餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-11-11 125 瀏覽
今日晚上放工老婆帶我往灣仔食熟成燒肉韓國菜,餐廳座位舒適,環境浪漫,我們點了兩份韓國燒肉晚餐,晚餐前餐廳提供了四小碟,而且食完可以添加,其中泡菜食落開胃和菠菜食落爽口,另外芽菜海鮮食落惹味,前菜沙律食落鮮甜開胃,真露煮蜆蜆酒味香濃,食落肥美,韓式蛋蛋香味重,配上蟹籽食落美味,熟成烤肉有牛小排,夏多布里昂牛扒,醬油牛肋肉,五花肉和帶子,期間有烤肉專員烹調烤肉,牛小排肉味香濃,配上鹽,黃豆醬和生菜一起食,口感層次豐富,帶子味道彈牙,夏多布里昂牛扒食落啖啖肉,食落口感一流,牛肋肉配上醬汁口感鮮甜,五花肉肉質爽口,泡菜和牛炒飯,辣度適中,飯食落軟綿,和牛肉質香濃,配上紫菜絲食落惹味,水冷面爽口,湯底香甜,蛋有蛋香,梨味道香甜,整碗水冷面食落開胃,最後我們加72元食蜂蜜雪糕,蜂蜜雪糕賣相吸引,蜂蜜甜度適中,雲呢拿雪糕香滑,餐廳適合情侶聚會,食物美味,食了一頓美味熟成烤肉韓國菜
芽菜海鮮
水冷面
蜂蜜雪糕
2023-11-10
2023-11-11 1273 瀏覽
朋友生日想食韓燒有咩好選擇?毫不考慮就會諗起位於灣仔新鴻基中心的 「貊炙」,已經是我第二次光顧,這裡最吸引的還就是熟成牛肉,餐廳熟成牛主要是採用美國USDA Prime Meat,作28日的熟成,因而使牛肉自然軟化,並比一般肉扒口感更為軟嫩,牛味更濃郁,當然亦有熟成韓牛供預算較高的客人選擇👍🏻最喜歡還是這裏的Steak Omakase Set ,如果人唔多這個是最佳選擇,套餐有齊沙律、前菜、多款不同嘅熟成肉類,主食、湯品和甜品,基本上可以食到哂餐廳主打菜式,而家仲有推廣,生日嘅朋友都會送上「熟成醬油牛肋肉」開心🥳🥳✨Steak Omakase $ 780 per person食韓國菜梗係一定有泡菜嘅前菜,泡菜分別有辣泡菜、蒜蓉菠菜、辣蘿蔔、韓式醃菜,都可以無限refill👍🏻🥗季節沙律蝦肉和蜆肉大豆芽沙律,香辣惹味,非常開胃🐮生牛肉他他生牛肉上枱嘅時候和伴菜分開,清晰見到所有食材,可以自己親手玩吓,伴菜分別有梨子、芝麻、蒜蓉、青瓜和泡菜,所有食材加埋雞蛋一起拌勻,味道有濃濃牛肉配醬油鮮香,牛肉有咬口,好味道✨House Dry Aged Steak Omakase 🐮熟成USDA帶骨肉

🥗季節沙律
蝦肉和蜆肉大豆芽沙律,香辣惹味,非常開胃

🐮生牛肉他他

✨House Dry Aged Steak Omakase
🐮熟成USDA帶骨肉眼
擺盤放在中間的主角,肉眼燒得外焦內質呈粉嫩約5成熟,就係最佳狀態,牛扒味道鮮嫩多汁,每件都伴著一點脂肪,口感極佳 ,可以分別沾上海鹽、黃豆醬和香辣醬,試試不同風味

🐮封門牛柳
最濃味的牛肉味道,內質呈一絲一絲,非常煙靭

🐮韓式三筋肉
牛油花滿滿,入口即化好軟腍又Juicy 滿口油脂香,提議配生菜和大豆醬一齊食就最好味

🐮熟成牛舌芯
這個牛舌芯真的不得了,口感好彈牙,味道香濃又多汁,熟成了真的很不同

🐷豬熟成豬梅肉
豬梅肉半肥瘦,充滿油脂香,外焦肉質好爽口,配生菜和黃豆醬,就是韓式風味

🐮西冷脂飯
又可以自己玩下的,薄西冷、白飯、蛋黃是分開,牛肉燒每邊10秒就ok ,肥美Juicy ,將食材伴勻,真係好食到暈

🥣海鮮湯
傳統的香辣泡菜海鮮湯,味道酸辣,大量蔬菜和蜆肉,特別香甜

🍦蜂蜜雪糕 + $ 72
不得不說是整個套餐最喜出望外的甜品,雪糕冰涼清爽又香滑,解開牛肉的油膩,蜂蜜甜恰度到好處,作為飯後甜品可謂一絕

🎁生日禮遇~熟成醬油牛肋肉🐮
生日嘅鳥兒就係有好嘢食,這個燒完之後肉質軟腍,經醬油味道香甜

🍶酒Premium Honey Makgeolli $ 258
特上蜂蜜生米酒,飲起來甜甜的十分順口,同時帶有微微的奶味和淡淡的酸味,加上蜂蜜,口感更綿蜜清甜,喜歡有原件蜂蜜,非常討好

