2019-09-29 351 瀏覽
第一次吃咖喱吃到想嘔。完全唔明點解要排咁長隊灣仔地區大把選擇啦。首先,明明叫咗同一樣嘢,我隔離單人食客先得到;第二,我和我朋友叫咗兩碟 食物 我果碟淡而無味 好像稀釋過,有點惡心 ,到宜家我都感覺很不舒服。我果碟不夠我朋友果碟濃郁。 番茄沒有味道,咖哩沒有香味,牛肉唔好食。根本不值得30分鐘等待和80+的價錢。水平參差也是沒有誠意的一種表現。老闆很忙,伙計篤手機,人很多但很亂,管理上很有問題。很逼,整餐飯很不開心。
第一次吃咖喱吃到想嘔。完全唔明點解要排咁長隊

灣仔地區大把選擇啦。

首先,明明叫咗同一樣嘢,我隔離單人食客先得到;

我果碟不夠我朋友果碟濃郁。

番茄沒有味道,咖哩沒有香味,牛肉唔好食。

根本不值得30分鐘等待和80+的價錢。

水平參差也是沒有誠意的一種表現。

老闆很忙,伙計篤手機,人很多但很亂,管理上很有問題。

很逼,整餐飯很不開心。
2019-09-27
30 分鐘 (堂食)
2019-09-27 188 瀏覽
今日去咗灣仔見客,經過汕頭街嘅時候發現有間排長龍嘅咖喱蛋包飯,於是就入去食下,入面嘅座位唔係好多,好快就坐滿晒。鋪頭係以開放式廚房煮食,可以好清楚見到師傅煮緊啲乜嘢,佢比我嘅感覺係家庭小店睇嚟之前雜誌真係冇介紹錯我冇叫招牌嘅三色咖喱飯,反而係叫咗咖喱豬肉+燴牛肉汁蛋包飯。個咖喱飯非常足料,估唔到啲豬肉同牛肉都多過啲飯,先講下個咖喱豬肉,咖喱唔算太辣,可能煮咗好耐嘅關係,啲豬肉都好入味,而且唔會太鞋,易會牛肉汁有啲似紅酒燴牛尾個汁,真係淨係食個汁已經夠飽,份量實在太大,最後不得不提嘅係佢個炒滑蛋真係滑嘟嘟一啲都唔老,鍾意食咖喱蛋包飯嘅人不得不黎試下😛

一啲都唔老,鍾意食咖喱蛋包飯嘅人不得不黎試下😛
2019-09-25 268 瀏覽
香港人抗爭運動已三個月了,最近才調整好一點心情,追回未寫的食評。 這篇食評本身應在7月頭出的,整整遲了2個月...... 當回顧吧。去完了 Stand with Hong Kong at G20全球報紙集合展,跟友人來到以蛋包飯作招徠的貓之眼。 很久沒來了,點餐紙依舊,但價錢加了不少。 漢堡扒蛋包飯 $95蛋很滑溜,而且juicy。自家製漢堡扒肉厚多汁,份量十足。 喜歡這裏的咖哩汁,香濃而不膩,伴飯一流。但照燒汁愈吃愈鹹,還是咖哩汁合我心。網上有爭議貓之眼的立場,但在我光顧時未見此店有任何表態。回顧過後,路還必須走。香港人別放棄,齊上齊落。Stand with Hong Kong at G20全球報紙集合展:

很久沒來了,點餐紙依舊,但價錢加了不少。

漢堡扒蛋包飯 $95

蛋很滑溜,而且juicy。自家製漢堡扒肉厚多汁,份量十足。

2019-07-02
2019-09-21 177 瀏覽
👫朋友介紹我嚟試呢間蛋包飯,位於灣仔地鐵站附近,幾分鐘就行到,幾方便🤗 餐廳唔設訂位,夜晚去到大約排一至兩檯就入得去😚 店內用嘅都係日本原材料,望到啲牛好正咁,有見及此我決定破埋戒食牛😂一一一一一一一一一一一一一一#忌廉雞肉燴牛肉汁蛋包飯 <$89>賣相真係幾靚,一邊係忌廉雞肉汁,一邊係牛肉汁,中間夾住滑蛋,成個貓眼睛咁👁️本身個飯量正常嘅話係會超多飯,建議細食嘅朋友可以嗌少飯,唔好浪費食物呀🤗滑蛋半熟,厚薄適中,好吸引❤️建議唔好撈飯,每啖飯加滑蛋再加想食嘅醬汁一次過食真心超正😋忌廉汁甜甜地,雞肉嫩滑又唔韌;而牛肉汁就一般,味道偏淡,無咩牛味,有少少失望🙍🏻整體嚟講正正常常,價錢有啲偏貴,唔太抵食,有少少失望😞一一一一一一一一一一一一一一👾驚喜指數:❗️❗️❗️🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️(5個❗️最高)
👫
一一一一一一一一一一一一一一
#忌廉雞肉燴牛肉汁蛋包飯 <$89>
滑蛋半熟,厚薄適中,好吸引❤️
建議唔好撈飯,每啖飯加滑蛋再加想食嘅醬汁一次過食真心超正😋
整體嚟講正正常常,價錢有啲偏貴,唔太抵食,有少少失望😞
一一一一一一一一一一一一一一
👾驚喜指數:❗️❗️❗️
🔙翻撻指數:❗️❗️❗️❗️
(5個❗️最高)
2019-09-20 198 瀏覽
原來貓之眼間舖搬左去對面舖,裝修同之前差唔多,都係好簡潔,牆上掛滿有香港特色的貓貓畫作,好得意!今天晚上7時左右黎到,都要排隊,不過都好快就有位啦!咖哩豬肉濃茄牛肉蛋包飯($82),認真今次黎食真係有D失望,味道冇之前咁好食!咖哩豬肉冇咩咖哩味,醬汁有點稀,濃茄牛肉蕃茄味唔係好濃!至於蛋包飯不過不失!燴牛肉汁和牛漢堡蛋包飯($99),個燴牛肉都係有點稀,味道唔係好濃。和牛漢堡整得好厚身,醬汁有點酸酸地,都唔錯的!總括黎講真係有點失望,雖然店員很有禮貌,但食物質素真係下降左,希望可以有所改善啦!
今天晚上7時左右黎到,都要排隊,不過都好快就有位啦!
咖哩豬肉濃茄牛肉蛋包飯
燴牛肉汁和牛漢堡蛋包飯

2019-09-17
5 分鐘 (堂食)
2019-09-19 100 瀏覽
I ordered rice with curry pork and stewed beef which to my delight was very good. The egg was fluffy and cooked to perfection. Both sauces were flavourful. They even had their homemade chilli sauce for customers who like a more spicy taste.this really was the best I’ve had in a long time!Nice food, not the biggest selection though, staff is not very friendly. Food is freshly prepared and comes at a reasonable price, not on the cheap side though. Keep at the exception work - you guys deserve the

this really was the best I’ve had in a long time!Nice food, not the biggest selection though, staff is not very friendly. Food is freshly prepared and comes at a reasonable price, not on the cheap side though. Keep at the exception work - you guys deserve the ratings you get!!
2019-09-17 104 瀏覽
有日出去見客,見到有間餐廳大排長龍,我就梗係過去睇吓發生乜嘢事啊,原來係一間日式蛋包飯小店。鋪頭外邊睇呢就冇乜驚喜,入邊大概有20多個位左右,所以我都排隊要排成10幾分鐘。入到去都係主打蛋包飯,不過就有和牛漢堡做配搭,仲有燒牛肉汁或者番茄汁揀添。食物即叫即整所以都要等5分鐘左右,不過好值得等因為個蛋汁真係好滑,和牛漢堡扒亦都真係好好食,一啲都唔韌,雖然個牛肉汁有少少鹹,不過整體都仲係好值得推介。以小店嘅規模已經算做得好出色,不過提提大家,地方都幾細要有心理準備。

