2018-02-13 1382 瀏覽
最初為健康而開始「定期」吃素,其後亦追求味道。潮齋,這不是第一間。論選擇,這裡確是很多,而且很好味。要推介的有「重味」口水雞,「彈牙」炒麵,「滑滑」豆腐花,「特色」煎瓤三寶。天婦羅有茄子和蕃薯,菜湯清甜。(還有很多沒試。)自助午餐,$68一小時,吃得很飽。味道和分量都值得的。要注意:餐具要自己收拾的,只是小事一樁。味道是好的,但不符合「健康」目的,很多食物都很油膩的。想吃味道,可以的;吃健康?算啦。
  • 口水雞,天婦羅
2018-02-12 1370 瀏覽
一入去要先俾錢,環境座位擠逼,而且很焗熱。雖然每位$118唔算貴,百幾蚊一餐飯要求唔好太高,但服務態度認真麻麻地啦。本來一班朋友聚會,想傾下計,但座位太逼,唔太適合朋友聚會。我地預先訂位之後,店員都要我地調來調去,結果坐得唔係好耐,我地好快就走啦。餐廳全自助式自己拎野,自己收碟,食物質素唔太高,種類好少,好快俾人拎哂之後,餐廳亦無refill,衛生條件亦麻麻地,所有食完碗碟放係餐廳一邊,無店員清理,結果發出一陣難聞氣味,認真唔建議去食啦。

2018-02-04 1606 瀏覽
是咁的,今日你無論吃乜,個肚都feel吾倒有乜落肚就已經吾見左舊幾两舊水。女友今日又話試新野,係奥海城附近食齋。我血氣方光,要我食齋,即係叫我做和尚。但佢連位都訂埋焗我去,咁惟有去啦。今早凍到連返工都吾想返,仲要放工去食齋,乜吾系應該去打邊爐嗎?6:30去到,哦!原来係自助餐,我食過,那些菜炒菜啲...無乜期待,仲以爲得我地咁傻,點解天寒地凍還有咁多人。$138一個人可以接受,我開始夾。咦好多選擇下,而且味道真的不錯。女友好開心,因為有很多薑啲野,薑茶,大薑南瓜蕃薯糖水,薑汁糕,店家十分細心為客人驅寒啊。仲有熱辣辣的魚蛋,關東煮素丸,加秘制辣油,天寒地凍最啱。埋位坐左一陣,又有新鮮pizza.吾系馬,仲有荷葉糯米飯,煎釀三寶,白粥油炸鬼腸粉焗意粉,食一round巳飽到上頸。原来仲有壽司,菜卷,好多涼菜,沙律。女友仲攞左串沙爹,哇好好吃甜品有蛋糕,馬拉糕,豆腐花,仲有生果。好夠啦。$138冇加一簡直超值旁邊見到店家同小朋友玩,整體感覺好吾錯好溫馨哦。今晚開心做個走肉朋友
女友今日又話試新野,係奥海城附近食齋

我血氣方光,要我食齋,即係叫我做和尚
。但佢連位都訂埋焗我去,咁惟有去啦。

6:30去到,哦!原来係自助餐,我食過,那些菜炒菜啲
...無乜期待,仲以爲得我地咁傻,點解天寒地凍還有咁多人。

$138一個人可以接受,我開始夾。

仲有熱辣辣的魚蛋,關東煮素丸,加秘制辣油,天寒地凍最啱。

埋位坐左一陣,又有新鮮pizza.

