2017-11-04 2836 瀏覽
新野總要搵人試,小妹一家三口,今日終於黎會一會。大人小人週末午市劃一收$78,我地兩大一細合共付$234。安排入店後,須先付款,後入座,同埋只收現金。待應在客人一坐下,會交待餐廳的餐具在餐後須自行收拾。食物方面,選擇不多,味道亦一般。如果真係要介紹,個人建議大家可以試下店內的煎饟豆三寶、口水雞、蒸粟米和紫薯雪糕,其他就真係冇乜特別。用餐時間為75分鐘,我地食左45分鐘就走,仲要走時都覺得冇乜野落過肚,減肥去真係一流。Btw,唔計食物,我個人覺得餐廳員工是很親切的,見有客影相,會主動前來幫忙合照,同埋會主動幫推BB車的客人,呢點值得加分。
新野總要搵人試,小妹一家三口,今日終於黎會一會。
待應在客人一坐下,會交待餐廳的餐具在餐後須自行收拾。
2017-11-04
5 分鐘 (堂食)
2017-11-03 2777 瀏覽
喺門外排隊等入去食晏期間,聽到唔少路過的上班族OM話「呢度食齋架」,OL會講「入去睇吓有咩食」或者「揾日嚟試吓」。想知有咩食?我哋幾個出去自助餐區迫完一輪,帶咗唔同的食物組合返嚟。自助吧枱就喺舖頭中央,唔算大,放咗沙律(地中海沙律、已混醬的薯仔及蘋果沙律等)、熱食(煎釀三寶、釀豆卜、梅菜豆腐、豆卜燴冬瓜、甜酸素肉等)、黃薑飯、白飯、炒意粉、冷盤(皮蛋豆腐、卷物及口水素雞等)、炸物(春卷及番薯等)、湯、豆腐花同免雪「雪糕」。另有綠茶、檸檬水任飲。午巿高峰期,全場爆滿。行到埋枱已見煎釀三寶同釀豆卜沽清,等咗約10 至15 分鐘後,釀豆卜重新登場,煎釀三寶就始終無緣相見,改由炒青豆頂上。食客雖多,但大家都斯文揾食,有秩序地輪住攞食物,冇爭先恐後。口水素雞係全場最濃味的食物,超容易討好每個人的味蕾。如果覺得食物味淡,可以去調味架自行混醬配搭。免雪「雪糕筒」賣相靚,聰明如你齋睇顏色已可認出所用食材。食太多雪糕會好飽肚,淺嚐為妙。留意番,食客入門口後要「先付款,後開餐」,午巿每位68 蚊冇加一,用餐時限一個鐘,大人細路同價。外賣就58 蚊,店方會提供餐盒畀你,咁你就行埋枱攞食物帶走。餐具要自己行去

口水素雞

免雪「雪糕」

留意番,食客入門口後要「先付款,後開餐」,午巿每位68 蚊冇加一,用餐時限一個鐘,大人細路同價。外賣就58 蚊,店方會提供餐盒畀你,咁你就行埋枱攞食物帶走。餐具要自己行去攞,用餐後亦要自行將用過的餐具放回收集區,情況就好似學校飯堂咁,免加一係有原因。

喺試業階段,發現唔少有待改善的地方,尤其係回收餐具區的安排。嗰盤食物殘渣礙眼之餘,亦會令人擔憂店內衛生程度架。

口水素雞
2017-11-01 1692 瀏覽
作為一個食肉獸,但老豆是食素的,久唔久都會同老豆去食下素,係網上見到這間vegge buffet, 新開試業價所以帶埋爸媽試下,位置係hsbc大角咀總部對面,好多ol , 舖頭唔大,擺位都幾窄下,不過都ok接受到,食物種類唔好同正常酒店buffet比,始終係小餐廳仔,家庭式經營但感受到用心,我唔係食開齋,所以冇咩資格講味道,但老豆就食得好滋味,見佢攞完又攞的食物包括:蕃薯天婦羅,豆腐類,意粉同埋口水雞,我就主攻意粉
阿媽食素,所以一有新素菜餐廳開張都要第一時間帶佢去品嚐,滿足下老人家啦。中午無得book位,所以一早就要同佢出門。事關佢好緊張,話早去先有得食喎。12點開始,我地12點10分去到,仲未有太多人,可以慢慢睇野食。周圍環境唔錯,有好多壁畫,感覺舒服。呢到係比左錢先入去食呀。枱面貼左張紙,提醒大家每人自取一套餐具,食完要自己收拾。食完就係放呢到,餐具分類好晒,看圖放岩位就得啦。至於攞餐具就唔太方便。佢放係食物下面既盆子里,遲來既人要同拿食物既人迫位置,仲要比d人身體遮住晒,睇唔到d餐具放係邊。講食物啦,沙律種類都算多,最愛係涼拌秋葵同紫薯雪糕筒感覺冰涼,清脆爽囗,開胃又健康。一d都唔凍既雪糕係紫薯薯容加蘋果粒粒黎呀,紫薯味濃,加埋爽口既蘋果粒,放係迷你雪糕筒上,好新奇,好得意,滿足左食雪糕既慾望。呢個係脆脆墨西哥蔬菜卷,齊睇賣相已經好得啦,菠菜做卷皮,包著好多種蔬菜及沙律醬。好清新既味道,食多兩件都唔覺漏。冷盤之一,真係好似食雞肉咁,仲要d肉包唔鞋,只係略為唔夠辣姐。平時食任食我係唔會食抄飯既,今次例外。聽到隔離枱話個黃薑抄飯好食,即管試下。真係好味,入口啖啖椰香,唔辣,抄得夠乾身,正。呢度

