2019-10-22
朋友知道我喜歡吃火鍋,又知道我想養生,就帶咗我嚟到呢間辣蟹火鍋店,本來我見到佢個名仲以為因為太熱氣會唔啱我食,點知原來佢推出左個粥底火鍋,咁就唔同講法喇。座位寬闊舒適個「粥底」係米水嚟嘅,最初我仲問朋友咁會唔會食唔飽因為冇米佢上咗火鍋醬料俾我地自己調配,值得一提呢個套餐係包括窩底,茶錢,加一同醬料錢,即係$198 一位已經冇其他隱藏費用,明碼實價。下一道上嘅就是海鮮粥嘅蔬菜「南瓜粒,芋頭粒粟米」,我鍾意食綿到化開嘅南瓜,芋頭粥,所以一早就加入粥底慢慢煮,如果喜歡有咬口就食完海鮮再加啦,其實佢地既員工都會幫忙處理。一大盤海鮮好快就到,套餐包一人半隻肉蟹,真係好大隻,又新鮮,平時出去食,一隻肉蟹已經要二三百蚊。仲有好多沙白,貝殼嘅鮮味融喺粥水中,因為粥温度高,好快熟,要注意。佢有介紹每樣食材要煮幾耐我地見有沙白就冇擇油貝,擇咗好滑嘅「多宝鱼」,原隻「鮑魚」,每人一隻,𠝹好花,容易熟,都幾鮮大大件大尾「魷魚」,好爽,快熟「海蝦」每人兩大隻,非常鮮甜爽口「花甲」好食,冇沙其實食完咁多海鮮已經飽咗大半,佢仲有可以自選8款打邊爐配菜,我地擇咗「鮮雞肉」,好新鮮,又滑,如果唔點餐,值得單叫「肥牛」雖
個「粥底」係米水嚟嘅,最初我仲問朋友咁會唔會食唔飽因為冇米
佢上咗火鍋醬料俾我地自己調配,
下一道上嘅就是海鮮粥嘅蔬菜「南瓜粒,芋頭粒粟米」,
一大盤海鮮好快就到,
我地見有沙白就冇擇油貝,
擇咗好滑嘅「多宝鱼」,
原隻「鮑魚」,每人一隻,𠝹好花,容易熟,都幾鮮
大大件大尾「魷魚」,好爽,快熟
「海蝦」每人兩大隻,非常鮮甜爽口
「花甲」好食,冇沙
「肥牛」雖然每人得兩片但好好食,係靚貨,都係值得單點之一
「金菇」份量好有幾多
「貢丸」,「炸魚角」每人各兩粒
「豬紅」每人三件,幾新鮮
「豬頸肉」好食,粥底煮好香滑,值得單點
「竹笙」吸汁一流
雖然每樣食品得兩三件,但係因為之前食海鮮已經飽咗半所以呢個份量其實係非常足夠嘅,因為食完之後佢仲會幫我地加稀飯
所以絕對係捧住個肚走,如果人少少兩三個食呢個套餐係絕對抵食嘅,如果人多啲就可以單點佢哋個價錢都唔貴單點份量就每人多好多,我地見冇點菜,就單點咗「皇帝菜」
朋友食火鍋一定要生根,特意單叫,有好多
總括而言佢嘅材料好新鮮,價錢又實惠,係值得去食嘅粥底火鍋