2021-10-06 50 瀏覽
非常唔錯嘅刺身同壽司,選擇多,我要叫左特上刺身,另外再加大拖羅,雖然睇落唔似係大拖羅,但係師傅話係。。。就算啦,亦冇要求要退,不過係食落的確唔係超級肥美,有d失望,好彩海膽同牡丹蝦都好鮮甜,活赤貝亦好新鮮,所以encore壽司就不過不失,冇叫omakase, 寧願叫自己鍾意食嘅,整體黎講都抵食嘅,因為新開張有8折,價錢比較親民但係坐位就唔係坐得好舒服,服務算幾好,不過上菜速度可以快少少,明明有3個師傅,得10個位左加右,都等好耐先有野食
非常唔錯嘅刺身壽司,選擇多,我要叫左特上刺身,另外再加大拖羅,雖然睇落唔似係大拖羅,但係師傅話係。。。就算啦,亦冇要求要退,不過係食落的確唔係超級肥美,有d失望,好彩海膽同牡丹蝦都好鮮甜,活赤貝亦好新鮮,所以encore
2021-09-25 49 瀏覽
又係一年一度放假對自己個胃好既時候~ 今次去左逸壽司食omakase 😆 佢地有好多款魚係平時好少見到既~ 除左個餐既食物之外,仲送咗枝豆、芥末魷魚杯同沙律全部都好新鮮好好食,下面係我特別鍾意既食材comment:大吞拿魚腩伴紫菜:很奢侈跟邪惡的一大塊 🤤 簡單來一點柚子皮羹鹽的調味,就帶出拖羅的味道,欲罷不能哦~銀鱈魚刺身:完全是平時吃銀鱈魚西京燒的味道,不過因為不是全熟的關係,裏面的味道有點不同,更軟綿跟raw一點的味道~蜜柑鯛:蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮, 因此食用時會散發出淡淡的蜜柑味,尤其是油脂積聚的腹部。我開頭還以為是師傅加了柚子汁吞拿魚面頰肉:外觀和口感也很像火炙和牛,油脂十足。繼腦天和拖羅後我很喜歡吃的部位之一白蝦:大條彈牙,味道清新而且很滑溜。味道比甜蝦好味得多赤鯥:油脂不如吞拿魚多,很清甜的白身魚,魚味很重,非常簡單直接嚐到魚的甜味員工跟師傅都很友善,師傅會詳細介紹魚的吃法跟閒聊。坐着坐着不經意時間就很快過去

全部都好新鮮好好食,下面係我特別鍾意既食材comment:

白蝦:大條彈牙,味道清新而且很滑溜。味道比甜蝦好味得多

2021-09-19 1659 瀏覽
尖沙咀做野後肚餓了,唯有一支公獨食,見到呢間新開的逸壽司,細細間,啱晒我孤獨食。甫入店內都幾舒服,好有日本feel,開放式的廚房設計,壽司師傅就响我面即叫即做壽司。一坐低侍應就送上熱茶,今次點選了特上壽司盛(10枚) $238,再送埋沙律及海帶麵豉湯。沙律配胡麻醬,入口好清爽呀!清一清口腔先。用了牡丹蝦頭熬製而成的海帶麵豉湯,鹹度適中,海帶咬落都爽口,沒有草青味,熱辣辣暖暖胃先。壽司師傅奉上壽司時,好窩心提供「賞」食小貼士,建議我吃壽司的先後次序,先吃來自青森縣的「蜜柑鯛」,未入口就聞到師傅在上枱前,為「蜜柑鯛」身上即刨柑皮的柑香,一啖放入口,微微蜜柑味,特別的清新口感,第一件已令我留下幾好感覺。北海道帶子,爽口彈牙,嫩滑無比,超級的鮮甜呀!北海道牡丹蝦,肉質鮮甜又好彈牙,膠質感重,一試就知是高質。青森縣的大吞拿魚腩,呢件肥美的大拖羅,清晰的雪花紋理,魚肉潤滑、入口即溶,豐富的魚油在口腔內遊走,超正。海膽就視乎當日返貨,平時是用根實海膽,色澤均勻又鮮味十足,入口即溶,充滿瀛風滋味。粒粒晶瑩剔透的三文魚籽,顆顆飽滿,一口咬落去好脆嫩,魚油甘香,吃到最後呢件,雖然好飽,但都停唔到口!來自東
沙律配胡麻醬,入口好清爽呀!清一清口腔先。
北海道帶子,爽口彈牙,嫩滑無比,超級的鮮甜呀!
北海道牡丹蝦,肉質鮮甜又好彈牙,膠質感重,一試就知是高質。

