部屋咖啡室

homemadecafe
2021-04-01 42 瀏覽
大家仲記唔記得以前無party room之前班會活動或者一大班人聚會一定係去Cafe?😜😜今日懷緬一下,去咗一間位於旺角嘅樓上Cafe,印象中去Cafe都唔會有咩好食,但竟然呢度食物竟然好有驚喜😍😍我哋叫咗一個二人Cambo,可以自選Pizza同埋意粉/飯($308)🍕🍝🍨香辣虎蝦海鮮意粉🍝🦐意粉超大碟好足料,包括左有大大隻虎蝦、青口、蜆肉,醬汁酸酸辣辣,好開胃👍🏻西西里手拉pizza( 10吋)🍕Pizza即叫即整,等咗大約20分鐘,賣相好靚,真係即整手拉薄餅😋😋批邊脆口裏面軟身,配料包括左有蘑菇、辣肉腸、肉粒、火箭菜、芝士🧀🧀熱辣辣一咬芝士拉絲同時充滿油分,第一次食Pizza會有肉汁流出!我覺得好食過連鎖薄餅店添🤩🤩跟餐小食係炸蟹餅🍹🍨而飲品我哋叫咗一壺水果茶同埋Mocha朱古力雪糕沙冰,總括嚟講呢間Cafe食物好食👍🏻👍🏻亦都有好多board game可以玩,又可以坐咁耐,抵啊🤗🤗

相信大家嚟開旺角應該都知道登打士廣場成幢野出名多嘢食,今次就經朋友推介嚟到呢間位於12樓嘅Cafe,餐廳環境都幾舒服,可以一大班朋友上嚟食飯吹吓水,另外佢哋仲有board game 比大家挽👍🏻餐牌菜式選擇都幾多,意粉、Pizza、漢堡包、小食、甜品等等一應俱全💜_🫔炸春卷 $42即叫即炸熱辣辣,份量都算幾多,食落去外皮香脆,配上泰式辣醬一齊食非常滿足_🍗蜜糖雞翼 $45今次小編都係叫得比較多小食,蜜糖雞翼帶有肉汁,外皮沾上蜜糖食落去更加滋味_🦑椒鹽魷魚鬚 $45有冇朋友仔同小編一樣最鍾意食魷魚鬚呢?幾欣賞佢的炸粉不會過厚,如果落少啲油會更加理想😋_🥗雞翼沙律 $88餐廳有提供三款沙律,今次小編試嘅呢款雞翼沙律幾特別,除咗有沙律菜之外亦有藍莓、椰果、菠蘿等配料,配上雞翼一齊食酸酸甜甜幾開胃清新_🍑水蜜桃綠茶 $42🥝奇異果沙冰 $52小編見到佢哋餐牌都有幾多特飲選擇,特別推介奇異果沙冰,飲落去幾清新唔會話太甜,飲嘅時候有奇異果果肉,有助解膩

🫔炸春卷 $42

🍗蜜糖雞翼 $45

🦑椒鹽魷魚鬚 $45

🥗雞翼沙律 $88

🍑水蜜桃綠茶 $42
🥝奇異果沙冰 $52
2021-03-31 23 瀏覽
旺角油麻地一帶都好多coffee shop,通常一杯嘢飲都可以坐好耐,所以其實唔係間間嘅食物質素都好,不過我覺得呢間係幾好食嘅。🔺意大利式辣肉腸意粉 ($108)有蘑菇、青椒、辣肉腸、洋蔥,調味啱啱好,酸酸地開胃。🔺越式蟹餅 (跟餐+$20)我最欣賞呢度嘅小食係即炸即食,送上黎係熱辣辣。所以呢度啲小食係要等多陣,不過我寧願等耐啲都唔想食到啲食物質素一般嘅嘢食。中間有少少咬口,口感真係好似openrice d人講咁似蝦餅。配上泰式辣醬,幾好食!🔺麥樂雞 ($42)佢嘅炸粉係好薄,冇麥當勞咁厚,但內裏都係juicy嘅。配埋蜜糖芥辣醬,唔錯!🔺士多啤梨奶昔 (跟餐+$20)介乎好杰同好稀之間,至少唔係純糖水味,幾好飲!總括嚟講我覺得呢間cafe嘅質素係中上水平,仲有好多board game玩㖭。而且每個座位都係梳化,同朋友一定會坐得舒服~

🔺意大利式辣肉腸意粉 ($108)
有蘑菇、青椒、辣肉腸、洋蔥,調味啱啱好,酸酸地開胃。

🔺越式蟹餅 (跟餐+$20)

🔺麥樂雞 ($42)

🔺士多啤梨奶昔 (跟餐+$20)
介乎好杰同好稀之間,至少唔係純糖水味,幾好飲!

