2018-03-27 350 瀏覽
今日久違咁同朋友出街食飯。咁梗係搵啲冇乜機會食既嘢啦。上次經過k11 已經想食佢。點知實左太多人所以冇食到。咁今次我醒目呀。早左去拎位 。我6:20分拎飛 6:50入得。。都算快。。 因為得90分鐘既關係。入到去快快手手睇menu 啦。之後叫左個芝士。同 道頓堀雜錦個芝士4重奏 都足料。但係食落感覺唔多夠芝士味。(起碼冇得拉絲先) 不過味道都算正常仲有 而個道頓堀雜錦。味道正正常常啦。。食落冇乜特色。。。咁食完唔多夠。就叫多左個雜錦廣島燒。叫左之後待應哥哥拎黎既時候。我地2個就唔識整。。叫左待應哥哥幫手。而待應哥哥好細心咁幫我地整。中間仲同我地2個有講有笑添而個廣島燒因為有炒麵既關係。食落比較飽肚。而佢上面好多大阪燒醬。所以味道比較重,啱晒我

) 不過味道都算正常

仲有 而個道頓堀雜錦。味道正正常常啦。。食落冇乜特色。。。

2018-01-15
30 分鐘 (堂食)
  • 雜錦廣島燒
2018-03-26 9950 瀏覽
這間從它開幕就一直想來試,但一直抽不到時間,一來walk-in 大排長龍,電話預約也要提早很多,所以一直擱置。這次辭職,想說之後也不會常來尖沙咀了,所以下定決心要來吃一次,便早早預約了。這裏主要吃大阪燒,大阪燒又分好幾種,分別是文字燒、御好燒、廣島燒,這幾款怎麼分呢?文字燒是比較濕潤的,煎完也是一Pat的狀態;御好燒就是我印象中最典型的大阪燒,比較緊實的一個約10CM的大餅;而廣島燒則是御好燒的基礎下再加炒麵,會比較飽腹一點;就算不會操作怎麼燒也不用擔心,這裏有指示教你怎麼做,食材上桌前店員也會再次提醒。我們喜歡御好燒的口感,所以點了兩個都是御好燒的,分別是海鮮五品($98)和年糕芝士($78)口味的。食材上桌時就是一碗混合液體,攪拌均勻後倒在塗了油的鐵板上,用兩個鏟子弄成10CM圓形,然後用計時器計時,翻三次面就可以了。隨著時間液體會慢慢凝固成固體,煎的過程燒餅不斷卡滋卡滋的作響。當翻好三次面後就用桌子旁邊的調味料,分層次塗上燒汁、美乃滋、灑上海苔碎、木魚粉。成品就是這個樣子了——趁熱吃,芝士年糕口味的切開中間,年糕稍微有點融化呈麻糬狀態,適當的高麗菜和紫薑中和了芝士的油膩感,好吃!

成品就是這個樣子了——

趁熱吃,芝士年糕口味的切開中間,年糕稍微有點融化呈麻糬狀態,適當的高麗菜和紫薑中和了芝士的油膩感,好吃!海鮮五品的味道和芝士年糕相似,只是多了海鮮的存在,比較有口感。

本來我們以為兩個御好燒應該會夠吃的,但我們高估了份量,這兒的御好燒不像日本地道的那麼充實飽滿,吃完兩份後還只是半飽,於是我們加了一份鐵板泡菜魷魚($65)。

開這種店還蠻省人手的,只要搭好食材,烹飪這個工序就是顧客的責任了。我們自己炒好了魷魚,這裏泡菜魷魚完全沒有加韓國的那個辣椒醬,靠的就是單純泡菜的醬汁和味道,所以不會有韓國那種甜辣,反而是香辣感,非常惹味。

吃完鹹的要吃甜的,雜莓Pancake($68),上桌就是Pancake漿和一坨Cream和Berry。

勺兩勺漿在鐵板上,不需要去Shape它,雖漿自己流成圓形狀,一碗漿大概可以煎個五六塊。

煎好後疊加在一起,切一塊,挖一坨Cream混合著吃,香甜可口,就是Pancake稍微被我們煎得乾了點,但味道還是不錯的。雜莓酸酸甜甜起了中和作用,消除了Cream和澱粉的飽膩感。