來自東京灣的池魚王,充滿魚香,肥美豐潤富彈性十足;金目鯛入口就感到油脂含量適中,肉質細緻,味道真是好鮮美。還有脂肪含量低及蛋白質豐富的油甘魚,肉質晶瑩剔透,口感清淡帶點甘甜。
每一款壽司都好新鮮又是高質靚料,米飯軟硬適中帶米香,最後見時間尚早未算好多人,壽司師傅可能見我一支公就和我閒談,原來米飯是用了宮崎縣的一見鍾情米,更經過他的調味,難怪入口是帶甜味,都算幾落本,以$238這個價錢,吃到如此高質食物,已計劃下次帶朋友來吃Omakase,相信必定有驚喜。

地址:尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖
2021-09-16
  • 北海道帶子
  • 北海道牡丹蝦
  • 大吞拿魚腩
今次試新開冇耐既尖沙咀地舖, 估唔到有驚喜!! 刺身質素比想像中高, 來貨靚 lunch set 勁抵食! This newly opened Japanese restaurant surprised me with their high quality sashimi and affordable price. I personally like urchin and Toro the most. Some kinds of rare sashimi, like amberjack tastes good too!!-🦁 環境座位唔多, 一眼睇晒. 比起一般樓上店樓底高, 而且透到日光. 唔逼好好坐!-🦁 服務師傅會問加唔加埋wasabi係飯入面, 亦有講解刺身來源地, 處理方法同食既次序. 而店員都幾細心, 見到唔記得食既次序會提我-🦁 食物 | 梅 Ume 壽司十貫 + 手卷 ($380)🍣【肥美之選】✅ 北海道海膽 | 比平時食開既濃味! 影太耐相, 紫菜淋咗都仲係咁好食✅ 大吞拿魚腩 | 勁有驚喜, 入口即溶, 肥美冇筋!✅ 金目鯛 , ✅ 鯖魚 | 2個都好新鮮 肥美

🦁 環境

🦁 服務
🦁 食物 | 梅 Ume 壽司十貫 + 手卷 ($380)

🍣【肥美之選】
✅ 大吞拿魚腩 | 勁有驚喜, 入口即溶, 肥美冇筋!

✅ 金目鯛 , ✅ 鯖魚 | 2個都好新鮮 肥美!
✅ 蔥吞拿魚腩手卷手卷|調味岩岩好!而且食到底都仲有餡
🍣【口感之選】
✅ 北海道牡丹蝦 ✅ 赤貝
牡丹蝦夠大隻, 口感豐盈 好鮮甜, 赤貝夠爽口
🍣【較稀有刺身
✅ 間八
即係章紅魚, 仲係厚切 口感紮實, 回甘重. 而且係日本章紅, 唔係香港養殖, 顏色會鮮紅色啲

✅ 蜜柑鯛
飼料中加入了蜜柑皮, 之前食過唔覺有蜜柑味, 今次真係食到蜜甘味!好清新 而且個皮燒左 成件事好夾!!!

