2022-10-16 37 瀏覽
同閨蜜👭去左位於旺角分店嘅「越男仔」食正宗越式美食😍😍,呢度環境充滿越南風味,牆上掛滿幾幅越南人的生活畫及多幅靚車嘅相,相信店主一定好鍾意靚車😆👍,呢度嘅5-Course Lunch Set➡️2 小食+1 主食+1 餐湯+1餐飲,價錢由$89-$139 ,一個餐,試到好多嘢食,真係超級抵食👏🏻👏🏻👏🏻 ~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~🔸Set A🔸 ($89)1️⃣主食招牌無骨雞 配黃薑飯(🐔🐔🐔🐔🐔)去骨雞肉,夠滑👍,火喉啱啱好,唔會過生及過熟,沾上特製醬汁,好好食,黃薑飯亦好入味,正👍😋小食:2️⃣牙車快沙律(🥗🥗🥗🥗🥗)材料有越南嘅木瓜絲、柚子等等做沙律,酸酸甜甜,好開胃😆👍3️⃣椒鹽脆蛋魚柳(🐟🐟🐟🐟)魚柳香脆,撒上椒鹽,啱哂唔怕熱氣嘅我😜,做餐前小食一流👍4️⃣餐湯:(牛骨湯/清雞湯/+$5蕃茄湯/+$5椰汁🥥酸湯)(🐂🐂🐂🐂🐂)牛滑湯,细細碗,似生牛肉河D湯底,我至愛❤️5️⃣餐飲:(🧋🧋🧋🧋)越南乳酪滴漏咖啡(凍)(需另加$18 轉飲)杯飲品好特別,因為用左乳酪,所以甜甜地酸酸地,都幾好飲,值得一試👍~···~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~🔸Set B 🔸 ($89)1️⃣主食牛+豬PHO

~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~
🔸Set A🔸 ($89)
1️⃣主食
招牌無骨雞 配黃薑飯(🐔🐔🐔🐔🐔)
小食:
2️⃣牙車快沙律(🥗🥗🥗🥗🥗)
材料有越南嘅木瓜絲、柚子等等做沙律,酸酸甜甜,好開胃😆👍
3️⃣椒鹽脆蛋魚柳(🐟🐟🐟🐟)
魚柳香脆,撒上椒鹽,啱哂唔怕熱氣嘅我😜,做餐前小食一流👍
4️⃣餐湯:
牛滑湯,细細碗,似生牛肉河D湯底,我至愛❤️
5️⃣餐飲:(🧋🧋🧋🧋)
越南乳酪滴漏咖啡(凍)
(需另加$18 轉飲)
~···~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~⋯~
🔸Set B 🔸 ($89)
1️⃣主食
牛+豬PHO 紅蕃茄湯檬(🍅🍅🍅🍅🍅)
賣相好吸引,蕃茄湯不會太杰,但又好夠蕃茄味,豬頸肉特別好味,豬扒同生牛、烤牛都唔錯😋👍,而且好足料好大碗下👏🏻👍
小食:
2️⃣手撕雞檬紙卷(🐔🐔🐔🐔)
手撕雞檬紙卷,D紙卷就厚左少少,淋上檬粉的酸辣汁,開胃又惹味😋😋😋
3️⃣無骨鳳爪(🐔🐔🐔🐔🐔)
我之前食開都係白色的無骨鳳爪😅,今次是是啡色,味道不是酸辣,是似滷水汁的,又幾好食喎
4️⃣餐湯:
牛骨湯(同上)
(🐂🐂🐂🐂🐂)
5️⃣餐飲🍹🍹🍹🍹
我點左一向我最愛又唔駛加錢的凍檸茶🍹😉
🍑好耐冇出過旺角食野掃街啦 真係好多嘢食 好多新小食店同埋新開嘅舖頭都好值得 一試 今日就想食越南嘢啦見呢間嘢 食都好新派 好新潮 傳統之餘又有啲新菜式 一定要試下去食越南河粉啦就嗌咗 生牛肉河粉 牛肉非常嫩滑 河粉 分量好足 非常嫩滑 湯底係足料嘅牛肉湯底好鮮味 好有越南風味小食叫咗 海膽軟殼蟹 有四件 炸到好脆 上面鋪上大大嚿嘅海膽 兩樣我嘅至愛放埋一齊食真係大滿足 嘢飲嗌咗個跟餐 水果茶 會平少少 再加埋🥒青瓜🍍菠蘿🌿薄荷等等非常之開胃解暑 呢度環境都舒服嘅裝修新穎 位置好多 食物講夠豐富 非常有質素 有平有貴 值得一試

