部屋咖啡室

homemadecafe
旺角有好多樓上cafe~今次朋友介紹嚟到呢間登打士廣場嘅樓上cafe 😆Chill一Chill!一入去裝修簡約令人舒服,木櫃放咗好多board game疫情過後要約班friend 嚟玩玩食食先!二人套裝 $308 🌠黑松露雜菇意大利飯必點~作為黑松露愛好者嘅我😜只要見到有黑松露意大利飯都一定會叫!香氣逼人嘅黑松露夾雜忌廉奶香意大利燴飯之中,而雜菇散落每口意大利飯,口感軟腍入味,黑松露同忌廉香味好夾,鐘意食黑松露嘅人朋友必止😆🌠西西里pizza (10吋)2個人食份量好夠,蕃茄味香濃,酸酸甜甜好開胃,餅底又薄又脆,再加火箭菜味道好清新,去cafe真係要配pizza😂🌠炸蟹餅一上檯已經聞到好香!一咬好脆而且入面真係有蟹肉同蟹餅製成,不過岩岩炸起真係好熱!勁快就比我地秒殺曬😆🌠 榛子朱古力朱古力幾濃,凍飲幾爽,不過榛子味可以再多啲,整體都唔錯!係樓上cafe邊食邊同朋友過咗一個下午,放鬆下!疫情後,要再約多啲朋友上去玩下board game 先~

一入去裝修簡約令人舒服,木櫃放咗好多board game

疫情過後要約班friend 嚟玩玩食食先!

二人套裝 $308

🌠黑松露雜菇意大利飯

🌠西西里pizza (10吋)

🌠炸蟹餅

🌠 榛子朱古力
朱古力幾濃,凍飲幾爽,不過榛子味可以再多啲,整體都唔錯!

係樓上cafe邊食邊同朋友過咗一個下午,放鬆下!
疫情後,要再約多啲朋友上去玩下board game 先~
2021-02-01 110 瀏覽
Weekend 諗住同朋友找間樓上cafe 試下,見到Openrice 有咁多「好評」,睇相片又幾整潔咪黎請朋友試下...點知黎到,現場環境同相片差勁遠,感覺又亂又迫。我地坐角位,Sofa 同桌子好窄,想坐入去都有難度。限聚兩個人都不時踢到對面既,好難想像多二三個人會迫到點...環境又污糟,啲Sofa 勁多舊灰塵,好似成個月冇清潔過咁樣。我地叫左兩個餐,請店員攞兩隻碟,態度又差,其中一隻碟仲要有蕃茄漬...店員態度差,落單前,請店員確認訂座坐,我同朋友分別提左兩次,佢求其敷衍就算,最後都係冇確認到,要我打電話要求先幫我搞掂返... 店員全程黑臉,跟餐叫杯餐飲 ,好似好唔願聽咁...食物方面一般般喇 唔算好差嘅。總之環境又迫又污糟,店員態度差,貼錢買難受,唔會再幫襯。😡

食物方面一般般喇 唔算好差嘅。

總之環境又迫又污糟,店員態度差,貼錢買難受,唔會再幫襯。😡
自家制手打牛肉漢堡
蛋黃汁卡邦尼意粉
越式炸蟹餅
2021-01-30
午餐
2021-02-01 99 瀏覽
平時我好少去旺角。咁啱今日約咗友人去旺角睇嘢,睇完之後決定搵間樓上café坐下,吹下水,食餐好嘅。係網上見部屋咖啡室評價唔錯就決定去試下。溫馨提示:一定要上網訂位,好大機會唔接受walk-in!Café分兩間房。第一間自然光充足,裡面有開放式廚房+望到市景嘅梳化椅,同時擺咗唔少board game同書比顧客享受慢活人生。而我地就被安排坐係隔離房。我地入去果陣間房係閂咗窗簾嘅,環境相對靜少少,入面啲凳都係梳化椅,坐得幾舒服。睇完menu我地決定order二人套餐:包一份炸蟹餅、一個10吋手拉薄餅、任選一款飯/意粉,同兩杯飲品。我地見特飲賣相唔錯,就加咗20蚊升級去special drink。先講個炸蟹餅,啱啱炸起熱辣辣,好香口,配埋開胃嘅泰式酸辣醬食一流。食得出個蟹餅應該係急凍食品黎,所以蟹肉味唔係話特別濃。飯揀咗黑松露雜菇意大利飯。餐廳標榜用Castello意大利米。菇同奶油味好濃郁。如果啲飯可以煮生少少,多番啲咬口會更好。手拉薄餅係成個套餐入面最出色嘅。我地揀咗西西里Pizza,材料有茄醬、辣肉腸、腸肉粒、蘑菇同火箭菜。上面嘅芝士可以拉絲,切果陣feel到個鐵盤都係辣手嘅!最後講講s

