5天前 25 瀏覽
見佢喺廟街以為係油麻地🤣原來反而係近九龍公園嗰邊!不過好易搵!!食完仲可以行下公園先返屋企呀👍🏼👍🏼佢都幾full ga wor!!去到7點幾仲有一堆人等緊位,我地好彩6點半就啱啱有堆人走,即刻有位坐!!!如果佢個店大啲,就正囉!!位都會有小小逼🙈🙈裝修都有越南風吹,有好多竹嘅製品!越式自選粉 $523個餸都係52咋!!我哋今晚係collagen之夜加咗6蚊要豬軟骨,有3大舊而好淋!正!!仲有牛筋,好入味!!生牛肉必叫啦!!好食呀!超大碗2個人食都得!!!經典撈檬 $60我超鍾意這個!!好大碗!!仲要好多餸!!!好食!香茅豬扒有小小肥,所以好食唔會好茶乾!!仲有豬頸肉同牛肉,都好豐富!!性價比極高!!牛油雞翼 $36/5件好重牛油味!!好深刻㗎都!少有嘅入味好食!上茶亦好有風味,啱哂打卡!自製手工春卷 $38/4件入面有豬肉同木耳!!幾特別,點汁好食!新鮮炸好熱辣辣!!Overall黎講,好抵食又好食!晚餐仲要送柑桔蜜添!潤番!!

越式自選粉 $52

經典撈檬 $60

牛油雞翼 $36/5件

自製手工春卷 $38/4件
入面有豬肉同木耳!!幾特別,點汁好食!新鮮炸好熱辣辣!!

• 經典撈檬
  • 蒜香牛油雞翼
2021-08-19 583 瀏覽
要食平靚正越式粉麵,又想飲番杯正宗越南咖啡,<越萊>確係一個好選擇!!平時去開尖沙咀或者佐敦行街,都會來呢間小店食下呢道嘅越式河粉,因為真係抵食又好食。 午市、下午茶同晚市都有套餐供應,有湯河又有撈檬可以選擇,款式都吾少。小食都有好多選擇。餐廳吾算好大間,不過由於長期人氣高企,所以間吾使都可能要等下位,好好彩當晚等左5分鐘便可以入座。<牛萊了 $68> 聽個名都知道全部同牛有關,材料有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、牛,配埋招牌牛骨湯,同埋越式河粉,好大碗好足料呵!!牛骨湯底味道非常清甜,而且好有牛味,材料同配菜都好好味,牛肉、牛筋同牛都非常入味,肉質又嫩又腍。值得一讚嘅係,餐廳用上越式香料葉、芽菜、蘿蔔同青檸來調味,充滿越式風味。<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52> 撈檬入口都幾爽口,而且我哋加底加咗五蚊,就可以多好多檬粉,要多檬粉都係加五蚊,真心抵食。配埋餐廳供應嘅秘製酸甜醬汁,撈埋落去啲檬粉度一齊食,非常酸甜惹味,而且仲好開胃。豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食
小食都有好多選擇。
<牛萊了 $68>

<厚切豬扒蝦餅撈檬 $52>
豬扒都好大塊,而且仲要係厚切,有陣陣香料味道,醃得非常惹味好食。越式炸蝦餅係新鮮即炸,而且蝦肉入口感覺非常之彈牙好食。
<越式蒜香牛油雞翼 $36/5件>
我們叫了五件一客,新鮮即刻炸起嘅蒜香牛油雞翼,蒜蓉味道同牛油嘅味道都非常之濃郁,雞翼咬落去,外面炸得非常香脆,而且入面嘅雞肉係非常之嫩滑,仲好juicy!!~係必食之選!

