越萊 (廟街)

Pho Bo (Temple Street)
2020-07-22 1387 瀏覽
由佐敦走向尖沙咀方向,差不多走到柯士甸道,見到此越南菜餐廳。 門外寫着人氣小吃笫一位是我最喜愛的牛油雞翼,即時食指大動。店內裝潢簡約。以透明膠板分隔桌面,消毒潔手液放在桌上供客人使用,衛生防疫功夫妥善,我們用膳也放心。點菜紙共兩頁,選項也不少。 越式珍寶火車頭 : 十二款基本配料; 湯底有三款 (招牌牛骨湯、蕃茄濃湯、清雞湯),任選其一。既然是招牌, 我當然選牛骨湯。湯粉可選金邊粉、河粉或檬粉,我今次點了河粉。火車頭送上,份量多得一人一定吃不完。 先嚐湯底,牛骨湯底口感頗厚、香而不臊,滿是牛味。十二款配料均可口,尤其牛筋和牛肚炆煮得腍,配料份量足夠二至三人享用。 這個火車頭性價比非常高,$68套餐還包括一杯熱飲。 鮮蝦仁米紙卷 : 米紙卷薄得晶瑩通透,蝦仁新鮮,口感清爽。 越萊蒸粉卷 : 粉卷皮薄,包裹着一些肉碎蔬菜,肉碎炒得香口不膩,還有扎肉片,好豐富。 越萊炸春卷 : 春卷皮脆,不覺油膩 蒜香牛油雞翼 : 大大隻的雞翼,皮香脆,滿口蒜香牛油味道。那麼大的雞翼全熟,但雞肉仍濕潤,烹調功夫好。 熱奶茶 : 朋友平日喜愛奶茶,也說這杯奶茶茶香順滑,不錯呀。 越萊椰青特飲 : 椰青肉頗多

點菜紙共兩頁,選項也不少。

越式珍寶火車頭

這個火車頭性價比非常高,$68套餐還包括一杯熱飲。

鮮蝦仁米紙卷 : 米紙卷薄得晶瑩通透,蝦仁新鮮,口感清爽。
鮮蝦仁米紙卷

越萊蒸粉卷

越萊炸春卷 : 春卷皮脆,不覺油膩

越萊炸春卷

熱奶茶

越萊椰青特飲 : 椰青肉頗多,清甜味道好。
越萊椰青特飲

此店性價比高,我以後又多一處品嚐越南菜的好地方了

2020-07-13
越式珍寶火車頭
鮮蝦仁米紙卷
越萊蒸粉卷
越萊炸春卷
越萊椰青特飲
星期六放工同大佬去搵食,去咗佐敦,其實呢區真係好多選擇,不過上網見越萊都好評如潮,咁就試一試啦。到達時大概2:00,店舖裡面係坐滿晒人,以為要等啦,門口姐姐又話安排到座位,仲即時同我哋量體溫。眼見真係座無虛席,被安排坐喺人與牆中間平排坐,食店內個個都坐到膊頭貼膊頭,更唔好講檯與檯之間有距離,只係有塊透明膠板隔住對面食客。成餐飯都喺好迫嘅情況下食。上菜時服務員因為太窄嘅關係,往往都要坐隔離近路口食客避開或者幫手遞過嚟,感覺非常唔良好。當日叫咗:-1.     香茅豬扒煎蛋飯– 香茅豬扒肉質鬆軟,有入口即溶嘅口感,香茅調味啱啱好。兩隻煎荷包蛋,蛋白邊香脆,蛋黃呈溶岩漿一入口蛋漿瀉出。飯嘅份量都幾滿足,不過豉油汁同蔥油多啲相信會更完美。2.     招牌牛骨湯+秘製豬軟骨金邊粉 – 湯頭清香味濃,有啲鮮洋蔥絲同炸過嘅蔥粒,香料味滿滿充斥口腔,甘香味久久不散。湯內仲有蘿蔔兩大嚿,索晒啲湯好滋味。跟配菜有金不換同大量生芽菜,客人可按自己喜好份量落入湯粉內,芽菜比較粗大肥,夾埋啲比較碎嘅金邊粉連湯入口,互補情況下有驚喜。餐牌上推介嘅秘製豬軟骨,味道一般,肉靱黏牙,軟骨部份反而軟脆軟脆仲好食。跟湯粉

