然無令我地失望,意大利飯雖然煮得稍淋,但就符合香港人口味,畢竟正宗意大利飯唔係個個都啱食。至於醬汁既濃杰程度都拿捏得唔錯,加上芝士同黑松露,令整個意大利飯富有層次。小食係炸蟹餅,新鮮炸出黎,熱辣辣,好香口。

小食係炸蟹餅,新鮮炸出黎,熱辣辣,好香口。
2021-02-15 31 瀏覽
我媽媽比較少去cafe , 覺得只是年輕人喜歡,所以我決定帶她到旺角樓上cafe見識下,我們買了二人套餐,有10吋手拉pizza、意粉、炸蟹餅及餐飲2杯。媽媽說pizza 最有驚喜,外脆内嫩,夾住多款芝士、蕃茄、肉等香滑芳香,不知不覺食完一塊再一塊,回味無窮啊!虎蝦海鮮意粉都好食大大隻的虎蝦最中又新鮮又肥美,口感多好,配上用心煮的意粉特別吸引的!越式炸蟹餅 炸到金黃色而裏面蟹肉新鮮再配以泰式的酸辣醬,酸酸甜甜開胃呀!最後配上一杯枺茶紅豆奶,甜度剛好,又帶著綠茶茶香和紅豆甜味真的完美了!部屋咖啡室 旺角登打士街43H號登打士廣場12樓

部屋咖啡室
旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分部屋咖啡室homemadecafe旺角登打士街43H號登打士廣場12樓-HB1自家制手打牛肉漢堡🍔手打牛肉唔怪得食得咁juicy🤗🤗仲要有咁多芝士爆出黎😇😇以樓上cafe水平黎講其實高汁🥰美中不足係個包放左一段時間塌左😢😢芝士肉醬意粉🍝呢個真係典型既肉醬意粉🤣🤣但係出色個位係超多肉醬☺️☺️仲要有蕃茄🍅香味同埋口味😆最正就係可以瘋狂落芝士粉😇😇不過個意粉煮得耐左ddd-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟都理解個空間有限🤣但係意想不到地乾淨有種係屋企去廁所🚽咁感覺🤣🤣🤣🤣
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
部屋咖啡室homemadecafe
旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
HB1自家制手打牛肉漢堡🍔

芝士肉醬意粉🍝
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟
2021-02-12 26 瀏覽
部屋cafe 想同朋友傾吓偈 喺旺角嘅樓上cafe不失為一個好選擇今次揀左位於登打士廣場12樓既部屋咖啡室疫情關係位置都幾少 不過就相對空間大咗坐得舒服啲新年前同朋友諗住食餐好啲 order咗份二人套餐$308(幾得意係要自己寫喺塊板再叫侍應落單)千島夏威夷pizza好耐無食過pizza 覺得呢款pizza底唔錯落枱時熱辣辣 食落好鬆軟 幾出色!兩個人每人三塊都食得晒香辣虎蝦海鮮意粉意粉啱啱好!十分彈牙 不過油左少少 但好惹味整體唔太辣 茄汁味比較突出海鮮都足料 大大隻虎蝦 兩隻青口 好多粒蜆仲有魷魚!蟹餅正正常常 份量都幾多 點埋個酸辣醬好開胃不過就食唔晒 驚太熱氣野飲無影到 太多選擇相信一定有啱你口味嘅全程見得一個侍應 不過態度都好好今次呢間cafe仔的確有驚喜 食過登打士咁多間cafe嚟講 價格都相約而呢間我認為係幾高質㗎留意返最低消費係每人一杯飲品或一個套餐
部屋cafe
想同朋友傾吓偈 喺旺角嘅樓上cafe不失為一個好選擇
今次揀左位於登打士廣場12樓既部屋咖啡室
疫情關係位置都幾少 不過就相對空間大咗坐得舒服啲
新年前同朋友諗住食餐好啲 order咗份二人套餐$308
(幾得意係要自己寫喺塊板再叫侍應落單)
千島夏威夷pizza
好耐無食過pizza 覺得呢款pizza底唔錯
落枱時熱辣辣 食落好鬆軟 幾出色!
兩個人每人三塊都食得晒
香辣虎蝦海鮮意粉
意粉啱啱好!十分彈牙 不過油左少少 但好惹味
整體唔太辣 茄汁味比較突出
海鮮都足料 大大隻虎蝦 兩隻青口 好多粒蜆仲有魷魚!
蟹餅
正正常常 份量都幾多 點埋個酸辣醬好開胃
不過就食唔晒 驚太熱氣

