2022-09-19 34 瀏覽
如果話食越南嘢piggy第一時間諗起生牛肉河,但呢啲天氣又熱又焗,再整碗湯河粉真係有啲搞唔掂🤪食番啲冷盤就最啱,好似呢個四色檬紙卷,有齊手撕雞、煙三文魚、牛炸醬同海膽,簡直係皮薄餡靚😋 手撕雞微辣,煙三文魚有油香,牛炸醬piggy第一次食都幾鍾意,海膽好大份量俾得算大方,piggy仲叫左個海膽牛他他充滿牛味,海膽鮮甜👍👍 加埋個越南乳酪滴漏咖啡,超refresh 😬 下次piggy嚟要試埋個黃薑飯🤗
2022-09-18 30 瀏覽
旺角呢間特色越南菜店面裝修擺咗好多掛畫同裝飾 非常有氣氛晚市海南雞set $89 (+$5轉鴛鴦雞)無骨雞配黃薑飯哩個飯份量超多!細食小小都應該食唔曬 佢唔係平時嘅雞油飯 之前去越南食d飯係粒粒分明嘅 估唔到香港都食到哩d飯🤤🤤 個雞d肉都好鮮嫩 夠曬味牙車快沙律+手撕雞檬紙卷沙律同紙卷入面都有生菜蘿蔔青瓜同手撕雞 食落好清新 配埋酸酸甜甜嘅醬汁食好加分! 作為前菜好開胃!蒜香牛油雞翼 跟餐+$29呢個雞翼個皮炸到脆卜卜 雞肉肉質都好嫩 但蒜味就唔算太濃 招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉 $69湯底酸酸甜甜幾開胃 椰汁味比較重 酸味唔會太濃 但整體都唔會太濃味 如果想重味啲佢另外有調味三寶: 青檸 辣椒仔 蒜汁 可以自己調味~椰青 $45佢d椰青全部又大又多汁!好解渴
旺角呢間特色越南菜店面裝修擺咗好多掛畫同裝飾 非常有氣氛

晚市海南雞set $89 (+$5轉鴛鴦雞)

無骨雞配黃薑飯

招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉
晚市海南雞set
招牌手撕雞拼扎肉椰汁酸湯檬粉
2022-09-16 37 瀏覽
🕖時段-星期二夜晚7點幾到full哂😳等大約10分鐘後安排入座~ _▫️招牌越男仔配蔥油三味 配 黃薑飯 $79有齊豬頸肉 豬扒 燒扎肉😋豬頸肉厚薄適中 肉質彈牙唔乾豬扒煎完幾酥脆 配埋蔥油正扎肉有輕微燒焦邊好香口配黃薑飯成件事即刻唔頹😂_▫️自選配搭 雞湯 x 手撕雞豬頸肉 x 河粉 $71河粉份量多 上菜擺盤有心機 手撕雞係碗河粉中間堆左個小山丘⛰ 特別值得一提係手撕雞真係撕到好幼細一條條絲😳同平時食開既好唔同!_🍽環境鋪頭唔算大 有十張枱鬆啲 牆身掛有越南風情畫/擺設🇻🇳 同有好多連豬既宣傳物🐷
🕖時段-星期二夜晚
7點幾到full哂😳等大約10分鐘後安排入座~

▫️招牌越男仔配蔥油三味 配 黃薑飯 $79

▫️自選配搭 雞湯 x 手撕雞豬頸肉 x 河粉 $71

🍽環境
招牌越男仔配蔥油三味 配 黃薑飯
2022-09-11 33 瀏覽
香港要食泰國菜越南菜其實周圍都係不過要食到有質素而且有新意都要花啲時間搵吓廣華醫院附近呢間越南菜唔係第一次食 最愛都係佢嘅椰汁酸湯底有需要自己問店員拎調味三寶滿滿蒜油 粒粒青檸 粒粒指天椒🌶️三色雞翼 $58🦖三種口味雞翼 辣辣地 牛油香蒜 炸蒜青椒🫑都係大大隻 肉質多薄荷 青檸Soda $15自由配搭成碗勁豐富椰汁酸湯檬粉-烤牛肉$9-豬扒 $9-手撕雞 $9-魚柳 $15-蛋 $6Vie jai越男仔九龍旺角廣華街翠園大樓5號地下
香港要食泰國菜越南菜其實周圍都係