✅ 沙甸
罐頭沙甸就食得多, 刺身原來口感好特別, 酸酸地
➡️ 伊佐木 | 依個之前未食過, 味道較淡
  • 梅omakase
2021-09-15 62 瀏覽
見鋪頭試業又無乜水排隊就試下啦,間鋪係大,但座位好少,全面向師父食野,好似omakase咁樣,但前面放左個半透明雪櫃,入面係擺魚生,但可惜玻璃表面都幾污糟,呢點要注意下。點餐方面,有幾款訂左呢壽司套餐/自選魚生丼/omakase 選擇就叫左自選3款丼,簡左3文魚,帶子同赤貝,張紙係寫住每款3片,但帶子同赤貝就比左各兩件(臨食完先發現)味道無咩鮮味,只食到好冰凍,赤貝唔好食,無乜味,只係飯份量幾多下,有湯沙律跟。態度方面,師父都幾有禮貌,入黎走時都有打招呼,而侍應都好努力加水總括黎講,暫時唔會再去住😂

總括黎講,暫時唔會再去住😂
自選丼
2021-09-14
一個人喺尖沙咀覓食,經過呢度,見到食壽司🍣,店裏邊光猛乾淨整齊,感覺良好,咁我又鍾意食壽司🍣,就決定入去試吓😆叫咗 $380嘅 廚師發板「梅」,包壽司🍣十款,餐牌咁樣寫:「金目鯛、北海道牡丹蝦、赤貝、蜜柑鯛、伊佐木、間八、北海道海膽、沙甸魚、鯖魚、大吞拿魚腩」,同埋「蔥吞拿魚腩手卷」、「麵豉湯」,但係實際會隨着當日壽司店有那些最新鮮嘅魚生而改變😋我坐咗喺吧枱,廚師逐件壽司🍣手握炮製,食完一件再握第二件,保證新鮮😋;基本上全部都鮮味,其中特別出色嘅有:「北海道牡丹蝦」肉質鮮甜結實,上邊仲放咗啲碧綠色嘅蝦籽,好睇又好味😋;「北海道海膽」好新鮮幾creamy,仲有清淡嘅海水味,海膽 來自北海道 根室(對住 北方四島,全日本最東邊嘅城市),係日本🇯🇵其中一個出海膽 有名嘅地方😋;「銀雪魚」(呢款 menu 上冇)輕輕用火槍燒過,表面微焦,充滿油份,出奇地香口😋;「大吞拿魚腩」超甘香,幾乎入口溶化,仲用一塊脆卜卜嘅紫菜包住,好美味😋年青壽司師傅🧑‍🍳見到我影相,每上完一件壽司🍣,仲幫我抹一抹木屐砧板,等我影得靚啲,真係服務一流,讚👍

2021-09-13 33 瀏覽
今日同同事早收工,經過呢間日本餐廳,見未快多人就入去試下入到黎餐廳比想像中細,我諗大概坐七台客左右,但就好乾淨我地兩個都叫左中間個OMAKASE $480位,旁邊仲有個平啲不過全部壽司前菜枝豆,八爪魚刺身有銀雪魚、北海道牡丹蝦、飛魚,送上台就即刻口水流銀雪魚超肥美,入口滑溜溜,同食落係有油香,好肥美。北海道牡丹蝦,都大隻新鮮大吞拿魚腩伴柴菜,好大夠啊!可能我早食我見到個師傅好似拎左條全新原條既吞拿魚切俾我;)7款壽司,一個手捲師傅叫我食左手捲先,我就食呢個吞拿魚腩手捲個白蝦超鮮甜,真係好鮮甜,真係完全係食到好鮮甜味😍 活北極貝、吞拿魚面頰肉壽司、伊左木壽司、沙甸魚壽司,我好似都係第一次食,幾特別。仲有我最鍾意嘅海膽,好滿足我想講我真係勁飽食唔晒,佢D刺身好鮮甜,好肥美,所以最後兩三舊飯都唔好意思冇食到😂 呢間CP值都唔錯🥰
今日同同事早收工,經過呢間日本餐廳,見未快多人就入去試下

