2021-02-17 40 瀏覽
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龍堡酒店廟街有很多食肆,所以在這邊找餐廳吃一個越南粉下午茶。原本以為下午兩點半就有下午茶,但他的是三點才開始。他們嚴格遵守社交距離限制,餐廳雖然用餐不多人,在外面仍要等十分鐘到,這樣讓我更加放心。邊等邊看他的餐牌,發現他的午餐也很抵食。牛三寶58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片金邊粉配招牌牛骨湯。牛丸十分彈牙,牛腩肥瘦兼備,推介他的牛骨湯充滿牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟剛剛好,略帶一點粉紅,非常嫩滑,慢慢地在熱氣沸騰的牛骨湯燙熟。牛三寶一次可以品嘗三個不同的牛的口感,果然是越南代表作。點牛三寶,珠三寶或者火車頭都可以免費升級香甜菜心苗或者麵底增加50%二選一,午市還可以送熱飲,相對其他越南菜館單點一碗檬粉就已經50/60 ,這一間比較抵食。菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平時在家食的不大一樣。午市優惠加十蚊有兩隻蒜香牛油雞翼。蒜香雞翼,咬下去卡一聲,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建議必定加十蚊吃他的小吃。他的小食真的不錯,所以我又點了一款,真心推介。鮮蝦仁米紙卷都係18蚊,蝦仁有五蚊銀大細,趴著跟邊飯青菜米紙卷緊緊包著他們啲

金邊粉配招牌牛骨湯。

牛三寶一次可以品嘗三個不同的牛的口感,果然是越南代表作。

午市優惠加十蚊有兩隻蒜香牛油雞翼。

他的小食真的不錯,所以我又點了一款,真心推介。

鮮蝦仁米紙卷都係18蚊,蝦仁有五蚊銀大細,趴著跟邊飯青菜米紙卷緊緊包著他們啲還有一些酸甜魚露

因為差不多三點了我們又可以叫下午茶,我們先點一個午餐嚟試試

越萊過三關
一口雞絲牙車快=雞絲椰菜沙律放在一塊蝦片上面

芝士流心蝦丸,中間芝士很燙口,好喜歡他的小食。

迷你清雞湯河粉,一個下午茶可以食到好飽呀

越南滴漏咖啡,咖啡豆炒得好香,第一啖咖啡飲落口後甘香,把最底層油煉奶攪勻,就會好滑。

椰青特飲+8蚊,椰子肉如果夏天飲就一流啦

短暫的以為自己去了旅行,食著越南菜,自我安慰一番。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5

• 鮮蝦仁米紙卷
  • 蒜香牛油雞翼
  • 越萊椰青特飲
2020-12-08 451 瀏覽
收工後去尖沙咀行街,但尖沙咀食肆唔吸引,結果行遠少少去佐敦覓食。今次呢間餐廳係我疫情外出用膳以來,第一間咁守規矩,真係每枱客只坐兩人。本身餐廳有4張長枱,共可容納大概24人,但當晚同一時間只准8位客人場內進食。而家呢個時勢生意難做,我同友人都快快脆食完離開,好讓餐廳可以賺多幾枱客。餐牌以粉麵為主,再加四款飯。由於我同友人都想試多幾款野,所以各人order左個撈檬,另外再加四款小食。香茅豬肉撈檬 $36一上枱我就呆左,原來豬肉係腩肉片….對於唔中意食豬肥膏既我黎講,係一個好大打擊….腩肉份量多,而且好有豬油味,加上個汁唔夠酸唔夠辣,檬粉又加得多油,成個粉油膩感幾重。炭燒豬頸肉撈檬 $36相比之下,呢個豬頸肉較為吸引,肉質帶點彈牙。炸蝦餅 $22新鮮炸出黎,好有蝦味,雖然未夠彈,但勝在抵食。牛肉串燒 $20外貎一d都唔討好,卻係三款串燒中最好,肉質出乎預料既淋,香茅味亦夠濃。雞肉串燒 $20 & 豬肉串燒 $20兩款味道正常,醃料入味,少少乾身,但可以接收,$20三串性價比好高。餐廳小食性價比好高,下次再黎會試湯粉。

香茅豬肉撈檬 $36
香茅豬肉撈檬

一上枱我就呆左,原來豬肉係腩肉片….
對於唔中意食豬肥膏既我黎講,係一個好大打擊….

