2019-07-22 477 瀏覽
平時喺尖沙咀行到攰嘅時候,就會同男朋友嚟呢度食吓下午茶,叫綠茶多士同埋黑松露芝士多士,好味得來又唔會太油膩,飲埋佢支精選咖啡,苦得來帶少少甘甜,雖然有啲貴但係值回票價
2019-05-22 623 瀏覽
辦館呢間店我一直都很想試,今日終於試了在尖沙咀K11的分店。Um,裝潢很有誠意,和原店很像,不過呢,我又覺得食物較一般。在K11的分店,店鋪沒有一個正式鋪位,比較像開揚咖啡bar枱甘,但裝修風格,色tone等都很有小店風味,今日我去時就沒有太多人,所以都很舒服。我叫了一個棉花糖吐司和一杯凍的伯爵茶。本身看圖以為吐司會多一點朱古力醬,但現實卻沒有。吃那個吐司,配上棉花糖,甜甜地幾好食,不過卻有點太dry,吐司食落會乾,我覺得可以多少少朱古力醬。至於伯爵茶也是普通的茶。我感覺,地方是舒適的,但食物卻一般般,沒有驚喜可言。
至於伯爵茶也是普通的茶。
我感覺,地方是舒適的,但食物卻一般般,沒有驚喜可言。
2019-03-30 521 瀏覽
行the one想搵地方坐下 經過見到有間cafe 原來呢間係得之前一直想去既cafe 分店 雖然環境麻麻地 始終係開放式既cafe 類似Starbucks 個種 因為吾太肚餓 所以都係諗住食少少野 我同男友搵位坐低 都吾算full本身對食物滿心期待 😰原來食落好一般 我叫左牛角包同咖啡 賣相好一般 食落都係好似美心買既包咁 只係比埋刀叉你切 中間有火腿芝士 普普通通咖啡味就較淡 唯一特別係個杯 算有少少特色...食完覺得有少少徙錢🤧可能叫其他野食會較好 下次試下上環分店
2019-03-07 351 瀏覽
行行下街有點餓,又未到晚餐時間,想坐低食小小野,打開openrice睇下THE ONE有咩食,見到辦館有多士食,梗係揀呢間啦!平日下午茶時間,冇乜人好清靜,任坐唔嬲😎見到有至愛嘅抹茶,梗係諗都唔諗就叫啦。不過抹茶醬好甜,加上紅豆又係甜,對我黎講就真係甜咗啲啦😢

平日下午茶時間,冇乜人好清靜,任坐唔嬲😎

抹茶紅豆吐司
2019-03-02 151 瀏覽
#辦館隱藏係the one入面既一間茶飲店,裝修有八十年代香港風格,但又有現代特色叫左#冷萃玫瑰牡丹茶 ($33),一入口就好香茶香味同玫瑰花味。個sales同我講話d茶葉全部都係有米芝連星星架,不過今日熱就無飲佢d熱茶。另外再叫左杯#黑糖焙茶鮮奶 ($39),比starbucks果杯更香茶味,甜度夠,應該係用左黑糖代替普通糖水舒服飲杯野坐一個下午都幾好,不錯不錯
#辦館
舒服飲杯野坐一個下午都幾好,不錯不錯
2019-03-01 124 瀏覽
Beverage option for Hojicha fans! 😍 The taste of Hojicha dominated and that of black sugar came in a subtle manner. I like it tho because I’m a fan of tea and black sugar just nicely complemented the Hojicha milk with appropriate sweetness. I picked less ice. Remember to stir it well before drinking 😊|Black Sugar Hojicha Milk黑糖焙茶鮮奶💰HKD39
Black Sugar Hojicha Milk
💰HKD39
2019-01-31
5 分鐘 (堂食)
黑糖焙茶鮮奶
話說,最近在辦館The One分店和朋友吃下午茶,發現挺好坐的啊! 這裡裝修挺文青啊,中間有木箱及木櫈,感覺好chill。店員服務態度很好,好耐心向我們介紹餐牌上大部份食物和飲品。我們一共點了兩款飲品、兩款多士和一件蛋糕。首先,Man Cha出品的奶香烏龍 ($50/pot),原來辦館是香港唯一供應的餐廳,烏龍茶倒出來看,與平時喝的無異,但喝下去是好濃郁的奶香,好像特別滑,餐廳也可以為顧客不停加熱水。第一款送來的是花生奶醬多士($26),多士烘得夠脆,花生醬較多~另外兩樣,是北海道直送的柚子芝士蛋糕($30)和黑松露芝士多士($45)。柚子芝士蛋糕偏硬身,柚子和芝士味同樣濃,不錯吃喔。最得我歡心的,是黑松露芝士多士,剛剛烘好熱辣辣,而且芝士份量多,可以拉絲,煙韌的芝士加上黑松露的香味,好好吃。最後和朋友聊天坐了約兩小時呢,覺得坐得挺舒服,不會太多人/太吵,會再來的☺️~