-蛋 $6

Vie jai越男仔
九龍旺角廣華街翠園大樓5號地下
2022-09-11 40 瀏覽
越男仔一直都係我嘅Wishlist呢日經過竟然無乜人等位 即時試下先餐廳坐位唔算多 但都唔會話好密集早已聽聞呢度嘅粉麵可以配上獨家蝦油所以諗都唔諗就揀左 牛豬紅蕃茄湯濛粉先試一口蕃茄湯係淡淡的鮮甜(唔酸嗰種)四款材料 生牛肉/烤牛肉/豬扒/豬頸肉 係舖滿個碗 每件肉都係大大塊 濛粉都唔會好碎 食到一半加埋獨家蝦油 啲鮮味出晒嚟🤤Lunch Time $89可以揀兩款小食同飲品牙車快沙律醬汁酸酸辣辣幾開胃手撕雞米紙卷有兩件 一口size 份量剛好整體來說我會為左蝦油再嚟食😆可能會試下椰子酸湯底嗰款湯濛吧💛
越男仔一直都係我嘅Wishlist
呢日經過竟然無乜人等位 即時試下先
餐廳坐位唔算多 但都唔會話好密集

早已聽聞呢度嘅粉麵可以配上獨家蝦油
所以諗都唔諗就揀左 牛豬紅蕃茄湯濛粉
先試一口蕃茄湯係淡淡的鮮甜(唔酸嗰種)
食到一半加埋獨家蝦油 啲鮮味出晒嚟🤤

Lunch Time $89可以揀兩款小食同飲品
牙車快沙律醬汁酸酸辣辣幾開胃
手撕雞米紙卷有兩件 一口size 份量剛好

整體來說我會為左蝦油再嚟食😆
可能會試下椰子酸湯底嗰款湯濛吧💛

5 分鐘 (堂食)
  • 牛+豬蕃茄湯濛
  • 手撕雞檬紙卷
《越男仔 – 旺角》前排喺沙田食完個生牛肉河同牛油雞翼之後,🥰一直都心心念念住想再食越南野,所以今次我就叫左男朋友陪我再去食😁一睇OP 先知原來旺角都有分店😆所以今次唔去沙田去旺角呢間試下有咩分別我地果日閒日early dinner時段去,剛好可以避開人流, 因為我地兩個都未食lunch 既關係,😝當日每人都點左個主食,我就要左自選配搭既椰汁酸湯生牛肉豬頸肉檬粉$84另外再加左份牛油雞翼 $29 同埋跟餐加錢要左杯龍眼梳打 $33,而男朋友就試左佢地既招牌去骨海南雞黃薑飯 $76 再加左一份蒜蓉包 $45,飲品跟餐要左青檸梳打 $24椰汁酸湯生牛肉豬頸肉檬粉個湯其實似係泰式果隻椰汁雞湯入口酸酸地好開胃, 會不自覺令人想一啖接一啖飲落去, 檬粉超索湯所以啖啖都有椰汁酸湯既味, 同豬頸肉超夾!同上次沙田食既一樣,碗粉份量都係好多,基本上兩個人share 都夠食😛而牛油雞翼就更加唔洗講啦,我心心念念想食好耐🤓雞翼一樣係咁香咁酥脆,一客兩件,我同男朋友每人得一件略嫌唔夠喉😋不過我哋仲有蒜蓉包,就費事叫多份雞翼啦😅男朋友個海南雞飯都好吸引一上枱又係大大碟同埋擺盤擺得好靚😍雞肉都幾嫩滑,加埋個特製
《越男仔 – 旺角》