整體來說,人均大概120多塊吧,用餐時間一個半小時,三個人兩份御好燒、一份鐵板燒再加一個甜點可以吃得很飽,挺划算的,再加上味道不錯,所以值得Encore。
2018-03-22
5 分鐘 (堂食)
2018-03-23 308 瀏覽
成日聽啲朋友講起呢間道頓堀御好燒專門店,Kiwi今日就約咗友人係尖沙咀行街,順便去試食。事前都知道呢間餐廳要等好耐先有位,於是就諗住大約2,3點少啲人嘅時間食,點知都要等成半個鐘先入得,真係唔敢想像午市/晚市要等幾耐...呢度主要菜色當然係不同種類嘅日本燒薄餅,可以自己燒/叫侍應幫手燒都可以,亦有餐牌寫有製作方法,非常貼心。Kiwi同友人決定大顯身手,嘗試自己燒!海鮮5品,包括有帶子,明太子,鱆魚,魷魚,蝦,非常豐富。燒完最後加上醬油同蛋黃醬,Yummy!!廣島燒,主要有麵,豚肉,椰菜等,相信最難燒都係呢隻燒餅,配菜需要擺得好好先可以整到個圓形嘅餅,而我地呢…就整得麻麻地,搞到散曬,不過,味道係好好味嫁!建議大家初次食廣島燒都係先搵侍應幫手。又有得玩又有得食,真係等咁耐位都值呀!!!

又有得玩又有得食,真係等咁耐位都值呀!!!
2018-03-14
30 分鐘 (堂食)
2018-03-19 260 瀏覽
係大阪都有食過,估唔到香港都可以有得整同食,緊係即刻要黎試試佢啦。但真係太受歡迎關係等位都等左颇耐下,企都企到腳軟了等左成粒鐘终於到我地啦,下次真係要醒水打定電話黎BOOK位先得。入到去坐低立即點餐,食物跟材料亦非常快送到,跟住我地就照住餐廳給的說明書跟著開始整,一開頭真係雞手鴨腳,之後個侍應見到我地整唔掂,就行左埋黎幫我地,教我地整。超級細心的,傎得一讚。見到自己即成果整得似模似樣,真係好開心。再食埋,味道亦不錯。除左大阪燒外,我們還點了一客帆立貝及一客炒魷魚。兩者都好美味,今餐我地十分滿意,又有得玩又有得食,價格亦十分公道。適合一家大細黎玩下食下。

2018-03-10 282 瀏覽
排隊排左個幾兩個鐘 唔得突然哪裡來的耐性😂 可能有朋友傾計分散下會好啲 嗌左兩個燒 已經唔係好記得係咩 因為都係靠個汁出味 已經遮晒原本既味道😂 成間餐廳最吸引都係因為可以自己玩 味道黎講好一般 自己整既食完仲好似特別熱氣🤷🏻‍♀️ 不過幾好玩 幾好既回憶
2018-03-06 554 瀏覽
今次同朋友食生日飯, 一向見到啲間野餐廳出面都都多人排隊, 7:30 到門口拎票, 等左成個鍾 終於入到去坐終於明白點解咁多人排隊, 佢地有個私人鐵板燒爐 人人都可以玩DIY, 人人都可以做大廚, 好好玩!同埋價值好實惠 仲有每個餐都好大份,兩個人食一個廣島燒已經好飽,今次錯誤叫左兩個真係食唔哂。叫左個雜綿廣島燒, 廣島燒 ,再叫左個沙律, 一個柚子酒,佢地係用新鮮柚子即閩比你手查汁,好新鮮下;再叫左一個生啤,啤酒味約清都好易入口,埋單都係$400,推薦!

生啤
柚子酒
雜錦廣島燒
生啤
柚子酒
雜錦廣島燒
2018-03-03 283 瀏覽
大阪燒我最愛,平時經常排曬長長人龍,趁熱潮稍過,晏就2點去食就唔使排隊啦室內充滿和式風,抽油煙系統還算不錯,食完殘餘嚮身上面嘅油煙味難免有少少,不過唔算嚴重。餐檯有張製作方法簡介,平時無整野食都做到,就算無從落手亦可以呼召職員幫手燒個人比較鐘意食道頓堀豪華文字燒多過雜錦廣島燒,皆因前者製作又簡單,只要撈埋一齊就可以放曬落鐵板度燒,整出想整既形狀,好有趣再返一返,等一等,加埋木魚片及燒汁就完成食落好多材料好豐富,易入口又好味!雜錦廣島燒較難製作,每個step一層層放上鐵板,豚肉及炒麵夾中間。食落好實在且較飽肚。