當日叫咗:-

香茅豬扒煎蛋飯

2.     招牌牛骨湯+秘製豬軟骨金邊粉 – 湯頭清香味濃,有啲鮮洋蔥絲同炸過嘅蔥粒,香料味滿滿充斥口腔,甘香味久久不散。湯內仲有蘿蔔兩大嚿,索晒啲湯好滋味。跟配菜有金不換同大量生芽菜,客人可按自己喜好份量落入湯粉內,芽菜比較粗大肥,夾埋啲比較碎嘅金邊粉連湯入口,互補情況下有驚喜。餐牌上推介嘅秘製豬軟骨,味道一般,肉靱黏牙,軟骨部份反而軟脆軟脆仲好食。跟湯粉加$18要咗個小食拼盤,點嘅時間唔知個拼盤有咩葫蘆,嚟到時先知原來有一隻牛油雞中翼,皮酥脆夾牛油味香濃,雞肉都非常JUICY。一條纖細嘅越南春卷,細細條但餡料足。涼伴茄子墊底上面有一隻蝦同一隻燒帶子,真係幾豐富特別。
牛骨湯豬軟骨金邊粉

秒製豬軟骨

小食拼盤
小食拼盤(燒帶子)
小食拼盤(蝦🦐)
3.     香茅燒牛肉米紙卷 – 米紙皮煙煙靱靱,香茅燒牛肉有燒烤味,牛肉味重,香茅味出,配上蔬菜真係好滋味而且口感好滿足。
香茅燒牛肉米紙卷

點任何正餐加$3都可以叫一杯普通凍飲,叫咗一杯凍檸檬茶,出奇地茶味濃得嚟一啲都唔澀。凍齋啡都好香濃夾有少少酸。

總括食物質素都算唔錯,係有啲參差,不過都算平均。但係店內就真係坐得唔太舒服,下次會選擇外賣。
2020-06-06
香茅豬扒煎蛋飯
小食拼盤
小食拼盤(燒帶子)
小食拼盤(蝦🦐)
香茅燒牛肉米紙卷
2020-05-28 1932 瀏覽
行去西九龍途中見到這裏有很多人排隊,是一間裝修新穎的越南菜館而且價錢很便宜,所以很多人在排隊,我們剛好有時間就和朋友在這裏吃晚餐。新開張的關係店員都比較生手,有點手忙腳亂,不過很有禮貌。坐位有點窄,沒有位置放袋。【越式湯河】我選了招牌牛骨湯配金邊粉,配料要生牛肉和豬肉扎肉,湯底很濃厚幾香牛骨味,不算很鹹,配生洋蔥和金邊粉已經很好吃。生牛肉味道100分,剛淥熟夠鮮嫩。朋友選了蕃茄濃湯配金邊粉,同樣選了生牛肉和比較少見的純素扎肉。蕃茄味道夠濃郁,純素扎肉口感幾似,不過味道就像腐皮。【越萊精選拼盤】很抵吃,有齊三款小食而且蒜香牛油雞翼很大件,燒帶子明蝦涼拌茄子都很好吃,明蝦幾鮮甜,茄子香味十足!【雞肉串燒】雞肉有點鞋口,調味不錯,沙嗲醬亦很好吃,$20有三串實在非常抵!【蒜油香茅炒菜心苗】菜心苗夠晒新鮮,顏色是青草綠色,不會太重調味,感覺亦健康。【越萊椰青特飲】選了走甜,所以味道比較淡,如果直接用椰青沒有加水更好喝。

越萊精選拼盤

雞肉串燒

蒜油香茅炒菜心苗

2020-05-26
越萊精選拼盤
雞肉串燒
蒜油香茅炒菜心苗
同男朋友喺尖沙咀行完街,諗住清清地食個越南撈檬,就上網搵吓有咩越南餐廳。誤打誤撞嚟到佐敦呢一間餐廳!好驚喜喎!!!真係性價比好高嘅餐廳,所以好想打一篇去稱讚一下👍👍👍👍一睇Menu已經好驚訝,覺得位於喺都算旺區,食物嘅價錢都可以做到唔會太貴。小食有10幾蚊至廿蚊,撈檬麵跟餐送熱飲都只係36蚊👍而且店員好好人😊然後上碟嘅時候,我哋都哇咗一聲,覺得超大碗!大家睇睇:撈檬真係好大碗,味道仲要好好。牛肉同雞肉份量都超多。同男朋友一路食一路讚😂呢一個沙律塔就一般覺得偏鹹,但都只係$22,試吓無妨。
同男朋友喺尖沙咀行完街,
諗住清清地食個越南撈檬,
就上網搵吓有咩越南餐廳。
誤打誤撞嚟到佐敦呢一間餐廳!
好驚喜喎!!!
真係性價比好高嘅餐廳,
所以好想打一篇去稱讚一下👍👍👍👍

