2018-08-06 414 瀏覽
見聯和墟有新野,過黎試下。咁你話你係越南餐廳,我無理由食你既泰式炒飯,right?見你個火車頭貴普通牛肉粉 66% ,應該有 d 料到,來吧即管叫一碗。等左大約十分鐘,碗粉到,第一眼望落去,有 d 唔對路,牛肉三大片,牛丸兩粒,牛腩兩件,牛柏頁就竟然有六大塊。金不換,芽菜伴碟一律欠逢。先飲一啖湯,個湯頭可以話完全唔係果回事,不但無越南湯河應有既鮮味,而且喊到有點苦,個味道其實似茶記牛腩河既味道,師傅大概未食過真正越南牛河吧?  河粉,厚左 d,無乜特別。牛肉,熟到透,應該係佳 x 凍肉級數既牛。牛腩,一個韌字。而且應該係點炆都唔會淋既肉。牛柏頁,雪白既牛柏頁點樣整,你懂的,我選擇食一兩件算了。牛丸,當然係出面交黎,又係佳 x 級數既野,都幾一般。碗野我食左 2/3 左右,快快腳去隔離街買罐汽水解味精。

河粉,厚左 d,無乜特別。

牛肉,熟到透,應該係佳 x 凍肉級數既牛。

牛腩,一個韌字。而且應該係點炆都唔會淋既肉。

牛柏頁,雪白既牛柏頁點樣整,你懂的,我選擇食一兩件算了。

牛丸,當然係出面交黎,又係佳 x 級數既野,都幾一般。

碗野我食左 2/3 左右,快快腳去隔離街買罐汽水解味精。
題外話/補充資料: 呢個位置係聯和墟死位,如果食第質素唔改善,都幾難做落去。
2018-08-06
1 分鐘 (堂食)
2018-07-21 437 瀏覽
今晚終於試到呢間越南菜。點左鹹金桔梳打。味道好淡,梳打吾夠,好似飲緊冰水。黃咖喱牛腩配蒜蓉法包,雖然鹹左小小,如果配飯會好啲。味道吾錯。生牛河,湯底夠味,牛肉好食,河粉就「削」啲。仲有個香茅雞翼,即炸好食。坐位較小,但空間尚算闊落,坐得都舒適。出餐快。今次二個人食,款式試得小,下次試埋其他。見到隔鄰枱點嘅食物都好想試。
生牛河,湯底夠味,牛肉好食,河粉就「削」啲。
仲有個香茅雞翼,即炸好食。
鹹金桔梳打

黃咖喱牛腩配蒜蓉法包

香茅雞翼
香茅雞翼
2018-07-18 346 瀏覽
今天晚上想吃越南牛肉河粉,2人去了試一下在聯和墟新開的越瀧棧,我們入去時看到枱上放置了泰國料理用的辣味粉,竟然在越南餐廳的餐枱上,跟著看看餐牌,發現有破多泰式料理的選擇,決定叫了泰式炒肉碎生菜包、一碗越式火車頭金邊粉及鷄扒撈檬。結果食物質素如何...實在不得不倒抽一口涼氣!很生氣....生菜包完全不是一回事,豬肉質地好像用粉哪了很久,口感像是死肉軟軟爛爛的、味道也不用說了!火車頭的湯淡而無味、湯底不似預期,需要加上了極多士拉差,才勉強吃過填飽肚子!
2018-07-13 423 瀏覽
咁岩經過見到開左新野,難得係粉嶺見到有越南菜,於是試試佢!一望到餐牌見到燒鰂魚竟然只係$98,咁平一定要試下啦!上到枱真係嘩嘩聲!條鰂魚超!級!大!條,目測應該超過30cm,勁厚肉,仲要燒得岩岩好,好嫩好多汁!出面食百幾蚊條都係得三分二大條!米紙卷一樣都好有水準,基本上呢樣都好難會唔好食,所以就唔評價了,生牛河好多料好大兜,牛肉夠牛味又嫩,不過我未去過越南食pho,所以都不能評價正唔正宗,但湯底係幾濃郁同甜甜地唔錯的👍🏽
能評價正唔正宗,但湯底係幾濃郁同甜甜地唔錯的👍🏽
燒鰂魚
軟殼蟹米紙卷