再返一返,等一等,加埋木魚片及燒汁就完成
食落好多材料好豐富,易入口又好味!
2017-12-09
2018-03-03 237 瀏覽
作為廣島燒嘅fans, 呢間餐廳一開已經好想去,耐何我真係完全唔鍾意等位,又訂唔到位,一直拖到而家先去。多得人妻閨蜜6點鐘去拎定飛,收工7:15去到剛剛好可以入座。menu 上有好多選擇,花多眼亂但我當然揀番我最愛嘅廣島燒($98)啦!有一款係加海鮮,但我都係想試左普通版先餐廳嘅 gimmick 係自己動手整燒餅,menu上咁多款,廣島燒應該係最多步驟,最難嗰款,要先整一層皮,再按次序加配料,然後再炒麵,翻轉堆燒餅...無錯。。。去到呢個 moment , 真係已經變左一「堆」嘢。。我好俾心機疊靚佢㗎!之後煎蛋,又再翻轉覆上面。。前後翻下疊下兩三次,就成形,可以加醬汁、紫菜粉、木魚粉點綴另外仲點左一份海鮮文字燒($88),文字燒就無咁好玩,分三次落湯汁就咁煮,煮完仍然係散嘅,唔係餅狀記著問侍應拎一支迷你鏟仔俾你食文字燒呀!整體黎講,都幾好玩,限時90分鐘,絕對夠整兩款燒餅,想大顯身手嘅朋友,記著一定要點廣島燒呀@

menu 上有好多選擇,花多眼亂

但我當然揀番我最愛嘅廣島燒($98)啦!

有一款係加海鮮,但我都係想試左普通版先

然後再炒麵,翻轉堆燒餅...

之後煎蛋,又再翻轉覆上面。。
前後翻下疊下兩三次,就成形,可以加醬汁、紫菜粉、木魚粉點綴

記著問侍應拎一支迷你鏟仔俾你食文字燒呀!

2018-02-27
75 分鐘 (堂食)
  • 廣島燒
2018-02-28 240 瀏覽
由於之前行過見到大阪燒己經想試,不過見好多人等位,就打消左個念頭啦。。。所以今日一早收工就趕過去拎飛。。點知6點幾拎飛都要等個幾鐘先入到去。。。不過算啦,難得可以玩下食下,等一次半次都可以試下既!終於到我地啦,點左兩個燒餅。。枱上有指示教你點整,如果無信心成功,都可以搵專人幫你我地就自己黎啦,都總算成功,幾好滿足感,野食都唔錯,都幾好食。但由於有限時交枱,時間叫岩岩好啦!食完出番去,人龍依然咁多。。建議要食就要一早拎飛啦⋯⋯

但由於有限時交枱,時間叫岩岩好啦!

食完出番去,人龍依然咁多。。建議要食就要一早拎飛啦⋯⋯
2017-10-19
90 分鐘 (堂食)
  • 廣島燒
2018-02-24 277 瀏覽
之前見朋友去食,好似好好玩,所以就叫男朋友一齊去食。本來想book枱,但打去嗰陣d staff話已經好full,最快要28/2先有枱,嚇一跳。於是唯有walk in啦,咁我6點半左右去排隊,嗰陣嗌到30號飛,我就49號,等左好耐,差唔多到8點先有得入。餐廳幾闊落,幾乾淨。用膳時間限時90分鐘,每位最低消費$100。我地叫左肉類雜錦御好燒($88)同明太子年糕芝士文字燒($88)。menu隔離有張牌教你點整,可以跟住做,如果唔係嘅話,可以叫店員黎示範下教你點整都得。御好燒要撈好d野之後再倒落去計時煎,識得用剷調節下個形,反嘅時候小心d,就ok了;文字燒就倒左d配料之後,整成環形再分幾次倒麪漿同撈住煎,比較複雜。我地個御好燒煎得幾靚,文字燒就fail fail地。御好燒成形之後,可以加醬汁、沙律醬同其他調味料。基本上跟啱步驟,就會好好食。之後因為每人最低消費係$100,所以決定食多個甜嘅,於是叫左個夏威夷風朱古力班戟($68)。呢隻班戟嘅漿好結,同一般水d嗰隻唔同,雖然menu叫你分四五個細圓圈咁食,但直接成個煎會方便成形多d,要share 可以之後再切。製成品好香,好鬆軟😋😋總括黎講,係