2019-09-10 276 瀏覽
心多的人吃這間蛋包飯就最合適了,皆因餐牌上的蛋包飯🥚大多為雙拼款式,可一次過試多幾款😃咖喱拼濃茄汁、忌廉拼燴牛肉汁,不同醬汁組合配上豬牛雞任君選擇😋蛋包飯雞蛋滑溜🍳,充滿蛋香,和牛漢堡扒厚得來啖啖肉🐃,連同醬汁十分惹味🤤咖喱豬肉咖喱汁做得出色,味道甜甜的,送飯一流,這碟飯輕易就被K.O.了🥰👍🏻店舖面積不大,繁忙上來需要排隊等位,但店員服務殷勤有禮,食物美味,這間橫街蛋包飯小店回頭指數對我來說十分高😎

咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯

咖喱豬肉+和牛漢堡蛋包飯
2019-09-08 135 瀏覽
送完友人番屋企又肚仔餓,友人就推介我食呢間蛋包飯專門店。果日落住雨,去到果時鋪中不太多人,而反正我就係一個人食,更加易搵到位。一坐低,店員好好禮貌放低左杯水同埋點單比我,我睇左一陣就決定左咖哩汁豬肉加和牛漢堡排既蛋包飯。由於即叫即做,我都等左差唔多3個字先有得食!期間上下網好快就上枱了。由於真係幾肚餓,一放上枱影張相即開動了!蛋好滑好有蛋味,而咖哩則是比較不辣那款日式咖哩,但豬肉片幾好食!而漢堡排幾有肉汁,配埋個汁,送飯一流!真係好味到汁到撈埋!不過但好老實講呢個飯成96蚊一個,個人覺得就偏貴,不過味道相當不錯!鐘意食蛋包飯既人可以黎一試!
送完友人番屋企又肚仔餓,友人就推介我食呢間蛋包飯專門店。

2019-08-25
2019-09-08 114 瀏覽
裝修風格非常日本、店員超級熱情。香港做蛋包飯的本來就不多、這家店做的很不錯、凍檸檬紅茶可以續杯、看到碗底的話突然很感動、就非常努力的把最後一口也吃完了誠意推薦!

誠意推薦!

2019-09-07
  • 咖哩豬肉+和牛漢堡蛋包飯
2019-09-03 125 瀏覽
獨個兒去搵野, 行行下去左食日本野, 早前係中環食日本咖哩, 我可以接受到,所以今次都再次挑戰日本咖哩。 😎今次試佢小店推介。 提提大家, 這次試的日本咖哩, 有少少辛辣, 如果配牛肉, 味道會較好, 如番茄道味配牛肉亦都不錯。 但味道就適合口味清淡的人士。但中間的蛋及飯量, 男仔當晚餐, 可能會差少少。 特別注意: 如果唔想排隊, 7:00前入坐就安全D。 我離開餐廳時(7:30)已經有約8-10人在外排隊啦⋯⋯
如番茄道味配牛肉亦都不錯。

咖哩豬肉+濃茄牛肉飯
2019-09-03
咖哩豬肉+濃茄牛肉飯
2019-09-02 139 瀏覽
作為一個滑蛋控,自問煮蛋都有兩手。滿心期待的蛋包飯,換泥二百萬個失望。鋪細,等左一陣位...默完餐等極唔泥...失望餐價:98蚊一個午飯冇野飲汁燒牛肉:肥牛薄片,只有肥零肉味。汁:完全冇調制,部分即開現成汁比佢更出色。飯:普通米冇飯香冇舔性重點蛋:滑但激油,入口兩啖已經唔想食成餐飯,野唔好食,冇服務,食飲完唔添,貴又難食,唔駛錢都唔會食。希望幫你慳返小小錢食間好食既