另外再加左份牛油雞翼 $29

椰汁酸湯生牛肉豬頸肉檬粉個湯其實似係泰式果隻椰汁雞湯

男朋友個海南雞飯都好吸引
一上枱又係大大碟同埋擺盤擺得好靚😍雞肉都幾嫩滑,加埋個特製醬汁令個雞肉既味道更加昇華👍🏻個飯仲附送左個湯,男朋友話幾好飲😋蒜蓉包一客有三件,每件都充滿蒜蓉牛油,夠脆又夠香😝食完成口都蒜蓉味😛

青檸梳打同龍眼梳打冰都同沙田一樣,用上玻璃樽既梳打水,所以沖落青檸同龍眼度時好夠氣,而且夠曬大杯,十分抵飲😋

總括然而,沙田分店同旺角分店食物水準都相近,兩邊試過唔同款既野食so far全部都好食的💪🏻不過沙田店野食同飲品既款式就比旺角既多,同埋價錢應該都有少少差別🥸不過仍然係親民價格🥰食得曬既話豪叫都唔肉赤,店主良心,連價錢都咁良心👍🏻值得一試再試
2022-09-10
  • 牛油雞翼
  • 椰汁酸湯
  • 招牌去骨海南雞黃薑飯
2022-09-07 251 瀏覽
LUNCH SET CP值好高🌟我們平日5點左右來到仍有Lunch set可以叫~店舖雖然不大但座位都很寬闊,坐得舒適👍🏻主食方面我們點了粉面類~招牌原隻海南雞脾椰汁酸湯檬粉($89),海南雞雞髀非常嫩滑,雞味亦很重👍🏻湯底是酸辣口味的椰汁湯,店員特意拿來調味料,建議我們可加入蒜蓉及辣椒,令到湯底的味道更有層次👍🏻果然酸辣的湯底非常開胃,加上爽口的芽菜等配料,與檬粉一同吃,口感更豐富👍🏻而且粉面的份量都很大碗,第一眼看見差點擔心吃不完🤣越式生牛肉牛骨湯河粉($60)湯底味道較清,不像酸辣湯般刺激開胃,但河粉十分掛湯,將牛骨湯的味道全都吸收了~自行加入了青檸汁及辣椒,調配成自己最喜愛的口味😆另外加$26就可以享用雙拼小食,選擇包括牙車快沙律、無骨鳳爪沙律同手撕雞檬紙卷,以為小食拼盤是小小的一盤,怎料竟和粉麵一樣份量非常多🤣建議兩個人加配一份亦足夠~鳳爪與泰式的鳳爪不同,味道甜甜的,下方的沙律則有酸酸辣辣的調味醬料,忍不住一口接一口🤣檬紙卷內雞絲份量非常多,一口就能吃下的大小,蘸上魚露味提味👍🏻價錢包埋餐飲,加錢轉咗熱嘅漏漏啡(+$9),是很有儀式感的飲品,望著咖啡慢慢滴漏下來,一直聞到好