一睇Menu已經好驚訝,
覺得位於喺都算旺區,
食物嘅價錢都可以做到唔會太貴。
小食有10幾蚊至廿蚊,
撈檬麵跟餐送熱飲都只係36蚊👍

而且店員好好人😊

然後上碟嘅時候,
我哋都哇咗一聲,覺得超大碗!
大家睇睇:
香茅燒牛肉撈檬(跟餐)
烤雞柳撈檬(跟餐)

撈檬真係好大碗,味道仲要好好。
牛肉同雞肉份量都超多。
同男朋友一路食一路讚😂

呢一個沙律塔就一般覺得偏鹹,
但都只係$22,試吓無妨。
香茅燒牛肉撈檬(跟餐)
烤雞柳撈檬(跟餐)
2020-10-13 4 瀏覽
經朋友介紹黎左呢間位於佐敦既越南菜餐廳,今日太熱,所以我地兩個都揀左食越式凍撈檬🤣店舖唔大,所以我覺得坐得有d迫,如果可以每桌隔得開d 會好好多💪🏻我地兩個人叫左四樣野,分別係:炭燒豬頸肉撈檬、香茅豬肉撈檬、一口雞絲牙車快沙律、純素扎肉米紙卷如果要比較,我會覺得炭燒豬頸肉撈檬更好味,因為香茅豬肉每塊都頗肥,撈檬表現就正正常常個人黎講都幾中意個一口雞絲牙車快沙律,個combination好新鮮,fresh得黎又有脆口既蝦片,好過癮,口感唔錯🤤純素扎肉米紙卷就普普通通,唔太推介🥺呢間真係幾抵食,抵食得黎又有一定水準,怪唔之得門外一直有人排隊等入坐#越萊#越南菜
店舖唔大,所以我覺得坐得有d迫
,如果可以每桌隔得開d 會好好多💪🏻

,fresh得黎又有脆口既蝦片,好過癮,口感唔錯🤤
純素扎肉米紙卷就普普通通,唔太推介🥺

#越萊
#越南菜
2020-10-13 0 瀏覽
今日去咗佐敦廟街搵嘢食,嚟咗呢間叫做越萊嘅餐廳。呢間餐廳係深水埗福榮街有另一間分店,下次如果去福榮街都可以再食,因為真係好抵食!叫咗個豬三寶,有三個餸,包括香辣豬手、豬頸肉同埋扎肉。可以自己揀配乜嘢麵同埋乜嘢湯。我揀咗牛肉湯同埋金邊粉,個湯非常之出色,好友有牛肉味,淨係食啲金邊粉唔使飲湯都好夠味,非常之讚!不過之後食食吓啲麵索哂啲湯又有啲鹹。我見對面位叫咗一個單拼,一個碗面配一個餸, $34 ,仲要係晚市,大大碗,真係超級平!

2020-09-20 132 瀏覽
佐敦一向多平靚正既野食,呢間真係要推介。見其他人既食評都係講佢d越式粉/ 小食好食,但其實佢個下午茶越南法式包都好鬼正!!越南法式豬肝三文治 個包表面脆脆地,入面好軟熟。配料方面有豬肝醬,扎肉,青瓜,芽菜等等配料,個配搭係岩岩好,唔會食完好油膩、好滯咁。加埋杯熱野飲都係$32 咋!真係好出色仲要係黃店餐廳,一定要支持下啦!
佐敦一向多平靚正既野食,呢間真係要推介。

越南法式豬肝三文治

加埋杯熱野飲都係$32 咋!

