2019-01-07 890 瀏覽
2019年1月6日。旺角。晴。旺角係美食天堂之中嘅美食天堂~行到The One就直接喺度搵食啦~辦館之前就已經聽過,呢日先第一次食~舖頭喺5樓電梯旁裝修係簡約型格路線鹹點有多款吐司,仲有茶漬飯喎!甜點就有幾款蛋糕可以揀~食啲咩視乎個肚有幾飽,豐儉由人~飲品選揀亦唔少~牆上應該係精選~魚。茶漬飯,$38超!級!好!味!大推!!茶漬飯飯量唔少,只需$38,好抵食~驚喜嘅部分係入面有wasabi,清新美味~餐牌寫住季節限定,唔知係咪冬季限定呢。。。發現咗佢之後,可能會經常食,所以希望季節限定係指「魚」啦~呵呵!朱古力咖啡,$36太太太太可愛啦~~~~同Starbucks差唔多價錢,但多隻咁可愛嘅啤啤仲要好飲好多~咖啡香濃,一試愛上~西班牙火腿片芝士吐司,$45爆多芝士!多嘅程度係切開咗佢哋會即刻黐返埋一邊寫都一邊流口水,令人口味無窮~鋪面有大量火箭菜,然後再有西班牙火腿,鹹香滿溢~柚子芝士蛋糕,$30柚子味道清新~芝士蛋糕質感鬆軟香濃~加埋玫瑰花瓣,打卡又得,味道又得~奶香烏龍茶,$50值得推薦嘅仲有呢個茶~聞落奶香味濃,沖好嘅時候已經聞到烏龍嘅清香飲嘅時候順喉而落,好舒服,配芝士蛋糕更加一
2019年1月6日。旺角。晴。
旺角係美食天堂之中嘅美食天堂~
行到The One就直接喺度搵食啦~
辦館之前就已經聽過,呢日先第一次食~

舖頭喺5樓電梯旁
裝修係簡約型格路線

鹹點有多款吐司,仲有茶漬飯喎!
甜點就有幾款蛋糕可以揀~
食啲咩視乎個肚有幾飽,豐儉由人~
飲品選揀亦唔少~
牆上應該係精選~
魚。茶漬飯
魚。茶漬飯,$38
超!級!好!味!
大推!!
茶漬飯飯量唔少,只需$38,好抵食~
驚喜嘅部分係入面有wasabi,清新美味~
餐牌寫住季節限定,唔知係咪冬季限定呢。。。
朱古力咖啡
朱古力咖啡,$36
太太太太可愛啦~~~~
同Starbucks差唔多價錢,但多隻咁可愛嘅啤啤
仲要好飲好多~
咖啡香濃,一試愛上~
西班牙火腿片芝士吐司
西班牙火腿片芝士吐司,$45
爆多芝士!多嘅程度係切開咗佢哋會即刻黐返埋
一邊寫都一邊流口水,令人口味無窮~
鋪面有大量火箭菜,然後再有西班牙火腿,鹹香滿溢~
柚子芝士蛋糕
柚子芝士蛋糕,$30
柚子味道清新~
芝士蛋糕質感鬆軟香濃~
加埋玫瑰花瓣,打卡又得,味道又得~
奶香烏龍茶,$50
值得推薦嘅仲有呢個茶~
聞落奶香味濃,沖好嘅時候已經聞到烏龍嘅清香
飲嘅時候順喉而落,好舒服,配芝士蛋糕更加一流~
精美茶具當然都加分不少~
2019-01-06
5 分鐘 (堂食)
魚。茶漬飯
朱古力咖啡
西班牙火腿片芝士吐司
柚子芝士蛋糕
2019-01-07 52 瀏覽
呢排放假得閒同女朋友行下the one 諗住買下咁 行行女友就想去搵間cafe坐下 我地就決定揀隱藏左係鬧市一角既cafe休息下值得一讚既係店員既服務態度 好有passion去介紹野食同野飲 我同女友都覺得樣樣都係好特別好正 真係好難揀呀最後我地決左要左支冰滴咖啡,1 pot奶香鳥龍茶,黑松露芝士多士,抹茶紅豆多士店員話冰滴咖啡係由佢地店內特別既儀器每3s滴出黎 感覺好名貴 好稀有 飲落好smmoth冇一般黑咖啡既苦澀味 有一陣回甘味 而且冇咩咖啡因 而店員教我地倒落去冰杯到 飲幾多倒幾多 廢事冇左d香味 連唔飲咖啡既女友都搶住飲 哈哈😄奶香鳥龍茶 聞落好重奶味 而且奶味唔會蓋過茶味 連續飲左勁多次 都唔會流失左d香味 反而好飲左茶味同奶味都係到黑松露芝士多士好重芝士味 但唔會比人感覺太油 太heavy even可以拉到絲😂👍🏿 味道幾好幾正抹茶紅豆多士係呢幾樣野之下顯得比較失色 但係佢都係好好味 抹茶控女友覺得都好好食 綠茶味唔會太重 好清香 加埋紅豆食個味岩岩好 唔過甜唔會令到我起譚👍🏿👍🏿 十分滿意呢次既野食 下次一定會再黎 建議大家可以試下
我地就決定揀隱藏左係鬧市一角既cafe休息下