女友仲攞左串沙爹,哇
好好吃
甜品有蛋糕,馬拉糕,豆腐花,仲有生果。好夠啦。
$138冇加一簡直超值

旁邊見到店家同小朋友玩,整體感覺好吾錯好溫馨哦。

今晚開心做個走肉朋友

2018-01-24 1296 瀏覽
服務員態度差,不知是否沒有加一服務費的關係,經常叫客人調黎調去,位又窄,又焗又熱,無下次😖搵服務員幫手,又扮聽唔到。講真,連最基本尊重都無,真係俾錢買難受啊🙈
2018-01-23 1252 瀏覽
中午和同事食lunch, 帶著一試無妨既心態進場,$68 自助餐真係好平,坐位有少許迫,但無阻興奮既心情,食物菜色算豐富,冷熱盤加甜品湯水,健康得黎味道都唔差,很滿足。尤其嗰碟口水鷄,口感味道同真鷄無乜分別。一句到地核:健康好味CP值高!😋

一句到地核:
健康好味CP值高!😋
2018-01-18
5 分鐘 (堂食)
  • 口水雞
2018-01-11 1518 瀏覽
great quality food, tasty too. nice atmosphere and simple attractive decor. never thought vegetarian food could be this good.
聞名已久,大角咀$68自助午餐的「走肉·朋友」,今天終於有幸一試。店鋪面積不大,但佈置非常有格調✨店員親切,食物選擇多,由地道咖哩素魚蛋到西式的Veggie wrap🥙都有;黃薑炒飯、超大虎頭尖椒、口水素雞....小小的地方有不同飲品(例如五花茶)、中西湯(中式西洋菜湯)、蘋果撻豆腐花及芋頭露等糖水甜品等選擇,平日$68免加一確實超值👍🏼👍🏼 特別欣賞貼心註明哪些菜色是純素,哪些是蛋奶素💚極力推薦👍🏼👍🏼

極力推薦👍🏼👍🏼
  • 口水素雞、veggie  wrap、咖喱素魚蛋、大虎頭尖椒
2018-01-08 1277 瀏覽
晚餐一百蚊鬆d...都幾多選擇!午餐七八十蚊好抵喎!自助餐....自助形式...巧自由啊!食物款式都唔少,味道有質素...裝修清新...一班人黎有大圓枱...絕對又係打卡潮吃素食店...食物都好新鮮...黃薑飯...麻辣素雞...仲有清甜足料老火湯..糖水、荳腐花都有...最吸引係一星期轉一次菜式...好有heart呀!老闆伙計都好nice...好talk得...服務態度唔錯wor...搭鐵路都好就腳...一定再黎!
晚餐一百蚊鬆d...都幾多選擇!
午餐七八十蚊好抵喎!
自助餐....自助形式...巧自由啊!
食物款式都唔少,味道有質素...
裝修清新...一班人黎有大圓枱...
絕對又係打卡潮吃素食店...
食物都好新鮮...黃薑飯...
麻辣素雞...仲有清甜足料老火湯..
糖水、荳腐花都有...
最吸引係一星期轉一次菜式...
好有heart呀!老闆伙計都好nice...
好talk得...服務態度唔錯wor...
搭鐵路都好就腳...一定再黎!
2017-12-31 2427 瀏覽
本人29/12 星期五食晚上自助餐,6:00pm,第一次到本店光顧,食物質素不錯,糯米飯非常好味,炸物也出色,座位是有點迫,但這個價錢,我覺得已經很不錯,很多人未食過這店也會看食評,我是食完之後來看回食評同我見到的很大出入,所以真係忍唔住,其實大家不妨自己親身去一試吧(如想食下素自助餐),一試便知龍與鳳,每個人的觀點與角度也不同。員工非常親切友善!1)見到有人話燈光暗(唔知是否我吃的時候已經換晒啲燈,所以唔覺暗)2)店內座位狹窄(行去拿食物流暢,本身店不是大,還是做自助餐,如果座位不是狹窄,可能我都未必有機會食到「已經摺埋」)3)食物只值$90(呢個真係好笑,人工呢?燈油火蠟呢?冷氣呢?鋪租呢?如果收138要食到138 食物不如去火星吧)總結好多句,老闆好nice,有誠意,雖然素未謀面,但食完有再想去再食的衝動。1)之前某人話減少座位,減到咁少不如你唔好出街食啦,少到成間舖得兩個位好唔好?2)加強光線,睇唔到食物?其實11/24晚停了電嗎?3)加多些食物種類?138蚊有涼茶啦、糖水啦、壽司啦、炒飯啦、炸物啦、冷盤啦、沙律啦、湯啦,印象最少有廿幾三十種類(不能確定,我自己都數唔到)是否要

2)加強光線,睇唔到食物?其實11/24晚停了電嗎?

