2021-11-17 45 瀏覽
間唔中都會同啲朋友去廟街佐敦食嘢,因為本身係尖沙咀返工,過去佐敦非常之近,搭地鐵都係一個站,行路過去都係幾分鐘,今日個同事話想食越南野,我記得有一間喺廟街嘅越南餐廳價錢又公道又好味所以就帶咗佢去食 越萊餐廳唔算大,但係裝修得好簡潔,而且店員非常之有禮貌,值得一讚越萊自製手工春卷 4件 38元春卷用一個好得意有頂帽嘅籃仔載住,賣相幾好,春卷皮好薄,可以望到入邊啲餡,而且一個被炸到好香脆,配埋佢嘅越式甜酸醬,味道好好安格斯牛魔王牛骨湯粉 108元呢個湯粉真係唔講得笑,份量好多好大碗,好足料,面前有各種嘅調味,九層塔,檸檬,辣椒,你可以自己選擇加幾多,自己去調教個辣味牛肉非常之嫩滑,而且牛肉味好重好香,牛丸做得非常出色,咬落去有少少油脂,味道更加突出,河粉都做得幼滑,整體嘅配搭都好好越萊超值拼盤 六款食物 168元呢個真係重點推介,首先賣相係非常吸引,望落去都睇得出食材好新鮮,師傅好有心機炮製蒜香牛油雞翼,雞翼做到好入味,雞翼皮炸到好香,雞肉亦都好Juice,香蒜同牛油配搭埋一齊酸辣鳳爪,鳳爪做得好爽口,而且非常有咬口,酸酸辣辣好開胃蝦仁米紙卷,非常有越南特色嘅小食,米紙包住大大粒嘅蝦仁,而

越萊自製手工春卷 4件 38元

安格斯牛魔王牛骨湯粉 108元
越萊超值拼盤 六款食物 168元

酸辣鳳爪,鳳爪做得好爽口,而且非常有咬口,酸酸辣辣好開胃
蝦仁米紙卷,非常有越南特色嘅小食,米紙包住大大粒嘅蝦仁,而且仲係非常爽口,蝦仁10分新鮮

帶子明蝦伴茄子,呢個我覺得係最好食,茄子已經燒到好香,再配埋新鮮嘅帶子同埋爽口嘅蝦仁真係冇得彈
咁多嘅份量就算兩個男人食都飽住走,份量又多,價錢又合理,而且味道仲要好好

朋友係尖沙咀返工,等佢收工一齊食飯。佢話呢頭有間越南餐廳好好食,性價比好高,我都好耐無食過PHO,都想試下,所以就等佢帶我搵食啦🤣🤣🤣呢間餐廳位於佐敦九龍仔公園附近,好近地鐵站,都幾容易搵到。食飯時間都幾多人係出面等位,😆餐廳座位唔多,有bar枱位,自己一個人食嘅時候,坐bar枱唔洗同人對望都唔錯咖🤣🤣🤣裝修充滿越南風格,吊燈都係竹制🌟🌟越萊經典撈檬 $60檬粉好大碗,😳有香茅牛肉、厚切燒豬扒、豬頸肉,仲配有紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲、青瓜絲,非常足料。全部肉都好好食,肉質口感唔錯,豬扒唔會韌,牛肉用香茅醃過,食落好香口。豬頸肉都煎得啱啱好,有少少脆😛加埋秘制甜酸醋撈埋檬粉一齊食真係好適合🥰🌟越式自選湯粉 $48今次點左手撕雞絲同豬軟骨配河粉,牛骨湯清甜,可以自己落芽菜同金不換,加幾滴青檸汁落去,酸酸地咁,幾開胃。🌟越萊蒜香牛油雞翼 $36雞翼係必叫,有五隻,一入口已經食到香濃蒜味同牛油嘅香味,炸到雞皮卜卜脆,但肉質嫰滑,非常juicy,食唔停口😛😛。青檸梳打+$6 加$6可以有特色飲品,青檸梳打好飲👍🏻熱柑桔蜜 (跟餐免費)柑桔蜜唔會太甜,都幾好飲總括黎講,呢間餐廳cp值極高,非常抵食😛兩個

