2022-01-25 33 瀏覽
繼上個星期食完之後,覺得可以介紹其他朋友嚟試吓🤣最緊要係中午時間咁多人,有得喺OpenRice book位唔洗排隊等!今次三個人揀三款不同嘅食。朋友揀呢個,份量超大碗,但見三文魚有少少黑點,有d驚。。。(最後朋友食完無事)另一個朋友就揀咗角切魚生飯🍚,服務員一開始無比匙羹,唯有用筷子一粒一粒咁食🤣份量大到要食好耐🤭而我就揀咗炙燒sushi set🍣整體來講都OK!始終係第一次嚟食嘅時候覺得好啲,二訪就有少少。。。🤭

今次三個人揀三款不同嘅食。

2022-01-25 17 瀏覽
話說1月頭咁岩經過附近,見到呢間壽司舖就即刻OpenRice下,見到Lunch都有得Book就一於試吓😆同朋友一人叫一個Set,呢個$138 sushi set,有手卷有8款壽司🍣,其實都幾抵食!另外,我就試咗另一個sushi set $180,有10款壽司,而且仲有海膽😆😆😆我覺得都幾新鮮,性價比幾高!除此之外,我哋仲額外叫咗海膽壽司,同兩款刺身😋店內座位唔多,好彩有book位就唔洗排隊等😆

我覺得都幾新鮮,性價比幾高!

除此之外,我哋仲額外叫咗海膽壽司,同兩款刺身😋

店內座位唔多,好彩有book位就唔洗排隊等😆
2022-01-25 205 瀏覽
今日到訪一間新開嘅壽司店。這間店位於亞士厘道地舖,見到好評唔少,加上定價正常,一於入內試吓。餐廳的裝修比較樸實,是光猛整潔的。餐牌方面有omakase, 也有較經濟的魚生井和壽司定食。今日分別點了逸上$338及梅$380。先送上枝豆、炸菜漬和八爪魚。枝豆分量不少;炸菜漬就係平日食炸菜的味道,八爪魚幾入味,爽滑口感。逸上$338刺身三點:油甘魚、深海池魚、牡丹蝦整體刺身十分新鮮,油甘魚味道清爽;深海池魚比較柔軟,而魚味也較油甘魚濃少少;牡丹蝦口感黏滑,味道鮮甜。壽司七點:吞拿魚腩:嘩!這吞拿魚腩十分油潤,油花甘香,魚肉纖滑,有著吞拿魚的脂香,在口中迴蕩,正!油甘魚:由於剛剛已經吃過了刺身,所以沒有驚喜,水準穩定。真鯛:這真鯛的味道比較淡口,加上柚子皮的清香,淡淡的。池魚和金線鯛都是正常水平,唯金線鯛經火炙,略帶少少焦香,整體壽司的味道是偏淡口的,個人要用筷子沾上豉油增味。海膽:這不是北海道海膽,但味道鮮甜,口感creamy, 沒有腥味,是幾ok的。帶子:這帶子幾厚肉,口感清爽,淡雅的鮮甜味。蔥吞拿魚腩手卷:紫菜脆口,包住軟滑的吞拿魚腩,啖啖魚鮮風味。梅(壽司十件$380)金目鯛的魚皮部分

先送上枝豆、炸菜漬和八爪魚。
枝豆分量不少;
炸菜漬就係平日食炸菜的味道,
八爪魚幾入味,爽滑口感。

逸上$338

刺身三點:
油甘魚、深海池魚、牡丹蝦

壽司七點:

油甘魚:由於剛剛已經吃過了刺身,所以沒有驚喜,水準穩定。

真鯛:這真鯛的味道比較淡口,加上柚子皮的清香,淡淡的。

帶子:這帶子幾厚肉,口感清爽,淡雅的鮮甜味。

梅(壽司十件$380)