溫馨提示:一定要上網訂位,好大機會唔接受walk-in!

西西里Pizza

最後講講special drink:朱古力沙漠同翡翠朱古力碎雪芭。個人覺得值得比多$20升級。杯雪芭冰同奶嘅比例恰到好處,加埋啲朱古力碎同條,杯嘢唔會話過甜。入面放咗少少薄荷葉,成個感覺好清新。下次再去會試埋水果茶/花茶!
朱古力沙漠

翡翠朱古力碎雪芭

加埋一埋單每人$190,性價比唔錯。如果想係旺角鬧市搵個地方靜靜地同朋友吹水嘅話,可以考慮下部屋咖啡室。
2021-01-30
西西里Pizza
翡翠朱古力碎雪芭
  • 西西里Pizza,
2021-01-31 1010 瀏覽
餐廳位處高層, 十分光猛, 裝修簡約舒適, 餐廳仲提供board game, 又有得食有得玩 ,可以與朋友度過一個愉快的下午, 確實不錯。香辣虎蝦海鮮意粉$142虎蝦海鮮意粉,意粉入口煙煙靭靭帶微辣, 軟硬適中,每條麵條都掛滿誘人番茄醬汁, 配 上大隻虎蝦,爽口彈牙,及肥美青口,十分鮮味、滑溜,口感豐富,每口都細膩誘人。蜜糖雞翼$45 蜜糖雞翼的雞皮滑溜,因為添上蜜糖, 特別蜜甜惹味, 雞肉入口嫩滑, 十分 juicy, 滋味得好快給我通通吃光了。椒鹽鮮魷$45即叫即製的椒鹽鮮魷,被薄薄的金黃色脆漿包著,熱呼呼 ,香噴噴,令人垂涎, 外皮脆卜卜, 鮮魷鮮味帶嚼勁, 沾上沙律醬汁, 舐舐脷爆燈。越式炸蟹餅(跟餐+$23)越式炸蟹餅外表炸至非常酥脆, 大口咬下去,內裡鮮味 嫰滑, 沾上越式酸酸甜甜醬汁,令蟹餅更加滋味誘人!熱水果茶一壺(跟餐+$30)新鮮水果茶, 用透明玻璃壺承上, 看到七彩繽紛的水果, 賣相吸引, 用蠟燭台坐熱, 陣陣果香味撲鼻而來, 入口香甜迷人,清新解膩, 亦可幫助消化。

香辣虎蝦海鮮意粉$142

蜜糖雞翼$45

椒鹽鮮魷$45

越式炸蟹餅(跟餐+$23)

熱水果茶一壺(跟餐+$30)

2021-01-27 16 瀏覽
今天約了好朋友午餐短聚,我了旺角登打士街樓上餐廳Homemade Cafe 邊食邊傾,食物十分出色!渡過愉快的中午。點單方式是食客將要點的食物寫在提供的小白板上,也算方便。我們點了 carbonara ,beefburger 還有小食炸魷魚鬚、炸蟹餅、新鮮水果茶及黑森林mocha。炸蟹餅新辣辣也香口,配上泰式甜酸醬十分好味,炸魷魚鬚真材實料,炸粉薄薄唔會太厚,味道剛好。Carbonara香濃好味,醬汁口感適中,意粉有咬口,煙肉惹味。beef burger精緻,用上自家製手打牛肉,麵包香口,配上醬汁非常美味,薯角香脆而且份量多。新鮮水果茶一大壺,香甜可口,朋友點了黑森林mocha 也大讚好味。座位舒適店員服務也好。