🌟越萊經典撈檬 $60

🌟越式自選湯粉 $48

🌟越萊蒜香牛油雞翼 $36

青檸梳打+$6
加$6可以有特色飲品,青檸梳打好飲👍🏻

熱柑桔蜜 (跟餐免費)
柑桔蜜唔會太甜,都幾好飲

總括黎講,呢間餐廳cp值極高,非常抵食😛兩個人先食左$150,仲要食到好飽😆
2021-11-16 58 瀏覽
放工同朋友嚟咗廟街度同事話之前食過呢間覺得幾好味又抵所以同佢食多次去到嗰陣係7:00入面已經坐滿晒人等咗15分鐘到門口都有Menu可以睇住等入到去都唔算話好大不過裝修睇得出好用心好精緻係真係依照越南嘅特色嚟整嘅牆上面有好多越南帽我哋嗌左:👍🏻越萊蒜香牛油雞翼 Garlic butter chicken wings 最鍾意就係個雞翼嘅outlook,用咗個好似涼亭嘅嘢裝住啲雞翼真係好得意!個雞翼好趣幾好味,不過蒜香味就唔算話好重!👍🏻越萊經典撈檬 Cold rice vermicelli with lemongrass beef, grilled pork chop & pork jowl呢個我會比8/10分!碗撈檬仲大過我隻手!酸酸甜甜既汁令我食慾大增,有牛肉,豬頸肉,豬肉,我自己最鍾意食豬頸肉,朋友就覺得牛肉好味啲,Overall 個面夠大碗,又足料,味道好味,抵!👍🏻Vietnamese beef soup rice vermicelli with self chosen toppings 招牌牛骨湯檬粉 檬粉有12款配料選擇,湯底可揀牛骨/雞湯湯底,面底可以揀河粉/檬粉。我哋揀咗
放工同朋友嚟咗廟街度

不過裝修睇得出好用心好精緻
係真係依照越南嘅特色嚟整嘅
牆上面有好多越南帽

我哋嗌左:

檬粉有12款配料選擇,湯底可揀牛骨/雞湯湯底,面底可以揀河粉/檬粉。我哋揀咗牛骨湯,個牛骨湯幾重牛味,個湯好飲👍🏻我成碗飲晒,不過就有啲喊囉!一定要飲返野!另外扎肉都俾咗好多件我,我最愛😻

👌🏻河內蝦仁米紙卷 Rice paper rolls with shrimp
嗌咗呢個小食,呢個我認為麻麻地!加咗啲汁,識落好似剩係得汁嘅味,唔係好食到入邊嘅蝦仁,味道還好

Overall令個人晚餐食咗168,餐廳細細地但係性價比幾高!見到一路有好多外賣單,生意幾好👍外賣有九折更加抵!會再encore

2021-11-16 31 瀏覽
現時冇得去旅行,一諗起想食越南嘢,就自然會去越萊解決,因為性價比太高。越萊經典撈檬的確係經典,一次過試齊三款越式味道嘅肉,而且每款各有特式,豬頸肉爽脆,牛肉鮮嫩細緻,豬扒醃得入味,炸得通透,檬粉加咗酸甜汁撈勻一齊食,零舍開胃,味道一流。順道叫咗一個人份量嘅越萊精選拼盤,有香脆雞翼、越式春卷及潘良帶子明蝦伴茄子,份量各一又可以試到三種小食,各有獨特味道及口感,幾好㗎。加多個西貢馬拉盞炒通菜及凍檸水,滿足晒一個人的要求,好極!

