2019-07-22
朋友約飯局,打邊爐一定係不二之選,今晚有朋友就提議去呢間新開既火鍋店試下。火鍋湯底有好多選擇,比較特別有藥膳醉雞,香茜皮蛋,四川麻辣,花膠濃湯雞,當然都有清湯,沙嗲等選擇,價錢非常便宜。我們都點了很多東西,但以下的特別深。辣蟹湯鍋得知原來餐廳係知名老字號橋底辣蟹開之後,想都不想就叫辣蟹湯鍋做湯底,一上黎,大大隻蟹以辣椒粒浸住,見到都胃口大開,辣香撲鼻。湯頭充滿蟹的鮮甜,蟹鉗大大隻肉質結實,真係有食緊橋底辣蟹既感覺。東星斑原條東星斑上枱,魚片薄切,再配魚頭魚尾拼成,甚為用心,好似刺身風格一樣。放入湯鍋吸收辣蟹湯,非常惹味。農場雞件一向耳聞農場雞既嫩滑,今日終於可以試到,由於無激素,所以對人體更加健康,果然肉質鮮美結實,皮脆肉嫩香味濃郁。魚皮餃打邊爐必點既魚皮餃,外皮爽脆, 魚肉味鮮, 肉餡結實肉味濃,真係不錯。靚豬皮豬皮蛋白質豐富,放入辣蟹湯入面煮夠時間,一咬,辣蟹汁爆發又爽口。貢丸手打貢丸,口感非常彈牙又多汁。花甲新鮮嫩滑。酸梅汁打邊爐點可以無清涼解滯既酸梅汁,又可以降肝火,簡直係必點。總括而言,在銅鑼灣邊沿的位置可以搵到質素不錯又平既打邊爐,呢間真係好選擇。
手打貢丸,口感非常彈牙又多汁。
新鮮嫩滑。
打邊爐點可以無清涼解滯既酸梅汁,又可以降肝火,簡直係必點。