金目鯛的魚皮部分火炙後帶出魚皮的焦香,
魚肉清爽軟滑。

蜜柑鯛味道又是淡淡的,其實分不出蜜柑鯛和普通鯛魚的分別,據說這鯛魚有淡淡的蜜柑香,但沒有留下特別的印象

北海道牡丹蝦:
蝦肉通透晶瑩,蝦肉鮮甜爽嫩,不錯吧。

赤貝十分爽口,檸汁吊起貝的鮮甜味,造型也不錯。

以下是其他壽司

間八其實是大型鰤魚,屬高級食材,肉質肥嫩,然而魚脂味豐富,味道也不錯。

銀鱈魚本身十分油潤,用上檸檬汁、柚子皮平衡魚脂,多一份清新氣息。

鯖魚:個人不太喜歡鯖魚,但這鯖魚唔腥,肉質軟身幼細。

深海池魚略帶油香加上辣椒蘿蔔蓉,只有辛香而不辣,多一點味道的變化。

北海道海膽:這海膽味道鮮甜,有濃厚的海膽味,鮮美綿滑,正!

大吞拿魚腩:
這fatty toro 同樣的油潤,魚肉柔滑,脂香豐腴,又完全沒有筋部,魚油風韻叫人回味

蔥吞拿魚腩手卷也是脆口紫菜,窄身手卷容易入口,沾上豉油,更加滋味。

其實這一天的壽司幾ok.
2022-01-22 11 瀏覽
要數在尖沙咀覓食的地方,亞士厘道可謂高手雲集!旺中帶靜之餘,也甚少中伏。這間日本餐廳主打刺身壽司,從丼飯定食、壽司盛到Omakase都有供應。店內全是吧位,座位不多,尚算舒適。這天Late Lunch時間初試自選12件壽司,也選了一些從未試過的刺身,全部都非常高質。望著師傅即叫即製,上桌時也有細心介紹,感覺貼地親民。12件自選壽司 $198(由上至下、左至右)大拖羅 | 赤身 | 深海池魚 | 間八 | 蜜柑鯛 | 金目鯛赤貝 | 鮮帶子 | 金線鯛 | 沙丁魚 | 三文魚籽 | 海膽- 大拖羅:超級肥美,魚油分佈平均,味道甘香,入口溶化。這是整餐第1件吃的壽司,吃到最後還在回味中- 赤身:雖然沒有魚油爆發,但質感腍滑無筋,魚味較濃- 深海池魚:很喜歡它的質感,爽口又重魚油- 間八:初試間八刺身,味道偏向清新- 蜜柑鯛:魚身雪白透亮,帶有特別的淡淡魚香和鮮甜味- 金目鯛:肉質較紮實,皮脆肉爽甜,經過輕輕火炙,魚油特別香- 赤貝: 厚身彈牙大大隻,完美蓋過整顆飯糰,充滿海水鹹鮮味- 鮮帶子:最愛刺身之一,也沒有讓我失望,十分新鮮飽滿,軟滑鮮甜- 金線鯛:肉質細嫩,結實有彈性,輕輕火炙後,

12件自選壽司 $198
(由上至下、左至右)