炭燒豬頸肉撈檬 $36
炭燒豬頸肉撈檬

相比之下,呢個豬頸肉較為吸引,肉質帶點彈牙。

炸蝦餅 $22
炸蝦餅

新鮮炸出黎,好有蝦味,雖然未夠彈,但勝在抵食。

牛肉串燒 $20

雞肉串燒 $20 & 豬肉串燒 $20
雞肉串燒

豬肉串燒

餐廳小食性價比好高,下次再黎會試湯粉。
2020-12-04
炸蝦餅
雞肉串燒
豬肉串燒
2020-12-05 194 瀏覽
喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜個裝修感覺好清新入到去見到有好多越南特色嘅擺設同埋亦都有用膠板格住每一個座位感覺好衛生咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅MenuMenu上面嘢食嘅種類好多有越南嘅粉面小食仲有特色飲品叫咗個牛三寶金邊粉仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩牛丸食落勁彈牙咬落去有啲肉汁噴出嚟非常之好食另外舖頭仲好貼心有幾款湯底可以選擇而我今次就揀咗最出名嘅牛骨湯另外配料仲有好多嘅芽菜洋蔥同埋唔同嘅香葉加埋青檸同埋辣椒嘅調味十分之好食另外佢仲會有免費升級你可以揀麵加底或者要菜心苗以$58嘅價錢來講非常之抵食另外小食嘅種類亦都非常之多叫咗個鮮蝦人米卷子$18就有三舊價錢相當平過下口癮燒牛肉米紙卷呢間餐廳嘅炸物亦都做得唔錯炸得比較乾身爽口唔會太油膩仲會有一個小食拼盤一次過可以試晒佢哋比較特色嘅小食而呢個越南滴餾咖啡亦都不得不試滴漏完之後嘅香濃咖啡加上特色嘅煉奶飲落非常之順滑同帶有一股濃濃嘅咖啡香味但呢個咖啡係六點前先有想飲嘅就要留意時間

喺佐敦嘅呢間越萊主打越南菜

咁啱傍晚時分去到仲有下午茶嘅Menu
Menu上面嘢食嘅種類好多
有越南嘅粉面小食仲有特色飲品

叫咗個牛三寶金邊粉
仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩
牛丸食落勁彈牙

• 牛三寶
  • 越南滴漏咖啡
  • 小食拼盤
2021-02-09 13 瀏覽
今日經過佐敦,想食越南野,之前係深水埗都見過呢間已經想試,入到去間舖頭細細,個環境佈置得好有越南feel,d燈都較柔和,望落都幾舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有個掛勾可以掛住個袋,都幾細心睇下menu先,見價錢平平地,同朋友一齊叫左兩碗粉同一d小食試下,我地叫左個牛肉湯濛同豬肉札肉河粉,都係招牌牛骨湯底,個粉入面有白蘿蔔,舊蘿蔔索哂d湯,勁入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油雞翼,鮮蝦仁米紙卷,牛肉串燒,全部都好好味尤其個蒜香牛油雞翼,炸得岩岩好,它用個草帽嘅外型載住,打咭一流,極力推介整體梨講,我地都覺得呢間越南野幾抵食,以呢個價錢來說,佢個湯底無得彈,無論配米粉或河粉,都一樣索哂d湯底,勁好食,下次都實會再過梨試下其他野

• 蒜香牛油雞翼
2021-02-03 21 瀏覽
見到一間門面細細,但外觀雅致嘅越南餐廳一於入去試試!舖頭內有特色吊燈草帽裝飾,地方唔大只有幾排打橫排列次序長枱加上疫情分隔了座位顯得有點侷促。但係都不影響漂亮嘅裝潢裝。唔理咁多,即點地道美食!上菜好快:先來香茅燒牛肉米紙卷,見到米紙卷內餡料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鮮味多汁味道適中,配合酸甜醬汁一啖入口非常開胃。而香茅牛肉撈檬粉係愛我嘅至愛,滿滿一碟牛肉加各種配料,味道互相配合而且份量夠多,一個人食晒會好飽肚!跟住有蒜香牛油🧈雞翼,造型吸引,共有三件。雞翼醃得入味炸得夠乾身內裡Juice,唔會有油膩。加上牛油及蒜味好香,好食😋最後仲有牛肉串燒,一樣烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱醬可以增添多一重惹味。其實店內仲供應好多唔同嘅美食。如各款湯粉同飯,下次可以再食!

