2023-05-07 827 瀏覽
同事介紹荃灣最近新開左間日式餐廳 – 豚本家。地點喺地鐵站對面嘅富華中心2樓;餐牌主打吉列、日式定食、刺身丼、烤肉等一人前等!定食跟餐有茶碗蒸、味增湯及白飯。價錢十分親民!店員推介佢地嘅炸物,梗係要試下!🍖吉列厚切豬扒定食 $115 超巨型吉列厚切豬扒,外層金黃酥脆,咬落鬆化香口而唔油膩!內裡嘅豬扒保留倒肉汁唔會好乾,配埋自家製燒汁食更惹味!飯粒有咬勁,茶碗蒸蛋香滑溜,仲有冬菇作配料!味增湯亦相當唔錯!🍗南蠻炸雞定食 $75  估唔到南蠻炸雞都係咁巨型!頂層有滿滿他他醬汁!金黃色炸得酥脆嘅雞皮,炸醬薄脆,雞肉軟嫩仲仲幾juicy,配埋帶點牛油香嘅他他醬食特別滋味!飯量好足!沙律生菜絲仲可無限添加!配芝麻醬食份外清甜!🍢一口炸豆腐 $28: 帶點微辣嘅一口炸豆腐,外脆內軟!無得彈!🥟煎餃子 $38 :咬落香脆,必點自家製肉汁滿滿餃子!🦑唐揚魷魚鬚 $58 :唐揚魷魚鬚炸漿輕薄香脆,魷魚鬚口感彈牙! 豚本家地址📍荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖

🍖吉列厚切豬扒定食 $115

🍗南蠻炸雞定食 $75

飯量好足!沙律生菜絲仲可無
限添加!配芝麻醬食份外清甜!
🥟煎餃子 $38 :咬落香脆,必點自家製肉汁滿滿餃子!

豚本家
地址📍荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
  • 唐揚魷魚鬚
  • 煎餃子
  • 一口炸豆腐
  • 南蠻炸雞定食
  • 吉列厚切豬扒定食
2023-05-06 142 瀏覽
見到荃灣新開了一家炸豬排店,一家馬上去試試看,炸豬排跟炸蝦海鮮的份量是可以啦,也是新鮮炸出來,品質是正常,蝦比較好吃一點,份量ok, 炸彈豬肉的話就比較硬了點了一個烤肉,有5片肉,再給我一個烤爐自己烤,幾片肉5分鐘就已經完全把它KO,男生的話,可能要多吃一份才會夠飽.餐廳的環境,坐的格式,比較快歺的感覺.回頭度應該另提員工都不帶口罩,我知道現在法規不要求,但是上菜的時候不帶口罩,心裡面還是會有點小憂

男生的話,可能要多吃一份才會夠飽.

餐廳的環境,坐的格式,比較快歺的感覺.
回頭度應該

2023-04-16
👧🏻Wodafoodie in Tsuen Wan富華中心2樓竟然新開左咁大間日式快餐有成20款定食😚 有刺身、炸物、烤肉⋯⋯每款都有茶碗蒸、味增湯、白飯午市定食仲要平d🤩 好抵食!👍🏻👍🏻✨ 🍖吉列厚切豬扒定食 $98一上碟真係嘩⋯⋯超巨型吉列豬扒🤩🤩‼️‼️🐷豬扒炸得金黃香脆 有五大件!真係同餐牌一樣咁厚身 咬落去鬆化有肉汁 呢個價錢真係好抵食🥺✨🍣三文魚親子丼定食 $68親子丼即係三文魚同三文魚籽😆魚生鮮味十足 撈埋豉油同芥末夏天最岩食魚生飯☺️✨🍱蒲燒鰻魚定食 $108蒲燒鰻魚有半條 肥美肉厚加埋燒汁好好食 送飯一流😚😚呢個唔屬午市定食 貴少少 但性價比高 值得食🥰想提一提 呢間既白飯🍚同椰菜絲🥬係任食架!😳椰菜絲撈麻醬 好好食🤤🤤📍 豚本家 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
👧🏻Wodafoodie in Tsuen Wan

