部屋咖啡室

homemadecafe
2021-03-16 23 瀏覽
呢間食物質素都很好,座位都以梳化為主,坐喺來好舒服店內仲有不同board game提供玩,入座計可坐2個鐘今次我兩個人點咗個set有小食有飲品,再散點🔸忌廉煙三文魚意粉 $115有兩大片煙三文魚,下面啲意粉都係忌廉燴出嚟,好濃嘅忌廉味,好creamy👍🏻擺設都幾用心🔸個餐加$23就可以點個越式炸蟹餅(原價42)估唔到都有咁多舊,而且每一舊都係好彈牙,好有蟹味,好抵食🔸自家製手打牛肉漢堡 $98個包皮有啲似法色包皮,唔係脆嘅又唔係軟嘅,有少少硬身,配上炸薯角好好味!個牛肉全熟,會煎到燒焦邊,但都幾香!🔸蜜糖雞翼 $45有四隻蜜糖雞翼,蜜糖好多,多到流!雞翼都多肉,外皮脆!🔸椒鹽魷魚鬚 $45呢個推介,因為炸粉唔會太多,魷魚都好新鮮好爽口🔸巨峰紅茶 +$5
呢間食物質素都很好,座位都以梳化為主,坐喺來好舒服
店內仲有不同board game提供玩,入座計可坐2個鐘

今次我兩個人點咗個set有小食有飲品,再散點

🔸忌廉煙三文魚意粉 $115

🔸個餐加$23就可以點個越式炸蟹餅(原價42)
估唔到都有咁多舊,而且每一舊都係好彈牙,好有蟹味,好抵食

🔸自家製手打牛肉漢堡 $98
個牛肉全熟,會煎到燒焦邊,但都幾香!

🔸蜜糖雞翼 $45
有四隻蜜糖雞翼,蜜糖好多,多到流!雞翼都多肉,外皮脆!

🔸椒鹽魷魚鬚 $45
呢個推介,因為炸粉唔會太多,魷魚都好新鮮好爽口

🔸巨峰紅茶 +$5
午餐
Cafe最吸引的地方就是不用怕吃了90分鐘要被趕走,吃完東西還可以玩一玩board game,能吃又能玩☺️今晚我們選了這家「有家的感覺」的 cafe 吃晚飯❗️從正門看入去,感覺這間Cafe裝修及擺設也很有心思,感覺挺舒服的💕。旁邊更有一堆樓上Cafe必備的board game,另外還有一堆旅遊書❣️非常貼心🥰懶惰的我們最後選了個combo for two二人套餐 ($308)😝套餐包括一個10吋手拉Pizza、炸蟹餅、意粉或飯一客及兩杯餐飲💕二人餐來說,已非常豐富❗️而且食物選擇不太多也不太少,非常適合我這一類有選擇困難症的人😜西西里Pizza 這裏款款Pizza也是以意大利麵粉手拉製成的🌟所以吃起來真有手拉Pizza批底的鬆軟質感😋這款番茄醬批底的pizza,配以辣肉腸、豬肉碎、蘑菇及芝士,是一個非常傳統的配搭😌Pizza焗得剛剛好,夠熱的同時又不會太焦,入口味道豐富又夠鬆軟,非常好吃😋黑松露雜菇意大利飯採用意大利米製作,加入忌廉芝士、黑松露及雜菇,吃起來口感偏硬同時夠creamy,是非常正宗的意大利飯質感😳幸好飯粒呈半硬狀態,所以起來不會太膩👍🏻炸蟹餅一客六件,新鮮即炸❣️上桌時還是熱騰
Cafe最吸引的地方就是不用怕吃了90分鐘要被趕走,
吃完東西還可以玩一玩board game,
能吃又能玩☺️
今晚我們選了這家「有家的感覺」的 cafe 吃晚飯❗️

從正門看入去,
感覺這間Cafe裝修及擺設也很有心思,
感覺挺舒服的💕。
旁邊更有一堆樓上Cafe必備的board game,
另外還有一堆旅遊書❣️
非常貼心🥰