座位舒適店員服務也好。
  • 水果茶
  • 蛋黃汁卡邦尼意粉
  • 黑森林mocha
  • 椒鹽魷魚鬚
2021-01-27 19 瀏覽
黎到mk有咩做?緊係食啦今次黎到位於登打士街既部屋咖啡室 l環境唔大勝在坐得舒服又多boardgame叫左個幾扺食既二人餐(差唔多有三人份量)🦀 炸蟹餅蟹餅由蟹柳製成包上炸粉炸到香脆又唔錯喎🥰🍝 香辣虎蝦海鮮意粉虎蝦大大隻意粉充滿香濃蕃茄醬醬汁帶小辣非常惹味另外仲有青口,螺肉等海鮮🍕 西西里Pizza(10吋)Pizza 係即焗既有辣肉腸,火箭菜,茄醬,芝士等欣賞佢既手拉餅底咬落好煙韌🍹 八寶美顏茶用紅棗杞子菊花沖泡而成美顏養生又好飲好啱女士們🧉 朱古力沙漠朱古力味同奶味都好香濃甜甜地唔會太膩
黎到mk有咩做?
緊係食啦
今次黎到位於登打士街既部屋咖啡室 l
環境唔大勝在坐得舒服又多boardgame

叫左個幾扺食既二人餐(差唔多有三人份量)
🦀 炸蟹餅
蟹餅由蟹柳製成
包上炸粉炸到香脆
又唔錯喎🥰

🍝 香辣虎蝦海鮮意粉
虎蝦大大隻
意粉充滿香濃蕃茄醬
醬汁帶小辣非常惹味
另外仲有青口,螺肉等海鮮

🍕 西西里Pizza(10吋)
Pizza 係即焗既
有辣肉腸,火箭菜,茄醬,芝士等
欣賞佢既手拉餅底

朱古力味同奶味都好香濃
甜甜地唔會太膩
1K
2021-01-24 584 瀏覽
部屋咖啡室是年青人的好去處,環境舒適,木櫃放滿新奇好玩的board game,親民價錢,可以輕鬆消遣週末⋯⋯烤雞闊條麵$112闊條麵入口煙韌,每條都掛滿柔順忌廉汁,咀嚼時沁出奶油香氣。烤雞嫩滑,拌勻餡料蘑菇、青椒、洋蔥,滋味提升,令人意猶未盡。自家製手打牛肉漢堡$98麵包香脆,淡淡牛油香,中間夾住岩溶芝士、蕃茄、洋蔥圈及手打牛肉漢堡,層層鬆軟。牛肉汁香味濃,入口軟嫩,配上脆卜卜的薯角,質感綿厚,滋味停不了。雪糕朱古力厚多士$78質感酥脆,表面倒滿朱古力醬拉花,厚身多士,吸收了香濃的朱古力雪糕🍦,奶滑香甜,甜入心扉! 和清甜香蕉片相輔相成,吃起來不膩,幸福感升華。水果茶 (跟餐加配$30)果茶以蠟燭台座熱,傳來陣陣果香,淡黃的色調,飄散七彩水果粒。呷一口濃甜菠蘿香,加上百香果汁,香甜微酸,清新解膩,以薄荷葉點綴,舌尖品嚐到幽香。