富華中心2樓竟然新開左咁大間日式快餐
有成20款定食😚 有刺身、炸物、烤肉⋯⋯
每款都有茶碗蒸、味增湯、白飯
午市定食仲要平d🤩 好抵食!👍🏻👍🏻

✨ 🍖吉列厚切豬扒定食 $98
一上碟真係嘩⋯⋯超巨型吉列豬扒🤩🤩‼️‼️
🐷豬扒炸得金黃香脆 有五大件!
真係同餐牌一樣咁厚身

加埋燒汁好好食 送飯一流😚😚
呢個唔屬午市定食 貴少少 但性價比高 值得食🥰

想提一提 呢間既白飯🍚同椰菜絲🥬係任食架!😳
椰菜絲撈麻醬 好好食🤤🤤

📍 豚本家 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
2023-05-01 121 瀏覽
荃灣就成日都會過去,最近朋友介紹話一出荃灣地鐵站嘅富華中心開左間抵食日式餐廳。午市$50起就食到個日式定食。今次晚市過到去都已經座無虛蓆,聽人講佢地最出名嘅係炸物,一於試下先。吉列三文魚柳定食 $125用左厚身嘅三文魚柳加上日式炸皮大火去炸,可以見到內層係有少少半生熟,可見廚師對火喉嘅控制相當出色。外層嘅日式炸皮好香脆,內層魚柳又有半生熟兩種口感,相當出色。吉列厚切豬扒定食 $115見到隔離枱叫左依款咁大塊嘅豬扒,就心思思都想試一下。雖然豬扒係用左厚切方式,但係驚喜嘅係肉質完全唔韌,多汁又軟腍。鹽燒三文魚頭三文魚頭兩邊香煎再灑上鹽巴,魚頭部分特別鮮嫩,完全唔洗加其他調味料。豚本家 (荃灣)荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖

吉列三文魚柳定食 $125

吉列厚切豬扒定食 $115

鹽燒三文魚頭

豚本家 (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
2023-04-26 190 瀏覽
第一次寫食評 一定要同大家分享真係想講 完全唔掂魚生飯份量少質素一般 茶碗蒸有怪味性價比爆低+1服務費 紙巾都冇張食完有一種失落感下次請我嚟食 我都唔會食救命 真係唔好黎食救命 真係唔好嚟食救命 真係唔好嚟食
第一次寫食評 一定要同大家分享
救命 真係唔好黎食
救命 真係唔好嚟食
救命 真係唔好嚟食
2023-04-25 143 瀏覽
新開食堂,7點鐘未滿坐,可以直入揀位坐。室內光猛,裝修簡單,侍應有禮貌。餡料多,煎得香脆,唔會一口油。豬扒比想像中好,真係好大塊、好厚。肉質嫩、唔嚡、冇雪味、炸粉亦唔厚。味增湯、蒸蛋、醬汁就普通。呢個質素、份量,勝過好多同級餐廳呢!唯一彈嘅就係碗飯硬咗啲。諗住係豬肉卷,原來係將煙肉加少少芝士卷埋去炸。食咗一嚿就覺得膩,唯有同朋友分享。除一般飲品外,餐廳仲有日本酒賣,如果加多幾款小食,有埋串燒,會吸引更多客人!
新開食堂,7點鐘未滿坐,可以直入揀位坐。
室內光猛,裝修簡單,侍應有禮貌。
煎餃子

餡料多,煎得香脆,唔會一口油。
吉列厚切豬扒定食

豬扒比想像中好,真係好大塊、好厚
。肉質嫩、唔嚡、冇雪味、炸粉亦唔厚。
吉列豚肉卷定食

,唯有同朋友分享。
煎餃子
吉列厚切豬扒定食
2023-04-25 146 瀏覽
荃湾新開的一間日式定食餐廳,今天剛好走過,看見店門口的燒牛舌很吸引,於是進去點了一個鹽燒牛舌套餐,端出來的牛舌頭有10塊,比五元硬幣大一點,可是厚度也没有五元硬幣的一半,燒熟咗食就好似食香口膠一樣,唯有叧外點一份油甘鱼刺身來配白飯,點知道的油甘鱼解凍完的雪水都未吸乾,食落口水汪汪,踩雷了!
鹽焼牛舌頭
2023-04-25
2023-04-20 298 瀏覽
新開見評語唔錯,一於去試吓啦!唔知係咪好少人知呢間嘢定咩其他原因,8點零去到冇乜人可以直入。雖然知道可能呢度吉列先係強項,但今日又好想食魚生飯,於是勇敢地叫了一個三文魚拼油甘魚魚生飯。一個字,劣!質素比爭x還要低,oh my god! 一上菜見到個樣就知唔新鮮,三文魚唔肥,啲油甘魚仲要腥鏗鏗!$98雖然唔算好貴,但都唔係俾啲咁嘅貨俾個客食呀嘛!真係唔應該喺度食魚生飯,深深後悔!試埋個茶碗蒸,得鹹味冇蛋味,似乎熟食都唔多掂!
新開見評語唔錯,一於去試吓啦!