2021-03-30 32 瀏覽
#cassiegomk-瘦編之前有介紹過旺角一間樓上cafe,因為疫情,市民少咗聚會,所以生意都好差。近日疫情開始穩定返,推介大家可以去下樓上Cafe光顧,支持香港小店。其實樓上Cafe都有優勢,人流冇咁多,相對上更安全。💪🏿-今次介紹位於旺角樓上cafe集中地,登打士廣場12樓嘅部屋咖啡室。依間cafe都令到我好驚喜,因為啲食物即叫即整同埋好好食。主菜瘦編同朋友揀咗兩個意粉,蛋黃汁卡邦尼意粉同肉醬意粉。卡邦尼意粉我自己覺得幾難整,但依間整得幾好,芝士味濃郁,個醬汁口感岩岩好,好幼滑,加上煙肉,係完美嘅配搭。肉醬意粉正常發揮,酸酸甜甜好開胃。😋-Lunch去嘅時候Cafe人手得一個,不過Cafe有安裝鐘仔,唔怕無人serve。飲品水準都好高,瘦編揀咗八寶美顏花茶,可以見到個茶壺勁足料,飲落去味道好養生,正!朋友揀咗黑森林Mocha,有埋雪糕,好豐富,好似甜品咁。🍨-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ 部屋咖啡室 (旺角)📍 旺角登打士街43H號登打士廣場12樓-
#cassiegomk
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ 部屋咖啡室 (旺角)
📍 旺角登打士街43H號登打士廣場12樓
2021-03-30 25 瀏覽
想搵個地方坐耐啲,同朋友嚟到登打士廣場既部屋咖啡室玩下board game。西西里pizza薄餅有茄醬、辣肉腸、腸肉粒,磨菇、火箭葉等。手打既薄餅有咬口得嚟絕對唔會韌,賣相同味道都充滿意式風味。香辣虎蝦海鮮意粉配料分別有虎蝦、青口、蜆肉,青椒等。虎蝦相當大隻,其餘既海鮮配料好豐富,微酸既意粉好開胃。炸蟹餅新鮮炸出嚟夠哂熱辣辣,配埋泰式甜酸醬就啱啱好。小紅帽就是士多啤梨奶昔,好香士多啤梨味,熱辣辣飲番杯都幾消暑。榛子朱古力榛子既味道幾出,唔會比朱古力既甜味蓋過。

西西里pizza

炸蟹餅
新鮮炸出嚟夠哂熱辣辣,配埋泰式甜酸醬就啱啱好。

小紅帽
就是士多啤梨奶昔,好香士多啤梨味,熱辣辣飲番杯都幾消暑。

榛子朱古力
榛子既味道幾出,唔會比朱古力既甜味蓋過。

• 西西里Pizza
2021-03-28 32 瀏覽
今日行過旺角想搵間寧靜既咖啡店食個晚餐,於是搵到位於登打士街既部屋咖啡,上到餐廳見到好多遊戲玩,真係叫有得食又有得玩。我地叫左個二人餐,有個炸蟹餅,一個飯/意粉,一個十吋pizza同2杯飲品。越式炸蟹餅:蟹餅炸得非常脆口唔油膩,加上越式醬汁美味可口。香辣虎蝦海鮮意粉:大大隻虎蝦又有2隻青口加上意粉炒,辣度剛剛好不太辣又有海鮮味,虎蝦大大隻又多肉~好味。千島夏威夷pizza:批邊焗得脆口加上我最愛千島醬汁,食到停唔到手。
越式炸蟹餅:蟹餅炸得非常脆口唔油膩,加上越式醬汁美味可口。
2021-03-26 41 瀏覽
話說而家搵間食店同朋友閑談聊天吹吓水都唔容易!周圍都限時60分鐘!好彩朋友帶我嚟 #部屋咖啡室 !呢度可以慢慢食,慢慢傾,坐足3小時!而且座位舒適,嘢食又OK !芝士肉醬意粉🍝肉醬意粉同牛肉入醬再加上茄醬和芝士粉炮製而成。呢度肉醬落得好大方,滿滿的一大堆,是得每一條意粉都可以掛滿肉醬,口感酸酸甜甜又多肉醬,特別好味!自家製手打牛肉漢堡配薯角🍔漢堡包夠晒巨型,中間塊牛肉足足成吋厚,睇見都心心眼!食落仲好Juice,爆肉汁,加埋半溶嘅芝士,真係超正!面頭塊麵包仲烘過帶少少脆口添㗎!小食都好多款式,今次叫咗蜜糖雞翼和椒鹽魷魚酥!估唔到呢度$45就食到咁大堆頭尤魚鬚!新鮮又彈牙嘅魷魚🦑去上薄薄一層炸粉,增添香脆口感!烤到皮脆肉嫩嘅雞翼,配蜜糖甜甜地真係百吃不厭😋黑森林Macha就夠晒吸引,打卡一流!而且仲有香濃朱古力味😋跟餐加$20就有嘆到,勁抵囉!