• 生牛肉他他
  • 和牛三角
  • 熟成醬油牛肋肉
  • 蜂蜜雪糕
2023-11-05 90 瀏覽
Steak Omakase $780/位前菜: 季節沙律、生牛肉他他House Dry-Aged Steak Omakase:熟成USDA帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、熟成豬梅肉Main Course: 海鮮湯 或 西冷脂飯灣仔嘅韓式扒房,食熟成牛扒之餘,仲係用韓燒嘅方式,全程有店員幫手燒,唔怕自己燒到一塌糊塗🤣生牛肉他他都好大份,有好多唔同嘅配料撈埋一齊食燒肉方面一共有五款熟成過嘅肉眼,牛味濃郁,口感亦柔軟。封門牛柳我都覺得好出色,好有牛肉風味依家仲出咗生日禮遇,即刻送埋個熟成醬油牛肋肉🤤🤤
Steak Omakase $780/位
前菜:
季節沙律、生牛肉他他
House Dry-Aged Steak Omakase:
Main Course:
海鮮湯 或 西冷脂飯

生牛肉他他都好大份,有好多唔同嘅配料撈埋一齊食
燒肉方面一共有五款
熟成過嘅肉眼,牛味濃郁,口感亦柔軟。
封門牛柳我都覺得好出色,好有牛肉風味

依家仲出咗生日禮遇,即刻送埋個熟成醬油牛肋肉🤤🤤
一年一度本小姐嘅生日, 男朋友特登book咗位於灣仔新鴻基中心1樓嘅貊炙, 由會展站A3出口行過去只係幾分鐘, 對於我呢d路痴嚟講, 真係好方便🙈會展站一出, 好少睇到夜景嘅我, 都真係好吸引韓式前菜沙律, 食完仲可以REFILL, 味道一流, 不過我哋要留肚食牛就冇REFILL了😋⊲ 生牛肉他他 ⊳賣相十分精緻, 仲會貼心問你要唔要幫你撈及分好, 第一次食生牛肉嘅我表示有d擔心, 不過一入口就即刻打破我呢個想法, 口感滑溜, 配埋其他配料, 味道出奇的搭⊲ HOUSE DRY-AGED STEAK OMAKASE ⊳⊲ 熟成USDA帶骨肉眼 ⊳肉眼油脂均勻, 牛脂香濃, 入口不會太油膩👍🏻⊲ 封門牛柳 ⊳肉味香濃, 口感一級棒😋😋, 燒完質感依然有軟滑⊲ 韓式三筋肉&熟成牛舌芯⊳三筋肉油脂十分豐富, 覺得太油膩可以用菜夾住食, 減低油膩感🤤 牛舌芯比一般出面食嘅牛舌厚身, 但保持多汁爽脆有口感, 回味!!!🤤🤤🤤⊲ 熟成豬梅肉⊳肥瘦均勻, 厚切配生菜一流!⊲ 海鮮湯及&西冷脂飯⊳海鮮湯帶少少辣, 夠2個人份量, 十分足料西冷脂飯, 西冷超嫩滑, 加上蛋黃汁, 雖然已經食到有D飽, 但

會展站一出, 好少睇到夜景嘅我, 都真係好吸引

⊲ 生牛肉他他 ⊳

⊲ 熟成USDA帶骨肉眼 ⊳
肉眼油脂均勻, 牛脂香濃, 入口不會太油膩👍🏻

⊲ 封門牛柳 ⊳
肉味香濃, 口感一級棒😋😋, 燒完質感依然有軟滑

⊲ 韓式三筋肉&熟成牛舌芯⊳

⊲ 熟成豬梅肉⊳
肥瘦均勻, 厚切配生菜一流!