烤雞闊條麵$112

自家製手打牛肉漢堡$98

雪糕朱古力厚多士$78
水果茶 (跟餐加配$30)
午餐
  • 自家製手打牛肉漢堡
  • 烤雞蘑菇闊條麵
  • 水果茶
2021-01-21 415 瀏覽
旺角有好多間樓上Cafe,但係唔係間間都好食,有啲甚至稱得上係”伏”,今日嚟到部屋咖啡室,完全唔伏,仲有驚喜添!!💚西西里手拉pizza呢個Pizza用茄醬做底,有辣肉腸、肉粒、蘑菇同火箭菜,配搭唔錯,最有驚喜嘅係啲芝士可以絲,Pizza底厚薄適中,味道非常唔錯!!💚 忌廉煙三文魚意粉忌廉配上蘑菇,再加上兩大塊煙三文魚,味道唔錯,份量適中,好味但冇特別驚喜。💚 炸蟹餅上枱嘅時候仲係熱辣辣,炸得唔會太油,痛泰式辣醬一齊食,酸酸地咁中和番油炸嘅油膩感。💚朱古力沙漠朱古力味好濃,沙冰唔會太粗,配埋少少朱古力醬同朱古力卷,味道非常之夾。💚榛子鮮奶咖啡不過不失嘅咖啡,略嫌冰多咗少少。Cafe入面有好多旅遊書可以借閱,食完野仲可以坐低慢慢睇,仲有好多board game可以借玩,疫情過後最適合一大班人聚餐!!味道: 🌕🌕🌕🌕🌑服務: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌖🌑價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑------------📍 部屋咖啡室 (旺角)旺角登打士街43H號登打士廣場12樓------------

💚西西里手拉pizza

💚 忌廉煙三文魚意粉

💚 炸蟹餅

💚朱古力沙漠

💚榛子鮮奶咖啡
不過不失嘅咖啡,略嫌冰多咗少少。

味道: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌖🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌖🌑

------------
📍 部屋咖啡室 (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
------------
  • 西西里Pizza
  • 忌廉三文魚意粉
2021-01-21 14 瀏覽
久違同 friend 上去部屋咖啡室食下嘢🍽休息下🥱.10吋 BBQ 烤雞蘑菇 Pizza🍕入面烤雞、蘑菇🍄洋蔥🧅烤雞嫩滑🐔不過重點係啲芝士超級拉絲,芝士味濃郁鹹香🧀但 BBQ 醬味唔夠出🥺Pizza 食落鬆軟,批邊脆身😋.香辣虎蝦海鮮意粉🍝海鮮好足料💁🏻‍♀️除咗有虎蝦🦐仲有青口、魷魚等🦑海鮮新鮮彈牙😆意粉食到酸甜蕃茄帶微辣🍅仲有洋蔥、青椒增加口感🫑.越式炸蟹餅🦀外層香脆,內層彈牙有咬口😬點埋泰式辣醬🌶開胃又唔油膩🤤.士多啤梨紅茶🍓士多啤梨配上紅茶格外清新💦仲有士多啤梨果肉.巨峰紅茶🍇巨峰提子味唔假,加上煙韌椰果😜味道香甜味道香甜
久違同 friend 上去部屋咖啡室食下嘢🍽休息下🥱
士多啤梨紅茶🍓士多啤梨配上紅茶格外清新💦仲有士多啤梨果肉
巨峰紅茶🍇巨峰提子味唔假,加上煙韌椰果😜味道香甜味道香甜
  • 越式炸蟹餅
  • 辣虎蝦意粉
  • 香辣虎蝦海鮮意粉
登打士街廣場既樓上cafe一直係年輕人既聚腳店。雖然只可以2人聚,但周末放輕鬆,同朋友都想去樓上cafe慢慢傾慢慢食。叫左忌廉煙三文魚意粉($115) 配特飲小紅帽(+$20)忌廉汁好creamy好香,加上同煙三文魚、蘑菇一向都係絕配,咸甜咸甜咁幾好味!小紅帽我都好鍾意,一杯奶既沙冰再有好香既士多啤梨醬,又靚可以打卡,又好飲!朋友叫左肉醬意粉($98)配朱古力沙漠(+$20)肉醬意粉份量超級大,唔算好特別但調味係剛剛好,唔會太甜太酸太稀太杰,啖啖意粉啖啖醬,一定唔會唔夠肉醬。朱古力特飲有威化卷,可點住食,平時cafe 野飲野食都好少,呢度就大大份大大杯,非常飽!雪糕朱古力香蕉厚多士($78),朱古力雪糕超級濃郁,偏向黑朱古力既感覺,店員好細心,塊多士會切好條痕,好容易吉到一粒粒咁食,一口滿滿朱古力醬既多士,擺上香蕉,再點點雪糕,好好既享受!呢度有好多boardgame,卡牌,書同雜誌俾客人享用,但因為我地得兩個人所以玩唔到D咩,但之後聚會都會想再黎呢度,因為呢度食物質素幾好而且環境好舒服,基本上大部分位都可以望到街景。