主食方面我們點了粉面類~
招牌原隻海南雞脾椰汁酸湯檬粉

越式生牛肉牛骨湯河粉

漏漏啡

價錢包埋餐飲,加錢轉咗熱嘅漏漏啡(+$9),是很有儀式感的飲品,望著咖啡慢慢滴漏下來,一直聞到好濃的咖啡香氣,搞勻杯底的煉奶,非常香滑濃郁👍🏻
雙檸紅茶
雙檸紅茶(+$5),有檸檬及青檸的香氣👍🏻是解膩之選~
平日不收加一,絕對是抵食飽肚之選👍🏻
招牌原隻海南雞脾椰汁酸湯檬粉
越式生牛肉牛骨湯河粉
漏漏啡
雙檸紅茶
好耐都冇食越南菜喇,有晚朋友收工就提議去下呢間人氣餐廳食晚飯 😄睇裝潢就冇咩特別花巧嘢,佢唔係話有咩打卡位嘅😂未入店之前見到好多人都排哂隊叫外賣架喎 😮電話都響不停,淨係外賣都好似做唔完咁 👀當日我哋係平日晚上去,堂食未話要排隊等,但店內都已經剛好坐滿人,睇嚟嘢食都唔錯呢 🙂我哋叫咗:🦐 法式芝心蝦多士送到嚟檯已經聞到好香 😙呢個必叫推介!⭐又有芝麻舖多士面,多士又炸到金黃色,仲要中間嘅芝士係流心嘅,咁邪惡 🤤😈好趁熱食添呀,好酥脆 😋🤩🍜 鎮店四鳥 配 椰汁酸湯檬粉(雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)首先講個湯底先,係椰汁加醋,大家聽到唔駛擔心,比例調得非常之好,我差d飲哂成碗湯啊 😋👍好大陣椰香,飲落口creamy得嚟,因為落咗dd醋,所以唔覺得漏仲覺得愈飲愈入味 😍😋呢碗檬粉係勁大碗,但又配到4款餸,啱哂為食同埋又想獨食嘅人士 😆個雞皮炸到似炸魚皮咁嘅口感,好脆!❤️俾多2塊就好了 😂 (純個人妄想 🤪)另外仲有手撕雞、滑雞件、香脆雞 3款都唔同醃法,唔同口味,一碗檬粉都可以俾到你咁多味道,正呀!🔥🍢 串燒沙嗲拼盤另+$12 配燒菠蘿 🍍共3串:雞、牛、豬各一串沙嗲汁混入咗蝦油,所以

睇裝潢就冇咩特別花巧嘢,佢唔係話有咩打卡位嘅😂
未入店之前見到好多人都排哂隊叫外賣架喎 😮
電話都響不停,淨係外賣都好似做唔完咁 👀

我哋叫咗:

🦐 法式芝心蝦多士

送到嚟檯已經聞到好香 😙
呢個必叫推介!⭐

好趁熱食添呀,好酥脆 😋🤩

🍜 鎮店四鳥 配 椰汁酸湯檬粉
(雞脆皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)

個雞皮炸到似炸魚皮咁嘅口感,好脆!❤️
俾多2塊就好了 😂 (純個人妄想 🤪)

另外仲有手撕雞、滑雞件、香脆雞 3款都唔同醃法,唔同口味,
一碗檬粉都可以俾到你咁多味道,正呀!🔥

🍢 串燒沙嗲拼盤
另+$12 配燒菠蘿 🍍
共3串:雞、牛、豬各一串

沙嗲汁混入咗蝦油,所以更香 🤩
又唔會感覺太重口味,食咗之後都唔會覺話好口渴 👍
肉肉燒得唔乾身仲係好juicy,就算撕d肉件出嚟都好易 👌

🍹 水果茶
朋友叫的,覺得酸咗dd,但味道清爽嘅 👌

🥥 椰汁三色冰
紅豆+綠豆+椰汁 🥥
好啱我口味,因為佢冇特登再落糖水,平時我出面飲果d實加糖水,飲完會口渴,相反呢度飲落去唔會太甜,飲完一杯仲唔夠飲添 😂❤️

2022-08-25
  • 椰汁三色冰
  • 法式芝心蝦多士
  • 鎮店四鳥椰汁酸湯檬粉
2022-09-06 17 瀏覽
喺旺角搵到一間CP值非常高嘅越南小店自家製沙嗲串燒(牛、雞、豬)配撈檬粉沙嗲串燒嘅調味非常足料沙嗲味雖然濃郁但係都冇掩蓋肉味越式嘅甜酸醬汁係另外加可以按照自己嘅份量加多或者減少有少少涼拌嘅感覺非常啱夏天唔會太過飽肚另外亦都可以加錢轉金邊粉、粉絲或者黃薑飯招牌去骨海南雞配薑黃飯+牙車快沙律+手撕雞檬紙卷海南雞肉質嫩滑薑黃飯香口入味兩個配菜都非常爽口特別喜歡紙卷皮薄餡靚一個套餐人均都係$100以下真係大份又抵食
喺旺角搵到一間CP值非常高嘅越南小店

自家製沙嗲串燒(牛、雞、豬)配撈檬粉
沙嗲串燒嘅調味非常足料
沙嗲味雖然濃郁但係都冇掩蓋肉味
越式嘅甜酸醬汁係另外加
可以按照自己嘅份量加多或者減少
有少少涼拌嘅感覺
非常啱夏天唔會太過飽肚
另外亦都可以加錢轉金邊粉、粉絲或者黃薑飯