鋪細,等左一陣位...默完餐等極唔泥...失望

餐價:98蚊一個午飯冇野飲

汁燒牛肉:肥牛薄片,只有肥零肉味。

汁:完全冇調制,部分即開現成汁比佢更出色。

飯:普通米冇飯香冇舔性

重點蛋:滑但激油,入口兩啖已經唔想食

希望幫你慳返小小錢食間好食既

一句講哂大家有機會一定要試,吃了會有滿滿的幸福感trust me😌 呢度無得訂枱一定要早啲黎排隊呀 買takeaway也可以!🍛招牌三色蛋包飯(HK$82) 有三款每次都好難揀🤭我呢個係忌廉雞肉加濃茄牛肉 咖哩豬配搭也好吃!話明蛋包飯,蛋當然做得出色! 炒到半熟全熟之間超嫩滑,上碟仲出緊煙,一切開中間就舖住飯粒🍚誰輕輕叫喚我 是旁邊的兩個sauce~餸飯👌🤤有budget的話不妨試埋和牛漢堡 pretty good too!

• 招牌三色蛋包飯
2019-08-25 137 瀏覽
週末難得同閨蜜去銅鑼灣行下街,於是搭叮叮車去灣仔食佢最鍾意食既蛋包飯😍😍😍呢間專門做蛋包飯既小店只此一間,就係利東街附近,而且店面不大,只有大約只有十多個座位,所以食飯時間成日大排長龍🤓🤓可能因為落大雨,今日唔駛等太耐就入得去😏😏我就揀左個特選二,即係咖哩牛肉🐮加忌廉雞肉🐔配漢堡扒😛😛漢堡扒好有厚度,而且大小不一,一睇就知係手打👍🏻👍🏻咬落去都算多肉汁,囗感唔會太柴😝😝咖哩汁同忌廉汁既濃度啱啱好,而且入面既配料好充足,有滿滿既蔬菜,都幾健康🥰🥰重點係個滑蛋真係好好味,超級滑嫩,同粒粒分明既日本米飯非常合拍😋😋😋如果怕忌廉太滯,可以揀閨蜜食既特選一,番茄豬肉取代忌廉雞肉,味道甜甜酸酸,好開胃😍😍 呢間蛋包飯小店一直維持佢既高質素同好好既服務,係香港難得好味既蛋包飯🤪🤪非常推介大家去食🥳🥳

2019-08-19 191 瀏覽
上次響汕頭街食海南雞飯嘅時候,已經見到呢一間鋪頭有超級多人排隊,心諗真係咁好食?可能因為鋪頭細細,所以佢要齊人先至可以入席,亦因為咁,鋪頭出面有咁多人排隊。少爺叫咗個手打漢堡飯,我就叫咗個超級三拼,我就可以一次過試晒佢所有味道。手打漢堡飯用嘅牛肉汁即係法國Demi-glacé sauce, 本身個汁係有茄汁 tomato purée 做 base, 個汁應該係有少少酸味。我試少爺個漢堡汁嘅時候,只係食到鹹味。唔知係唔係個飯唔係蛋包飯,所以響塊漢堡上面,加咗隻荷包蛋。我就食三拼,一次過有晒茄汁牛肉,咖喱豬肉,手打漢堡仲有蛋包飯。個茄汁牛肉比較出色,啲牛肉好啉。個咖喱豬肉就一般,d汁有少少似用日本咖喱磚開嘅感覺。個蛋包飯就比較滑。但係個手打漢堡呢就有啲遜色。首先,個漢堡應該冇跟足日本漢堡扒嘅做法,無加豬肉,亦都冇加洋蔥粒同黑椒粒,舊漢堡扒有一陣牛肉羶味。如果想一次過食晒三款日式便當,可以嚟一試,但係如果要排隊,咁我就覺得唔好嘥時間啊。

2019-08-19
15 分鐘 (堂食)
午餐