野飲無影到 太多選擇相信一定有啱你口味嘅

全程見得一個侍應 不過態度都好好
今次呢間cafe仔的確有驚喜
留意返最低消費係每人一杯飲品或一個套餐
2021-02-11 82 瀏覽
記得讀中學嘅時候好鍾意班會活動去樓上Cafe今日去到部屋咖啡室見到啲boardgame又見到啲座位 啲感覺翻晒黎😂以往去樓上Cafe嘅食物都麻麻但見到好多人推介部屋咖啡室嘅食物 所以就去重拾下舊日回憶啦食咗好多人推介嘅黑松露雜菇意大利飯 擺盤十分有趣 係一隻鑊仔 未上菜嘅時候已經聞到廚房有好香嘅黑松露味傳出嚟 即使配料以雜菇為主 全個飯依然係好香食極唔厭 好快清曬全碟🤤🤤知道正宗意大利飯飯粒偏硬呢度嘅意大利飯偏腍但係我本身都鍾意腍同濕既意大利飯 所以好啱我口味 如果你鍾意食正宗比較硬嘅意大利飯 就可能要同侍應講聲!🤣🤣朋友就叫咗忌廉煙三文魚意大利粉 大大塊煙三文魚擺晒喺意粉上面 超級足料唔呃秤 我偷食咗一啖都幾鮮味 而且意粉醬汁夠 絕對唔會乾爭爭🤤🤤小食亦都令我哋好驚喜😯😯我哋叫咗蜜糖燒雞翼同埋炸雞軟骨 先講雞翼 雞翼非常肥美多肉 蜜糖亦都可以入到雞翼裏面 十分入味 而雞軟骨份量超多 平時喺餐廳叫都係一小碟呢度俾咗一大盤 目測等於平時餐廳食嘅三倍份量倒😂😂而且亦都唔會炸粉多過雞軟骨 雞軟骨非常充實大粒 大滿足 抵叫!樓上Cafe方面飲品當然係一大賣點啦 我叫咗杯熱嘅榛子朱古力 🍫🍫榛子
記得讀中學嘅時候好鍾意班會活動去樓上Cafe

呢度俾咗一大盤
炸雞軟骨
目測等於平時餐廳食嘅三倍份量倒😂😂
而且亦都唔會炸粉多過雞軟骨
雞軟骨非常充實大粒 大滿足 抵叫!
樓上Cafe方面飲品當然係一大賣點啦

蜜糖燒雞翼
炸雞軟骨
熱榛子朱古力
朱古力沙漠
悠然也是一種幸福🥰,部屋咖啡真的很像一個小屋,有家的感覺。安靜的環境不想有人來打擾,望向窗外,獲得那一片久違的藍色天空。蜜糖雞翼,雞翼金黃香脆,淋上香甜蜜糖。同時點了一個二人套餐,包括黑松露意大利飯,軟硬適中,帶著香濃黑松露香味;西西里薄餅,餡料豐富,有蘑菇、辣肉腸、火箭菜,餅底香脆,拉出絲絲纏綿芝士;還有彈牙的炸蝦餅,配泰式辣醬一流。套餐同時包括兩杯飲品,點了榛子朱古力以及熱檸茶,不太甜,我喜歡!