加多個西貢馬拉盞炒通菜及凍檸水,滿足晒一個人的要求,好極!
2021-11-16 32 瀏覽
食過番尋味,當你試過 ❛越萊❜ 嘅出品,肯定你必然再幫襯,始終性價比高,而且有驚喜。今晚同老友一齊嚟食,上次冇叫火車頭,今次唔放過啦!份量大得驚人,一個人冇可能食完呀!材料超級之多,湯底清甜,河粉幼滑,如果唔係大食王,可以3至4個人share,而家2個人食,非常飽肚。跟餐送熱飲,加$6改咗越南咖啡,冰凍好飲,咖啡味濃,甜度適中,不妨試吓。再點咗西貢馬拉盏炒通菜,濃味馬拉盏令通菜好入味,增加食慾,係惹味之選。今次見Menu多咗好多新菜式,食物圖片吸引,期待下次。

今次見Menu多咗好多新菜式,食物圖片吸引,期待下次。
2021-11-16 50 瀏覽
聽朋友介紹“越萊”係一間由兩夫婦用心經營,地道食越南嘢嘅舖頭,今晚總算有機會一試。餐廳地方細細但四正,有越式帽子及竹製燈飾做簡單點綴,效果唔錯。晚市七點左右,食客開始多,品質一定有保證。我最想食越南小食,一口氣叫咗三款。先有潘良帶子明蝦伴茄子,煎好嘅茄子上面舖咗鮮甜帶子,再有爽口鮮蝦,幾夾噃,有特式創意。跟住有河内蝦仁米紙卷,彈牙嘅大蝦被米紙卷包住,通透鮮明,夠清新,好吸引食慾。鍾意食蝦嘅朋友,不容錯過。再嚟炸好嘅海防炸蝦餅,顏色金黃,粉槳薄薄地,咬落好脆身,蝦餅質地結實彈牙,冇油膩感,好好食!餐牌有好多美食,留待下次再品嚐。

餐牌有好多美食,留待下次再品嚐。
2021-11-08 49 瀏覽
係咁多野食揀嘅廟街搵到間抵食越南菜!牛萊了平時食開生牛河,今次貪心啲想試埋其他嘢,呢一碗有埋牛腩牛丸之類,個湯底都夠濃!經典撈檬經典有香茅牛肉、厚切燒豬扒、豬頸肉,一上枱嚇親,肉嘅份量勁多,而且都燒得好香,啱晒男士食!酸辣無骨鳳爪酸辣比例啱啱好,唔會辣到入唔到口,啱晒啲驚辣嘅人!馬拉盞炒通菜$24有咁嘅份量真係好抵,而且馬拉盞都好惹味蝦仁米紙卷蝦仁夠大粒,米紙卷入面都足料,唔會過多醃菜,比例我覺得啱啱好
係咁多野食揀嘅廟街搵到間抵食越南菜!

牛萊了

經典撈檬

酸辣無骨鳳爪
酸辣比例啱啱好,唔會辣到入唔到口,啱晒啲驚辣嘅人!

馬拉盞炒通菜
$24有咁嘅份量真係好抵,而且馬拉盞都好惹味

蝦仁米紙卷
2021-11-06 35 瀏覽
油尖區附近晚飯,去大商場又怕人多,突然掛住越南,醒起之前行過佐敦有間食越南菜的小店,呢晚就去試試😬 打開menu好多野都想試,價錢又唔算貴,個人更加興奮🤩越萊精選火車頭 $88第一次必點火車頭,因為食完就知有無下次🥶 有生牛肉、牛丸、牛筋、牛腩、扎肉、豆卜、雞絲、豬軟骨。又係大大碗,肉係唔鞋口,好食的👍🏻越萊小食拼盤 $1xx又係我的至愛,因為可以試到多款小食🙈 呢個拼盤有蘿蔔、蒜香牛油雞翼、明蝦伴茄子🦐🍆、米紙卷、豬頸肉、鳳爪沙律😋😋😋 呢個拼盤真係要推介,每一款都好好食,放涼了都一樣正😂越萊自製手工春卷(4件) $38送來的時候係幾驚喜的,因為個越南斗笠的擺設好靚呀😄😄 不過春卷個樣就好似過咗火喉🙊 好似會好硬咁🙈 不出所料,呢個差咗少少,但叫做賣相搭夠吧