我哋跟餐加$6要了凍越南咖啡,咖啡嘅味道非常之香濃,而且奶底仲好夠滑,同樣值得推薦。

整體來講,餐廳嘅食物實在充滿越南特色風味,而且價錢非常之親民,絕對抵食,下次一定會再來呵!!~

• 牛萊了
  • 蒜香牛油雞翼
2021-06-10 1098 瀏覽
早收工又食下午茶,之前幫襯過深水埗分店印象很好,見佐敦近返工地方有分店就再幫襯下。在門口已經看到和之前不同,推出了一些新的下午茶和全日套餐。見到有人在門口等……哇入到去咁多外賣,座位也坐了一半以上,似乎生意唔錯。即使繁忙,店員都很有禮貌會帶位、探熱同派紙仔寫資料,很盡責和勤奮。點了個全日套餐,精選火車頭,加了一份河內鮮蝦仁米紙卷和凍越南咖啡(對上一次是熱啡,天時暑熱試下凍的)。小食先來,有青瓜和蔬菜的配搭讓味道很清新,蝦仁很爽脆。表皮煙韌,中間一條條的有毛細管作用把醬汁充分吸收,酸酸甜甜很開胃。店員們在繁忙時間仍能保持速度,很快就來了主食。我一看這碗的大小,差點以為自己叫了一個火鍋。越式湯河當然要放九層塔、辣椒和青檸汁。點解話好似一個火鍋,因為配料嘅款式同份量真係有一煲火鍋咁多。款式已經有7、8款,每樣嘅份量都有3~4件,唔係好似某D車仔麵/米線鋪叫得越多款就每款越少咁樣。越式湯麵必須有嘅生牛肉,還有粉紅色,入口鮮嫩易咬。牛筋&豬軟骨,豐富嘅骨膠原❤豬軟骨好軟,全舊都冇硬骨結實而且有牛味嘅牛丸,咬開可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。越南咖啡凍飲都一樣香甜。食完成碗好似打完任食邊爐咁飽。而價錢

越式湯河當然要放九層塔、辣椒和青檸汁。
越式湯麵必須有嘅生牛肉,還有粉紅色,入口鮮嫩易咬。

牛筋&豬軟骨,豐富嘅骨膠原❤豬軟骨好軟,全舊都冇硬骨

結實而且有牛味嘅牛丸,咬開可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。
越南咖啡凍飲都一樣香甜。

食完成碗好似打完任食邊爐咁飽。
而價錢絕對係超值,呢度就算2個人Share都夠飽有突。
2021-06-07
  • 越萊精選火車頭
  • 河內鮮蝦仁米紙卷
  • 越南咖啡
最近搬了新公司在佐敦,當然在附近搵食啦~這家越南餐已在短期內光顧4次,證明食物係ok的,湯頭不俗,但員工態度真應該改善,每次去都感覺佢哋拖低間餐廳的質素,事緣前日又去光顧,已經接近3點半,連我在內只有幾個客人,叫了個下午茶餐,餐飲是包1杯熱柑桔蜜,我不愛甜,所以不要了,只要了1杯暖水(第一次叫),但到我的撈濛已經快吃完也未見暖水縱影,所以再請員工幫我拿杯暖水(第二次叫),水吧內的員工當時應該也聽到,但他轉身取了一盤碗出來洗,我也耐性地望著等他,但看了起碼5分鐘,仍不見他有去倒杯熱水給我的意思,我再問剛才那位員工可以幫我取杯暖水嗎?(第三次叫)那位員工依舊面無表情也沒任何回答,但走到水吧再叫該位在水吧裏的員工取暖水,裏面那位員工再取幾個檸檬出來切之後,終於輪到倒我的暖水了,其實我是否一早應該要叫熱柑桔蜜走柑桔呢!?叫1杯暖水需要三催四請的餐廳,如此態度我沒有說錯應該叫待慢吧?之前來也試過有些不禮貌對待,全部也不是很大的問題,但就反映出經營者管理不善,員工全部也不在乎對客人是否需要有禮貌,我是不想再受他們不禮貌的氣,就算多好食我決定以後也不會再去!
5天前 10 瀏覽
超抵食人氣越南菜😮‍💨💕-牛萊了 (跟檬粉) ($68)牛肉大集薈🐮♥️非常足料!有齊鮮牛肉、牛展、牛筋、牛腩同牛丸😍啖啖都係牛😋仲要配埋濃郁嘅牛肉湯,真係冇得頂呀!最最最中意牛丸,口感實在,充滿牛嘅脂肪粒,一咬落去就bit曬啲牛汁出嚟,非常惹味😍牛筋就好軟腍,接近入口即溶🥲-越萊經典撈檬 ($60)有齊燒豬頸肉、豬扒同牛肉,惹味得嚟可以食到唔同種類嘅肉,不錯!最欣賞係豬扒,香口得嚟又夠厚肉,完全唔會乾,可以好好享受佢嘅豬味同燒烤味😌💕-河內蝦仁米紙卷 (4件) ($38)外皮薄但煙韌,再點埋酸酸甜甜嘅醬汁,十分醒胃呀!🤣👌🏻-由於CP值太高,所以都幾多人嚟😋👍🏻👍🏻食晚市嘅話建議早少少嚟喔
超抵食人氣越南菜😮‍💨💕
牛萊了 (跟檬粉) ($68)
越萊經典撈檬 ($60)
河內蝦仁米紙卷 (4件) ($38)
外皮薄但煙韌,再點埋酸酸甜甜嘅醬汁,十分醒胃呀!🤣👌🏻
呢間小店食過兩次午餐,但每次都唔會失望⋯⋯今次時間過了2:30是下午茶時段,多選擇,價錢十分便宜,雞絲湯粉加小食蝦餅再加埋一杯檸檬梳打都係$38,冇聽錯係$38蚊⋯真係唔少選擇有法包有撈檬有湯粉⋯🤔午餐選擇亦多,另外在餐牌仲有其他套餐選擇不能盡列呢個係買卷優惠,如果喺附近做嘢又中意嚟呢度食都係可以考慮和同事大家share呢個雞絲河雞絲都唔少最重要個湯底係好正,河粉又滑,另外仲有一啲薄荷葉芽菜等完全唔會因為下午茶而欺場👍係好正宗嘅越南湯河仲有小食蝦餅炸得熱及非常之爽甜,$38蚊,一個下午茶連蝦餅青檸梳打咁嘅價錢真係冇得挑剔,超級抵食,而且越南風味十足,如果唔介意舖頭細左小小,鍾意食越南嘢嘅你係值得去試吓嘅👍
呢間小店食過兩次午餐,但每次都唔會失望⋯⋯