2021-03-25 35 瀏覽
今日又要出旺角開會,點知去到時才説要改時間,幸好在旺角,所以就去了位於登打士廣場12樓的「部屋cafe」✌️牛肉漢堡配炸薯角,麵包無論包面或底也焗得很香脆👍🏻芝士味濃😋辣虎蝦意粉,除了虎蝦,還有2隻青口和墨魚等,小小辣夠醒胃又惹味!意粉軟硬適中!跟餐送熱檸茶或水,或加錢轉其他飲品...ICE 朱古力也只是加$5☺️也可以另加$23有小食,炸春卷,份量不少,炸得得香脆椒鹽魷魚鬚$45 ,不是用炸粉,直接加椒鹽炸,感覺冇咁熱氣🤣✌️👍🏻

也可以另加$23有小食,炸春卷,份量不少,炸得得香脆

呢間餐廳採光好,光線充足,裝修簡約舒適,又有遊戲玩具,好適合朋友仔們一起消耗時間。可惜今日我自己一個人來享受午餐,就點份香辣虎蝦海鮮意粉:隻蝦好大隻。唔好以為整份餐紅通通,以為好辣,其實醬汁唔會辣,撈埋意大利麵,加埋青口,魷魚等海鮮,好惹味。炸蟹餅:啱啱炸起熱辣辣,加埋泰式酸辣醬,不止開胃,還不覺得油膩。美中不足係只吃到淡淡啲蟹肉味。綠茶紅豆奶茶特飲:最頂層有舊cream,唔會甜膩。綠茶味好濃,紅豆軟硬適中。就係一杯奶茶,冇乜突出。
2021-03-21 115 瀏覽
好耐冇去過樓上Cafe喇!今次搵到旺角依間部屋咖啡室,店面細細但幾有屋企嘅感覺~Menu上嘅Combo都幾抵,所以就揀咗份二人套餐試試-套餐包括一個10吋手拉Pizza同一款意粉/飯,另外仲有小食炸蟹餅同兩杯餐飲。Menu上有簡單標示Cafe用咩食材,例如意大利嘅Pizza麵粉同米,幾有心思。炸蟹餅即場炸起熱辣辣,味道似日式火鍋料,點泰式辣醬更好味。至尊辣肉腸手拉Pizza批底厚薄適中,Pizza邊烤得脆脆地,材料有肉醬、辣肉腸、青椒、蘑菇,仲加咗大量嘅芝士,新鮮出爐時芝士拉絲效果好勁!黑松露雜菇意大利飯都有好多人推薦,好鍾意佢夠creamy,忌廉同芝士嘅比例好啱而且好香黑松露味,意大利飯煮得偏腍身,什菌令口感更豐富。餐飲可以加錢有更多選擇,我地就飲咗榛子朱古力同檸檬利賓納,雖然冇特飲、花茶嗰啲咁特別,但有自家Logo嘅杯感覺更homey。成日覺得去樓上Cafe係一件好青春嘅事,依度仲有提供好多Board Games,同朋友一齊嚟傾計玩下都唔錯呢~