- 赤身:雖然沒有魚油爆發,但質感腍滑無筋,魚味較濃
- 深海池魚:很喜歡它的質感,爽口又重魚油

- 間八:初試間八刺身,味道偏向清新
- 蜜柑鯛:魚身雪白透亮,帶有特別的淡淡魚香和鮮甜味

- 金線鯛:肉質細嫩,結實有彈性,輕輕火炙後,魚油香爆發

- 沙丁魚:顛覆我對沙丁魚只是罐頭食物質素的印象,原來刺身是如此高質,甘香又肥美

- 三文魚籽:粒粒晶瑩通透,賣相吸引治癒,也很喜歡其油漬鹹鮮味

- 海膽:有誠意的份量,色澤鮮艷,肥美鮮甜

這天試個Lunch Set都如此高質,下次必定找機會試Omakase!
2022-01-19 21 瀏覽
今日去開尖沙咀做野,LUNCH TIME經過亞士厘道,諗起好耐無食日本野,一於試吓呢間🔹逸 壽司🔹有午市套餐亦設廚師發辦,食材由日本直運到港,夠哂新鮮,加上價錢親民,CP值相當高,仲可以自選壽司組合,都幾多選擇。今日揀咗🔹十二貫壽司🌟仲奉送沙律同麵豉湯。🔹沙律菜好爽脆,淋上麻醬特別開胃。重點推介以下壽司:❇️大拖羅脂肪相當多,充滿天然魚油脂甘香,絕對係入口即溶,極肥美。❇️金線鯛甘腴鮮香好爽口。❇️象拔蚌脆嫩又滑溜。❇️深海池魚脂肪比例適中,細緻甜美帶油份。❇️帆立貝夠肥厚,味道鮮爽飽滿。❇️海膽口感稠密豐腴夾雜海水鮮甜味,食落偏奶滑,無苦腥味,好綿密細滑。最後飲返碗🔹麵豉湯,暖胃一流。
今日去開尖沙咀做野,
LUNCH TIME經過亞士厘道,
諗起好耐無食日本野,
一於試吓呢間🔹逸 壽司🔹

有午市套餐亦設廚師發辦,
食材由日本直運到港,夠哂新鮮,
加上價錢親民,CP值相當高,
仲可以自選壽司組合,都幾多選擇。

今日揀咗🔹十二貫壽司🌟
仲奉送沙律同麵豉湯。

🔹沙律菜好爽脆,淋上麻醬特別開胃。

重點推介以下壽司:

❇️大拖羅脂肪相當多,
充滿天然魚油脂甘香,
絕對係入口即溶,極肥美。

❇️金線鯛甘腴鮮香好爽口。

❇️象拔蚌脆嫩又滑溜。

❇️深海池魚脂肪比例適中,細緻甜美帶油份。

❇️帆立貝夠肥厚,味道鮮爽飽滿。

❇️海膽口感稠密豐腴夾雜海水鮮甜味,
食落偏奶滑,無苦腥味,好綿密細滑。

最後飲返碗🔹麵豉湯,暖胃一流。

2022-01-19 16 瀏覽
真心推介俾各位鍾意食廚師發板嘅朋友性價比好高全部用飛機貨好新鮮重點係價錢平想點😊$480一位😊😊😊😊😊😊七貫加刺身有北海道牡丹蝦銀雪魚刺身針刺身,一聽已經知好嘢啦😊😊😊😊😊我係女仔我覺得夠另外仲有個780一位應該有超級豐富我下次就try😎白蝦,真係一件出邊都$78!拖羅又肥柔軟喎,吞拿魚面珠燈,賣相真係似和牛,勁推介😍金目鯛正又海膽,480元咋真係想點😎北寄貝超級新鮮同埋啲飯每件都有唔同調味😍😍😍好多都好好食大家真係要試吓😎柚子蘿蔔漬好好食😊師傅好有熱誠😍😍😍😍😍😍這間係小店可能裝修普通但係絕對味道驚喜,雖然冇高級餐廳嘅裝修😘如果有高級餐廳裝修都起碼要$800至$1000up.午市我都有食過其他嘅銅鑼灣嗰啲真心而家疫情冇得開晚市、真係好困難真心支持小店😍😍😍
真心推介俾各位鍾意食廚師發板嘅朋友
性價比好高全部用飛機貨好新鮮重點係價錢平想點😊$480一位😊😊😊😊😊😊七貫加刺身有北海道牡丹蝦銀雪魚刺身刺身,一聽已經知好嘢啦😊😊😊😊😊我係女仔我覺得夠另外仲有個780一位應該有超級豐富我下次就try😎

真心而家疫情冇得開晚市、真係好困難
真心支持小店
😍😍😍
2022-01-18
終於有時間來食😍呢間主打omakase既日本小店「逸壽司」環境一眼睇哂,吧枱大概有10幾個位,座位唔逼好好坐。Omakase每位價錢都係$380至$780👍係好抵啊😊今日點了自選12件手握壽司🍣$198咋😋金鯛、金線鯛、間白、油金魚、三文魚、帶子、赤蝦、大拖羅、剝皮魚、赤身、深海池魚、海膽🍣每件壽司都相當新鮮👍最喜歡係大拖羅😋入口即溶🤤脂肪比例剛好唔會太油膩海膽鮮甜夠哂creamy仲有帶子夠肥美金鯛、金線鯛都係第一次食咋😆連埋魚皮食都正
終於有時間來食😍