二人餐來說,已非常豐富❗️
而且食物選擇不太多也不太少,
非常適合我這一類有選擇困難症的人😜

西西里Pizza

這裏款款Pizza也是以意大利麵粉手拉製成的🌟
所以吃起來真有手拉Pizza批底的鬆軟質感😋
這款番茄醬批底的pizza,
配以辣肉腸、豬肉碎、蘑菇及芝士,
是一個非常傳統的配搭😌
Pizza焗得剛剛好,
夠熱的同時又不會太焦,
入口味道豐富又夠鬆軟,非常好吃😋

黑松露雜菇意大利飯

採用意大利米製作,
加入忌廉芝士、黑松露及雜菇,
吃起來口感偏硬同時夠creamy,
是非常正宗的意大利飯質感😳
幸好飯粒呈半硬狀態,
所以起來不會太膩👍🏻

炸蟹餅

一客六件,新鮮即炸❣️
上桌時還是熱騰騰的狀態🥰
炸得香脆,自然可口🥳
吃起來魚肉混合蟹肉的質感,
味道不錯👍🏻

本來今晚很想喝花茶,
剛巧今天花茶已經售罄😣
所以最後還是選了配餐的熱檸水
  • 炸蟹餅
  • 西西里Pizza
  • 黑松露雜菇意大利飯
2021-03-14 36 瀏覽
好耐無去旺角樓上cafe食野見朋友話好食就試下呢間叫左個二人套餐套餐包一個十吋手拉pizza、意粉、蟹餅同兩杯飲品Pizza同意粉款式係主餐牌任揀加埋一都係三百五十蚊揀左BBQ烤雞磨菇pizza額外加左菠蘿粒手拉Pizza皮烤得好香Pizza上面仲鋪滿厚厚既芝士配住一齊食好滋味不過真係好熱,食果陣小心辣口香辣虎蝦海鮮意粉香辣蕃茄醬味道出色碟意粉有一個虎蝦、兩隻青口,唔錯炸蟹餅熱辣辣,配泰式甜辣醬一齊食好惹味飲返杯熱榛子朱古力暖粒粒食完野仲有board game、棋類遊戲任人揀嚟玩整體食物質素唔錯,值得一試
好耐無去旺角樓上cafe食野
見朋友話好食就試下呢間
叫左個二人套餐
套餐包一個十吋手拉pizza、
意粉、蟹餅同兩杯飲品
Pizza同意粉款式係主餐牌任揀
加埋一都係三百五十蚊
揀左BBQ烤雞磨菇pizza
額外加左菠蘿粒
手拉Pizza皮烤得好香
Pizza上面仲鋪滿厚厚既芝士
配住一齊食好滋味
不過真係好熱,食果陣小心辣口
香辣蕃茄醬味道出色
碟意粉有一個虎蝦、兩隻青口,唔錯
炸蟹餅熱辣辣,配泰式甜辣醬一齊食好惹味
飲返杯熱榛子朱古力暖粒粒
食完野仲有board game、棋類遊戲任人揀嚟玩
整體食物質素唔錯,值得一試
BBQ烤雞磨菇薄餅
2021-03-10
BBQ烤雞磨菇薄餅
2021-03-13 18 瀏覽
旺角樓上Cafe有好多broad game揀、又有提供旅遊書 好chill 啊Combo for two二人套餐套餐包括有:10吋手拉pizza炸蟹餅x1意粉x1餐飲x2 西西里手拉PizzaPizza熱辣辣、鬆脆香口,辣肉腸鹹味由火箭菜清新中和返,芝士嘅份量好足夠可以夠拉絲,打卡十分吸睛!烤雞闊條麵烤雞闊條麵用咗青椒配搭忌廉汁,青椒嘅香味帶出同去除左忌廉汁肥膩嘅感覺。雞肉烤得好香口,闊條麵唔韌,而且好掛汁!炸蟹餅蟹餅新鮮炸出嚟,脆卜卜配搭沙律醬好開胃熱薄荷朱古力朱古力同薄荷味取得平衡,而且外觀吸引有好靚嘅朱古力圖案,相信係薄荷愛好者必點奇異果沙冰唔係間間餐廳都有奇異果沙冰飲,食完pizza配冰凍嘅奇異果沙冰一絕,奇異果酸酸地好開胃!
Combo for two二人套餐
餐飲x2