2021-01-01 86 瀏覽
今次去左間越南餐廳,位於廟街,相當易搵,雖然我地三點先去食野,但都等左幾分鐘先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐廳要跟返二人一枱。我地叫左珍寶火車頭鮮雞湯金邊粉連菜苖一碟,份量真係珍寶級。真係好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、豬肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳絲、芋絲、扎肉、生菜。湯底清香,金邊粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得夠諗,不會過鹹。木耳絲,木耳好爽脆,配金邊粉一齊食好有咬口。扎肉比平時食開嘅比較幼身同實肉,味道都唔錯。豬肉片正常,唔會太瘦。小食方面叫左香蔥蝦多士。賣相好靚,蝦餅同多士呈金黃色,油香味重~香茅燒牛肉米紙卷,有三小件,都幾足料,香茅燒牛肉肉質都嫰。米紙卷夠薄,唔會好難咬,好食!炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都幾薄。越南滴漏咖啡好香濃,未飲已經傳嚟陣陣香味,飲落順口香滑。

炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都幾薄。

越南滴漏咖啡好香濃,未飲已經傳嚟陣陣香味,飲落順口香滑。

2020-12-31 67 瀏覽
廟街──越萊餐廳不算大,佈置充滿越南特色,乾淨舒適。呢到食物嘅選擇都好多,有樣野覺得餐廳好細心,menu都會寫埋小食類係有幾多件。而且一份細細份$20左右,可以就返幾多人再點餐,三點仲有埋tea menu。茶餐越南法式豬肝醬三文治,之前食過嘅越南餐廳都好似唔覺有呢種包餐,肝醬打得幾滑,冇腥味。裹面仲夾左扎肉同酸酸地嘅蘿蔔絲,三文治包烘到好脆,食落唔會覺得油膩。小食就叫左蒜香牛油雞翼,有3隻,炸得好脆好香口,好香蒜味。豬頸肉沙律,沙律有酸酸地嘅蘿蔔絲同椰菜絲,豬頸肉肉質都唔錯。燒帶子明蝦涼拌茄子,係非常惹味嘅菜式。帶子明蝦都有鮮甜味,同涼拌茄子都好夾,值得一試!牛肉串燒,牛肉燒得夠火喉,仲帶少少筋,有咬口。飲品叫左咸檸梳打,咸檸已經搗碎,好香咸檸,配D油少少嘅野食都唔怕。
廟街──越萊

餐廳不算大,佈置充滿越南特色,乾淨舒適。

小食就叫左蒜香牛油雞翼,有3隻,炸得好脆好香口,好香蒜味。

牛肉串燒,牛肉燒得夠火喉,仲帶少少筋,有咬口。

2020-12-30
2020-12-29 30 瀏覽
今日lunch黎左食,次次行過都見到好多人排隊,突登黎試下。😆😆😆—————————其實都幾抵食,可以好似車仔麵咁自己揀送揀湯底,3餸$50包熱飲都算係咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻揀左扎肉、蘿蔔、牛肉,麵要左金邊粉。扎肉正常,蘿蔔都唔透又唔甜,牛肉正常,金邊粉勁淋又成pat野咁,好似擺左好耐。。😞😞😞湯底少鹹,真係好普通。。可能因為平先咁多人排掛。。🤔🤔🤔—————————
—————————

—————————
2020-12-25 34 瀏覽
呢間泰國菜真係不得不讚,如果唔係朋友介紹我嚟食,我就真係走寶了!唔好睇佢細細間、位置比較隱世,佢啲嘢食真係超好食!!😍仲要真心好抵!下午茶Menu!個人最鍾意食呢個燒帶子明蝦涼拌茄子($22)🍆!!!!一試難忘,比多幾碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超豐富,調味啱啱好,真係會上癮。雞肉串燒($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋鮮蝦仁米紙卷($18)蝦仁好鮮甜,用米紙包住超吸引😂點醬食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻馬拉盞炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋覺得簡直係泰國菜嘅靈魂,啲醬睇落去好紅但其實唔辣,食開重口味嘅朋友應該會鍾意👍🏻蒜香牛油雞翼($18)外皮炸到超脆🤣想講連我平時唔多鍾意食雞翼嘅friend都食到讚不絕口😂仲要隻雞翼超大隻hahaha雖然係下午茶但我哋兩個女仔諗住當晚餐咁食🤣所以都叫咗幾多野,但呢度咁多嘢加埋都只係$174😋😋真係抵到爆!最後嚟三張全家福!