3)加多些食物種類?138蚊有涼茶啦、糖水啦、壽司啦、炒飯啦、炸物啦、冷盤啦、沙律啦、湯啦,印象最少有廿幾三十種類(不能確定,我自己都數唔到)是否要加打邊爐,現場即切素A6 禾牛?

4)食物溫度夠熱,差點兒辣親個咀

5)先收錢?有問題嗎?如果人哋間店收咗你錢唔俾你食就係問題姐

6)只拍了一張食物照片,因為之後只是掛住食,已經忘記了拍照,不好意思

備註 :本人持素接近三小時,從來未食過全港九新界的素食店,以上食評不含個人攻擊或偏頗,本人亦不是經營素食店的外星人,寫評語的目的,是希望業界能繼續加油💪🏿,保持水平。如果這個世界多一點包容其實也不錯,就算食素到三千年,如果連一丁點的包容也沒有?比你食到三萬年又如何?

再補充,我同朋友不知食得幾開心,雖然第一次去,但一定會再去的!thanks

愛你們走肉朋友一萬年的馮先生上

以上文章如有雷同實屬巧合,只想大家用公平去對待每一店,公道自在人心,本人只是過客一名。
第一碟好貪心
2017-12-29
第一碟好貪心
2017-12-28 1496 瀏覽
昨天興朋友試下來這裡食素食自助餐,因為怕太多人排隊已預早book 左台雖然都係要等一等才入到去食野,但職員都很不錯丫有禮貌,食物都叫做多選擇,雖然飯類和麵類食物都不少,但味道算是很不錯 5分入面我比,店內唔算大,但店都好貼心在餐桌旁都有個小鈎給你掛袋。
,店內唔算大,但店都好貼心在餐桌旁都有個小鈎給你掛袋。
2017-12-25 2536 瀏覽
這是我第一篇食評,想為這店平反一下。本人持素多年,驚見素食者越來越偏激,佛教徒罵Vegan吃五辛,又鬧吃素肉的齋口吾齋心,Vegan又會鬧蛋奶素,而且仲講到食蜂蜜都有罪。攪到D素食者形象好似外星人咁,吃肉會落地獄云云.....。我根本不是這様的。我的一位食肉友人,有曰話我知有間大角咀素食,話同我慶祝聖誕節。見到$188有素食自助西餐,我雙目發光,當然要去,好難得朋友真有我心,當然去。Openrice內我是專看負評的,我首先看到的是坐位窄,BB要收錢,味道偏淡,菜炒菜,菜色普通等,好讓我心裡也有點準備。我們訂6:00-8:00的平安夜餐,$188一位,奇怪都吾少人一個一個的入座到爆满。當然有些人會嫌細,又或者點解要搭枱...但如果你知道今時今日地舖是以起碼$100/呎價,你會明白小店設計,好多人吾知米貴,又或者真係好離地下。食一餐一百幾十,又嫌呢樣果樣,我又吾明點解呢D人點解吾去大酒店呢?講返野食,以素食黎講,真係做到满足口欲之餘,又冇味精,且我只見一味炒菜,其他全部有功架的。看得出店家的诚意。如果你夠贴地,又没有什麽枷梢的話,痛快咁與家人朋友大吃一餐,便宜又飽肚,而且我哋两個過左一個開
這是我第一篇食評,想為這店平反一下。