入到黎餐廳比想像中細,我諗大概坐七台客左右,但就好乾淨

前菜枝豆,八爪魚

刺身有銀雪魚、北海道牡丹蝦、飛魚,送上台就即刻口水流

銀雪魚超肥美,入口滑溜溜,同食落係有油香,好肥美。

北海道牡丹蝦,都大隻新鮮

7款壽司,一個手捲

師傅叫我食左手捲先,我就食呢個吞拿魚腩手捲

仲有我最鍾意嘅海膽,好滿足

親民價嘅廚師發辦真係少之有少,呢間新開張,仲要好有質素,即刻想推介俾大家!👍🏻竹🤍前菜芥末八爪魚、枝豆🤍刺身四點北海道牡丹蝦、銀鱈魚、飛魚、大吞拿魚腩配紫菜。刺身冰凍,新鮮。蝦頭嘅蝦膏非常澎湃,飛魚切成碎粒,拌左醬油、蔥花、薑絲,入口並唔會腥。大吞拿魚腩係驚喜所在,入口即融,爆哂油脂。🤍壽司七款白蝦、活北寄貝、蜜柑鯛、依左目、北海道海膽、沙甸魚、吞拿魚面頰肉。魚類壽司夠新鮮,全部沿住魚邊位去厚切,不過微腥就總不能避免。海膽顏色偏黃,但口感頗鮮甜,帶甘飴。呑拿魚面頰肉肥美度十足,火炙得恰到好處,筋位好易咬。活北寄貝爽甜,肉質厚實!🤍蔥吞拿魚腩手卷份量非常足夠,滿滿吞拿魚茸,綿綿滑滑,米飯微微黏住紫菜,唔會鬆散。💡而家試業階段,有八折添~~

👍🏻竹

🤍前菜
芥末八爪魚、枝豆

🤍刺身四點

🤍壽司七款

🤍蔥吞拿魚腩手卷

💡而家試業階段,有八折添~~
2021-09-09 35 瀏覽
尖沙咀亞士厘道新開壽司店逸壽司,食材新鮮,由日本新鮮直送,價錢親民就可以享受廚師發板質素,這次點了只需$380一位的”梅 Ume”omakase,壽司師傅就在你面前即場做壽司,客人可以一邊品嘗美食,一邊欣賞製作過程。梅 Ume (時令壽司十款+蔥吞拿魚手卷) $380在等侯的期間奉上枝豆和芥末八爪魚粒作前菜,八爪魚滑溜有嚼口,充滿wasabi味,枝豆份量不少,令人吃不停口胡麻醬沙律清新爽口十分開胃,麵豉湯用上蝦頭去熬煮,十分鮮甜暖胃北海道海膽肥大又厚十分飽滿,甘香濃郁,在咀裡慢慢化開,鮮甜美味赤鯥輕微炙燒過散發著焦香,魚肉質細膩,油脂豐富,魚肉香甜,有入口融化的感覺銀雪魚半生不熟的銀雪魚,魚肉嫩滑,魚油脂香豐富,香甜而不膩,炙燒過份外甘香可口,還有一絲絲的口感鯖魚很濃的魚鮮味,肉質鮮嫩肥美大拖羅油脂味香,入口漸溶,香口魚鮮味在咀裡徘徊,口感軟綿,非常高質金目鯛肉質柔軟鮮美,魚味突出北海道牡丹蝦大隻又鮮甜,肉質爽彈,很美味赤貝新鮮度高,爽口富咸鮮味,極為甜美帶子潤白富光澤,大粒又厚身,滑腍微爽,味清而鮮間八油潤鮮甜,十分爽口,入口柔滑細緻蔥吞拿魚手卷入口陣陣魚香,香甜美味