真係唔少選擇有法包有撈檬有湯粉⋯🤔

午餐選擇亦多,另外在餐牌仲有其他套餐選擇不能盡列
正宗越南雞絲河
下午茶餐雞絲粉跟一塊炸蝦餅同埋一杯飲品都唔使$40蚊😱
2021-09-28
外賣自取
正宗越南雞絲河
下午茶餐雞絲粉跟一塊炸蝦餅同埋一杯飲品都唔使$40蚊😱
2021-10-08 26 瀏覽
今日早左放工,同朋友行左落佐敦睇吓有咩食,原來都幾多嘢食,我地今次揀左呢間越南菜,我地五點幾就入去食,因為驚晏啲落雨同打風,餐廳雖然唔大,但坐位都算坐得舒服,裝修都幾有心機,牆上有越南帽做裝飾,甚有越南風味。呢度都幾多選擇,有撈檬,串燒,小食,仲有越式三文治。我地叫左碗湯粉,一個菜,一個小食同兩杯飲品。粵式自選湯粉 - 大碗抵食,我地揀左三餸,有手撕雞絲,豬肉丸同埋蘿蔔, 河粉都幾爽滑,豬肉丸爽口彈牙,蘿蔔夠入味,冇渣。西貢馬拉盞炒通菜 - 蒜香味濃,炒得好惹味。潘良帶子明蝦伴茄子🍆 - 呢個好好食,我喺出面啲越南餐廳冇見過,黎到千其唔好錯過。凍越南咖啡☕️ - 香濃幼滑,推介!鹹檸七 - 佢唔係成個鹹檸檬,剛剛好,唔會過鹹!

西貢馬拉盞炒通菜 - 蒜香味濃,炒得好惹味。

凍越南咖啡☕️ - 香濃幼滑,推介!
鹹檸七 - 佢唔係成個鹹檸檬,剛剛好,唔會過鹹!
2021-10-07
2021-10-04 27 瀏覽
豬頸肉蛋飯豬頸肉多,係烤香過,唔太肥又唔太瘦,好味道牛骨湯底生牛肉蘿蔔湯河湯底香濃,河粉夠滑,蘿蔔好入味,生牛肉都唔少,仲有好多香草同芽菜比你選擇加唔加。炸蝦餅即叫即炸,食時小心熱親個嘴仔,蝦餅爽口彈牙。無骨鳳爪係我的至愛,無骨可以大大啖食,酸酸甜甜,十分開胃,配上少許芫荽同青瓜絲,令鳳爪更加fresh 熱柑咭蜜呢杯我覺得係鎮店之寶,唔係平時沖開的韓國柑咭蜜,呢杯係喉嚨痛飲開嘅鹹柑桔,但冇咩鹹味,但加上蜜糖,唔太甜,仲要係跟餐配送,飲完喉嚨好舒服,超值
豬頸肉蛋飯