叫左忌廉煙三文魚意粉($115) 配特飲小紅帽(+$20)

朋友叫左肉醬意粉($98)配朱古力沙漠(+$20)

一口滿滿朱古力醬既多士,擺上香蕉,再點點雪糕,好好既享受!

• 忌廉三文魚意粉
  • 小紅帽
2021-01-17 63 瀏覽
其實旺角嘅餐廳真係好多但估唔到依到都有間cafe入到去好休閑而且佢地啲位唔算好多但好岩一班人黎玩 因為佢入面有好多game比你玩.千島夏威夷薄餅冇乜千島醬 芝士幾足料 配料唔算多 同埋係厚批 食落感覺上好full 表現平平既一款薄餅.黑松露意大利飯幾推介既一款意大利飯 飯粒好有口感 黑松露既香味都滲透曬入去飯粒入面 而且個汁好濃郁 每一啖都有住黑松露既香味 加上各種雜菌 幾好.炸蟹餅新鮮炸起出爐 蟹肉好足料 重要食得出係有鮮味 而且混有忌廉 食落去香滑又香口 幾好食.朱古力沙漠朱古力超多超濃 而且唔膩 甜度都好適中 飲落去朱古力香味濃郁 又唔會太過濃 賣相方面都好吸引 .小紅帽士多啤梨有好多 果肉都好香甜 而且同樣唔會太甜 感覺幾好 幾推介呢款特飲
其實旺角嘅餐廳真係好多但估唔到依到都有間cafe
千島夏威夷薄餅
黑松露意大利飯
朱古力沙漠
小紅帽
店內掛滿minions+ pepe 好可愛呢~~😍🤩🥘●「黑松露雜菇意大利飯」($92)● 一上蝶就被驚喜到了~~ 好大份! 米粒煮得剛好,有點咬口,很al dante 呢😁還有就是好creamy,中意cream就會好喜歡~ 而且難得的黑松露的味道也很濃郁😯!!! 好多菇菇,朋友表示,依個係佢本日最愛。🍦🍫🍞●「朱古力雪糕厚多士」($78)● 雖然我地好飽,不過甜品是第二個胃啦!個多士厚到一個點啊😅😅由於香蕉是日售罄,店員詢問我們換成草莓可不可以~ 當然可以啦! 喜歡草莓的我們都覺得賺了!🤣🤣不過如果個麵包烘的更脆就更加好味啦!🍴●「越式炸蟹餅」($23)● 即叫即製嘅炸蟹餅😋,外層脆卜卜,加埋siracha真係絕配丫😋💭💭💭好味(7.5/⑩)抵食 (8/⑩)💭💭💭
店內掛滿minions+ pepe 好可愛呢~~😍🤩