梅 Ume (時令壽司十款+蔥吞拿魚手卷) $380

北海道海膽
肥大又厚十分飽滿,甘香濃郁,在咀裡慢慢化開,鮮甜美味

赤鯥

銀雪魚

鯖魚
很濃的魚鮮味,肉質鮮嫩肥美

金目鯛
肉質柔軟鮮美,魚味突出

北海道牡丹蝦
大隻又鮮甜,肉質爽彈,很美味

赤貝
新鮮度高,爽口富咸鮮味,極為甜美

帶子
潤白富光澤,大粒又厚身,滑腍微爽,味清而鮮

間八
油潤鮮甜,十分爽口,入口柔滑細緻

蔥吞拿魚手卷
入口陣陣魚香,香甜美味
2021-09-05 971 瀏覽
/逸壽司🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<抵食omakase •新開單點仲有8折優惠>➖➖➖尖沙咀呢邊其實都有好多壽司店有唔少選擇 有平有貴 今次呢間都係新開無耐今次呢個set $380 就食到10件壽司+手卷+湯 另外仲有兩個set 貴啲多左刺身同食嘅壽司有少少唔同Menu 會兩三個月轉一次 雖然有列明set 有啲咩時令魚刺身 但都會有少少改動➖➖➖🔹壽司x10件🔹每件飯入面都有少少wasabi 米飯硬度適中會食到壽司醋微微酸味1️⃣金目鯛: 肉質較嫩 魚肉帶甜香 2️⃣北海道牡丹蝦: 味道鮮甜 如果質感再爽彈啲就更好 3️⃣赤貝:呈橙紅色 爽口 海水味唔算好重4️⃣帶子⭐️: 雪白肥美 鮮味十足 唔洗加豉油調味5️⃣間八:肉質呈粉紅色 口感帶韌 部分會有少少脆口 脂肪含量唔算高 6️⃣北海道海膽⭐️:質感creamy 份量多 鮮甜無腥臭味 略嫌紫菜快腍 好易瀉 食得有啲狼狽🙈7️⃣銀鱈魚⭐️: 比較鍾意食燒過嘅魚🐟魚香突出 帶炙燒過嘅香氣 8️⃣秋刀魚:平時少食 所以第一啖個魚皮會有啲腥 不過魚肉部分鮮甜同嫩口 連薑蔥食會無咁腥9️⃣鯖魚: 魚肉酸味較突出 配上紫蘇葉 無腥味🔟大拖羅: 紋理清晰 入口即溶 無筋
/逸壽司🇭🇰/

2️⃣北海道牡丹蝦: 味道鮮甜 如果質感再爽彈啲就更好
3️⃣赤貝:呈橙紅色 爽口 海水味唔算好重
4️⃣帶子⭐️: 雪白肥美 鮮味十足 唔洗加豉油調味
9️⃣鯖魚: 魚肉酸味較突出 配上紫蘇葉 無腥味
🔟大拖羅: 紋理清晰 入口即溶 無筋 不錯~
鱈魚

呑拿魚手卷
麵豉湯
芥辣八爪魚
2021-09-05 61 瀏覽
上星期自私食🤣🤣揀我喜歡嘅壽司。餐廳簡單佈置,坐位舒適,仲可以望到廚師製作壽司添,即叫即手扼添,見到樣樣都想食,所以揀左全日自選壽司,Omakase $198有12件壽司都好抵食。.魴鮄:清甜爽彈,魚肉粉紅色。深海池魚:肉質結實爽口。火炙金線鯛:微微燒過嘅鯛魚帶出魚香。火炙左口魚邊:入口溶化,又彈牙。帶子:帶子肥味仲係king size。三文魚腩:肥美油潤。鮮鯖魚壽司,鮮鯖魚都幾清甜。赤蝦:蝦肉味美鮮甜,仲晶瑩剔透。芥味八爪魚軍艦蔥吞拿魚腩軍艦.午餐仲包沙律菜配胡麻醬同一碗麵豉湯添。
上星期自私食🤣🤣揀我喜歡嘅壽司