招牌去骨海南雞配薑黃飯
皮薄餡靚

一個套餐人均都係$100以下
真係大份又抵食
2022-09-03 26 瀏覽
聽過越南仔好多次,今次就去旺角個間試下先,晚市時間餐廳好full下,好彩咁岩有座位。呢道餐牌有好多選擇。我地叫咗一個雞飯同一碗撈檬,再加杯越式拉茶。✪ 無骨鴛鴦雞配黃薑飯 ⌫💲84兩款雞分別係海南雞同蒜蓉牛油雞扒。海南雞睇落賣相好靚,皮光肉滑。蒜蓉牛油雞扒炸得酥脆香口,好重牛油同蒜香,好吸引!碟飯份量算岩岩好。✪ 雙層芝士炸醬(牛)豬頸肉撈檬 ⌫💲82係檬粉上面加咗兩層芝士,好邪惡!豬頸肉烤到燶邊,好脆口。肉質爽嫩。炸醬好香好惹味。✪ 越式拉茶 ⌫ 加配價💲9茶濃,有陣香料味道,好特別。【 越男仔 】📌旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

✪ 無骨鴛鴦雞配黃薑飯 ⌫💲84

✪ 雙層芝士炸醬(牛)豬頸肉撈檬 ⌫💲82

✪ 越式拉茶 ⌫ 加配價💲9
茶濃,有陣香料味道,好特別。

【 越男仔 】
📌旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2022-09-01 17 瀏覽
今日同朋友係旺角shopping,到晚飯時間大家都肚餓,我有少少想食海南雞飯,就上網睇下有無邊間餐廳有海南雞飯食,結果搵到尼間餐廳😊尼間餐廳佈置都幾有越南特色,感覺好清新😆我拎起餐牌先發現越南菜係有好多選擇😦一直以為得生牛肉河粉個類🤣我地揀左好耐先揀左海南雞飯餐,煙三文魚米紙卷,蒜香牛油雞翼,雙檸紅茶海南雞飯份量比我想像中大,好彩本身決定係share食🤣d雞去曬骨都幾滑🤔雞翼原來係炸雞翼,望落都幾大隻,食落都幾香脆😆
2022-08-30 21 瀏覽
旺角成日行,今日又發現一間扺食夾大件既良心餐廳。餐牌選擇超多,有少少選擇困難。Weekend Set E: 牛+豬PHO 紅蕃茄湯檬呢個set真係超扺,除咗主食,仲有兩個小食同餐飲,$100都唔洗。蕃茄湯底超級濃稠,味道帶微酸。餸非常豐富,有生牛、烤牛、豬頸肉&豬排,係哂碗入面,賣相唔算好靚,但每樣味道都出色。牛肉肉質腍滑易咬開,牛味都好重; 豬頸肉烤過帶少少焦香味; 豬排亦厚身肉腍。第一款小食揀咗牙車快沙律,即雞絲越式沙律,雞絲應該火炙過,沙律酸酸地幾開胃。另外可揀無骨鳳爪沙律。第二款小食係手撕雞檬紙卷,外面既檬紙卷煙煙靭靭,加上雞絲。另外可揀椒鹽脆蛋魚柳。招牌原隻海南雞脾配黃薑飯海南雞脾完全無骨,表面似有輕微炙過,肉質未至於好滑個種,不過勝在啖啖肉而雞皮脂肪亦唔厚。黃薑飯乾身帶著淡淡的椰香味。另有不少蔬菜作陪襯,入埋裝就最健康。牛炸醬春卷跟餐加$23,放咗陣先食,外皮依然鬆脆。牛炸醬加入辣椒去炒,好惹味。另有一支甜酸汁自由加入。越南仔冰凍水果茶跟餐加$12。水果是菠蘿、檸檬、青檬及青瓜,菠蘿味最重,熱天飲最啱。
旺角成日行,今日又發現一間扺食夾大件既良心餐廳。
餐牌選擇超多,有少少選擇困難。
Weekend Set E: 牛+豬PHO 紅蕃茄湯檬