⊲ 海鮮湯及&西冷脂飯⊳
海鮮湯帶少少辣, 夠2個人份量, 十分足料
西冷脂飯, 西冷超嫩滑, 加上蛋黃汁, 雖然已經食到有D飽, 但都想再ENCORE食多碗🤤

⊲ 生日限定 熟成醬油牛肋肉⊳
餐廳最近有BIRTHDAY OFFER, 送熟成醬油牛肋肉, 醬油味香, 沒想到連生日送的牛肋肉都可以咁有水準😍😍

⊲ 蜂蜜雪糕&TIRAMISU⊳
蜂蜜雪糕蜜味突出, 不會太甜, 配搭雪糕濃濃嘅奶味, 好味!
TIRAMISU賣相十分精緻, 口感綿密, 少少甜

全程都有專人幫手燒肉, 唔洗驚燒到熟哂浪費咗d肉, 價錢亦都相對合理, 絕對會再ENCORE 😍😍😍
今日放工之後約左朋友食飯,佢揀左呢一間高級韓式燒肉,當時要試下 餐廳係灣仔會展站附近,都幾方便。環境好有情調,坐位好闊落。晚市有唔同嘅套餐可以揀,我地就揀左Steak omakase。小菜一開始店員就會上唔同嘅小菜,全部都可以refill,有菠菜,泡菜,芽菜等,好開胃生牛肉他他牛肉他他會配埋泡菜,松子仁,蒜蓉等等嚟調味,店員會幫手撈,食落超嫩滑,唔會有腥味House Dry-age steak omakase 有好多款唔同嘅肉:熟成USDA帶骨肉眼封門牛柳韓式三筋肉 熟成牛舌芯熟成豬梅肉店員會主動幫手燒同埋剪,好貼心。我最鐘意當中嘅肉眼,和牛舌芯。肉眼嫩滑多汁,而且好濃牛味,好濃郁。牛舌芯厚得嚟啖啖肉,超軟,好正!另外都要讚下豬梅肉,唔會韌仲好多汁,包埋生菜更有口感海鮮湯 非常足料,有多隻蝦同蜆,好鮮甜,涷涷地嘅天氣飲夠曬暖胃西冷脂飯 牛肉配生蛋黃撈飯,順滑又軟綿綿,令人意猶未盡蜂蜜雪糕 有一塊蜂巢,配埋牛奶軟雪糕。甜蜜又軟滑Grape soda, pineapple cocktail 兩杯都唔會好甜,解膩

餐廳係灣仔會展站附近,都幾方便。環境好有情調,坐位好闊落。

小菜

韓式三筋肉
熟成牛舌芯
熟成豬梅肉

海鮮湯

非常足料,有多隻蝦同蜆,好鮮甜,涷涷地嘅天氣飲夠曬暖胃

西冷脂飯

牛肉配生蛋黃撈飯,順滑又軟綿綿,令人意猶未盡

蜂蜜雪糕

有一塊蜂巢,配埋牛奶軟雪糕。甜蜜又軟滑

兩杯都唔會好甜,解膩
👦🏻👧🏻今次去慶祝拍拖記念日🍾,決定去👦🏻👧🏻Bookmark咗好耐既首間熟成牛肉韓式扒房 - 貊炙 Maek Jeok!餐廳既食物、服務、舒適度都令人十分滿意!今次👦🏻👧🏻就叫咗每人$780 既Steak Omakase Set,可以選擇自己燒/店員幫手燒!慶祝生日仲有份熟成醬油牛肋肉食😍。🌟前菜餐前小食有泡菜、菠菜、海帶、醃蘿蔔同埋豆芽。當中前4樣都可以Refill,比較推介既係泡菜,唔算話好辣幾醒胃。🌟季節沙律沙律有不同款式沙律菜🥗,配上黑醋幾Fresh!🌟生牛肉他他生牛肉他他以生蛋與麻油相伴,配上蒜蓉、泡菜、果仁、青瓜、雪梨🍐,撈埋一齊,食感軟滑香口,口感層次豐富,完全冇肉腥味。🌟牛肉拼盤1️⃣熟成USDA帶骨肉眼呢個熟成USDA帶骨肉眼係👦🏻極度推介,熟成45日,呈現左大理石油花,油花分佈均勻。店員先比咗肉眼蓋比👦🏻👧🏻食,比肉眼更嫩滑更富油香更鬆軟,而肉眼就肉味更濃郁。2️⃣熟成牛舌心 牛味濃郁,肉質幼嫩,極緻Juicy!3️⃣韓式三筋肉三筋肉肉質比一般軟嫩多汁,肉味更飽滿集中,非常高質!4️⃣封門牛柳封門牛柳姐係牛隔膜肉,肉質鬆軟,不易變韌,而且牛肉味極為濃郁,肉味較重而油花較少。5️⃣熟成
👦🏻👧🏻今次去慶祝拍拖記念日🍾,決定

🌟前菜

🌟季節沙律
沙律有不同款式沙律菜🥗,配上黑醋幾Fresh!

🌟生牛肉他他

🌟牛肉拼盤

1️⃣熟成USDA帶骨肉眼

2️⃣熟成牛舌心
牛味濃郁,肉質幼嫩,極緻Juicy!

3️⃣韓式三筋肉
三筋肉肉質比一般軟嫩多汁,肉味更飽滿集中,非常高質!