一定要試下去食越南河粉啦就嗌咗

秘製醬汁

• 手撕雞檬紙卷
  • 牛骨湯
  • 法式芝心蝦多士
  • 越男仔火車頭湯河粉
  • 海膽春卷
2022-10-16 15 瀏覽
見到佢勁多人排隊 個個都爭住去食 甘我就搵左一日平日去試下食下😃午餐有無骨雞飯 可以轉白飯 仲送野飲 個無骨雞好正好滑 有配一個醬汁嘅好正 酸酸甜甜 擺去雞 同飯到超正☺️大家可以去試下
2022-10-13 33 瀏覽
今日嚟到旺角嘅廣華街,見到一間食越南菜的叫越南仔,入到去就見到好多車🏎嘅Postcard貼左喺牆上面,睇得出老闆係鍾意車🏎嘅人。同我一樣,所以我好鍾意到呢度嘅佈置😊另外再配合埋越南嘅音樂,真係好似喺越南度食緊咁😳牛骨湯一聞落去就滿滿嘅牛肉味,飲落去仲好鮮甜,兩個字好飲👍沙嗲串燒拼盤(雞、豬、牛)$61呢個串燒拼盤真係強烈推介🤩成碟串燒嘅靈魂喺個沙嗲醬度,好小沙嗲醬裏面放花生🥜食落去充滿口感😋唯一缺點就係嗰醬太少喇🤤個菠蘿🍍都好甜,烤完更好食😋鴛鴦海南雞飯+牛油雞扒—$84海南雞飯啲雞好嫩滑,烤過嘅雞我都係第一次食,居然好好食😋另外一個牛油雞扒外脆內嫩,重點係要配埋個醬汁令到成碟飯昇華做一個層次,又一強烈推介🤩自選烤牛肉蕃茄🍅湯河—$69濃郁嘅蕃茄🍅湯底味,加埋烤過嘅牛肉一絕咁配,鍾意食蕃茄🍅嘅朋友一定唔可以錯過。三檸冰—$24三種檸檬嘅享受😎又消暑又解渴