越萊精選火車頭 $88

越萊小食拼盤 $1xx
越萊自製手工春卷(4件) $38
2021-11-02 70 瀏覽
又比我搵到一間超級正宗嘅越南河粉專門店,這間叫越萊Pho Bo的越式料理有兩間分店,今日我去咗佐敦廟街嗰間,門口彩藍色招牌好容易認,內裏裝修好有朝氣,有別於一般的傳統越南菜館,座位分別有正常座位同埋兩排吧枱,有一排仲要係對街,最啱我呢個獨行俠😎這家店由兩夫婦所開設,丈夫以前是越南餐廳的副主廚,太太就是正宗的越南姑娘嫁咗來香港比呢個老板,兩夫婦共同創造出如此正宗的越南餐館💛另外好值得一讃嘅係呢度好多小食係為一個人用餐而設,有大份細份可以選擇,讓一個人用餐嘅朋友都可以食到多啲唔同嘅美食,就好似我今日咁,可以食到幾多野先至係$108,真係好抵食▪️招牌牛骨湯生牛肉河粉 $42湯頭非常清甜,我差唔多成碗飲晒🤣,生牛肉呈現半生熟嘅狀態,軟淋好味,河粉係正宗越南河粉,幼身嫩滑,連配角嘅蘿蔔都做得非常好,清甜冇渣,吸晒啲牛骨湯味,好好味💛💛▪️ 海防炸蝦餅 (兩件)$28蝦餅係我食越南泰國必食嘅小食,呢度個蝦餅爽口彈牙,$28兩件實在太抵食▪️越萊迷你精選拼盤 $48呢個拼盤分別有三種唔同小食,每款一件,真係啱晒,樣樣可以試少少💛🍆潘良明蝦帶子伴茄子呢個小食簡直不得了,從來都冇試過呢個配搭,茄子加咗燒汁好

▪️招牌牛骨湯生牛肉河粉 $42

▪️ 海防炸蝦餅 (兩件)$28

▪️越萊迷你精選拼盤 $48

🍆潘良明蝦帶子伴茄子
呢個小食簡直不得了,從來都冇試過呢個配搭,茄子加咗燒汁好惹味,配上爽口嘅蝦同埋帶子,面頭仲加咗炸過嘅紅蔥頭同埋生蔥,成件事真係超級好味,一件實在唔夠我食😋