4️⃣封門牛柳

5️⃣熟成豬梅肉
熟成既做法增加左豬肉柔嫩度,口感食起上黎更軟嫩,豬肉味濃郁。燒豬梅肉時同時燒香迷迭香,香氣撲鼻。配上韓式大醬、生菜就絕對唔會覺得油膩。

🌟西冷脂飯
西冷脂飯用左月見蛋配上壽喜燒西冷牛,由職員幫我地將生蛋黃撈埋一齊,拌勻到將三者完美結合,食落去完全感受到淡淡既牛油脂香同蛋黃既鮮味。

🌟蜂蜜雪糕
甜品方面👦🏻👧🏻就額外加錢加配兩款甜品。香甜蜂巢配上牛奶雪糕,食落去好潤喉!

🌟巴斯克蛋糕
極濃郁既芝士味,再配上淡淡既焦香味,質感軟綿。

🌟特上蜂蜜生米酒
👦🏻👧🏻去韓國旅行時飲過Honey Makgeolli 一直念念不忘,事隔幾個月終於有得飲!一大壺米酒可分成4-5碗,岩曬同朋友Share!蜂巢既蜂蜜香甜,配上充滿米香既生米酒,一定要叫嚟試!

🌟柚子特調
柚子味Cocktail,非常清新。

🌟熟成醬油牛肋肉
而家餐廳推出咗生日優惠,只要係本月內生日,並出示身分證🪪就可獲贈熟成醬油牛肋肉一份😍。熟成醬油牛肋肉肉質嫩稔多汁,完全無需要沾醬已經好好味,一口咬落去,食到濃厚既醬油味道,亦食到極致細嫩既牛肋肉。

2023-10-29 70 瀏覽
🔺MAEK JEOK貊炙位於灣仔的一間高級韓國餐館🤫暗淡的燈光好有格調有選擇困難症的小編試了Steak omakase 套餐($780/1位)店員會幫手燒每款肉 整個體驗好好👍🏻.前菜🥗多款無限添加的韓國小食,有泡菜、芽菜魷魚、菠菜、醃蘿蔔、蒟蒻等等😌味道不會太辣🤓.頭盤生牛肉他他🐄沒有過多的調味,混合麻油、雪梨、松子、青瓜、泡菜等,加埋生蛋黃同芝麻~口感滑嫩美味😌.主菜肉類拼盤🐄包括五款肉(熟成USDA帶骨肉牙、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、同熟成豬梅肉)每款牛都好重牛味~豬梅肉適合包住生菜食😆.因為朋友就黎生日,仲送左份熟成醬油牛肋肉🤤醃得好入味~🤟🏻.海鮮湯🍲食完咁多肉肉,飲返碗海鮮湯好正,湯頭有蝦的鮮味,而且好足料🤤.西冷脂飯🥓非常推薦!薄切的西冷入口即溶,拌上蛋黃白飯大滿足!.甜品蜂蜜雪糕🍦超級大杯!夠晒清新refresh😬
🔺MAEK JEOK貊炙
位於灣仔的一間高級韓國餐館🤫
暗淡的燈光好有格調
店員會幫手燒每款肉 整個體驗好好👍🏻
主菜肉類拼盤🐄
每款牛都好重牛味~豬梅肉適合包住生菜食😆
因為朋友就黎生日,仲送左份熟成醬油牛肋肉🤤醃得好入味~🤟🏻
甜品蜂蜜雪糕🍦超級大杯!夠晒清新refresh😬
又再次到訪呢間專食韓牛嘅韓式扒房 今次選擇咗晚上時間嚟 個人認為比午餐時段更高質呢!🤩STEAK OMAKASE 🥩 $780/per person難得嚟到韓式扒房 梗係要試吓佢哋嘅熟成牛啦 推薦大家試呢個omakase套餐 一次過食到唔同種類嘅熟成牛同豬梅肉 十分高質!🤩◍「季節沙律、生牛肉他他」🐄頭盤方面除咗任添嘅韓式前菜之外仲有新鮮沙律同十分精緻嘅beef tartare 牛他他他攪拌埋雪梨、青瓜、松子仁等配料一齊食十分高質😋◍「熟成USDA帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、熟成豬梅肉」🥩終於嚟到熟成牛omakase嘅環節啦🤩一口氣試到5款唔同種類嘅dry-aged牛同豬肉🥹款款都十分高質 而且所有都有店員專門幫你燒 務求送上最佳嘅烹調方式☺️當中最愛帶骨肉眼同封門牛柳😋真係食到熟成牛嘅分別😳肉質嫩又香醇 食完一次之後真係番唔到轉頭🤤◍「西冷脂飯、海鮮湯」🍚食完熟成牛之後仲可以揀多個飯同海鮮湯食 推薦大家要試吓西冷脂飯 店員會將燒完嘅肉放入你碗飯入面 再加埋生雞蛋一齊食🍳食落有啲似壽喜燒咁 滿口都係油脂十分高質☺️◍「蜂蜜雪糕、巴斯克蛋糕」🍰見食得咁開心 所以一口氣試埋呢度