西西里手拉Pizza

烤雞闊條麵

炸蟹餅
蟹餅新鮮炸出嚟,脆卜卜配搭沙律醬好開胃

熱薄荷朱古力

奇異果沙冰
2021-03-12 50 瀏覽
好耐冇見個朋友,大家搵個中間點出黎食飯就去旺角食搵左依間cafe試下,貪佢又可以坐,又可以玩🤪 一開lift門見到成間野雖然唔大,但係坐落都好闊落,仲有啲 minions係沙發岩哂啲港女同佢係到打卡 📸 另外見佢質邊都擺左唔同類型boardgame,等遲啲完咗限聚令就啱哂成班fd黎吹水😉🔎 10” 西西里pizza 🍕 $188即叫即做一上到黎熱辣辣,個waiter勁細心叫我哋唔好掂個pizza碟嘅邊🤙🏻 個批底一啲都啱厚,啱啱好唔會食到好多麵粉咁樣,另外佢個辣肉腸好啱香港人口味唔會太咸,芝士仲可以拉絲添😳🔎 黑松露蘑菇意大利飯 Creamy seafood risotto $148佢都係即叫即整成個鑊咁樣上,佢個飯都算重黑松露味,煮到唔會太油膩,仲好足料好多磨菇🍄 ,份量都好足夠,值得一試☺️🔎 蜜糖雞翼 🍯 $45佢擺咗落個錫紙盒到焗,拎上黎嗰陣見到好多蜜糖拉出黎,食落甜甜地鹹鹹地,一貫水準😃🔎 水果茶🫖 $65佢依個水果茶成壺咁樣上,初頭飲落去個花茶色係橙橙地,隨着時間唔知邊隻水嗰陣得越來就變咗紫色好特別,甜甜地咁開胃幾好🔎 洛神玫瑰花茶 🌹 $58呢個飲落去比起水果茶就算再

🔎 10” 西西里pizza 🍕 $188

🔎 蜜糖雞翼 🍯 $45
蜜糖雞翼

🔎 水果茶🫖 $65

🔎 洛神玫瑰花茶 🌹 $58
呢個飲落去比起水果茶就算再酸啲,春天養生都係啱錯嘅選擇,仲好健康添🙂

📍部屋咖啡室 (旺角)
旺角登打士街43H號登打士廣場12樓

放假同媽媽行到攰就嚟到旺角一幢出曬名cafe勝地既登打士廣場,就揀咗呢間Homemade Cafe😍食物性價比好高而又可以慢慢坐既樓上cafe,可以同媽媽抖下傾下計又一日👏🏻我哋揀咗Combo set,包一個意粉/飯、10吋手拉Pizza、炸蟹餅加每人一杯飲品🤗🌟香辣海蝦海鮮意粉🌟有一隻新鮮大蝦加兩三隻青口,仲有魷魚🦑配少少香辣彈牙既意粉,個人認為可以再辣多少少,或者問下有冇Tabasco,就更完美了😍🌟炸蟹餅🌟呢個果然係cafe既鎮店小食,必點之一,剛炸起熱辣辣,好香口🤤係味道偏咸咗些少🙈🌟千島夏威夷Pizza🌟餅底好煙韌,最鐘意呢啲口感既Pizza,對比好薄又硬既餅底🙈(其實正宗係薄到不能再薄既餅,但個人偏好鐘意食有口感而又有咬口既餅底😅)建議要襯熱食,啖啖香濃既芝士再配菠蘿加火腿,係無人能抗拒得到既pizza餡🤤🤤再每人order咗杯熱朱古力同Cappuccino,呢兩杯飲品分別係媽媽同我最鍾意既飲品嚟,開心🥳咁就舒舒服服好悠閒咁過咗一個寫意既下午😍👏🏻