製成品好香,好鬆軟😋😋

總括黎講,係幾正嘅,有得自己落手落腳整野食。不過如果係真係想食乜燒物燒,去其他地方食會抵d,呢度收咁貴其實係因為真係有得燒。
2018-02-11 265 瀏覽
曾經銅鑼灣出過一間相類似嘅餐廳叫「Bang Bang Pan Pan 」,只去過一次但冇幾耐就結業了。嗰時覺得好可惜,又有得食、又有得參與煮食,好玩又好味,呢個gimmick 應該好吸引,好多人會鍾意嫁?點解會冇啦啦結業呢?🧐不過好開心上年發現有相類似嘅餐廳重現👏🏽👏🏽👏🏽當然要去朝聖一番啦。佢有好多款式:有御好燒、文字燒,有紅肉、白肉、素嘅選擇,好讓我呢d唔會紅肉(如豬、牛、羊之類)都有其他很多不同嘅選擇,佢仲有期間限定,豐富咗佢個menu!👍🏽除咗有鹹食嘅選擇之外,仲有甜嘅選擇添呀!🥞自己可以參與製作過程,整成自己鍾意嘅形狀。好食又好玩!讚讚讃!♥️

除咗有鹹食嘅選擇之外,仲有甜嘅選擇添呀!🥞
2018-02-08 264 瀏覽
富士山燒入面有🐷🐤🐙🦑🦐🥕初頭好白痴..我地倒左啲糊落去煎,但正確做法係先將材料整熟先,之後先倒糊一齊炒埋一堆,一路炒一路刴,整到好似炒飯咁炒整番好個圓形用計時器煎五分鐘再反轉煎五分鐘,再轉多次燒五分鐘,總共要反三次..最後加上醬同沙律醬..遮一遮醜之後我覺得似模似樣喎哈哈,食落都幾似出面街食現成整好個啲味咁,仲要有豐富嘅材料係入面,唔會淨係食麵粉咁👍🏿之後黎多個雜錦廣島燒,呢個難度會高啲,因為要反黎反去!同樣要整熟左啲海鮮先,跟住煎麵糊,整到大約碗咁大嘅範圍,跟住放啲菜絲上麵糊,反轉,加一殼麵糊,再反。跟手係側面炒麵,要落醬炒,如果唔係變乾炒麵😆炒完個麵就要將個加左菜絲嘅麵糊反上去..成功!之後煎埋隻蛋..將個堆野反係個蛋上面😱姐係個次序變為:最高係蛋>麵>菜>麵糊..麵糊冇寫煎幾耐,所以都係煎左五分鐘,食得!.整果個話好攰😂自己整自己食,好似特別好食😆其實味道又唔會有咩驚喜,係貪好玩~~店入面唔會覺得好大煙,但食完呢餐個身好大陣BBQ味
富士山燒

富士山燒入面有🐷🐤🐙🦑🦐🥕

整番好個圓形用計時器煎五分鐘

之後黎多個雜錦廣島燒,呢個難度會高啲,因為要反黎反去!

炒完個麵就要將個加左菜絲嘅麵糊反上去..成功!

2018-02-06
2018-01-22 418 瀏覽
每次行經旺角/尖沙咀都見好多人等位,所以今次專登早小小去拎飛,5點半拎飛,前面有2張,都要等40分鐘先入到去一坐低就order左雜錦廣島燒+豪華文字燒+1cm厚切腩肉,等左15分鐘,見隔離台遲過我地入黎但啲食物仲快過我地上,即刻叫侍應幫我地睇下張單,點知係漏左單,只好重新再落過等位時都有睇電視教下點樣燒,加上枱面上都放左張教學,第一個就食豪華文字燒,睇似好簡單但實際做落好難,所以失敗第二個燒廣島燒,都算成功左7成啦,燒到一半先發現啲材料無落晒去最後1cm厚切腩肉,經過2次失敗,第三次總算成功