◍「季節沙律、生牛肉他他」🐄

◍「西冷脂飯、海鮮湯」🍚

◍「蜂蜜雪糕、巴斯克蛋糕」🍰

見食得咁開心 所以一口氣試埋呢度嘅甜品 估唔到質素都唔錯 推薦大家都可以一試☺️

📍貊炙 (灣仔) #lala_foodie_wanchai
好朋友升職🎊,同佢黎到首間韓式扒房慶祝🎉~⁡⁡餐廳環境舒適,裝修高雅時尚❤,原木座椅與酒紅色調有型格🤩~⁡📕貊炙提供廚師發辦套餐,單點都有唔同種類肉類海鮮等選擇。除此之外,🥂酒類都有多選擇,燒肉配酒,絕配~⁡⁡☆𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆☆⁡🥬韓式前菜⁡多款韓式小菜,可以refill😋⁡橡子涼粉少見呢,Q彈口感,唔錯!!⁡最愛泡菜❤⁡辣味濃香,配肉一流,要encore呢🤭~⁡⁡🥗沙律⁡清爽開胃,酸酸地~⁡🍖生牛肉他他⁡賣相精緻🥰⁡⁡滑嫩口感,有香濃韓式麻油味😋~⁡⁡🌟𝑯𝒐𝒖𝒔𝒆 𝒅𝒓𝒚-𝒂𝒈𝒆𝒅 𝒔𝒕𝒆𝒂𝒌 𝒐𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆🌟⁡🥩熟成USDA帶骨肉眼⁡油花均勻,肉色紅潤🥰⁡肉眼入口軟嫩多汁,肉味濃郁甘香👍🏻,牛脂香濃⁡超正!!!💯⁡🥩封門牛柳⁡肉味濃郁😍,柔嫩質感,保留肉汁~⁡🥩韓式三筋肉⁡豐富牛味及脂味,口感較彈👍🏻⁡🥩熟成牛舌芯⁡牛舌芯鮮甜爽脆😋,多汁有嚼勁,口感豐富有層次!⁡🍖熟成豬梅肉⁡厚切豬梅肉,肥瘦均勻,入口柔軟有彈性👍🏻⁡配生菜及包飯醬,一流~⁡🍛西冷脂飯⁡西冷軟嫩脂香加上濃郁蛋黃🍳,幾飽都食得落呀~⁡🍲海鮮湯⁡熱燙燙的海鮮湯🦐⁡份量足夠2人份,入口微辣,刺激暖胃🌶⁡湯料豐
好朋友升職🎊,同佢黎到首間韓式扒房慶祝🎉~⁡

☆𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆☆⁡
🥬韓式前菜⁡
多款韓式小菜,可以refill😋⁡
橡子涼粉少見呢,Q彈口感,唔錯!!⁡
最愛泡菜❤⁡
辣味濃香,配肉一流,要encore呢🤭~⁡

🥗沙律⁡
清爽開胃,酸酸地~⁡
🍖生牛肉他他⁡
賣相精緻🥰⁡⁡
滑嫩口感,有香濃韓式麻油味😋~⁡⁡
🥩熟成USDA帶骨肉眼⁡
油花均勻,肉色紅潤🥰⁡
肉眼入口軟嫩多汁,肉味濃郁甘香👍🏻,牛脂香濃⁡
超正!!!💯⁡
🥩封門牛柳⁡
肉味濃郁😍,柔嫩質感,保留肉汁~⁡
🥩韓式三筋肉⁡
豐富牛味及脂味,口感較彈👍🏻⁡
🥩熟成牛舌芯⁡
牛舌芯鮮甜爽脆😋,多汁有嚼勁,口感豐富有層次!⁡
🍖熟成豬梅肉⁡
厚切豬梅肉,肥瘦均勻,入口柔軟有彈性👍🏻⁡
配生菜及包飯醬,一流~⁡
🍛西冷脂飯⁡
西冷軟嫩脂香加上濃郁蛋黃🍳,幾飽都食得落呀~⁡
🍲海鮮湯⁡
熱燙燙的海鮮湯🦐⁡
份量足夠2人份,入口微辣,刺激暖胃🌶⁡
湯料豐富足料😋⁡
🍦蜂蜜雪糕⁡
甜品時間!!!⁡
🍯蜂蜜清甜有花香,蜂巢蜜味香濃,雪糕幼滑有濃香奶味🍼!⁡
🍇提子米酒,🍇提子梳打⁡
大讚提子米酒🥂⁡
香甜提子味,酒味不濃,啱哂女士呢🥰⁡