蜜糖雞翼,雞翼金黃香脆,淋上香甜蜜糖。

• 黑松露雜菇意大利飯
  • 西西里Pizza
2021-02-10 19 瀏覽
今日同朋友去開旺角行街 想搵個地方坐低傾吓計 於是搵咗呢間幾多好評嘅樓上Cafe試吓去樓上cafe通幫都係為咗坐耐D 對嘢食唔會抱有太大期望 但呢間Cafe嘅野食真係幾高水準 同朋友都覺得超有驚喜香辣虎蝦海鮮意粉 ($142)意粉質地唔錯 幾有咬口配料俾得好大方 幾足料有大大隻虎蝦 兩隻大青口仲有好多蜆肉同埋魷魚 個汁都幾好味 少少辣 幾惹味就算唔食得辣嘅我都食倒蜜糖雞翼 ($48)雞翼絕對係必點推介~~~~雞翼外皮整到好香脆 再沾滿蜜糖入面雞肉仲保持倒鮮嫩多汁朋友話呢隻雞翼係佢近幾年食過最好味嘅蜜糖雞翼士多啤梨西多士 ($78)呢款西多士雖然唔平 但賣相同味道都令我覺得值回票價咬落去嘅時候 啲邊邊位仲脆卜卜入面搽滿厚厚嘅花生醬 食落每啖都覺得好幸福水果茶 ($30)呢款單叫要$65但跟餐平一半價錢一壺份量都幾多 可以兩個人分享一齊飲入面有好多款水果 色彩繽紛好豐富
今日同朋友去開旺角行街
想搵個地方坐低傾吓計
於是搵咗呢間幾多好評嘅樓上Cafe試吓

去樓上cafe通幫都係為咗坐耐D
對嘢食唔會抱有太大期望
但呢間Cafe嘅野食真係幾高水準
同朋友都覺得超有驚喜

香辣虎蝦海鮮意粉 ($142)
意粉質地唔錯 幾有咬口
配料俾得好大方 幾足料
有大大隻虎蝦 兩隻大青口
仲有好多蜆肉同埋魷魚
個汁都幾好味 少少辣 幾惹味
就算唔食得辣嘅我都食倒