🍣每件壽司都相當新鮮👍
最喜歡係大拖羅😋入口即溶🤤脂肪比例剛好唔會太油膩

海膽鮮甜夠哂creamy
仲有帶子夠肥美

金鯛、金線鯛都係第一次食咋😆連埋魚皮食都正

2022-01-15 244 瀏覽
2022年1月12日 星期三今日晏晝有事要出尖沙咀做嘢,之後直接搵餐廳食lunch經過亞士厘道見到呢間餐廳,之前行過都唔發覺,應該係新開張冇幾耐,難得一個人靜靜地,就決定入去食壽司嘆吓餐廳午市都有提供好多選擇,除咗定食之外,仲有自選三色丼同火炙系列,甚至omakase都有得食添!!最後我凈係要左十二貫壽司,怕要omakase會食唔晒師傅好快就已經整好放左係我枱上面,每一件都好新鮮同精緻,而且師傅仲細心同我講解每一件壽司係咩黎首先最左上角既當然係大吞拿魚腩,見到佢既脂肪分布好平均,食落去入口即溶,完全無筋,吞拿魚味好濃郁,幸福感即時湧出黎而右手邊仲有金目鯛同三文魚腩,既厚切又有咬口,魚肉好彈牙,夠晒鮮味下面果行仲有火炙三文魚腩同火炙金線鯛,經過火炙之後個人覺得魚味會更突出,更加有烤焦左既味添,強烈推薦!!最後當然唔少得三文魚籽同北海道海膽,兩款食落去都有少少海水味,但完全食唔到腥味,海膽更加係食到停唔到口添整體黎講真係好高質,性價比幾高
2022年1月12日 星期三
今日晏晝有事要出尖沙咀做嘢,之後直接搵餐廳食lunch

最後我凈係要左十二貫壽司,怕要omakase會食唔晒

整體黎講真係好高質,性價比幾高
2022-01-12
2022-01-13 20 瀏覽
📍逸 壽司呢排發現咗尖沙咀開咗間新壽司店喎,就係 佢哋有廚師發板丶午市定食丶自選壽司 🍣 應有盡有,價錢豐儉由人仲好抵添,午市定食最平$78已經有交易,OMAKASE 廚師發板有三個價錢,分別係 $380、$480、$680,以OMAKASE嚟講算係幾平🤗🤗,佢哋而家單點壽司同埋普通成盒都做緊優惠啊,全日都8️⃣折‼️,餐廳大約可以坐到15人左右,師傅真係好好人好健談,唔知仲以為係老細添🤭🤭,大家要食嘅話記住book定位啊,想知係咩就繼續留意睇落去啦👇 👇—————————————-————👅 梅 壽司十貫 + 手卷 $380✅ 大吞拿魚腩✅ 北海道牡丹蝦✅ 伊佐木✅ 蜜柑鯛✅ 間白✅ 帶子✅ 蔥吞拿魚腩手卷✅ 麵豉湯 - 麻醬沙律✅ 有幾款壽司重複咗 🙈🙈師傅好用心咁介紹同講解壽司🍣,廚師發板嘅壽司就唔洗講㗎啦全部都係飛機貨,食材新鮮鮮甜,好鍾意佢哋嘅壽司飯,味道同溫度都好恰當👍👍,有幾款壽司就特別鍾意同推介 大吞拿魚腩、北海道牡丹蝦丶帶子 💕💕,價錢又唔係貴值得一試,就算唔食廚師發板都可以試吓佢哋嘅特上壽司盛,大家記住留意餐廳嘅最新優惠啦🤗🤗🤗—————————————-————環境
📍逸 壽司

✅ 蔥吞拿魚腩手卷
✅ 麵豉湯 - 麻醬沙律
✅ 有幾款壽司重複咗 🙈🙈

—————————————-————
環境 - 餐廳環境唔算好大,燈光舒服,鋪來裝修簡潔,座位大約有10幾個全部對住師傅,可以一邊品嚐一邊望住師傅製作壽司嘅過程
📍地址