最後1cm厚切腩肉,經過2次失敗,第三次總算成功
40 分鐘 (堂食)
2018-01-15 740 瀏覽
上年已經吃過一次御好燒了,因為可以自己燒餅自己燒的關係所以今次再到來啦!現在對比以前的人龍少了很多很多,至少今次我是walk in 的!😛一入去安座後店員立即為我們開爐火讓鐵板熱熱的看過餐牌後點了御好燒及廣島燒不過我竟然沒有替御好燒拍照!Sad!😭御好燒很好玩的!用煎鏟!鏟鏟鏟!用油和醬油把御好燒醬、海苔粉、鰹魚粉、炒麵汁混合!當然時間要預算得很好!而廣島燒整個材料好多,完成後可以堆到好高的說!🙈跟住教學無有怕!材料每疊一層就要反一次,好有挑戰性有炒麵夾喺中間其實都好有飽足感架!每張檯頭放置了不少醬料想加什冷即管加吧!😆製作完成過過廚師癮其實同平時買嗰啲沒有太大分別感該只是外觀問題!哈哈~成餐的氣氛好歡樂因為可以自己親手製作食物,而且食物簡單易整又好味!不錯的用餐體驗BTW入到去已經聞到勁香嘅燒餅味道啦!
一入去安座後店員立即為我們開爐火讓鐵板熱熱的
看過餐牌後點了御好燒及廣島燒
不過我竟然沒有替御好燒拍照!Sad!😭
當然時間要預算得很好!
而廣島燒整個材料好多,完成後可以堆到好高的說!🙈
廣島燒

跟住教學無有怕!材料每疊一層就要反一次,好有挑戰性
有炒麵夾喺中間其實都好有飽足感架!
每張檯頭放置了不少醬料想加什冷即管加吧!😆
題外話/補充資料: 有樣野唔好就係油煙唔少,手機盡量唔好放枱面啊!
2018-01-12
廣島燒
2018-01-15 348 瀏覽
約了友人到k11食晚餐,由於友人5時半已到達k11,朋友先取飛,由5點半到5時50分,人龍開始出現。還好友人一早取了飛,6點15分可以開餐。在等待期間,已經開始研究文字燒,御喜燒的分別。菜譜有圖示列出和款的食材,但沒有提及口感等。問了店員才知道,御喜燒就是餅型,似平常的廣島燒。而文字燒就似糊仔。入座,下單,上菜後店員都沒有主動提醒做法及有圖片教學。所以自己看著教學自己玩。最後我們點了一個芝士御喜燒及海鮮廣島燒。椰菜沙律~切得一口一塊,大細剛好,調味剛好,份量比想像中多。芝士御喜燒~先把碗內材料全部拌勻,再把粉醬放到已塗油的鐵板上,每面等5分鐘。就可以隨意加上醬汁享用。上圖係未加醬汁影的,口感厚實,八爪魚粒最彈牙,其次紅酸薑亦能減輕油膩感。豚肉感覺不到,整體味道不錯。海鮮廣島燒~所謂的海鮮就是八爪魚及蝦。整這個廣島燒時次序錯曬,好彩有好nice既女店員主動出手。正確方法如下,1 先炒好海鮮2 把粉醬放到鐵板上,大約直徑10cm3 再放上菜絲,海鮮,豚肉。再加多一次粉醬上面4 在鐵板其他位置,炒開拉麵及加上炒麵汁5 把234 的材料整份反轉蓋到拉麵上6 在鐵板其仔位置煎蛋 再把5 放到煎蛋

在等待期間,已經開始研究文字燒,御喜燒的分別。
菜譜有圖示列出和款的食材,但沒有提及口感等。

最後我們點了一個芝士御喜燒及海鮮廣島燒。

海鮮廣島燒~所謂的海鮮就是八爪魚及蝦。
1 先炒好海鮮
2 把粉醬放到鐵板上,大約直徑10cm
3 再放上菜絲,海鮮,豚肉。再加多一次粉醬上面
4 在鐵板其他位置,炒開拉麵及加上炒麵汁

5 把234 的材料整份反轉蓋到拉麵上
6 在鐵板其仔位置煎蛋 再把5 放到煎蛋上
7 最後整份反轉 加上醬汁

蝦鮮甜,八爪魚同樣彈牙,炒麵十分飽肚。

最後點了軟芝士pancake ~ 都是自己煎的,不過口感偏硬偏乾,可以不用點。