真係好出色

仲要係黃店餐廳,一定要支持下啦!
  • 越南法式豬肝三文治
2020-08-25 151 瀏覽
朋友介紹,原本相約兩人一起去,可是最後朋友來不了,所以自己一人去吃這個午餐。差不多1:00到達,見到有最少五六個人在外面等位或等外賣。因為我得一人,可以即刻入座。全店遵守食市限聚令不多於五成人,所以空間很大。我坐吧枱。侍應幫我量度了體溫才讓我進入。環境感覺清潔安靜,下單後大概等了10分鐘,不算超快也不算晚。牛骨湯頭好味,牛丸牛肉牛腩片的份量很足夠,還送了一碟油菜。唯一要挑剔的就是湯不夠熱,生牛肉浸了很久好像還沒有熟透。
2020-08-25
見到openrice 講得咁行,就去試一試。以下係本人給予極度劣評的罪狀:1. 樓面的姐姐首先胡亂放客人進入店內,在疫情的限制下,胡亂安排客人放行進入店內,導致社交距離短暫超過限制。經理已經即時作出糾正的字句。2. 我叫了一份火車頭,所有粉面類最棹忌的,就是個湯唔夠熱。唔夠熱的意思,不是普通的唔夠熱,而是好像買外賣回到家的溫度。這個情況,在疫情下和在這個炎炎夏天,食物安全是一個很基本的要求。前因後果不必多說。3. 上菜時,姐姐將我碗麵放喺我的旁邊,然後走開。意思是否叫我自己搞掂? 當時店舖的人數已經減至正常的一半,而我旁邊是沒有人的。根本不是要求把餸菜送到轉角位的角落頭位置裏面, 這是基本的服務。4. 在進食的過程中,廚房傳來大量而且嘈吵的聲音。這個源頭來自於水吧的同事,大力大力把塑膠的器皿從一個箱搬到另一個箱。這一種噪音,在一個密封的舖頭裏,令人極度難堪,而且這個噪音維持了超過2分鐘。同時間,所有器皿移動完畢,水吧的同事將一箱器皿從地下搬到另一個平台上,然後大力拋下這一雙的器皿,噪音有象一架私家車撞向鋪頭一樣,把所有食客嚇一跳。 情況令人側目。5. 樓面姐姐走來走去, 行過我背面時不

5. 樓面姐姐走來走去, 行過我背面時不斷按我的椅背。 好熟?

我很少出post 講別人店舖的不是, 但我希望這劣評能夠令點舖有所提升,不是openrice 賣廣告的情況亦客似雲來才是正途。

在重複一次, 我給與劣評並blacklist, 以後唔再來。
2020-07-12
最近先發現原來吳松街、廟街、白加士街都好多野食,一到lunchtime就見到間間都出現人龍,今次揀左去食越南野,店內唔多位,空間較細,所以真係要等10-15分鐘,如果唔想等都可以叫外賣,我見外賣單都出得好快------豬扒撈檬 $36 7.5/10$36真係幾抵食,午餐仲可能跟一杯熱飲,每張檯都會有枝辣醬,任你自己加,豬扒味道都唔錯,有輕輕煎過,口感厚實唔似加左鬆肉粉,,但呢到份量唔似足一塊😖而檬粉味道較淡,所以要加大量魚露,不過食落都幾滑,同埋我已經揀左少粉份量都有咁多,性價比都算唔錯
------
豬扒撈檬 $36 7.5/10
2019-12-18
2020-06-24 144 瀏覽
路過睇細細間鋪,越南粉,都有人排下隊。見價錢又唔貴,就排下隊。。。我後面2位女士在傾計,講呢間野次次到lunch就好亂。剛開始不理解“亂”係邊件事?有幾個客食完出來,隔玻璃門望店內。個侍應執枱都幾慢下,樓面有3個人,幾窄間鋪。當行入去時,坐低,仲有近6-7個位仲有上手食完d碗碟。女侍應就慢慢執,放木盤係每個位上。再開始派紙巾+筷(台風方式的擺設完..)俾完張紙,選擇完食咩(落單完)等待食物。。就會不時聽到個女侍應大聲問邊個叫左杯凍檸茶走糖等,邊個碗生牛肉河等等。。。我對面枱1男1女就講笑話,問到佢地時要應機。唔係無得食。。。明明對面枱遲過我入,仲快過我。甘都係小事,終於等我碗湯檸。賣相一般,食物合格。不過,佢落左我個小食拼盤,要追加返。小食拼盤,涼拌茄子正常睇字面都係涼(凍菜),一口想吞入,發現熱,有些燙又吐出來 。有點意外驚喜,客源係幾多。(以上只係個人經歷)
2020-06-17 142 瀏覽
路經此店,發現新面貌,做越南菜。價錢大眾化的,快飯之選。牛肉牛筋金邊粉牛肉湯底。這是正價越南春卷,竟然有打卡位。但論驚喜是跟餐追加的小食拼盤,抵食!牛油鷄翼能更小油就好了。跟餐送飲料一杯,味道正常熱柑桔。
2020-06-14
2020-06-14 135 瀏覽
今日係深水埗電腦商場買完野好肚餓,於是行去最多野食嘅福榮街,見到尼間越南餐廳價錢又幾抵,一於入去試下先點了三個小食和一碗火車頭,火車頭大大碗,牛骨湯清新,份量十足,起碼有二個麵底,二個女仔share 食先食得哂,牛肉牛展有口感,蘿蔔豆卜吸入湯的味道,很惹味,加入青檸和少少辣椒落個湯度,更能提升湯的鮮味蒜香牛油雞翼,雖然炸醬比較厚,但食落好香牛油味,雞翼咬落好juice 炸春卷,外層炸得酥脆,份量細细地有三條,用生菜,包住食點埋醬汁更惹味炸蝦餅,蝦餅肉質彈牙,炸得外層爽脆天氣咁熱,飲杯桔仔梳打,喝一口透心涼,真係超級解渴買單都只是幾百元,不得這麼多人排隊等位