,餐廳也可以為顧客不停加熱水。

花生奶醬多士

黑松露芝士多士

花生奶醬多士
黑松露芝士多士
2019-01-28 135 瀏覽
雖然呢度出名係咖啡,但經朋友介紹發現有精品茶即刻要過黎幫襯下奶香烏龍茶,店員超有心機介紹,唔好以為呢個烏龍茶係加左奶,我推介就當然唔係,其實係茶既後調黎,堅係好飲,本身想買茶葉返去慢慢沖,點知冇晒貨冰滴咖啡,店員再三叮囑唔好一次過倒晒出黎,呢個個後調係可可味朱古力棉花糖多士,呢個真係頂唔住,本身唔鍾意食棉花糖既我食左一粒已經唔想食,鍾意食棉花糖既友人就KO晒食碟表示好好味黑松露雙重芝士多士,都係呢個合我口味,黑松露味未算好濃,比少少黑椒味搶左但呢個拉絲就正合我意

但呢個拉絲就正合我意
2019-01-24 145 瀏覽
尖沙咀人多車多商場多,但想找個寧靜休閒嘅餐廳都有點難。行過商場見到這間餐廳環境舒適,休閒而小清新的風格吸引了我。餐廳木系的桌椅配上水泥牆和小小的植物盆栽🌱,感覺舒適,最適合享受下午茶的時光。日式冰滴咖啡🥃玻璃瓶內裝着經過漫長冰滴過程而製的咖啡,倒進已擺了冰球的杯子內享用,店員細心提醒咖啡接觸空氣後容易變酸,所以建議享用時才倒進杯內。這杯靠著一滴一滴滴入咖啡粉中來萃取的冰滴咖啡產生獨特的咖啡酵素,味道溫潤不酸澀。奶香烏龍🍵其中一款店員推介飲品,該款還參加英國比賽的得獎烏龍,挺特別的是茶中沒有奶,卻有淡淡的奶油糖味。青茶一點也不苦澀,即使浸泡了一段時間,茗茶後還帶來乳香的餘韻。黑松露雙芝士多士脆脆的多士上鋪上兩層厚厚的芝士,芝士上放上又香又惹味松露醬。茶漬飯這款是季節限定的,米飯上放上味素和雞肉,再淋上青茶。入口味道清新,更有點點芥末味,驚喜之作。欣賞這間餐廳除了有小清新的環境🍀,對飲品的質素重視外,還擺放藝術活動的單張和海報讓客人閱讀,算是在鬧市中一片小小的淨土🏝。
尖沙咀人多車多商場多,但想找個寧靜休閒嘅餐廳都有點難。
行過商場見到這間餐廳環境舒適,休閒而小清新的風格吸引了我。
日式冰滴咖啡
日式冰滴咖啡🥃
奶香烏龍🍵