牛骨湯
一聞落去就滿滿嘅牛肉味,飲落去仲好鮮甜,兩個字好飲👍
沙嗲串燒拼盤

沙嗲串燒拼盤(雞、豬、牛)$61
呢個串燒拼盤真係強烈推介🤩
個菠蘿🍍都好甜,烤完更好食😋
鴛鴦雞海南雞飯

鴛鴦海南雞飯+牛油雞扒—$84
海南雞飯啲雞好嫩滑,烤過嘅雞我都係第一次食,居然好好食😋

自選烤牛肉蕃茄🍅湯河—$69

鴛鴦雞海南雞飯
三檸冰
  • 串燒沙嗲拼盤
2022-10-10 65 瀏覽
呢間越南餐廳細細間唔錯、地點喺旺角又就腳,性價比/嘢食味道ok生牛生蝦椰汁酸湯檬 $108Prawn & Beef Rice Vermicelli with Sour Coconut Broth 可轉 河粉轉 金邊粉 +$3轉 粉絲 +$5> 火炙過阿根廷紅蝦好香口,蝦頭滿滿蝦膏燒得仲香好好吮,蝦肉算幾爽脆、牛肉片肉味中等無渣幾好食。湯底是濃香的椰汁加啲酸味,惹味又有層次!檬粉剪開一段段方便進食又唔會剪得過短海膽檬紙卷 $75 跟午餐 $65Uni Rice Paper Roll> 海膽輕輕炙過香味幾出沒有異味算唔錯,底下的米粉生菜口味清淡,淋啲魚露提味幾okay越南仔冰凍水果茶 $32 Iced Fruit Tea跟午餐 +$12 跟晚餐 +$23> 前一排天氣仲好悶熱,店員姐介紹我飲呢杯,一入口即刻爽晒,有薄荷青檸清香又有菠蘿粒食,夠凍真係無敵

生牛生蝦椰汁酸湯檬 $108

跟晚餐 +$23

生牛生蝦椰汁酸湯檬/海膽檬紙卷/越南仔冰凍水果茶
生牛生蝦椰汁酸湯檬/海膽檬紙卷/越南仔冰凍水果茶
2022-10-10 17 瀏覽
假日同朋友諗住去油麻地行下買d 水果,又餓餓地就入左e間餐廳,餐廳都好闊落🥰有特式裝修☺️我地去到岩岩下午茶,睇下餐牌,都有唔同嘅套餐同粉😍🌸河內蔥油三味配黃薑飯配小食無骨鳳爪沙律 & 手撕雞檬紙卷蔥油三味入面有豬頸肉,豬扒同扎肉,豬頸肉同豬扒都好入味又唔會太燶仲有唔肥👍🏻配埋黃薑飯好夾😋無骨鳳爪沙律下面係越式沙律,酸酸甜甜幾開胃,鳳爪無骨好易入口👍🏻手撕雞檬紙卷好精緻,入面又有豐富蔬菜🥬手撕雞甜甜地🥰🌸牛骨湯河粉配蝦餅河粉滑滑,牛骨湯香濃,蝦餅超彈牙又鮮味😍仲要大大碗,可以加埋香料同青檸☺️令味道更上一層🌸串燒豬串燒唔會太燶,有炭燒味,口感爽口😊

我地去到岩岩下午茶,睇下餐牌,都有唔同嘅套餐同粉😍

🌸河內蔥油三味配黃薑飯配小食無骨鳳爪沙律 & 手撕雞檬紙卷

🌸牛骨湯河粉配蝦餅

🌸串燒豬

串燒唔會太燶,有炭燒味,口感爽口😊
2022-10-09 62 瀏覽
旺角又開始多返好多人啦~而越南仔都長期好多人😅食完就知點解長期都多人,因為真係好食同抵食呀~唔使去越南都食到好味越南菜😋😋Set lunch 包:2小食+1主食+1餐湯+1餐飲,真係超級抵食😋😋😋兩個人叫左兩個set 1)招牌無骨雞配黃薑飯$89:有成半隻雞,皮薄肉嫩,完全唔「鞋」,仲要無骨架!啱晒我呢啲懶人😍2)紅蕃茄湯檬(生牛+烤牛+豬手頸肉+豬扒)$89:超濃番茄湯,有齊四樣肉食,滿足晒食肉獸😋😋😋😋😋樣樣都精心製作,無hea 做👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Set lunch 仲包沙律小食,兩個set 就可以試晒四款😋😋😋1)牙車快沙律 + 手撕雞檬紙卷加入秘製醬汁,䣬酸甜甜,好開胃😋😋手撕雞檬紙卷口感好爽口,雞肉絲好入味必叫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻2)無骨鳳爪沙律+椒鹽脆蛋魚柳 無骨鳳爪好好味,爽口入味,最鍾意食啲軟骨😋😋😋😋😍脆蛋魚柳好香口,但我本身麻麻地鍾意,但都覺得ok 👌🏻野飲係另外加錢,都好飲👍🏻