下午茶Menu!

雞肉串燒($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋

2020-12-20 50 瀏覽
今日下就收工約左女朋友到佐敦廟街食下午茶餐。最近無乜胃口,所以想搵間酸酸辣辣既開胃餐廳。於是去左呢間越式餐廳,去到個環境舒服,佈置得好鄉村懷舊,食客都好好,令到環境都寧靜。服務員好有禮貌同比較熱情,幫我地準備好晒啲餐單食具。打開餐單,好似車仔麵咁,有好多配料比你選擇,胃口細既可以叫份量少,胃口大呢就可以加底!大家可以選越式湯河或者撈檬既~亦都有地道前菜小食比大家,飲品除左餐廳常飲之外呢,亦都有越式特飲~事不宜遲,肚仔餓,一於點餸食啦!咁我地叫左一款湯麵同撈檬。豬肉札肉及豆卜配金邊粉(招牌牛骨湯底)好味指數:8/10一上碟,成個擺設佈置覺得好精緻的色,配菜調味料分開上,由客人自己選擇放幾多。牛骨湯飲落去真係好鮮甜,落足料,勁好飲,配埋爽滑既金邊粉連湯一齊連札肉放落口到,簡直無得彈,豆卜索埋啲牛骨湯汁,好味😋。撈檬配香茅牛肉好味指數:10/10鐘意酸辣既朋友就一定要試呢款啦,夠晒開胃!啲配料十足,好多洋蔥同蔥,仲有加埋啲炸蒜,再將檬粉浸埋酸辣汁度放入口,好味到雪雪聲。香茅牛肉都非常好食,好入味,牛肉都好滑好彈牙。前菜及小食:香茅燒牛肉米紙卷好味指數:10/10食越南菜點少得叫米紙卷食呢,粉

服務員好有禮貌同比較熱情,幫我地準備好晒啲餐單食具。

事不宜遲,肚仔餓,一於點餸食啦!

咁我地叫左一款湯麵同撈檬。

豬肉札肉及豆卜配金邊粉(招牌牛骨湯底)
好味指數:8/10

撈檬配香茅牛肉

前菜及小食:
香茅燒牛肉米紙卷
好味指數:10/10

食越南菜點少得叫米紙卷食呢,粉絲飽滿,牛肉香滑彈牙,再點埋酸辣醬,一口咬落去,成個食道都舒服晒!

蒜香牛油雞翼:
好味指數:10/10

一咬落去,係用清脆響亮形容,脆聲大到隔離客聽到,真係岩岩鮮炸,再加埋上面浸蒜茸,咬落連啲肉汁出晒黎,非常好味😋。

好味指數:9/10

因為牛肉太好食啦,所以都係叫牛肉,牛肉串好足料,燒得岩岩好,啖啖都係肉,淋上沙爹醬,好好食。

飲品:
青檸梳打
好飲指數:9/10

食左咁多濃味既美食,呢款最岩清新口味,我勁鐘意酸,唔怕酸既朋友可以試下,感覺好fresh !

珍多冰
好飲指數:10/10

椰奶味勁濃,裡面仲有斑蘭椰汁糕粒,唔會甜,香濃幼滑,非常好飲!

店主好好人,食完之後都會送咗一支抗疫酒精搓手液,好warm !

下次一定會再過嚟再食多次!

2020-12-05 46 瀏覽
朋友話佐敦有間食越南嘢幾好,質量唔錯,價錢公道,一於今日去試下。店舖位於廟街,內部有特色燈及竹帽做點綴,座位只有幾行,地方較為狹窄。我喜歡金邊粉,一於叫個牛三寶配招牌牛骨湯,湯底仲可以揀蕃茄濃湯或清雞湯,當然牛骨湯係我嘅至愛,又係最夾啲生牛肉、手打牛丸及牛腩片喇。生牛肉分量勁多,牛肉味濃,嫩滑可口。仲免費升級有碟香甜菜芯,又包飲品,叫咗珍多冰特飲加多$8,記得要少甜呀!粉條軟滑,消暑一流。兩個人食晒個套餐,啱啱好。朋友至愛越南小食,一於點多幾款,大快朵頤。鮮蝦米紙卷,薄身嘅米紙透出晶瑩嘅大蝦,蝦咬落好爽口鮮味。 近年流行食素而且自己都鍾意間唔中食下素,呢度有個純素扎肉米紙卷,味道清新。而且純素扎肉無普通扎肉咁油膩,啱作為清新配搭。而越萊炸春卷,賣相可愛,餡料豐富,炸得通透但不油膩,香脆好味今次享受到地道越南美食,下次會再試其他食品。