🌟香辣海蝦海鮮意粉🌟

🌟炸蟹餅🌟

🌟千島夏威夷Pizza🌟

• 炸蟹餅
  • 香辣虎蝦海鮮意粉
  • 千島夏威夷pizza
2021-03-10 108 瀏覽
旺角登打士街廣場出名多樓上Cafe,今日誤打誤撞去咗呢一間叫做部屋咖啡室,估唔到有驚喜🤩見到都坐滿人咁濟,應該都唔錯☺️結果不出所料,野食好ok喎😉我同朋友懶得諗,就叫咗個Combo二人餐($308)有得揀一個意粉/飯、一個10吋pizza、炸蟹餅同兩杯野飲,當然叫特飲就另外加錢啦🤪炸蟹餅有六粒,外型好似麥樂雞!估唔到分量係咁多,因為通常二人餐都係得四粒,所以好抵食,而且蟹餅入邊都有幾多蟹柳絲,口感都唔錯🥰意粉我哋叫咗個香辣虎蝦海鮮意粉,呢個意粉好好味😋隻虎蝦大大隻,竹笙非常之彈牙,食得出好新鮮!另外海鮮仲有八爪魚、青口、蜆肉,都幾豐富!而且仲有大抵片蘑菇,非常知足料👍🏻至尊辣肉腸Pizza :Pizza香噴噴熱辣辣,佢嘅外皮好脆口,一啖咬落去,上面既芝士仲會拉絲,個面仲要烤到金黃色,真係好好味,淨係食Pizza我都會再嚟兩杯嘢飲方面就叫咗一杯凍朱古力同一杯熱百香果紅茶,開頭以為單純只有紅茶,但估唔到入邊有一啲椰果條,所以勁有咬口。同埋我好鍾意食椰果,呢杯紅茶好得我歡心❤️其實呢間Cafe除咗食嘢之外,佢有個board game嘅corner,我見到遊戲款式都幾多,係一個好好消磨時間嘅好地

至尊辣肉腸pizza
至尊辣肉腸pizza

其實呢間Cafe除咗食嘢之外,佢有個board game嘅corner,我見到遊戲款式都幾多,係一個好好消磨時間嘅好地方😎
2021-03-10
  • 至尊辣肉腸pizza
  • 越式炸蟹餅
  • 香辣虎蝦海鮮意粉
2021-03-09 16 瀏覽
星期五既夜晚朋友拉左我黎呢間cafe食飯,估唔到佢推介既手拉pizza真係幾有驚喜!而且2人套餐有咁多野食價錢又抵味道又好!果然無介紹錯.二人套餐 hkd$308包含1款pizza,1款飯/意粉,炸蟹餅,及兩杯飲品.BBQ Chicken Pizza 店內主打手拉pizza,估唔到cafe都有手拉pizza.拱起既批邊香脆既同時亦帶麵粉煙韌口感.以BBQ醬取代傳統蕃茄醬,換黎一陣鹹香微甜既味道.配上洋蔥,烤雞,蘑菇及芝士香濃唔單調.香辣虎蝦海鮮意粉配料相當豐富,有茄醬,虎蝦,青口,海鮮,洋蔥,青椒.香甜茄醬配上微辣口味開胃得黎唔會過嗆辣.虎蝦肉質爽彈唔會霉,內裏仲有粒粒蜆肉及青口令鮮味更強.炸蟹餅一籃炸蟹餅份量幾多,軟綿中帶點彈牙,沾上少少甜辣醬酸酸甜甜更惹味得黎入口又無咁油膩.

二人套餐 hkd$308
包含1款pizza,1款飯/意粉,炸蟹餅,及兩杯飲品.

BBQ Chicken Pizza

• BBQ  Chicken  pizza
2021-03-08 114 瀏覽
OpenRice見到咁多「好評」咁多人推介就諗住同朋友仔試下 點知就出事😫1.環境差同相片不符,座位好逼,當晚有訂座,店員帶咗我地去右手邊一間細房就座,環境好侷促,感覺空氣唔流通,枱與枱之間勁近,環境嘈雜。2.食物性價比低我地叫咗兩個pasta,其中一款係最多人推介嘅「烤雞蘑菇闊條麵」無味道可言,勁乾!本身諗住可以舒舒服服坐低食飯,講真好失望,唔係正常樓上Cafe水準。店員服務態度不過不失,但食物同環境太失望,無下次!
OpenRice見到咁多「好評」咁多人推介
就諗住同朋友仔試下 點知就出事😫

1.環境差
同相片不符,座位好逼,
當晚有訂座,店員帶咗我地去右手邊一間細房就座,
環境好侷促,感覺空氣唔流通,
枱與枱之間勁近,環境嘈雜。

2.食物性價比低
無味道可言,勁乾!

店員服務態度不過不失,但食物同環境太失望,無下次!