🥘●「黑松露雜菇意大利飯」($92)●

🍦🍫🍞●「朱古力雪糕厚多士」($78)●

🍴●「越式炸蟹餅」($23)●
💭💭💭
好味(7.5/⑩)
抵食 (8/⑩)
💭💭💭
2021-01-16 35 瀏覽
又來到油尖旺買嘢,行到攰攰地黎到一間12/F嘅樓上cafe🥗三文魚雜果沙律 Smoked Salmon Fruit Salad (HK$98)生菜份量超多,有好多不同種類嘅生果:菠蘿🍍、藍莓🫐、桃🍑、火龍果...等,無落太多沙律醬汁,配上煙三文魚一齊食已經夠晒味道,整體感覺健康👍🏼。🥘 黑松露雜菇意大利飯 Creamy Seafood Halian Rice(HK$148)個鑊仔同大大碟嘅沙律相比,份量感覺細好多,但其實相信男士們都未必食得晒,用上Castillo 意大利米,每一粒飯都煮得完全熟透煙韌,蘑菇味香濃,配上黑松露好入味😋☕熱焦糖咖啡 Caramel Coffee (跟餐+HK$5)咖啡拉花靚靚,夠熱,唔落糖都夠味,啱晒我心意😆🍹黑森林MOCCA Chocolate Mocha (HK$50)見到個賣相已經超開心,真係幾靚,個朱古力雪糕幾好食,可可濃度比Milk chocolate 🍫 高一點,Mocha 稍甜,甜食愛好者必選🍬🍭
又來到油尖旺買嘢,行到攰攰地黎到一間12/F嘅樓上cafe

熱焦糖咖啡

咖啡拉花靚靚,夠熱,唔落糖都夠味,啱晒我心意😆

黑森林Mocca

2021-01-12
熱焦糖咖啡
黑森林Mocca
  • 黑松露蘑菇意大利飯
2021-01-14 66 瀏覽
平日既lunch hour去,入座個時仲未有其他客人。餐廳面積唔太大,開放式廚房設計,並提供各款boardgame供客人玩😎。點餐後十分鐘度大部分野食都上齊,係pizza要焗所以要等多10-15分鐘。 二人套餐(Pizza,意粉/飯,炸蝦餅,飲品x2)$308: 黑松露雜菇意大利飯🌟濃郁黑松露味撲鼻而來,本身望落去好似有啲乾咁,但食落去夠濕潤同creamy,而且飯粒唔會太硬。雜菇分量充足,啖啖都食到。😋BBQ烤雞蘑菇Pizza (10吋)賣相好吸引😻,都算足料每片都有唔少雞肉,芝士味濃郁,雞肉烤到微焦都唔乾柴,薄餅邊邊好香脆,去左雞皮感覺無咁肥膩好健康。10吋pizza都好飽肚,食完三片都有d飽。炸蟹餅入面有d蟹柳肉,蟹餅炸到好鬆脆唔油膩,煙煙靭靭,配搭酸甜醬好夾,係泰式辣醬味😂。熱榛子朱古力🍫榛子味香濃,面d奶泡同朱古力都偏甜意大利泡沫咖啡☕

黑松露雜菇意大利飯🌟
黑松露雜菇意大利飯

BBQ烤雞蘑菇Pizza (10吋)
BBQ烤雞蘑菇Pizza (10吋)

熱榛子朱古力🍫
榛子味香濃,面d奶泡同朱古力都偏甜
榛子朱古力

意大利泡沫咖啡☕
意大利泡沫咖啡
  • 黑松露蘑菇意大利飯
2021-01-14 25 瀏覽
去旺角鐘意上樓食,坐得舒服D😌又唔使趕住食!好似登打士街的部屋咖啡室,就係 🤹🏻‍♀️遊戲室同cafe 的結合!飲杯咖啡☕️、玩吓Card Game....都幾寫意!而最重要都係,嘢好食😋!撐枱腳必叫二人餐👫🏾👉🏼先來了炸蟹餅🦀~熱辣辣、夠鬆化、蟹肉多 👍🏼Good!黑松露雜菇意大利飯🥘~ 上枱已聞到濃濃嘅黑松露味,重手黑松露❤️我鍾意!🧀芝士忌廉意大利飯,質地Creamy 又有咬口~好好味哦😋🍕BBQ烤雞pizza~注明係手拉pizza,果然零舍唔同!香脆有同時煙韌,芝士拉絲、烤鷄🐔Juicy,絕對係必食之選!最後嘆杯榛子咖啡☕️~不太甜,飲到榛子🌰嘅獨特真味道!果然係咖啡部屋!