📍 逸 壽司 (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈地下A2A及A2B號舖
2022-01-12 17 瀏覽
之前去開尖沙咀行街,見到呢間新開嘅壽司店,套餐同埋omakase嘅價錢都幾吸引,就入咗去試吓。餐廳室內以吧枱為主,開放式廚房設計,睇住師傅即叫即整壽司,飛當自己去咗日本。叫咗個omakase 梅嘅set, 包括時令壽司10件同埋手卷。每件壽司都相當新鮮,師傅好詳盡咁介紹每件壽司,產地喺邊度同埋應該點樣食法最好。其中一件最吸引我嘅係蜜柑鯛,一啖放入口,有微微嘅蜜柑味,口感清新。今日仲有季節限定嘅沙甸魚,好肥美,配以選擇同青瓜絲,好好味。青森躲嘅大拖羅,入口即溶,一啖放入口,非常幸福。北海道海膽,好鮮甜,配以竹炭同紫菜,好特別嘅食法。#食咗當去咗 #食住瘦 #手機食先 #食好西 #hkfoodie #hkfood #美食分享 #美食推薦 #食多咗飯都唔緊要 #好彩有美纖片 #終止單糖轉化為脂肪 #omakse #sushi

青森躲嘅大拖羅,入口即溶,一啖放入口,非常幸福。

北海道海膽,好鮮甜,配以竹炭同紫菜,好特別嘅食法。

2022-01-12 56 瀏覽
好耐都無得飛去日本🇯🇵,唯有係香港搵下啲日本料理黎頂下癮先啦。OMAKASE越來越多選擇,今次我搵到間係尖沙咀嘅逸壽司,地點方便之餘,親民價錢但都估唔到有驚喜🥳!店內環境都是以BAR枱圍著師傅即叫即製壽司,做到十足日本OMAKASE風格!⭐️今次點選了全日自選壽司(12件) 套餐 $198前菜:芥末八爪魚八爪魚爽口, 芥末味道適中,而不會搶過八爪魚鮮味.12件自選壽司 包括吞拿魚腩、真錭、火炙金線錭、火炙左口魚邊、帶子、池魚、赤蝦、甜蝦🍣吞拿魚腩超肥美,無筋, 入口即溶!油甘魚好厚身,亦係入口充滿魚油!真鯛、火炙金線鯛同池魚非常鮮味,質感比較爽身。火炙左口魚邊,也是充滿魚油入口即溶,Oishi😋 !壽司最緊要米粒,這裡的米粒軟硬度及酸度都控制得很好。親民價錢亦都能做到比美高級OMAKASE店嘅水準!最近因疫情原因令堂食至下午六點,老闆也強調自選壽司也可以外賣👍🏻。所以也不影響一眾日本料理愛好者,隨時也可以食到親民價錢而有水準的美味壽司!

⭐️今次點選了全日自選壽司(12件) 套餐 $198

前菜:芥末八爪魚
八爪魚爽口, 芥末味道適中,而不會搶過八爪魚鮮味.

12件自選壽司

🍣吞拿魚腩超肥美,無筋, 入口即溶!
油甘魚好厚身,亦係入口充滿魚油!

真鯛、火炙金線鯛同池魚非常鮮味,質感比較爽身。

火炙左口魚邊,也是充滿魚油入口即溶,Oishi😋 !

2022-01-06
2022-01-10 27 瀏覽
2022.01.10雖然有排都無得去日本🇯🇵但慶幸仲可以係香港🇭🇰周圍食日本美食🤣今日係尖沙咀發現到呢間壽司店🍣揀左個十二件自選壽司$198作午餐🥣有成三十一款可以選擇,除左吞拿魚腩只可以點一件,其他款式都可以最多兩件!所以係任君選擇,令客人滿意🤗我今次揀左十款唔同既壽司,包括吞拿魚腩、油甘魚、深海池魚、真鯛、魴鯛、火炙金線鯛、帶子、赤蝦、芥辣八爪魚軍艦、蔥吞拿魚腩軍艦!每一件都係因壽司師傅係客人面前親手製造,而每件都好新鮮肥美😉紫菜好脆口!另外有牛蒡同蘿蔔同薑片給食客開胃解膩!而熱茶🍵係任飲既!而店內既職員都好好服務態度,壽司師傅亦會與客人談話,了解客人口味從而推介!值得一去👍🏻
2022.01.10