今次享受到地道越南美食,下次會再試其他食品。

2020-12-05 40 瀏覽
同朋友行到佐敦廟街,又係醫肚時間,見到舖面細細間嘅越萊,即刻想試試越南菜式。內部裝修雅潔,但座位有限,大家要排排坐,比較冇咁舒服。菜單一張有兩面,簡單清晰,一目了然,而且價錢適中。當然想試吓精選推介嘅牛三寶,材料有手打牛丸、生牛肉及牛腩片,揀咗金邊粉及招牌牛骨湯湯底,果然湯味濃郁,生牛肉片夠鮮味,入口嫩滑,牛丸多汁,爽口彈牙,牛腩片都入味,但如果厚切嘅話,口感上應該仲好。加埋金邊粉,一個人食到好飽肚。仲有跟餐加$8,點咗個特飲珍多冰,改少甜,味道啱啱好。朋友點咗個香茅豬扒煎蛋飯,大大塊炸得鬆脆香口嘅豬扒,配兩隻煎太陽蛋,飯嘅份量又夠多,相信大胃王先食得晒,配埋越萊椰青特飲,椰肉軟身,清甜順喉,正好平衡油膩。整體而言,食物味道唔錯,份量肯定十足,下次再嚟可以試下佢地招牌嘅珍寶火車頭。

2020-11-22 61 瀏覽
廟街不一定食港式食物,都可以試下越南河!每枱都放了一支搓手液,是made in Korea的,非常好。餐牌有不少選擇可以自己配搭:牛三寶食越南嘢,最鍾意食牛肉pho。這個牛三寶有招牌手打牛丸、生牛肉、牛腩肉,非常豐富,而且份量充足。湯底是可以自選的,有招牌牛骨湯、蕃茄濃湯、清雞湯,食牛肉pho我當然選招牌牛骨湯啦。加點青檸汁,湯底更突出更鮮甜。除了主角牛和粉,仲有蘿蔔,煮得好淋好入味。而粉有三個選擇:金邊粉、河粉、檬粉。選了河粉好match,粉好滑好分明,而且份量唔少。見到有個option係麵底增量50%,真係要好肚餓先得。牛腩肉好淋,冇牙都食到,好香牛肉味,仲有好多件添。生牛肉好快就俾個熱湯浸熟,最好快點吃。牛丸是多汁的,入面有汁有筋有咬口,仲有三粒咁多,是很好吃的牛丸,果然是招牌手打牛丸。越萊精選拼盤這個拼盤有三款小食,每款一件,最適合一個人惠顧的時候,一次過可以試晒三款又唔怕食唔晒。燒帶子明蝦涼拌茄子第一次食越南嘢見到呢款小食,配搭不錯,帶子和蝦都不細。蒜香牛油雞翼好香濃,外皮炸得很脆,牛油味超香,多到跌出來,肉質嫩滑,是非常好吃的牛油雞翼。炸春卷熱辣辣,好香脆,入面的料豐富,點
廟街不一定食港式食物,都可以試下越南河!

餐牌有不少選擇可以自己配搭:

牛三寶

越萊精選拼盤

燒帶子明蝦涼拌茄子
第一次食越南嘢見到呢款小食,配搭不錯,帶子和蝦都不細。

蒜香牛油雞翼

炸春卷
熱辣辣,好香脆,入面的料豐富,點埋個汁更好味。

香甜菜芯苗
如其名應該是菜苗,所以好嫩,沒有菜渣,鍾意佢加了芝麻在上面,錦上添花。

越萊椰青特飲
加$8轉特飲都幾抵。飲落真係好似飲緊椰青,平時在越南泰國餐廳點椰青都幾貴。而且仲有好多椰子肉,𡁻下都唔錯。