2021-03-05
2021-03-04 25 瀏覽
同家姐媽咪行開旺角見有啲肚餓走咗上去登打士街嗰頭搵嘢食,家姐話之前食嗰間樓上Cafe幾好食就帶咗我去試吓。黑松露意大利飯每次見到Menu有黑松露意大利飯都忍唔住一定要點!果然今次都冇令我失望啊一上枱已經聞到有好濃嘅松露味,忌廉汁濃稠度適中而且食落非常之creamy仲有好多雜菇Tim 真係啱晒我口味。烤雞闊條麵闊條麵食落好有咬感食落唔會好粉而且好creamy ,另外雞肉亦都好嫩滑唔會乾爭爭。媽咪就非常鍾意食。牛肉漢堡最後個牛肉漢堡睇得出係自家製牛肉非常之juicy,牛肉咬落好有口感有濃烈嘅牛肉味配上香脆嘅麵包中間夾住啲生菜同番茄可以有效減低油膩感。整體來講呢間Cafe算係中上,以前不嬲覺得樓上Cafe唔好食不過今次完全對樓上Cafe另有改觀。

黑松露意大利飯

烤雞闊條麵

牛肉漢堡

2021-03-01 24 瀏覽
二人套餐包咗一個10吋手拉pizza、一碟意粉/飯、一個小食同兩杯餐飲,好豐富 BBQ烤雞蘑菇pizza上枱時熱辣辣,香噴噴 見到面層芝士焗到半融,攞起一塊pizza馬上拉絲,好邪惡 虎蝦海鮮意粉入口香辣惹味,虎蝦同青口都幾入味,份量多d就更好 炸蟹餅外脆內軟,蘸泰式甜辣醬一齊食味道更濃郁開胃 綠茶紅豆奶茶、洛神玫瑰花茶分別要加$20同$30升級 熱茶芳香撲鼻,帶微酸同淡淡花果味,解膩消滯 相比之下,杯綠茶紅豆奶茶就普通咗d,大家如果去可以試其他嘢飲
BBQ烤雞蘑菇pizza上枱時熱辣辣,香噴噴
見到面層芝士焗到半融,攞起一塊pizza馬上拉絲,好邪惡
炸蟹餅外脆內軟,蘸泰式甜辣醬一齊食味道更濃郁開胃
綠茶紅豆奶茶、洛神玫瑰花茶分別要加$20同$30升級
熱茶芳香撲鼻,帶微酸同淡淡花果味,解膩消滯

2021-02-26 48 瀏覽
係油尖旺有好多樓上cafe,今次黎食下依間,佢嘅裝修好年輕,佢有board game可以玩, 可以一路玩,一路食 ,過個開心嘅下午時間。點左香辣虎蝦海鮮意粉,虎蝦食落幾彈牙,都算大隻,佢用左唔同海鮮,包括魷魚,魷魚都彈牙。佢係蕃茄意粉,茄味都濃,不過辣味比想像中唔辣,但辣度同茄味都夾。意粉煮得啱啱好,唔會煮到好淋。每次去cafe食飯,大部份時候都會揀黑松露雜菇意大利飯或者意粉,對菌味嘅麵飯係冇抗拒能力。今次嘅黑松露雜菇意大利飯都冇令人失望,都係有好濃嘅松露菌味同忌廉味,非常鍾意,食落唔會好膩。同朋友一路傾,一路食,好味到一啖一啖咁食,好快就食完,完全停唔到口。作為抹茶愛好者,就揀左依杯綠茶紅豆奶茶特飲(+$20),佢上面係一舊cream,cream食落甜度啱啱好,唔會太膩。依杯奶味都算濃,但綠茶味唔會太淡,紅豆食落唔會太硬,煮得啱啱好。凍嘅蜜桃紅茶幾好飲,甜度適中,仲有粒粒椰果咬下,非常正。

2021-02-26 25 瀏覽
去到旺角見到呢間Cafe嘅好評多諗住上嚟試一試😽呢度都有好多board game可以玩落單嘅形式呢就係寫白板,然後撳鐘叫店員落單我哋嗌左個黑松露蘑菇意大利飯🍚黑松露味濃郁,而且呢意大利飯粒粒分明掛汁嘅能力好高!好食!漢堡包🍔漢堡呢係自家製嘅,非常之juicy,配上新鮮嘅生菜同蕃茄🍅,口感更加豐富!此外我哋嗌左兩壺花茶🫖🫖首先就係新鮮水果茶,以菠蘿水,百香果汁同埋薄荷葉做基底,酸酸甜甜,幾好飲!八寶美顏茶呢就包含咗紅棗,玫瑰,枸杞,桂花等材料, 仲會有蠟燭去保持住溫度,貼心程度值得一讚👍🏻
去到旺角見到呢間Cafe嘅好評多
諗住上嚟試一試😽

呢度都有好多board game可以玩
落單嘅形式呢就係寫白板,然後撳鐘叫店員落單

我哋嗌左個黑松露蘑菇意大利飯🍚
黑松露味濃郁,而且呢意大利飯粒粒分明
掛汁嘅能力好高!好食!