雖然有排都無得去日本🇯🇵
但慶幸仲可以係香港🇭🇰周圍食日本美食🤣

今日係尖沙咀發現到呢間壽司店🍣

揀左個十二件自選壽司$198作午餐🥣

2022-01-09 19 瀏覽
放假當然要食最鐘意的壽司啦😍<<自選壽司12件>>🍣🥰價錢只係$199💰🪙好抵食。。。。。。大吞拿魚、赤身、間八、池魚、真鯛、 鯛魚牡丹蝦🦐、甜蝦、灸燒銀鱈魚、帆立貝、赤貝、海膽一次過滿足多個願望😋呢度服務唔錯~環境又乾淨😘下次會再來試其他款的壽司。。。。。。仲有送酒小吃枝豆~店員會係食物上菜時就會送上一兜比我地慢慢品嚐......還有沙律同湯^^鐘意呢度嘆返個高級午餐.......

大吞拿魚、赤身、間八、池魚、真鯛、 鯛魚
牡丹蝦🦐、甜蝦、灸燒銀鱈魚、帆立貝、赤貝、海膽

......
還有沙律同湯^^
鐘意呢度嘆返個高級午餐
.......
珍惜堂食的機會,周末經過尖沙咀附近,想搵下日本菜網上搵資料,見到好多人介紹,位於尖沙咀鬧市中的寧靜街巷,就趁下午去chill下。 壽司選擇多,除了高級omakase形式,也可以自選壽司set,適合不同要求的客人。 餐廳設計寬敞,以壽司bar台為主,跟廚師面對面,可以欣賞刺身壽司製作過程。 最後我選擇自選壽司,以$198食到12件壽司,價錢經濟親民,刺身夠新鮮! =自選壽司12品 $198=吞拿魚腩壽司油甘魚壽司三文魚腩壽司深海池魚壽司帶子壽司赤蝦壽司真鯛壽司魴鮄壽司秋刀魚壽司火炙左口魚邊壽司牛油果沙律軍艦壽司辣味吞拿魚軍艦壽司 首先推介最期待的吞拿魚腩壽司,肥美厚身,魚油夠多,沒有令人失望!三文魚腩壽司和油甘魚壽司同樣肥美,魚紋清晰,色澤光滑,食落juicy油脂多。深海池魚壽司口感細嫩,甘香細膩。帶子壽司和赤蝦壽司鮮甜彈牙,特別赤蝦好大隻,賣相吸引!令人驚喜是辣味吞拿魚軍艦壽司,吞拿魚厚肉而辣味醬汁濃味,口感豐富。 整體豐富滿足,價錢親民,以同區壽司店而言,性價比高,值得推介~

=自選壽司12品 $198=
火炙左口魚邊壽司
牛油果沙律軍艦壽司
辣味吞拿魚軍艦壽司

2022-01-07 24 瀏覽
尖沙咀一帶都幾多高質壽司店,呢間逸壽司幫襯過好幾次,質素同價錢成正比,好食得黎唔太貴,尤其佢既刺身真係好鮮味。OpenRice 預先訂位仲有單點65折🥰.前菜會有枝豆,我自己擇左12件壽司🍣,全部都係我最鍾意食既款🤣太卜口甜蝦魴鮄魚赤貝北海道帶子油甘魚池魚深海池魚赤蝦三文魚子軍艦北海道海膽軍艦炙燒銀鱈魚.大卜口肉質實、有咬口、油脂分布均勻魴鮄魚紅與白色交集的魚身肉質紮實,味道清甜深海池魚肉質細緻爽口帶油份,味道甜美北海道海膽軍艦入口即溶,海水味較重
太卜口
三文魚子軍艦
北海道海膽軍艦
炙燒銀鱈魚

大卜口
肉質實、有咬口、油脂分布均勻

魴鮄魚
紅與白色交集的魚身肉質紮實,味道清甜

深海池魚
肉質細緻爽口帶油份,味道甜美

北海道海膽軍艦
入口即溶,海水味較重