今餐真係超滿足呢💯💯~⁡
全程店員都會幫手燒肉,唔洗擔心燒得過熟!!👍🏻⁡
貊炙最近有生日禮遇🎂,送熟成醬油牛肋肉🥓⁡
朋友生日又有機會再訪呢🤭~期待期待🥰⁡
  • 西冷脂飯
  • 熟成USDA帶骨肉眼
  • 韓式前菜
極有驚喜高級韓式熟成牛😍韓式前菜:蘿蔔、泡菜、馬蹄糕、菠菜可以無限refill ~海鮮炒豆芽、沙律雖然冇得任食,但係份量一啲都唔少!前菜都好好味😋和牛他他店員會即場將生牛肉連同蛋黃、雪梨粒、蒜粒、青瓜粒等等拌勻~生牛肉質感柔軟,係幸福嘅味道主角五款肉🥩店員會全程serve👍🏻每款肉都處理得好好,有唔同嘅質感,個人會比好高分,食得好滿足😍 仲有生日驚喜!送咗一份醬油牛肋肉🎉🌟封門牛柳🌟熟成牛舌芯🌟韓式三筋肉🌟熟成USDA肉眼🌟醬油牛肋肉(free)🌟熟成豬梅肉西冷脂飯店員會幫忙燒塊西冷,再放上飯面,再放蛋黃將蛋黃吉穿撈埋一齊食,真係極正呀海鮮湯入面有有豆腐同海鮮~湯微辣,可以解膩甜品揀咗:蜂蜜雪糕、芝士蛋糕👍🏻特上蜂蜜生米酒呢個米酒好好飲,甜甜地好易入口,仲有陣陣蜂蜜清香,好推薦🌟貊炙 (灣仔)灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖

極有驚喜高級韓式熟成牛😍

韓式前菜:蘿蔔、泡菜、馬蹄糕、菠菜
可以無限refill ~

和牛他他

主角五款肉🥩店員會全程serve👍🏻

🌟封門牛柳
🌟熟成牛舌芯
🌟韓式三筋肉
🌟熟成USDA肉眼
🌟醬油牛肋肉(free)
🌟熟成豬梅肉

西冷脂飯
店員會幫忙燒塊西冷,再放上飯面,再放蛋黃
將蛋黃吉穿撈埋一齊食,真係極正呀

海鮮湯
入面有有豆腐同海鮮~湯微辣,可以解膩

甜品揀咗:蜂蜜雪糕、芝士蛋糕👍🏻

特上蜂蜜生米酒
呢個米酒好好飲,甜甜地好易入口,仲有陣陣蜂蜜清香,好推薦🌟

貊炙 (灣仔)
𝕊𝕦𝕔𝕙 𝕒 𝕓𝕠𝕝𝕕 𝕒𝕟𝕕 𝕦𝕟𝕣𝕖𝕤𝕥𝕣𝕒𝕚𝕟𝕖𝕕 𝕠𝕞𝕒𝕜𝕒𝕤𝕖 𝕚𝕟 𝕂ℝ 𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖🌋同爸爸來個小慶祝🪅,唔黎都唔知會展站附近咁多高質餐廳😙。我地網上搵到間韓式燒肉☄️,由店員主導為客人燒,肉類就係 omakase 由廚師決定👨🏽‍🍳,聽落都好有新鮮感🌿。我地揀左個 Steak Omakase 套餐💰每位 $780,最低消費係兩位👯。除左基本韓式小菜🥢,例如泡菜、醃蘿蔔、蜆肉豆芽、海帶,前菜有沙律菜🫛同埋萬眾期待既生牛肉他他🤘🏽。生牛肉他他有泡菜、雪梨🍐、青瓜🥒、蒜蓉、long time no see 既松子仁🥜伴碟,店員小心翼翼將色澤亮麗既生牛肉同滑滑靚雞蛋🥚融合,加入幾款伴碟粒粒均勻攪拌🥄。生牛肉質素好已經贏左8️⃣成,加埋所有襯托既元素,尤其係雪梨既甜同青瓜松子仁既口感👄,簡直想來多一碟!Appetizers🐮Raw Beef Tartare🥗Seasonal Salad⚠️重點既重點當然係廚師推介既肉肉,分別有熟成 USDA 帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、熟成豬梅肉🤯。店員一一介紹肉類,逐款燒完逐款食,最正最有咬口係封門牛柳同牛舌芯❤️‍🔥,豬梅肉比較硬🐽。隨餐

Appetizers
🐮Raw Beef Tartare
🥗Seasonal Salad

⚠️重點既重點當然係廚師推介既肉肉,分別有熟成 USDA 帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯、熟成豬梅肉🤯。店員一一介紹肉類,逐款燒完逐款食,最正最有咬口係封門牛柳同牛舌芯❤️‍🔥,豬梅肉比較硬🐽。隨餐附有蔬菜籃🧺,可以包住燒好既肉肉食,好似會無咁大罪疚感👼🏽,仲有好多雞髀菇🍄同超甜菠蘿🍍。