魴鮄:清甜爽彈,魚肉粉紅色。
深海池魚:肉質結實爽口。
火炙金線鯛:微微燒過嘅鯛魚帶出魚香。
火炙左口魚邊:入口溶化,又彈牙。
帶子:帶子肥味仲係king size。
三文魚腩:肥美油潤。
鮮鯖魚壽司,鮮鯖魚都幾清甜。
赤蝦:蝦肉味美鮮甜,仲晶瑩剔透。
芥味八爪魚軍艦
蔥吞拿魚腩軍艦
午餐仲包沙律菜配胡麻醬同一碗麵豉湯添。
2021-08-31 572 瀏覽
今日同到左尖沙咀#逸壽司,品嘗🏮Omakase,價錢大眾化,分別有$380 梅、$480竹同$680松。想食多元化的我選擇了松,另外老友就要了份#吞拿魚壽司盛,大家一齊分享。#前菜,先有沙律🥗、枝豆同芥末八爪魚🐙開開胃。#Omakase 松 -刺身七點廚司建議由淡味開始食到濃味。北海道牡丹蝦,蝦🦐身爽彈,肉質鮮甜,咬落膠質感重。石螺鮮甜爽口。金目鯛魚味重。間八越咬膠質越重。清酒煮鮑魚很軟淋而且非常之彈牙。飛魚🐟 用醋調味,己切開一粒粒容易食。最期待的大吞拿魚腩,嘩😍入口即溶,魚油在口腔盤旋,好yummy 啊😘。-壽司七款海膽鮮味色澤均勻,香濃creamy 入口即溶。日本神戶牛, 牛味濃肉質juicy。赤鯥、銀雪魚、白𧎚同沙甸魚都很新鮮。石垣貝肉質晶瑩剔透,鮮甜爽口。仲有京蔥吞拿魚手卷,魚蓉分佈在脆脆紫菜內,食極都有,很正😄。#吞拿魚壽司盛有大同中的吞拿魚腩、赤身、面脥肉、腦天同京蔥吞拿魚手卷。吞拿魚腩、赤身,非常之嫩滑,入口充滿油脂魚香,面脥肉肉質爽口,彈性十足。吞拿魚腦天相當軟滑,魚味極濃。食材高級而且超新鮮,款款厚切,我哋都食到舔舔脷,一定會再Encore。

#前菜,先有沙律🥗、枝豆同芥末八爪魚🐙開開胃。

#Omakase 松
-刺身七點
廚司建議由淡味開始食到濃味。

-壽司七款

#吞拿魚壽司
有大同中的吞拿魚腩、赤身、面脥肉、腦天同京蔥吞拿魚手卷。

食材高級而且超新鮮,款款厚切,
我哋都食到舔舔脷,一定會再Encore。

2021-08-30
2021-08-18 190 瀏覽
餐廳裝修簡潔優雅,小店座位唔多,卻相當舒適,充滿日式風情 ,開放式廚房, 可以近距離欣賞到壽司師傅,在我面 前即製壽司的過程, 讓人賞心樂事。炙燒司壽司盛(午餐定食)八件壽司+手卷$108 ▪三文魚▪蟹柳▪左口魚▪裙邊金線鯛▪熟蝦▪帶子▪鯖魚▪油甘魚▪鰻魚手捲午餐包括一客爽脆的沙律菜配胡麻醬,及一碗熱燙燙的麵豉湯。特別喜歡炙燒壽司, 魚身被火炙後,魚油被迫出 ,顯得特別油潤, 還帶有陣陣火炙焦香, 魚油滲透底層壽司米飯,每口米飯都是充滿油香 ,風味迷人。三文魚火炙後, 特別 油光亮澤,魚的鮮香被釋出,更能細嚐三文魚的鮮味。左口魚魚油甘香, 鮮香滑溜。 蟹柳鮮甜細嫰, 還有 一絲絲蟹肉,加上沙律醬,惹味大大提升 。帶子大粒圓潤,肉質保持半熟狀態, 十分綿潤滑溜。裙邊金線鯛, 雪白的魚肉,柔潤軟嫩, 鮮味在口中綻放。鰻魚手卷外層的紫菜好脆口, 肥美的鰻魚,咀嚼時, 慢慢沁出魚油 令人口舌生香。全日自選壽司12件$198▪吞拿魚腩一件▪吞拿魚一件 ▪真鯛兩件▪三文魚腩兩件 ▪帶子兩件 ▪蔥吞拿魚腩軍艦兩件▪銀鱈魚兩件每款壽司十分新鮮,賣相相當 吸引。 特別喜歡肥美的吞拿魚腩及吞拿魚, 漂亮的