漢堡包🍔
漢堡呢係自家製嘅,非常之juicy,
配上新鮮嘅生菜同蕃茄🍅,口感更加豐富!

此外我哋嗌左兩壺花茶🫖🫖
首先就係新鮮水果茶,以菠蘿水,百香果汁同埋
薄荷葉做基底,酸酸甜甜,幾好飲!

一入去就比滿櫃嘅boardgame吸引到我地兩個人叫咗二人餐包1個意粉,1個Pizza,1個蟹餅同2杯嘢飲我哋仲叫咗個蜜糖雞翼蜜糖雞翼 $45雞翼本身炸過,好香脆連埋沾滿咗嘅蜜糖,甜甜地直頭可以拉到絲添二人套餐 $308至尊辣肉腸手拉薄餅芝士滿滿,舖滿哂成個Pizza薄餅本身夠薄夠軟熟食到個邊都唔會好硬好滯烤雞蘑菇闊條麵忌廉味重但唔heavy闊條麵煙韌,唔會粉感好重烤雞嫩滑唔乾柴越式炸蟹餅似係蟹柳打碎再上粉炸燶邊脆口夠香口食落有啲似蝦餅,幾得意
一入去就比滿櫃嘅boardgame吸引到
我地兩個人叫咗二人餐
包1個意粉,1個Pizza,1個蟹餅同2杯嘢飲
我哋仲叫咗個蜜糖雞翼

蜜糖雞翼 $45
雞翼本身炸過,好香脆
連埋沾滿咗嘅蜜糖,甜甜地
直頭可以拉到絲添

二人套餐 $308
至尊辣肉腸手拉薄餅
芝士滿滿,舖滿哂成個Pizza
薄餅本身夠薄夠軟熟
食到個邊都唔會好硬好滯

烤雞蘑菇闊條麵
忌廉味重但唔heavy
闊條麵煙韌,唔會粉感好重
烤雞嫩滑唔乾柴

越式炸蟹餅
似係蟹柳打碎再上粉炸
燶邊脆口夠香口
食落有啲似蝦餅,幾得意
2021-02-25
午餐
2021-02-24 27 瀏覽
收工同返夜校嘅空閒時間,我選擇咗嚟呢一間餐廳休息一下!烤雞蘑菇闊條麵好creamy 好大碟,奶油味都幾重,香草味唔會蓋過風頭。雞件份量足夠,而且去咗雞皮,相對健康之餘仲好嫩口。加配$23越式炸蟹餅,有六件,性價比一流,不過比起薯角佢就油左小小,但點上泰式酸辣醬,都係會令人食不停口。朱古力沙漠十分驚喜嘅飲品,朱古力味好濃,仲有少少朱古力碎喺入邊,沙冰打得好勻旬!睇相都見到餐廳嘅用心,連杯邊都好有心思去裝飾!熱水果茶用嚟打卡一流,佢會有個燭台幫你助熱壺水果茶,飲落唔會太燙口。飲品叫咗少甜,更加突出到水果嘅鮮味。自家製手打牛肉漢堡雖然包皮唔夠牛油香,但勝在有芝麻味。餡料新鮮,如果可以多啲生菜,口感就會更上一層,配菜嘅薯角大大嚿,脆口而無過份油膩!題外話:非常欣賞餐廳嘅環保,落單嘅時候只係需要寫白板度交俾店員就可以啦
收工同返夜校嘅空閒時間,我選擇咗嚟呢一間餐廳休息一下!

烤雞蘑菇闊條麵

朱古力沙漠

熱水果茶

自家製手打牛肉漢堡
雖然包皮唔夠牛油香,但勝在有芝麻味。

• 水果茶
  • 朱古力沙漠