炸蟹餅即場炸起熱辣辣,味道似日式火鍋料,點泰式辣醬更好味。

至尊辣肉腸Pizza
至尊辣肉腸Pizza

黑松露雜菇意大利飯

榛子朱古力
檸檬利賓納;榛子朱古力
  • 黑松露雜菇意大利飯
2021-03-20 17 瀏覽
是日同朋友BOOK左哩間部屋咖啡室食晚餐,在油麻地真的好方便,同朋友決定點左個二人餐,包一個10吋的PIZZA,一個意粉,另外包埋一個炸蟹餅小食和兩杯飲品,PIZZA點左HONEY CHICKEN,意粉點左三文魚意粉,兩杯飲品點左熱水果茶同埋熱LATTE熱水果茶,熱LATTE熱水果茶真的有驚喜,有齊大部份的生果,另外有熱情果的汁,真的愈飲愈開胃,熱LATTE朋友話水準唔錯,蜜糖雞薄餅蜜糖雞薄餅10吋真的剛剛好,CAFE的PIZZA真的唔錯,熱熱地入口真的好爽,炸蟹餅炸蟹餅都唔錯,唔會炸過龍三文魚意粉兩大片三文魚,加上有掛汁的意粉,好好食~~朱古力香蕉多士朱古力香蕉多士,真的好邪惡的甜品,雪榚加上多士,如果個麵包焗一焗會更好哩間CAFE的食物真的有水準~~
是日同朋友BOOK左哩間部屋咖啡室食晚餐,

在油麻地真的好方便,
同朋友決定點左個二人餐,
包一個10吋的PIZZA,一個意粉,
另外包埋一個炸蟹餅小食和兩杯飲品,
兩杯飲品點左熱水果茶同埋熱LATTE

熱水果茶,熱LATTE

熱LATTE朋友話水準唔錯,

蜜糖雞薄餅

炸蟹餅

炸蟹餅都唔錯,唔會炸過龍

三文魚意粉

兩大片三文魚,加上有掛汁的意粉,好好食~~

朱古力香蕉多士
哩間CAFE的食物真的有水準~~
2021-03-18
  • 炸蟹餅,
  • 熱水果茶,
  • 朱古力香蕉多士,
行到攰,同fd搵左呢間cafe坐下抖下。估唔到呢到麻雀雖小,但五臟俱全,有好多board game,朋友話好多佢都無玩過🙈呢到落單有別於其他餐廳,唔係寫紙仔,唔係叫服務員落單,而係自己係白板上寫餐number,咁樣做真係夠曬環保♻️A9 八寶美顏花茶呢壺花茶係估唔到咁大煲,飲到最後飲極飲唔完咁🤭D5 烤雞蘑菇闊條麵雞肉超超超超好食😍雞肉一放入口,估唔到會咁嫩同有汁係口腔滲出。唔小心食到塊淨雞皮都有好香雞油味👍🏻甜品我地叫左DS2 雪糕朱古力厚多士,要求店員叫起,可以食完主食先叫上😌香蕉🍌好新鮮,陣味係我最鍾意既狀態,係鮮黃色無咩黑色梅花點嘅狀態。熱辣辣嘅厚多士加凍冰冰嘅朱古力雪糕,冰火交融,極邪惡😈
行到攰,同fd搵左呢間cafe坐下抖下。

A9 八寶美顏花茶
呢壺花茶係估唔到咁大煲,飲到最後飲極飲唔完咁🤭

D5 烤雞蘑菇闊條麵

2021-03-19
2021-03-19 19 瀏覽
旺角有好多選擇,今次想講下cafe😌,靜靜地環境舒適,闊落幾舒服,有時都可以慢下。🔻烤雞蘑菇闊條麵 $112🔻烤雞幾香幾嫩,絕對唔係柴皮👍🏻,仲要掛滿忌廉汁😍。忌廉汁有蘑菇洋蔥青椒做配菜,令忌廉汁味道提升,而且闊條麵軟硬度適中,唔會過熟🤩,炒埋一碟,配埋忌廉汁之後,真係口感豐富,有意粉嘅彈牙,又有忌廉汁嘅Creamy🤤🔻意式辣肉腸意粉$108🔻上枱已經聞到勁香蕃茄味,加埋辣肉腸,入口酸酸地又辣辣地🥶,好鬼惹味🤤意粉軟硬度適中,又有彈性,成個感覺都覺得好match,岩晒食辣既人🤗。🔻美式麥樂雞+$20🔻新鮮熱辣炸起既麥樂雞,上枱係金黃色架,好靚仔😍。食落當然係熱辣辣,幾juicy架,原來麥樂雞係有汁架🤩,真係幾好食,配埋個蜜糖芥茉醬,好有驚喜👍🏻👍🏻🔻越式炸蟹餅+$20🔻睇個樣以為無咩特別🤔,咬落口,估唔到原來係好彈牙架😍,仲要有的蝦蟹味,配少少泰式辣醬食,又惹味的😋🔻黑森林MOCHA +$20🔻係一杯幾濃朱古力味嘅咖啡🥰,朱古力雪糕味道濃郁,加上細滑既奶泡😚,同咖啡溶為一體,就成為左一杯有雪糕食既mocha😋🔻洛神玫瑰花茶 +$30🔻飲落有淡淡既玫瑰花香🌹,然係伴隨住洛神花既微酸,仲有