House Dry-aged Steak Omakase
🥩Dry-aged USDA Prime Bone in Ribeye
🐂Hanger Steak
🐃Korean Beef Top Blade
👅Dry-aged Beef Tongue
🐖Dry-aged Pork Shoulder Butt

第二主菜二選一,有超級邪惡既西冷脂飯🙉,快燒十多秒,混個生雞蛋🥚,入口即溶 omg👁️👁️。唔怪得之要俾啖飯🍚,相對頭先既肉肉,呢個真係有食脂肪既感覺😂,食兩啖飯無咁漏。另一個係海鮮湯,熱辣辣🔥好舒服,湯裡有蝦🦐、青口🐚、菇🍄、翠肉瓜🥒等,如果配埋隻蛋🍳就更有 feel~

Main Course
🍴Rice with Sirloin
🥘Seafood Stew

特別一提生日有特別禮遇🥳,會送一份熟成醬油牛筋肉🐮,加左香草燒起來特別香。店員講解3️⃣成熟係最 fit,咬落果然好腍🤏🏽。

🎉Birthday Special: Marinated Galbi

咁高興既日子當然要碰個杯🥂,一於揀「高興」柚子酒同葡萄梳打。兩款飲品都唔會太甜,水果味夠真實👻,特別欣賞柚子酒既清新💫。

🍋Goheung Yuna Wine | $110
🍇Grape Soda | $50

生日未食甜品唔係想走呀🤣,點可以唔試埋佢地 signature 甜品✨蜂蜜雪糕?!係大大杯牛奶雪糕🍼上加多個小蜂巢🐝,裡面係甜甜既蜂蜜,配埋就好襯好足夠。

🍯Honey Ice Cream | +$72

餐廳裡唔少得送餐機械人🤖既幫助,將好多小碟小菜可以一次過安全送到。

位於灣仔的MAEK JEOK主打韓式牛肉,更設有熟成肉類餐廳裝修高貴有情調,最大讚抽風系統完全無油煙味,服務亦到位Omakase Set ($780)ꔐ前菜傳統韓式小食,魚仔、醃蘿蔔、醃青瓜、泡菜4款都可以refillꔐ季節沙律•ꔐ生牛肉他他店員先將蛋黃同生牛肉攪拌,再加入松子仁、雪梨粒、泡菜、 蒜頭粒 、青瓜粒生牛肉十分鮮甜柔軟,加入拌菜令口感更豐富ꔐ主角肉類有5款,可以自己燒或店員幫忙熟成USDA肉眼烤了5成熟,粉嫩誘人,熟成後肉味更濃郁,肉質富有彈性封門牛柳 牛柳厚身,是幾款肉裡最為軟腍多汁的一款,配少少鹽已經很好吃•韓式三筋肉脂肪紋理分佈平均,肉質富有咬,筋位軟腍帶少少彈牙熟成豬梅肉豬梅肉油花層次分明,口感札實但肉汁飽滿熟成牛舌芯牛舌花好厚切,口感爽嫩•ꔐ主菜有兩款選擇,海鮮湯 及西冷脂飯海鮮湯帶微香辣,帶海鮮甜味,如果可以加蛋就更吸引西冷脂飯類似壽喜燒,先輕輕炙燒,然後倒上蛋黃,攪拌蛋黃,超級幸福ꔐStill Water ($55)ꔐ1664 白啤酒($68)ꔐ柚子檸檬梳打($50)
位於灣仔的MAEK JEOK
主打韓式牛肉,更設有熟成肉類
餐廳裝修高貴有情調,最大讚抽風系統
完全無油煙味,服務亦到位