兩個人叫左兩個set

無骨海南雞飯

番茄湯檬

1)牙車快沙律 + 手撕雞檬紙卷
加入秘製醬汁,䣬酸甜甜,好開胃😋😋
手撕雞檬紙卷口感好爽口,雞肉絲好入味必叫👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2)無骨鳳爪沙律+椒鹽脆蛋魚柳
無骨鳳爪好好味,爽口入味,最鍾意食啲軟骨😋😋😋😋😍
脆蛋魚柳好香口,但我本身麻麻地鍾意,但都覺得ok 👌🏻

野飲係另外加錢,都好飲👍🏻
香茅雙薑茶
三檸七

無骨海南雞飯
番茄湯檬
香茅雙薑茶
三檸七
  • 招牌無骨雞配黃薑飯
2022-10-08 19 瀏覽
招牌去骨海南雞飯配黃薑飯🍚海南雞份量都好多,雞肉好嫩滑點埋特製醬汁,超級棒👍🏻我其實好鐘意食雞皮🤣好滑呀⋯⋯一d都唔覺得肥,黃薑飯好惹味絕配🤩自家製沙嗲串燒(牛、雞、豬)配撈檬粉🍢沙嗲好香好惹味令到成串串燒好好味,仲可以食晒三隻肉,滿足晒🤗配左檬粉好飽肚。越南乳酪滴漏咖啡☕️第一啖飲到好濃咖啡味,跟住飲到乳酪酸酸地,攪勻飲好特别好好飲。越南仔冰凍水果茶🍹茶底有d似飲檸茶底,有d水果係入面好豐富,好飲呀⋯⋯

2022-10-07
2022-10-04 18 瀏覽
皇牌拼盤搭配有新意,🥢越式素春卷+酸辣無骨鳳爪+🧄蒜香牛油脆雞,我最鍾意無骨鳳爪,🥰香辣可口。手撕雞檬紙卷 🥳個皮透薄,食起身好有口感。😎可以包住豐富嘅配料,而且上邊仲有我鍾意食嘅手撕雞。手撕雞嘅份量都好多,🤩撈得好香,我好鍾意。Vermicelli Paper Roll w/ Shredded Chicken De Viet Son Platter (Spring Rolls+ Chicken Feets + Garlic Buttered Chinken Wings)

2022-10-04 21 瀏覽
Raw Red Shrimp X3 pcs/ Fried Shrimp head 厚肉生蝦爽口彈牙,🍤隻隻晶瑩剔透,非常新鮮,而且蝦頭更加有精心炸過。同生蝦嘅口感唔同,🥰更加香脆,而且可以吃到蝦頭入邊蝦膏嘅鮮甜。De Viet Boneless Hainanese Chicken 店鋪招牌,😘當然要一試無骨海南雞,口感嫩滑,而且雞皮都係金黃色,🤓證明係用靚雞。De Viet Pork 越式秘製豬頸肉😚肥而不膩,食落去好爽滑。

De Viet Pork
越式秘製豬頸肉😚肥而不膩,食落去好爽滑。
2022-10-01 76 瀏覽
沙田分店排名一直喺沙田區人氣高企 次次行過都見到大排長龍 今日經過旺角店竟然唔使等位❣️招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包撈檬 $92落單嘅時候店員有講到話要等 見係全港獨家自創口味咁得意就貪得意試吓倒啲撈檬汁撈埋個溫泉蛋 牛肉燒得好香好惹味 不過整體上🥒多🥬好似同生菜包個名有少少出入❣️手撕雞檬紙卷 +$32(跟餐價)手撕雞份量滿瀉 餡料仲多過平時食壽司卷一口咬落夾心嘅青瓜絲好爽脆 無調味料淨食好fresh 點少少醋就仲開胃❣️法式芝心蝦多士(四件) +$49(跟餐價)真係我食過最好食嘅蝦多士 中間啲🧀熱辣辣流曬落碟 外皮炸到脆卜卜 面頭鋪滿芝麻 食落除咗蝦味仲有白芝麻香❣️串燒沙嗲拼盤 +$49(跟餐價)有齊豬牛雞各一串 可以一次試咁多款 沙嗲醬絕對俾得唔孤寒 每條正反鋪滿三款之中認為牛肉最好味 有啲似食緊沙嗲牛肉乾嘅感覺 但略嫌雞肉有啲鞋同乾身❣️越南乳酪滴漏咖啡 +$29(跟餐價)咖啡mix乳酪真係第一次見 酸酸甜甜嘅乳酪溝埋特濃咖啡意外地好飲 特別係食咗濃味野可以清清口腔