蜜糖雞翼 ($48)
雞翼絕對係必點推介~~~~
雞翼外皮整到好香脆 再沾滿蜜糖
入面雞肉仲保持倒鮮嫩多汁
朋友話呢隻雞翼係佢近幾年食過最好味嘅蜜糖雞翼

士多啤梨西多士 ($78)
呢款西多士雖然唔平
但賣相同味道都令我覺得值回票價
咬落去嘅時候 啲邊邊位仲脆卜卜
入面搽滿厚厚嘅花生醬
食落每啖都覺得好幸福

水果茶 ($30)
呢款單叫要$65但跟餐平一半價錢
一壺份量都幾多 可以兩個人分享一齊飲
入面有好多款水果 色彩繽紛好豐富

2021-02-09
2021-02-09 1263 瀏覽
臨近新年,和朋友出旺角行下街,添置下新衫褲。行左一大個中午,我和朋友的腳都非常疲憊,打算打間餐廳休息一下,順便傾傾計談心。我們既不想多人,又想環境可以舒適一點,二人慢慢傾計不受阻礙,所以我就提議去登打士廣場找間Cafe 一邊食一邊傾。還記得之前我和同學去過這間「部屋咖啡室」,食物和環境都不錯的,所以我就帶朋友一同過去。Cafe 的2-3 點時份絕對舒服,可以避開繁忙時段,最適合我們傾下計,食下野,還可以玩下board game。Cafe 的好處就是食物都是即叫即煮,所以每一樣煮出來都非常熱辣辣,加上部屋有一個用心之處就是先上飲品,方便食客可以先飲啖野再傾計。⇝ 1. 烤雞蘑菇闊條麵 - Creamy Chicken Fettuccine 意粉系列就點了款烤雞蘑菇闊條麵,出奇地烤雞的份量比起蘑菇還要多,忌廉汁非常充足,再配上洋蔥和青椒,闊條麵非常惹味,確實creamy。⇝ 2. 黑松露雜菇意大利飯 - Creamy Seafood Harlan Rice點一個意大利飯作share,剛才吃不夠蘑菇就可以在這裡補返數。部屋的意大利飯是選用Castello牌子,飯粒煮落有咬口,同樣忌廉、芝士和
烤雞蘑菇闊條麵
點一個意大利飯作share,剛才吃不夠蘑菇就可以在這裡補返數。部屋的意大利飯是選用Castello牌子,飯粒煮落有咬口,同樣忌廉、芝士和松露的味道亦非常足夠,整個意大利飯充滿鹹香的滋味。
⇝ 3. 越式炸蟹餅 - Fried Crab Balls
套餐加小食只需$23,我和朋友太貪吃的關係加了一份越式炸蟹餅。一份越式炸蟹餅有6件,蟹餅都非常大顆,新鮮炸出來再加上甜酸辣醬,份外加分。
越式炸蟹餅
⇝ 4. 水果茶 - Fruit Tea (Iced)
水果茶的材料天天不同,今日部屋則選用火龍果、香橙、士多啤梨、藍莓,而果汁的基調則是菠蘿水、百香果汁加上薄荷葉。整份水果茶充滿甜蜜的果香味,四款生果的甜味完美融化在果汁茶中。加上,Cafe 配上兩個小杯供我們飲用,一大壺絕對可以足夠供二人分享。點一份水果茶,一邊食野一邊傾計,非常舒服,可以消磨一整個下午。
水果茶
⇝ 5. 榛子咖啡- Hazelnut Coffee (Iced)
咖啡系列的話,配餐只需加$5,而且冷熱同價,相當抵飲。我就點了杯凍榛子咖啡,咖啡味都相對偏重,不會被榛子的甜味過份搶走。
榛子咖啡
2021-02-04
水果茶
榛子咖啡
2021-02-07 26 瀏覽
登打士廣場多cafe係人都知,我有個目標係試曬登打士廣場嘅cafe!今日就同朋友試下「部屋咖啡室」。一坐底,店員就俾咗一塊白板仔我話可以寫低想點食物嘅編號,幾得意喎~座位旁邊有鐘仔㩒,方便食客點餐時用。餐廳嘅座位都係梳發,坐得好舒服~重有boardgame玩,可以邊食邊玩,正!🤩芝士西蘭花西蘭花唔會煮得過腍,重爽脆,加埋一條條熔化嘅芝士同吃,好「芝」味呀!😋Pizza有得揀10吋或者14吋,我同朋友兩個人,10吋就夠曬啦。硬係覺得pizza一定要有菠蘿,所以嗌左「千島夏威夷pizza(10吋)」。Pizza有千島醬、煙火腿同菠蘿🍍。每一片pizza都食到火腿同菠蘿,好足料!拎起一件pizza嘅時候重有拉絲嘅感覺。菠蘿酸酸甜甜,令我食落更開胃!餅邊夠軟熟。水果茶真係真材實料勁多水果啊!用新鮮水果製,仲要日日唔同。有橙、士多啤梨、火龍果等,重有d薄荷葉。茶壺下面重有火熱住,確保幾時飲都夠熱!水果茶呈橙色,飲落有d似新鮮橙汁,甜甜地又有水果香,飲完好舒服~🥰