試埋個茶碗蒸,得鹹味冇蛋味,似乎熟食都唔多掂!
雙色魚生飯
2023-04-20
2023-04-16 256 瀏覽
朋友推薦來到尼間新鋪,位置都好方便,點左炸豬扒,炸蝦,份量都好大, 老闆人都好nice, 聊天的知之前好似繫中島水產工作多年,對日料,刺身,海鮮非常之專業,想食咩都有,仲请我饮私藏清酒,吾错,有下次
  • 炸物,刺身
2023-04-15 255 瀏覽
荃灣地鐵站附近的富華中心,即從前三聯書店位置,自從三聯退租後,一直空置著,最近終有新店開張。放工後近近哋,就決定一試⋯⋯漸漸哋愛上了QR code 落單,可以自己慢慢哋選擇,無需待店員企著等待⋯⋯燒牛小排定食$128~愛人點了這個套餐,店員端上枱後,大家都覺得薄薄的牛肉只得八小塊,未能滿足。定食上枱後,爐稍後再到來,三兩下就處理左那幾片肉了⋯⋯吉列豬柳定食$125~即點即做,所以豬扒端上枱時,熱騰騰的很吸引。青檸梳打~喜歡酸的朋友會喜歡。定食內的茶碗蒸未夠豐富,蛋的質感稀稀的⋯⋯整體來說:由於新店,靜靜哋吃得舒服。
放工後近近哋,就決定一試⋯⋯

燒牛小排定食$128~

燒牛小排定食

定食上枱後,爐稍後再到來,三兩下就處理左那幾片肉了⋯⋯

吉列豬柳定食$125~
即點即做,所以豬扒端上枱時,熱騰騰的很吸引。

吉列豬柳定食

青檸梳打~
喜歡酸的朋友會喜歡。
青檸梳打

定食內的茶碗蒸未夠豐富,蛋的質感稀稀的⋯⋯

整體來說:
由於新店,靜靜哋吃得舒服。
2023-04-13
2023-04-09 290 瀏覽
吉列 厚切豬扒及南蠻炸雞, 分量十足,香脆可口,仲有 麵豉湯 、沙律、甜品 八折咗之後$92及$60蚊。服務態度殷勤,很好。新開張,之後一定番轉頭再幫襯,又多一間吃的選擇。

服務態度殷勤,很好。

新開張,之後一定番轉頭再幫襯,又多一間吃的選擇。
2023-04-09
25 分鐘 (外賣自取)
2023-04-06 411 瀏覽
今日去試左一間新開既日本餐廳。首先吸引既係地點非常之咁方便,係荃灣多層停車場隔離,唔洗周圍搵停車場,泊完車經平台就到餐廳,適合駕車人士。而唔揸車既其實佢就係荃灣地鐵站對面,地點非常之就腳。先講餐廳環境:餐廳好寬敞,每張枱都有一定距離,唔會有好壓迫感。另外仲有卡位,私隱度都足夠。整體感覺都坐得舒適。今次一行4大2小,叫左5個餐,每一個set既份量都好足,夠曬食呀!第一個要讚既係哩個豬排定食,一睇個豬排咁鬼厚既,但你完全諗唔到點解可以煮得咁鬆軟,仲keep到好juicy。 重點係佢明明係炸物,但你冇一種好油膩既感覺。哩一個定食絕對值得encore。另一個大推嘅係炸蠔,外面既炸粉拿捏得恰到好處,唔會食到成口粉,而裡面既炸蠔仲好鮮味。重點係食完以上炸物都唔會食到成口油。最後要推介既係燒牛排定食,佢會比一個爐仔你自己煎。由於有小朋友,一開始就煎左兩塊全熟既比d細佬食先,之後大人就自己鍾意幾成熟就自己動手煎。我覺得哩個方式都幾適合share食物既家庭,想食牛而同行有小朋友都唔洗犧牲自己要食全熟🤣牛排都鮮嫩多汁,定食仲配埋茶碗蒸蛋同味噌湯,夠曬飽呀!最後叫埋個甜品,較為可惜係雪糕得兩款口味,抹茶同豆

牛排都鮮嫩多汁,定食仲配埋茶碗蒸蛋同味噌湯,夠曬飽呀!

最後叫埋個甜品,較為可惜係雪糕得兩款口味,抹茶同豆乳。我試左抹茶係我鍾意既口味,茶味濃但唔苦澀。鍾意抹茶既人仔應該會鍾意。

整體黎講由餐廳環境同食物質素都非常滿意,而價錢合理,無奈唔記得影餐牌。餐廳岩岩開張,有個唔知係經理定老闆既人,留意到佢周圍了解客人有冇意見,食物岩唔岩食,感覺係真心想聽意見,哩點確抵讚。而員工都好友善,小朋友整跌左野都細心幫佢執返同換過新既,對帶小朋友一齊食飯既家長一間友善既餐廳好重要。