。我根本不是這様的。

斧山式素炸雞
。看得出店家的诚意

如果你夠贴地,又没有什麽枷梢的話,痛快咁與家人朋友大吃一餐,便宜又飽肚,而且我哋两個過左一個開心又愉快的平安夜呢

我相信這也是為何人氣高企的原因。這也是我喜歡的小店之一。值得再来

咖喱素鱼旦
南瓜沙律
大披薩
炸物
2017-12-23 1790 瀏覽
現家好難得一餐可以❌肉,依間餐廳就穩唔到肉肉嘅蹤跡嗱,於是黎試下,仲要係自助餐,好吸引啊😍😍不過天氣不似預期我地係lunch去嘅68/位,都唔算貴,品種都算多有沙律吧但啲菜黃撳撳( 因為佢輪轉速度唔夠快,跟住又長期加熱,令到啲菜焗住所以佢黃咁咁),而且其他食物都比較清淡, 如果食得濃味嘢嘅朋友仔,好似我咁嘅👉直頭覺得佢無味(當中有個菜叫做涼瓜炒蛋,d涼瓜直頭冇味, 啲雞蛋得少少鹽味)可能我哋嗰日去得比較晏嘅有關係(1330左右),一些菜式剩番好少而且佢又輪轉得慢, 變咗有好多食物都係掛碟底😂😂 所以如果下次你哋要去幫襯嘅話記得提早啲去啦

我地係lunch去嘅68/位,都唔算貴,品種都算多

有沙律吧

2017-12-21 1166 瀏覽
個幾月前試過一次,食物水準仍ok,可能仍是新開張期間。今天再食,明顯下降,煎釀三寶refill後變成只有燒辣椒,其他食物也以炸物,例如:炸蕃薯、芋頭,及一些很現成的食物為主,例如皮蛋豆腐,而且,有些家常食物,例如紅燒豆腐等也不及水準,賣相不佳,招牌菜流囗水素雞完全沒有辣味,口水汁超小,明顯將貨就價。而且,環境很焗促,地方峽窄,本來就不易行走,坐位又異常密集,加上服務態度差,在門口已經把客人叫來叫去,不准企呢度等又不准企另一邊等(但可是要等齊人才能入坐),超不爽!而且,坐位安排超不專業,令人完全不能舒服享受食物。
素菜卷
煮頭腐
2017-12-21
2017-12-17 1302 瀏覽
環境太擠逼,室內好熱。食物種類少,跟描述有出入,食完第一轉,再去拿同樣食物,已經沒有,放食物旁邊的菜牌,同實物不相同,牌寫住蒸水蛋,但入面係青椒...食物質素一般全自助,沒有服務,自己換碟,食完自己收碟。另外,星期日去,大人$138,小童108,2歲半小朋友都要收$108...店員話佔位就要收錢...我明白食一百幾十蚊野,唔可以要求太高,但我最不滿意既地方係,打電話訂位時,講明一位係bb,對方又冇講佔位要收錢,其實唔係錢既問題,係太不老實。2歲半小朋友俾左$108,但都冇野食,只可以食水果沙律。希望可以俾大家參巧一下,唔會再去。
環境太擠逼,室內好熱。

食物質素一般

全自助,沒有服務,自己換碟,食完自己收碟。

店員話佔位就要收錢...

2歲半小朋友俾左$108,但都冇野食,只可以食水果沙律。

希望可以俾大家參巧一下,唔會再去。
2017-12-17
2017-12-17 1175 瀏覽
今早天氣得返 12 度,本來應該去打個邊爐就最合情況啦,不過實在係凍 + 大風,唔想周圍去,所以停車見咩就食咩啦。我十二點正來到,店面已經坐滿三份之二既人,以博文街甚至大角咀來講,都係好叻既餐廳來了。今日星期日,$78一位,我之前都常食北角間“無肉食”的,但九龍新店就未試。今次先試左呢間酒肉朋友先。以午餐任食素來講,款式很足夠,用料亦佳,個人比較喜歡以下幾款,亦 encore了的有:口水素雞,秋葵,紫薯蓉(可配甜筒的),咖哩素魚旦,煎釀三寶(呢個大愛,添食左好多次),豆腐花,少甜五花茶。店內地方比較窄少,有時轉身會偶有碰撞,但無損大家和諧及氣氛,食客亦很配合願意主動收拾碗碟,價錢亦不貴,抵食,會有一次的。