炙燒司壽司盛(午餐定食)八件壽司+手卷$108

▪三文魚腩兩件
▪帶子兩件
▪蔥吞拿魚腩軍艦兩件
▪銀鱈魚兩件
每款壽司十分新鮮,賣相相當 吸引。 特別喜歡肥美的吞拿魚腩及吞拿魚, 漂亮的雪花紋理, 魚肉潤滑、油腴,入口即溶的口感,令人回味。 帶子柔潤而且鮮甜美味。

三文魚壽司,油脂滿佈, 十分肥美。蔥吞拿魚腩軍艦,魚腩入口柔潤, 加上蔥粒點綴, 鮮味提升。真鯛和銀雪魚, 鮮味衝擊味蕾, 充滿瀛風滋味。

3 Set Omakase 嘅刺身都係時令刺身,好新鮮!師傅👨🏻‍🍳手勢都唔錯,飯大細同醋份量岩岩好🥢,而且上菜速度理想🤩,除左omakase,仲有~$100嘅丼飯可供選擇🍙:-1️⃣「梅Ume Omakase 🍣($380)」-包10款壽司sushi:金目鯛 - 肉質細膩清甜北海道牡丹蝦 🦐 - 口感重膠質,正👍🏻赤貝 - 頗爽口,正常蜜柑鯛🍊- 鮮甜,有淡淡橘香👍🏻伊佐木 - 有微微炙燒香味,肉質彈牙👍🏻間八 - 肥瘦而不膩👍🏻北海道海膽 - 超鮮甜,零腥味,好creamy👍🏻沙甸魚 - 刀工幼細,好重魚味鯖魚 - 肉質結實,清甜,有薄荷香味👍🏻大吞拿魚腩 - 無筋,油脂慢慢溶化,好香🤤👍🏻同珠米融為一體👍🏻-另包:蔥吞拿魚腩手卷Hand roll🐟麵豉湯Miso soup🥣綠茶任飲Green tea🍵-⚠️:omakase嘅壽司會逐件上菜,以上圖片只供參考~
1️⃣「梅Ume Omakase 🍣($380)」
包10款壽司sushi:
金目鯛 - 肉質細膩清甜
北海道牡丹蝦 🦐 - 口感重膠質,正👍🏻
赤貝 - 頗爽口,正常
蜜柑鯛🍊- 鮮甜,有淡淡橘香👍🏻
伊佐木 - 有微微炙燒香味,肉質彈牙👍🏻
間八 - 肥瘦而不膩👍🏻
北海道海膽 - 超鮮甜,零腥味,好creamy👍🏻
沙甸魚 - 刀工幼細,好重魚味
鯖魚 - 肉質結實,清甜,有薄荷香味👍🏻
大吞拿魚腩 - 無筋,油脂慢慢溶化,好香🤤👍🏻
同珠米融為一體👍🏻
另包:
蔥吞拿魚腩手卷Hand roll🐟
麵豉湯Miso soup🥣
綠茶任飲Green tea🍵
⚠️:omakase嘅壽司會逐件上菜,以上圖片只供參考~
梅Ume
梅Ume
2021-08-15 99 瀏覽
原來最近亞士厘道開咗間新嘅壽司店見佢新張期間有8折就去試吓店內只有吧枱位 可以一邊睇住師傅料理魚生壽司會睇到流口水🤤今次食哩個係『特上刺身午餐set』跟個麵豉湯、沙律個湯好好飲 好鮮甜又夠濃似係加左魚骨去煲👍🏻.刺身:🔸赤貝🔸牡丹蝦🔸大拖羅🔸真鯛🔸池魚🔸北海道海膽刺身真心好新鮮,食到魚味,唔會腥。大拖羅超滑,入口即溶;海膽濃味又creamy;赤貝好爽口,鮮甜;牡丹蝦大隻,口感讚。整體水準唔錯,如果配一配壽司米飯會仲正。
原來最近亞士厘道開咗間新嘅壽司
見佢新張期間有8折就去試吓
店內只有吧枱位
可以一邊睇住師傅料理魚生壽司
會睇到流口水🤤
今次食哩個係『特上刺身午餐set』
跟個麵豉湯、沙律
個湯好好飲 好鮮甜又夠濃