招牌原隻海南雞脾配黃薑飯
牛炸醬春卷
越南仔冰凍水果茶

2022-08-28
午餐
旺角的越男仔聞名已久,最近跟朋友再次光顧,發現菜式選項多元化了許多。這裡原來除了湯檬出名,小食和撈檬同樣出色。🦐 🍞 蝦多士一碟四件,撒滿芝麻的麵包炸得非常香脆,蝦膠彈牙,內裡更有熱溶芝士,實在無可挑剔😍 任誰看見都想點一份。🌯 三文魚米紙卷同樣一碟四件,排列整齊,賣相精緻,餡料豐富。三文魚新鮮,蔬菜雞絲米紙卷清新,再配上蒜粒調味,令整道菜既清新又惹味,層次豐富。🍜 3+2撈檬,豬肉,牛肉,札肉,及豬頸肉絲和手絲雞,5款混合就是3+2撈檬了!欣賞不同的肉已經切成細粒或細絲,方便進食。一碗檬粉同時吃出幾款口感和口味,非常創新。撈檬的甜酸汁我亦很喜歡,味道剛好。🍢 串燒撈檬,沙爹配花生粒的醬汁,味道不會太嗆,調味剛好。串燒的肉大小適中,肉質厚實,有香烤的味道;配搭檬粉,菜絲和甜酸醬汁,形成清涼與火辣辣的對比。另外,店員會主動提供不同醬料供客人自己配搭,非常細心。

另外,店員會主動提供不同醬料供客人自己配搭,非常細心。

📍 @devietson in Yau Ma TeiVietnamese #越男仔Food: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price Range per head:💰 $100-200Favourite:💖French toast with prawn and cheese------------------------------✅ Located in Yau Ma Tei ,takes around 1 minute walk from MTR station. Very convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Vietnamese food I.e. De viet skewers, vermicelli, turmeric rice, spring rolls and snacks etc ✅ Provide lots of choices & combination so there is def
📍 @devietson in Yau Ma Tei
Vietnamese #越男仔

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛

✅ Provide lots of choices & combination so there is definitely one suitable for you
✅ A range of traditional and more contemporary Thai-inspired Vietnamese dishes

✅ Portions are generous and not expensive
✅ Fusion style makes them special & fresh

✅ Fresh ingredients
✅ Authentic and Excellent
✅ Good value for money,ideal place for a quick meal

✅ Overall the food quality was outstanding for this price

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-08-23
  • 法式芝心蝦多士
旺角呢間越南餐廳成日都大排長龍,係呢頭既人氣餐廳。今日下午黎到已經座無虛席,好彩等左唔係好耐就有得入到☺️5 Course Meal in Lunch呢個套餐幾抵食,自選兩款小食、1個主食、餐湯、餐飲。主食叫左牛+豬PHO紅蕃茄湯檬,湯底係特濃蕃茄湯,超香濃,每條檬粉都吸晒湯底既精華,酸甜開胃😋仲有4款餸菜,包括生牛肉、烤牛肉、豬頸肉、豬扒,肉類好軟腍,仲醃過,令口感更豐富😚鐘意食蕃茄湯既朋友一定唔好錯過🤪小食可以叫兩款 手撕雞檬紙卷、牙車快沙律,紙卷包住手撕雞,上面仲落左炸蒜,味道都唔錯!沙律就用左生菜、青瓜絲、肉碎、洋蔥、紅蘿蔔🥕製成,淋埋個酸maymay既醋汁食落好惹味😚另一個就左生牛肉湯河,河粉比較粗身,湯底可以選擇,當然叫番牛骨湯啦,清甜而不膩,生牛肉份量都幾多,亦好軟腍!飲品叫左鴛鴦拉茶,咖啡同奶茶分開上,自己調配比例,又幾過癮😂椰汁拉茶紅豆凍飲落有椰香又有奶茶既味道,仲有粒粒紅豆!

5 Course Meal in Lunch