日式冰滴咖啡
2019-01-19 101 瀏覽
無聊聊落樓下行下,行行下嚟到the one,見肚餓又唔知食咩好。見到間叫餐廳叫辦館幾得意就去望下,價錢都好優惠。過到去點知個店員超級落力咁介紹佢地嘅野飲野食,咁有誠意,即管試試。呢度地方唔大但勝在都幾好坐d位。仲有好多盆栽點綴一下,好清新嘅感覺。講翻野食,呢杯係咸檸桔梳打,好似係咁嘅名,仲你用紙飲管,好似比較環保。呢杯藍蝶熱情果,味道都可以。呢杯我嘅冰滴咖啡,介紹話會同空氣反應,飲幾多倒幾多,味道幾濃可可味。仲可以扮飲威士忌。焦糖蛋糕。細細塊,但味道幾唔錯。黑松露多士,味道好正,夠晒香,食落仲正。茶泡飯,飯有少少芥末味,香而不辣,個茶嘅淡淡清香亦係好掂。
呢度地方唔大但勝在都幾好坐d位。
仲有好多盆栽點綴一下,好清新嘅感覺。
呢杯藍蝶熱情果,味道都可以。
仲可以扮飲威士忌。
焦糖蛋糕。細細塊,但味道幾唔錯。
黑松露多士,味道好正,夠晒香,食落仲正。
茶泡飯,飯有少少芥末味,香而不辣,個茶嘅淡淡清香亦係好掂。
  • 茶漬飯
2019-01-14 96 瀏覽
原是魚味茶漬飯 🤣😅因為咁啱冇貨而換左雞 味道不過不失拉 雞味濃郁 加上香口紫菜 味道好惹味之後就係西班牙火腿多士 咬落口火腿既鹹香出囇泥 仲有好多好多芝士 好適合做tea 真心正😊食完主菜點少得甜品呢? 北海道蛋糕 🍰小編揀左緑茶芝士蛋糕 食落芝士味好重 茶🍵偏淡奶香咁重好滿足 口感實身 尤其小編餅底唔散呢點 小編超欣賞的🤗🤗有奶香味的烏龍茶 坦白講味道又幾新奇 鮮甜既奶味同茶 相互調整 奶十分甜香 推薦大家一定要試試🙂食得太濟的話 配上玄米茶呢個小編覺得就剛剛好拉 非常甘甜😁
食得太濟的話 配上玄米茶呢個小編覺得就剛剛好拉 非常甘甜😁
The one 有超級多美味的店,無論你想食咩都可以滿足到~今日我就想食得輕便d清爽d,就去咗5樓呢間“辦館”。辦館裝修疑似工業風加文藝小清新,食物唔算多,勝在夠輕快,不會令人有heavy噶感覺,如果係想飲野會更適合,應該算是一間談談情飲飲野的休閒地方。辦館的staff會係落單前介紹老闆娘精心挑選的推介俾你,例如冰滴咖啡(接觸空氣之後會有朱古力同花香味!),奶香烏龍(米芝蓮優選)等等,都非常值得品嘗~這杯蝶花熱情果好清新,不過我食到椰果粒粒(而唔係熱情果)一定要去試呢個茶漬飯,又是老闆娘一傑作,特別之處在於玄米茶加咗芥末,但是入口不會太刺激,反而同米飯🍚非常搭,我非常鐘意朋友食芝士toast,芝士味非常濃郁,toast烤得好香口,也不錯啊

這杯蝶花熱情果好清新,不過我食到椰果粒粒(而唔係熱情果)