🐔蒜香牛油雞翼
雞翼大隻肥美,炸到外脆肉好Juicy,加上蒜蓉牛油嘅香味,好出色

🫔越南炸春卷
係我想食嘅米紙越南春卷,一啖咬落去外皮聲音清脆,我食到餡料係切碎豬肉紅蘿蔔洋蔥(我估應該係,除非唔係)😂😂而且唔油,加埋魚露一齊食,好正宗

▪️凍越南咖啡 (跟餐價錢)$6
越南咖啡就係咖啡加咗煉奶,做得唔錯唔太甜,而且仲要係跟餐加$6,超級抵飲

2021-11-02
下午茶
2021-11-01 38 瀏覽
牛萊了生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸同牛生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸同牛𦟌勁豐富,而且款款餸都好好食,絕唔馬虎。牛腩牛筋大大舊又入味,牛筋都整到個口感好好,係膠原豐富嘅感覺!湯底好純骨香味,唔油,食完亦唔會口渴,係真材實料。同行素友叫咗沙沙汁魚柳包,好大個,醬汁溝咗唔少蔬菜,添加咗清新爽口感覺,而且平衡脆炸魚柳。魚柳外脆肉嫩,又夠熱。小食都出色,認真配搭同調味,真係好欣賞食物質素咁平均,每樣野都唔會令人失望。我最鐘意就係矮瓜,酸汁、炸蒜片加爽口大蝦,只係一大口矮瓜就咁多配搭,又平衡到口感同味道。呢個質素配午餐價錢,我覺得超值!
牛萊了
生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸同牛生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸同牛𦟌
湯底好純骨香味,唔油,食完亦唔會口渴,係真材實料。
呢個質素配午餐價錢,我覺得超值!
呢度既裝修都幾有越南風味同企理,最重要每一樣既份量都大大份,食完真係飽到上心口,好滿足😳🐽牛萊了 $68貪心既小編想試多幾款餸,叫左呢一碗,有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸2粒同牛𦟌,餸同河粉既份量都好多,呢個價錢都真係好抵食,牛筋真係超級大舊,都夠淋,牛丸亦都好多肉汁,好有牛味🤤湯底係熬左至少10個鐘既牛骨湯,夠味得黎唔油膩🐽越式自選湯粉 $46朋友叫左一碗自選既河粉,揀左生牛肉同牛腩,同樣都係好多😂😂牛腩肥肥地,油脂味幾香,生牛肉上枱時都仲係粉粉地,唔會過老🤙🏻🐽越萊自製手工春卷 (4件) $38賣相好得意😆用個籃載住,跟住上面有頂帽,唔好見啲春卷好似細細條咁,但皮薄餡多,餡料味道豐富,點埋個酸辣汁食就非常正🤩🐽越萊蒜香牛油雞翼 (3件) $26牛油味同蒜茸味都好重,真係超級入味,雞翼做到外脆內滑,值得一試😋🐽咸檸七 & 青檸梳打 +$6呢度既青檸梳打好好飲,唔係就咁將粒青檸擺落啲梳打入面,而係應該加左啲青檸汁,令成杯都係充滿左青檸味😙咸檸七都係正常既好飲😎

🐽牛萊了 $68

🐽越式自選湯粉 $46

🐽越萊自製手工春卷 (4件) $38

🐽越萊蒜香牛油雞翼 (3件) $26

🐽咸檸七 & 青檸梳打 +$6

2021-10-24
5 分鐘 (堂食)
2021-10-24 84 瀏覽
成日聽營養師講減肥期間食越南菜係一個好選擇,所以放工就同男朋友嚟咗呢間喺廟街嘅越南菜試一試。小店都好受歡迎,嗰晚去到都差唔多滿座,亦keep住有人嚟買外賣。小店嘅裝修都好有心思,有滕織嘅吊燈又有越南草帽等等。我哋兩個叫咗一個朦粉一個湯麵同埋一個菜share嚟食,跟餐仲有兩杯嘢飲。厚切燒豬扒蝦餅撈朦$52撈朦真係減肥期間嘅好戰友,豬扒唔會過分調味,蔬菜類亦都有好多,加埋朦粉汁一齊食,真係清爽又開胃。越萊精選火車頭$88火車頭聽得多,但其實我哋都係第一次食,開頭以為只係配料多所以貴啲,但原來份量係超~級~大,兩個人叫一個火車頭share嚟食可能先食得晒呀。配料非常豐富,有生牛肉,牛筋,牛腩,牛丸,扎肉,豆卜,雞絲,豬軟骨,豬雞牛都齊晒😆西貢馬拉盞炒通菜$24通菜嘅份量份量唔少,但係汁就略嫌多咗啲,鹹咗少少。跟餐熱柑桔蜜