招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包撈檬

❣️招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包撈檬 $92
手撕雞檬紙卷

❣️手撕雞檬紙卷 +$32(跟餐價)
手撕雞份量滿瀉 餡料仲多過平時食壽司
法式芝心蝦多士(四件)

❣️法式芝心蝦多士(四件) +$49(跟餐價)
串燒沙嗲拼盤

❣️串燒沙嗲拼盤 +$49(跟餐價)
越南乳酪滴漏咖啡

❣️越南乳酪滴漏咖啡 +$29(跟餐價)
2022-09-17
招牌古法窩蛋烤牛肉生菜包撈檬
串燒沙嗲拼盤
越南乳酪滴漏咖啡
每次想食個light d嘅dinner,都會第一時間諗起越南菜,如果咁岩去咗旺角區,呢一間越男仔永遠都唔會令我失望😛雖然價錢未必算係最平,但係食落去質素非常之好,仲有唔同嘅配搭,一定可以用最平嘅價錢食到最多嘅款式🤣我哋兩個人唔算好肚餓,所以嗌咗一個dinner set +小食+飲品3-course dinner ($92)一個價錢,一次過滿足晒我同朋友嘅三個願望😋入面包括招牌去骨海南雞配黃薑飯 ,仲有無骨鳳爪沙律 + 手撕雞檬紙卷添😆個人幾欣賞手撕雞檬紙卷,咬一啖,先食到雞絲,上面仲有啲脆片,入面包住檬粉同蘿蔔絲,配埋我酸辣醬,口入面充滿着三種層次感!法式芝心蝦多士(4件)(跟餐價 $49)超級超級推薦!賣相超吸引,趁熱食,仲可以食到流心芝士嘅感覺🤤蝦肉厚身得牙又彈牙,係必叫之選!😍越南乳酪滴漏咖啡 & 鮮菠蘿梳打冰少飲越南咖啡可能未必慣,乳酪味其實唔算好重,飲落酸酸地🫢

3-course dinner ($92)

法式芝心蝦多士(4件)(跟餐價 $49)

越南乳酪滴漏咖啡 & 鮮菠蘿梳打冰
少飲越南咖啡可能未必慣,乳酪味其實唔算好重,飲落酸酸地🫢

2022-09-27 20 瀏覽
🤣性價比高越南餐廳🤣呢間餐廳喺旺角 好方便 食物有好多選擇 湯河嘅湯好特別 同其他越南餐廳唔同 又唔算貴🤪-🍣煙三文魚手撕雞米紙卷 $52手撕雞米紙卷好清新 加上煙三文魚 配搭好好食-🍜手撕雞扎肉椰子酸湯 $79椰子酸湯湯底好岀色好濃郁 味道酸酸地 仲有椰香味我哋係咁飲湯 加埋蒜頭 指天椒 青檸 好滿足 -🧋越南乳酪三色冰 $38味道酸酸甜甜 有紅豆喺入面 口感唔錯 幾開胃-🍤法式芝心蝦多士 $45呢個係必食外表炸到金黃 好吸引食落酥脆 蝦肉好厚身又彈牙 中間係流心芝士 好正-📍越男仔旺角廣華街2-20號地下
🤣性價比高越南餐廳🤣