• 茶漬飯
2019-01-11 66 瀏覽
👉🏻魚 茶漬飯(季節限定) Chazuke (seasonal)☕️🍚💲38好好食🤩好香玄米茶味🍵💕個茶壺都好別緻🥰個飯仲有好多玄米粒👍🏻仲有啲紫菜碎成件事好夾👍🏻啲飯煮得啱啱好唔會太冧又唔太硬🤣真心幾滿意佢嘅茶香味😙〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻抹茶紅豆吐司Red Beans Matcha Toast🍵🍞💲30👉🏻西班牙火腿片芝士吐司Spanish Ham Grilled Cheese Toast🥓🧀🍞💲45好足料好大pat紅豆蓉🤩抹茶味偏甜🤣芝士toast都幾厚身 多啲ham會開心啲🤣〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻榛子鮮奶咖啡 Iced Hazelnut Latte☕️💲39👉🏻玫瑰鮮奶咖啡 Hot Rose Latte🌹☕️💲37超濃玫瑰味 中意玫瑰味出啲嘅可以試下👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️呢間嘢啲份量細份啲 好啱下午茶去食👍🏻😙飲杯咖啡同朋友relax下🤣小食又有飯又有 甜鹹都有hahah🤣仲有職員服務態度超好🥰好nice🤣得佢一個一腳踢haha但都做到個水準😼

👉🏻玫瑰鮮奶咖啡 Hot Rose Latte🌹☕️💲37

超濃玫瑰味 中意玫瑰味出啲嘅可以試下👍🏻
2019-01-10 71 瀏覽
呢間有多間分店,但間間都有d唔同保持新鮮感👫行到攰想坐下食d輕食除左連鎖咖啡店☕️呢間都係唔錯既選擇-黑松露芝士吐司 🍞 $45用左兩隻芝士🧀 又香又做到拉絲😍加埋黑松露更加香,多士烘到脆脆-玫瑰花茶 🌹 $32店員話無咖啡因,對訓教好啱哂訓得唔好既👧🏻 個玫瑰花仲食得-奶香烏龍茶 $40呢隻係米芝蓮茶😮 好特別有奶味但係無落奶🥛 本身茶既品種係咁既味啱哂對奶敏感既朋友-除左茶,仲有咖啡☕️ 係自己炒豆可以試下呀🤗🤗🤗🤗-

呢間有多間分店,但間間都有d唔同
保持新鮮感👫行到攰想坐下食d輕食
除左連鎖咖啡店☕️呢間都係唔錯既選擇

黑松露芝士吐司 🍞 $45
用左兩隻芝士🧀 又香又做到拉絲😍
加埋黑松露更加香,多士烘到脆脆

玫瑰花茶 🌹 $32
店員話無咖啡因,對訓教好
啱哂訓得唔好既👧🏻 個玫瑰花仲食得

奶香烏龍茶 $40
呢隻係米芝蓮茶😮 好特別
有奶味但係無落奶🥛 本身茶既品種係咁既味
啱哂對奶敏感既朋友
除左茶,仲有咖啡☕️ 係自己炒豆
可以試下呀🤗🤗🤗🤗

2019-01-07 45 瀏覽
係人來人往嘅商場入邊 有一間清幽嘅咖啡廳坐低喺呢度可以好好咁鬆一口氣優休閒閒咁食個午飯我同同事特登過嚟呢邊一人食一個茶漬飯今日係雞肉茶漬飯 味道比較濃郁嘅雞肉加入左山葵 香蔥 飯素 再加入茶輕輕咁沖淡左雞肉嘅鹹味 再加埋山葵味辣嘅刺激令成碗飯加添左一份清新嘅感覺我同朋友中share左一份黑松露芝士多士一黎到已經好香黑松露味 而且仲有超多芝士我哋切開咗一半之後 啲芝士多到流出黎而且一啖咬落去 黑松露同芝士充滿咗成個口腔簡直係滿滿嘅幸福感另外我叫咗一杯伯爵奶茶奶香味濃郁但唔會開個伯爵茶嘅香味飲落口味香醇 而且一啲都唔會滯同事叫咗matcha latte怕肥嘅朋友都可以考慮因為佢冇落糖而喜歡沒茶嘅朋友更加要叫 因為綠茶味真係好濃郁好好味
係人來人往嘅商場入邊 有一間清幽嘅咖啡廳

坐低喺呢度可以好好咁鬆一口氣