周圍環境唔錯,有好多壁畫,感覺舒服。

呢到係比左錢先入去食呀。

枱面貼左張紙,提醒大家每人自取一套餐具,食完要自己收拾。

食完就係放呢到,餐具分類好晒,看圖放岩位就得啦。

講食物啦,沙律種類都算多,最愛係涼拌秋葵同紫薯雪糕筒

感覺冰涼,清脆爽囗,開胃又健康。

一d都唔凍既雪糕

呢度有兩款煎讓三寶,炸到金黃色或者煎香,兩款都好食。

雪耳木瓜糖水,足料。好受歡迎,岩晒入秋既天氣享用。
甜品仲有木桶豆腐花同檸檬芝士餅。
好香檸檬味,甜度適中,切到細細件,剛剛好。

其他熟食仲有大路既清炒翠肉瓜、酸辣雜菜、咕嚕肉、皮蛋豆腐、欖菜蒸豆腐、烚蕃薯和粟米.......不可不提仲有老火湯,阿媽飲左三大碗,老黃瓜煲赤小豆,係好飲既,但我個肚裝唔落啦

走既時候﹐門外已經排長龍等位了。好在我同媽咪一早過黎食姐。
題外話/補充資料: 而家係試業階段,68蚊位,平!不過唔知試業後係咩價錢呢? 試業期間,lunch buffet 只開星期一至五,12n-3pm,要留意啦
2017-10-30
  • 黃薑抄飯
貪新鮮過海來大角咀試走肉·朋友(事關港島的無肉食經常太full, 所以寧願轉來大角咀這邊試),$78來說,水準很高。前菜是西式,小吃及主食主要是中式,款式算多,飲品有綠茶等,湯是老黃瓜煲赤小豆,而且能照顧不是吃全素的朋友的口胃。除了香甜的蒸蕃薯粟米段外,有蕃茄炒蛋,炒豆角,湯煮娃娃菜,甜酸素肉,泰式酸辣煮菜,釀豆腐,煎釀3寶,豆卜燴冬瓜,欖菜蒸豆腐,炒翠玉瓜,腐竹鮮菇炒瓜。小吃有口水素雞,皮蛋豆腐,涼拌秋葵。炸物有炸豆腐/青椒/蕃薯,炸得不油膩,吃多了也沒太大罪惡感,是推介小吃。茄汁炒意粉,黃薑炒飯都是必食。中式糖水有豆腐花,雪耳木瓜糖水,西式亦有濃朱古力蛋糕。難得亦是animal friendly: 但只限訓練有素的導盲犬。但這為殘障人士打破限制,超讚。總括都是推介值得去吃,總會選到合適菜式,吃得滿足離去。其實亦很容易去到,奧運站c4出口,匯豐中心第2期扶手電梯到地下,出門後向10點鐘方向看,過2條小小馬路,向左走30秒內到達。

小吃
有口水素雞,皮蛋豆腐,涼拌秋葵。

茄汁炒意粉,黃薑炒飯都是必食。

中式糖水有豆腐花,雪耳木瓜糖水,西式亦有濃朱古力蛋糕。

總括都是推介值得去吃,總會選到合適菜式
,吃得滿足離去。
其實亦很容易去到
  • 皮蛋豆腐
  • 黃薑炒飯
  • 茄汁炒意粉
2017-10-29 1393 瀏覽
喺大角咀舊區裡面最近開左間自助餐形式既新派素食小店...叫《走肉•朋友》。供應時間由上午11:30至下午15:00!任飲任食、每位收費都只係$78。不過限時一粒鐘!琴日大慨13:00去到,門口已經排咗八、九個人龍!幸好職員做完登記之後,等咗15分鐘左右就有檯!入到去要先付款、隨後再安排座位!小店以環保、自助形式做主題;所以食完之後,亦都係以自助形式放回餐具碗碟!小店裡面地方吾太大,所以感覺係有啲逼夾!除咗裡面靠牆位置設有一張長疏化檯,亦設有一般四座位、同 high chair table!中間位置放食物!頭盤方面,有地中海沙律、蘋果沙律、粟米沙律、雜菜沙律同南瓜沙律。熱湯有老黃瓜煲粟米紅蘿蔔,味道好清甜。素菜有口水雞、釀豆腐、炸蕃薯、炸茄子、炒翠玉瓜、苦瓜炒蛋、西班牙蔬菜卷、冬菇冬瓜煮粉絲、炒菜心、涼拌秋葵、皮蛋豆腐、焗薯、栗米、薑汁炒飯、五穀飯、同意粉等等.....甜品方面,有南北杏雪耳木瓜糖水👍、豆腐花、朱古力 brownie😋 同 (自家製)紫薯雪糕杯。飲品就有涼茶同綠茶無限量供應!$78..冇其他收費,咁多野食...真係抵到爛!不過問過小店職員...佢哋暫時唔接受電話訂位!只做
$78..冇其他收費,咁多野食...真係抵到爛!不過問過小店職員...佢哋暫時唔接受電話訂位!只做walk-in!!
西班牙蔬菜卷
口水雞