座位旁邊有鐘仔㩒,方便食客點餐時用。

芝士西蘭花

2021-02-06 16 瀏覽
⿻⿻ 部 屋 咖 啡 室𓏲𓏱𓏭𓏭旺角嘅大廈入面隱藏咗唔少樓上cafe 今次去嘅呢間部屋咖啡室係登打士廣場 鋪面唔算好大不過採光幾好 成間店有種暖洋洋嘅感覺 座位全部都係好坐嘅梳化 有唔少boardgame同旅遊書 而且時間限制係3小時!好啱成班friend一齊玩桌遊傾下計 疫情過後同朋友聚一聚嘅好選擇𓂌 佢有套餐選擇 主菜有意粉同飯 包埋嘢飲 仲可以優惠價加小食試咗炸蟹餅 一上枱熱辣辣 蟹柳肉好彈牙 炸雞軟骨一樣熱辣辣 份量都唔少 加咗調味粉夠香 好快就食晒香辣虎蝦海鮮意粉其實唔係好辣 不過幾惹味 蜆同青口增添咗海鮮嘅鮮味食啲油炸嘢同飲甜嘅朱古力飲品之後再食雜果沙律即刻冇咁膩 係好清爽嘅口味~𓏲𓏱𓏭𓏭香辣虎蝦海鮮意粉 $142跟餐 越式炸蟹餅 $23跟餐 朱古力沙漠 $20煙三文魚配雜果沙律 $98酥炸雞軟骨 $45
⿻⿻

跟餐 越式炸蟹餅 $23
跟餐 朱古力沙漠 $20
煙三文魚配雜果沙律 $98
炸雞軟骨 $45
值得推介❣️#登打士廣場cafe推介✨#MinionsFans💛🧡炸蟹餅炸得好香脆👍🏻 裏面有少少蟹肉,上到枱嘅時候好熱辣辣 ,趁熱食最好味,配埋酸辣醬食,酸酸甜甜更加開胃👍🏻🧡西西里Pizza材料主要有辣肉腸、蘑菇粒同火箭菜😆 上面少少芝士,仲有啲拉絲效果,好正🥰 呢個Pizza屬於薄批,食2件唔會太飽😆 仲有quota食其他嘢🙈🧡香辣虎蝦海鮮意粉🍝蕃茄味好濃郁,一上枱已經好香茄醬味😚 主要有虎蝦同青口,意粉中夾雜着少許蜆肉、魷魚仔、洋蔥同青椒等配料😛 不得不讚,個意粉有好濃郁嘅蕃茄味,全碟清哂👏🏻🧡士多啤梨奶昔🍓士多啤梨味濃郁,飲落唔會好甜,裏面仲有啲士多啤梨醬,影相打卡都一流㗎😛🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️ 整體評分: 9/10🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
值得推介❣️

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️ 整體評分: 9/10

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-02-05 44 瀏覽
用餐時間:普通星期三 1600本身book下午4點,但係門口企左幾分鐘,店員都只係掛住做自己野,要我入去叫佢先肯安排我地入座,服務認真一般。今日叫左兩個set lunch,每個set都跟杯飲品。餐廳做法幾特別,要我地寫係塊板到落單。意粉入面既忌廉汁好足,食落好creamy,配三文魚都幾夾,而且份量都幾大。送到黎係好熱既,好少食得咁keep到溫度既意大利飯,值得一讚。飯食落都幾creamy。凍檸水(評分:3/5) : 正常發揮。小紅帽(4/5) : 其實就係士多啤梨奶昔,不過texture好沙冰feel,我就覺得沙冰同奶昔唔係好夾,不過整體都幾好飲既。最後埋單連加一$226,兩個人平均每人$113。餐廳環境闊落,食物質素,份量都幾好。可惜服務質素麻麻(店員次次送野黎都係直接擺低,一句野都唔講,好似成餐飯都無聽過佢哋對我地講一隻字真係有啲誇張,包括唔該,多謝嗰啲,而且表情都唔係幾好),而且廁所比較污糟。總括而言,性價比都算ok。
用餐時間:普通星期三 1600

今日叫左兩個set lunch,每個set都跟杯飲品。

餐廳做法幾特別,要我地寫係塊板到落單。
忌廉三文魚意粉

黑松露雜菇意大利飯

凍檸水(評分:3/5) : 正常發揮。

2021-02-03
忌廉三文魚意粉