食落酥脆 蝦肉好厚身又彈牙 中間係流心芝士 好正
📍越男仔
旺角廣華街2-20號地下
2022-09-26 375 瀏覽
黃店💛 廣華街一帶有好多美食,今次試這間主打越南菜的餐廳,菜式較新派。餐廳裝潢呈越南風格,環境乾淨企理,食物價錢親民,質素不錯,份量正常,抵食!食物款式選擇多,唔怕冇嘢啱食👍🏻 好適合朋友或家庭聚會🥂 餐廳座位不多,晚市人流多 要稍等喔午市二人消費:$192 🫧不設加一費用🫧食評💖💖💖 5-Course Meal Lunch Set 11:30-17:30(2小食、1餐湯、1主食、1餐飲)𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓無骨鳳爪沙律 ($Free)✨鳳爪呈啡色,軟腍又爽口,沙律份量多 椒鹽脆蛋魚柳 ($Free)✨外脆內軟,椒鹽味濃,香口惹味😋牛骨湯 ($Free)味道清甜,配有生菜👍🏻𝑭𝒐𝒐𝒅牛+豬PHO紅蕃茄湯檬 ($89)✨ 好大碗,蕃茄味十分濃郁👍🏻檬粉口感很不錯,配料豐富,有生菜、生牛肉、烤牛肉、豬頸肉、豬扒、蕃茄,豬肉牛肉大大塊,絕對飽肚🥰𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔海膽牛他他 (+$88)✨海膽鮮味濃郁🤤 軟腍生牛肉片 配蘿蔔絲及洋蔥絲,口感好清爽豐富𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔椰汁拉茶紅豆冰 (+$15)✨香甜椰汁中和微微苦澀的拉茶,配上紅豆 好好味😚👍🏻

午市二人消費:$192 🫧不設加一費用🫧

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
無骨鳳爪沙律 ($Free)✨
鳳爪呈啡色,軟腍又爽口,沙律份量多

椒鹽脆蛋魚柳 ($Free)✨
外脆內軟,椒鹽味濃,香口惹味😋

牛骨湯 ($Free)
味道清甜,配有生菜👍🏻

𝑭𝒐𝒐𝒅
牛+豬PHO紅蕃茄湯檬 ($89)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
椰汁拉茶紅豆冰 (+$15)✨
香甜椰汁中和微微苦澀的拉茶,配上紅豆 好好味😚👍🏻
2022-09-26
2022-09-20 29 瀏覽
越男仔裏面其實一眼望晒,全部四人枱 見到好多特別裝飾喺牆身度 老闆係個跑車fans 咁啱見到佢帶黑超揸跑車返工😂👍🏻嚟食下午茶喺抵食 首先幾鍾意梳化顏色——暗綠色 配合埋裏面偏黃嘅燈光啱啱好小食選擇多 飲品都會比一般越南菜餐廳多選擇好多越南🇻🇳餐廳都係撈檬 湯檬 豬扒 雞扒 生牛肉 牛柳粒 豬頸肉 雞翼等等呢度嘅餐牌,你會見到好多Crossover 有陣時中式啲,有陣時西化 主膽當然都係越菜用咗10幾個鐘去炮製嘅雞骨湯整成嘅椰子酸湯用火槍燒過個碗以及雞絲 採用都係雞脾肉記得加少量辣椒青檸以及蒜油混合沙嗲串燒 牛 雞 豬紅蝦刺身 炸紅蝦頭
越男仔

嚟食下午茶喺抵食
首先幾鍾意梳化顏色——暗綠色
配合埋裏面偏黃嘅燈光啱啱好

小食選擇多 飲品都會比一般越南菜餐廳多選擇
好多越南🇻🇳餐廳都係撈檬 湯檬
豬扒 雞扒 生牛肉 牛柳粒 豬頸肉 雞翼等等
呢度嘅餐牌,你會見到好多Crossover
有陣時中式啲,有陣時西化 主膽當然都係越菜

用咗10幾個鐘去炮製嘅雞骨湯整成嘅椰子酸湯
用火槍燒過個碗以及雞絲 採用都係雞脾肉