Omakase Set ($780)
ꔐ前菜
傳統韓式小食,魚仔、醃蘿蔔、醃青瓜、泡菜
4款都可以refill

ꔐ季節沙律

ꔐ生牛肉他他
生牛肉十分鮮甜柔軟,加入拌菜令口感更豐富

ꔐ主角肉類有5款,可以自己燒或店員幫忙

熟成USDA肉眼
烤了5成熟,粉嫩誘人,熟成後肉味更濃郁,肉質富有彈性

封門牛柳
牛柳厚身,是幾款肉裡最為軟腍多汁的一款,配少少鹽已經很好吃

韓式三筋肉
脂肪紋理分佈平均,肉質富有咬,筋位軟腍帶少少彈牙

熟成豬梅肉
豬梅肉油花層次分明,口感札實但肉汁飽滿

熟成牛舌芯
牛舌花好厚切,口感爽嫩

ꔐ主菜有兩款選擇,海鮮湯 及西冷脂飯
海鮮湯帶微香辣,帶海鮮甜味,如果可以加蛋就更吸引

ꔐStill Water ($55)
ꔐ1664 白啤酒($68)
ꔐ柚子檸檬梳打($50)
2023-10-13 48 瀏覽
鍾意牛肉嘅話,唔好錯過!! 超豪華廚師發辦韓牛套餐,有齊五款超正嘅牛肉🥹仲有專人幫你燒埋😉係懶人極致嘅享受🤭🤭超鍾意熟成牛舌心同帶骨肉眼,前者一咬就入口即溶,後者好重牛肉味,而且份量好多,能夠做到外脆內軟,而且侍應仲會根據你想食嘅熟度幫你烹調!!前菜嘅生牛肉他他都好精緻~有幾款任食嘅韓式小菜,呢度嘅泡菜酸酸甜甜,好得我心😻而家做緊優惠,平時啲餐廳生日送蛋糕,呢度生日嘅話仲有一份醬燒牛肋肉贈送超抵呀🤩
2023-10-12 58 瀏覽
不知不覺bb已經就快5個月,依家出街食飯嘅次數真係比之前少左好多,每次都會想食好啲當獎勵下自己同老公😂今次快閃食餐好~又黎到我最愛嘅餐廳呀🫶🏻.📍貊炙.🍖Steak Omakase ($780/位)頭盤有🥗季節沙律同🧆生牛肉他他~staff幫我地撈左個生牛肉他他,撈左蛋食落口好滑,雖然牛肉係生,但一啲血腥味都無嫁!!🥩燒肉盤有熟成USDA帶骨肉眼、封門牛柳、韓式三筋肉、熟成牛舌芯同熟成豬梅肉,件件都好新鮮好靚,燒出嚟好juicy唔會乾~配埋味噌醬同生菜食又幾夾嫁喎😋🥣海鮮湯少少辣,有豆腐同海鮮都幾鮮甜~可以解一解油膩感都唔錯嫁😆🍚西冷脂飯真係好好好好好好食呀!!!staff會幫忙燒塊薄切西冷,燒好之後放上飯面,再倒埋隻蛋黃落去,然後撈埋一齊食,勁香勁juicy勁好味🤤野飲就叫左🍹柚子檸檬梳打同🍹提子梳打,食燒肉飲凍野真係好爽嫁~食完點都要食返啲甜野先會覺得完滿😗心大心細又想食 🍰tiramisu又想食🍨salted caramel ice cream,最後兩樣叫哂🤣tiramisu口感實淨,夾層有海綿蛋糕,又唔會太甜!雪糕似係自家製,食落奶味濃郁,配埋海鹽焦糖真係perfect mat
📍貊炙
🍖Steak Omakase ($780/位)

食完點都要食返啲甜野先會覺得完滿😗心大心細又想食 🍰tiramisu又想食🍨salted caramel ice cream,最後兩樣叫哂🤣tiramisu口感實淨,夾層有海綿蛋糕,又唔會太甜!雪糕似係自家製,食落奶味濃郁,配埋海鹽焦糖真係perfect match👍🏻
2023-10-10 78 瀏覽
早幾日適逢中秋節想搵間坐得舒服服務又好食物質素又有保證所以去左貊炙食燒肉🌟秋夕佳餚套餐MID-AUTUMN FESTIVAL SET✨季節沙律,泡菜豬肉卷,韓式蒸蛋除左有多款韓式前菜 如泡菜,醃蘿蔔,芽菜,小黃瓜同魚乾等仲有開胃沙律,惹味既泡菜豬肉卷同熱辣辣既韓式蒸蛋✨40天熟成五花肉✨熟成牛舌✨熟成醬油牛肋肉✨熟成牛前胸肉店家採取乾式熟成方法 將肉放在恆溫同恆濕且保持空氣流動既熟成櫃 讓肉既外層同表皮水分蒸發令肉本身天然既風味更佳兼更集中肉質更軟嫩多汁且肉味更濃👍🏻五花肉肥瘦均勻 油而不膩,牛舌爽脆,油花多且肉嫩既牛肋肉同口感有嚼勁既牛胸前肉都很不錯✨帶子將帶子燒至金黃色 外脆內軟 鮮甜味十足✨水冷麵酸酸甜甜又Q彈既水冷麵最岩甘熱既天氣食夠哂透心涼同醒胃✨泡菜和牛炒飯炒飯粒粒分明 加入泡菜同和牛更惹味✨精選甜品甜品為芝士蛋糕🧀口感軟滑兼帶濃郁芝士味
早幾日適逢中秋節
想搵間坐得舒服服務又好
食物質素又有保證
所以去左貊炙食燒肉

🌟秋夕佳餚套餐
MID-AUTUMN FESTIVAL SET

✨季節沙律,泡菜豬肉卷,韓式蒸蛋
除左有多款韓式前菜 如泡菜,醃蘿蔔,芽菜,小黃瓜同魚乾等
仲有開胃沙律,惹味既泡菜豬肉卷同熱辣辣既韓式蒸蛋

✨40天熟成五花肉
✨熟成牛舌