🔻洛神玫瑰花茶 +$30🔻飲落有淡淡既玫瑰花香🌹,然係伴隨住洛神花既微酸,仲有菊花嘅香味🌼,幾舒服😌。玫瑰花有安神作用,加上杞子明目,感覺幾養生😊

2021-03-18 1924 瀏覽
呢間位於旺角登打士街既部屋咖啡室係我試過呢座大廈最好食既樓上咖啡室,因爲呢度既野食最好食。餐牌有pizza,多款意粉,意大利飯,漢堡包,小食,甜品,同選擇好多既野飲等等。呢度有三款套餐,分別係二人四人同六人套餐。我地揀左個二人套餐,價錢$308,另收加一。二人套餐包一個十吋手拉pizza,一款意粉或飯,炸蟹餅同兩杯熱檸茶或者水,可以加錢升級其他飲品。BBQ烤雞磨菇手拉Pizza 揀左BBQ烤雞磨菇手拉Pizza,寫明用意大利OOPizza面粉制同面粉嘅牌子。Pizza一客分六件,超熱,芝士好多好拉絲,個批底唔係薄脆個d,但又唔會太厚,只係少少厚。配料有BBQ醬,洋蔥,烤雞同磨菇。烤雞粒連皮,都算滑。少少BBQ醬提味但味道唔濃。都幾足料同好味。香辣虎蝦海鮮意粉香辣虎蝦海鮮意粉又係新鮮熱辣炒起,有一隻連殼虎蝦,都幾新鮮。兩隻連殼青口,其他海鮮有魷魚,蜆仔,蝦米仔,配料有青椒,鮮茄,菇片,蒜片同少少菜苗。意粉係幼身spaghetti,唔算有咬口但係唔會過淋。個茄醬好好味,微辣開胃。份量都算係咁。越式炸蟹餅越式炸蟹餅一客六件,新鮮熱辣炸起,雖然冇乜蟹味,但有d似魚蛋少少彈牙,點甜酸醬好食。凍焦

凍焦糖朱古力, 凍鮮奶朱古力

凍焦糖朱古力,凍鮮奶朱古力 (每杯跟餐+$5+10%)

身為朱古力控梗係飲凍朱。加$5叫左一杯凍鮮奶朱古力同一杯凍焦糖朱古力。兩杯個樣一樣,分唔到。鮮奶朱古力嘅朱古力好濃滑,焦糖朱古力就多左濃濃嘅焦糖味,所以甜d。係幾好既甜品

清哂所有食物,好飽足。好開心今日又試左新野。呢度一共有5張枱,所有座位都係梳化,係有d舊,但係空間上都坐得幾舒服,仲有board games俾你玩。
2021-03-18
凍焦糖朱古力, 凍鮮奶朱古力
2021-03-18 1174 瀏覽
好友一月生日,到而加先可以一齊食晚飯。佢話想食樓上cafe,我知道呢幢大廈都幾多cafe,佢隨便就按個電梯樓層就上左去。呢間cafe環境唔錯,燈光黃黃,有氣氛,傾計最適合。座位係軟淋淋嘅梳化,我哋旁邊仲有一班minions陪你食飯。其實一大班人去相聚都幾好,有boardgame可以齊齊玩。朋友叫咗個combo for two,柯打寫在白板上,座位旁邊有個門鈴,職員聽到門鈴響就會過嚟幫我哋落柯打。小食係炸蟹餅,黎嘅時候仲見到佢出緊煙。入口熱辣辣,配埋甜酸醬一齊食就更滋味。Pizza我就揀左個至尊辣肉腸,呢個pizza size真係剛剛好,唔大唔細,係薄批。 批邊脆脆,裏面有辣肉腸,磨菇同肉醬。朋友覺得呢個辣肉腸好好食,夠曬味道,蘑菇肉醬加埋茄汁味道酸酸,都幾開胃,呢個pizza唔錯。意粉朋友就點咗個忌廉煙三文魚意粉,望落去啲煙三文魚都幾好。意粉煮得剛好,醬汁重忌廉味,好creamy,朋友就比較鍾意啲款。飲品朋友就叫咗杯熱檸水,熱檸水都幾大杯,個杯都幾靚,味道正常。我叫咗杯凍嘅綠茶紅豆奶茶,個樣幾好喎,冰唔算太多,紅豆甜甜地,綠茶味唔濃唔淡,整體係好飲。

2021-03-15
慶祝紀念