抹茶紅豆多士係呢幾樣野之下顯得比較失色

十分滿意呢次既野食 下次一定會再黎 建議大家可以試下
  • 奶香鳥龍茶
2019-01-05 219 瀏覽
話說今日o係The One 等入場睇戲 見有d時間 試下間新開既-辦館佢d裝修都幾有特式 唔會有壓迫感個職員仲好有心機推介左個無奶成份既奶香烏龍茶 咁岩我對奶敏感 就決定會一會呢個得獎茶!! 另外仲點左個好特別既冰滴咖啡同黑松露芝士吐司。同日本既冰滴咖啡一樣,老闆娘話十二支大概100ml既咖啡要滴十二個鐘先有,而又要發酵3日,日日monitor著個味先會上俾客人. 佢既味道入口好香好細緻,會滑d而又冇americano 咁濃,適合鍾意夜晚飲咖啡的人. 而且佢都係會對身體冇咁大傷害而我最欣賞就係奶香烏龍茶: 一開始茶黎既時候就咁一聞就已經聞到有小小似雲呢拿既奶香味 飲落去味道係奶茶但係又是茶的質感 是一個很有趣的體驗 建議點一壺,可以慢慢飮,慢慢品嘗。其實佢仲有好多隻茶都好想試,佢個Earl Grey 聞落都好香,老闆娘話係同普通西茶唔同,下次試啦🤗本身上買佢隻奶香烏龍,但佢就冇貨,維有等下啦,我之後就是買左佢個assorment. 咪都有d 試下啦 而個toast就芝士鬆軟香濃,適合小肚餓,黑松露味都好香。總括而言,呢度既飲品真係好有特色,好有心思同,心機既餐廳,一定會要去😻😻

佢d裝修都幾有特式 唔會有壓迫感

同日本既冰滴咖啡一樣,老闆娘話

而個toast就芝士鬆軟香濃,適合小肚餓,黑松露味都好香。

2019-01-03
2018-11-13 332 瀏覽
今日倖存者係尖沙咀附近做完野,見到呢間充滿香港風味裝修嘅cafe,就算有野做都立刻停低幫襯下。主打香港情懷同文青風,到處都係綠色植物,等繁忙都市人可以係鬧市歇一歇。由於時間有啲趕,倖存者買咗杯咖啡就走。店內除左一般常見咖啡之外,仲有幾款與別不同,倖存者決定要試試別家飲唔到嘅!玫瑰拿鐵  $37飲落啖啖玫瑰香氣,微微芳香不會喧賓奪主,沒有遮蓋咖啡味道之餘,還能與咖啡香互相呼應,令整杯拿鐵鑰錦上添花!

玫瑰拿鐵  $37
2018-09-08 473 瀏覽
係尖沙咀行行下街想穩間cafe坐下 飲杯野,就係商場發現呢個「辦館」呢間cafe 比較open,但環境幾舒服全店得兩個人做野,見到佢地好有心機整野食買杯野飲可以再平啲加錢叫野食食物同飲品都幾有特色,價錢也不會太貴會再來
呢間cafe 比較open,但環境幾舒服
全店得兩個人做野,見到佢地好有心機整野食

買杯野飲可以再平啲加錢叫野食
食物同飲品都幾有特色,價錢也不會太貴
會再來
2018-09-08
  • 魚.  茶漬飯
  • 殝子咖啡
2018-08-28 401 瀏覽
辦館自從喺POHO發大左嚟做之後我都無試過。一直以來都覺得辦館唔同嘅分店都有好強烈不同嘅風格,裝修同埋擺設都有心事。我係一個閒日嘅下晝去到呢間鋪頭,所以冇乜人喺度。招呼都唔錯。至於咖啡來講我就試咗Cold Brew, 收錢個女士好有心思咁樣同我講話時間上,我去嗰日就係個杯Cold Brew 最好味個日。都impressed 原來收錢嘅staff 有對佢地咖啡嘅認知。果然無錯,杯Cold Brew 係好香濃,豆香有果味,無酸。冇記錯嘅話係$68一杯,雖然比其他街外嘅咖啡鋪頭偏貴不過有寧靜嘅一刻同埋杯野都幾好飲。

2018-08-17 329 瀏覽
-如果時間可以停頓假期可以停下來不要走太快嗎⏳-奶香烏龍茶米芝連3星⭐️⭐️⭐️入口淡淡奶香喝下去感覺像喝奶茶非常驚喜-小店很貼心點飲料可以加$20換購餐點一份餐點都是即製推薦芝士火腿牛角包味道也很出色
如果時間可以停頓
假期可以停下來不要走太快嗎⏳