豬頸肉多,係烤香過,唔太肥又唔太瘦,好味道

牛骨湯底生牛肉蘿蔔湯河

炸蝦餅

即叫即炸,食時小心熱親個嘴仔,蝦餅爽口彈牙。

無骨鳳爪

熱柑咭蜜

好鬼死抵食嘅越南餐廳叫咗一個牛魔王嘅越式湯河,入邊有牛肉牛展牛筋同埋牛丸,個碗超級大,份量亦都超級多,餸菜嘅份量幾乎係出邊嘅兩倍。牛筋炆得好琳好入味,軟身得黎有好有咬口。牛展嘅部位都好靚,肉嘅部份同根嘅部份分布均勻。牛丸亦都好彈牙,唔會好粉。湯底青得來有好濃郁嘅牛骨湯味。另外仲叫咗個鮮蝦米紙卷,隻蝦非常之大粒,再加埋醬汁食口感爽脆非常清新,好適合夏天食用。應該叫咗個通菜,通菜上面嘅醬汁好惹味再加埋一杯青檸梳打,猶如身處於越南嘅環境。
好鬼死抵食嘅越南餐廳
應該叫咗個通菜,通菜上面嘅醬汁好惹味

再加埋一杯青檸梳打,猶如身處於越南嘅環境。
2021-10-03 26 瀏覽
佐敦越南菜小店❤️平時比較少見越南菜餐廳估唔到佐敦都有呢一間小店😱餐牌有好多唔同選擇價錢亦都唔貴👍🏻👍🏻👍🏻而且份量唔少粉面嘅話仲送埋飲品☕️🍵本身係熱柑橘蜜但因為冇貨轉左菜蜜🙈唔太甜都幾好飲☺️~~~~~~~~大部份粉面都~$40-60我叫咗三餸嘅牛骨湯河粉分別係牛肉蘿蔔扎肉三樣都幾好食😋蘿蔔好林好甜❤️而且仲配埋辣椒同青檸檬可以按自己嘅喜好選擇我加啲青檸酸酸甜甜好開胃推薦大家叫🤟🏻而且份量都唔少👍🏻~~~~~~~~個人最欣賞係炒通菜20幾蚊好惹味一人份量啱啱好除咗佐敦見佢深水埗都有分店午市套餐都好抵食🤪🤪有機會經過都會再試下
佐敦越南菜小店❤️

粉面嘅話仲送埋飲品☕️🍵
本身係熱柑橘蜜
但因為冇貨轉左菜蜜🙈
唔太甜都幾好飲☺️

~~~~~~~~

大部份粉面都~$40-60
我加啲青檸
酸酸甜甜好開胃
推薦大家叫🤟🏻
而且份量都唔少👍🏻

~~~~~~~~

個人最欣賞係炒通菜
20幾蚊好惹味
一人份量啱啱好

除咗佐敦
見佢深水埗都有分店
午市套餐都好抵食🤪🤪
有機會經過都會再試下
2021-10-01 33 瀏覽
今日經過 見到門口都唔少人係到等緊位就排埋一份同小朋友一齊試下佢,大約十分鐘到就可以入坐😋店員服務態度好好,好友善食物種類繁多,有越南出名既撈檬、湯河、扎肉包豬扒包、唔同種類既小食,性價比黎講都唔錯因為小朋友食量都唔大 所以就叫左一個撈檬同埋三份小食一齊食。🌟越萊經典撈檬 $60材料有香茅牛肉、厚切燒豬扒同埋豬頸肉材料十分豐富,仲有青瓜同蘿蔔個酸汁就分開一碟碟上,因為鐘意個檬粉多啲汁,所以就叫員工比多份酸甜汁,咁就可以淋到成個檬粉都係汁,檬粉又爽口,食完仲好開胃🌟海防炸蝦餅 2件 $28小朋友雖然唔太鐘意海鮮,不過一見到炸野就最鐘意食,而家蝦餅唔會有海鮮既腥味,仲好彈牙,所以小朋友一啖就食左落肚啦,哈哈🌟越萊自製手工春卷 2件 $24呢個係自家制既春卷,皮薄內脆,入面仲包左好多餡料,再配上旁邊嘅酸味醬油,真係好惹味🌟越萊蒜香牛油雞翼 3件 $26雞翼好重蒜香味,好濃度既牛肉味。而家仲係岩岩新鮮炸出黎,內外都仲好熱辣辣,雞翼個皮仲好香脆,香味十分濃郁,而且內裡既肉仲好滑,真係推介!🍹跟餐飲品:可樂 $6
今日經過 見到門口都唔少人係到等緊位
就排埋一份同小朋友一齊試下佢,大約十分鐘到就可以入坐😋