炸蝦餅,蝦餅肉質彈牙,炸得外層爽脆

天氣咁熱,飲杯桔仔梳打,喝一口透心涼,真係超級解渴

買單都只是幾百元,不得這麼多人排隊等位
2020-06-06 117 瀏覽
朋友帶我來試越南粉,模式有點像車仔麵檔,自己點選喜愛的餸和小食等,周邊環境舒適,坐位平排居多。😎😎如車仔麵般挑選選料選湯選麵,加上幾款小食和飲品的簡單配搭,選擇蠻多。😉招牌牛骨湯河加配了牛筋及招牌咖喱魷魚。牛骨湯香濃而不膩,加上咖哩汁鹹味剛好,浸湯蘿蔔也十分軟身。牛筋和咖喱魷魚出奇地配搭,芽菜青檸辣椒等可以自由加配。🤤小食 - 菜心苗甜豉油搭配鮮嫩菜心,一解膩氣,很有車仔麵檔感覺!香脆炸蝦餅貼心的切成小件,熱辣辣脆口,蝦肉質地彈牙,配上辣醬十分惹味。😝蒜香牛油雞翼盛戴小吃的容器玩味十足!蒜香牛油香氣撲鼻,炸漿很薄皮,炸得乾身。😋精選拼盤再來吃不停的雞翼!還可多試兩款小食。春卷香脆,饀料豐富。另一個燒帶子大蝦涼拌茄子很越南風味,新奇有趣的配搭。😍越式桔仔梳打咸咸的桔仔,舒緩一下喉嚨的上火,配上清爽梳打水,把剛才油膩感都打散了!😙🤗🤗

招牌牛骨湯河

小食 - 菜心苗
甜豉油搭配鮮嫩菜心,一解膩氣,很有車仔麵檔感覺!

香脆炸蝦餅

精選拼盤

越式桔仔梳打
  • 蒜香牛油雞翼
2020-06-04 133 瀏覽
市道不佳的情況下,我們應多支持小店出品,今次去品嚐的是越南菜。先點的是招牌牛骨湯底配檬粉,點了生牛肉及招牌咖喱魷魚,牛骨湯味道濃郁,清清甜甜湯底帶有輕輕的牛肉鮮味,配上較重味的咖喱魷魚,咖哩味香,魷魚鮮味,兩者相互帶來衝擊,異常地配合,牛肉串燒更是出色,牛肉肉質煙韌有咬口,但又未至於十分難咀嚼,主要是由於燒烤的時間控制得相當好,既可保留牛肉的肉汁多,又不會令過多的水份流失,配有獨有的醬汁,帶出鮮香的味道,十分出色。兩人去食,主菜連飲品小食,人均$70,價格相當相宜。

兩人去食,主菜連飲品小食,人均$70,價格相當相宜。