厚切燒豬扒蝦餅撈朦$52

越萊精選火車頭$88

西貢馬拉盞炒通菜$24
通菜嘅份量份量唔少,但係汁就略嫌多咗啲,鹹咗少少。

跟餐熱柑桔蜜

最近搬了新公司在佐敦,當然在附近搵食啦~這家越南餐已在短期內光顧4次,證明食物係ok的,湯頭不俗,但員工態度真應該改善,每次去都感覺佢哋拖低間餐廳的質素,事緣前日又去光顧,已經接近3點半,連我在內只有幾個客人,叫了個下午茶餐,餐飲是包1杯熱柑桔蜜,我不愛甜,所以不要了,只要了1杯暖水(第一次叫),但到我的撈濛已經快吃完也未見暖水縱影,所以再請員工幫我拿杯暖水(第二次叫),水吧內的員工當時應該也聽到,但他轉身取了一盤碗出來洗,我也耐性地望著等他,但看了起碼5分鐘,仍不見他有去倒杯熱水給我的意思,我再問剛才那位員工可以幫我取杯暖水嗎?(第三次叫)那位員工依舊面無表情也沒任何回答,但走到水吧再叫該位在水吧裏的員工取暖水,裏面那位員工再取幾個檸檬出來切之後,終於輪到倒我的暖水了,其實我是否一早應該要叫熱柑桔蜜走柑桔呢!?叫1杯暖水需要三催四請的餐廳,如此態度我沒有說錯應該叫待慢吧?之前來也試過有些不禮貌對待,全部也不是很大的問題,但就反映出經營者管理不善,員工全部也不在乎對客人是否需要有禮貌,我是不想再受他們不禮貌的氣,就算多好食我決定以後也不會再去!
2021-10-19 727 瀏覽
見佢喺廟街以為係油麻地🤣原來反而係近九龍公園嗰邊!不過好易搵!!食完仲可以行下公園先返屋企呀👍🏼👍🏼佢都幾full ga wor!!去到7點幾仲有一堆人等緊位,我地好彩6點半就啱啱有堆人走,即刻有位坐!!!如果佢個店大啲,就正囉!!位都會有小小逼🙈🙈裝修都有越南風吹,有好多竹嘅製品!越式自選粉 $523個餸都係52咋!!我哋今晚係collagen之夜加咗6蚊要豬軟骨,有3大舊而好淋!正!!仲有牛筋,好入味!!生牛肉必叫啦!!好食呀!超大碗2個人食都得!!!經典撈檬 $60我超鍾意這個!!好大碗!!仲要好多餸!!!好食!香茅豬扒有小小肥,所以好食唔會好茶乾!!仲有豬頸肉同牛肉,都好豐富!!性價比極高!!牛油雞翼 $36/5件好重牛油味!!好深刻㗎都!少有嘅入味好食!上茶亦好有風味,啱哂打卡!自製手工春卷 $38/4件入面有豬肉同木耳!!幾特別,點汁好食!新鮮炸好熱辣辣!!Overall黎講,好抵食又好食!晚餐仲要送柑桔蜜添!潤番!!

越式自選粉 $52

經典撈檬 $60

牛油雞翼 $36/5件

自製手工春卷 $38/4件
入面有豬肉同木耳!!幾特別,點汁好食!新鮮炸好熱辣辣!!

• 經典撈檬
2021-10-18 74 瀏覽
超抵食人氣越南菜😮‍💨💕-牛萊了 (跟檬粉) ($68)牛肉大集薈🐮♥️非常足料!有齊鮮牛肉、牛展、牛筋、牛腩同牛丸😍啖啖都係牛😋仲要配埋濃郁嘅牛肉湯,真係冇得頂呀!最最最中意牛丸,口感實在,充滿牛嘅脂肪粒,一咬落去就bit曬啲牛汁出嚟,非常惹味😍牛筋就好軟腍,接近入口即溶🥲-越萊經典撈檬 ($60)有齊燒豬頸肉、豬扒同牛肉,惹味得嚟可以食到唔同種類嘅肉,不錯!最欣賞係豬扒,香口得嚟又夠厚肉,完全唔會乾,可以好好享受佢嘅豬味同燒烤味😌💕-河內蝦仁米紙卷 (4件) ($38)外皮薄但煙韌,再點埋酸酸甜甜嘅醬汁,十分醒胃呀!🤣👌🏻-由於CP值太高,所以都幾多人嚟😋👍🏻👍🏻食晚市嘅話建議早少少嚟喔
超抵食人氣越南菜😮‍💨💕
牛萊了 (跟檬粉) ($68)
越萊經典撈檬 ($60)
河內蝦仁米紙卷 (4件) ($38)
外皮薄但煙韌,再點埋酸酸甜甜嘅醬汁,十分醒胃呀!🤣👌🏻