店員服務態度好好,好友善

🌟越萊經典撈檬 $60
越萊經典撈檬

材料有香茅牛肉、厚切燒豬扒同埋豬頸肉
材料十分豐富,仲有青瓜同蘿蔔

🌟海防炸蝦餅 2件 $28

海防炸蝦餅
越萊自製手工春卷
越萊蒜香牛油雞翼
2021-09-29 28 瀏覽
餐廳裝修己有特色,以藍色為主題,連同餐具擺設都好配合風格。叫咗個月來經典mode,入邊有香茅豬扒燒豬頸肉同埋燒牛肉,一上碟嗰陣時嚇親,因為非常大碗,好多料,肉嘅份量非常之多大概係出邊嘅兩倍,但係價錢只係需要$60,真係好抵食呀。豬頸肉燒得非常香脆,二入邊嘅肉汁唔會乾柴,仲可以保持水份。豬扒亦都煎得好香味道唔錯。另外做要個燒乳豬,同樣地外皮都燒得好香脆,雖然睇落脂肪比例比較多,但係食落都唔會覺得好油膩。
餐廳裝修己有特色,以藍色為主題,連同餐具擺設都好配合風格。
2021-09-23 26 瀏覽
星期六難得偷閑,試了一直有興趣試,但是真的不想排隊的越南粉。天氣炎熱,決定食個下午茶,飲杯凍齋啡啊。吉列豬扒包不是十分油膩,話說炸豬扒沒有油就講笑啦,不過不是”出油”的那種,有菜有蕃茄只差個麵包可以再重身少少(只是個人口味)。這個價錢還有炸雞翼配菜和飲品,冇得輸。不過想說牛油雞翼不是心目中的那款,它是炸完雞翼之後放上蒜粒,可以優化。由於天氣真的十分”危焗”,一杯冰凍的齋啡真的救了一命。以下午茶來說沒有投訴,今次經驗非常好,只是欠缺了餐廳內的一個廁所,聽說要去龍寶酒店先有。😳

由於天氣真的十分”危焗”,一杯冰凍的齋啡真的救了一命。

2021-09-04
2021-09-18 35 瀏覽
今晚行過佐敦,搵間越南餐廳食下,搵左一陣,最後決定食越萊。入到餐廳位置唔多,但我同朋友好好彩一到就有位。餐廳提供嘅食物都好多,除左有基本嘅火車頭、撈檬粉外,仲有自選嘅湯河、同小食,亦有套餐可供選擇。而我地就叫左2碗河粉、同2個小食。第一款係扎肉牛筋湯檬,檬粉除左撈嘅食法外,原來湯食都好正,感覺有少少似湯米線,但係就爽彈d,牛筋都幾冧,湯底重味,但係配搭埋配青檸同芽菜就岩岩好。第二款就係生牛肉扎肉生菜湯河,湯底好熱岩岩好就可以整熟d牛,濃味嘅湯配河粉,河粉吸左d味小食方面第一款就當然係米紙卷,爽口嘅蝦配青瓜同米粉,用米紙包住,點埋個汁,成個卷就好清爽。餐前小食一流第二款小食就係迷你拼盤,有雞翼、春卷、茄子。個茄子有d驚喜,上面有蝦同帶子,食落無普通釀茄子錦油,加上茄子唔會好乾,春卷就一般,但係雞翼就脹卜卜,肉唔會好乾,咬落仲有啲汁,唔錯而餐飲就叫左一杯青檸梳打,同另一杯鹹檸七。整體來講食物都可以,可以搵到d越南嘅味道。
今晚行過佐敦,搵間越南餐廳食下,搵左一陣,最後決定食越萊。

入到餐廳位置唔多,但我同朋友好好彩一到就有位。

而我地就叫左2碗河粉、同2個小食。